Τι είναι η διαδικτυακή ταυτότητα και πώς την προστατεύετε; |


Τι είναι η διαδικτυακή ταυτότητα?

Μια διαδικτυακή ταυτότητα μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα προφίλ κοινωνικών μέσων ή έναν λογαριασμό φόρουμ έως έναν χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού ή ακόμα και ένα καλάθι αγορών. Βασικά, μπορεί είτε να είναι μια κοινωνική ταυτότητα που σχετίζεται με μια διαδικτυακή κοινότητα, είτε απλά ένας απλός λογαριασμός ή δεδομένα που σχετίζονται με διαδικτυακές υπηρεσίες.

Αν ψάχνετε για έναν πιο ακριβή και συγκεκριμένο ορισμό του τι είναι μια διαδικτυακή ταυτότητα, τότε είναι ένας: Οποιαδήποτε πληροφορία (ανεξάρτητα από το πόσο μικρή) μπορεί να βρεθεί για ένα άτομο στο Διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι μια ταυτότητα Διαδικτύου μπορεί ακόμη και να αποτελείται από πράγματα όπως:

 • Διαπιστευτήρια σύνδεσης
 • Διαδικτυακές συναλλαγές
 • Διαδικτυακές δραστηριότητες αναζήτησης
 • Ιατρικό ιστορικό
 • Ημερομηνια γεννησης
 • Ιστορικό περιήγησης

Είναι σημαντική η προστασία της διαδικτυακής σας ταυτότητας?

Σίγουρα. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την ταυτότητά σας στο Διαδίκτυο εάν θέλετε να προστατεύσετε το απόρρητό σας στον Ιστό.

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ασταθές και τα προσωπικά σας στοιχεία (όνομα, φυσική διεύθυνση, διεύθυνση IP, αριθμός τηλεφώνου και πολλά άλλα) θα καταλήξουν σε λάθος χέρια. Και ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, επιχειρήσεις και οργανισμοί που ενδιαφέρονται για την διαδικτυακή σας ταυτότητα.

Ποιος είναι μετά την ηλεκτρονική σας ταυτότητα?

Ορισμένες από τις οντότητες που ενδιαφέρονται για τα προσωπικά σας δεδομένα, την ταυτότητα, την κυκλοφορία στο διαδίκτυο, τις συνήθειες χρήσης του Διαδικτύου και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες περιλαμβάνουν:

 • Ο ISP σας
 • Χάκερ
 • Διαφημιστές
 • Κυβερνητικές υπηρεσίες εποπτείας
 • Οι αρχές
 • Μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων
 • Τυχόν άλλοι ιστότοποι που επισκέπτεστε
 • Όλα τα είδη των επιχειρήσεων

Είναι αλήθεια, σε ορισμένες από αυτές τις οντότητες επιτρέπεται νόμιμα να συλλέγουν τα δεδομένα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εσείς ο ίδιος δίνετε τη συγκατάθεσή σας για να συμβεί αυτό. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια γκρίζα περιοχή.

Σίγουρα, μπορεί να συναινέσετε στην κοινή χρήση ορισμένων προσωπικών πληροφοριών με το Facebook, για παράδειγμα, και ίσως να μην σας πειράζει να τα μοιραστείτε με διαφημιζόμενους, αλλά δεν βομβαρδίζετε με “εξατομικευμένες” διαφημίσεις καταλήγοντας να αισθάνεστε πολύ ενοχλητικοί, ενοχλητικοί και λίγο ανατριχιαστικός? Επιπλέον, έχετε το δικαίωμα να προστατεύσετε το απόρρητό σας και την διαδικτυακή ταυτότητά σας.

Πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά σας στοιχεία και τα δεδομένα σας?

Άτομα / Οργανισμοί που ενδιαφέρονται για τις προσωπικές σας πληροφορίες και δεδομένα ενδέχεται να έχουν διαφορετικές προθέσεις και καμία από αυτές δεν είναι πραγματικά υπέρ σας. Δυστυχώς, με το πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο συνολικά, δεν υπάρχει πραγματικά μια σαφής έννοια της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων απορρήτου.

“Τι εννοείς? Τι γίνεται με τις Πολιτικές απορρήτου και τους νόμους περί απορρήτου; “

Δεν λέμε ότι δεν είναι κάτι ή ότι δεν επιτυγχάνουν τίποτα, αλλά το σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο: Οι ιστότοποι εξακολουθούν να βλέπουν αυτό που ψάχνετε σε άλλους ιστότοπους, οι διαφημιζόμενοι μπορούν να δουν πώς αποκρίνεστε σε διαφορετικά είδη διαφημίσεων και μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν προφίλ με βάση τις διαδικτυακές σας συνήθειες (ναι, είναι νόμιμο) και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου μπορούν να δουν σχεδόν όλα όσα κάνετε στο διαδίκτυο.

