Όλοι οι τρόποι με τους οποίους οι έξυπνες τηλεοράσεις μπορούν να σας κατασκοπεύουν

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι ουσιαστικά τηλεοράσεις που μπορούν να σας παρακολουθούν. Η αύξηση της δημοτικότητάς τους, μαζί με τα έξυπνα ηχεία, σημαίνει ότι οι εταιρείες (και οποιοσδήποτε μπορεί να χαράξει αυτές τις συσκευές) έχουν ένα άλλο παράθυρο μέσω του οποίου μπορούν να δουν την ιδιωτική σας δραστηριότητα. Η συλλογή δεδομένων που χαρακτηρίζει το Διαδίκτυο διαχέεται στη ζωή σας εκτός σύνδεσης – και εισβάλλει στο σπίτι σας.


Αυτή η επέκταση της εταιρικής παρακολούθησης που περιλαμβάνει την προβολή της τηλεόρασής σας υπονομεύει την προσπάθεια δημιουργίας ενός πιο ιδιωτικού Διαδικτύου. Το απόρρητό σας είναι τόσο ισχυρό όσο ο πιο αδύναμος σύνδεσμός σας, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειές σας να διατηρήσετε τα δεδομένα περιήγησής σας ιδιωτικά θα μπορούσαν να αναιρεθούν εάν οι εταιρείες μπορούν να συσσωρεύσουν παρόμοια δεδομένα παρακολουθώντας τις συνήθειες προβολής της τηλεόρασής σας.

Έχουμε ετοιμάσει αυτό το άρθρο για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε πώς οι έξυπνες τηλεοράσεις σας κατασκοπεύουν και ποια μέτρα μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ιδιωτικοί.

Τι είναι μια έξυπνη τηλεόραση?

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι τηλεοράσεις συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο που υποστηρίζουν μια σειρά εφαρμογών, από το Amazon Prime Video έως το YouTube. Πολλές έξυπνες τηλεοράσεις έχουν επίσης ενσωματώσει αναγνώριση φωνής και βιντεοκάμερες, ώστε να μπορείτε να δίνετε φωνητικές εντολές στην τηλεόρασή σας ή να τη χρησιμοποιείτε για συνομιλία μέσω βίντεο.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις παρακολουθούν αυτό που παρακολουθείτε, παρόμοια με υπηρεσίες ροής όπως το Hulu, το Netflix και το YouTube, αλλά το κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Συνήθως χρησιμοποιούν ένα σύστημα που ονομάζεται αυτόματη αναγνώριση περιεχομένου (ACR), το οποίο καταγράφει ένα τμήμα των pixel στην οθόνη σας κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, στέλνει αυτά τα pixel “δακτυλικά αποτυπώματα” σε τρίτο μέρος που ενεργεί κάπως σαν Shazam για βίντεο. Μπορεί να εντοπίσει γρήγορα οποιοδήποτε πρόγραμμα παρακολουθείτε, είτε πρόκειται για προσωπικό DVD, ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ή βίντεο YouTube. Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, οι έξυπνες τηλεοράσεις προσθέτουν την ημερομηνία και την ώρα που παρακολουθήσατε αυτό το πρόγραμμα, το κανάλι στο οποίο βρισκόταν η εκπομπή και αν το καταγράψατε. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται, όπως και το ιστορικό σας στο διαδίκτυο, για να ενημερώσουν τους διαφημιζόμενους με ποιες διαφημίσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές για να σας στοχεύσουν.

Προβλήματα απορρήτου

Οι τηλεοπτικές σας συνήθειες μπορούν να αποκαλύψουν σχεδόν το ίδιο για εσάς όσο και το ιστορικό περιήγησής σας στο Διαδίκτυο. Οι διαφημιζόμενοι μπορούν να καθορίσουν τις πολιτικές σας προτιμήσεις, τον πλούτο και την τοποθεσία σας από αυτόν τον τύπο δεδομένων. Το FTC θεωρεί τα ευαίσθητα δεδομένα του ιστορικού προβολής της τηλεόρασής σας που απαιτούν τη ρητή συγκατάθεσή σας πριν από τη συλλογή τους, τοποθετώντας τα σε μια προστατευόμενη κατηγορία στις ΗΠΑ, μαζί με τα προσωπικά δεδομένα υγείας και οικονομίας.

