Πλήρης οδηγός για την ηλεκτρονική ασφάλεια


Τα τελευταία χρόνια, ο Καναδάς σημείωσε αύξηση της κλοπής ταυτότητας και άλλων εγκλημάτων στο Διαδίκτυο. Σε απάντηση σε αυτό – ψηφίστηκε νομοθεσία γνωστή ως Προστασία Προσωπικών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικά Έγγραφα (PIPEDA).

Οι νέοι κανόνες απορρήτου έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τους Καναδούς πότε υπήρξε παραβίαση δεδομένων. Ένα μεγάλο μέρος της νέας απόφασης υποτίθεται ότι αποτρέπει τις παραβιάσεις. Ωστόσο, προς το παρόν όλες οι εταιρείες υποχρεούνται από το νόμο να ειδοποιούν την Επιτροπή απορρήτου του Καναδά εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος παραβίασης των δεδομένων ενός ατόμου από παραβίαση δεδομένων.

Ο νόμος καλεί χαλαρά τις εταιρείες να λάβουν «κατάλληλες» ενέργειες για να διατηρήσουν τα δεδομένα ασφαλή. Χρησιμοποιεί επίσης ανακριβή ορολογία για να υπαγορεύει πότε μια εταιρεία πρέπει να ειδοποιεί τους πελάτες για παραβίαση δεδομένων. Αυτό μπορεί να αφορά τους Καναδάς, καθώς η διατήρηση των δεδομένων τους ασφαλής έχει γίνει βασική ανησυχία.

Σύμφωνα με το γραφείο του Επιτρόπου απορρήτου, ο Daniel Therrien, παραβιάσεις δεδομένων, όπως το μεγάλο hack της Equifax, έθεσε κόκκινες σημαίες στους Καναδάς πολίτες, αλλά οι νόμοι δεν αντικατοπτρίζουν αυτήν την ανησυχία.

Ζήτησε αύξηση ετήσιου προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων δολαρίων για χρήση για την ανάλυση και διερεύνηση αναφορών παραβίασης δεδομένων που θα συνέβαλαν πολύ στην εκκαθάριση των 100.000 δολαρίων ανά πρόστιμα παραβίασης που βρίσκονται στη γραμμή για εταιρείες που δεν χειρίζονται σωστά τις παραβιάσεις δεδομένων.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι κανονισμοί δεν προχωρούν αρκετά και η εμπιστοσύνη στον νέο κανονισμό είναι χαμηλή.

Με υπολογιστές που παρακολουθούνται όλο το εικοσιτετράωρο, οι χάκερ ήταν σε θέση να σχεδιάσουν και να παραδώσουν κακόβουλες επιθέσεις. Αυτό το γεγονός κάνει την προστασία ατόμων και προσωπικών υπολογιστών φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι αδύνατο.

Με την πρώτη ματιά, η απομάκρυνση του Διαδικτύου από το σπίτι σας για την προστασία του απορρήτου και της ταυτότητάς σας μπορεί να φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Διαδίκτυο είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο.

Διατίθεται μια ποικιλία οδηγών που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το απόρρητό σας και το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο, αλλά πολλοί από αυτούς τους οδηγούς είναι πολύ γενικοί ή δεν έχουν επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία για να είναι πολύ χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε το απόρρητό σας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα παιδιά, παρέχοντας μια μεγάλη γκάμα συμβουλών ασφαλείας και πληροφοριών σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές συνομιλίας όπως το Facebook και το Snapchat.

Contents

Βήματα για τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών στο Διαδίκτυο

Σε αυτήν την ενότητα αυτού του οδηγού, θα λάβετε μια γενική κατανόηση ορισμένων στοιχείων που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το απόρρητο του παιδιού σας ασφαλές και ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει για να βοηθήσει.

Οδηγίες για γονείς

Όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε το απόρρητό σας ασφαλές, ένα μέρος για να ξεκινήσετε είναι η σελίδα πόρων του FBI όπου μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την προστασία του παιδιού σας από κινδύνους στο διαδίκτυο. Αυτός ο ιστότοπος είναι ο τέλειος πόρος επειδή ενημερώνεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες της νέας τεχνολογίας.

Με κάθε νέα πρόοδο στην τεχνολογία υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών, διευρύνεται η πρόσβαση σε νέες πηγές πληροφοριών και πολιτιστικής εμπειρίας. Ωστόσο, καθώς αυτή η πρόσβαση αυξάνεται, το ίδιο κάνει και η ευκαιρία για τους θηρευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες σας και του παιδιού σας.

Αυτό το γεγονός καθιστά ζωτικής σημασίας για εσάς (ειδικά τους γονείς) να κατανοείτε τους διάφορους κινδύνους της διαδικτυακής πρόσβασης και πώς να παρακολουθείτε τις αλλαγές πληροφοριών που μπορεί να προκύψουν από ζητήματα στο διαδίκτυο.

Διαδικτυακοί αρπακτικοί

Οι διαδικτυακοί αρπακτικοί μπορούν να έχουν διάφορους στόχους. Ορισμένοι θηρευτές είναι ακριβώς μετά από πληροφορίες, αλλά άλλοι θέλουν περισσότερα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι μια μικρή ομάδα ατόμων σερφάρετε στο Διαδίκτυο με μοναδική πρόθεση να κάνετε φίλους με ένα παιδί. Αυτή η φιλία θα μπορούσε να είναι η αρχή του καλλωπισμού ενός παιδιού για σεξουαλική εκμετάλλευση αργότερα.

Ένας σεξουαλικός αρπακτικός έχει μια φανταστική ικανότητα να μειώνει αργά τα αποθέματα ενός παιδιού για μια μικρή περίοδο, προσποιώντας ότι είναι κάποιος άλλος. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ κοινωνικών μέσων που είναι διαφορετικό από την πραγματικότητα.

Εάν το παιδί δεν είναι σίγουρο, θα πρέπει να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με αυτό το άτομο. Εάν η συμπεριφορά των νέων αλλάξει, μπορεί να είναι ενδεικτική της περιποίησης από σεξουαλικό αρπακτικό. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν μεγάλο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο ή πορνογραφία στον υπολογιστή του παιδιού σας.

Το FBI έχει καταρτίσει λίστες που περιλαμβάνουν κοινές ενδείξεις εάν ανησυχείτε για την διαδικτυακή εμπειρία του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να μιλήσετε ανοιχτά για τις απειλές των διαδικτυακών αρπακτικών και πώς να τα αποφύγετε.

Θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας και να επικοινωνήσετε με την τοπική αστυνομία εάν βρείτε αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν ακατάλληλη επαφή μεταξύ ενός ενήλικα και του παιδιού σας. Ένα ζωτικό κλειδί για την αποφυγή ακραίων ζητημάτων όπως ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο ή οι σεξουαλικοί θηρευτές είναι η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ του γονέα και του παιδιού.

Διάφορες πηγές είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στην ενημέρωση και την καθοδήγηση των γονέων. Αυτοί οι ιστότοποι περιλαμβάνουν:

• Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας – προσφέρει συμβουλές για το πώς να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πώς να διατηρούνται ασφαλή.

• Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου – παρέχει στους γονείς υποστήριξη όταν μιλούν με παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

• Το Protectkids.com και το Internet Safety 101– αποτελούν εξαιρετικές πηγές πληροφοριών σχετικά με τους σεξουαλικούς θηρευτές και συμβουλεύουν να αποφύγετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τους διαδικτυακούς θηρευτές.

Ο Ιστός και τα Παιδιά

Το Διαδίκτυο είναι ένα θεμελιώδες μέρος της καθημερινής ζωής που σημαίνει ότι οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να είναι έξυπνοι ψηφιακοί πολίτες. Καθώς η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα, έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες εργασίας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του σχολείου και της πανεπιστημιούπολης. Αυτές οι ειδικές ομάδες προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τον εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο.

Αυτά τα ζητήματα ακολουθούν μερικές φορές το σπίτι του παιδιού. Ωστόσο, το Διαδίκτυο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με θετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η βία που χρονολογείται ήταν πάντα ένα φυσικό ζήτημα και έχει γίνει σημαντική ανησυχία. Διάφορα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτό το φαινόμενο είναι κοινό, αλλά το Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Το LoveIsRespect είναι ένας οργανισμός με πρωταρχικό σκοπό την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των ανθρώπων για την πρόληψη ή τον τερματισμό καταχρηστικών σχέσεων. Διεξήγαγαν μια μελέτη το 2008, η οποία διαπίστωσε ότι το 69% των εφήβων που είχαν σεξουαλική επαφή με τα 14, δήλωσαν ότι βίωσαν κάποια μορφή κακοποίησης σχέσεων.

