Online adatvédelem: 11 módszer, hogy megvédje magát 2020-ban (és azon túl)

Az „online adatvédelem” kimondása gyakran oximoronnak hangzik, figyelembe véve e két szó ellentétes jellegét. Ez hasonló ahhoz, hogy megpróbáljuk vitatni a hideg tűz vagy a forró jég esetleges fennállását. A fordításban ez valamit jelent ellentétesen pozitív és valószínűtlen.


2020-ban azonban nagyon kevés olyan fontos dolog van, mint az óvatosság az internetes adatokkal kapcsolatban. Azok, akik figyelmen kívül hagyják magánéletüket, még lopott személyazonosságú helyzetbe kerülhetnek és csalárd vádakkal állhatnak szemben, vagy még rosszabb.

hogyan lehet megvédeni az online adatvédelmet

Bizonyos értelemben az anonimitás figyelmen kívül hagyása hasonló ahhoz, hogy egy autóba belépjünk, miután megvágtuk a fékvezetékeket és egy sugárhajtású motort tettem a motorháztető alá. Ez azt jelenti, hogy nagy méretű katasztrófát eredményez.

Szerencsére a világon csak annyi gondoskodó személy van, mint a hackereknél. Így az emberek számos módszert találtak arra, hogy megvédjék online biztonságukat néhány meglehetősen egyszerű módszer alkalmazásával.

Annak elkerülése érdekében, hogy csatlakozzon a 16,7 millió személyből álló csoporthoz, amelynek személyazonosságát 2017-ben ellopták, mindenkinek be kell tartania a következő tanácsokat..

1. Rejtse el telefonszámát

A mobiltelefonszám online megosztása gondatlan hibát jelent akadályozza a magánélet védelmét.

Először is lehetővé teszi a potenciális hackerek számára, hogy pontosan meghatározzák az ember helyét, csupán a körzetszám egyszerű felkutatásával. Szerencsére azonban a telefonszám megszerzése nem ad túl sok kárt a rosszindulatú felhasználó számára.

Tehát a telefonszámok online közzétételének valódi veszélyét a telemarketers foglalkoztatja. Ezek azok az emberek vagy robotok, akik véletlenszerűen generált számokból kezdenek hívásokat, amelyek megegyezhetnek az egyik körzetszámával.

Ezután, amint a felhasználó felvet, megpróbál eladni valamilyen terméket, vagy további adataikat összegyűjteni. Sajnos ezek a hívások lesznek szinte lehetetlen letiltani, ha valaki telefonszámát megsértették.

Tekintettel arra, hogy ez a probléma milyen széles körben elterjedt, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság különféle „Ne hívja” nyilvántartásokat hozott létre. Így a magánélet javításának egyik módja a telefonszám-megosztás hibájának elkövetése után az, ha feliratkozik ezekre a listákra.

Időnként ezáltal kiküszöbölhető a probléma. Megint csak egyszerűen rövid ideig megállíthatná a folyamatos hívásokat, amíg a telemarkerek hírhedt kitartása nem érvényesül.

2. Legyen óvatos a közösségi médiában

2018-tól 2,34 milliárd felhasználó van a közösségi média webhelyein. Először is, ez azt jelenti, hogy mindenki nagynéni és nagybátyjának van profilja, és gyakran megosztják a családi képeket. Másodszor, ez azt jelenti, hogy a hackereknek tökéletes módja van a potenciális áldozatok felkutatásának.

A közösségi média profiljával rendelkező 2008 és 2018 közötti amerikai népesség százalékos aránya

A társadalmi médiában való megjelenés nagyon kockázatos, mivel gyakran tartalmaz személyes fényképeket, helymeghatározásokat, kiadási mintákat, böngészési előzményeket és még sok minden mást..

Ha a hackerek képesek külön-külön megszerezni a kezüket ezen adatpontok bármelyikén, ez katasztrófa lehet.Tehát az a tény, hogy mindegyiket együtt elérheti egy helyen, gyakorlatilag létrehoz egy olyan mezőt, ahol az összes releváns információt ezüst tálon adja el..