Ένα άλλο ζήτημα απορρήτου προκύπτει με τον τρόπο με τον οποίο οι έξυπνες τηλεοράσεις μοιράζονται αυτά τα δεδομένα. Όταν πωλούν το ιστορικό προβολής της τηλεόρασής σας σε διαφημιζόμενους και τρίτα μέρη, το συνδέουν με τη διεύθυνση IP του δικτύου σας WiFi. Με αυτές τις πληροφορίες, οι διαφημιζόμενοι μπορούν να συνδέσουν το ιστορικό προβολής της τηλεόρασής σας και το ιστορικό περιήγησής σας, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουν σε εσάς καθ ‘όλη τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούν να σας ακολουθούν από συσκευή σε συσκευή, διασφαλίζοντας ότι βλέπετε τις ίδιες διαφημίσεις ξανά και ξανά.

Το επιχειρηματικό σχέδιο των έξυπνων τηλεοράσεων αντιπροσωπεύει μια δραματική επέκταση της εταιρικής παρακολούθησης, γι ‘αυτό πολλοί πάροχοι έξυπνης τηλεόρασης προσπάθησαν, ξανά και ξανά, να κόβουν τις γωνίες και να συγκαλύψουν τη συλλογή δεδομένων τους.

Όταν οι εταιρείες κάνουν κατάχρηση δεδομένων έξυπνης τηλεόρασης

Ακολουθούν μερικά από τα σκάνδαλα απορρήτου που περιλαμβάνουν έξυπνες τηλεοράσεις.

Κρυφή συλλογή δεδομένων

Η Vizio είναι μια τέτοια εταιρεία που ποτέ δεν ενημέρωσε τους χρήστες της για τη συλλογή δεδομένων και, ως εκ τούτου, δεν τους έδωσε ποτέ επιλογή. Μεταξύ 2014 και 2017, πούλησε έξυπνες τηλεοράσεις (και ενημέρωσε παλαιότερα μοντέλα έξυπνης τηλεόρασης) που χρησιμοποίησαν αυτόματα το ACR για να παρακολουθούν αυτό που παρακολουθούν οι χρήστες του χωρίς να το γνωρίζουν. Το 2017, υπήρχαν πάνω από 11 εκατομμύρια έξυπνες τηλεοράσεις Vizio που παρακολουθούν το ιστορικό προβολής όλων των πελατών τους.

Η Vizio πιάστηκε το 2017 όταν ο Γενικός Εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϋ υπέβαλε καταγγελία στο FTC, ισχυριζόμενος ότι η Vizio έκρυψε τις λεπτομέρειες της συλλογής δεδομένων από τους χρήστες της. Δεν αναφέρθηκε η συλλογή δεδομένων στην πολιτική απορρήτου της. Το μόνο μέρος όπου ο Vizio ανέφερε ότι θα συλλέγονταν δεδομένα ήταν ένα συμπλήρωμα που εξήγησε τη λειτουργία «Έξυπνη διαδραστικότητα». Ακόμα και εδώ, η γλώσσα ήταν αόριστη, δηλώνοντας το χαρακτηριστικό «επιτρέπει προσφορές και προτάσεις προγράμματος». Ο Vizio τελικά εγκαταστάθηκε εκτός δικαστηρίου και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα μικρόφωνο ακούει πάντα

Η Samsung ενσωμάτωσε τα μικρόφωνα σε ορισμένα μοντέλα έξυπνης τηλεόρασης για να επιτρέψει στους χρήστες να αλλάξουν το κανάλι ή να ενεργοποιήσουν την τηλεόραση με φωνητικές εντολές. Αλλά αυτά τα μικρόφωνα δεν απενεργοποιήθηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα, το 2015, το Daily Beast ανακάλυψε ότι βαθιά στην πολιτική απορρήτου της Samsung ήταν η φράση “Λάβετε υπόψη ότι εάν οι προφορικές σας λέξεις περιλαμβάνουν προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, αυτές οι πληροφορίες θα συγκαταλέγονται μεταξύ των δεδομένων που συλλαμβάνονται και θα διαβιβαστούν σε τρίτους. ” Έτσι, βασικά, ό, τι είπατε στο εύρος μιας έξυπνης τηλεόρασης Samsung συλλέχθηκε και μεταδόθηκε σε τρίτο μέρος.

Η Samsung εξέδωσε αργότερα μια διευκρίνιση, δηλώνοντας ότι οι περισσότερες τηλεοράσεις απαιτούν από τους χρήστες να ενεργοποιήσουν το μικρόφωνο με το τηλεχειριστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες που διαθέτουν έξυπνη τηλεόραση Samsung με ενσωματωμένο μικρόφωνο μπορούν να απενεργοποιήσουν το σύστημα αναγνώρισης φωνής της τηλεόρασής τους (Hi TV).