Αυτή η μελέτη παρείχε επίσης πληροφορίες όπου ένας στους πέντε εφήβους μεταξύ 13 και 14 ετών δηλώνει ότι γνώριζε φίλους ή συμμαθητές που είχαν χτυπηθεί από έναν φίλο ή φίλη σε θυμό. Υπονοούσε επίσης ότι μόνο το 51% των preteens μπορούσαν να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια μιας επικίνδυνης σχέσης.

Χρησιμοποιώντας πόρους όπως το LoveIsRespect, ένας γονέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να καλύψει το κενό γνώσεων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της βίας και άλλων ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων χρόνων διαμόρφωσης.

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Ο εκφοβισμός είναι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά με την εφεύρεση του Διαδικτύου, έχει λάβει μια εντελώς νέα μορφή.

Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να οριστεί με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο) για την αποστολή, δημοσίευση ή δεδομένα κειμένου που δημιουργήθηκαν για να βλάψουν ή να ενοχλήσουν άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Με την ποσότητα της διαθέσιμης τεχνολογίας για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, ένας γονέας πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός για να εντοπίσει τυχόν υπαινιγμούς αυτού του συμβάντος. Το Facebook, το Twitter, οι αίθουσες συνομιλιών, τα φόρουμ και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν σε άλλους. Οι Cyberbullies θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μορφή μέσου για να επιτύχουν στα επίπονα σχόλια και τις ενέργειές τους.

Αυτοί οι τρόποι μπορούν να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, διάδοση φήμης, διαρροή προσωπικών πληροφοριών ή ακόμη και πλαστοπροσωπία. Όσον αφορά τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, μπορεί να γίνει κατάφωρα ή κρυφά. Χωρίς πρόσωπο με πρόσωπο ανταλλαγή, πολλοί εκφοβιστές τείνουν να ενεργούν πιο τολμηρά στο διαδίκτυο από ό, τι στην αυλή του σχολείου.

Το 2010, η έρευνα έδειξε ότι το 43% των εφήβων έχουν εμπειρία να είναι θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Επομένως, είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς να διατηρούν ανοιχτό έναν διάλογο σχετικά με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο με το παιδί τους.

Μερικοί πολύτιμοι πόροι για να αναφερθείτε σε αυτό το θέμα παρατίθενται εδώ:

• Κέντρο Έρευνας για τον Εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο – περιέχει πληροφορίες σχετικά με λύσεις στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

• DoSomething.org– απαριθμεί 11 γεγονότα σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

• Εθνικό Κέντρο για τα Χαμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά – περιλαμβάνει μια σελίδα που εξηγεί πώς να σταματήσετε τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και πώς να πει εάν το παιδί σας εκφοβίζεται στο διαδίκτυο.

Προστασία προσωπικών πληροφοριών

Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών, έχετε τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων που συλλέγονται στο Διαδίκτυο. Αυτός ο νόμος σάς παρέχει την ευκαιρία να συναινείτε σε τυχόν δεδομένα που διατηρούνται σχετικά με το παιδί σας. Απαιτεί επίσης από τον ιστότοπο να διατηρεί ασφαλή τα συλλεγόμενα δεδομένα.

Όσον αφορά την προστασία του παιδιού σας στο διαδίκτυο, ίσως αξίζει τον κόπο να ερευνήσετε τους νόμους περί απορρήτου. Ορισμένοι από αυτούς τους νόμους ισχύουν επίσης για την προστασία του απορρήτου ενός ενήλικα. Μια ποικιλία από ιστότοπους έχουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πώς να διατηρείτε ευαίσθητες πληροφορίες μακριά από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Οι ακόλουθοι ιστότοποι παρέχουν στα άτομα πληροφορίες για να ενημερωθούν και να ενημερωθούν σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους στοιχείων:

• Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου – προσφέρει μια σελίδα γεμάτη πληροφορίες σχετικά με ζητήματα απορρήτου.

• Ο νόμος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο Διαδίκτυο – παρέχει μια περίληψη για τους γονείς σχετικά με τη νομική πτυχή της προστασίας των πληροφοριών των παιδιών στο διαδίκτυο.

• DO-IT – παρέχει μια ποικιλία συμβουλών για το πώς να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας δεν θα βρεθούν στο διαδίκτυο.

Συμβουλές για παιδιά

• Θα ήταν καλύτερο αν ρωτούσατε πάντα τους γονείς σας πριν δώσετε προσωπικά στοιχεία.

• Δεν πρέπει ποτέ να παρέχετε το επώνυμο ή τη διεύθυνση κατοικίας σας.

• Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να δημιουργήσετε ένα λογικό όνομα οθόνης.

• Αυτό το όνομα οθόνης δεν πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης ή όνομα.

• Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσετε τους γονείς σας προτού συναντήσετε έναν φίλο σας μέσω διαδικτύου.

• Θυμηθείτε, δεν είναι όλοι αυτοί που λένε ότι είναι.

Επισκεφτείτε τους ακόλουθους ιστότοπους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια κατά τη σύνδεση:

• Δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης – παρέχει εξαιρετικές συμβουλές σχετικά με την εύρεση πληροφοριών και συμβουλών για τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών κατά τη σύνδεση.

• Εθνικό Κέντρο Υπεράσπισης Παιδιών – παρέχει συμβουλές και πόρους ασφάλειας στο Διαδίκτυο για παιδιά όλων των ηλικιών.

• McGruff Safe Kids – παραθέτει δέκα γενικούς κανόνες ασφάλειας σχετικά με την παροχή πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Συμβουλές για γονείς

Για να δώσει στους γονείς αυτοπεποίθηση, το Family Online Safety Institute παρέχει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την καλή ψηφιακή γονική μέριμνα. Αυτή η εμπιστοσύνη θα επιτρέψει στον γονέα να υποστηρίξει το παιδί του για να περιηγηθεί με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, τα θέματα και τα θέματα διαφέρουν. Ωστόσο, η σύγχρονη γονική μέριμνα απαιτεί από εσάς να έχετε μια ισχυρή κατανόηση των συμβάντων στο διαδίκτυο. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν τις διάφορες εφαρμογές που εισάγονται.

Μπορείτε να γίνετε ανώτερος γονέας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Σας επιτρέπει να αναπτύξετε μια πιο αξιόπιστη και συνεργατική σχέση με το παιδί, έχοντας έναν ειλικρινές διάλογο για το πώς χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Πρέπει να έχετε μια βαθιά κατανόηση και γνώση των διαφόρων ιστότοπων που προσελκύουν τη σημερινή νεολαία.

Ακολουθούν δύο ιστότοποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση και καθοδήγηση. Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας θετικής διαδικτυακής εμπειρίας.

Οι ιστότοποι που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτούς τους στόχους είναι:

• Family Online Safety Institute – έχει επτά βήματα για την καλή ψηφιακή γονική μέριμνα που παρέχει συμβουλές για ασφαλή διαδικτυακή χρήση.

• Τμήμα Εκπαίδευσης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον – προσφέρει ένα PDF που περιέχει μια ποικιλία διαδικτυακών συμβουλών ασφάλειας για γονείς και παιδιά.

Δημοφιλείς εφαρμογές και ιστότοποι

Αφού εξερευνήσετε τους παραπάνω ιστότοπους για να μάθετε πώς να διατηρείτε τα παιδιά σας γενικά ασφαλή στο διαδίκτυο, αυτή η επόμενη ενότητα θα σας δώσει μια εικόνα για τις εφαρμογές και ιστότοπους που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι το Snapchat. Σχεδόν ⅓ των εφήβων στον Καναδά χρησιμοποιούν αυτήν την εφαρμογή καθημερινά. Εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο ανταλλάσσονται κάθε μέρα.

Κάθε βίντεο, φωτογραφία και λήψη οθόνης υποτίθεται ότι διαγράφονται αυτόματα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν χρησιμοποιείτε το Snapchat. Ωστόσο, είναι δυνατή η κατάργηση της διαγραφής ή η λήψη των εικόνων σε άλλη συσκευή. Αυτή η διαδικασία αφήνει ένα μόνιμο αρχείο για αυτό που νομίζετε ότι είναι προσωρινό.

Μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή είναι το Kik Messenger. Με το Kik Messenger, μπορείτε να στέλνετε μηνύματα χωρίς να παρέχετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αυτό το γεγονός το καθιστά μια δημοφιλή εφαρμογή για άτομα που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμα.

Εάν διαβάσετε τις κριτικές για αυτήν την εφαρμογή, συνειδητοποιείτε γρήγορα ότι αυτή η εφαρμογή είναι διάσημη για τη λήψη και την αποστολή ρητών μηνυμάτων. Έχει βαθμολογία ακόμη και 17+ λόγω του “Συχνά / Έντονα ώριμα θέματα / θέματα με υπονοούμενα”. Αυτή η βαθμολογία δεν εμποδίζει τη λήψη και τη χρήση της εφαρμογής από παιδιά κάτω των 17 ετών.