Προστατέψτε την ταυτότητα

Είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι ενέργειες έχουν έναν σκοπό (είτε σας προσφέρει βολικές υπηρεσίες είτε προσπαθείτε να σας πουλήσετε ένα προϊόν που ίσως χρειαστείτε πραγματικά), αλλά είναι πιο δύσκολο και πιο δύσκολο να μην αισθάνεστε ότι τα δικαιώματα απορρήτου σας υποστηρίζουν όλα αυτά, δεν είναι?

Απλώς σκεφτείτε τι διάφορες οντότητες θέλουν να κάνουν με τα προσωπικά σας δεδομένα και πώς τα συλλέγουν:

 • Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου μπορούν πραγματικά να πουλήσουν τα δεδομένα σας σε διαφημιζόμενους για κέρδος (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) και πρέπει να το μοιραστείτε με κυβερνητικούς οργανισμούς επιτήρησης ή τις αρχές. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν το κάνουν αυτό, εξακολουθούν να μπορούν να παρακολουθούν την ταυτότητα και τις συνήθειές σας στο διαδίκτυο και να καταστρέφουν το εύρος ζώνης σας όποτε θέλουν να σας «πείσουν» να πληρώσετε για μια πιο ακριβή συνδρομή ή πρόγραμμα δεδομένων.
 • Οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες επιτήρησης θέλουν να παρακολουθούν τα πάντα το κάνετε online. Ισχυρίζονται ότι το κάνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εγκλημάτων, αλλά ο τρόπος που το κάνουν είναι πολύ παράνομος. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ήδη μας έδειξε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν τους δικούς τους πολίτες και παραβιάζουν πολλούς νόμους με σκοπό την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων.
 • Οι μηχανές αναζήτησης συνθέτουν λίστες που περιέχουν τόνους δεδομένων σχετικά με την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων όπως το φύλο, η γεωγραφική τοποθεσία, οι αριθμοί τηλεφώνου, οι πολιτικές και θρησκευτικές ιδεολογίες, τα οικονομικά και τα θέματα υγείας κ.λπ. Επιπλέον, οι μηχανές αναζήτησης δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μοιράζονται τέτοιου είδους πληροφορίες με διαφημιζόμενους για κέρδος.
 • Οι διαφημιζόμενοι λατρεύουν να γνωρίζουν τα πάντα για τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες, κυκλοφορία στον ιστό, συνήθειες αγορών και τις προσωπικές σας προτιμήσεις, ώστε να μπορούν να στέλνουν στοχευμένες διαφημίσεις με τον τρόπο σας. Η λέξη «απόρρητο» δεν φαίνεται να υπάρχει στο λεξικό τους.
 • Οι ιστότοποι χρησιμοποιούν cookies για να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας και διαδικτυακή επισκεψιμότητα για να σας δώσει μια πιο «εξατομικευμένη εμπειρία». Αν και αυτό μπορεί να είναι βολικό, αυτό σημαίνει επίσης ότι θα καταγράφουν πολλά δεδομένα που συνδέονται με την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο – πληροφορίες που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια διαφημιζόμενων ή ακόμη και εγκληματιών στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση διαρροών δεδομένων ή παραβιάσεων απορρήτου.
 • Μιλώντας για χάκερ, είναι τρελοί για τα προσωπικά σας δεδομένα γιατί μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, τις πιστωτικές κάρτες, τα κοινωνικά προφίλ και σχεδόν όλα όσα έχετε. Μπορούν ακόμη και να πάρουν δάνεια στο όνομά σας και να καταστρέψουν την πιστοληπτική σας ικανότητα καθώς και τη ζωή σας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, υπάρχουν περισσότεροι από αρκετοί λόγοι για να μάθετε πώς να προστατεύετε το διαδικτυακό σας πρόσωπο.

Πώς να προστατεύσετε την ηλεκτρονική σας ταυτότητα?

Παρόλο που η κατάσταση μπορεί να φαίνεται ζοφερή, δεν είναι τόσο δύσκολο να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και την ηλεκτρονική σας ταυτότητα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές και θα μπορείτε να απολαύσετε ένα επιπλέον επίπεδο απορρήτου και ασφάλειας:

1. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Χρησιμοποιήστε αριθμούς, γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες για να κάνετε τους κωδικούς πρόσβασης ισχυρούς και δύσκολο να μαντέψετε. Μην χρησιμοποιείτε προφανή πράγματα όπως την ημερομηνία γέννησής σας ή το όνομα του σκύλου ως κωδικούς πρόσβασης.

