Τι είναι η ανώνυμη περιήγηση (Πώς να είστε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο) |


Τα καλά νέα είναι ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά πριν αρχίσουμε να συζητάμε για το πώς να είμαστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, πρέπει να κάνουμε ένα πράγμα σαφές – δεν υπάρχει πράγματι 100% ανωνυμία στο διαδίκτυο. Μπορείτε σίγουρα να λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε το απόρρητό σας και να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο διαρροής ή έκθεσης των προσωπικών σας δεδομένων, αλλά καμία προσέγγιση δεν είναι απολύτως ανθεκτική δεδομένου του πόσο εκτεταμένο, ευέλικτο και επιρρεπές σε κίνδυνο είναι το Διαδίκτυο.

Έτσι, όταν θα χρησιμοποιούμε όρους όπως «ανώνυμη περιήγηση» ή «ανώνυμη περιήγηση», αυτό είναι το είδος του πράγμα που θα αναφερόμαστε.

Contents

Γιατί είναι σημαντική η ανώνυμη περιήγηση?

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απολαύσετε οποιοδήποτε είδος απορρήτου στο Διαδίκτυο. Αυτό που κάνετε στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς να παραμένετε ανάμεσα σε εσάς και τη συσκευή σας. Αλλά για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε τόσο ιδιωτική περιήγηση:

1. Διατηρεί την κυβερνητική επιτήρηση στον κόλπο

Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ποια πολύτιμη πηγή πληροφοριών είναι το Διαδίκτυο και το αντιμετωπίζουν ανάλογα – προσπαθώντας να παρακολουθήσουν ό, τι μπορούν, φυσικά.

Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι η επιτήρηση της κυβέρνησης συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτήν. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεκάδες έργα μαζικής παρακολούθησης, δεν είναι η μόνη χώρα που το κάνει.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις απαιτούν από τους εθνικούς παρόχους υπηρεσιών Internet να διαθέτουν τα δεδομένα χρήστη στις αρχές και να τα αποθηκεύουν έως και ορισμένο αριθμό ετών.

Η ανώνυμη περιήγηση θα βοηθούσε αυτό καθιστώντας δυσκολότερο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τι κάνετε στο διαδίκτυο και να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητά σας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα σας προστατεύσει 100% από την παρακολούθηση. Όσο είστε στο Διαδίκτυο, αυτό δεν είναι δυνατό.

2. Προστατεύει το δικαίωμά σας στην ελεύθερη ομιλία

Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο παρέχουν στους πολίτες τους το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει με θεωρητικό δικαίωμα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί η ελεύθερη ομιλία σας – είτε πρόκειται για διαδικτυακή πλατφόρμα που σας λογοκρίνει είτε για άτομα που σας εκφοβίζουν στον κυβερνοχώρο για τις απόψεις σας.

Μερικές φορές, ακόμη και το νομικό σύστημα δεν σας υποστηρίζει. Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, όπου η αυτο λογοκρισία είναι ο κανόνας. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να μπείτε σε σοβαρό νομικό πρόβλημα – από τη ρίψη στη φυλακή έως το μαστίγιο στο κοινό.

Πώς μπορώ να γίνω ανώνυμος στο Διαδίκτυο;

Λοιπόν, το καλό με το ανώνυμο σερφάρισμα είναι ότι μπορεί να σας δώσει φωνή στο Διαδίκτυο – ακόμα κι αν δεν έχετε. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν θα ξέρουν ποιοι είστε, θα είστε σε θέση να μιλήσετε ελεύθερα το μυαλό σας – είτε συζητάτε για κοινωνικά, πολιτικά ή οικονομικά ζητήματα (για να αναφέρω μόνο μερικά).

