Five Eyes Explained (FVEY) – Ο Big Brother σας παρακολουθεί

τα πέντε μάτια


Ενώ τα Five Eyes μπορεί να ακούγονται σαν εγκληματική οργάνωση απευθείας από μια ταινία του James Bond, αυτό δεν είναι μυθοπλασία. Η μυστική ανταλλαγή δεδομένων και τεχνολογίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δημιουργήσει αναμφίβολα την πιο εξελιγμένη διαδικτυακή δημόσια δημόσια παρακολούθηση στην ιστορία. Με άλλα λόγια, εάν έχετε επισκεφτεί το Διαδίκτυο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μάθουν τα Five Eyes για αυτό.

Οι περισσότεροι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου γνωρίζουν ότι το VPN σημαίνει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα που επιτρέπουν την ανώνυμη περιήγηση. Αυτό, ωστόσο, τείνει να είναι όσο η γνώση πηγαίνει. Τα Five Eyes ενδιαφέρονται πολύ για τα VPN, επειδή η ανωνυμία που παρέχει η τεχνολογία καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να κάνουν τη «δουλειά» τους για κατασκοπεία.

VPN έναντι των πέντε ματιών

Οι ανησυχίες σχετικά με τους νόμους περί απορρήτου, την εμπιστευτικότητα και ακόμη και τη νομιμότητα της πρόσβασης σε κάποιο περιεχόμενο προκάλεσαν αρχικά VPN. Αυτό συμβαίνει επειδή η εγκατάσταση ενός VPN σάς επιτρέπει να ξεπεράσετε τους γεωγραφικούς αποκλεισμούς και να χρησιμοποιήσετε ιστότοπους που υποτίθεται ότι είναι αποκλεισμένοι στη χώρα σας.

Για παράδειγμα, το Netflix αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου των ΗΠΑ σε άλλες ξένες χώρες. Ομοίως, οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες που εμφανίζονται στη Νότια Αμερική. Τα VPN δημιουργούν ένα κενό για τέτοιου είδους περιορισμούς και επιτρέπουν στους χρήστες να προσεγγίζουν αποκλεισμένους ιστότοπους.

Πρέπει να είναι προφανές γιατί η συμμαχία επιτήρησης Five Eyes δεν είναι μεγάλος οπαδός των VPN. Θέλουν να γνωρίζουν ότι η διαδικτυακή δραστηριότητα παρακολουθείται. Τα VPN καθιστούν πιο δύσκολο να το κάνετε αυτό.

τα πέντε μάτια

Εάν φαίνεται ότι αυτός ο οργανισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ομάδα κατασκόπων που αναζητούν αμφισβητήσιμη δραστηριότητα χωρίς πολύ πιθανή αιτία να βασιστείτε, θα έχετε δίκιο. Δεδομένου ότι και οι πέντε είναι αγγλόφωνες χώρες, η κοινή χρήση των πληροφοριών που βρίσκουν είναι πάντα τόσο εύκολη.

Ιστορία

Η ιδέα πίσω από τα Five Eyes υπάρχει εδώ και λίγο καιρό. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία επιτήρησης και η ανταλλαγή δεδομένων που αποτελούν τη βάση αυτής της σύγχρονης ρύθμισης ιδρύθηκαν πριν από πολλά χρόνια ως συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ που δημιουργήθηκε το 1943 κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

NSA Nato συμμαχία

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προσφέρθηκαν και άλλες χώρες στη συμμαχία, κυρίως ως αποτέλεσμα των προσπαθειών να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

Καθώς η λίστα των συμμετεχόντων στα Five Eyes έχει αυξηθεί, έχει αυξηθεί και η έκταση της διαδικτυακής παγκόσμιας παρακολούθησης. Για μια γεύση από τα άκρα στα οποία αυτές οι χώρες πηγαίνουν για να παρακολουθούν τους χρήστες, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την αρίθμηση της έκθεσης του Edward Snowden το 2013.

Καθώς το έργο των πέντε χωρών έχει γίνει πιο περίπλοκο, η χρηματοδότηση συνέχισε να αυξάνεται και η ζήτηση ήταν όλο και μεγαλύτερη για να συμπεριληφθούν περισσότεροι οργανισμοί ασφάλειας και πληροφοριών. Συμμετέχουν μερικά από τα πιο ισχυρά ακρωνύμια στον κόσμο, όπως τα FBI, CIA, NSA, MI6, ASIS, NZSIS, AGO, GCSB και πολλά άλλα.

