Πώς το Facebook και το Google χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας

Καθώς ο παγκόσμιος ιστός έχει ωριμάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δύο τιτάνες της βιομηχανίας έχουν αναδυθεί ως κυρίαρχες δυνάμεις στο διαδίκτυο. Οι ιστορίες προέλευσης του Google και του Facebook είναι γνωστές. Η πρώτη μηχανή αναζήτησης της Google ξεκίνησε το 1996 ως ερευνητικό έργο στο Στάνφορντ. Το κοινωνικό δίκτυο Facebook ξεκίνησε το 2004 ως δευτερεύον έργο του Mark Zuckerberg στο Χάρβαρντ.


Καθώς αυτές οι δύο εταιρείες έχουν δημοσιοποιηθεί στο χρηματιστήριο και έχουν προσεγγίσει χρήστες σε κάθε χώρα και σε κάθε ήπειρο, αναγκάστηκαν να γίνουν κάτι περισσότερο από ένα εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο. Είναι πλέον πλήρεις εταιρείες που αλληλεπιδράτε με περισσότερα δεδομένα από ό, τι ο καθένας φαντάστηκε ποτέ.

Αλλά τι ακριβώς κάνουν το Facebook και το Google με τα petabytes των πληροφοριών που ρέουν καθημερινά μέσω των διακομιστών του; Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση και θα τις διερευνήσουμε όλες σε αυτό το άρθρο.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρθηκε, η Google και το Facebook είναι και οι δύο εταιρείες στο χρηματιστήριο και είναι συνεπώς αναμενόμενες να παρουσιάσουν ανάπτυξη και κερδοφορία στους επενδυτές και τους μετόχους. Όπως πολλές ψηφιακές εταιρείες που εξυπηρετούν τους γενικούς καταναλωτές του Διαδικτύου, βασίζονται στη διαφήμιση ως κύρια μορφή εσόδων τους.

Κατά γενικό κανόνα, όταν εγγραφείτε για νέο λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο ή σε άλλο ιστότοπο και δεν χρειάζεται να πληρώσετε αμοιβή ή συνδρομή, τότε θα πρέπει να περιμένετε να δείτε πολλές διαφημίσεις. Στην ουσία, η συμπεριφορά σας στον ιστότοπο και τα δεδομένα που συλλέγονται είναι το πλεονέκτημα της αξίας της εταιρείας.

πώς λειτουργεί η διαφήμιση

Η διαδικτυακή διαφήμιση έχει αποκτήσει αρνητική φήμη, αλλά η ιδέα πίσω από αυτήν δεν είναι κακό στη φύση. Για μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google, η ιδέα είναι να εμφανίζονται διαφημίσεις μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης με την ελπίδα να σας προσελκύσουν σε ένα προϊόν που σχετίζεται με το ερώτημά σας. Το ίδιο ισχύει και για κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook: στοχεύουν στην προβολή σχετικών διαφημίσεων βάσει του ιστορικού σας ενδιαφερόντων και συμπαθειών.

Οι εξωτερικές εταιρείες υποβάλλουν προσφορές στην οθόνη ακινήτων για να κερδίσουν το δικαίωμα εμφάνισης των δικών τους διαφημίσεων, συνήθως βάσει λέξεων-κλειδιών. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι σε θέση να χρεώνουν στους διαφημιζόμενους περισσότερα χρήματα όταν χρησιμοποιούν ένα στοχευμένο σύστημα, αντί να εμφανίζουν ένα γενικό σύνολο διαφημίσεων σε όλους τους χρήστες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαφημιστές ξοδεύουν συχνά περισσότερα χρήματα με διαδικτυακές καμπάνιες από ό, τι συνήθως με εφημερίδες ή άλλες μορφές εκτύπωσης.

Χωρίς να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητά σας στους ιστότοπους και τις εφαρμογές τους, η Google και το Facebook δεν θα μπορούσαν να προβάλλουν σχετικές διαφημίσεις στο σύστημά τους. Σύμφωνα με τις πολιτικές απορρήτου τους, και οι δύο εταιρείες λένε ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν κοινοποιούνται ποτέ απευθείας σε τρίτους. Μάλλον, Το σύστημα διαχειρίζεται πλήρως μέσω εσωτερικών αλγορίθμων για αντιστοίχιση διαφημιζόμενων με σχετικούς χρήστες.

