IPv4 εναντίον IPv6: Διαφορά μεταξύ IPv4 και IPv6;

Κατά τη μελέτη σχετικά με τη δικτύωση, ενδέχεται να έχετε συναντήσει όρους όπως IPv4 και IPv6. Αυτοί οι δύο όροι είναι συνηθισμένοι όταν διαβάζετε σχετικά με τα VPN και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας τους ενώ είναι υποκατηγορίες IP. Πρώτον, πρέπει να γνωρίσετε τι είναι το IP. Το IP είναι ένα σύνολο συμβάσεων σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των δεδομένων μέσω ενός δικτύου.


Τα IPv4 και IPv6, σε απλούστερα πρωτόκολλα, διαφέρουν μόνο όσον αφορά τις συγκεκριμένες εκδόσεις τους. Το IPv6 είναι νέο σε σύγκριση με το IPv4 και έχει τα προνόμιά του. Καθώς ο χρόνος εξελίσσεται, το IPv4 εξαφανίζεται από την αγορά και το IPv6 το κατακτά. Ας δούμε αυτές τις εκδόσεις που μας παρέχουν και ποιες είναι οι χρήσεις τους.

Τι είναι το IPv4?

Το Πρωτόκολλο Διαδικτύου περιέχει πολλές εκδόσεις και το IPv4 είναι η 4η του έκδοση. Το IPv4 χρησιμοποιεί 4 byte, δηλαδή 32 bit, που σημαίνει ότι ο συνδυασμός που έχει γίνει είναι 2 ^ 32 διευθύνσεις (3,4 * 10 ^ 38). Το IPv4 είναι η πρώτη σουίτα επικοινωνίας που αναγνωρίζεται για δικτύωση και τηλεπικοινωνίες.

Λειτουργεί στο επίπεδο σύνδεσης του μοντέλου εφαρμογής Διαδικτύου. Επιπλέον, έχει σημαντική χρήση στην εναλλαγή πακέτων. Ένας από τους στόχους του είναι να δρομολογήσει τα δεδομένα στην καλύτερη διαθέσιμη διαδρομή. Στις διευθύνσεις IPv4, μια διεύθυνση IP γράφεται σε δεκαδικά ψηφία, διαχωρισμένα με τελείες. 4 αριθμοί γράφονται δημιουργώντας έτσι 32 bit.

Πώς λειτουργεί το IPv4?

Οι διευθύνσεις IP εκχωρήθηκαν στις συσκευές που απαιτούνται για διασύνδεση. Αυτοί οι τεράστιοι αριθμοί IP κατανεμήθηκαν από το IANA, ένα αρκτικόλεξο της Διαδικτυακής Αρχής Εκχώρησης Αριθμών. Η IANA συνεργάστηκε με την Internet Corporation για εκχωρημένα ονόματα και αριθμούς, ICANN.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο τεχνικές για την ενεργοποίηση του IPv4, η πρώτη ήταν η χρήση ιδιωτικών IP και η άλλη ήταν η NAT. Ανατέθηκαν συγκεκριμένες διευθύνσεις IP οι οποίες έπρεπε να χρησιμοποιηθούν σε ιδιωτικό δίκτυο. Το NAT, Network Address Translation, ήρθε για να βοηθήσει όπου η σύνδεση με ιδιωτικές και δημόσιες IP θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη.

Πλεονεκτήματα του IPv4

Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το IPv4 είναι ξεπερασμένο. Είναι αποδεκτό σε κάποιο βαθμό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη του, ήταν αισθητά. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του IPv4 ήταν ότι ήταν αξιόπιστο όσον αφορά την ασφάλεια. Το IPv4 επιτρέπει την ασφάλεια των δεδομένων με κρυπτογράφηση. Επιπλέον, η ασφάλεια ενισχύεται όταν συγκεκριμένα πακέτα δεδομένων έχουν σημασία.

Μερικά οφέλη που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το IPv4 εξυπηρετεί καλύτερα όταν πρόκειται για ευελιξία. Η δρομολόγηση γίνεται πιο αποτελεσματική και ευέλικτη σε πολλές θύρες. Οι αξιόπιστοι οργανισμοί χρησιμοποιούν IPv4 που εξυπηρετούν την επικοινωνία δεδομένων πολλαπλής διανομής. Η δικτύωση διασφαλίζεται επειδή η διασύνδεση είναι δυνατή χωρίς τη χρήση NAT. Από τώρα, περισσότεροι από 80000 δρομολογητές χρησιμοποιούν εκχώρηση IPv4.