Παρόλο που οι δραστηριότητες του οργανισμού προσφέρονται όπως είναι απαραίτητο για την επιβολή του νόμου, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε περισσότερους σκοτεινούς σκοπούς για τα Five Eyes, ειδικά όταν πρόκειται για την παράκαμψη των νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Σε περίπτωση που οι αναγνώστες έχουν ξεχάσει, είναι αντίθετο με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να κατασκοπεύουν τους δικούς τους πολίτες.

Χάρη στα Five Eyes, είναι εύκολο να ζητήσετε από μία από τις άλλες τέσσερις χώρες να το κάνει για αυτούς.

Τα πέντε μάτια είναι ακριβώς η αρχή

Παρόλο που η συμφωνία μεταξύ των πέντε χωρών μπορεί να είναι αρκετή για να βάλει φόβο σε εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή, αυτό δεν είναι όπου τελειώνει η παρακολούθηση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο ακόμη συμμαχίες που αυξάνουν τον αριθμό των ματιών καθώς ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται είναι μεγαλύτερος. Αλλά πρώτα, είναι η Ιαπωνία έτοιμη να γίνει το έκτο μέλος των Five Eyes?

The Five Eyes Plus One: Η Ιαπωνία στο Σώμα

Τα Five Eyes εξετάζουν επί του παρόντος την επίσημη είσοδο ενός έκτου μέλους στον πιο αποκλειστικό κατάλογο κατασκοπείας στον κόσμο – την Ιαπωνία. Δεν είναι τόσο ριζοσπαστικό βήμα όταν θεωρείτε ότι η συμμαχία κατάφερε να βασιστεί στην ιαπωνική συνεργασία που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Χάρη στη γεωγραφική της εγγύτητα, η Ιαπωνία συνέβαλε πολύ στη συγκέντρωση πληροφοριών στην ηπειρωτική Κίνα, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Βόρεια Κορέα. Η επίσημη συμμετοχή στα Five Eyes θα έβαζε απλά ονόματα στη διακεκομμένη γραμμή για να υποστηρίξει αυτό που είναι ήδη μια πραγματική μπότες.

Πώς πηγαίνει η Five Eyes στη διαδικασία προσθήκης μελών; Έχουν περάσει λίγο από τότε που το έκαναν, αλλά ένας αρχηγός του κράτους πρέπει απλώς να κάνει το διορισμό. Η αποδοχή ή η απόρριψη βασίζεται σε μια απλή ψηφοφορία. Με όλες τις χώρες Five Eyes να βρίσκονται στο τέλος της ιαπωνικής συνεργασίας πληροφοριών κατά τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση είναι τετελεσμένη. Ας είμαστε οι πρώτοι που θα πούμε “Καλώς ήλθατε!” στο έκτο μάτι.

Εννέα μάτια

Με τη Δανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία, η αρχική ένωση μεταξύ των προαναφερθεισών πέντε χωρών επεκτείνεται στη λεγόμενη συμμαχία επιτήρησης «Nine Eyes». Σε αντίθεση με την ανεπιθύμητη δημιουργικότητα του ονόματός του, αυτός ο οργανισμός διαθέτει ικανότητες που προκαλούν μυαλό που έχουν αυξηθεί μόνο με την προσθήκη των νέων χωρών.

Δεκατέσσερα μάτια

Τελικά, η προσθήκη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας βοήθησε στη δημιουργία της τελικής φόρμας (προς το παρόν) αυτής της συμμαχίας. Με συνολικά 14 χώρες, το όνομα αυτής της επανάληψης της συμμαχίας ονομάζεται «Fourteen Eyes».

14-μάτια

Γιατί πρέπει να φροντίζουν οι χρήστες?

Αν και η μη εποπτευόμενη παρακολούθηση που πραγματοποιείται από αυτές τις πέντε χώρες είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως, γιατί πρέπει να ανησυχεί ένας μέσος χρήστης; Όταν θεωρείτε ότι ένας μεγάλος αριθμός όλων των VPN στον κόσμο βρίσκεται σε μία από τις προαναφερθείσες χώρες και υπόκειται στους εν λόγω δικαιοδοτικούς νόμους, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την πρακτική της χρήσης VPN να δέχεται επίθεση.

Η ουσία είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN για να παραμείνετε ανώνυμοι, αυτό θα μπορούσε να γίνει προβληματικό σε μια χώρα Five-Eye. Σε αυτό το σημείο, το απόρρητο θα είναι έξω από το παράθυρο και ο κύριος λόγος για το οποίο το VPN αποδίδεται άσκοπο.

Προστασία από τη Συμμαχία

Στην πραγματικότητα, ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο να κατασκοπεύουν τα δεδομένα σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα. Για παράδειγμα, η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα συμμαχιών όπου η παρακολούθηση δεδομένων θεωρείται φυσιολογική.

