Η λίστα των χωρών που έχουν απαγορεύσει τα VPN

Τα VPN διατηρούν την online δραστηριότητά σας ιδιωτική και χωρίς περιορισμούς. Ορισμένες χώρες με καταπιεστικές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει τα VPN σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Τα VPN είναι ισχυρά εργαλεία που μπορούν να αποφύγουν όλες εκτός από τις πιο εξελιγμένες προσπάθειες για ρύθμιση του Διαδικτύου και λογοκρισία πληροφοριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες για τον αποκλεισμό ή την απαγόρευση των VPN. Αυτή η νομοθεσία είναι γενικά μη δημοφιλής και δύσκολο να εφαρμοστεί, η οποία αποτρέπει τις περισσότερες χώρες από τις απαγορεύσεις.


Πολλές χώρες προσπαθούν απλώς να αποκλείσουν την πρόσβαση σε γνωστούς παρόχους υπηρεσιών VPN. Αν και αυτό είναι δύσκολο, μπορεί να γίνει εάν οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να διαθέσουν πόρους για το έργο. Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, η κυκλοφορία στο Διαδίκτυο προστατεύεται επειδή κρυπτογραφείται και δρομολογείται μέσω του διακομιστή VPN, αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP σας, αλλά αυτή η κίνηση μπορεί να σταματήσει αποκλείοντας θύρες που χρησιμοποιούνται από πρωτόκολλα VPN, όπως PPTP ή L2TP ή αποκλεισμός αποκλεισμού τις διευθύνσεις IP των υπηρεσιών VPN. Χώρες που δεν ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο, όπως η Βόρεια Κορέα, απλώς εμπόδισαν την πρόσβαση σε όλες τις διευθύνσεις IP στο εξωτερικό. Τα πιο εξελιγμένα εργαλεία, όπως η βαθιά επιθεώρηση πακέτων, μπορούν πραγματικά να εντοπίσουν πρωτόκολλα VPN σε μεταδεδομένα πακέτων, επιτρέποντας σε κομητείες όπως η Κίνα να βρίσκουν και να αποκλείουν διακομιστές VPN με πιο αυτοματοποιημένο και στοχευμένο τρόπο.

Άλλες χώρες που δεν διαθέτουν την τεχνολογία αποκλεισμού VPN έχουν εγκρίνει νομοθεσία που απαγορεύει τις υπηρεσίες VPN που δεν είναι εγγεγραμμένες στην κυβέρνηση. Οι πιο καταπιεστικές χώρες έχουν κάνει όλα τα VPN παράνομα και έχουν θεσπίσει αυστηρές τιμωρίες, ελπίζοντας να τρομάξουν τους ανθρώπους παρά τις δυσκολίες στον εντοπισμό της κίνησης VPN.

Αβέβαιη κατάσταση

Ορισμένες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαχρέιν, το Τουρκμενιστάν και η Μιανμάρ έχουν πολύ αυστηρούς νόμους λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση ενός VPN εντός αυτής της χώρας μπορεί να ενέχει κινδύνους, ακόμη και αν δεν υπάρχει γνωστή νομική απαγόρευση. Άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη, έχουν αναλάβει ενέργειες για τον αποκλεισμό και την απαγόρευση της κυκλοφορίας VPN, αλλά αυτές οι κυβερνήσεις δεν έχουν πλήρη έλεγχο της επικράτειας και της υποδομής τους. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις όλων αυτών των χωρών μπορούν να θεωρηθούν εχθρικές για τη χρήση VPN.

Χώρες που έχουν απαγορεύσει τα VPN

Οι παρακάτω χώρες είτε έχουν θέσει τεχνολογικά εμπόδια που μπλοκάρουν VPN είτε έχουν εκδώσει νόμους που απαγορεύουν τη χρήση VPN.

Λευκορωσία
Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας εργάστηκε για να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών της στο εξωτερικό Διαδίκτυο εδώ και χρόνια. Το 2015 απαγόρευσε τόσο τις υπηρεσίες Tor όσο και τις υπηρεσίες VPN, αν και φαίνεται ότι οι Λευκορώσοι έχουν βρει τρόπους για να παρακάμψουν τα τεχνολογικά και νομικά εμπόδια.

Κίνα
Η Κίνα ίσως έχει προχωρήσει πιο μακριά από οποιαδήποτε χώρα για να απαγορεύσει και να αποκλείσει υπηρεσίες όπως VPN και Tor. Οποιοδήποτε VPN πρέπει να έχει άδεια από την κινεζική κυβέρνηση. Όσοι δεν είναι κλειστοί, εάν βρίσκονται στη χώρα ή αποκλείονται εάν έχουν έδρα σε ξένη χώρα. Η Κίνα είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των τοπικών παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου και χρησιμοποιούν βαθιά επιθεώρηση πακέτων για να παρακολουθούν την κυκλοφορία του Διαδικτύου και να εισέρχονται στην κινεζική κυβερνοσφαιρία. Γενικά μπορούν να εντοπίσουν και να αποκλείσουν την κίνηση VPN.

Ιράν
Το 2013, το Ιράν προσπάθησε να αποκλείσει την πρόσβαση σε VPN που εδρεύουν σε ξένες χώρες, επιτρέποντας μόνο υπηρεσίες VPN που διαθέτουν άδεια και έχουν εγγραφεί στην ιρανική κυβέρνηση. Ενώ η πώληση ή η προώθηση VPN είναι έγκλημα και οι πολίτες μπορούν να τιμωρηθούν για τη χρήση VPN, η χρήση VPN μεταξύ πολιτών και ακόμη και κυβερνητικών αξιωματούχων εξακολουθεί να είναι πολύ συχνή.