Στη συνέχεια στη λίστα των αγαπημένων εφαρμογών είναι το Ask.fm, που είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης με μορφή ερώτησης και απάντησης. Αυτή η εφαρμογή συσχετίστηκε πρόσφατα με εκφοβισμό και αυτοκτονίες. Επιτρέπονται μόνο παιδιά άνω των 13 ετών, αλλά η εφαρμογή δεν διαθέτει σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας.

Αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να θεωρηθεί Μέκκα για εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι εφαρμογές είναι μόνο μερικοί από τους νέους διαδικτυακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες. Με την ενημέρωση για τις εφαρμογές και τους ιστότοπους που χρησιμοποιούνται ευρέως, μπορείτε να μάθετε πώς να δημιουργείτε έναν χρήσιμο διάλογο σχετικά με την ασφάλεια κατά τη χρήση των εφαρμογών.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε και το παιδί σας με συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστότοπους για να τα διατηρήσετε ασφαλή.

Snapchat

Αυτή η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων έχει προσθέσει λειτουργίες συνομιλίας μέσω βίντεο και γραπτών μηνυμάτων για τη δημιουργία ενός ιστότοπου επικοινωνίας all-in-one. Αυτή η εφαρμογή είναι απίστευτα δημοφιλής σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους.

Το Snapchat απαιτεί από τους χρήστες να είναι άνω των 13 ετών να δημιουργήσουν λογαριασμό. Οι περισσότεροι χρήστες πιστεύουν ότι τα μηνύματα αυτοδιαγράφονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά άλλοι γνωρίζουν ότι το Διαδίκτυο είναι για πάντα. Αυτά τα «κατεστραμμένα» μηνύματα μπορούν να ανακτηθούν γρήγορα με περιορισμένο αριθμό τεχνικής τεχνογνωσίας.

Αυτά τα μηνύματα μπορούν επίσης να αποθηκευτούν λαμβάνοντας ένα στιγμιότυπο οθόνης. Το Snapchat θέλει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα είναι ακίνδυνα, αλλά η εφαρμογή έχει τη φήμη για το sexting. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε.

Το Snapchat έχει διάφορες ρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν για να προστατεύσουν το απόρρητο και να εξαλείψουν τη λήψη ακατάλληλων μηνυμάτων από αγνώστους.

Προστασία του παιδιού σας στο Snapchat

Τα περισσότερα άτομα πιστεύουν ότι η πρόσβαση στον λογαριασμό του παιδιού είναι χρήσιμη. Ωστόσο, δεν θα βοηθήσει με τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να μην στέλνει ή να λαμβάνει μηνύματα χωρίς την παρουσία σας.

Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό επειδή τα μηνύματα «διαγράφουν» μετά το άνοιγμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να συζητήσετε πώς λειτουργεί η εφαρμογή, κινδύνους με τη χρήση της εφαρμογής κ.λπ. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί πριν στείλει μια εικόνα.

Είναι ζωτικής σημασίας το παιδί σας επίσης να καταλάβει ότι δεν είναι ποτέ εντάξει να στέλνετε σεξουαλικές φωτογραφίες. Είναι δυνατό να ορίσετε μια ρύθμιση απορρήτου μόνο για να επιτρέπετε μηνύματα από φίλους και συγγενείς. Μπορείτε να το κάνετε ξεκινώντας από το μενού ρυθμίσεων Snapchat.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο σημείο που λέει “Ποιος μπορεί να μου στείλει μηνύματα;”. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε “Οι φίλοι μου”. Εάν ανησυχείτε για το παιδί σας που χρησιμοποιεί την εφαρμογή χωρίς εσάς, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Snapchat και θα διαγράψει τον λογαριασμό οποιουδήποτε κάτω των 13 ετών..

Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στη διεύθυνση https://support.snapchat.com/delete-account. Πρέπει να έχετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να καταργήσετε έναν λογαριασμό. Εάν δεν έχετε αυτές τις πληροφορίες, μεταβείτε στη διεύθυνση

https://support.snapchat.com/en-US/a/delete-my-account1.

Εάν ένα παιδί κάτω των 13 ετών προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν λογαριασμό Snapchat, θα λάβει πρόσβαση στο SnapKidz αντ ‘αυτού. Ωστόσο, εάν ένα παιδί λέει ψέματα για την ηλικία του, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή.

Το SnapKidz επιτρέπει στα παιδιά να τραβούν φωτογραφίες αλλά να μην τις στέλνουν. Είναι επίσης αδύνατο για τα παιδιά να στέλνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα ή να προσθέτουν φίλους στο SnapKidz.

Kik Messenger

Με πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες, το Kik είναι μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές για τους εφήβους σήμερα. Μπορείτε να στείλετε εικονικά αυτοκόλλητα, έρευνες, μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και βίντεο χρησιμοποιώντας αυτήν την εφαρμογή. Επειδή χρειάζεστε μόνο το όνομα χρήστη Kik κάποιου για να στείλετε μήνυμα, δεν χρειάζεται να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Αυτό το γεγονός μπορεί να δώσει στα άτομα μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Μπορεί να φαίνεται ασφαλές επειδή το παιδί σας παρέχει μόνο ένα ανώνυμο διαδικτυακό όνομα χρήστη, αλλά δεν είναι. Προεπισκόπηση App Store.

Ωστόσο, το Kik επιτρέπει σε οποιονδήποτε 13+ να δημιουργήσει λογαριασμό. Διαβάζοντας τις κριτικές, μπορείτε να δείτε ότι αυτή η εφαρμογή δεν είναι κατάλληλη για παιδιά. Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί το Kik, μπορεί να μπορεί να λαμβάνει μηνύματα από οποιοδήποτε άτομο στην εφαρμογή.

Προστασία του παιδιού σας στο Kik

Ως γονέας, μπορείτε να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές με:

 • Ενθαρρύνοντάς τα να στέλνουν μηνύματα μόνο σε άτομα που γνωρίζουν εκτός σύνδεσης
 • Τους λέτε να μην μοιράζονται προσωπικά / προσωπικά στοιχεία με ξένους ή μόνο φίλους στο διαδίκτυο
 • Δείχνοντας στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί τη δυνατότητα νέων ατόμων. Ο Kik θα στείλει μηνύματα από νέα άτομα σε μια ενότητα “Νέα συνομιλία” όπου το παιδί μπορεί να αποκλείσει και να αγνοήσει τον αποστολέα.
 • Διατήρηση του ιδιωτικού ονόματος χρήστη του παιδιού.

Όταν θέλετε να αποκλείσετε άτομα, μεταβείτε πρώτα στις ρυθμίσεις. Στην περιοχή ρυθμίσεων, μεταβείτε στις ρυθμίσεις συνομιλίας ή στις ρυθμίσεις απορρήτου. Εντοπίστε πού λέει «λίστα αποκλεισμού» και επιλέξτε το κουμπί +. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρείτε τον χρήστη που θέλετε να αποκλείσετε και να κάνετε κλικ στο μπλοκ για επιβεβαίωση.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα όνομα χρήστη ιδιωτικό, πείτε στο παιδί σας να το μοιραστεί μόνο με άτομα που γνωρίζει εκτός σύνδεσης και αποφύγετε να δημοσιεύσετε το όνομα χρήστη σε άλλες εφαρμογές ή ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Ρωτήστε. Fm

Πολλοί γονείς γνωρίζουν τους γιγαντιαίους ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter. Ωστόσο, το Ask.fm είναι ένας άλλος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που αυξάνεται γρήγορα σε δημοτικότητα με παιδιά κάτω των 18 ετών.

Το Ask.fm είναι ένας μοναδικός ιστότοπος επειδή επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις και να απαντούν ανώνυμα. Αυτός ο ιστότοπος ήταν πρόσφατα στις ειδήσεις που σχετίζονται με μια υπόθεση αυτοκτονίας στη Φλόριντα. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Ask.fm, τα παιδιά κακοποίησαν ένα νεαρό κορίτσι μέχρι να αυτοκτονήσει.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στην εφαρμογή ως άσχημη εξαιτίας παρόμοιων ζητημάτων εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο στη χώρα του. Σύμφωνα με το BuzzFeed.com, εννέα αυτοκτονίες από όλο τον κόσμο έχουν συνδεθεί με αυτόν τον ιστότοπο κοινωνικών μέσων. Ο λόγος πίσω από αυτό το γεγονός είναι λόγω της ικανότητας να κάνετε ερωτήσεις ανώνυμα χωρίς κανείς να παρακολουθεί το περιεχόμενο.

Ο ιστότοπος Ask.fm έχει μια αποποίηση ευθυνών που αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει καμία ευθύνη για εσάς για περιεχόμενο που μπορεί να βρείτε απαράδεκτο, άσεμνο ή με κακή γεύση. “Με τους κινδύνους και τη δημοτικότητα που σχετίζονται με αυτήν την εφαρμογή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν το παιδί σας το χρησιμοποιεί και πώς να τα προστατεύσει.

