Ο πλήρης οδηγός για διακομιστές μεσολάβησης (έναντι υπηρεσιών VPN)

Ένας διακομιστής μεσολάβησης συνδέεται στο Διαδίκτυο αντί για τον υπολογιστή σας. Με άλλα λόγια, όλα τα δεδομένα που δημιουργούνται από μια περίοδο λειτουργίας περιήγησης περνούν από τον υπολογιστή σας, μέσω του διακομιστή μεσολάβησης κατά την έξοδο στο Διαδίκτυο και επίσης μέσω του διακομιστή μεσολάβησης στο ταξίδι επιστροφής στον υπολογιστή σας.


Ουσιαστικά, είναι ένας ενδιάμεσος. Γιατί στη γη θα χρησιμοποιούσε κάποιον διακομιστή μεσολάβησης; Ο κύριος λόγος είναι ότι κρύβει τη διεύθυνση IP σας και με τη σειρά του, κρύβει επίσης τη φυσική σας τοποθεσία από οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί. Το VPN είναι μια εξειδικευμένη μορφή διακομιστή μεσολάβησης. Θα μπει σε αυτά αργότερα.

Δημόσιοι διακομιστές μεσολάβησης

Ο πρώτος τύπος διακομιστή μεσολάβησης για τον οποίο θα μιλήσουμε είναι το είδος που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο χωρίς κόστος, που ονομάζεται δημόσιος διακομιστής μεσολάβησης.

Ενώ η ιδέα της ιδιωτικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο χωρίς κόστος είναι προφανώς προσελκύοντας την προσοχή, αυτός ο τύπος διακομιστή έχει αρκετά μειονεκτήματα που μόνο οι πιο απλοί χρήστες του Διαδικτύου θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Ακολουθούν μερικοί αξιοσημείωτοι λόγοι για να αποφύγετε έναν δημόσιο διακομιστή μεσολάβησης:

 • Αυτές οι κυρίως εθελοντικές επιχειρήσεις τείνουν να αποσυνδέονται απροσδόκητα και παραμένουν έτσι μέχρις ότου κάποιος απαλλαγεί από την καθημερινή του δουλειά για να καταλάβει το πρόβλημα.
 • Χωρίς χρήματα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, περιμένετε να είναι αργή η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο.
 • Χωρίς το κίνητρο κέρδους να διατηρήσουν τους πελάτες, οι χειριστές έχουν κανένας πραγματικός λόγος να μην κατασκοπεύετε τα δεδομένα σας ή συνήθειες περιήγησης. Θα μπορούσαν να είναι χάκερ για όσα γνωρίζετε. Ορισμένες εκτιμήσεις ισχυρίζονται ότι το 70% των δημόσιων διακομιστών μεσολάβησης είναι απλώς ένα μέτωπο για εγκληματίες.
 • Και η κατασκοπεία δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό αυτών Οι διακομιστές μεσολάβησης θα εισάγουν διαφημίσεις ή JavaScript στους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Αυτό δεν είναι δροσερό.

Η κατώτατη γραμμή εδώ είναι ότι η χρήση ενός δημόσιου διακομιστή μεσολάβησης είναι κακή ιδέα, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζετε. Παίρνω πίσω όσα είπα νωρίτερα για το ότι είναι μια βιώσιμη επιλογή για casual surfers. Αλλαξα γνώμη. Κανείς δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσει!

Ιδιωτικός διακομιστής μεσολάβησης

Ένας ιδιωτικός διακομιστής μεσολάβησης εκτελείται κυρίως για κέρδος, αν και ορισμένοι άνθρωποι ή εταιρείες δημιουργούν έναν για προσωπική χρήση ή για εργαζόμενους χωρίς χρέωση.

Ένα VPN (Virtual Private Network) είναι ο πιο κοινός τύπος ιδιωτικού διακομιστή μεσολάβησης. Θα πάρουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι διαφοροποιεί αυτόν τον τύπο διακομιστή σε λίγο. Υποβάλετε το τώρα.

Όπου ένας ιδιωτικός πληρεξούσιος απολαμβάνει την υπεροχή έναντι του δημόσιου ομολόγου του είναι ότι υπάρχει χρέωση (μείνετε μαζί μου εδώ) για τη χρήση του. Αυτή η εισαγωγή ενός κινήτρου κέρδους για μια εταιρεία σε οποιονδήποτε κλάδο σημαίνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ικανοποιήσει τον πελάτη προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει αυτές τις μηνιαίες πληρωμές.

Όταν μια εταιρεία χρεώνει για την υπηρεσία της, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα κρατηθούν σε δημόσια λογιστική για το πόσο καλά προστατεύουν το απόρρητο ενός πελάτη μέσω της μορφής αξιολογήσεων τρίτων (όπως αυτές που έχω γράψει σε αυτόν τον ιστότοπο). Η φύση του Διαδικτύου είναι να παραπονιέσαι δυνατά και πολύ όταν απογοητευμένος, και καμία εταιρεία δεν το θέλει αυτό.