Ιράκ
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την διαδικτυακή παρουσία του ISIS, η κυβέρνηση του Ιράκ έχει φτάσει στα άκρα, όχι μόνο απαγορεύοντας τις υπηρεσίες VPN και τα κοινωνικά μέσα, αλλά και καθιερώνοντας κυλιόμενες διακοπές στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα. Παρόλο που η χώρα δεν είναι πλέον υπό πολιορκία από το ISIS, οι δρακόντειοι περιορισμοί του στο Διαδίκτυο παραμένουν σε ισχύ.

Ομάν
Το 2010, ο Ομάν ψήφισε νόμο που απαγόρευε σε άτομα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN. Όποιος πιάσει ότι παραβιάζει αυτόν τον νόμο υπόκειται σε πρόστιμο 500 rial (περίπου 1.300 $). Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια χρήσης ενός εγκεκριμένου από την κυβέρνηση VPN. Εάν μια εταιρεία διαπιστωθεί ότι παραβιάζει το νόμο, αντιμετωπίζει πρόστιμο 1.000 rial.

Ρωσία
Η Ρωσία έχει αναλάβει ισχυρή νομική δράση για τον έλεγχο της ελεύθερης έκφρασης και της πρόσβασης σε πληροφορίες τόσο εντός των συνόρων της όσο και διαδικτυακά. Η Ρωσική Δούμα ψήφισε το νόμο Yarovaya το 2016, σύμφωνα με τον οποίο οι υπηρεσίες VPN πρέπει να εγγραφούν στην κυβέρνηση και να καταγράφουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών τους. Το 2017, η Duma ψήφισε έναν άλλο νόμο που απαιτούσε εγκεκριμένα VPN για να αποκλείσει την πρόσβαση των χρηστών σε συγκεκριμένους ιστότοπους που η μαύρη λίστα της ρωσικής κυβέρνησης είχε. Εκείνα που δεν ήταν θέατρα με απαγορεύσεις. Καθώς το ProtonVPN δεν έχει παρουσία στη Ρωσία, ούτε καταγράφουμε πληροφορίες που επιτρέπουν να εξακριβωθεί εάν έχουμε ή όχι χρήστες στη Ρωσία, δεν μπορούμε και δεν έχουμε συμμορφωθεί με αυτούς τους νόμους.

Τουρκία
Το 2016, το καθεστώς Ερντογάν άρχισε να αποκλείει υπηρεσίες VPN και Tor. Τώρα η Τουρκία χρησιμοποιεί τεχνικές ελέγχου πακέτων σε βάθος, παρόμοιες με την Κίνα, για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό της κίνησης VPN και Tor. Το κράτος δικαίου έχει καταρρεύσει στην Τουρκία και η χρήση σύνδεσης VPN μπορεί να σας επισημάνει ως ενδιαφερόμενο για την επιβολή του νόμου. Ωστόσο, η χρήση VPN στην Τουρκία είναι αρκετά διαδεδομένη. Ο ιστότοπος Turkey Blocks παρακολουθεί τη λογοκρισία Διαδικτύου στην Τουρκία.

Ουγκάντα
Σε απάντηση στον πρόσφατα εφαρμοστέο φόρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η χρήση υπηρεσιών VPN από τους Ουγκάντες αυξήθηκε. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα ​​απάντησε ζητώντας από τους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να αποκλείσουν τις υπηρεσίες VPN. Προς το παρόν δεν υπάρχει νομοθεσία κατά των VPN στην Ουγκάντα, αλλά αυτή είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το 2016, τα ΗΑΕ αναθεώρησαν τους νόμους τους, κάνοντας χρήση μιας υπηρεσίας VPN για «διάπραξη εγκλήματος ή αποτροπή της ανακάλυψής της», τιμωρούμενη με προσωρινή φυλάκιση και πρόστιμο έως 2 εκατομμύρια dirham (περίπου 540.000 $). Ενώ υπάρχουν επιτρεπόμενες χρήσεις για VPN, τα ΗΑΕ έχουν επίσης απαγορεύσει εντελώς τις κλήσεις VoIP και πολλούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γαλλικών τηλεοπτικών καναλιών και Netflix. Είναι παράνομο να χρησιμοποιείτε ένα VPN για πρόσβαση σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ιστότοπους ή να πραγματοποιήσετε απαγορευμένη κλήση.

Βενεζουέλα
Νωρίτερα φέτος, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου της Βενεζουέλας επιχείρησε να αποκλείσει τη χρήση των υπηρεσιών Tor και VPN, πιθανώς κατόπιν κυβερνητικής εντολής.

Εάν υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ όλων των χωρών σε αυτόν τον κατάλογο, είναι ότι οι κυβερνήσεις τους θέλουν να ελέγχουν τις πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι πολίτες τους. Αυτές οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι αν έπρεπε να ανταγωνιστούν στην αγορά ιδεών, θα χάσουν. Αντ ‘αυτού, έχουν καταφύγει στο ισοδύναμο του 21ου αιώνα με το κλείσιμο εφημερίδων και την καύση βιβλίων.

Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε ένα Διαδίκτυο που είναι δωρεάν και ασφαλές. Μέχρι να φτάσει εκείνη η ημέρα, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια δωρεάν, απεριόριστη υπηρεσία VPN για να υποστηρίξουμε όσους δεν έχουν άλλα μέσα για να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται.

τις καλύτερες ευχές,
Η ομάδα ProtonVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me