Онлайн поверителност: 11 начина да се защитите през 2020 г. (и извън нея)

Казването на „онлайн поверителност“ често звучи като оксиморон, като се има предвид противоположния характер на тези две думи. Това е подобно на опита да се аргументира възможното съществуване на студен огън или горещ лед. В превод това означава нещо противодействащ и невъзможен.


През 2020 г. обаче има много малко неща толкова важни, колкото да бъдете предпазливи за нечии данни в интернет. Онези, които са безсмислени за поверителността си, могат дори да се окажат в положение на открадната самоличност, фалшиви обвинения, или по-лошо.

как да защитим вашата поверителност онлайн

В известен смисъл пренебрегването на нечия анонимност е подобно на влизане в автомобил след прерязване на спирачните линии и поставяне на реактивен двигател под капака. Това означава, че това ще доведе до катастрофа с големи размери.

За щастие светът има също толкова грижовни личности, колкото и хакерите. По този начин хората са намерили много начини да защитят своята онлайн безопасност, като прилагат някои доста прости техники.

За да не се присъединят към групата от 16,7 милиона лица, чиито самоличности са били откраднати през 2017 г., всички трябва да се придържат към следните съвети.

1. Скрийте своя телефонен номер

Споделянето на номера на мобилен телефон онлайн представлява небрежна грешка, която пречи на поверителността.

Първо, той позволява на потенциалния хакер да определи местоположението си само чрез просто търсене на кода на района. За щастие обаче получаването на телефонен номер не дава на злонамерен потребител твърде голямо въздействие.

И така, истинската опасност от публикуване на телефонни номера онлайн идва от телемаркетите. Това са хората или роботите, които извършват повиквания от произволно генерирани номера, които могат да съвпадат с даден кодов район.

След това, след като потребителят вземе, те се опитват да продадат някакъв продукт или да съберат повече от своите данни. За съжаление, тези обаждания ще бъдат почти невъзможно да се откажете, след като някой телефонен номер е компрометиран.

Като се има предвид колко широко разпространен е този проблем, Федералната комисия по търговия създаде различни регистри “Не се обаждайте”. По този начин начин за подобряване на поверителността след грешка при заличаване на телефонен номер е да се регистрирате в тези списъци.

Понякога това ще премахне проблема. След това отново може просто да спрете кратките постоянни обаждания, докато преобладава известната упоритост на телемаркетите.

2. Бъдете внимателни в социалните медии

Към 2018 г. в уебсайтовете на социалните медии има 2,34 милиарда потребители. Първо, това означава, че лелята и чичото на всички имат профил и често обменят семейни снимки. Второ, това означава, че хакерите имат перфектен начин да намерят потенциални жертви.

Процент от населението на САЩ с профил в социалните медии от 2008 г. до 2018 г.

Да присъстваш в социалните медии е много рисковано, тъй като често включва лични снимки, информация за местоположението, модели на разходи, история на сърфиране и много други.

Ако хакер е в състояние да получи ръцете си по някоя от тези данни поотделно, може да е катастрофа.И така, фактът, че те могат да достигнат всички заедно на едно място, практически създава поле, където човек раздава цялата подходяща информация на сребърна чиния.

Понякога хакерите дори се преструват на някой друг и се опитват да се срещнат с вас, за да получат информация от вас лично. Препоръчва се да се снабди с добра система за домашна сигурност, която да гарантира пълна защита от тези сценарии.

За да се увеличи поверителността, най-разумното е да се направи стойте далеч от платформите за социални медии. Това обаче не е най-лесната алтернатива, тъй като много хора използват тези уебсайтове за семейно взаимодействие, бизнес комуникация и много други.

Следователно, следващият най-добър избор е да избягвате публикуването на лични снимки, да поддържате всички профили лични, никога да не споделяте информация за местоположението си и рядко или никога да не купувате неща директно в тези платформи.

