Τι είναι η διαρροή DNS και πώς την αποτρέπετε; |


Τι είναι το DNS?

Το DNS σημαίνει Domain Name System και είναι υπεύθυνο για τη μετάφραση ονομάτων ιστότοπων σε διευθύνσεις IP και το αντίστροφο. Σκεφτείτε το DNS ως τον τηλεφωνικό κατάλογο του Διαδικτύου – καθιστά δυνατή την επικοινωνία μεταξύ συσκευών και ιστότοπων που συνδέονται στο Διαδίκτυο και κάθε διακομιστής DNS διατηρεί έναν κατάλογο ονομάτων τομέα που μπορούν να μεταφραστούν σε διευθύνσεις IP.

Τι είναι διαρροή DNS?

Μια διαρροή DNS εμφανίζεται συνήθως όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN. Βασικά, μια διαρροή DNS είναι όταν τα ερωτήματα DNS αποστέλλονται εκτός της κρυπτογραφημένης σήραγγας VPN ή όταν ο διακομιστής VPN είτε παρακάμπτεται είτε αγνοείται.

Πώς σας επηρεάζει μια διαρροή DNS?

Όταν υπάρχει διαρροή DNS VPN, η διαδικτυακή επισκεψιμότητά σας δεν είναι πλέον χωρίς επιτήρηση, καθώς ο πάροχός σας διαδικτύου μπορεί να δει τα αιτήματά σας DNS, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζουν ποιοι ιστότοποι περιηγείστε ή ποιες εφαρμογές ιστότοπου χρησιμοποιείτε.

Εκτός από αυτό, μια διαρροή DNS μπορεί επίσης να εκθέσει την πραγματική σας γεωγραφική τοποθεσία και την τοποθεσία του ISP σας. Μπορεί να μην φαίνεται τεράστιο πρόβλημα, αλλά αυτό είναι το είδος των πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι έξυπνοι χάκερ για να εντοπίσουν την πραγματική σας διεύθυνση IP.

Τι προκαλεί διαρροή DNS VPN?

Η κύρια αιτία διαρροής DNS VPN είναι η ακατάλληλη μη αυτόματη διαμόρφωση της υπηρεσίας VPN σε μια συσκευή ή λειτουργικό σύστημα. Γι ‘αυτό πρέπει πάντα να επιλέγετε έναν πάροχο VPN που προσφέρει συμβατούς πελάτες μεταξύ πλατφορμών – τουλάχιστον στις πιο δημοφιλείς συσκευές και λειτουργικά συστήματα.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο αντιμετώπισης διαρροής DNS VPN περιλαμβάνουν:

 • Ενσωματωμένες λειτουργίες λειτουργικού συστήματος που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αιτήματα DNS και την κυκλοφορία σας.
 • Είτε έχετε ρυθμίσει μη αυτόματα το DNS σας με τέτοιο τρόπο ώστε να σας λένε να μην χρησιμοποιείτε τους διακομιστές DNS που διαχειρίζεται ο πάροχος VPN.
 • Ακατάλληλη διαμόρφωση των ρυθμίσεων δικτύου.
 • Το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε και IPv4 και IPv6 ενώ εκτελείτε ένα VPN χωρίς υποστήριξη IPv6.

Μια άλλη πιο επικίνδυνη αιτία διαρροών DNS μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο έχει πάρει τον έλεγχο του δρομολογητή σας. Όταν συμβεί αυτό, η συσκευή σας εξαπατάται για την αποστολή κίνησης DNS εκτός της κίνησης VPN.

Πώς να πει εάν αντιμετωπίζετε διαρροή DNS VPN

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβείς ενδείξεις που μπορείτε να προσέξετε για να διαπιστώσετε εάν αντιμετωπίζετε διαρροή DNS ή όχι. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε τη σύνδεση VPN για να βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς διαρροή DNS.

Ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πραγματοποιήσετε μια γρήγορη, ακριβή δοκιμή διαρροής DNS είναι το DNSLeakTest.com. Μπορείτε είτε να εκτελέσετε μια τυπική δοκιμή είτε μια εκτεταμένη δοκιμή (προτείνουμε και τα δύο). Βασικά, αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι οι διακομιστές που εμφανίζονται στα αποτελέσματα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN και ορισμένοι από τους διακομιστές στα αποτελέσματα (ή όλοι τους) δεν ανήκουν στον πάροχο VPN, αντιμετωπίζετε διαρροή DNS.