Εάν επιθυμείτε να είστε πιο ανώνυμοι ενώ χρησιμοποιείτε το Google και το Facebook ενώ διατηρείτε έναν λογαριασμό σε κάθε πλατφόρμα, θα πρέπει να εξετάσετε πελάτες εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN). Ένα VPN δημιουργεί μια ασφαλή σήραγγα από το δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας προς το ανοιχτό Διαδίκτυο, με όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται από ένα κρυπτογραφημένο κανάλι.

Όχι μόνο ένα εξαιρετικό VPN βοηθά στην προστασία σας από χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, αλλά σας κάνει επίσης πιο δύσκολο να παρακολουθείτε στο διαδίκτυο. Ένας πελάτης VPN εκδίδει μια νέα διεύθυνση IP κάθε φορά που ξεκινάτε μια σύνδεση. Το Google και το Facebook θα εξακολουθούν να μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας ενώ είστε συνδεδεμένοι, αλλά θα δυσκολευτούν να προσδιορίσουν τη γεωγραφική σας τοποθεσία. Δείτε την κριτική μας για το NordVPN ή Surfshark για μια γρήγορη ματιά στο πόσο ισχυρές θα μπορούσαν να είναι αυτές οι υπηρεσίες.

Εμπειρία χρήστη και ανάπτυξη προϊόντων

Τόσο η Google όσο και το Facebook στοχεύουν να προσφέρουν μια εξατομικευμένη εμπειρία σε κάθε χρήστη. Γι ‘αυτό όταν εκτελείτε μια νέα αναζήτηση Google ενώ είστε συνδεδεμένοι, ο ιστότοπος θα θυμάται το ιστορικό αναζήτησης και τους ιστότοπους στους οποίους έχετε κάνει κλικ στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για το Facebook, καθώς τα χρονοδιαγράμματα των χρηστών είναι γεμάτα με περιεχόμενο που τους άρεσαν ή ακολούθησαν προηγουμένως.

Όλοι οι ιστότοποι βασίζονται σε ένα δίκτυο βάσεων δεδομένων για την αποθήκευση κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες πρόσβαση στο front-end. Εταιρείες όπως η Google και το Facebook βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα για να προσφέρουν μια θετική εμπειρία χρήστη που είναι προσαρμοσμένη για κάθε μεμονωμένο χρήστη.

επισκεψιμότητα παραπομπής google vs facebook

Δεδομένου ότι οι ιστότοποι και οι εφαρμογές τους έχουν δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, δεν υπάρχει εφικτός τρόπος για την Google ή το Facebook να διατηρεί επαφή με κάθε άτομο και να εξετάζει τις απόψεις του. Αντ ‘αυτού, το οι εταιρείες συλλέγουν και αναλύουν πραγματικά τα δεδομένα των χρηστών μαζεύονται για να κατανοήσουν καλύτερα τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί στις προσφορές προϊόντων τους.

Για παράδειγμα, κατά την παρακολούθηση της χρήσης εντός του εργαλείου Gmail, η Google μπόρεσε να διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών ξεχάσουν να επισυνάψουν έγγραφα σε εξερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έπειτα έπρεπε να στείλουν ένα μήνυμα παρακολούθησης. Για να βοηθήσει, η Google ανέπτυξε μια νέα δυνατότητα Gmail που θα σαρώσει τα εξερχόμενα μηνύματα για αναφορά ενός συνημμένου και στη συνέχεια υπενθυμίζει στο χρήστη να συμπεριλάβει το αρχείο πριν κάνει κλικ στο κουμπί αποστολής.