3. Блокирайте услугите за локация

Много популярни доставчици на интернет услуги (и повечето основни уебсайтове) проследяват и съхраняват вашето местоположение цел за събиране на даннис. Тогава те продайте тази информация до компании, които могат да използват локациите, за да персонализират своите маркетингови кампании и да насочат правилно към физически лица.

блокирайте достъпа

Колкото и невероятно да изглежда на теория, виждането на местоположението на други хора чрез онлайн карти не е твърде популярно в реалния живот. В края на краищата, представете си да проследявате човек чрез онлайн регистрации, само за да ги поздравите. Вероятният изход от този сценарий ще бъде телефонно обаждане на 911.

Следователно изключването на всички услуги за локация и никога не позволяването на уебсайтове да имат достъп до тях е от решаващо значение. Например, няма абсолютно никаква необходимост да се позволява на играта на iPhone да проследява местоположението си.

Независимо от това, повечето приложения ще помолят потребителя да сподели тези данни с тях.

4. Изберете вашия браузър разумно

Когато става въпрос за онлайн браузъри, потребителите имат доста различни опции. Най-популярните от тях са Google Chrome и Mozilla Firefox. Също така, Safari на Apple може да бъде определен като успешен, тъй като компанията практически настоява своите потребители да се възползват от него.

Противно на общоприетото мнение, никоя от гореспоменатите платформи не предлага висококачествена поверителност. Дори някои търсения, базирани на инкогнито, не са безотказни и няма напълно да прикрият нечии данни. Вместо това използването на браузъри по поръчка, които са специално оптимизирани за поверителност, е най-добрият ход на действията.

Те обикновено са програми с отворен код, които са криптирани и не предлагат абсолютно никакъв поглед върху нечии онлайн дейности на никого. Някои от най-често срещаните решения включват:

 • възвишение
 • смел
 • епопея
 • Firefox Quantum

Освен това, като се възползвате от плъгини като „HTTPS Everywhere“, минимизира шансовете за онлайн хакване и кражба на данни.

5. Използвайте A (Secure) VPN

Виртуалните частни мрежи се използват за превръщане на компютри, които са свързани с обществени мрежи, в устройства, които комуникират чрез частни връзки. Те работят чрез маршрутизиране на интернет връзка чрез сървъри, които скрийте всички действия на потребителя и онлайн данни.

как работи VPN за достъп до социални медии

Освен повишена поверителност, най-добрите VPN услуги позволяват на потребителите понякога да преодоляват проблеми, свързани с географски ограничения. (Вижте това за френската версия)

Например, има много уебсайтове, които ще избегнат показването на съдържание на хора, които са разположени в определени области. Помислете за всички видеоклипове в YouTube, които не се показват на хора, регистрирани на определени места.

Освен това голяма част от причините защо VPN са толкова мощни, произтичат от способността им да анонимни онлайн действията на хората. Значение, цялата история на сърфиране може да стане несъществуваща, тъй като повечето записи на нечии действия в интернет чрез VPN мрежи не се съхраняват.

Да не говорим как тези мрежи са в състояние напълно да скрият нечий IP адрес.

6. Какво ще кажете за имейлите?

При споменаване на онлайн поверителността, повечето хора са склонни да мислят за действителните уебсайтове, за които хората трябва да посещават онлайн. В действителност обаче има много начини за поверителност на личния живот на човек в интернет. Един от тези начини се отнася до имейлите.

Очевидно най-важната загриженост за имейлите се връща към данните на потребителя. За да се регистрирате за акаунт на почти всяка платформа, човек обикновено ще трябва да посочи пълното си име, дата на раждане, адрес и дори телефонен номер. Всички тези данни са потенциално a предмет на кражба ако хакер реши да атакува нечий имейл.

хакерство по имейл

За да избегнат проблеми от този характер, хората трябва да се опитват да използват невярна информация, когато се регистрират за имейли.

Например създаването на различно общо име с изграден адрес е най-лесният начин да останете извън мрежата. Освен това няма закони, които пречат на хората да правят електронни акаунти, както сметнат за добре.