Κατηγορίες διακομιστή

Ας ρίξουμε μια γρήγορη και ανώδυνη ματιά στους διαφορετικούς τύπους διακομιστών μεσολάβησης που ενδέχεται να συναντήσετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας στο Διαδίκτυο.

Διακομιστής μεσολάβησης HTTP

Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ την ονοματολογία “http: //” στο πεδίο URL στο επάνω μέρος οποιασδήποτε ιστοσελίδας, έχετε δει το τυπικό παγκόσμιο πρωτόκολλο ιστού που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση όλων των διαφόρων στοιχείων των ιστότοπων.

Αυτός ο τύπος διακομιστή μεσολάβησης δεν είναι κρυπτογραφημένος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι γενικά γρηγορότερος από άλλους λόγω ενός λιγότερο επίπονου φορτίου υπολογισμού. Καθώς όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο εξασφαλίζεται μέσω κρυπτογράφησης, οι διακομιστές μεσολάβησης HTTP – που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά—γίνετε λιγότερο χρήσιμοι.

Διακομιστής μεσολάβησης HTTPS

Επίσης, αναφέρεται ως διακομιστές μεσολάβησης SSL (Secure Socket Layers), αυτός ο τύπος διακομιστή μεσολάβησης είναι θεμελιώδης σε οποιονδήποτε ιστότοπο που θέλει να εξασφαλίσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του ιστότοπου και των χρηστών. Όλα τα δεδομένα που ταξιδεύουν μεταξύ ενός διακομιστή μεσολάβησης HTTPS και του υπολογιστή σας είναι κρυπτογραφημένα.

Διακομιστής μεσολάβησης SOCKS

Το πρωτόκολλο SOCKS είναι βασικά απλό. Χάρη σε αυτήν την απλότητα, είναι ιδανικά για κυκλοφορία torrent, email, δεδομένα IRC και μεταφορτώσεις FTP. Δεδομένου ότι τέτοιοι διακομιστές μεσολάβησης είναι τόσο ευέλικτοι, χειρίζονται μεγάλο όγκο κίνησης και τείνουν να είναι πιο αργοί από ό, τι μια χελώνα που κοιμάται.

Διαμεσολαβητής Ιστού

Οι διακομιστές μεσολάβησης ιστού είναι ωραίοι, επειδή δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη και εγκατάσταση λογισμικού για να τα χρησιμοποιήσετε. Η πρόσβαση προέρχεται από το παράθυρο του προγράμματος περιήγησής σας και λειτουργεί καλά με HTTP ή HTTPS. Ωστόσο, οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης Ιστού είναι δωρεάν γεμάτο διαφημίσεις για την ευχαρίστηση ή τον πόνο που βλέπετε. Χρήσιμο μόνο για βασικούς ιστότοπους, ένας διακομιστής μεσολάβησης ιστού τείνει να καταρρέει έναντι της JavaScript, της Java ή του Flash.

Προώθηση διακομιστή μεσολάβησης

Αυτό είναι πιθανώς ένα από αυτά τα προφανή πράγματα, αλλά ένας διακομιστής μεσολάβησης προς τα εμπρός είναι αυτός που βρίσκεται μεταξύ του υπολογιστή σας και του Διαδικτύου. Αυτό καθορίζει κάθε είδος διακομιστή μεσολάβησης εκτός από – το μαντέψατε – αντίστροφο διακομιστή μεσολάβησης, που λειτουργεί ως πύλη πύλης μεταξύ του Διαδικτύου και ενός τοπικού δικτύου (LAN).

Ένας αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης θα έπαιζε το παιχνίδι αν τηλεκατευθυνόταν και χρειάζονταν πρόσβαση στο LAN της εταιρείας σας από το σπίτι ή στο δρόμο. Για να το κάνετε αυτό, θα περάσετε πρώτα από τον διακομιστή μεσολάβησης και, στη συνέχεια, θα αποκτήσετε είσοδο στο LAN.

VPN έναντι διακομιστών μεσολάβησης

Θυμηθείτε εκεί πίσω κάπου όταν σας είπαμε ότι το VPN ήταν μια εξειδικευμένη περίπτωση διακομιστή μεσολάβησης και θα τα διαφοροποιούσαμε αργότερα; Λοιπόν, αργότερα είναι τώρα, οπότε ετοιμαστείτε να ανατινάξετε το μυαλό σας. Ή μήπως όχι.

Εδώ είναι οι κύριες διαφορές:

  1. Οι διακομιστές μεσολάβησης διαμορφώνονται σε ένα ανά εφαρμογή που μπορεί να είναι πραγματικός πόνος στο πίσω μέρος. Ένα VPN, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διαμορφωθεί μόνο μία φορά σε επίπεδο συστήματος προκειμένου να προστατεύσει όλες τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο για όλο το λογισμικό σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη συσκευή. Μερικές φορές, ακόμη και τα καλά δωρεάν VPN θα έχουν.
  1. Όπου άλλοι διακομιστές μεσολάβησης βρίσκονται σε όλο τον χάρτη όταν πρόκειται για ασφάλεια, οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες VPN είναι Surfshark ή NordVPN παρέχουν μια στερεό επίπεδο κρυπτογράφησης. Για εμπορικά VPN, αυτό είναι το θεμέλιο του επιχειρηματικού τους μοντέλου και αυτό που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Σε γενικές γραμμές, ένα VPN είναι πιο απλό στη διαμόρφωση και πιο ασφαλές (και ανώνυμο) από τους άλλους τύπους διακομιστών μεσολάβησης που αναφέραμε.

Χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης

Τα VPN και άλλοι ιδιωτικοί διακομιστές μεσολάβησης είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν επειδή ο πάροχος υπηρεσιών σας παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για την ολοκλήρωση της εργασίας.

Αν μπείτε στον κόσμο των δημόσιων αντιπροσώπων, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες πληροφορίες που χρειάζεστε για να συνδεθείτε σε έναν δημόσιο διακομιστή μεσολάβησης:

 • Διεύθυνση IP και αριθμός θύρας διακομιστή μεσολάβησης
 • Όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης (ίσως)

Εάν δεν σας έχουμε απομακρύνει από τη χρήση ενός δημόσιου πληρεξούσιου, η εύρεση ενός πρέπει να είναι εύκολη. Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες από αυτούς διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο. Πληκτρολογήστε “δημόσιους διακομιστές μεσολάβησης” ή “δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης” στην αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης και σταθείτε πίσω. Από εκείνη τη στιγμή, δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί.

Ας χρησιμοποιήσουμε τον Firefox ως παράδειγμα…

Φτάστε στη σωστή τοποθεσία κάνοντας κλικ Επιλογές -> Προχωρημένος -> Δίκτυο Αυτί -> Σύνδεση Ρυθμίσεις. Ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησής σας, η ακριβής ακολουθία βημάτων ενδέχεται να διαφέρει.

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι ψάχνετε το μέρος όπου μπορείτε να εξαιρέσετε τη διεύθυνση IP localhost και να προσθέσετε τη διεύθυνση IP και τον αριθμό θύρας για να διαμορφώσετε με μη αυτόματο τρόπο τον διακομιστή μεσολάβησης.

Πόσο αποκλειστικότητα χρειάζεστε?

Υποθέτοντας ότι πρόκειται να λάβετε τις συμβουλές μας και να απομακρυνθείτε από δωρεάν δημόσιους διακομιστές μεσολάβησης, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τα διαφορετικά επίπεδα αποκλειστικότητας όσον αφορά τους εμπορικούς διακομιστές. Υπάρχουν τρία.

  1. Αποκλειστικός διακομιστής μεσολάβησης: Αυτή είναι η πιο σταθερή και καλύτερη απόδοση. Με έναν ειδικό πληρεξούσιο, δεν μοιράζεστε πόρους με κανέναν άλλο. Εάν απλώς προσπαθείτε να αποφύγετε τα γεωγραφικά μπλοκ που σας εμποδίζουν να κάνετε streaming διαδικτυακού περιεχομένου, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή σας. Λάβετε υπόψη ότι θα λάβετε μια στατική διεύθυνση IP, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τον διακομιστή μεσολάβησης, καθιστώντας τον λιγότερο ανώνυμο.
  1. Ημι-κοινόχρηστος διακομιστής μεσολάβησης: Με αυτό, θα μοιράζεστε τον πληρεξούσιο με μερικά άλλα άτομα, συνήθως τρία.
  1. Γενικός πληρεξούσιος: Το πιο ανώνυμο αλλά και το λιγότερο ικανό όσον αφορά την απόδοση. Μοιράζεστε τον πόρο με πολλά άλλα άτομα. Για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, αυτό είναι το ίδιο με έναν δημόσιο πληρεξούσιο.

Η κατώτατη γραμμή

Με την άνοδο του γεωγραφικού αποκλεισμού από δημοφιλείς ιστότοπους και τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρήση διακομιστών μεσολάβησης έχει ανεβεί στα ύψη στη δημοτικότητα. Ενώ το κόστος καθιστά τους δημόσιους διακομιστές έναν σοβαρό πειρασμό, η σύστασή μας είναι ότι κανένας δημόσιος διακομιστής μεσολάβησης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κάτι περισσότερο από πολύ απλή χρήση.

Όχι μόνο είναι ασταθείς και αργοί, είσαι ρίχνοντας τα ζάρια κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα ότι ο χειριστής δεν καταστρέφει τη συσκευή σας γεμάτη κακόβουλο λογισμικό ή απομακρύνει τα προσωπικά ή οικονομικά σας δεδομένα. Δεν αξίζει τον κίνδυνο.

Ενώ οι εμπορικοί διακομιστές μεσολάβησης είναι σίγουρα μια επιλογή, η πιο ασφαλής, περιεκτική και εύκολα διαμορφωμένη λύση VPN είναι προτιμότερη, κατά την ταπεινή μας γνώμη, στην ίδια τιμή. Πηγαίνετε με μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες VPN και μην διακινδυνεύετε την ασφάλειά σας.

Κοιτάξτε τριγύρω και θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αυτό που έχει αποκτήσει φήμη ως αξιόπιστος φύλακας των δεδομένων των πελατών. Καλή τύχη με τον πληρεξούσιό σας!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map