3. Αποτρέπει τις μηχανές αναζήτησης από το να γίνουν πάρα πολύ «φιλικοί»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μηχανές αναζήτησης έχουν κάνει το Διαδίκτυο πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη και βολικό, αλλά γνωρίζετε το κόστος; Αυτά τα αποτελέσματα αυτόματης συμπλήρωσης που λαμβάνετε όταν πληκτρολογείτε ένα γράμμα ή μια λέξη που φαίνεται εξαιρετικά οικεία δεν είναι απλώς μια ωραία λειτουργία – είναι περίπλοκοι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν προσωπικές πληροφορίες από εσάς για να παρέχουν πιο εξατομικευμένα αποτελέσματα.

Τι είδους πληροφορίες ρωτάτε; Λοιπόν, οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google, το Yahoo !, και το Bing συλλέγουν τα ακόλουθα:

 • Οι ιστότοποι που αναζητάτε και έχετε πρόσβαση
 • Η γεωγραφική σας τοποθεσία
 • Η ηλικία και το φύλο σας
 • Ιστορικό περιήγησης από οποιαδήποτε εφαρμογή / ιστότοπο τρίτου μέρους που βασίζεται στις υπηρεσίες μιας μηχανής αναζήτησης
 • Τυχόν φωνητικές εντολές που εκδίδετε σε έναν Βοηθό φωνής που τους ανήκει (όπως ο Βοηθός Google)
 • Περιεχόμενο email (στην περίπτωση μηχανών αναζήτησης που προσφέρουν υπηρεσίες email)
 • Πληροφορίες συσκευής
 • Πώς φαίνεται (ορισμένες μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου στις φωτογραφίες τους)
 • Οι θρησκευτικές και πολιτικές σας πεποιθήσεις
 • Πόσο υγιείς είσαι
 • Όπου κι αν ήσουν
 • Ποιοι είναι οι φίλοι σας

Και αυτό είναι ακριβώς το ξύσιμο της επιφάνειας.

Επιπλέον, όλα αυτά τα δεδομένα ενσωματώνονται μαζί με άλλα κομμάτια πληροφοριών που συλλέγονται μέσω υπηρεσιών που διαθέτουν οι μηχανές αναζήτησης (όπως το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google).

Αν και η ανώνυμη περιήγηση δεν μπορεί να σας προστατεύσει από κάθε παραβίαση απορρήτου που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα για να απολαύσετε περισσότερο απόρρητο και να μπορείτε να χρησιμοποιείτε μηχανές αναζήτησης χωρίς αυτό το ανατριχιαστικό συναίσθημα “Ξέρω τα πάντα για εσάς”.

4. Διατηρεί τα ευαίσθητα δεδομένα από τα χέρια των διαφημιζόμενων

Όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι διαφημιζόμενοι γνωρίζουν πάρα πολλά για εσάς. Πώς ρωτάς; Λοιπόν, μπορείτε να ευχαριστήσετε τις μηχανές αναζήτησης και τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για αυτό (μαζί με άλλους μικρότερους ιστότοπους). Μοιράζονται τα δεδομένα σας με διαφημιζόμενους τρίτου μέρους για να κερδίσουν κέρδη.

Και όχι, δεν είναι μεγάλο μυστικό ή παράνομο – αναφέρεται πολύ πιθανώς στους Όρους Παροχής Υπηρεσιών της μηχανής αναζήτησης ή του ιστότοπου κοινωνικών μέσων. Γεια, αυτές είναι συνήθως δωρεάν πλατφόρμες, οπότε αυτό δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι ένοχοι. Ορισμένες φορές οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου μπορούν να πωλούν δεδομένα χρηστών σε διαφημιζόμενους τρίτων. Ευτυχώς, δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Προς το παρόν, μόνο οι άνθρωποι στις ΗΠΑ πρέπει να το αντιμετωπίσουν (ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι σκιερές, παρασκηνιακές προσφορές διαφημιστών ISP δεν συμβαίνουν σε άλλες χώρες).