A hackerek néha úgy tesznek, mintha valaki más lenne, és megkísérelnek találkozni veled, hogy személyesen információkat szerezzen tőled. Ajánlott egy jó otthoni biztonsági rendszer beszerzése, amely biztosítja a teljes védelmet ezekkel a forgatókönyvekkel szemben.

A magánélet fokozása érdekében a leginkább ésszerű dolog a következő tartózkodjon távol a közösségi média platformjaitól. Ez azonban nem a legegyszerűbb alternatíva, mivel sokan ezeket a webhelyeket használják családi interakciókhoz, üzleti kommunikációhoz és még sok más célra.

Tehát a következő legjobb választás az, ha elkerüljük a személyes képek közzétételét, az összes profilt privátként tartjuk, soha nem osztunk meg helymeghatározási információkat, és ritkán vagy soha nem vásárolunk dolgokat közvetlenül ezen a platformon.

3. Helymeghatározási szolgáltatások blokkolása

Sok népszerű internetszolgáltató (és a legtöbb nagy webhely) nyomon követi és tárolja tartózkodási helyét adatgyűjtési céls. Aztán ők eladja ezeket az információkat azoknak a vállalatoknak, amelyek a helyszíneket felhasználhatják marketing kampányaik testreszabására és az egyének megfelelő megcélzására.

blokkolja a hozzáférést

Bármi csodálatos, mint az elméletben is tűnhet, más emberek helyének online térképpel történő megfigyelése nem túl népszerű a valóságban. Végül is képzelje el, hogy nyomon követ egy embert online helyszíni bejelentkezésekkel, hogy csak üdvözölje őket. Ennek a forgatókönyvnek a valószínű következménye egy telefonhívás a 911-re.

Ezért alapvető fontosságú az összes helymeghatározó szolgáltatás kikapcsolása, és a webhelyek soha nem engedélyezése. Például egyáltalán nincs szükség arra, hogy egy iPhone játék megfigyelje a helyét.

Függetlenül attól, hogy a legtöbb alkalmazás felkéri a felhasználót, hogy ossza meg ezeket az adatokat velük.

4. Bölcsen válassza a böngészőt

Az online böngészőkkel kapcsolatban a felhasználóknak nagyon sok különböző lehetőségük van. A legnépszerűbbek általában a Google Chrome és a Mozilla Firefox. Ezenkívül az Apple Safari-t sikeresnek is lehet nevezni, mivel a vállalat gyakorlatilag működik arra készteti a felhasználókat, hogy kihasználják azt.

A közhiedelemmel ellentétben a fent említett platformok egyike sem kínál magas fokú adatvédelmet. Még néhány inkognitó-alapú keresés sem bizonytalan hiba, és nem fedheti le teljesen az adatokat. Ehelyett a testreszabott böngészők használata, amelyeket kifejezetten a magánélet védelme érdekében optimalizáltak, a legjobb módszer a műveletekhez.

Ezek általában nyílt forráskódú programok, amelyek titkosítva vannak, és senkinek semmilyen betekintést nem nyújtanak az online tevékenységeiből. A leggyakoribb választások közé tartozik:

 • Tor
 • Bátor
 • Epikus
 • Firefox Quantum

Ezenkívül az olyan pluginek kihasználása, mint a „HTTPS mindenhol”, minimalizálja az online hackelés és az adatlopások esélyeit.

5. Használjon A (biztonságos) VPN-t

A virtuális magánhálózatokat arra használják, hogy a nyilvános hálózatokhoz csatlakoztatott számítógépeket olyan eszközökké alakítsák, amelyek magánkapcsolaton keresztül kommunikálnak. Úgy működnek, hogy egy internetkapcsolatot kiszolgálón keresztül irányítanak elrejti a felhasználó összes tevékenységét és online adatait.

hogyan működik a VPN a közösségi média elérésében

A fokozott adatvédelem mellett a legjobb VPN-szolgáltatások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy néha legyőzzék a földrajzi korlátozásokkal kapcsolatos kérdéseket. (Ellenőrizze a francia verziót)

Például számos webhely elkerüli a tartalom megjelenítését olyan emberek számára, akik meghatározott területeken találhatók. Gondoljon az összes olyan YouTube-videóra, amelyet nem jelenít meg bizonyos helyeken regisztrált emberek.