Το Facebook αξιοποιεί επίσης τα δεδομένα των χρηστών για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις προϊόντων. Καθώς η εταιρεία μεγάλωσε, ανακάλυψε ότι οι χρήστες βασίζονταν στη λειτουργία γραμματοκιβωτίου της εφαρμογής για κινητά, όπως ένα εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου. Για να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία χρήστη, το Facebook αποφάσισε να αλλάξει τη λειτουργικότητα σε μια ειδική εφαρμογή που ονομάζεται Αγγελιαφόρος.

Ενσωμάτωση λογαριασμού

Καθώς το Google και το Facebook έχουν αναπτυχθεί, έχουν επεκταθεί πολύ πέρα ​​από τις αρχικές τους προθέσεις προϊόντων. Το Google είναι κάτι περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης, με ειδικά εργαλεία για email, ροή βίντεο, φιλοξενία cloud και χαρτογράφηση. Το ίδιο ισχύει και για το Facebook, καθώς έχει προχωρήσει πέρα ​​από ένα μόνο κοινωνικό δίκτυο και τώρα διαθέτει εφαρμογές όπως το Instagram, ενώ παράλληλα αναπτύσσει το δικό του υλικό.

Οι χρήστες του Διαδικτύου περίμεναν ότι ο Ιστός θα είναι γρήγορος και εύχρηστος. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των λογαριασμών και των κωδικών πρόσβασης που πρέπει να θυμούνται σε καθημερινή βάση. Το Google και το Facebook χρησιμοποιούν και τα δύο τα συστήματα δεδομένων τους για κάνουν το Διαδίκτυο πιο βολικό για τους χρήστες τους.

Οθόνη σύνδεσης

Μόλις συνδεθείτε σε υπολογιστή ή κινητή συσκευή στο Google ή στο Facebook, τα διαπιστευτήριά σας θα λειτουργούν αυτόματα σε οποιοδήποτε προϊόν εντός της σουίτας εργαλείων τους. Επιπλέον, καθώς περιηγείστε στον Ιστό και σκοντάφτετε σε άλλους ιστότοπους ή εφαρμογές, συχνά θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτούς χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό Google ή Facebook αντί να δημιουργήσετε ολοκαίνουργια διαπιστευτήρια. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ασφαλές εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για να διαχειριστούν όλα τα διαπιστευτήριά τους.

Όταν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να εγγραφούν στο Google ή στο Facebook, που συνήθως είναι ηλικίας 13 ετών, ίσως είναι καλύτερο για την προστασία τους στο διαδίκτυο να ελέγξει πού επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτά τα διαπιστευτήρια. Εάν τους επιτρέπεται να διαδώσουν τους λογαριασμούς τους σε άλλα μέρη στον Ιστό, θα μπορούσε να τους αφήσει πιο ευάλωτους σε επιθέσεις ή εκφοβισμό.

Κυβερνητικά αιτήματα

Όταν εγγραφείτε για λογαριασμό με Google ή Facebook, αποδέχεστε ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνου. Το όνομα χρήστη σας είναι συνδεδεμένο με κάθε ενέργεια και κάντε κλικ που εκτελείτε σε αυτούς τους ιστότοπους και θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι εταιρείες που διαθέτουν τα συστήματα back-end μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ανά πάσα στιγμή.

Όπου πραγματικά εμπλέκεται αυτή η ανησυχία εθνικές κυβερνήσεις. Πολλά ανεπτυγμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Καναδά, έχουν θεσπίσει νομοθεσία για να υπαγορεύσουν πότε ένας κυβερνητικός οργανισμός μπορεί να καταλάβει δεδομένα από μια εταιρεία Διαδικτύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίτημα πρέπει να προέρχεται από θέμα εθνικής ασφάλειας.

Για παράδειγμα, εάν μια κυβέρνηση πιστεύει ότι μια ύποπτη τρομοκρατική ομάδα έχει κοινοποιηθεί μέσω ενός καναλιού που ανήκει στην Google ή στο Facebook, μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία να παραδώσει αρχεία από συγκεκριμένο χρήστη, χρονικό πλαίσιο ή εύρος διευθύνσεων IP. Η εταιρεία δεν χρειάζεται να σας ειδοποιήσει εάν τα στοιχεία σας περιλαμβάνονται σε αυτά που συλλέγουν.