Τι σημαίνει όλα αυτά για εσάς; Εκτός από την πώληση του απορρήτου σας με κέρδος, αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσετε να βλέπετε όλο και περισσότερες εξατομικευμένες διαφημίσεις στον ιστό. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει μια σελίδα στο Facebook για σόμπες, μην εκπλαγείτε αν πρόκειται να αρχίσετε να βλέπετε σόμπες στο Facebook, το Google και άλλους ιστότοπους.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι βολικό. Για τους περισσότερους από εμάς, είναι απλώς ανατριχιαστικό και ενοχλητικό.

Ευτυχώς, η ιδιωτική περιήγηση μπορεί να σας βοηθήσει με τον περιορισμό του όγκου των πληροφοριών που λαμβάνουν οι διαφημιζόμενοι για εσάς. Επίσης, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τις Ρυθμίσεις απορρήτου στις περισσότερες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιείτε για να απενεργοποιήσετε τις εξατομικευμένες διαφημίσεις (ή οτιδήποτε σχετίζεται με διαφημίσεις, πραγματικά).

5. Αποτρέπει τον περιορισμό εύρους ζώνης ISP

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν τις ταχύτητες σύνδεσής σας εάν θεωρούν ότι χρησιμοποιείτε “πάρα πολλά δεδομένα” για να κάνετε κάτι στο διαδίκτυο – είτε πρόκειται για ροή, κλήσεις VoIP ή παιχνίδια. Υποτίθεται ότι το κάνουν αυτό για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους (κάτι που είναι πιστευτό), αλλά το κάνουν επίσης για να πείσουν χρήστες όπως εσείς να πληρώσουν για ένα μεγαλύτερο, πιο ακριβό πρόγραμμα δεδομένων ή να λάβουν μια πιο ακριβή συνδρομή.

Οι ISP μπορούν να το κάνουν επειδή μπορούν να παρακολουθούν ό, τι κάνετε στο Διαδίκτυο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αντισταθείτε αν περιηγηθείτε στον ιστό ανώνυμα για να βεβαιωθείτε ότι ο πάροχός σας διαδικτύου δεν μπορεί να παρακολουθεί σε ποιους ιστότοπους έχετε πρόσβαση ή σε ποια αρχεία κατεβάζετε.

6. Διατηρεί τα δεδομένα σας ασφαλή σε μη ασφαλή δίκτυα

Η χρήση WiFi που δεν απαιτεί κωδικό πρόσβασης εν κινήσει είναι εξαιρετικά βολική, αλλά είναι επίσης πολύ επικίνδυνο. Λόγω της έλλειψης κρυπτογράφησης, ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί τις συνδέσεις σας και να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και τα προσωπικά σας στοιχεία (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και διαπιστευτήρια σύνδεσης).

Αν και θα μπορούσατε να το αποφύγετε χρησιμοποιώντας απλώς ένα δίκτυο που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης, η ατυχής αλήθεια είναι ότι ούτε αυτό είναι εγγυημένο ότι θα είναι ασφαλές. Γιατί; Λόγω της ευπάθειας του KRACK που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δίκτυα με προστασία WPA2.

Η καλύτερη επιλογή είναι να βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνετε κάποιον βαθμό ανωνυμίας όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο WiFi – ασφαλές ή μη ασφαλές. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κάποιος παρακολουθούσε τη σύνδεσή σας, δεν θα μπορεί να μάθει τίποτα πολύτιμο ή να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες.

7. Σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο

Ενώ το Διαδίκτυο προσφέρει μια σχεδόν τεράστια γκάμα περιεχομένου, δεν μπορείτε πραγματικά να το απολαύσετε. Πολλές φορές, οι γεω-περιορισμοί θα παρεμποδίσουν, εμποδίζοντας σας να το κάνετε αυτό. Εν ολίγοις, είναι μια μέθοδος αποκλεισμού της πρόσβασης σε περιεχόμενο με βάση τη γεωγραφική σας τοποθεσία. Χρησιμοποιούνται γενικά από παρόχους περιεχομένου για νομικούς λόγους, για δίκτυα και πνευματικά δικαιώματα.

