Τι είναι το IPSec και πώς λειτουργεί; |


Τι είναι το IPSec?

Το IPSec (Internet Protocol Security) αποτελείται από διάφορα πρωτόκολλα ασφαλείας και έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι τα πακέτα δεδομένων που αποστέλλονται μέσω ενός δικτύου IP παραμένουν αόρατα και απρόσιτα από τρίτους. Το IPSec παρέχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας για το Internet Protocol. Η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και για έλεγχο ταυτότητας.

Γιατί είναι δημοφιλές το IPSec?

Χάρη στην αμφίδρομη προσέγγισή του, το IPSec είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους κρυπτογράφησης δεδομένων. Έχει επίσης το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της λειτουργίας σε επίπεδο δικτύου, ενώ συστήματα όπως το SSL λειτουργούν σε επίπεδο εφαρμογής. Τα συστήματα ασφαλείας SSL απαιτούν τροποποίηση σε μεμονωμένες εφαρμογές, αλλά το IPSec απαιτεί μόνο τροποποίηση στο λειτουργικό σύστημα.

Πώς λειτουργεί το IPSec?

Τα περισσότερα άλλα πρωτόκολλα ασφαλείας λειτουργούν στο επίπεδο εφαρμογής της επικοινωνίας δικτύου. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του IPsec είναι ότι, επειδή λειτουργεί σε δίκτυο και όχι σε επίπεδο εφαρμογής, είναι σε θέση να κρυπτογραφήσει ένα ολόκληρο πακέτο IP. Αυτό το κάνει με δύο μηχανισμούς:

Κεφαλίδα ελέγχου ταυτότητας (AH) – τοποθετεί μια ψηφιακή υπογραφή σε κάθε πακέτο, προστατεύοντας το δίκτυο και τα δεδομένα σας από παρεμβολές από οποιονδήποτε τρίτο. Το AH σημαίνει ότι τα περιεχόμενα ενός πακέτου δεδομένων δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς ανίχνευση και επιτρέπει επίσης την επαλήθευση ταυτότητας μεταξύ των δύο άκρων μιας σύνδεσης.

Ενσωματωμένο ωφέλιμο φορτίο ασφαλείας (ESP) – ενώ το AH αποτρέπει την παραβίαση ενός πακέτου, το ESP διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες εντός του πακέτου είναι κρυπτογραφημένες και δεν μπορούν να διαβαστούν. Χρησιμοποιείται κεφαλίδα ESP, τρέιλερ και έλεγχος ταυτότητας για την κρυπτογράφηση ολόκληρου του ωφέλιμου φορτίου ενός πακέτου.

Τεχνικές λεπτομέρειες

 • Συμβατό με Windows 7+, Windows Server 2008, Cisco routers, macOS και iOS συσκευές.
 • Υποστηρίζει συμβατές εκδόσεις για Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα.
 • Το κύριο πρωτόκολλο είναι το Internet Key Exchange (IKE)
 • Χρησιμοποιεί το Internet Security Association και το Key Management Protocol (ISAKMP) όπως ορίζεται στο IETF RFC 2408 για την εφαρμογή διαπραγμάτευσης υπηρεσίας VPN

Πώς λειτουργεί το IPSec παράλληλα με τα πρωτόκολλα VPN?

Το IPSec χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πρωτόκολλα VPN για την παροχή γρήγορης και ασφαλούς υπηρεσίας. Υπάρχουν δύο κύριες επιλογές:

L2TP / IPSec

Το L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο σήραγγας που έχει προγραμματιστεί στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα και συσκευές έτοιμες για VPN. Από μόνη της, δεν παρέχει κρυπτογράφηση. Ωστόσο, σε συνδυασμό με το IPSec, γίνεται το ιδανικό εργαλείο για ένα VPN. Το L2TP / IPSec προσφέρει υψηλές ταχύτητες και εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας για πακέτα δεδομένων. Χρησιμοποιεί γενικά κρυπτογραφητές AES για κρυπτογράφηση.