Προφανώς, μην κοινοποιείτε τον κωδικό πρόσβασής σας με κανέναν άλλο και μην γράφετε τους κωδικούς πρόσβασης σε απλό κείμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρυπτογραφημένο λογισμικό όπως, KeePass / KeePassXC, Bitwarden, LessPass για να αποθηκεύσετε πολλούς κωδικούς πρόσβασης.

Για περισσότερες συμβουλές, ανατρέξτε στον οδηγό μας για το πώς να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

2. Δημιουργήστε μια δευτερεύουσα διεύθυνση email

Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για πράγματα όπως ομάδες συνομιλιών, βιντεοπαιχνίδια και φόρουμ. Θα πρέπει να κοινοποιείτε μόνο την κύρια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας με άτομα που γνωρίζετε προσωπικά.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να στοχεύσετε στη χρήση μιας υπηρεσίας ανωνυμίας ή κρυπτογραφημένης υπηρεσίας email, όπως το ProtonMail ή το Tutanota. Εάν έχετε κολλήσει στο Gmail ή απλά προτιμάτε να το χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αυτήν την επέκταση για να κρυπτογραφήσετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα συνημμένα σας.

3. Μην αλληλεπιδράτε με Spam Mail

Εάν λάβετε μηνύματα spam, μην απαντήσετε σε αυτά, κάντε κλικ σε τυχόν συνδέσμους ή ανοίξτε / κατεβάστε τυχόν συνημμένα. Ενδέχεται να ανακατευθυνθείτε σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή να εκτεθείτε σε μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.

Επίσης, μην κάνετε κλικ σε κανένα κουμπί κατάργησης εγγραφής γιατί, με αυτόν τον τρόπο, οι spammers θα γνωρίζουν ότι είναι μια έγκυρη διεύθυνση email. Απλά τοποθετήστε αυτά τα μηνύματα στο φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων ή διαγράψτε τα.

Στην πραγματικότητα έχουμε ένα άρθρο όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ανεπιθύμητο περιεχόμενο και πώς να το σταματήσετε.

4. Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο)

Το VPN είναι μια υπηρεσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την καλύτερη προστασία της διαδικτυακής σας ταυτότητας διασφαλίζοντας τα προσωπικά σας δεδομένα στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας την διαδικτυακή σας κυκλοφορία και διατηρώντας την επιτήρηση στο διαδίκτυο. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης που εμποδίζει οποιονδήποτε (κυβερνητικές υπηρεσίες εποπτείας, ISP, ακόμη και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο) να βλέπει τι κάνετε στο διαδίκτυο. Ναι, ακόμη και σε μη ασφαλή δίκτυα WiFi.

Απόκρυψη ταυτότητας

Επιπλέον, ένα VPN μπορεί επίσης να καλύψει την πραγματική σας διεύθυνση IP, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά ότι κανένας ιστότοπος δεν μπορεί να παρακολουθεί την πραγματική σας γεωγραφική τοποθεσία – για να μην αναφέρουμε κανείς δεν θα μπορεί να καταγράψει πολύτιμα δεδομένα που σχετίζονται με τη διεύθυνση IP σας.

Όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης VPN, προσφέρονται από τρίτους παρόχους που συνήθως διαθέτουν εφαρμογές VPN συμβατές μεταξύ πλατφορμών.

Χρειάζεστε ένα αξιόπιστο VPN; Το CactusVPN σας έχει καλύψει!

Η υπηρεσία VPN μας είναι κάτι παραπάνω από ικανή να προστατεύει την διαδικτυακή σας ταυτότητα. Χρησιμοποιούμε κορυφαία στον κλάδο κρυπτογράφηση AES για να διασφαλίσουμε όλα τα δεδομένα σας και την κίνηση στο Διαδίκτυο για να διατηρήσουμε την εμπειρία περιήγησής σας όπως θα έπρεπε – ασφαλής και ιδιωτική.

Επιπλέον, οι διακομιστές υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιούν κοινόχρηστη τεχνολογία IP, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εντοπιστούν οι διευθύνσεις IP των διακομιστών μας.

Και μην ανησυχείτε – δεν καταγράφουμε κανένα από τα δεδομένα σας. Έχουμε εφαρμόσει μια αυστηρή πολιτική καταγραφής. Ω, το CactusVPN έρχεται επίσης εξοπλισμένο με Killswitch για να βεβαιωθείτε ότι η ταυτότητά σας στο διαδίκτυο δεν εκτίθεται ποτέ – ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα συνδεσιμότητας.

Εφαρμογή CactusVPN

Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι; Κανένα πρόβλημα – προσφέρουμε μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 24 ωρών, οπότε μπορείτε να ελέγξετε αν η υπηρεσία VPN μας μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας πριν επιλέξετε μια συνδρομή. Ακόμα και αφού επιλέξετε ένα πρόγραμμα, θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.

5. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς

Ένας άλλος καλός τρόπος για να προστατέψετε την ταυτότητά σας στο Διαδίκτυο από διαδικτυακές απειλές είναι να χρησιμοποιήσετε ισχυρό λογισμικό προστασίας από ιούς / antimalware. Θυμηθείτε να το διατηρείτε ενημερωμένο και να το χρησιμοποιείτε παράλληλα με ένα VPN.

Προτείνουμε προσωπικά το Malwarebytes και το ESET.

6. Αγορά μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους

Οι λιγότερο γνωστοί ιστότοποι δεν αποτελούν πάντα κίνδυνο, αλλά μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να ασχοληθείτε με έναν ιστότοπο που έχει μολυνθεί από ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) ή κακόβουλο λογισμικό, επομένως είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε. Επομένως, κάντε πάντα κάποια αρχική έρευνα, ελέγξτε τις κριτικές και βεβαιωθείτε ότι ο τομέας του ιστότοπου ξεκινά με “https” (αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση) αντί για “http”.

Ψώνια

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την Πολιτική απορρήτου αυτών των ιστότοπων και εταιρειών για να δείτε τι είδους δεδομένα θα συλλέγουν από εσάς και για ποιο λόγο θα τα χρησιμοποιήσουν. Αν λέει ότι θα το μοιραστούν με “τρίτα μέρη”, είναι καλύτερα να δοκιμάσετε άλλες επιλογές, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα δεδομένα σας θα κοινοποιηθούν σε διαφημιζόμενους.

7. Μην κοινοποιείτε πάρα πολλές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ενώ οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων μπορεί να είναι διασκεδαστικοί και ενημερωτικοί, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τους χρησιμοποιείτε. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μπορούν να μάθουν πολλά από αυτά που δημοσιεύετε και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να σας κλέψουν, να κλέψουν το σπίτι σας και ακόμη και να δημιουργήσουν λογαριασμούς πλαστοπροσωπίας..

Πρέπει πάντα να ελέγχετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα προφίλ σας για να βεβαιωθείτε ότι μόνο τα άτομα που γνωρίζετε μπορούν να δουν τα προσωπικά πράγματα που ενδέχεται να δημοσιεύσετε ή να μοιραστείτε. Ωστόσο, συνιστούμε να μην δημοσιεύσετε καθόλου προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

8. Χρησιμοποιήστε κρυπτογραφημένα μηνύματα

Είτε πραγματοποιείτε ιδιωτική συνομιλία με τους φίλους σας ή τον εραστή σας, στέλνετε ευαίσθητα επιχειρηματικά δεδομένα σε πελάτες ή ακόμα και μιλάτε με ένα πληροφοριοδότη, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι κάποιος να μπορεί να παρακολουθεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας.

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, γι ‘αυτό σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Signal – μια δωρεάν, εύχρηστη, πλήρως κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Τι πρέπει να κάνετε εάν η διαδικτυακή ταυτότητά σας κλαπεί

Παρόλο που η διαδικτυακή σας ταυτότητα πρέπει να είναι ασφαλής αν ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, υπάρχει πάντα τόσο μικρή πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, επομένως είναι πάντα καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι και να ξέρετε τι να κάνετε.

Πρώτα, επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές ASAP. Εάν έχετε αποδείξεις ότι κάποιος χρησιμοποιεί τα προσωπικά σας στοιχεία, μην διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Επίσης, επικοινωνήστε με το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα για να βεβαιωθείτε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός και οι πιστωτικές σας κάρτες είναι ασφαλείς.

Στη συνέχεια, αλλάξτε όλους τους κωδικούς πρόσβασης των λογαριασμών σας και επικοινωνήστε με τους ιστότοπους που σχετίζονται με τους λογαριασμούς που έχουν παραβιαστεί.

Η κλοπή ταυτότητας δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ελαφριά. Μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια, απώλεια πίστωσης, συναισθηματικό τραύμα, ακόμη και στην πώληση των προσωπικών σας στοιχείων σε απατεώνες στον ιστότοπο.

συμπέρασμα

Συνολικά, η ταυτότητά σας στο διαδίκτυο είναι κάτι περισσότερο από ένα ψευδώνυμο ή αλλοιωμένο εγώ που χρησιμοποιείτε στο Διαδίκτυο – είναι μια πραγματική συλλογή των προσωπικών σας στοιχείων και η μη σοβαρή λήψη της ασφάλειάς της μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συμβουλές που σκιαγραφήσαμε σε αυτό το άρθρο και ότι χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN για την προστασία της διαδικτυακής σας ταυτότητας οπουδήποτε στον Ιστό.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me