Το Netflix είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ενώ η υπηρεσία είναι κυρίως διαθέσιμη παγκοσμίως, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη περιεχομένου στις ΗΠΑ από διαδικτυακούς χρήστες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ιστότοπος ελέγχει τη διεύθυνση IP σας όταν συνδέεστε σε αυτήν και σας ανακατευθύνει στη «κατάλληλη» βιβλιοθήκη.

πώς να παρακολουθήσετε το netflix από άλλες χώρες

Οι γεωγραφικοί περιορισμοί δεν είναι η μόνη σας ανησυχία, ωστόσο – το διαδικτυακό περιεχόμενο μπορεί να περιοριστεί μέσω της χρήσης τείχους προστασίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μια κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει συγκεκριμένους ιστότοπους (όπως ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα αποκλείει το Google, το Facebook και το Blogspot) ή όταν ένας τόπος εργασίας / εκπαιδευτικό ίδρυμα θέλει να βεβαιωθεί ότι οι υπάλληλοι / οι μαθητές της δεν «χαλαρώνουν» με την περιήγηση στο διαδικτυακό περιεχόμενο (όπως το YouTube ή το Twitter).

Και στις δύο περιπτώσεις, η ανώνυμη περιήγηση θα σας επέτρεπε να παρακάμψετε τους περιορισμούς του τείχους προστασίας χωρίς κανείς να γνωρίζει τις περισσότερες φορές.

8. Κάνει το Torrenting ασφαλές

Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε, η λήψη torrents μπορεί να είναι μια απλή δουλειά που κάνετε στο Διαδίκτυο ή μπορεί να είναι μια παράνομη δραστηριότητα που μπορεί να σας οδηγήσει να λάβετε ειδοποιήσεις DMCA, να λάβετε πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων (αν όχι περισσότερα), και ακόμη ενδεχομένως προσγείωση στο δικαστήριο ή στη φυλακή.

Ακόμα κι αν αφήσουμε την νομική πτυχή στην άκρη, το torrenting δεν είναι ακόμα πολύ ασφαλές, επειδή όλοι οι άλλοι που κάνουν λήψη / μεταφόρτωση του ίδιου torrent όπως μπορείτε να δείτε σχεδόν την πραγματική σας διεύθυνση IP, που σημαίνει ότι τυχόν ιδιωτικά δεδομένα που σχετίζονται με την IP σας παραμένουν στο έλεος των ξένων.

Ευτυχώς, η ανώνυμη περιήγηση σάς βοηθά να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά σας – τόσο για να σας κρατήσει ασφαλείς από πιθανούς χάκερ και συρτάρια πνευματικών δικαιωμάτων όσο και από το να μπείτε σε προβλήματα με το νόμο.

Ως σαφής αποποίηση ευθυνών: δεν υποστηρίζουμε εκ προθέσεως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ή παράνομη πειρατεία στο διαδίκτυο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι ορισμένα άτομα έχουν πρόσβαση μόνο σε αρχεία ψυχαγωγίας, εργασίας ή σχολείου μέσω του P2P.

Πώς να είστε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο – Τα βασικά

Σε αυτήν την ενότητα, θα καλύψουμε τους πιο εύκολους και κοινούς τρόπους για να διατηρήσουμε την ανωνυμία σας όταν είστε στο Διαδίκτυο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά, φυσικά.

1. Χρησιμοποιήστε ένα VPN (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο)

Ένα VPN είναι μια υπηρεσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στον ιστό ανώνυμα, αποκρύπτοντας την πραγματική σας διεύθυνση IP και κρυπτογραφώντας την διαδικτυακή σας κίνηση για να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να την παρακολουθήσει. Λόγω του πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους ανώνυμης περιήγησης.