IKEv2 / IPSec

Το IKEv2 (Internet Key Exchange Version 2) ήταν μια κοινή ανάπτυξη από τη Microsoft και τη Cisco και υποστηρίζεται εγγενώς από τα Windows 7+, iOS και Blackberry. Έχουν επίσης αναπτυχθεί εκδόσεις ανοιχτού κώδικα για Linux. Όπως το L2TP, είναι ένα πρωτόκολλο σήραγγας που είναι αποτελεσματικό για χρήση ως VPN όταν συνδυάζεται με IPSec. Τα κύρια σημεία πώλησης είναι η απόκριση και η ευελιξία: Το IKEv2 επανασυνδέεται αυτόματα μετά από σύντομη απώλεια σήματος και χάρη στο πρωτόκολλο MOBIKE, μπορεί εύκολα να χειριστεί τις αλλαγές στο δίκτυο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του IPSec?

Όπως όλα τα συστήματα ασφαλείας, το IPSec έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

Πλεονεκτήματα

 • Καθώς το IPSec λειτουργεί στο επίπεδο δικτύου, πρέπει να γίνουν αλλαγές μόνο στο λειτουργικό σύστημα και όχι μεμονωμένες εφαρμογές.
 • Το IPSec είναι εντελώς αόρατο στη λειτουργία του, καθιστώντας το την ιδανική επιλογή για VPN.
 • Η χρήση των AH και ESP εγγυάται τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ασφάλειας και απορρήτου.

Μειονεκτήματα

 • Το IPSec είναι πιο περίπλοκο από τα εναλλακτικά πρωτόκολλα ασφαλείας και είναι πιο δύσκολο να διαμορφωθεί.
 • Απαιτούνται ασφαλή δημόσια κλειδιά για IPSec. Εάν το κλειδί σας έχει παραβιαστεί ή έχετε κακή διαχείριση κλειδιών, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα.
 • Για μετάδοση πακέτων μικρού μεγέθους, το IPSec μπορεί να είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος κρυπτογράφησης δεδομένων.

Χρειάζεστε ένα αξιόπιστο VPN; Το CactusVPN σας έχει καλύψει!

Η υπηρεσία VPN μας είναι κάτι παραπάνω από ικανή να προστατεύει την διαδικτυακή σας ταυτότητα. Χρησιμοποιούμε κορυφαία στον κλάδο κρυπτογράφηση AES για να διασφαλίσουμε όλα τα δεδομένα σας και την κίνηση στο Διαδίκτυο για να διατηρήσουμε την εμπειρία περιήγησής σας όπως θα έπρεπε – ασφαλής και ιδιωτική.

Επιπλέον, οι διακομιστές υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιούν κοινόχρηστη τεχνολογία IP, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εντοπιστούν οι διευθύνσεις IP των διακομιστών μας.

Και μην ανησυχείτε – δεν καταγράφουμε κανένα από τα δεδομένα σας. Έχουμε εφαρμόσει μια αυστηρή πολιτική καταγραφής. Ω, το CactusVPN έρχεται επίσης εξοπλισμένο με Killswitch για να βεβαιωθείτε ότι η ταυτότητά σας στο διαδίκτυο δεν εκτίθεται ποτέ – ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα συνδεσιμότητας.

Εφαρμογή CactusVPN

Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι; Κανένα πρόβλημα – προσφέρουμε μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 24 ωρών, οπότε μπορείτε να ελέγξετε αν η υπηρεσία VPN μας μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας πριν επιλέξετε μια συνδρομή. Ακόμα και αφού επιλέξετε ένα πρόγραμμα, θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.

Συμπέρασμα

Παρά την πολυπλοκότητά του, το IPSec γίνεται γρήγορα το πρωτόκολλο επιλογής για VPN. Με την ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών δυνατοτήτων ασφάλειας και κρυπτογράφησης, είναι σε θέση να εγγυηθεί τα υψηλότερα επίπεδα απορρήτου. Με την πάροδο του χρόνου, το IPSec φαίνεται όλο και πιο σίγουρο ότι θα γίνει το βιομηχανικό πρότυπο για την ασφάλεια VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map