Τρόπος προστασίας του απορρήτου των παιδιών στο Διαδίκτυο – Οδηγός γονέων


Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε πολλά ζητήματα στην πραγματική ζωή. Απαιτούν καθοδήγηση, καλή γονική μέριμνα και επίβλεψη των γονέων. Σήμερα, τα παιδιά μπορεί να είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία περισσότερο από τους γονείς, αλλά αυτό που τους κάνει να διαφέρουν με τους γονείς είναι η έκθεση του κινδύνου στη ζωή.

Για παράδειγμα, εμφανίζεται το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης του παιδιού σας και ανακαλύπτετε κάτι συγκλονιστικό. Ή ίσως, βρείτε τον υπολογιστή του παιδιού σας ευάλωτο σε ιούς ή κακόβουλα προγράμματα. Μερικές φορές, διαπιστώνετε ότι το παιδί σας έχει χειραγωγηθεί σε πρακτικές που ωριμάζουν όπως το κάπνισμα, το ποτό κ.λπ. Επιπλέον, τα παιδιά αντιμετωπίζουν διαδικτυακό εκφοβισμό και παραβίαση απορρήτου που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Το Διαδίκτυο είναι ένας άλλος κόσμος για παιδιά, όπου οι ενήλικες χρειάζονται καλή γονική μέριμνα και επίβλεψη εκεί. Υπάρχουν πολλά μέτρα από την κυβέρνηση και τις εταιρείες τεχνολογίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά λόγω της φύσης του Διαδικτύου, ήταν ελάχιστα αποτελεσματικά.

Εάν το παιδί σας επηρεάζεται από αυτά τα ζητήματα, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε και να εργαστείτε για την ασφάλεια και το απόρρητο των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο

Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα της ψηφιακής εποχής που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Μερικά από αυτά είναι σοβαρά καθώς δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στον χαρακτήρα.

Ακατάλληλο περιεχόμενο

Το Διαδίκτυο διαθέτει τεράστιο περιεχόμενο διαθέσιμο για κάθε ηλικιακό κοινό. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου είναι ανεπιθύμητο και ακατάλληλο για παιδιά, τα οποία γενικά περιλαμβάνουν ιστότοπους για ενήλικες, ιστότοπους τζόγου, φόρουμ ή ιστότοπους με σκληρή γλώσσα, καθώς και ιστότοπους που προκαλούν βανδαλισμούς, αυτοτραυματισμούς, εγκληματικές δραστηριότητες και διακριτική συμπεριφορά σε παιδιά.

Τούτου λεχθέντος, δεν είναι ότι τα παιδιά είναι απρόσβλητα από αυτούς τους ιστότοπους. Είτε μέσω των φίλων τους, των ξένων ή άλλων, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους πριν από τη συγκατάθεση του γονέα. Μια μηχανή αναζήτησης χωρίς περιορισμένη λειτουργία ή οποιαδήποτε εφαρμογή κοινωνικών μέσων μπορεί να εισαγάγει τα παιδιά σε αυτούς τους ακατάλληλους ιστότοπους.

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του stopbullying.gov, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει επηρεάσει έως και το 15 τοις εκατό των παιδιών των βαθμών 9-12 και το 9 τοις εκατό των μαθητών στις τάξεις 6-12 έχουν βιώσει τον διαδικτυακό εκφοβισμό στη ζωή τους. Επιπλέον, το 55,2% αυτών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες όπως το LGBTQ έχουν βιώσει εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

Τα παιδιά που επηρεάζονται από τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο έχουν βιώσει θέματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος, απώλεια εμπιστοσύνης και κατάχρηση ναρκωτικών. Πηγές διαδικτυακού εκφοβισμού έχουν συμβεί μέσω ιστότοπων κοινωνικών μέσων, πλατφόρμων άμεσων μηνυμάτων και email, όπου τα παιδιά λαμβάνουν απειλές ή σκληρή γλώσσα από τους φίλους ή τους ξένους τους.

Παραβίαση απορρήτου

Ένα από τα διαδεδομένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον Ιστό είναι η εισβολή της ιδιωτικής ζωής, όπου απειλούνται από ξένους, κλέφτες ταυτότητας και σεξουαλικούς θηρευτές. Αυτοί οι εγκληματίες γίνονται φίλοι με παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ερευνών, προσποιούνται ότι μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα με αυτά που προσπαθούν να κερδίσουν εμπιστοσύνη από το παιδί.