Μειονεκτήματα του IPv4

Πριν από την άφιξη του IPv6, ήταν το IPv4 που κυβερνούσε την αγορά του Διαδικτύου. Όποτε αφορούσαν τη δικτύωση και την επικοινωνία, αλλά είχαν τους δικούς τους περιορισμούς. Τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με το IPv4. Θα μάθετε, γιατί υπήρχε ανάγκη για IPv6?.

Περιορισμένος χώρος: – Με το IPv4, υπάρχει έλλειψη δημόσιων διευθύνσεων IP. Τα περισσότερα γραφεία εξυπηρετούν τις διευθύνσεις IPv4 ως δημόσιες. Έτσι, οι τακτικοί χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πολλές IP. Αυτό το μειονέκτημα κοστίζει την ιδιωτική επικοινωνία σε κάποιο βαθμό.

Δύσκολη διαμόρφωση: – Το πιο σημαντικό μειονέκτημα που σχετίζεται με το IPv4 είναι ότι είναι δύσκολο να το διαμορφώσετε. Η ρύθμιση μπορεί να εκτελεστεί είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. Για τη ρύθμιση, πρέπει να έχουμε μια καλή γνώση που σχετίζεται με την υποδομή DHCP και αυτό δεν είναι ένα κομμάτι κέικ.

Συμβατότητα: – Καθώς ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών αυξήθηκε, έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση στη συμβατότητα. Υπάρχει έλλειψη υποδομής δικτύου στο IPv4 που δεν επιτρέπει την επίτευξη διασύνδεσης. Έτσι, το IPv6 πήρε το προβάδισμα εδώ.

Τι είναι το IPv6?

Είναι η πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια των πρωτοκόλλων Διαδικτύου. Οι διευθύνσεις IPv6 αντιπροσωπεύονται σε οκτώ ομάδες των τεσσάρων. Το σύστημα αρίθμησης που χρησιμοποιείται είναι δεκαεξαδικό και οι αριθμοί διαχωρίζονται με άνω και κάτω τελεία. Ένα φανταστικό χαρακτηριστικό του IPv6 είναι ότι ο αριθμός των συνδυασμών διευθύνσεων IP που μπορεί να παρέχει.

Επιπλέον, θα πρέπει να ετοιμαστείτε να αποχαιρετήσετε το DHCP καθώς διατίθεται ευκολότερη διαχείριση. Επιπλέον, ορισμένα πλεονεκτήματα ενισχύουν την επικοινωνιακή σας εμπειρία. Αυτόματη διαμόρφωση, ευκολότερη μορφή κεφαλίδας και δεν υπάρχει πλέον μετάφραση διεύθυνσης δικτύου.

Πώς λειτουργεί το IPv6?

Το IPv6 λειτουργεί με αυτόματη διαμόρφωση σύμφωνα με τα πρότυπα του δικτύου. Δεδομένου ότι το IPv6 περιέχει μεγάλο αριθμό διευθύνσεων IP επειδή η επικοινωνία γίνεται εύκολη. Πολλές συσκευές μπορούν να διασυνδεθούν ταυτόχρονα. Έτσι, δεν υπάρχει χρήση των NAT για να επιτρέπεται η μετάδοση δεδομένων. Επιπλέον, λόγω των κεφαλίδων, η μετάδοση δεδομένων είναι αποτελεσματική από ποτέ.

Όταν η μεταφορά πακέτων δεδομένων θεωρείται ανεπιτυχής, είναι ευθύνη του ICMPv6 να αντιμετωπίσει σφάλματα και να απαλλαγούμε από σφάλματα εντός των λειτουργιών. Ορισμένες άλλες δυνατότητες που κάνουν την εργασία του IPv6 επιτυχημένη είναι η μετάφραση πρωτοκόλλου NAT, πολλαπλά επίπεδα σήραγγας και μια στοίβα IP διπλού επιπέδου.

Πλεονεκτήματα του IPv6

Αυτή η έκδοση του Internet Protocol διευκολύνει τη λειτουργικότητα ενός δρομολογητή. Στην ουσία, έχει μια ποικιλία επιλογών για την εκχώρηση διευθύνσεων IP σε οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη σε αυτό. Επιπλέον, το IPv6 έχει τη δυνατότητα μεγιστοποίησης του αριθμού των byte που μεταφέρονται.