Κακή τεχνική προστασία απορρήτου

Το 2013, ο Jason Huntley, σύμβουλος πληροφορικής, έκανε πολλές συγκλονιστικές ανακαλύψεις σχετικά με τις έξυπνες τηλεοράσεις LG και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν και διαβιβάζουν τα δεδομένα προβολής των χρηστών τους. Πρώτα απ ‘όλα, οι έξυπνες τηλεοράσεις θα μεταδίδουν δεδομένα στους χρήστες τους, ακόμη και αν ο χρήστης εξαιρέσει τη συλλογή δεδομένων απενεργοποιώντας τη λειτουργία. Δεύτερον, η έξυπνη τηλεόραση θα σαρώσει οποιαδήποτε μονάδα USB που έχει εισαχθεί στην τηλεόραση και θα καταγράψει όλα τα ονόματα αρχείων που βρήκε. Τρίτον, η έξυπνη τηλεόραση δεν κρυπτογράφησε τα δεδομένα που διαβίβασε. Η αποστολή δεδομένων σε απλό κείμενο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μεταξύ της έξυπνης τηλεόρασης και των διακομιστών της LG θα μπορούσε εύκολα να έχει πρόσβαση και να διαβάσει τα δεδομένα.

Η δημοσιότητα από την ανάρτηση του Huntley οδήγησε την LG να ενημερώσει το λογισμικό της, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εξαιρεθούν από αυτήν τη συλλογή δεδομένων, κάτι που θα έπρεπε να ήταν ήδη μια επιλογή.

Μοιραστείτε μυστικά δεδομένα με Facebook, Google και Netflix

Μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2019 από το Northeastern University και το Imperial College London διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι έξυπνων τηλεοράσεων και πολλές υπηρεσίες ροής, συμπεριλαμβανομένων των Amazon FireTV και Roku, στέλνουν προσωπικά προσωπικά στοιχεία στο Netflix χωρίς να ενημερώσουν τους χρήστες. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις που εξέτασαν έστειλαν δεδομένα στο Netflix, «παρόλο που ποτέ δεν διαμορφώσαμε καμία τηλεόραση με λογαριασμό Netflix. Αυτό, τουλάχιστον, εκθέτει πληροφορίες στο Netflix σχετικά με το μοντέλο της τηλεόρασης σε μια δεδομένη τοποθεσία. ” Οι ερευνητές δεν έδωσαν υπόθεση για το γιατί αποστέλλονται δεδομένα στο Netflix.

Μια παρόμοια αναφορά από το Princeton διαπίστωσε ότι το 89% των καναλιών Amazon Fire TV και το 69% των καναλιών Roku περιείχαν προγράμματα παρακολούθησης από το Facebook και την Google που συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τις προτιμήσεις των χρηστών. Τα δεδομένα που κοινοποιούνται περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες που μπορούν να εντοπίσουν και να εντοπίσουν συγκεκριμένες συσκευές (όπως το αναγνωριστικό διαφημιζόμενου, το δίκτυο WiFi και τον σειριακό αριθμό της συσκευής σας). Αυτές οι πληροφορίες μεταδόθηκαν επίσης μερικές φορές σε απλό κείμενο (μη κρυπτογραφημένο).

Έξυπνες τηλεοράσεις και ασφάλεια

Η μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων σε απλό κείμενο είναι μόνο μια ευπάθεια ασφαλείας πολλών που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ σε έξυπνες τηλεοράσεις. Το 2017, μια απόρριψη εγγράφων του Wikileak αποκάλυψε το πρόγραμμα “Weeping Angel”, στο οποίο η CIA και το MI5 εισέβαλαν σε έξυπνες τηλεοράσεις Samsung και χρησιμοποίησαν τα ενσωματωμένα μικρόφωνά τους για να κατασκοπεύουν ανθρώπους. Ενώ αυτό είναι το πιο δραματικό παράδειγμα των χάκερ που έχουν πρόσβαση σε έξυπνες τηλεοράσεις, απέχει πολύ από το μοναδικό.

Επίσης το 2017, σύμβουλοι ασφαλείας διαπίστωσαν πάνω από 40 ευπάθειες μηδενικής ημέρας (στο παρελθόν άγνωστο) στο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα της Samsung, Tizen. Η Samsung έστειλε επίσης (και στη συνέχεια διαγράφηκε) ένα tweet νωρίτερα φέτος ότι οι χρήστες της έξυπνης τηλεόρασης θα έπρεπε να εκτελούν σαρώσεις προστασίας από ιούς κάθε λίγες εβδομάδες.

