Οδηγός για IPv6 εναντίον IPv4: Βασική σύγκριση

Αν δεν είστε techno-geek, πιθανώς δεν γιορτάσατε τις 8 Ιουνίου 2011. Αυτή η ευοίωνη ημερομηνία ήταν η Παγκόσμια Ημέρα IPv6. Πιθανώς δεν είχε επισημανθεί το κόκκινο στο ημερολόγιό σας, και μάλλον δεν γνωρίζατε καν ότι συνέβαινε.


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι το IPv6 ή ακόμα και ποιος είναι ο προκάτοχός του, το IPv4. Η πραγματικότητα είναι ότι και τα δύο αυτά πράγματα επηρεάζουν τη ζωή όλων επειδή αποτελούν μεγάλο μέρος του τι κάνει το Διαδίκτυο λειτουργικό.

Τι είναι το IPv4?

Διεύθυνση Ipv4Η έκδοση 4 του πρωτοκόλλου Διαδικτύου, ή το IPv4 όπως λέγεται συνήθως, είναι η τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Αυτή η τέταρτη έκδοση του πρωτοκόλλου Διαδικτύου υπάρχει από το 1983 και μας εξυπηρετεί καλά. IPv4 είναι ακόμη σε λειτουργία και συνεχίζει να τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου.

Αυτό το κάνει μέσω της διεύθυνσης IP, που διαθέτει κάθε συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, tablet, smartphone, κονσόλες παιχνιδιών, ψυγεία και άλλα ψηφιακά αξεσουάρ ενδέχεται να έχουν όλες τις διευθύνσεις IP. Κάθε φορά που αυτή η συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο συσκευή βγαίνει στον Ιστό για να ψάξει κάτι, συνδέεται με μια άλλη συσκευή που έχει διεύθυνση IP.

Οι διευθύνσεις IP είναι πώς οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν εκεί που θέλουν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Διευθύνσεις 32-bit

Κάθε συσκευή με δυνατότητα IPv4 διαθέτει διεύθυνση IP 32 bit. Ένα τυπικό παράδειγμα μπορεί να μοιάζει με 191.148.205.315 ή 99.48.227.227. Αυτό το σύστημα περιέχει περίπου 4,3 εκατομμύρια διευθύνσεις.

Αυτό φαίνεται σαν ένας σημαντικός αριθμός, και είναι.

Ωστόσο, το IPv4 εξαντλείται από τις διαθέσιμες διευθύνσεις.

Αυτή η έλλειψη οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ένας τόσο απίστευτος αριθμός συσκευών έχει πλέον τη σύνδεση με το Διαδίκτυο. Κάθε νοικοκυριό με συνδρομή ευρείας ζώνης, κάθε smartphone και κάθε υπολογιστής χρειάζεται μια διεύθυνση IP. Οι πιο σημαντικές συσκευές και αυτοκίνητα είναι πλέον ικανά στο Διαδίκτυο.

πώς λειτουργεί η διεύθυνση IP

Αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας που εξηγεί την έλλειψη διευθύνσεων IPv4. Πολλές εταιρείες διαθέτουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια διευθύνσεις IPv4. Στη δεκαετία του 1980, υπήρχε μια ευρεία πρακτική ανάθεσης εκατομμυρίων διευθύνσεων IP σε μεγάλους οργανισμούς.

Συχνά, τους δόθηκαν πολύ περισσότερες διευθύνσεις από ό, τι θα μπορούσαν ποτέ να χρησιμοποιήσουν.

Η συνέπεια είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια ιδιοκτησίας αλλά αχρησιμοποίητες διευθύνσεις IPv4 εκεί έξω που είναι θα σπαταλήσω. Υπήρξε μια κίνηση τα τελευταία χρόνια με στόχο την ανάκτηση αυτών των διευθύνσεων IP, αλλά η άφιξη του IPv6 καθιστά αυτήν την προσπάθεια λογικά ξεπερασμένη.

Τι είναι το IPv6?

Όπως το IPv4, η έκδοση 6 του πρωτοκόλλου Διαδικτύου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι εργασίες για τη δημιουργία του τελείωσαν το 1998, αλλά η μετάβαση από IPv4 σε IPv6 έγινε με παγετώδη βραδύτητα. Η επίσημη έναρξη του IPv6 έγινε το 2011 με την Παγκόσμια Ημέρα IPv6. Από τότε, Οι αρχές του Διαδικτύου δούλεψαν σκληρά στην εφαρμογή του νέου συστήματος.

εξήγησε το ipv6

Διευθύνσεις IP 128-bit

Ενώ το IPv4 χρησιμοποίησε διευθύνσεις IP 32-bit, το νεότερο Πρωτόκολλο Διαδικτύου χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit. Αντί για ελαφρώς 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IP, το IPv6 προσφέρει 3,4 X 10 στην 38η ισχύ ή 340 undecillion διευθύνσεις.

Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός. Μια κοινή διεύθυνση IP 128 bit μπορεί να μοιάζει με αυτό:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη διεύθυνση από ό, τι είχαμε στο σύστημα IPv4. Αυτή η πολυπλοκότητα δεν σημαίνει μόνο αυτό σύντομα δεν θα εξαντλήσουμε τις διευθύνσεις IP αλλά επίσης ότι κάθε συσκευή έχει πλέον τη δυνατότητα να έχει μια μοναδική διεύθυνση IP.

Μια μοναδική διεύθυνση IP για κάθε συσκευή

Κάτω από το σύστημα IPv4, Δεν είχε κάθε διεύθυνση συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο μια μοναδική διεύθυνση. Αντ ‘αυτού, στους δρομολογητές εκχωρήθηκε μία μόνο διεύθυνση. Μεμονωμένες συσκευές που έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο μέσω αυτών των δρομολογητών δεν είχαν απαραίτητα μια μοναδική διεύθυνση IP. Ο δρομολογητής λαμβάνει αιτήματα δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στη διεύθυνση IP του παραλήπτη από εκεί.

Φαίνεται ότι δεν πρέπει να λειτουργεί.

Σε τελική ανάλυση, εάν η διεύθυνση του σπιτιού σας είναι ίδια με τη διεύθυνση σπιτιού κάποιου άλλου, δεν θα καταλήγατε πάντα με το ταχυδρομείο του και αντίστροφα?

Το σύστημα λειτούργησε λόγω κάποιου ονόματος που ονομάζεται Network Address Translation ή NAT.

ιδιωτικό έναντι δημόσιου ip

Το NAT ήταν χρήσιμο καθώς επιτρέπει σε μια συσκευή δικτύου όπως ένα τείχος προστασίας να εκχωρήσει μια δημόσια διεύθυνση σε έναν υπολογιστή ή ακόμη και σε μια ολόκληρη ομάδα από αυτούς που λειτουργούν μέσα σε ένα ιδιωτικό δίκτυο. Το NAT έχει χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς για να περιορίσει πόσες ανοιχτές διευθύνσεις IP λειτουργούν.

Αυτός ο τύπος χρήσης είναι σημαντικός από την άποψη της οικονομίας και της ασφάλειας. ο αποτέλεσμα είναι αυτό ΝΑΤ λειτουργεί ως πράκτορας μεταξύ του δημόσιο Διαδίκτυο και ιδιωτικό δίκτυο.πώς λειτουργεί το nat

Πιθανότατα το χρησιμοποιείτε τώρα.

Δυστυχώς, Το NAT έχει μειονεκτήματα. Δεν παρέχει πρόσθετη ασφάλεια και μπορεί ακόμη και να καταστήσει ορισμένα πρωτόκολλα ανίκανα να προστατεύσουν ορισμένες συσκευές. ΝΑΤ πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει μερικοί από τους πόρους της συσκευής σας να λειτουργήσει, κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές.

Με το IPv6, δεν υπάρχει ανάγκη για NAT, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διευθύνσεις IP που είναι διαθέσιμες στο IPv6. Τα συστήματα που λειτουργούν με IPv6 μπορούν να έχουν μια μοναδική διεύθυνση IP για κάθε συσκευή, έτσι υπάρχει δεν χρειάζεται να εργαστείτε μέσω ενός δρομολογητή.

Άλλα πλεονεκτήματα του IPv6

Το IPv6 είναι πιο αποτελεσματικό από το IPv4. Οι κεφαλίδες πακέτων δεδομένων απλοποιούνται και η λειτουργία δρομολόγησης είναι πολύ πιο απλοποιημένη. Υπάρχει περισσότερη υποστήριξη για δικτύωση peer-to-peer.οφέλη του ipv6

Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου κατάταξης και αρχείων δεν πρόκειται να δουν τεράστια προχωρήστε στη λειτουργικότητα με τη μετάβαση στο IPv6. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες από τις αλλαγές γίνονται πίσω από τα παρασκήνια και αργά.

Θυμηθείτε, το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου εξακολουθεί να λειτουργεί στο σύστημα IPv4. Η αλλαγή σε IPv6 είναι σταδιακή. Καθώς περισσότερες συσκευές και όλο το Διαδίκτυο μεταβαίνουν στο νέο πρωτόκολλο, θα δείτε μια πιο αποτελεσματική μεταφορά δεδομένων, αν και αυτό θα συμβεί σταδιακά.

Όπου το IPv6 στέκεται τώρα

χρήστες ipv64 ανά χώραΊσως περιμένετε ότι μια τεχνολογία που οριστικοποιήθηκε το 1998 θα είναι ξεπερασμένη από τώρα, αλλά η πραγματικότητα με Το IPv6 είναι αυτό είναι μόλις ξεκινάω. Μόνο ένα μικρό τμήμα του Διαδικτύου έχει περάσει από τη μετατροπή σε λειτουργικότητα IPv6.