Ezenkívül annak nagy része, hogy a VPN-ek miért olyan hatalmasak, hogy képesek anonimizálni az emberek online tevékenységeit. Ez azt jelenti, hogy a teljes böngészési előzmények nem létezhetnek, mivel a VPN-n keresztül az interneten végzett tevékenységek legtöbb nyilvántartását nem őrzik meg..

Nem is beszélve arról, hogy ezek a hálózatok képesek-e teljesen elrejteni az ember IP-címét.

6. Mi a helyzet az e-mailekkel??

Az online adatvédelem említésekor a legtöbb ember hajlamos azon webhelyekre gondolkodni, amelyekre az embereknek online kell lépniük. A valóságban azonban számos módon veszélyeztetheti az ember magánéletét az interneten. Az egyik ilyen módszer az e-mailekhez kapcsolódik.

Nyilvánvaló, hogy az e-mailekkel kapcsolatos legfontosabb aggodalom a felhasználói adatokkal kapcsolatos. A szinte bármilyen platformon történő regisztrációhoz általában meg kell adnia a teljes nevét, születési idejét, címét és telefonszámát. Ezek az adatok potenciálisan a lopásnak kitéve ha egy hacker úgy dönt, hogy megtámad valakinek az e-mailjét.

e-mail hackelés

Az ilyen jellegű kérdések elkerülése érdekében az embereknek meg kell próbálniuk hamis információkat használni, amikor e-maileket regisztrálnak.

Például eltérő, általános név elkészítésével, kitöltött címmel a legegyszerűbb módja annak, hogy maradjon a hálótól. Ezenkívül nincs olyan törvény, amely megtiltja az embereket, hogy e-mail fiókot hozzanak létre, ahogyan azt megfelelőnek tartják.

Ezenkívül elengedhetetlen, hogy soha ne használjon könnyedén az e-maileket. A fordítás során véletlenszerű hírlevelekre, adatbázisokra vagy más kampányokra történő feliratkozás a legrövidebb út a levélszeméthez az esetleges adathalász csalásokkal.

Az ismeretlen személyek számára az adathalász csalások arra készülnek, hogy rácsapják a felhasználókat arra, hogy információikat olyan weboldalakra írják be, amelyek látszólag megegyeznek azzal, amellyel szoktak.

7. Két tényezős hitelesítés

Az olyan felhasználók számára, akik jelen vannak olyan népszerű webhelyeken, mint a Facebook, az Apple, a YouTube, a Yahoo, a Google vagy bárki más, a két tényezővel történő hitelesítés használata nem is kérdés.

A működés magyarázatának legegyszerűbb módja az, ha megnézi a fiókba való belépés egyszerű folyamatát a fent említett webhelyek bármelyikén..

Két tényezős hitelesítési diagram

A múltban a webhelyek általában megkövetelték a felhasználóktól, hogy felhasználónevüket vagy e-mailüket jelszavakkal adják meg. Ha ez a két egyezik, akkor eljuttatják őket a peronra, és hagyják, hogy folytassák a böngészést.

Két tényezős hitelesítés mellett van egy további lépés, amely hozzáad egy harmadik eszközt az egyenlethez. A felhasználónév és a jelszó mellett az embereknek be kell adniuk egy második szintű kódot is, amelyet elküldnek e-mailbe vagy telefonjukra. Ezután a weboldal kéri a kódot, amelyet elküldtek, miután a felhasználó megadta az eredeti felhasználónevet és jelszót.

A kéttényezős hitelesítés szükségessége annak kivételes adatvédelmi előnyeiből származik. Biztosítja, hogy bárki, aki megpróbál bejelentkezni valahova, az is hozzáférhet más kapcsolattartó pontokhoz, például telefonszámhoz vagy e-mailhez, amelyet korábban regisztrált a fiókban..