Освен това е наложително никога да не използвате леко електронната си поща. В превод регистрацията за случайни бюлетини, бази данни или други кампании е най-краткият път до нежелана поща с потенциални фишинг измами.

За непознатите се правят измами с фишинг, за да подмамят потребителите да въвеждат информацията си на уеб страници, които изглеждат идентични на това, за което са свикнали.

7. Двуфакторна автентификация

За потребители, които присъстват на популярни уебсайтове като Facebook, Apple, YouTube, Yahoo, Google или други, използването на двуфакторна автентификация дори не би трябвало да е въпрос.

Най-лесният начин да се обясни как работи е да разгледате един прост процес на влизане в акаунта на някой от горепосочените уебсайтове.

Двуфакторна схема за удостоверяване

В миналото уебсайтовете обикновено изискват от потребителите да въведат потребителското си име или имейл, придружени с парола. Ако тези два мача съвпадат, те ще бъдат отведени до платформата и им разрешено да продължат да разглеждат.

При двуфакторно удостоверяване има допълнителна стъпка, която добавя трето устройство в уравнението. Освен потребителското име и паролата, хората също ще трябва да въведат код от второ ниво, който ще бъде изпратен на електронната им поща или телефон. След това уебсайтът ще поиска кода, който са изпратили, след като потребителят въведе първоначалното потребителско име и парола.

Причината, поради която е необходимо двуфакторно удостоверяване, идва от превъзходните му предимства за поверителност. Той гарантира, че който се опитва да влезе някъде, е и този, който има достъп до други точки за контакт, като телефонен номер или имейл, който преди това е бил регистриран в акаунта.

Тъй като шансовете на някой хакер също да имат достъп до личния имейл акаунт на жертвата или телефонните съобщения са ниски, много малко вероятно е те да получат разрешението на две нива.

8. Пазете паролите си с живота си

Времената, в които хората могат да използват „парола“ за паролата си, отдавна са изминали. В днешно време фразите трябва да приличат повече на нещо, което Пентагонът може да използва за достъп до собствените си системи. Въпреки че това е развиваща се тенденция, която продължава да поставя все повече изисквания всяка година, това е най-лесният начин да се забранят измамни дейности.

За щастие, по-голямата част от уебсайтовете и приложенията вече изискват от потребителите да създават сложни пароли, които съдържат малки и главни букви, цифри и дори специални символи. Въпреки това, ако човек се натъкне на платформа, където няма конкретни правила за създаване на парола, те все още трябва да ги правят толкова сложни, колкото могат да бъдат.

Много онлайн потребители се възползват от мениджърите на пароли за генериране, проследяване или дори възстановяване на сложни семена, базирани на думи. Най-популярните включват Dashlane, 1Password и KeePass.

как да запазите паролите

Освен това, една от най-грешно представените информации се занимава с безопасността при сканиране с пръстови отпечатъци. След като някои телефонни компании внедриха безпроблемни начини за влизане чрез натискане на бутон, който сканира пръста ви, огромната част от потребителите започнаха да разчитат на тази функция.

За съжаление обширните изследвания показват, че тези скенери могат да бъдат измамени чрез хакерство онлайн, което създава отпечатъци от различни човешки функции. Ако това се случи, хакерът може без усилие да заобиколи всяка една парола, която някой има, стига да използва и пръстовия си отпечатък за влизане.

8. Внимавайте предупрежденията!

Понякога компютърът или телефонът ви могат да предупреждават, че връзката може да не е частна и съществува опасност други хора да видят чувствителни данни на някой. Шокиращо, невероятно голям брой хора са склонни да игнорират тези съобщения.

Основанието на това е тяхното убеждение, че никаква чувствителна информация не може да бъде открадната, ако потребителят не показва такива данни в момента. Проблемът с това твърдение обаче е фактът, че хакерите могат да вземат данни, които могат да са на месеци или години.