Ενώ η ασφάλεια έχει βελτιωθεί κάπως από τότε που ο σύμβουλος ασφαλείας της Νοτιοκορεατικής ασφάλειας Seung-Jin Lee έδειξε τους πολλούς, πολλούς τρόπους που θα μπορούσε να αναλάβει μια έξυπνη τηλεόραση, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Η κατάσταση είναι τόσο τρομερή που το FBI έστειλε μια προειδοποίηση την εβδομάδα της Μαύρης Παρασκευής, ενημερώνοντας τους πελάτες ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις δεν είναι ασφαλείς.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το απόρρητό σας

Οι αμερικανοί νομοθέτες πιέζουν το FTC να ερευνήσει περαιτέρω τους κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων για παραβίαση του απορρήτου των χρηστών τους, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί λίγα μέτρα. Ο GDPR προστατεύει επίσης τα δεδομένα των χρηστών της έξυπνης τηλεόρασης, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβάλει επιβολή προστίμου και πρόστιμα εναντίον ενός παραγωγού έξυπνης τηλεόρασης. Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δεδομένων σας είναι να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας. Εάν έχετε μια έξυπνη τηλεόραση ή σκέφτεστε να αγοράσετε μια, ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το απόρρητό σας και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

 • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου: Το FTC απαιτεί έξυπνους κατασκευαστές τηλεόρασης να σας δώσουν την επιλογή να απενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία. Αυτό μπορεί συνήθως να γίνει με πλοήγηση στις ρυθμίσεις της έξυπνης τηλεόρασής σας. Το CNET διαθέτει έναν οδηγό που καλύπτει πώς να το κάνετε αυτό για τις περισσότερες έξυπνες τηλεοράσεις.
 • Μην συνδέσετε την έξυπνη τηλεόρασή σας στο Διαδίκτυο: Ακόμα κι αν ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στην έξυπνη τηλεόρασή σας, θα μοιραστεί αναπόφευκτα ορισμένα δεδομένα. Θα εξακολουθήσει επίσης να είναι ένας δελεαστικός στόχος για τους χάκερ. Αποσυνδέοντας την τηλεόρασή σας από το Διαδίκτυο, την μετατρέπετε αποτελεσματικά σε μια «χαζή» τηλεόραση. Εάν η τηλεόρασή σας δεν σας δίνει τη δυνατότητα να αποσυνδεθείτε από το δίκτυο WiFi, επαναφέρετέ την στις εργοστασιακές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, μην εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης WiFi.
 • Αγοράστε μια “χαζή” τηλεόραση: Ενώ αυτή είναι η πιο απλή λύση, γίνεται πιο δύσκολη, καθώς οι έξυπνες τηλεοράσεις αποτελούσαν το 70 τοις εκατό των τηλεοπτικών πωλήσεων το 2018. Για να αγοράσετε μια τηλεόραση που δεν διαθέτει κανένα από τα εργαλεία συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί μια έξυπνη τηλεόραση, θα πρέπει να αγοράστε παλαιότερο μοντέλο τηλεόρασης (πιθανότατα πριν από το 2017).

Οι έξυπνες τηλεοράσεις μπορεί να σας διευκολύνουν να παρακολουθήσετε το Netflix σε μια τηλεόραση μεγάλης οθόνης, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα άλλο τούβλο στο οικοδόμημα επιτήρησης. Θα πρέπει να ανησυχεί όλους για το ότι η ασταμάτητη πείνα του Amazon, του Facebook και της Google για τα δεδομένα σας εξαπλώνεται σε άλλες εταιρείες. Η Samsung προχωρεί επίσης προς το παρόν με σχέδια να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα προβολής της τηλεόρασής σας για να τροφοδοτήσει τις στοχευμένες διαφημίσεις τους, σε μια προσπάθεια να γίνει το Google της τηλεόρασης. Σύντομα, όλες οι εταιρείες θα προσπαθούν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δεδομένα σας.

Αυτός είναι ο κόσμος που προσπαθούν να αποτρέψουν τα ProtonMail και ProtonVPN. Εργαζόμαστε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο συνδρομής έτσι ώστε τα ενδιαφέροντά μας να εναρμονίζονται με τους χρήστες μας. Οι χρήστες μας μας εμπιστεύονται επειδή προστατεύουμε το απόρρητό τους. Εάν προτιμάτε να συνεργαστείτε με μια εταιρεία που σας δίνει τον έλεγχο των δεδομένων σας αντί να τα συλλέγετε, εγγραφείτε σήμερα στο ProtonVPN και στο ProtonMail.

Τις καλύτερες ευχές,
Η ομάδα ProtonVPN

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα του ProtonVPN:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map