Προστασία του παιδιού σας στο Ask.fm

Μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ρυθμίσεις απορρήτου που είναι διαθέσιμες σε αυτήν την εφαρμογή για να βοηθήσετε στην προστασία παιδιών και ενηλίκων. Εάν ληφθεί ένα μήνυμα από ένα παρενοχλητικό άτομο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “αποκλεισμός” δίπλα στην ερώτηση για να σταματήσετε την ικανότητα του ατόμου να σας κάνει ερωτήσεις.

Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στις ρυθμίσεις και να κάνετε κλικ στο απόρρητο. Αφού κάνετε κλικ στο απόρρητο, πατήστε “Μην επιτρέπετε ανώνυμες ερωτήσεις” για να αποτρέψετε τους ξένους να μπορούν να κάνουν ερωτήσεις. Φροντίστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην μοιράζεται κωδικούς πρόσβασης με φίλους ή ξένους.

Ενώ η εφαρμογή χρησιμοποιείται, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε έναν ανοιχτό διάλογο, ώστε το παιδί σας να έρθει σε εσάς εάν υπάρχουν προβλήματα. Εάν έχετε πρόσβαση, μπορεί να είναι ωφέλιμο να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά και τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού για να το διατηρήσετε υπόλογο.

Το παιδί σας πρέπει επίσης να καταλάβει ότι οτιδήποτε και όλα όσα δημοσιεύονται στο Ask.fm μπορούν να κοινοποιηθούν σε άλλους ιστότοπους κοινωνικών μέσων. Επομένως, εάν το παιδί σας δεν θα το μοιραζόταν με την οικογένεια, δεν θα πρέπει να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.

Τέλος, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί σας σχετικά με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, να αλληλεπιδράσετε με άλλους και πώς επικοινωνούν άλλοι με το παιδί σας. Εάν εσείς ή το παιδί σας αισθάνεστε ότι εκφοβίζονται στο διαδίκτυο, μιλήστε με το παιδί σας και, στη συνέχεια, αναλάβετε δράση.

Όταν άλλοι χρήστες παραβιάζουν τους όρους χρήσης, μπορείτε να ξεκινήσετε μια επίσημη διαδικασία καταγγελίας χρησιμοποιώντας την περιοχή «επικοινωνήστε μαζί μας» ή στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση [email protected] Οι όροι χρήσης απαγορεύουν μια ποικιλία περιεχομένου που περιλαμβάνει προσβλητικά, μισητά, πορνογραφικά ή απειλητικά αντικείμενα.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε έναν λογαριασμό Ask.fm πραγματοποιώντας πρώτα είσοδο στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στις ρυθμίσεις στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης. Στη συνέχεια, πατήστε όπου λέει “απενεργοποίηση λογαριασμού”. Πρέπει να το επιβεβαιώσετε εισάγοντας ξανά τον κωδικό πρόσβασης.

Μπάντο

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Badoo. Όταν σκέφτεστε για αυτήν τη δήλωση, μπορεί να είναι τρομακτικό να συνειδητοποιήσετε πόσο χρησιμοποιεί ένα παιδί για το οποίο ένας γονέας δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα. Η αλήθεια είναι μάλλον πολύ.

Το κατάστημα εφαρμογών προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο εφαρμογές smartphone. Οι περισσότερες από αυτές τις διαθέσιμες εφαρμογές είναι ακίνδυνες και ακόμη και χρήσιμες, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών μουσικής και εφαρμογών δημόσιας συγκοινωνίας. Ωστόσο, μια μικρή μειονότητα αυτών των εφαρμογών συνδέει τα παιδιά με δυνητικά επιβλαβείς ιστότοπους κοινωνικών μέσων.

Το Badoo είναι ένας από αυτούς τους τύπους εφαρμογών. Δεν είναι πάντα κατάλληλο να πείτε απευθείας στο παιδί σας να μην χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά αυτός ο ιστότοπος δεν είναι αυτός που θα πρέπει να είναι το παιδί σας. Είναι ένας ιστότοπος γνωριμιών.

Δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές, αλλά ο ιστότοπος έχει σχεδιαστεί για ενήλικες και οι ενήλικες χρησιμοποιούν κυρίως τον ιστότοπο. Τα παιδιά δεν πρέπει να επιτρέπονται όταν οι ενήλικες προσπαθούν να γνωρίσουν άλλους ενήλικες. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να επιτρέπεται σε ένα παιδί να χρησιμοποιεί το Badoo θα ήταν παρόμοιο με το να στέλνετε το παιδί σας σε ένα μπαρ για να συναντήσετε νέους φίλους.

Το Badoo είναι εμφανές στον περιορισμό του για άτομα κάτω των 18 ετών, επειδή είναι χώρος συνάντησης για ενήλικες. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός μπορεί να αγνοηθεί ή να παρακαμφθεί από ένα αποφασισμένο και έξυπνο παιδί. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον ιστότοπο για να διατηρείτε το παιδί σας ασφαλές.

Προστασία του παιδιού σας στο Badoo

Το πρώτο βήμα για την προστασία του απορρήτου σας ενώ βρίσκεστε στο Badoo είναι να κατανοήσετε ότι ο ιστότοπος είναι για ενήλικες. Παρόλο που οι όροι και οι προϋποθέσεις του ιστότοπου Badoo δηλώνουν σαφώς ότι είναι για άτομα άνω των 18 ετών, ένα παιδί μπορεί να πει ψέματα για την ηλικία του και να δημιουργήσει ακόμα λογαριασμό.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι άλλοι μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς για να ζητήσουν ακατάλληλες φωτογραφίες ή να κλέψουν προσωπικά δεδομένα. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσετε ότι τυχόν πληροφορίες που κοινοποιούνται στο Badoo μπορούν να κοινοποιούνται δημόσια. Αυτό το γεγονός ισχύει για διάφορους ιστότοπους, οπότε το παιδί σας δεν πρέπει ποτέ να γνωρίζει προσωπικά στοιχεία με ξένους.

Εάν θέλετε να διαγράψετε έναν λογαριασμό, μπορείτε να συνδεθείτε, να μεταβείτε στις ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στη διαγραφή λογαριασμού. Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στην εφαρμογή Badoo, μπορείτε να συνδεθείτε, να μεταβείτε στο προφίλ και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στη λέξη «απόρρητο» και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στην επιλογή «εμφάνιση απόστασης μακριά».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του Badoo δηλώνουν με σαφήνεια εάν γνωρίζουν ότι ένας ανήλικος έχει δημιουργήσει λογαριασμό, θα διαγράψει τις πληροφορίες προφίλ από το Badoo. Αυτή η συμφωνία σας επιτρέπει να στείλετε ένα μήνυμα στο Badoo στη σελίδα σχολίων και θα καταργήσει τον λογαριασμό του ανηλίκου.

Αυτή η σελίδα σχολίων μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση https://badoo.com/help/report-underage.phtml. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας του παιδιού σας, αλλά το Badoo είναι ένας αυστηρά ιστότοπος για ενήλικες και δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 18 ετών..

Facebook

Από όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το Facebook είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή. Οι πληροφορίες που παρέχονται παρακάτω διαφέρουν από τα δεδομένα που παρουσιάζονται παραπάνω επειδή δεν αφορούν κυρίως τα παιδιά.

Ανεξάρτητα, αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται εάν θέλετε να διατηρήσετε τα παιδιά σας ασφαλή. Αυτά τα δεδομένα μπορούν ακόμη και να είναι χρήσιμα σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, επειδή το Facebook έχει πολλούς κινδύνους και πρέπει να ξέρετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Ένα μεγάλο πράγμα για το Facebook είναι ότι σας επιτρέπει να προστατευτείτε από ένα ευρύ φάσμα κινδύνων όπως η συλλογή δεδομένων και η κλοπή ταυτότητας. Ωστόσο, πρέπει να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για να προστατέψετε εσάς και τα παιδιά σας.

Προστασία του παιδιού σας στο Facebook

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τις βασικές ρυθμίσεις σας. Συνδεθείτε στην εφαρμογή και κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο καρότο που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στις ρυθμίσεις. Από εδώ, μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας.

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου, επιλέξτε “απόρρητο” και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί επεξεργασίας δίπλα στο “ποιος μπορεί να δει τις μελλοντικές αναρτήσεις σας;”. Αφού επιλέξετε αυτήν την ενότητα, μπορείτε να επιλέξετε ποιοι φίλοι μπορούν να δουν τις αναρτήσεις σας. Μπορείτε ακόμη και να προστατέψετε προηγούμενες ενημερώσεις κατάστασης επιλέγοντας «όριο ατόμων που μπορούν να δουν προηγούμενες αναρτήσεις» και στη συνέχεια κάνοντας κλικ στην επιλογή «περιορισμός προηγούμενων αναρτήσεων».

Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας επιλέγοντας «Ασφάλεια» και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο Επεξεργασία δίπλα στο «Λήψη ειδοποιήσεων σχετικά με μη αναγνωρισμένες συνδέσεις». Σε αυτήν την περιοχή, μπορείτε να επιλέξετε πώς το Facebook θα σας ειδοποιεί για παράτυπη δραστηριότητα.

Εάν έχετε ανησυχίες ότι κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό, μπορείτε να επιλέξετε “χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων”. Αφού επιλέξετε αυτό το κουμπί, κάντε κλικ στο μπλε κουμπί “Έναρξη” και ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται στην οθόνη.

Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από άλλες επιλογές ασφάλειας και προστασίας στην περιοχή ρυθμίσεων. Ένα χρήσιμο εργαλείο βρίσκεται κάτω από την καρτέλα που λέει “ιδιοκτησία και έλεγχος λογαριασμού”. Μόλις κάνετε κλικ σε αυτήν την περιοχή, μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να διαγράψετε τον λογαριασμό.

Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε προσωρινά τον λογαριασμό σας, επιλέξτε Απενεργοποίηση. Εάν πρόκειται να διαγράψετε οριστικά τον λογαριασμό σας, επιλέξτε Διαγραφή λογαριασμού.

Ορισμένες άλλες αγαπημένες εφαρμογές που ως γονείς πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:

Bumble- Αυτή η εφαρμογή είναι παρόμοια με την Tinder, αλλά απαιτεί από τη γυναίκα να κάνει την πρώτη κίνηση. Έχει ειπωθεί ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το Bumble για να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς με παραποίηση της ηλικίας τους.

Live.me- Αυτή η εφαρμογή βίντεο ζωντανής ροής χρησιμοποιεί γεωγραφική τοποθεσία για κοινή χρήση βίντεο. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία της μετάδοσης. Είναι επίσης δυνατό να κερδίσετε κέρματα για να πληρώσετε για τις φωτογραφίες ενός παιδιού.

Αριθμομηχανή% – Μοιάζει με μια εφαρμογή αριθμομηχανής, αλλά είναι ένα μυστικό μέρος για απόκρυψη φωτογραφιών, αρχείων, βίντεο και ιστορικού προγράμματος περιήγησης.

Holla- Όντας μια αυτοανακηρυγμένη εθιστική εφαρμογή συνομιλίας μέσω βίντεο, η Holla επιτρέπει στα παιδιά πρόσβαση σε άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι αναθεωρητές αυτής της εφαρμογής ισχυρίζονται ότι αντιμετώπισαν φυλετικές δυσφημίες, ρητό περιεχόμενο και άλλα επιβλαβή στοιχεία.

Ψίθυρος- Με αυτήν την εφαρμογή κοινωνικών μέσων, το παιδί σας ενθαρρύνεται να μοιράζεται μυστικά με αγνώστους. Καθιστά επίσης την τοποθεσία του χρήστη διαθέσιμη σε άλλους.

Hot or Not- Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της εφαρμογής είναι να επιτρέψει στους χρήστες να συνδεθούν. Τα άτομα ενθαρρύνονται να βαθμολογούν το προφίλ του άλλου, να αναζητούν άτομα στην περιοχή και να συνομιλούν με ξένους.

Omegle- Αυτή η εφαρμογή είναι ένας δωρεάν διαδικτυακός ιστότοπος συνομιλίας που ενθαρρύνει το παιδί σας να συνομιλεί ανώνυμα με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων.

Κίτρινο – Με την ατμόσφαιρα που μοιάζει με Tinder, το Yellow σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους εφήβους να φλερτάρουν ο ένας στον άλλο.

Burn Book- Το Burn Book είναι κάπου οι έφηβοι πηγαίνουν για να δημοσιεύσουν ανώνυμες φήμες. Αυτές οι φήμες δημοσιεύονται μέσω φωτογραφιών, βίντεο, ήχου και κειμένων.

Wishbone- Αυτή η εφαρμογή ενθαρρύνει τα παιδιά να συγκρίνουν άλλα παιδιά μεταξύ τους. Επιτρέπει επίσης στα παιδιά να βαθμολογούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μια κλίμακα.

Instagram- Το Instagram είναι η πιο διαδεδομένη εφαρμογή για τη δημιουργία ψεύτικου λογαριασμού για απόκρυψη περιεχομένου. Η αποστολή μηνυμάτων μέσω Instagram είναι επίσης δημοφιλής επειδή τα μηνύματα διαγράφονται μόλις το παιδί εγκαταλείψει τη συνομιλία.

Συγκεκριμένες πληροφορίες χώρας

Ακόμα κι αν η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, κάθε χώρα, τοποθεσία και επαρχία μπορεί να είναι εξαιρετικά διαφορετική. Παρακάτω θα βρείτε πολύτιμες πληροφορίες για ορισμένες χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Αυστραλία

Η Αυστραλία είναι μια εξαιρετικά συνδεδεμένη χώρα που δυσκολεύει τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών κατά τη σύνδεση.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η Microsoft επέλεξε την Αυστραλία ως το μέρος για να κυκλοφορήσει μια νέα γκάμα tablet σε όλες τις άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ένας πρωταρχικός λόγος για αυτήν την επιλογή ήταν το γεγονός ότι η Αυστραλία χρησιμοποιεί ήδη περισσότερα δισκία κατά κεφαλήν από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι εκτιμάται ότι πάνω από το 29% των νοικοκυριών στην Αυστραλία έχουν πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό χρησιμοποιώντας tablet. Προτείνεται επίσης οι Αυστραλοί να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για περίπου μια ώρα περισσότερο κάθε μέρα από τους ομολόγους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χρήση επιτραπέζιου υπολογιστή στην Αυστραλία συνέχισε να μειώνεται ενώ η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω smartphone έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%. Γιατί να δώσετε όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία; Δείχνουν την πτυχή της φορητότητας για το πόσοι χρήστες χρησιμοποιούν τον Ιστό.

Πριν από λίγο καιρό, ένας υπολογιστής θα βρισκόταν σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού. Διάφορα μέλη της οικογένειας θα μοιράζονταν αυτόν τον υπολογιστή. Θα ήταν επίσης ευκολότερο να ελεγχθεί η ικανότητα περιορισμού της πρόσβασης ή του περιεχομένου με παιδιά.

Αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν φύγει. Στην Αυστραλία, προτείνεται ότι περίπου το 35% των παιδιών έχουν κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών έχουν πρόσβαση ή μεταφέρουν smartphone καθημερινά. Ο αριθμός των παιδιών που κατέχουν smartphone έχει διπλασιαστεί από το 2007.

Μέχρι τη στιγμή που αυτά τα παιδιά είναι έφηβοι, θα είναι μεταξύ του 94% των 16 έως 17 ετών που έχουν κινητά τηλέφωνα.

Οδηγία

Στην Αυστραλία, εκτιμάται ότι το 85% των γονέων εγκαθιστούν λογισμικό ασφαλείας στους φορητούς υπολογιστές των παιδιών τους. Ωστόσο, μόνο το 22% των γονέων εγκαθιστούν παρόμοιο λογισμικό στα smartphone των παιδιών τους. Όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο σκέψης για τα smartphone όπως και για άλλες συσκευές Διαδικτύου.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη μια ποικιλία επιπτώσεων στον κυβερνοχώρο όταν δίνει ένα παιδί σε ένα smartphone. Ένας εξαιρετικός στόχος είναι να καθοριστεί ένα σύνολο κανόνων σχετικά με τη χρήση ενός smartphone. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να συνοδεύονται από εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών και του Διαδικτύου.

Πόροι-Αυστραλία

 • News.com.au– Αυτό το άρθρο είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση smartphone μεταξύ παιδιών από την Αυστραλία.
 • Αυστραλία-πρώτη μελέτη – Μια υπέροχη μελέτη που διεξήχθη από το The Works που αποκαλύπτει διάφορες αλλαγές στις συνήθειες κοινωνικής δικτύωσης.
 • Η Εποχή – Αυτό το γράψιμο εξηγεί τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Ofcom που συγκρίνει τις επικοινωνίες 16 εθνών με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Γραφείο του Επιτρόπου eSafety – Αυτός ο ιστότοπος είναι γεμάτος με πόρους για την εξασφάλιση ασφαλών και θετικών διαδικτυακών εμπειριών.
 • Μείνετε έξυπνοι στο Διαδίκτυο – Αυτός ο ιστότοπος παρέχει στους Αυστραλούς πολίτες συνδέσμους προς τις τρέχουσες διαδικτυακές απειλές και συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των απειλών.
 • Australia.gov.au– Η κυβέρνηση προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πόρων για την προστασία του παιδιού σας στο διαδίκτυο.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξίσου συνδεδεμένες με άλλες περιοχές με μεγάλη πυκνότητα σε αυτήν τη λίστα.