Δοκιμή διαρροής DNS

Εκτός από αυτόν τον ιστότοπο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο δοκιμής διαρροής DNS Comparitech. Πρώτα εκτελείτε μια δοκιμή χωρίς VPN και μετά άλλη μια με VPN. Τα αποτελέσματα παραπέμπουν και θα ειδοποιηθείτε αν αντιμετωπίζετε διαρροή DNS VPN.

Ένα άλλο εργαλείο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το IPLeak.net.

Ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε για τα εργαλεία ελέγχου διαρροών DNS

Τα εργαλεία δοκιμής διαρροής IP και DNS χρησιμοποιούν συνήθως διαφορετικές βάσεις δεδομένων όταν εκτελούν τις δοκιμές τους. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει πιθανότητα – μερικές φορές – να δείτε μερικές ασυμφωνίες στα αποτελέσματα των δοκιμών σας. Για παράδειγμα, ενδέχεται να εμφανιστεί μια IP διακομιστή που γνωρίζετε για ένα γεγονός προέρχεται από ένα μέρος όπως η Ιταλία που σχετίζεται με λάθος χώρα.

Αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να έχετε υπόψη σας – η διεύθυνση IP που εμφανίζεται είναι αυτό που έχει σημασία. Εφόσον αυτή είναι η διεύθυνση του διακομιστή VPN που χρησιμοποιείτε, δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε.

Τρόπος πρόληψης προβλημάτων διαρροής DNS

Εάν δεν θέλετε να πέσετε θύμα διαρροής DNS, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Αποτροπή διαρροής DNS

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους δείκτες που περιγράφονται εδώ για να δοκιμάσετε και να διορθώσετε μια διαρροή DNS επίσης:

 • Εάν το VPN που χρησιμοποιείτε δεν διαθέτει δικούς του διακομιστές DNS, θα πρέπει να διαμορφώσετε μη αυτόματα τη συσκευή σας ώστε να χρησιμοποιεί έναν ανεξάρτητο διακομιστή DNS – όπως το Google Public DNS ή το OpenDNS. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στα DNS αιτήματά σας να περάσουν μέσω του VPN και όχι του ISP σας.
 • Σε περίπτωση που το VPN που θέλετε να χρησιμοποιήσετε δεν υποστηρίζει IPv6, θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε στη συσκευή σας. Εάν δεν το κάνετε, ενδέχεται να προκύψουν διαρροές DNS καθώς αιτήματα που αποστέλλονται μέσω IPv6 ενδέχεται να παρακάμψουν τη σήραγγα VPN με αυτόν τον τρόπο.
 • Ένας τρόπος για να αποτρέψετε και να διορθώσετε τις διαρροές DNS είναι να παρακάμψετε Διαφανείς διακομιστές μεσολάβησης DNS που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον ISP σας για να υποκλέψετε τα αιτήματά σας DNS και να σας αναγκάσετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία DNS τους.
 • Εάν χρησιμοποιείτε Windows 8, 8.1 ή 10, ενδέχεται να εκτεθείτε σε διαρροές DNS εξαιτίας της λειτουργίας Smart Multi-Homed Name Resolution που στέλνει αιτήματα DNS σε όλους τους διαθέσιμους διακομιστές και δέχεται απαντήσεις από μη τυπικούς διακομιστές εάν Οι αγαπημένοι διακομιστές DNS χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανταποκριθούν. Δυστυχώς, οι χρήστες των Windows 10 δεν μπορούν πραγματικά να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία, δεδομένου ότι είναι ενσωματωμένη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το λύσετε με αυτό το πρόσθετο εάν χρησιμοποιείτε το OpenVPN ή να το απενεργοποιήσετε στον Τοπικό πρόγραμμα επεξεργασίας πολιτικής τοπικής ομάδας των Windows (ωστόσο, δεν είναι δυνατό στο Home Edition). Εναλλακτικά, θα πρέπει να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε άλλα λειτουργικά συστήματα.
 • Για άλλη μια φορά, εάν είστε χρήστης των Windows, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το Teredo – ένα πρωτόκολλο σήραγγας ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα που στοχεύει στη βελτίωση της συμβατότητας μεταξύ IPv4 και IPv6. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι μερικές φορές μπορεί να υπερισχύσει της σήραγγας VPN, με αποτέλεσμα διαρροές DNS. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα – απλώς ανοίξτε τη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε την ακόλουθη “netsh interface teredo set state απενεργοποιημένη”.
 • Εάν το VPN που χρησιμοποιείτε διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης IP, χρησιμοποιήστε το – ουσιαστικά αποκλείει κάθε κίνηση που δεν περνά μέσω του VPN. Εάν ο πελάτης δεν διαθέτει μια τέτοια δυνατότητα, διαμορφώστε το τείχος προστασίας σας έτσι ώστε να επιτρέπει την είσοδο και έξοδο στο διαδίκτυο μόνο μέσω του VPN σας.
 • Εκτελέστε δοκιμές διαρροής DNS σε τακτική βάση – είτε κάθε λίγες μέρες είτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν ενδιαφέρεστε για το απόρρητό σας, πρέπει να παρακολουθείτε την κυκλοφορία VPN αρκετά συχνά για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.
 • Εάν θέλετε να είστε πολύ προσεκτικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό παρακολούθησης VPN (όπως το Paessler) για να παρακολουθείτε τις συνδέσεις VPN. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η επιλογή είναι πολύ ακριβή και μπορείτε εύκολα να μάθετε εάν η διαρροή DNS είναι ένα πρόβλημα με κανονικές, δωρεάν δοκιμές διαρροής DNS.