Πλεονεκτήματα

 • Η κρυπτογράφηση ενός VPN μπορεί να αποτρέψει εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, κυβερνητικές υπηρεσίες επιτήρησης και ISP από το να παρακολουθούν τι κάνετε στο διαδίκτυο και να κλέβουν ευαίσθητα δεδομένα από εσάς. Βασικά, αν προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν την επισκεψιμότητά σας, θα δουν απλώς ασυναρτησίες – ακόμη και σε μη ασφαλή δίκτυα.
 • Τα VPN σας διευκολύνουν την πρόσβαση σε απεριόριστο περιεχόμενο αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP σας και – κατά συνέπεια – τη γεωγραφική σας τοποθεσία. Ούτε οι γεω-περιορισμοί ούτε τα τείχη προστασίας θα μπορούν να σταθούν στο δρόμο σας.
 • Τα VPN βασίζονται γενικά σε κοινόχρηστη τεχνολογία IP (πολλαπλά άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια IP για σύνδεση στον Ιστό) για την προστασία της ανωνυμίας των χρηστών, διασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τη σύνδεση σε έναν χρήστη.
 • Ένα VPN είναι συνήθως πολύ εύκολο να δημιουργηθεί επειδή υπάρχουν πολλοί πάροχοι τρίτων που προσφέρουν πελάτες VPN που λειτουργούν σε πολλές πλατφόρμες.

Μειονεκτήματα

 • Η κρυπτογράφηση ενός VPN και η απόσταση μεταξύ εσάς και του διακομιστή ενδέχεται μερικές φορές να επηρεάσει την ταχύτητα σύνδεσης, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσετε χαμηλότερες ταχύτητες, αν και αυτό δεν συμβαίνει συνεχώς.
 • Οι πελάτες VPN δεν λειτουργούν σε συσκευές που δεν διαθέτουν εγγενή υποστήριξη VPN – για παράδειγμα, όπως κονσόλες παιχνιδιών.
 • Οι σωστές υπηρεσίες VPN δεν είναι δωρεάν, αν και το κόστος είναι συνήθως αρκετά χαμηλό. Ενώ θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν VPN, τα μειονεκτήματα δεν αξίζουν τον κόπο, καθώς θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητό σας αντί να το προστατεύουν.

Χρειάζεστε ένα αξιόπιστο VPN?

Εάν θέλετε να απολαύσετε την ανώνυμη περιήγηση με ένα VPN, το CactusVPN έχει την υποστήριξή σας. Προσφέρουμε μια προσιτή υπηρεσία VPN που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES προηγμένης τεχνολογίας για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και της διαδικτυακής σας κυκλοφορίας όποτε βρίσκεστε στο Διαδίκτυο. Επίσης, έχουμε μια αυστηρή πολιτική απαγόρευσης καταγραφής, που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύουμε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες μας.

Οι 28+ διακομιστές υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιούν κοινόχρηστη τεχνολογία IP και διαθέτουν απεριόριστο εύρος ζώνης. Επιπλέον, οι εφαρμογές μας VPN είναι πολύ φιλικές προς τον χρήστη.

Επιπλέον, εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει αποκλειστεί γεωγραφικά, σίγουρα θα θέλατε το VPN μας να συνοδεύεται από μια έξυπνη υπηρεσία DNS που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεμπλοκάρετε περισσότερους από 300 ιστότοπους με γεωγραφικούς περιορισμούς από όλο τον κόσμο.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν την υπηρεσία VPN μας για 24 ώρες εάν θέλετε να δείτε πόσο καλά λειτουργεί πριν επιλέξετε μια συνδρομή. Αυτό δεν είναι μόνο – όταν γίνετε χρήστης του CactusVPN, θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά (πολύ απίθανο να συμβεί).