По този начин информацията за нечия кредитна карта от преди две години може да бъде намерена чрез предишни методи за плащане, които почти винаги се записват някъде. Следователно, част от съществен съвет за тези, които искат да се придържат към крайно ръководство за поверителност, е да излязат от компрометиран уебсайт, WiFi или всяка друга връзка.

9. Помислете за използване на криптовалута

Тази стъпка вероятно е предназначена за хора, които може би са направили всички предишни стъпки и търсят по-модерни начини да защитят своите активи. Е, благодарение на криптовалутата, инвеститорите вече могат да купуват неща анонимно.

За да започнете да използвате криптовалута, първо трябва да закупите своите цифрови монети с реални пари. Електронната търговия позволява на хората да правят това много бързо. След като получат валутите си, трябва да ги съхраняват в един от онлайн портфейлите или платформите за търговия.

използване на крипто

И накрая, човекът трябва да използва криптовалутата си за плащане, когато е възможно. Единственият недостатък е фактът, че доста платформи все още не са приели плащания на базата на криптовалути. След като го направят обаче, всеки трябва да обмисли тези монети вместо дебитни или кредитни карти.

10. Следете вашите банкови сметки и кредитни рейтинги

Понякога най-шокиращата част за самоличността или кражбата на данни е колко време отне някой да разбере.

Това остава скрито, защото хакерите могат да събират данните на хората, докато не намерят подходящия купувач. След като това се случи, купувачът може да отдели повече време в очакване на идеалния шанс да се използва информацията на друга страна.

отчет за кредитни резултати

В някои случаи хората може дори да не са запознати с множество кредити, които съществуват на тяхно име.

Е, това може лесно да се поправи, като редовно проверявате всички банкови сметки, както и получавате копие от кредитния отчет поне два пъти годишно. Причината, поради която хората могат да разчитат на кредитни агенции, се дължи на техния строг мониторинг на всички финанси.

В крайна сметка кредитните оценки се изчисляват въз основа на нечии навици на харчене, неизплатен дълг, последователност в месечните плащания и т.н. Значение, ако има кражба на самоличност и нападателят използва името на друго лице, за да отвори нови кредитни линии, това трябва да се показва в кредитния отчет на жертвата.

11. Излезте!

Последната стъпка, която улеснява по-доброто уединение, се връща към основите. Той просто съветва всички да излязат от своите акаунти. Това означава да излезете от всяко приложение на телефона си и от всички програми на своите компютри, особено когато пътувате.

как да хакнем някой фейсбук

Въпреки че може да изглежда прекомерно, предприемането на това действие ще спести нечия информация, ако хардуерът им бъде откраднат. Например откраднат телефон, на който вече са налични всички акаунти много по-лесно за хакер да проникна в.

За да отидете още по-далеч, оставянето на акаунти влезе в акаунт създава потенциална опасност за всички останали, които може да са свързани с безотговорната страна. Помислете за личния разговор, който хората могат да водят сами по себе си във Facebook. В случай че устройство изчезне, цялото съдържание на тези разговори може да стане обществено достояние.

За тези, които са виновни за това, прост акт на излизане ще експоненциално намали риска от открадната информация или някакви негативни последици.

Поверителността се развива

Има много по-подходящи съвети за тези, които искат да подобрят онлайн поверителността си. Въпреки това, разглеждане на някои от най-безопасните VPN доставчици, като NordVPN и Surfshark, вероятно е най-важната стъпка. За съжаление много от тези съвети скоро могат да станат без значение.

Това често се случва, когато се променят законите за поверителност и технологията се подобрява.

Например целият проблем, въртящ се около скенери за пръстови отпечатъци на хора на мобилни устройства, дори не съществуваше преди няколко години. По същия начин, базирани на роботи телемаркети и телефонни обаждания, подобни на измама, не започнаха до началото на 2010 г..

Така че знаейки какви скорошни промени, свързани с поверителността, би било полезно, когато става въпрос за запазване на идентичности, финансови данни или друга информация. Освен това би било много по-малко вероятно човек да се поддаде на разпространените митове или да пренебрегне своята безопасност онлайн!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map