Ο πομπός / αποστολέας αρχείων έχει την εξουσία να χωρίσει τα δεδομένα σε πολλά πακέτα. Αυτή η δυνατότητα είναι δυνατή χάρη στο IPv6. Το IPv4 έχει μικρότερο μερίδιο στην αγορά, καθώς περισσότερες από 95% συσκευές χρησιμοποιούν IPv6. Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και τα γνωρίσματα που συζητήθηκαν, είναι δύσκολο να αναρωτηθούμε τον ρυθμό της μετάδοσης δεδομένων, εάν το IPv6 δεν ήταν εκεί.

Μειονεκτήματα του IPv6

Πρέπει να γνωρίζουμε τα αμέτρητα πλεονεκτήματα που υπόσχεται το IPv6. Ωστόσο, αυτή η μεγάλη καινοτομία στον ψηφιακό τομέα έχει μερικά από τα μειονεκτήματά της. Τα μειονεκτήματα που προσφέρει το IPv6 δεν πρέπει να παραμεληθούν με κανένα κόστος.

Κινητικότητα συσκευών: – Οι συσκευές στις οποίες λειτουργεί το IPv4 δεν είναι κινητές για την εκτέλεση του IPv6. Αυτό θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι χρήστες όταν επιθυμούν να διασυνδέσουν πολλές συσκευές στα σπίτια τους που εργάζονται επί του παρόντος στο IPv4.

Το εύρος των διευθύνσεων: – Είναι προφανές ότι όταν αναλαμβάνει το IPv6, θα υπάρχει τεράστιος αριθμός αχρησιμοποίητων διευθύνσεων IP. Έτσι, θα επεκταθεί το τυπικό μήκος μιας μέσης IP. Ως εκ τούτου, θα είναι δύσκολο να θυμάστε ολόκληρες διευθύνσεις IP.

Χωρίς διαδικασία μετάβασης: – Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το πώς οι συσκευές που εκτελούν IPv4 θα ανανεωθούν στο IPv6. Δεν υπάρχει τέτοια μέθοδος ή αλγόριθμος προς το παρόν, που να επιτρέπει στις προηγούμενες διευθύνσεις IP να μετατραπούν σε νέα για IPv6.

Πώς να απενεργοποιήσετε το IPv6?

Όταν το VPN σας δεν προστατεύει την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο και διαρρέει τη διεύθυνση IP σας, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το σύστημά σας για να μην το χρησιμοποιήσετε. Μερικά βήματα περιγράφονται παρακάτω που θα σας διδάξουν πώς μπορείτε να μετατρέψετε το IPv6 χειροκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αφήνει μονοπάτια για να διαρρεύσει η κυκλοφορία σας.

 • Κάντε κλικ στα Windows > Ρυθμίσεις > Δίκτυο & Διαδίκτυο > Δικτύωση & Κέντρο κοινής χρήσης.
 • Κάντε κλικ στο Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα > κάντε δεξί κλικ στο δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι > Ιδιότητες.
 • Μεταβείτε στο Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) > αποεπιλέξτε το πλαίσιο.
 • Εάν τελειώσετε, έχετε απενεργοποιήσει με επιτυχία το IPv6 στο σύστημά σας.

VPN με IPv6

Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN δεν επιτρέπουν το IPV6 μέσω του δικτύου κίνησης. Ο λόγος πίσω από αυτήν την ενέργεια είναι ότι πολλοί πάροχοι VPN δεν ενημερώνουν το υλικό και το λογισμικό τους που μπορούν να διευκολύνουν το IPv6. Ποιο είναι το πλεονέκτημα της χρήσης ενός VPN όταν ο ISP σας μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας?

Όταν είστε δύσπιστοι ότι το VPN σας δεν ανησυχεί για την κίνηση IPv6, εκτελέστε μια δοκιμή διαρροής IP. Ένας ιστότοπος για να κάνετε μια τέτοια ανάλυση https://ipleak.net/ για τη διασφάλιση της κίνησης IPv4 και IPv6. Όταν ολοκληρώσετε τη δοκιμή χωρίς VPN, εκτελέστε μια δοκιμή μαζί του. Εάν η αρχική σας διεύθυνση IP εμφανίζεται όπως η προηγούμενη, το VPN σας δεν υποστηρίζει το IPv6.

Τι υπάρχει για το IPv6?