διαδικτυακή λογοκρισία ανά χώρα

Έτσι, η ύπαρξη VPN με βάση την Κίνα θα καταστήσει αδύνατο για αυτές τις ομάδες να φτάσουν στο ιστορικό περιήγησης κάποιου. Αυτό, φυσικά, εάν η Κίνα δεν ενταχθεί στην ομάδα ή τυχαίνει να συνεργάζεται μαζί τους κρυφά.

Η άλλη εναλλακτική λύση, η οποία είναι ακόμη πιο εύκολη και φθηνότερη, είναι απλώς να βασιστείτε στην κρυπτογράφηση του ιστότοπου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιτρέποντας στον ιστότοπο να συμμετέχει σε ασφαλή περιήγηση. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι είναι πράγματι ασφαλές, θα πρέπει απλώς να αναζητήσετε ένα πράσινο “https: //” που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της πραγματικής διεύθυνσης URL του ιστότοπου. Εάν υπάρχει, το περιεχόμενο και οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μεταξύ του χρήστη και του ιστότοπου είναι κρυπτογραφημένα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να αποτρέψουμε εντελώς τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ή στο ιστορικό περιήγησης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι κυριολεκτικά αδύνατο να δημιουργηθεί ένα σύστημα που λειτουργεί σωστά 100 τοις εκατό του χρόνου χωρίς αποτυχία. Συγγνώμη, αυτή είναι ακριβώς η πραγματικότητα της ζωής.

Στην πραγματικότητα, ένας χάκερ με αρκετό χρόνο, χρήμα και γνώση θα μπορούσε θεωρητικά να εισέλθει στο κρυφό κέντρο δεδομένων του Πενταγώνου. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι χάκερ δεν διαθέτουν τον κατάλληλο συνδυασμό αυτών των τριών εισόδων. Όταν ένας χρήστης κρυπτογραφεί τα δεδομένα του, αποθαρρύνει τους χάκερ ή τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα από το να προσπαθήσουν να εισέλθουν επειδή το απαιτούμενο χρονικό διάστημα δημιουργεί ένα γρήγορα πλησιάζοντας σημείο μειωμένων επιστροφών.

Τέλος, οι χρήστες θα μπορούσαν επίσης να διαχειριστούν μικροσκοπικά όλη την online δραστηριότητα και τα αρχεία τους αναζητώντας εφαρμογές και παρόχους που εγγυώνται το απόρρητο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως οι SpiderOak, Truecrypt, DuckDuckGo, OTR chat και οποιαδήποτε από τις λίστες εργαλείων ανοιχτού κώδικα που δίνουν προτεραιότητα στο απόρρητο.

Αν ψάχνετε για καλύτερη προστασία στο διαδίκτυο, παρακαλούμε δείτε τη λίστα προτεινόμενων καναδικών VPNS.

Τελευταία ενημέρωση στις 19 Απριλίου 2020

Γεια, είμαι ο Λούντοβιτς. Δημιούργησα αυτόν τον ιστότοπο ως καταναλωτικό πόρο για να βοηθήσω τους συναδέλφους Καναδούς να κατανοήσουν καλύτερα τον μεταβαλλόμενο κόσμο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Πριν δημιουργήσω αυτόν τον πόρο, είδα δύο βασικά προβλήματα με τη βιομηχανία απορρήτου των καταναλωτών B2B. Πρώτον, η εκπαίδευση – η πλειονότητα των ανθρώπων δεν συνειδητοποιούν τη σημασία των δικών τους δεδομένων. Δεύτερον, άσεμνες πρακτικές μάρκετινγκ – υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αυτοανακηρυγμένων λύσεων ασφαλείας που δεν κάνουν τίποτα άλλο από τη διαμεσολάβηση δεδομένων χρήστη χωρίς συγκατάθεση.

1 σχόλιο

 1. Joaquin Kooser

  Joaquin Kooser
  στις 23 Οκτωβρίου 2019 στις 9:18 μ.μ.

  Άκουσα κάτι ενδιαφέρον που είπε ο Bernie Sanders. Υποθέτω ότι ορκίστηκε να τερματίσει τη δίωξη των καταγγελτών βάσει της κατασκοπείας. Αυτά είναι υπέροχα νέα για τον Edward Snowden, έτσι δεν είναι; Αυτό συμβαίνει αν συμβαίνει φυσικά…

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου Ακύρωση απάντησης

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Σχόλιο

Ονομα *

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ *

Δικτυακός τόπος

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map