λεπτομέρειες συλλογής πρισμάτων

Αλλά είναι αυτές οι μόνες περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλους ιστότοπους όπως το Google ή το Facebook; Με βάση τις αποκαλύψεις που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013, είναι πολύ πιθανό οι μεγάλες κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να έχουν πρόσβαση στο πίσω μέρος σε συστήματα με σκοπό την παρακολούθηση ύποπτης δραστηριότητας.

Το γεγονός ότι αυτοί οι τύποι εξωτερικών χώρων υπάρχουν είναι ανησυχητικό, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι εισβολείς να μπορούν να διεισδύσουν στα συστήματα πίσω από αυτά. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το διαδικτυακό απόρρητο έχει γίνει τόσο καυτό θέμα τα τελευταία χρόνια.

Επιστημονικά δεδομένα

Η ιδέα των μεγάλων δεδομένων υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να αποθηκεύουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, επειδή με περισσότερα δεδομένα έρχεται καλύτερη ανάλυση και πιο ενημερωμένη λήψη αποφάσεων. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα μεγάλα δεδομένα αποδεικνύονται ικανά να προωθήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Η Google και το Facebook εμπλέκονται και οι δύο στο κίνημα της μηχανικής μάθησης, όπου οι εταιρείες προσπαθούν να διδάξουν λογισμικό για να εντοπίσουν μοτίβα και τάσεις σε μεγάλα σύνολα δεδομένων. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη αλγορίθμων που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και συνεχίζουν να εξελίσσονται, τελικά χτίζεται προς ένα μέλλον όπου η τεχνητή πραγματικότητα είναι δυνατή.

σημαντικές αποκτήσεις τεχνητής νοημοσύνης

Για παράδειγμα, η λίστα των προτεινόμενων αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google βασίζεται σε μια μεγάλη μηχανή δεδομένων. Οι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης αναλύουν συνεχώς τα νέα ερωτήματα που εκτελούνται κάθε δευτερόλεπτο και το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τι είναι δημοφιλές παγκοσμίως και πώς αλλάζει η συμπεριφορά της κοινωνίας.

Για το Facebook, η μηχανική μάθηση έχει παίξει με τις εξελίξεις τους στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Από τις πρώτες μέρες του κοινωνικού δικτύου, οι χρήστες λατρεύουν τη λειτουργία αποθήκευσης φωτογραφιών και κοινής χρήσης. Και κάθε φορά που ένας χρήστης ανέβαζε μια νέα φωτογραφία ή άλμπουμ, τους ζητούσαν πάντα να επισημάνουν μεμονωμένα άτομα με το όνομά τους.

Χάρη στους αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, το σύστημα του Facebook μπορεί τώρα να προσδιορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα σε νέες φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται να παρέχετε καθόλου πληροφορίες. Δυνατότητες όπως αυτές δεν είναι πάντα ακριβείς ή σωστές, αλλά ισχύουν αντιπροσωπεύουν μια εντυπωσιακή πρόοδο σε ό, τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία στο μέλλον.

Η κατώτατη γραμμή

Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι δύο γίγαντες οικιακής τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας κατά πάσα πιθανότητα εκπλήσσουν και σας προκαλούν νευρικότητα ταυτόχρονα. Η πραγματικότητα είναι ότι, κάθε φορά που συνδέεστε στο διαδίκτυο, τα δεδομένα σας συλλέγονται, αποθηκεύονται και αναλύονται με περισσότερους τρόπους από ό, τι θα θέλατε να γνωρίζετε.

Το τζίνι είναι ήδη έξω από το μπουκάλι. Εάν δεν αποφασίσετε να πάτε εκτός σύνδεσης εντελώς ή ότι η νέα τεχνολογία blockchain μας επιτρέπει τελικά να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δεδομένων μας, να περιμένουμε, για το καλύτερο και για το χειρότερο, το Facebook και η Google θα συνεχίσουν να κάνουν οι πληροφορίες μας το κεντρικό προϊόν που οδηγεί στο κέρδος τους.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map