Μόλις επιτύχουν το στόχο τους, ζητούν γυμνές φωτογραφίες ή άλλες αηδιαστικές δραστηριότητες από τα παιδιά. Η άρνηση προσφορών από αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα απειλές ή διαρροές φωτογραφιών ή αποδεικτικών στοιχείων σε κοινωνικά δίκτυα. Παρόλο που αυτό δεν μπορεί να κατηγορηθεί εντελώς από την πλευρά των παραβατών, καθώς τα παιδιά, σήμερα, συμμετέχουν στην κοινή χρήση εκτεθειμένων φωτογραφιών σε άλλους για λόγους σχέσης.

Απάτες και απάτες

Τα παιδιά προσελκύονται ως επί το πλείστον από δωρεάν πράγματα ή με πολύ μειωμένες προσφορές που προσφέρονται στο Διαδίκτυο, όπως δωρεάν 1000 V-Bucks για Fortnite ή ένα δωρεάν παιχνίδι AAA-βίντεο. Αν και δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) σε αντίθεση με τους γονείς τους, συνήθως ανοίγουν τον σύνδεσμο ή το συνημμένο που αποστέλλεται μέσω email ή πλαστών ιστότοπων.

Αυτοί οι σύνδεσμοι ή τα συνημμένα περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ή ιούς που μολύνουν τον υπολογιστή του παιδιού σας. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό διαρρέει επίσης προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή ή καταστρέφει τον υπολογιστή που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.

εθισμός στο διαδίκτυο

Τα παιδιά, κυρίως οι έφηβοι (8-12 ετών) και οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο έξι έως εννέα ώρες στη συσκευή τους, σύμφωνα με το Common Sense Media. Ένα μεγάλο μέρος αυτών παρακολουθεί βίντεο, δίκτυα πολυμέσων, παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα.

Θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό για τους γονείς να δουν το παιδί τους να είναι πλήρως δεμένο στο Διαδίκτυο και να μην τους προσέχει. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν μοιράζονται ούτε πληροφορίες ούτε μιλούν για ένα ζήτημα με τους γονείς τους, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα σε προβλήματα.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο?

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του απορρήτου των παιδιών σας στο διαδίκτυο και την αποτροπή τους από το να πέσουν σε βαθιά προβλήματα.

Ορισμός ή περιορισμός ρυθμίσεων απορρήτου στα κοινωνικά μέσα

Το πρώτο πράγμα που απαιτείται για την προστασία του απορρήτου των παιδιών σας είναι να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις απορρήτου τους σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Κάθε κοινωνικό μέσο έχει ρυθμίσεις απορρήτου είτε κρυμμένες είτε βρίσκονται στον πίνακα ρυθμίσεων του λογαριασμού.

Οι βασικές απαιτήσεις για την τροποποίηση των ρυθμίσεων απορρήτου θα ήταν ο περιορισμός της δημόσιας διαθεσιμότητας του λογαριασμού του παιδιού στην αναζήτηση κοινωνικών μέσων και τα αιτήματα φίλων θα πρέπει επίσης να είναι περιορισμένα. Ένα άλλο πράγμα θα ήταν να αφαιρέσετε κρίσιμες προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αριθμό κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση σπιτιού, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύνδεσμο προς άλλα δίκτυα κοινωνικών μέσων και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που θεωρείτε ότι δεν είναι ασφαλείς.

Για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε δίκτυα κοινωνικών μέσων, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα δημοφιλή δίκτυα κοινωνικών μέσων μεταξύ των εφήβων.

Facebook

Καθώς το Facebook έχει τις περισσότερες πληροφορίες που έχει αποθηκευτεί από ένα άτομο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ενίσχυση της ασφάλειας.