Από τον Μάιο του 2017, υπήρχαν μόνο 37 χώρες σε όλο τον κόσμο που είχαν πάνω από το 5% της διαδικτυακής τους κίνησης μέσω IPv6. Επτά πολιτείες είχαν 15 τοις εκατό της κίνησης ιστού τους που αποστέλλεται μέσω IPv6.

Εάν το IPv6 αντιπροσωπεύει ένα τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός, γιατί δεν εφαρμόζεται ευρύτερα; Η σύντομη απάντηση είναι ότι κοστίζει πολλά χρήματα.

Απαιτείται νέο λογισμικό υλικού και διακομιστή για τη μετατροπή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει χωρίς συμβατότητα με το IPv4. Ένας ιστότοπος που θέλει να καλωσορίσει άτομα που χρησιμοποιούν είτε IPv4 είτε IPv6 πρέπει να έχει δύο εκδόσεις, ένα για κάθε πρωτόκολλο.

Ωστόσο, το IPv6 κερδίζει δημοτικότητα. Η πλειονότητα των νέων δρομολογητών και λειτουργικών συστημάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα προσφέρουν υποστήριξη και συμβατότητα για IPv6. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου χρησιμοποιούν επίσης παρόμοια σειρά λειτουργιών IPv6.

Κάνοντας το διακόπτη

Είναι καιρός να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το IPv6?

Ίσως να είστε ήδη, αν και αυτό είναι σχετικά απίθανο. Εάν ο ISP σας προσφέρει IPv6, είναι καλή ιδέα να το χρησιμοποιήσετε.

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν χρησιμοποιείτε ή όχι το IPv6, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.test-ipv6.com για να μάθετε. Όσοι χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή το IPv4 θα δουν μια οθόνη που μοιάζει με αυτήν:

Δοκιμή συνδεσιμότητας ipv6

Εάν δείτε αυτήν την οθόνη και θέλετε να δοκιμάσετε να ενεργοποιήσετε τις δυνατότητες IPv6, τότε η ικανότητά σας να το κάνετε εξαρτάται τόσο από τον δρομολογητή σας όσο και από τον ISP σας.

Στην αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης, εισαγάγετε τις λέξεις-κλειδιά “[κατασκευαστής δρομολογητή] ipv6 [ο ISP σας].” Μπορεί επίσης να είναι σκόπιμο να κάνετε αναβάθμιση σε DD-WRT για το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας. Αυτή η αλλαγή πρέπει να κάνει τη μετάβαση λιγότερο περίπλοκο.

Πρόσβαση σε ιστότοπους IPv6

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους IPv6 μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών. Το πρώτο από αυτά είναι ένας μηχανισμός μετάβασης. Επί του παρόντος, το δημοφιλέστερος από αυτά είναι 6to4. Αυτή η τεχνολογία περικλείει δεδομένα IPv6 με επικοινωνίες IPv4, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τις νεότερες εκδόσεις ιστότοπων με το παλαιότερο πρωτόκολλο.

Ο άλλος μηχανισμός περιλαμβάνει μια εγγενή σύνδεση. Αυτός ο τύπος σύνδεσης σάς επιτρέπει να παρακάμψετε τη μετάβαση, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε πλήρως στο IPv6. Επιλέξτε εγγενή IPv6 εάν ο δρομολογητής σας δίνει αυτήν την επιλογή.

Χρήση VPN με IPv6

Πολλά VPN δεν είναι ακόμη έτοιμα να χειριστούν την κίνηση IPv6. Αυτό το μειονέκτημα σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ότι οποιαδήποτε κίνηση IPv6 θα δρομολογείται μέσω του ISP σας αντί του VPN σας, αφήνοντάς σας εκτεθειμένους. Αν έχετε ακούσει ποτέ για διαρροή IPv6, αυτό ήταν το αντικείμενο συζήτησης.

απενεργοποίηση-IPv6

Πριν επιλέξετε ένα VPN, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει κριτικές VPN για να δείτε ποιοι πάροχοι προσφέρουν προστασία διαρροής IPv6 καθώς και εκείνους που παρέχουν υποστήριξη για κίνηση IPv6. Μερικές από τις κορυφαίες επιλογές του Privacy Canada που έχουν προστασία διαρροής IPv6 είναι Surfshark και NordVPN.

Εναλλακτικά, μερικές από τις καλύτερες υπηρεσίες VPN ενδέχεται να σας προτείνουν να μην χρησιμοποιείτε το IPv6 εάν θέλετε να προστατεύεστε πλήρως και να είστε ιδιωτικοί. Αυτό το αίτημα μπορεί να είναι απολύτως λογικό, ειδικά επειδή το IPv6 δεν είναι ευρέως διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή. Μπορείτε να το περιμένετε αυτό περισσότερα VPN θα είναι συμβατά με το IPv6 στο μέλλον.

Πηγές:

 • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
 • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
 • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map