Χρήση Διαδικτύου

Η Shared Hope International πραγματοποίησε μια έρευνα που περιελάμβανε τις απόψεις 825 ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 7 έως 16 ετών. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους οκτώ γονείς άφησε τα παιδιά τους όσο και τα δύο να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ μόνο ένας στους 10 γονείς δεν επέτρεψε στα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο έως ότου ήταν άνω των 10.

Πάνω από το 71% αυτών των γονέων δήλωσαν επίσης ότι εγκατέλειψαν την επιγραμμική χρήση όταν το παιδί έφτασε την ηλικία των 14 ετών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 72% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που ξεκίνησαν στο Διαδίκτυο επικεντρώνονται σε παιδιά κάτω των 15 ετών..

Μυστική χρήση

Πολλοί γονείς έχουν καλές προθέσεις και συμμετοχή, αλλά το Kidsafe Foundation παρέχει λεπτομέρειες ότι το 32% των εφήβων εξακολουθούν να είναι σε θέση να κρύψουν ή να διαγράψουν το ιστορικό περιήγησης. Ένα άλλο 16% των εφήβων έχουν ανοίξει προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ή email χωρίς να γνωρίζουν οι γονείς.

Πολλές φορές όταν τα παιδιά ανοίγουν αυτούς τους μυστικούς λογαριασμούς, ψεύδονται για την ηλικία τους που προσελκύει την προσοχή από μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Σεξουαλική προσοχή

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για Παιδιά που Εξαφανίζονται και Εκμεταλλεύονται, το 15% των 10 έως 17 ετών έχουν ζητηθεί σεξουαλικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Οι αρχές έχουν αφαιρέσει περισσότερους από 90.000 σεξουαλικούς θηρευτές από διαφορετικούς ιστότοπους.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιστότοπους είναι ιστότοποι κοινωνικών μέσων. Κατά τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι σεξουαλικοί δράστες βρήκαν τα θύματά τους ακριβώς την τοποθεσία Το 26% βρήκε την περιοχή χρησιμοποιώντας τις δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων ενός ατόμου. Το τμήμα του σερίφη στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια λέει ότι το ποσοστό προσέλκυσης αυξάνεται 1000% κάθε μήνα.

Δημόσια πληροφορία

Στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 62% των εφήβων ορίζει το προφίλ τους στο Facebook ως ιδιωτικό. Ένα επιβλητικό 17% των εφήβων έχει όλες τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί. Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει σε όλους να βλέπουν όλες τις δημοσιεύσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας και την τοποθεσία.

Πόροι – Ηνωμένες Πολιτείες

 • Ενσύρματη ασφάλεια – Αυτός ο ιστότοπος είναι η πρώτη ομάδα ασφάλειας, βοήθειας και εκπαίδευσης.
 • NetSmartz – Αυτός ο ιστότοπος εισάγει το Clicky και το Internet Outlaws που ζητούν από το παιδί σας να συμμετάσχει σε αυτά για διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
 • Teen Angels – 13 έως 18 ετών που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στο διαδικτυακό απόρρητο, την ασφάλεια και την ασφάλεια ως εθελοντές για τη διαχείριση αυτού του ιστότοπου.
 • Walt Disney Company – Η Walt Disney δημιούργησε αυτόν τον ιστότοπο για να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Καναδάς

Ο Καναδάς είναι παρόμοιος με άλλες χώρες αυτής της λίστας όταν πρόκειται για απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.

Snapchat

Η εφαρμογή Snapchat μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή που χρησιμοποιείται από τα παιδιά σήμερα. Το 50% και των 16 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Snapchat κάθε μήνα, ενώ μόνο το 40% των Καναδών εφήβων το χρησιμοποιούν. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία κάνουν το Snapchat πιο δημοφιλές από το Facebook Messenger και το WhatsApp.

Χρήση smartphone

Η AVG διεξήγαγε μια έρευνα καλώντας γονείς από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση smartphone μεταξύ των παιδιών. Βρήκε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα. Πολλά παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιούν smartphone πριν ξέρουν πώς να γράφουν. 89% των παιδιών μεταξύ 6 και 9 ετών δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Το MediaSmarts του Καναδά πραγματοποίησε μια έρευνα που αποκάλυψε ότι το 99% όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν διαδικτυακή πρόσβαση εκτός σχολείου. 40% αυτών των μαθητών κοιμούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα. Το 35% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών χρησιμοποιούν smartphone για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν tablet και φορητούς υπολογιστές.

Προφίλ στο Διαδίκτυο

Στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 16 ετών, το 90% των μαθητών δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ κοινωνικών μέσων. Στην ηλικιακή ομάδα από 11 έως 12, το 40% δηλώνει. Αυτό το γεγονός είναι σοκαριστικό λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμό ηλικίας των 13 για τους περισσότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κίνδυνοι

Σχεδόν οι μισοί από τους Καναδάς εφήβους έχουν δει κάποια μορφή σεξουαλικής εικόνας τον τελευταίο χρόνο. Σχεδόν το 35% των Καναδών κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει κάποιο είδος επιβλαβούς ή μισητού περιεχομένου.

Γονική αποτυχία

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι η εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας σε φορητούς υπολογιστές, αλλά δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν κάποιο είδος προστασίας στο smartphone των παιδιών τους.

Πόροι-Καναδάς

 • Canadian Center for Child Protection Inc – Μια εξαιρετική πηγή για να μάθετε για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πώς να προστατεύσετε το παιδί σας.
 • Κυβέρνηση του Καναδά – Αυτός ο ιστότοπος σας βοηθά να επιλέξετε το κατάλληλο κινητό τηλέφωνο.
 • Royal Canadian Mounted Police – Η Αστυνομία Mounted παρέχει μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την διαδικτυακή ασφάλεια και τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
 • Global News – Αυτός ο ιστότοπος ειδήσεων περιέχει ένα άρθρο σχετικά με τους Καναδούς νέους και το Διαδίκτυο.
 • LIFE – Αυτό το άρθρο αναφέρεται σε μια μελέτη που έδειξε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν smartphone πριν γράψουν.
 • Συμβούλιο Ασφαλείας του Καναδά – Αυτή η λίστα μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε διαδικτυακούς κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά σας.

Ιρλανδία

Τα παιδιά στην Ιρλανδία είναι καλά συνδεδεμένα όπως και οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες.

Κοινωνική δικτύωση

Όπως και με τον Καναδά, το Snapchat χρησιμοποιείται από το 40% των εφήβων της Ιρλανδίας καθιστώντας το πιο δημοφιλές από το Facebook και το WhatsApp στην Ιρλανδία. Το Kik Messenger είναι μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή στην Ιρλανδία. Η δημοτικότητα αυτής της εφαρμογής προέρχεται πιθανώς από τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων ανώνυμα.

Μια άλλη αμφισβητήσιμη εφαρμογή που είναι δημοφιλής στην Ιρλανδία στο Ask.fm. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν μια μορφή ερώτησης-απάντησης και έχει συσχετιστεί με ζητήματα εκφοβισμού και αυτοκτονίες σε διάφορες χώρες.

Παιδιά που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Η Ιρλανδία συμμετείχε σε μια μελέτη που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ονομασία Net Children Go Mobile. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε συνολικά επτά ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην Ιρλανδία, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το 35% των 9 έως 16 ετών χρησιμοποιούν smartphone, το 29% χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και το 27% χρησιμοποιούν tablet για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Διαπίστωσε επίσης ότι το 60% της χρήσης Διαδικτύου συνέβη στο σπίτι, αλλά το 46% αυτών των μαθητών είχαν πρόσβαση στον Ιστό από ένα υπνοδωμάτιο μόνο χωρίς επίβλεψη. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς τυπικό γονικό έλεγχο.

Όπως και με τον Καναδά, το 90% των 15 έως 16 ετών της Ιρλανδίας έχουν προφίλ κοινωνικών μέσων και το 40% των 11 έως 12 ετών.

Χρήση Smartphone

Με τους κινδύνους που συνδέονται με τα smartphone και την αδυναμία εποπτείας ανά πάσα στιγμή, θα ήταν σκόπιμο να δοθεί στα παιδιά κάτω των 13 ετών ένα πιο βασικό κινητό τηλέφωνο.

Πόροι – Ιρλανδία

 • Net Children Go Mobile– Αυτός ο ιστότοπος είναι ο επίσημος ιστότοπος της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Hotline.ie– Αυτός ο ιστότοπος συμβουλές ασφάλειας και μια ποικιλία άλλων χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με το Διαδίκτυο.
 • Webwise.ie-Αυτός ο ιστότοπος παρέχει δωρεάν πληροφορίες, συμβουλές και εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
 • Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ισότητας – Αυτός ο ιστότοπος φιλοξενεί το τμήμα διακυβέρνησης που διώκει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Νέα Ζηλανδία

Παρόλο που η Νέα Ζηλανδία είναι φυσικά απομονωμένη, οι ιθαγενείς εξακολουθούν να είναι τόσο συνδεδεμένοι όσο και οποιαδήποτε άλλη προηγμένη οικονομία.