 • Για να αποτρέψετε τους ξένους από το παιχνίδι σας, μεταβείτε στη Βοήθεια > Συντομεύσεις απορρήτου > “Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις απορρήτου” στην καρτέλα “Απόρρητο” > “Ποιος μπορεί να δει τις μελλοντικές αναρτήσεις σας” > Επιλέξτε “Φίλοι”.
 • Για τον περιορισμό των αιτημάτων φίλων, Βοήθεια > Συντομεύσεις απορρήτου >”Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις απορρήτου” στην καρτέλα “Απόρρητο” > “Ποιος μπορεί να σου στείλει αιτήματα φιλίας” > Επιλέξτε “Φίλοι φίλων”.
 • Για να περιορίσετε την εμφάνιση του προφίλ από τις μηχανές αναζήτησης, μεταβείτε στη Βοήθεια > Συντομεύσεις απορρήτου > “Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις απορρήτου” στην καρτέλα “Απόρρητο” > «Θέλετε οι μηχανές αναζήτησης εκτός Facebook να συνδέονται με το προφίλ σας;» > Επιλέξτε “Όχι”.
 • Επιπλέον, για να αποτρέψετε τους ξένους να αναζητούν το προφίλ σας μέσω email ή αριθμού τηλεφώνου, ακολουθήστε τις ίδιες τεχνικές στις Ρυθμίσεις απορρήτου και επιλέξτε το είτε στους “Φίλους των Φίλων” είτε στους “Φίλους”.
 • Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τις “Εγκρίσεις σύνδεσης” από την καρτέλα Ασφάλεια για να ενισχύσετε την ασφάλειά σας. Οι εγκρίσεις σύνδεσης είναι ίδιες με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, καθώς στέλνει ένα μήνυμα κειμένου στο τηλέφωνό σας για σύνδεση σε μια νέα συσκευή.

facebook-απόρρητο

Ίνσταγκραμ

Το Instagram είναι ένα από τα δημοφιλή δίκτυα κοινωνικών μέσων μεταξύ των εφήβων ως πλατφόρμα κοινής χρήσης μέσων. Δυστυχώς, είναι ένα από αυτά τα μέσα όπου γίνεται κοινή χρήση ακατάλληλου περιεχομένου και στοχεύουν παιδιά. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα για τον περιορισμό των κλεφτών ταυτότητας και των σεξουαλικών αρπακτικών από τη στόχευση του προφίλ σας.

 • Ενεργοποιήστε τον ιδιωτικό λογαριασμό για τα παιδιά σας από τις Επιλογές. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την κοινή χρήση των φωτογραφιών και των βίντεο του χρήστη με συγκεκριμένα εγκεκριμένα άτομα.
 • Αποφύγετε τα παιδιά σας να κάνουν geo-tag συχνά. Αυτό βοηθά να αποφευχθούν οι ξένοι ή οι αρπακτικοί από τη στόχευση ή την καταδίωξη ανηλίκου μέσω εικόνων ή βίντεο που δημοσιεύονται.

instagram-απόρρητο

Snapchat

Το Snapchat έφτασε σε μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για εφήβους στον κόσμο, χάρη στα funky φίλτρα του, στα “μηνύματα” και τις ιστορίες “έκρηξης” και στις δυνατότητες γεωγραφικής τοποθεσίας. Αν και αυτά μπορεί να ακούγονται διασκεδαστικά, το Snapchat μπορεί εύκολα να στοχευθεί από τους ξένους και τους παραβάτες. Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

 • Πατήστε στο εικονίδιο Snapchat Ghost και στη συνέχεια στο εικονίδιο Ρυθμίσεις.
 • Από εκεί, μεταβείτε στη διάκριση “Ποιος μπορεί …”. Θα υπάρχουν τέσσερις διαθέσιμες επιλογές,
  • “Επικοινώνησε μαζί μου”
  • “Δείτε την ιστορία μου”
  • «Δείτε την τοποθεσία μου» και
  • “Δείτε με σε γρήγορη προσθήκη”.
 • Frist Change “Contact Me” σε “My Friends” ώστε μόνο οι φίλοι σας να μπορούν να συνομιλούν ή να στέλνουν στιγμιότυπα στο παιδί σας.
 • Αλλάξτε το “View My Story” σε “My Friends” ή “Custom” όπου το τελευταίο επιτρέπει σε ορισμένους επιλέξιμους φίλους να παρακολουθούν την ιστορία του παιδιού σας.
 • Αλλάξτε το “Εμφάνιση της τοποθεσίας μου” στους φίλους σας ή “Μόνο εγώ” για να αποκλείσετε τους ξένους από την προβολή της γεωγραφικής τοποθεσίας των παιδιών σας.
 • Ενεργοποιήστε το “See Me in Quick Add” για να αποφύγετε την εμφάνιση του προφίλ του παιδιού σας σε άλλους φίλους που μοιράζονται κοινούς φίλους ή συνδέσεις.

snapchat-απόρρητο

Λειτουργία περιορισμού για το YouTube ή το YouTube Kids

Το Youtube είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα για εφήβους και παιδιά. Διαθέτει δισεκατομμύρια βίντεο διαθέσιμα για τους χρήστες και όλα αυτά ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για το παιδί σας. Ορισμένες από τις κατηγορίες περιλαμβάνουν βία, ρητορική μίσους, περιεχόμενο για ενήλικες, εγκληματικές δραστηριότητες και καταχρηστικό περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο YouTube.