Αλλά τελικά, η καλύτερη και πιο βολική διόρθωση διαρροής DNS είναι να χρησιμοποιήσετε απλώς ένα VPN που προσφέρει προστασία διαρροής DNS. Εάν γνωρίζετε για ένα γεγονός ο τρέχων πάροχος σας αποκαλύπτει το απόρρητό σας στον Ιστό μέσω διαρροών DNS, θα πρέπει να μεταβείτε σε διαφορετικό που εγγυάται ότι τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή και υγιή.

Χρειάζεστε ένα VPN με κορυφαία προστασία διαρροής DNS?

Το CactusVPN σας έχει καλύψει. Παρέχουμε μια υπηρεσία VPN υψηλών προδιαγραφών που διαθέτει ισχυρή κρυπτογράφηση AES και σας επιτρέπει να επιλέξετε έως και 6 πρωτόκολλα VPN (συμπεριλαμβανομένων των OpenVPN και SoftEther) κατά την πρόσβαση στον Ιστό.

Προσφέρουμε επίσης προστασία διαρροής DNS. Όλοι οι διακομιστές DNS είναι μεγάλης ταχύτητας, η κίνηση DNS σας είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο και χρησιμοποιούμε το Δημόσιο DNS της Google, το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο. Επιπλέον, δεν διατηρούμε καθόλου αρχεία καταγραφής δραστηριότητας.

Επιλέξτε από μία από τις πολλαπλές φιλικές προς το χρήστη εφαρμογές VPN. Έχουμε εφαρμογές που εκτελούνται σε Windows, macOS, iOS, Android, Android TV και Amazon Fire TV.

Δοκιμάστε το CactusVPN δωρεάν πρώτα

Προσφέρουμε μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 24 ωρών, οπότε μη διστάσετε να εκτελέσετε όσες δοκιμές διαρροής DNS θέλετε για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Και ναι, μπορείτε να εγγραφείτε χωρίς να χρειάζεται να δώσετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, μόλις γίνετε χρήστης του CactusVPN, θα χαρείτε να μάθετε ότι θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, εάν η υπηρεσία δεν λειτουργεί όπως διαφημίζεται.

Τι είναι το Διαρροή DNS; Η κατώτατη γραμμή

Η διαρροή DNS είναι όταν τα ερωτήματα DNS αποστέλλονται εκτός της κρυπτογραφημένης σήραγγας VPN, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι οποιοσδήποτε (όπως ο ISP σας, για παράδειγμα) μπορεί να δει σε ποιους ιστότοπους και εφαρμογές έχετε πρόσβαση και χρησιμοποιείτε.

Διαρροές DNS μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα (όπως εσφαλμένα διαμορφωμένα VPN, διενέξεις IPv6 και ακόμη και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο). Ευτυχώς, η ανίχνευση διαρροής DNS δεν είναι τόσο δύσκολη (μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια δοκιμή διαρροής DNS όπως το DNSLeakTest.com) και η επίλυση της λύσης μπορεί μερικές φορές να είναι κάτι τόσο απλό όσο η αλλαγή του παρόχου VPN ή η απενεργοποίηση του IPv6 ή κάτι πιο δύσκολο όπως πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια προσθήκη OpenVPN.

Συνολικά, ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή διαρροής DNS είναι να χρησιμοποιήσετε απλώς έναν πάροχο VPN που προσφέρει ενσωματωμένη προστασία διαρροής DNS με την υπηρεσία τους.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map