Mivel a hackerek esélyei arra is, hogy hozzáférjenek az áldozat privát e-mail fiókjához vagy telefonos üzenetéhez, alacsony nagyon valószínűtlen, hogy megkapják a kétszintű engedélyt.

8. Óvja a jelszavait az életével

Azok az idők, amikor az emberek használhatták a „jelszót” a jelszóhoz, már régen eltűntek. Manapság a mondatoknak inkább olyannak kell lenniük, mint amit a Pentagon használhat a saját rendszeréhez való hozzáféréshez. Noha ez egy olyan változó tendencia, amely minden évben további követelményeket vezet be, ez a legegyszerűbb módja a csaló tevékenységek tiltására..

Szerencsére a webhelyek és alkalmazások túlnyomó része már megköveteli a felhasználóktól, hogy összetett jelszavakat hozzanak létre, amelyek kis- és nagybetűket, számokat, sőt speciális karaktereket tartalmaznak. Ennek ellenére, ha eljut egy olyan platformra, ahol nincs külön szabály a jelszó létrehozására, a lehető legbonyolultabbá kell tenni őket.

Sok online felhasználó kihasználja a jelszókezelők előnyeit, hogy összetett szóalapú magokat generáljon, nyomon követhessen, vagy akár helyreállítsa. A legnépszerűbbek a Dashlane, az 1Password és a KeePass.

jelszavak mentése

Ezenkívül az egyik legtévedetebb információ az ujjlenyomat-letapogatás biztonságával foglalkozik. Miután egyes telefonszolgáltatók zökkenőmentes módon léptek be a bejelentkezéshez az ujját leolvasó gomb megérintésével, a felhasználók túlnyomó többsége támaszkodott erre a funkcióra.

Sajnos a kiterjedt kutatások azt mutatják, hogy ezeket a szkennereket becsaphatják az online hackelés révén, amely különféle emberi tulajdonságokból készít nyomatokat. Ha ez történt, a hackerek könnyedén megkerülhetik minden egyes jelszót, mindaddig, amíg az ujjlenyomatot használják a bejelentkezéshez..

8. Vegye figyelembe a figyelmeztetéseket!

Időnként a számítógép vagy a telefon figyelmeztetést adhat arról, hogy a kapcsolat nem lehet magántulajdon, és hogy fennáll annak a veszélye, hogy más emberek látják valaki érzékeny adatait. Megdöbbentő, hogy hihetetlenül sok ember hajlandó figyelmen kívül hagyni ezeket az üzeneteket.

Ennek oka annak a meggyőződésük, hogy semmiféle érzékeny információ nem lopható el, ha a felhasználó jelenleg nem jelenít meg ilyen adatokat. Ennek az állításnak a kérdése azonban az a tény, hogy a hackerek adatot gyűjthetnek, akár hónapok, akár évek is lehetnek.

Így valaki két évvel ezelőtti hitelkártya-adatai megtalálhatók olyan korábbi fizetési módokon keresztül, amelyeket szinte mindig valahol elmennek. Ezért egy elengedhetetlen tanács azoknak, akik szeretnének betartani a végső adatvédelmi útmutatót, az, hogy lépjen ki minden veszélyeztetett webhelyről, WiFi-ről vagy bármilyen más kapcsolatról.

9. Fontolja meg a Cryptocurrency használatát

Ez a lépés valószínűleg azoknak szól, akik elvégezték az összes előző lépést, és fejlettebb módszereket keresnek vagyonuk védelme érdekében. Nos, a kriptovaluta jóvoltából a befektetők névtelenül megvásárolhatják a dolgokat.

A kriptovaluta használatának megkezdéséhez először valódi pénzzel kell megvásárolnia digitális érméiket. Az elektronikus kereskedelem lehetővé teszi az emberek számára, hogy ezt nagyon gyorsan megtehessék. Miután megszerezték valutájukat, azokat az egyik online pénztárcán vagy kereskedési platformon kell tárolniuk.

kriptográfiával

Végül, a személynek kriptovalutáját kell használnia a fizetéshez, amikor csak lehetséges. Az egyetlen hiányosság az a tény, hogy sok platformon még nem fogadtak el kriptográfiai alapú kifizetéseket. Ha egyszer megteszik, mindenkinek fontolóra kell vennie ezeket az érméket betéti vagy hitelkártyák helyett.