Για αυτά τα ζητήματα, το YouTube τα επεξεργάζεται διεξοδικά και εισήγαγε την επιλογή “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης” για ασφαλή περιήγηση. Αυτό μπορεί να βρεθεί στις Ρυθμίσεις > Γενικά για τις εφαρμογές για κινητά και τον ιστότοπο. Εκτός από αυτό, το YouTube παρουσίασε την εφαρμογή “YouTube Kids” για τις φορητές συσκευές και τον ιστότοπο που προορίζεται αποκλειστικά για βίντεο φιλικά για τα παιδιά.

Μηχανές αναζήτησης και προγράμματα περιήγησης φιλικά για παιδιά

Η εφαρμογή για μηχανές αναζήτησης ιστού και προγράμματα περιήγησης φιλικά για παιδιά στη συσκευή των παιδιών σας είναι μια άλλη ασφαλής επιλογή. Οι φιλικές προς τα παιδιά μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν τα ρητά αποτελέσματα αναζήτησης κατά την αναζήτηση στο Διαδίκτυο στο Διαδίκτυο και περιορίζουν τα παιδιά από την πρόσβαση σε ιστότοπους που θεωρούνται μη ασφαλείς. Μερικά παραδείγματα ασφαλών μηχανών αναζήτησης για παιδιά περιλαμβάνουν:

 1. Ασφαλής αναζήτηση παιδιών
 2. Κέιλ
 3. KidRex
 4. KidzSearch

Επιπλέον, διατίθενται επίσης προγράμματα περιήγησης για παιδιά. Επιτρέπουν στους γονείς να επιβλέπουν την περιήγηση του παιδιού τους, να αποκλείουν συγκεκριμένους ιστότοπους και να περιορίζουν το χρόνο που αφιερώνεται σε έναν ιστότοπο. Αυτά τα προγράμματα περιήγησης είναι διαθέσιμα σε πολλές πλατφόρμες, όπως Windows, Mac, iOS και Android. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης Διαδικτύου για παιδιά
 2. Πρόγραμμα περιήγησης Maxthon για παιδιά
 3. Πρόγραμμα περιήγησης στο Web KidSplorer
 4. Zoodles

Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome μπορεί επίσης να διαμορφωθεί για παιδιά με τη διαχείριση διαφορετικών προφίλ. Μπορεί να σας επιτρέψει να αποκλείσετε ιστότοπους και να αποφύγετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης.

Ενεργοποιήστε τους γονικούς ελέγχους σε Windows, iOS, Android, MacOS.

Οι γονικοί έλεγχοι διατίθενται σε μεγάλες πλατφόρμες όπως τα Windows, MacOS, iOS και Android είτε μέσω προεγκατεστημένου λογισμικού είτε μέσω υποστήριξης τρίτων. Η ενεργοποίηση των γονικών ελέγχων σε αυτές τις πλατφόρμες θα σας επιτρέψει να διαχειριστείτε και να ελέγξετε τη συσκευή των παιδιών σας. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν ως επί το πλείστον σε έναν γονέα να αποκλείει ρητό περιεχόμενο στον Ιστό, να απαγορεύει ορισμένους ιστότοπους και να περιορίζει την κοινή χρήση προφίλ.

Παράθυρα

Στα Windows 8, 8.1 και 10, η Microsoft παρουσίασε τις ρυθμίσεις Family και Children. Αυτό μπορεί να βρεθεί στις Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί > Οικογένεια και άλλοι χρήστες. Θα εμφανιστεί ένα μενού, ζητώντας την προσθήκη ενός παιδιού ή ενός ενήλικα. Απαιτείται διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον έλεγχο του παιδικού προφίλ, δεδομένου ότι δημιουργείτε λογαριασμό για το παιδί σας.

windows-παιδική ρύθμιση

Μόλις εκτελεστεί αυτή η ενέργεια, μπορείτε να φιλτράρετε ιστότοπους για τα παιδιά σας και να διαχειριστείτε τις δραστηριότητες του προφίλ τους. Επιπλέον, μπορείτε να ορίσετε χρονικά όρια οθόνης, να αποκλείσετε παιχνίδια και να λάβετε αναφορές δραστηριότητας από το προφίλ.