Κοινωνική δικτύωση

Στη Νέα Ζηλανδία περίπου το 50% των 16 έως 19 ετών χρησιμοποιούν το Snapchat. Πρόσφατα, ο Οργανισμός Μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας βρήκε το Snapchat εξαιρετικά χρήσιμο όταν στοχεύουν χρήστες ναρκωτικών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την οδήγηση κατά τη χρήση ναρκωτικών.

Με αυτό το επίπεδο χρήσης, είναι απαραίτητη μια ανοιχτή και θετική συζήτηση με τα παιδιά σας για ιστότοπους όπως το Snapchat, το Kik Messenger, το Ask.fm κ.λπ. Τα παιδιά σας πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτούς τους τύπους ιστότοπων.

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Το 70% των παιδιών της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ 6 και 9 ετών είναι συνδεδεμένα. Το 2000, το 22% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας ήταν online. Αυτός ο αριθμός είχε αυξηθεί στο 86% έως το 2012. Το 80% των 15 έως 16 ετών και το 40% των 11 έως 12 ετών έχουν προφίλ κοινωνικών μέσων.

Κίνδυνοι των smartphone

Περίπου το 35% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών χρησιμοποιούν smartphone για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το άλλο 65% χρησιμοποιεί κυρίως φορητούς υπολογιστές και tablet αντί για επιτραπέζιο υπολογιστή. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες σε smartphone με tablet ή φορητό υπολογιστή, αλλά υπάρχει πολύ λιγότερο λογισμικό ασφάλειας σε smartphone σε σύγκριση με φορητούς υπολογιστές και tablet.

Πόροι – Νέα Ζηλανδία

 • Stats New Zealand – Αυτό το άρθρο διερευνά μια μελέτη σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τη Νέα Ζηλανδία.
 • Αστυνομία Νέας Ζηλανδίας – Η Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας προσφέρει μερικές συμβουλές για να διατηρήσει το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο.
 • Οικογένειες ακτινίδιων – Ένα εξαιρετικό άρθρο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
 • Internet World Stats – Μια συγκεντρωτική λίστα γεγονότων σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τη Νέα Ζηλανδία.

Υπολογιστική φιλική για παιδιά

Αν θέλετε να μάθετε για τον κόσμο, να αλληλεπιδράσετε με άλλους και να διασκεδάσετε, θα πρέπει να δοκιμάσετε το Διαδίκτυο. Ο παγκόσμιος ιστός έχει καταστεί ζωτικό μέρος της ζωής όταν πρόκειται για εργασία και έρευνα. Αυτά τα γεγονότα κάνουν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Παρόμοια με τον πραγματικό κόσμο, το Διαδίκτυο μπορεί να είναι γεμάτο από μη ασφαλείς, μη βοηθητικούς και δυσάρεστους χαρακτήρες και καταστάσεις. Οι βίαιες εικόνες και το άσεμνο σεξουαλικό περιεχόμενο είναι μόνο δύο παραδείγματα των τύπων στοιχείων που δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Τις περισσότερες φορές μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, το τρομακτικό είναι ότι σε αντίθεση με τον πραγματικό κόσμο, το Διαδίκτυο απέχει μόνο μερικά κλικ από το παιδί σας. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να διαμορφώσουν προσεκτικά τις εμπειρίες που έχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο από το φιλτράρισμα περιεχομένου.

Εμπειρία στο Διαδίκτυο φιλικό για παιδιά

Όταν προσπαθείτε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει εμπειρία στο Διαδίκτυο φιλικό προς τα παιδιά, θα πρέπει να επιδιώκετε μια ποικιλία διαφορετικών στόχων. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να χωριστούν σε θετικούς και αρνητικούς στόχους. Τα αρνητικά επικεντρώνονται σε αντικείμενα για αποκλεισμό, λογοκρισία ή φίλτρο και οι θετικοί στόχοι επικεντρώνονται σε στοιχεία για υποστήριξη, ενθάρρυνση ή προώθηση.

Μερικοί αρνητικοί στόχοι περιλαμβάνουν:

 • Λογοκρισία σεξ, βία και άλλο απαράδεκτο περιεχόμενο
 • Προστασία του παιδιού σας από ενήλικες αρπακτικούς
 • Προστατεύοντας το παιδί σας από εκφοβισμό από συνομηλίκους
 • Απενεργοποίηση αγορών εντός εφαρμογής και άλλων τρόπων για να ξοδεύετε χρήματα στο διαδίκτυο
 • Διακοπή του παιδιού σας από την κατάργηση της ασφάλειας του υπολογιστή

Μερικοί θετικοί στόχοι περιλαμβάνουν:

 • Προώθηση της εκπαίδευσης και της μάθησης
 • Ενθάρρυνση και υποστήριξη υγιών διαδικτυακών φιλιών
 • Βοηθώντας τα παιδιά σας να γίνουν άπταιστα και άνετα με την τεχνολογία

Jump Over Technology Hangups

Όσον αφορά την τεχνολογία, οι γονείς είναι γνωστό ότι λένε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως:

«Γνωρίζω λιγότερα για την τεχνολογία από το παιδί μου.»

«Ο επτάχρονος μου με δίδαξε πώς να χρησιμοποιώ το Διαδίκτυο.»

“Τα παιδιά είναι εξαιρετικά έξυπνα για τους υπολογιστές, επειδή είναι συνεχώς σε αυτούς.”

Εάν διαβάσετε μεταξύ των γραμμών αυτών των ρητών, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι μια ερώτηση (φόβος) κρύβεται. Μερικές φορές λέγεται αυτός ο φόβος, αλλά άλλες φορές, ο γονέας τον διατηρεί:

«Μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου ενώ είμαι συνδεδεμένος; Το παιδί ξέρει περισσότερα από εμένα! Αυτός ή αυτή μπορεί να πάρει γύρω από τα φίλτρα που έβαλα στο Διαδίκτυο. Γιατί να ενοχλείς; Τί μπορεί να γίνει?”

Αυτή η στάση μπορεί να είναι ηττημένη και άχρηστη, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Το καλό είναι ότι αυτές οι ιδέες βασίζονται σε λανθασμένες υποθέσεις.

Είναι τα παιδιά πιο έξυπνα για την τεχνολογία?

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ίσως. Μερικά παιδιά είναι λαμπρά και όταν αυτοί οι τύποι παιδιών ασχολούνται με την τεχνολογία ή τους υπολογιστές, μπορεί να είναι μια εξαίρεση όπου το παιδί είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνο από τον γονέα σχετικά με την τεχνολογία. Ωστόσο, είναι πιθανόν αλήθεια ότι τα περισσότερα από τα σημερινά παιδιά δεν μεγαλώνουν για να είναι Computer Scientist ή προγραμματιστές.

Αυτή η πεποίθηση προέρχεται πιθανώς από το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά είναι πιο άπταιστα στη χρήση υπολογιστών και τεχνολογίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί είχε πλήρη κατανόηση του πώς λειτουργούν αυτοί οι υπολογιστές και η τεχνολογία.

Όταν χρησιμοποιείτε κάτι κάθε μέρα, μπορεί να φαίνεται ότι είστε ειδικός σε αυτό το αντικείμενο. Οδηγείτε αυτοκίνητο, ανοίγετε ψυγείο και ξεκλειδώνετε την πόρτα σας πιθανώς κάθε μέρα.

Έχετε βαθιά κατανόηση του τρόπου λειτουργίας ενός αυτοκινήτου, ψυγείου ή κλειδαριάς πόρτας; Εάν κάποιο από αυτά τα στοιχεία έσπασε, μπορείτε να το διορθώσετε; Το παιδί σας μπορεί να έχει τις ίδιες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογία και τους υπολογιστές.

Η ασυναγώνιστη ασφάλεια μπορεί να είναι δυνατή

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις κάνουν τους γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και αν το παιδί είναι πραγματικά υπέροχο με την τεχνολογία, μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον που το παιδί δεν μπορεί να παρακάμψει. Είναι επίσης δυνατό να παρέχεται ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνα τα εξαιρετικά φωτεινά και καταρτισμένα παιδιά.

Απαλλαγή από το γονικό κλείσιμο

Πολλοί γονείς εξακολουθούν να έχουν κλείσει όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, ακόμη και αφού καταλάβουν την τεχνολογία. Μια ποικιλία γονέων εξακολουθούν να αισθάνονται απελπισμένες και ότι η πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο θα φτάσει στο παιδί ανεξάρτητα, αλλά αυτή η δήλωση είναι εντελώς λανθασμένη.

Έχει σημασία

Αντιμετωπίζετε όλο το πρόβλημα για να παρέχετε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον, αλλά το παιδί σας εξακολουθεί να παρακολουθεί βρώμικες ταινίες σε ένα σπίτι φίλων, παίζει βίαιο βιντεοπαιχνίδι, συνομιλίες με ξένους κ.λπ. Ακόμα αξίζει τον κόπο και έχει σημασία!