Το IPv6 μπορεί να περιλαμβάνει 3,4 * 10 ^ 38 συνδυασμούς διευθύνσεων IP. Αυτό είναι σίγουρο ένα πράγμα, και είναι πολύ καιρό να έρθουμε ότι θα εξαντλήσουμε τις διευθύνσεις IP. Όπως ορίζεται στον παραπάνω πίνακα, το IPv6 καλύπτει αμέτρητα πλεονεκτήματα. Η πιο απλή μορφή κεφαλίδας και η παράκαμψη NAT είναι μόνο μερικά παραδείγματα αυτής.

Η φήμη του αυξάνεται με το χρόνο. Πολλά λειτουργικά συστήματα και μόντεμ παρέχουν την εμπειρία του χρήστη τους με IPv6. Οι ISP αναπτύσσουν τακτικά υπηρεσίες που υποστηρίζουν αυτήν τη σύγχρονη έκδοση, προς το παρόν επαναπροσδιορίζοντας την εμπειρία στο Διαδίκτυο. Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα για τα υπάρχοντα, και αυτό είναι το κόστος με το IPv6.

Ασφάλεια με IPv6

Οι περισσότεροι τεχνικοί της τεχνολογίας θα εμβαθύνουν στο IPv6 αμέσως χωρίς να δώσουν μια δεύτερη σκέψη για τα μειονεκτήματά του. Το πρώτο και κύριο μειονέκτημα του IPv6 είναι ότι τα περισσότερα VPN δεν το υποστηρίζουν.

Σε περίπτωση που το VPN σας παραβιάζει την ανωνυμία, ήρθε η ώρα να το αγνοήσετε. Δεν πρέπει να επιλέξετε ένα τέτοιο VPN που διαρρέει τη διεύθυνση IP σας επειδή σας αφήνει ανοιχτό σε αδιάκριτα μάτια.

Όταν επιλέγετε ένα VPN, ελέγξτε τις δυνατότητες που προσφέρει. Προσέξτε αν προσφέρει IPv6 ή όχι. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα όταν υπάρχει μια πίσω πόρτα.

Αυτό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια ενός χρήστη προστατεύοντάς τον από διαρροές IP. Επιλέξτε ένα VPN που προσφέρει τη δυνατότητα Kill Switch. Θα διακόψει τη σύνδεσή σας με το Διαδίκτυο όταν πέσει το δίχτυ σας.

Διαφορές μεταξύ IPv4 και IPv6

Τα IPv4 και IPv6 περιλαμβάνουν πολλές αντιθέσεις. Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν σε αυτές τις δύο εκδόσεις του πρωτοκόλλου διαδικτύου. Σημείωση: κατά τη σύγκριση είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά τον αριθμό. Κυρίως, διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τις δυνατότητες που παρέχουν.

IPv6

IPv4

Δεν παρέχει μηνύματα μετάδοσηςΠαρέχει μηνύματα μετάδοσης
Οι διευθύνσεις έχουν μήκος 128-bitΟι διευθύνσεις έχουν μήκος 32 bit
Δεν υπάρχει διαθέσιμο πεδίο αθροίσματος ελέγχου στην κεφαλίδαΤο πεδίο Checksum είναι διαθέσιμο
Δυαδικό που αντιπροσωπεύεται σε δεκαεξαδικόΔυαδικό αντιπροσωπεύεται στα δεκαδικά
Υπάρχει αναγνώριση ροής παλετώνΔεν υπάρχει αναγνώριση ροής πακέτων

συμπέρασμα

Καθώς οι χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται, ο αριθμός των διευθύνσεων IP επικοινωνίας αυξάνεται, επομένως υπάρχει ανάγκη τρισεκατομμυρίων διευθύνσεων διαθέσιμων. Επομένως, αυτή η υπηρεσία μπορεί να είναι δυνατή μόνο με αυτήν. Δεν σημαίνει ότι το IPv4 θα εξαφανιστεί, η δικτύωση υπολογιστών θα εξακολουθεί να είναι χρέη σε αυτό.

Με το IPv4 παραμερισμένο, το IPv6 μπορεί επίσης να αυξήσει την καινοτομία του IoT. Για να επικοινωνήσετε με μηχανήματα όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, οικιακές συσκευές κ.λπ., θα χρειαστούν διευθύνσεις IP, επίσης, για να μεταφέρει με επιτυχία σήματα. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται ότι το IPv6 είναι το μέλλον της δικτύωσης.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map