MacOS

Όπως και στα Windows, το MacOS σάς προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης γονικών ελέγχων στη συσκευή του παιδιού. Απλά, μεταβείτε στο Apple Menu > Επιλογές συστήματος > Γονικοί ελέγχοι. Από εκεί, προσθέστε έναν χρήστη για τον οποίο θα εφαρμοστούν οι γονικοί έλεγχοι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις προτιμήσεις λογαριασμών στις Προτιμήσεις συστήματος για να επαληθεύσετε ποιος λογαριασμός διαθέτει ποιο επίπεδο πρόσβασης (Διαχειριστής κ.λπ.).

Ρύθμιση Mac-child

Για τον καθορισμό περιορισμών για το παιδί, οι καρτέλες στο Parental Controls σάς επιτρέπουν να επιλέξετε ποια εφαρμογή, ιστό και άτομα θα περιορίσετε. Το όριο εφαρμογών μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές για παιδιά, το όριο Ιστού μπορεί να περιορίσει συγκεκριμένους ιστότοπους που δεν είναι ασφαλείς για παιδιά και ο περιορισμός ατόμων μπορεί να περιορίσει την επαφή του παιδιού με άλλους στο iMessage, στις εφαρμογές του Κέντρου παιχνιδιών και στο Mail. Το χρονικό όριο είναι αυτονόητο, καθώς περιορίζει τη χρήση ενός παιδιού με τη συσκευή.

iOS

Το iOS προσφέρει επίσης αυστηρότερους γονικούς ελέγχους για τις συσκευές του. Αυτό μπορεί να βρεθεί στις Ρυθμίσεις > Γενικός > Περιορισμοί. Για να ενεργοποιήσετε τους γονικούς ελέγχους, απαιτείται ένας κωδικός PIN ή κωδικός πρόσβασης για την αποφυγή αλλαγών από το παιδί σας.

Ρύθμιση iOS για παιδιά

Μόλις ενεργοποιηθούν οι Περιορισμοί, μπορείτε να απαγορεύσετε στο παιδί σας να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Safari, το FaceTime, το iTunes, τη διαγραφή και εγκατάσταση εφαρμογών, και το πιο σημαντικό, αγορές εντός εφαρμογής. Η υποστήριξη τρίτων είναι επίσης διαθέσιμη για περισσότερους γονικούς ελέγχους, όπως το Netsanity και το Kidslox για το χρονικό όριο και άλλες λειτουργίες.

Android

Σε αντίθεση με το iOS, το Android έχει περιορισμένες δυνατότητες γονικού ελέγχου για τα παιδιά. Επιτρέπεται μόνο η δημιουργία ξεχωριστού προφίλ χρήστη για παιδιά, το οποίο μπορεί να περιορίσει τις κλήσεις, τα μηνύματα και την προσβασιμότητα σε εφαρμογές. Είναι προσβάσιμο από τις Ρυθμίσεις > Χρήστες.

Μέσω εφαρμογών τρίτων, όπως η οικογένεια Norton, η Net Nanny και η MM Guardian, μπορούν να προσφερθούν αυστηρότεροι γονικοί έλεγχοι. Το ScreenTime είναι μία από αυτές τις εφαρμογές που διατίθενται σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το Android, το iOS και το FireOS που προσφέρει περιορισμό οθόνης και προβολή της δραστηριότητας του παιδιού στον ιστό. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές πληρώνονται, ενώ είναι διαθέσιμες δωρεάν επιλογές και μπορείτε να τις βρείτε στο Google Play Store.

Παρακολουθήστε τη διαδικτυακή συμπεριφορά τους «φιλώντας» σε κοινωνικούς ιστότοπους

Η προσθήκη των παιδιών σας σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Snapchat, το Instagram κ.λπ. μπορεί να είναι επωφελής για τους γονείς να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 83% των γονέων έχουν προσθέσει τα έφηβά τους στο Facebook, ενώ το 33% τα έχει παρακολουθήσει στο Twitter.

Η «φιλία» τους σε κοινωνικούς ιστότοπους μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια των παιδιών. Οι γονείς μπορούν να δουν αν το παιδί δημοσιεύει κατάλληλο περιεχόμενο για την ηλικία του και να παρεμβαίνει πριν αυξηθεί ο κίνδυνος. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι το παιδί σας δεν κρύβει δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων από εσάς.

Εκπαιδεύστε τους για αγνώστους και πιθανές βλάβες

Το καλύτερο να κάνετε με το παιδί σας και να τους εξηγήσετε για πιθανές βλάβες από το Διαδίκτυο. Με τους ξένους, τους σεξουαλικούς αρπακτικούς, τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και τους χάκερ που παραμονεύουν στις σκιές, ενδέχεται οι γονείς να μην μπορούν να εξηγήσουν την άβυσσο του κόσμου του Διαδικτύου.

