Οι κίνδυνοι απορρήτου των έξυπνων ηχείων όπως το Amazon Echo, το Apple HomePod και το Google Home

Η επιστημονική φαντασία έφτασε επίσημα. Τα έξυπνα ηχεία και οι ψηφιακοί βοηθοί τους είναι εδώ, ακούγοντας συνεχώς, περιμένοντας να ανταποκριθούν στα αιτήματά σας. Ωστόσο, μοιάζουν λιγότερο με χρήσιμα bots και περισσότερο σαν επιμελείς στενογράφους, συγκεντρώνοντας αναλυτικές αναφορές για κάθε αλληλεπίδραση, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα από τα δεδομένα σας.

«Alexa, ακούς;» Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση είναι ναι. τα έξυπνα ηχεία σας ακούνε πάντα. Αυτές οι συσκευές αντιπροσωπεύουν ένα νέο όριο εταιρικής επιτήρησης. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο έχουν βρει έναν τρόπο να ξεφύγουν από την επιφάνεια εργασίας και να εισέλθουν στα σπίτια μας.


Τι κάνουν τα έξυπνα ηχεία?

Τα έξυπνα ηχεία είναι μια φωνητική διεπαφή με το Διαδίκτυο. Μπορείτε να έχετε το έξυπνο ηχείο σας να σας παίξει ένα τραγούδι, να κοιτάξετε ασήμαντα, να σας πει πώς είναι ο καιρός, να σας ενημερώσει για τα τελευταία νέα ή να σας πει ένα αστείο. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς αγωνιζόμαστε προς το Διαδίκτυο πραγμάτων, στο οποίο όλες οι συσκευές, οι συσκευές και τα αγαθά θα συνδέονται συνεχώς και θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου, το έξυπνο ηχείο είναι τοποθετημένο ως ο κόμβος που σας επιτρέπει να ελέγχετε προφορικά το σπίτι σας..

Κάθε έξυπνο ηχείο έρχεται επίσης με επεκτάσεις τρίτων (το Amazon αποκαλεί ευφημικά αυτές τις επεκτάσεις “ταλέντα”, ενώ η Google τις αποκαλεί “ενέργειες”) που συνδέουν το ηχείο σας με άλλες εφαρμογές, όπως το Uber ή το Netflix. Αυτές οι επεκτάσεις σάς επιτρέπουν να καλέσετε ένα αυτοκίνητο ή να ουρά τις αγαπημένες σας ταινίες στην πλησιέστερη συνδεδεμένη οθόνη χωρίς να περάσετε από την ταλαιπωρία του ξεκλειδώματος του τηλεφώνου σας.

Απόρρητο Google Home

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πώς λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, ειδικά η Google. Ανάλογα με την εξάρτησή σας από τα προϊόντα Google, η Google γνωρίζει ποιοι είναι οι φίλοι σας, τι είναι το πρόγραμμά σας, πού θέλετε να κάνετε παρέα και ποια θέματα σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ωστόσο, αυτή η κολοσσιαία ποσότητα δεδομένων δεν είναι αρκετή. Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, αποφέρει το 84% των εσόδων της από διαφημίσεις. Αυξάνει τα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πωλώντας τα δεδομένα των χρηστών του σε διαφημιζόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να στοχεύουν τους χρήστες της Google με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην Google, περισσότερα δεδομένα ισοδυναμούν με μεγαλύτερα έσοδα. Έτσι έχουν εργαστεί σκληρά για να εξαλείψουν την τριβή από τη διαδικασία συλλογής δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ηχείο συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο που μπορείτε να βάλετε στον πάγκο της κουζίνας σας και να κάνετε ερωτήσεις.

Το Google Home καθιστά τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο πιο προσιτές από ποτέ, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι η Google λαμβάνει όλο και περισσότερα δεδομένα για εσάς. Οτιδήποτε λέτε ακολουθώντας τη λέξη αφύπνισης του σπιτιού – “Γεια σου Google” ή οτιδήποτε παρανοεί, όπως το “A doodle” – καταγράφεται, συνδέεται με τον λογαριασμό σας και διατηρείται στη βάση δεδομένων της Google για πάντα. Επιπλέον, οι επεκτάσεις τρίτων απορροφούν ακόμη περισσότερα δεδομένα και τα κοινοποιούν σε περισσότερους οργανισμούς κάθε φορά που υποβάλλετε ένα αίτημα.