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που έχει σημασία είναι το παράδειγμα που δίνετε. Ενημερώνετε ξεκάθαρα το παιδί σας τι είναι και τι δεν είναι κατάλληλο.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι το να βλέπεις ή να επισκέπτεσαι επιβλαβές περιεχόμενο κάθε φορά είναι εντελώς διαφορετικό από το να προσκαλείς το επικίνδυνο υλικό στο σπίτι σου καθημερινά. Η πρόσβαση σε αυτόν τον τύπο πληροφοριών μπορεί να γίνει συνήθεια ή ακόμη και εθισμός.

Ο καθένας συμμετέχει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές κατά καιρούς, όπως η κατανάλωση κακών τροφίμων και η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ. Αυτές οι συμπεριφορές γίνονται επικίνδυνες μόνο όταν κανονικοποιούνται ως αποδεκτές συμπεριφορές.

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψετε το παιδί σας από τη συμπεριφορά σε ορισμένες ανθυγιεινές συμπεριφορές. Ωστόσο, μπορείτε να το αποφύγετε να γίνει τακτικό μέρος της καθημερινής ζωής του παιδιού σας.

Προώθηση της χρήσης υπολογιστή που είναι φιλική προς τα παιδιά

Με μερικά απλά βήματα, μπορείτε να προωθήσετε την καλή και ασφαλή χρήση του υπολογιστή χωρίς υπερβολική δυσκολία.

Ασφαλές περιβάλλον υπολογιστών

Το πρώτο βήμα είναι να ανεβάσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον υπολογιστών. Δεν αρκεί ένα μόνο πρόγραμμα φιλτραρίσματος εφαρμογών ή περιεχομένου. Πρέπει να καταργήσετε την πρόσβαση διαχειριστή από το παιδί σας, εάν θέλετε να εμποδίσετε το παιδί σας να παρακάμψει πραγματικά τους γονικούς ελέγχους.

Με όλα τα σημαντικά συστήματα υπολογιστών σήμερα (Mac, Linux και Windows), μπορείτε να ρυθμίσετε έναν ξεχωριστό χρήστη. Μπορείτε να ρυθμίσετε δύο συνδέσεις. Ο ένας θα είναι μεμονωμένος χρήστης και ο άλλος θα είναι ο λογαριασμός διαχειριστή. Ο λογαριασμός διαχειριστή θα προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Μην γράψετε τον κωδικό πρόσβασης γιατί το παιδί σας θα τον βρει.

Ενώ το παιδί σας χρησιμοποιεί τον ατομικό λογαριασμό χρήστη, δεν μπορεί να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές χωρίς την έγκρισή σας. Αυτή η διαδικασία δεν θα επιτρέπει επίσης στις εφαρμογές που θα παρακάμπτουν τους γονικούς ελέγχους και τυχόν φίλτρα περιεχομένου. Είναι επίσης δυνατό ο έλεγχος περιεχομένου για smartphone.

Ακολουθούν ορισμένοι σύνδεσμοι όπου θα βρείτε οδηγίες για τη δημιουργία ξεχωριστού παιδικού λογαριασμού:

 • Windows 10
 • Chromebook
 • MAC OSX
 • Linux
 • Smartphone

Περιήγηση στο Διαδίκτυο για παιδιά

Η ακόλουθη ενότητα θα περιλαμβάνει ορισμένα μεμονωμένα προγράμματα περιήγησης που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τα παιδιά να είναι ασφαλή. Δημοφιλείς προσθήκες για προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνονται επίσης σε αυτήν την ενότητα. Τέλος, θα συζητηθούν προγράμματα περιήγησης που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Φιλικά προγράμματα περιήγησης για παιδιά

Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης που περιέχει διασκεδαστική διεπαφή που μοιάζει με κινούμενα σχέδια θα πρέπει να χρησιμοποιείται για παιδιά κάτω των 8 ετών. Αυτή η διεπαφή θα παρέχει πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία.

Τα Zoodles και Kidoz είναι δύο ειδικά προγράμματα περιήγησης που μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί. Μερικές φορές τα πράγματα χαρακτηρίζονται ως εκπαιδευτικά αλλά δεν είναι καλά για το παιδί σας. Εάν το παιδί σας δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί κινούμενα σχέδια όλη την ημέρα, τότε δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να παίζει στον υπολογιστή όλη την ημέρα.

Παρακολούθηση και φιλτράρισμα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πιθανότατα θα μεταβούν σε προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome ή ο Firefox. Οι περισσότεροι δώδεκα ετών δεν θέλουν ένα πρόγραμμα περιήγησης που μοιάζει με κινούμενα σχέδια. Σε αυτήν την ηλικία, οι έφηβοι και οι έφηβοι χρειάζονται πραγματική εμπειρία υπολογιστή. Είναι επίσης η στιγμή που θα αρχίσουν ενεργά να αναζητούν πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται καλύτερα.

Ένα πρόγραμμα φιλτραρίσματος περιεχομένου είναι το επόμενο βήμα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Μερικές κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • OpenDNS – Αυτό το πρόγραμμα φιλτραρίσματος περιεχομένου χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες για να φιλτράρει το περιεχόμενο των εργαζομένων. Είναι απίστευτα εύκολο να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή.
 • NetNanny – Αυτό το σύστημα είναι ίσως το πιο δημοφιλές φίλτρο στο σπίτι. Βρίσκονται στην επιχείρηση από το 1996 και έχουν εξαιρετικές κριτικές.
 • X3Watch – Αυτό το φίλτρο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για να αποφύγει την πορνογραφία. Αρχικά δημιουργήθηκε ως τρόπος για να βοηθήσει τους ενήλικες να ξεπεράσουν τον εθισμό στην πορνογραφία.
 • K9– Αυτό το φίλτρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φίλτρα που χρησιμοποιούνται από σχολεία. Είναι ένα πρόγραμμα δωρεάν λογισμικού που όχι μόνο φιλτράρει, αλλά παρέχει γονικούς ελέγχους.

Ειδικές ανάγκες

Ένα ευρύ φάσμα παιδιών έχουν ειδικές ανάγκες που τα περιορίζουν από τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια παραγωγική εμπειρία στο διαδίκτυο. Μερικά χρήσιμα εργαλεία για να κάνουν το Διαδίκτυο ένα πιο ελκυστικό μέρος για παιδιά με ειδικές ανάγκες περιλαμβάνουν:

 • Άνοιγμα Dyslexic– Αυτή η προσθήκη για το Chrome αλλάζει το περιεχόμενο της σελίδας σε μια γραμματοσειρά σχεδιασμένη για δυσλεξία. Το Open Dyslexic είναι δωρεάν για προσωπική, επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση.
 • Dyslite – Αυτό το πρόσθετο είναι παρόμοιο Open Dyslexic αλλά προσφέρει μια ευρύτερη ποικιλία γραμματοσειρών. Η εταιρεία χρεώνει για τη χρήση αυτού του πρόσθετου.
 • WebbIE – Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης δημιουργήθηκε για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με αντικείμενα όπως προγράμματα ανάγνωσης οθόνης και λογισμικό κειμένου σε ομιλία.

Αφού εξερευνήσετε όλους τους κινδύνους του Διαδικτύου, τελικά, πρέπει να θυμάστε ότι συνολικά το Διαδίκτυο είναι θετικό για τα παιδιά σας. Μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή του παιδιού σας με άλλους τρόπους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να τα διατηρείτε ασφαλή. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο οδηγός θα σας δώσει τα εργαλεία για να είστε σε θέση να προστατεύσετε το παιδί σας ενώ ανοίγετε τις γραμμές επικοινωνίας.

Τελευταία ενημέρωση στις 19 Απριλίου 2020

Γεια, είμαι ο Λούντοβιτς. Δημιούργησα αυτόν τον ιστότοπο ως καταναλωτικό πόρο για να βοηθήσω τους συναδέλφους Καναδούς να κατανοήσουν καλύτερα τον μεταβαλλόμενο κόσμο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Πριν δημιουργήσω αυτόν τον πόρο, είδα δύο βασικά προβλήματα με τη βιομηχανία απορρήτου των καταναλωτών B2B. Πρώτον, η εκπαίδευση – η πλειονότητα των ανθρώπων δεν συνειδητοποιούν τη σημασία των δικών τους δεδομένων. Δεύτερον, άσεμνες πρακτικές μάρκετινγκ – υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αυτοανακηρυγμένων λύσεων ασφαλείας που δεν κάνουν τίποτα άλλο από τη διαμεσολάβηση δεδομένων χρήστη χωρίς συγκατάθεση.

Υποβολή σχολίου Ακύρωση απάντησης

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

Σχόλιο

Ονομα *

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ *

Δικτυακός τόπος

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map