Με μια βασική κοινή λογική, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να μην έρχονται σε επαφή με αγνώστους που ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή χρησιμοποιούν μεθόδους κόλπων για να παρασύρουν τα παιδιά να κάνουν ακατάλληλα πράγματα. Είναι καλύτερο να διδάξετε στα παιδιά να ενημερώνουν τους γονείς πριν προχωρήσουν ή αλληλεπιδράσουν περισσότερο μαζί τους. Φροντίστε να γνωρίσετε τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ελέγξετε τα IM και τα email τους σχετικά με το επίδομά τους για να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη τους.

Αποτρέψτε τους από τη γεωγραφική προσθήκη ετικετών στα κοινωνικά μέσα συχνά, καθώς περιλαμβάνει σεξουαλικούς αρπακτικούς και ξένους που εκμεταλλεύονται το ανοιχτό απόρρητο και προχωρούν σε απειλές και επιθέσεις εναντίον του ανηλίκου. Παρακολουθήστε το ιστορικό αναζήτησης και τη δραστηριότητα του διαδικτύου και αποτρέψτε τους να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους με περιορισμούς ηλικίας ή ύποπτους ιστότοπους με κακόβουλο λογισμικό. Η εκπαίδευση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους θα βοηθήσει το παιδί και τον γονέα να αναπτύξουν αμοιβαία κατανόηση και αίσθηση.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Μερικές φορές, αυτές οι υπηρεσίες μηχανών αναζήτησης φιλικές για παιδιά δεν είναι κρυπτογραφημένες με HTTPS. Αυτό μπορεί να φανεί στη γραμμή αναζήτησης του προγράμματος περιήγησής σας, όπου εμφανίζεται ένα πράσινο κλείδωμα ή “Ασφαλές” κείμενο εάν ο ιστότοπος υποστηρίζει HTTPS. Η παράλειψη HTTPS μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς οι χάκερ μπορούν να παρακάμψουν το ιστορικό αναζήτησης και να επιτεθούν στο σύστημα.

Ένα VPN μπορεί να προσφέρει μια λύση για αυτό, με την ασφάλεια του. Προσφέροντας σήραγγα κρυπτογράφησης στρατιωτικού βαθμού μαζί με τα καλύτερα πρωτόκολλα ασφαλείας της βιομηχανίας, όπως το OpenVPN, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προστασία στο διαδίκτυο και αδύνατη τη διείσδυση σε τείχος ασφαλείας (που μπορεί να διαρκέσει δισεκατομμύρια χρόνια).

Το VPN δρομολογεί την επισκεψιμότητά σας μέσα από ένα βαθύ επικαλυμμένο επίπεδο ασφαλείας, το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση των χρηστών στα δεδομένα των χρηστών και των χάκερ. Επιπλέον, μπορούν να επιτρέψουν στο παιδί σας να σερφάρει στο Διαδίκτυο χωρίς φόβους για χάκερ. Οι ExpressVPN και NordVPN είναι οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές χρήστη, με βέλτιστη ταχύτητα και εξαιρετικές δυνατότητες ασφαλείας. Το PIAVPN συνιστάται εάν έχετε χαμηλό προϋπολογισμό.

συμπέρασμα

Είναι εντάξει για τα παιδιά να είναι ευάλωτα, καθώς δεν εκτίθενται πολύ στη ζωή όπως οι γονείς τους. Με κακοποιούς αγνώστους, σεξουαλικούς παραβάτες, ψεύτικους φίλους και χάκερ που περιβάλλουν τον Ιστό, είναι ευθύνη του γονέα και επίσης του παιδιού να συνεργαστεί για την καταπολέμηση τους. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να παρασυρθούν σε απάτες, όπως δωρεάν δώρα ή λαχειοφόροι αγορές, οπότε θα πρέπει να ενημερωθούν και για αυτό.

Το Διαδίκτυο είναι εθιστικό για σχεδόν όλους, επομένως είναι ευθύνη για τους γονείς να δώσουν ένα παράδειγμα στα παιδιά τους, δηλαδή να περιορίσουν τη χρήση των κοινωνικών μέσων και του Διαδικτύου. Σε σύγκριση με το εύθραυστο μυαλό των παιδιών, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα ζητήματα που επικρατούν στο Διαδίκτυο και να προστατεύουν το απόρρητο των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map