Τέλος, το Google Home δεν αδειάζει απλώς τα δεδομένα σας. είναι επίσης ένα νέο μέσο διαφήμισης. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της Google ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν τον Βοηθό Google για διαφημίσεις, οι χρήστες άκουσαν αυτό που η Google ονόμασε «έγκαιρο περιεχόμενο» – και αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα αποκαλούσαν διαφημιστικά – για την ταινία Beauty & το θηρίο πέρυσι. Η Google αργότερα διευκρίνισε ότι ο Βοηθός Google θα έχει πιθανώς διαφημίσεις στο μέλλον και ότι «μπορεί να χρησιμοποιεί μεταγραφές (όχι ακατέργαστο ήχο) αυτών των αλληλεπιδράσεων για την προβολή πιο χρήσιμων διαφημίσεων σε άλλες πλατφόρμες».

Απόρρητο του Amazon Echo

Η Amazon δεν εξαρτάται τόσο από τα έσοδα από διαφημίσεις όσο η Google, αλλά θέλουν τα δεδομένα σας εξίσου έτσι ώστε να γνωρίζουν με ποια προϊόντα τους πρέπει να στοχεύουν. Όλες οι ίδιες ανησυχίες απορρήτου με το Google Home υπάρχουν στο Amazon Echo. Κάθε αλληλεπίδραση με το Echo καταγράφεται, συνδέεται με τον λογαριασμό σας και αποθηκεύεται για πάντα σε μια βάση δεδομένων Amazon. (Εάν έχετε έξυπνο ηχείο και θέλετε να δείτε όλα τα δεδομένα που έχουν συλλέξει αυτές οι εταιρείες σε εσάς, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία έξυπνων ηχείων για το Amazon και το Google.) έτος που θα άρχιζαν να χρησιμοποιούν το Echo για την προβολή διαφημίσεων. Ωστόσο, έχουν επίσης καταστρέψει το όνομα «Alexa» για μια γενιά γυναικών.

Απόρρητο της Apple HomePod

Τότε υπάρχει το Apple HomePod. Ενώ το HomePod είναι ένα ζωντανό, συνδεδεμένο στο Internet μικρόφωνο που βρίσκεται στο σπίτι σας, η Apple ανωνυμοποιεί όλες τις αλληλεπιδράσεις. Δεν συνδέουν τις ερωτήσεις που υποβάλλετε στο HomePod με τον λογαριασμό σας Apple και, τελικά, η Apple διαγράφει όλα τα δεδομένα από τέτοιες επικοινωνίες. Η Apple επίσης δεν επιτρέπει επεκτάσεις τρίτων. Ως αποτέλεσμα, το Homepod είναι μια λιγότερο βολική και ευέλικτη συσκευή, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλής και ιδιωτική.

Διαρκώς αναπτυσσόμενες βάσεις δεδομένων

Τώρα που έχουμε επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να εγκαταστήσουν ζωντανά μικρόφωνα στα σπίτια μας, οι νέες ποσότητες δεδομένων που μπορούν να συλλέξουν είναι συγκλονιστικές. Όπως είδαμε, όταν οι εταιρείες συλλέγουν τεράστια ποσά δεδομένων, μπορεί να διαρρεύσουν, να παραβιαστούν ή να έχουν πρόσβαση από την επιβολή του νόμου. Η Amazon αναγκάστηκε να μοιραστεί ηχογραφήσεις από ένα Echo πέρυσι ως μέρος μιας έρευνας για δολοφονία, η οποία ήταν δυνατή μόνο επειδή η Amazon συνδέει όλα τα δεδομένα από ένα Echo σε ένα προφίλ χρήστη και τα διατηρεί για πάντα. Εναπόκειται στον χρήστη να εισέλθει στον λογαριασμό του και να διαγράψει τις αλληλεπιδράσεις του οι ίδιοι.

Τα πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούσαν τη διαρροή των διευθύνσεων email των χρηστών από το Google+ και το Amazon έδειξαν ενοχλητικά κενά στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Υπήρχε επίσης μια περίπτωση εφιάλτη όπου ένα Google Home Mini αυτο-ενεργοποιήθηκε χιλιάδες φορές την ημέρα και έπειτα ηχογράφησε και έσωσε αποσπάσματα ήχου από ό, τι συνέβη ότι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Ενώ η Google εντόπισε και αντιμετώπισε το πρόβλημα, εξακολουθεί να είναι ένα σχετικό παράδειγμα της μεγάλης πιθανότητας κατάχρησης που υπάρχουν σε αυτά τα έξυπνα ηχεία.