10. Figyelemmel kíséri a bankszámláit és a hiteleket

Időnként az identitás vagy az adatlopás legmegdöbbentőbb része az, hogy mennyi idő telt el valaki megismeréséhez.

Ez azért marad rejtett, mert a hackerek mindaddig összegyűjthetik az emberek adatait, amíg nem találják meg a megfelelő vásárlót. Ha ez megtörténik, a vevő több időt tölthet várja a tökéletes esélyt egy másik fél adatainak felhasználására.

hitelképesség-jelentés

Bizonyos esetekben az emberek még nem is tudják a több nevű kölcsönt.

Nos, ez könnyen javítható azáltal, hogy rendszeresen ellenőrzi az összes bankszámlát, és évente legalább kétszer megkapja a hiteljelentés másolatát. Az az oka, hogy az emberek támaszkodhatnak hitelintézetekre, annak oka, hogy mindenki pénzügyeit szorosan figyelemmel kísérik.

Végül is a hitelképességi pontszámokat valaki kiadási szokásainak, fennálló adósságának, a havi kifizetések következetességének és így tovább alapján számítják ki. Ez azt jelenti, hogy ha személyazonosság-lopás történik, és a támadó más személy nevét használ új hitelkeretek megnyitásához, ennek meg kell jelennie az áldozat hiteljelentésében..

11. Kijelentkezés!

Az utolsó lépés, amely elősegíti a jobb adatvédelmet, visszatér az alapokhoz. Csak azt tanácsolja mindenkinek, hogy mindig jelentkezzen ki a fiókjából. Ehhez be kell jelentkeznie a telefon minden alkalmazásából és a számítógépen lévő összes programból, különösen utazás esetén.

hogyan lehet csapkodni valakit facebook

Annak ellenére, hogy túlzottnak tűnhet, ennek a műveletnek a megsemmisítésével információkat tárol az ember, ha a hardvert ellopják. Például ellopott telefon lesz, ahol az összes fiók már elérhető sokkal könnyebb a hackerek számára betörni.

Még ha tovább megyünk, ha a fiókok bejelentkezve maradnak, potenciális veszélyt jelentenek mindenki számára, aki kapcsolatban áll a felelőtlen párttal. Gondolj arra a magánbeszélgetésre, amelyet az emberek önmagukban folytathatnak a Facebookon. Ha egy eszköz hiányzik, a beszélgetések teljes tartalma köztudottá válhat.

Azoknak, akik elkövetnek hibákat, az egyszerű kijelentkezés exponenciálisan csökkenti a lopott információk vagy bármely negatív következmény kockázatát.

Adatvédelem alakul

Sokkal relevánsabb tippek találhatók azok számára, akik javítani szeretnék online adatvédelmüket. Ugyanakkor valószínűleg a legfontosabb lépés a biztonságosabb VPN-szolgáltatók, például a NordVPN és a Surfshark áttekintése. Sajnos sok ilyen tanács hamarosan irreleváns lehet.

Ez gyakran történik, amikor az adatvédelmi törvények megváltoznak, és a technológia javul.

Például a mobil eszközök emberi ujjlenyomat-leolvasóinak köré forduló egész kérdés csak néhány évvel ezelőtt létezett. Hasonlóképpen, a robot alapú telemarkerek és a csalásokhoz hasonló telefonhívások csak a 2010-es évek elején indultak el.

Tehát annak ismerete, hogy a magánélettel kapcsolatos legutóbbi változások bekövetkeztek, hasznos lenne az identitások, pénzügyi adatok vagy egyéb információk megőrzése szempontjából. Sokkal kevésbé valószínű, hogy az általános mítoszoknak megbukik, vagy elhanyagolják online biztonságukat!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map