Η εισβολή της ιδιωτικής ζωής

Αυτές οι εταιρείες γνωρίζουν ότι αυτές οι συσκευές αντιπροσωπεύουν σημαντική κλιμάκωση στην εισβολή του απορρήτου σας, αλλά η ανάγκη τους να συλλέγουν όλο και περισσότερα δεδομένα δεν θα τελειώσουν με έξυπνα ηχεία. Το Facebook, μια άλλη εταιρεία που απαιτεί συνεχώς αυξανόμενα ποσά των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της για να τροφοδοτήσει τον εθισμό της, έχει αναπτύξει το δικό της έξυπνο ηχείο – μόνο το δικό τους περιλαμβάνει επίσης μια κάμερα. Ενώ το Facebook καθυστέρησε την απελευθέρωση της πύλης ενόψει της δημοφιλούς οργής για τις επανειλημμένες καταχρήσεις προσωπικών δεδομένων, τα τηλεσκόπια από το 1984 δεν ακούγονται πλέον παράξενα ή μάλλον απίθανα. Οι μόνες διαφορές είναι ότι οι εταιρείες έχουν αντικαταστήσει τον Big Brother και ότι εμείς, ιδιώτες και καταναλωτές, πληρώνουμε για το προνόμιο αυτής της εταιρικής εποπτείας.

Αυτό που δείχνουν αυτά τα έξυπνα ηχεία είναι ότι εταιρείες όπως η Google, το Amazon και το Facebook δεν μπορούν να αποδεχτούν το απόρρητο, επειδή οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα αντιπροσωπεύουν μια επιχειρηματική ευκαιρία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έως ότου το κοινό καταστήσει σαφές ότι η εισβολή της ιδιωτικής ζωής δεν αξίζει τις σταδιακές αυξήσεις στην ευκολία που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες, θα συνεχίσουν να δημιουργούν νέες συσκευές για να ρίξουν μια ματιά στους λίγους ιδιωτικούς χώρους που απομένουν. Μπορεί να είναι υπερδραματικό να πούμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εισέβαλαν στα σπίτια μας. Η αλήθεια είναι ότι τους προσκαλέσαμε.

Τα ProtonVPN και ProtonMail είναι διαφορετικά. Αναγνωρίζουμε ότι η διαφωνία, η ελευθερία του λόγου και η ίδια η δημοκρατία αποδυναμώνουν όταν υπονομεύεται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Οι υπηρεσίες μας είναι ιδιωτικές από το σχεδιασμό. Το ProtonMail κρυπτογραφεί τα email των χρηστών πριν φτάσουν στους διακομιστές μας, ώστε κανένας εκτός από τον παραλήπτη να έχει πρόσβαση σε αυτά. Το ProtonVPN διατηρεί μια αυστηρή πολιτική μη καταγραφής που σημαίνει ότι δεν διατηρούμε αρχεία σχετικά με τη διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών. Δεν θέλουμε να συλλέγουμε δεδομένα χρήστη. αντ ‘αυτού θέλουμε να το διατηρήσουμε ασφαλές.

Εργαζόμαστε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο συνδρομής όπου οι χρήστες μας μας πληρώνουν για μια υπηρεσία. Θεωρούμε τους χρήστες μας ως μια κοινότητα υποστηρικτών των οποίων το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή πρέπει να προστατεύεται, όχι ως πηγές ιδιωτικών δεδομένων που θα κεφαλαιοποιούνται. Εάν προτιμάτε να εμφανίζεται ως χρήστης και όχι ως προϊόν, εγγραφείτε σήμερα στο ProtonVPN και στο ProtonMail.

Τις καλύτερες ευχές,
Η ομάδα ProtonVPN

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6 Νοεμβρίου: Γιαπωνέζοι και Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέιζερ για να δώσετε φωνητικές εντολές στα έξυπνα ηχεία. Το τέχνασμα συνεργάστηκε με το Amazon Echo, το Google Home και άλλες συσκευές που λειτουργούν με φωνητικές εντολές. Η ομάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα λέιζερ για να αναγκάσει το έξυπνο ηχείο να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία ήταν εξοπλισμένη για να κάνει, όπως να ανοίξει μια πόρτα γκαράζ. Σε μια δοκιμή, οι έρευνες κατάφεραν να ελέγξουν ένα έξυπνο ηχείο λάμποντας ένα λέιζερ πάνω του μέσα από ένα παράθυρο από την κορυφή ενός καμπαναριού, 230 πόδια μακριά.

Μπορείτε να αποκτήσετε έναν δωρεάν λογαριασμό ProtonVPN εδώ.

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνεστε για τις τελευταίες κυκλοφορίες του ProtonVPN:  Twitter | Facebook | Reddit

Για να αποκτήσετε έναν δωρεάν κρυπτογραφημένο λογαριασμό email ProtonMail, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: protonmail.com

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map