2. Χρησιμοποιήστε έναν διακομιστή μεσολάβησης

Ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι ένας διακομιστής που λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ ενός μικρού τοπικού δικτύου και του Διαδικτύου. Πολλοί διαδικτυακοί χρήστες βασίζονται σε διακομιστές μεσολάβησης για να αποκρύψουν τις διευθύνσεις IP τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει αποκλειστεί γεωγραφικά. Οι περισσότερες υπηρεσίες μεσολάβησης είναι γενικά δωρεάν, αλλά υπάρχουν επίσης πληρεξούσιοι επί πληρωμή.

Πλεονεκτήματα

 • Η χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης για πρόσβαση σε ιστότοπους μπορεί να είναι αρκετά γρήγορη λόγω της δυνατότητας προσωρινής αποθήκευσης της υπηρεσίας (αποθήκευση ιστότοπων που επισκέπτονται οι χρήστες για αργότερα, ουσιαστικά) που σημαίνει ότι θα έχετε πιθανώς μειωμένους χρόνους φόρτωσης.
 • Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι εύχρηστοι και αποκρύπτουν τις διευθύνσεις IP των χρηστών για να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν ανώνυμα στον Ιστό.
 • Ανάλογα με τις προτιμήσεις του διαχειριστή μεσολάβησης, ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να φιλτράρει αυτόματα κακόβουλους ιστότοπους.

Μειονεκτήματα

 • Παρά τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης, εάν ο διακομιστής μεσολάβησης είναι υπερβολικός, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε χαμηλότερες ταχύτητες. Αυτό τείνει να συμβαίνει πολύ με δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης.
 • Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης κρύβουν απλώς την IP σας – δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να διασφαλίσουν την επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αυτά για να προστατεύσετε πραγματικά το απόρρητό σας, τόσο πολύ αν χρησιμοποιείτε ένα μη ασφαλές δίκτυο. Παρόλο που ορισμένοι διακομιστές μεσολάβησης ενδέχεται να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση SSL, δεν είναι ο πιο ασφαλής εκεί έξω – για να μην αναφέρουμε ότι η NSA μπορεί να το υποκλέψει και να τη σπάσει.
 • Έλλειψη κρυπτογράφησης, οι διακομιστές μεσολάβησης δεν μπορούν πραγματικά να προσφέρουν πλήρη ανωνυμία, επειδή ο κάτοχος του διακομιστή μεσολάβησης θα γνωρίζει πάντα ποια είναι η πραγματική σας διεύθυνση IP εάν χρησιμοποιείτε συνδέσεις HTTP.

3. Χρησιμοποιήστε το Tor (The Onion Router)

Το Tor είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο ανωνυμίας που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στον Ιστό με πιο ιδιωτικό τρόπο. Λειτουργεί μεταβιβάζοντας δεδομένα μεταξύ πολλαπλών ρελέ (ονομάζονται επίσης “δρομολογητές” ή “κόμβοι”) ως μέσο απόκρυψης της διαδικτυακής κίνησης και τοποθεσίας ενός χρήστη.

Πλεονεκτήματα

 • Τυχόν ιστότοποι στους οποίους έχετε πρόσβαση με το Tor δεν μπορούν να παρακολουθούν τη διεύθυνση IP σας. Ταυτόχρονα, οι ιστότοποι που επισκέπτεστε δεν μπορούν να εντοπιστούν στη διεύθυνση IP σας.
 • Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες να κλείσουν εντελώς το Tor επειδή είναι ένα δίκτυο που διανέμεται σε πολλές χώρες.
 • Το Tor είναι πολύ απλό στη ρύθμιση και λειτουργεί σε πολλές πλατφόρμες. Είναι επίσης δωρεάν στη χρήση.
 • Δεδομένου ότι η διαδικτυακή σας κυκλοφορία αποστέλλεται σε πολλά ρελέ (των οποίων οι χειριστές δεν γνωρίζουν την πηγή της κυκλοφορίας), τα πακέτα ιστού δεν μπορούν να συσχετιστούν με έναν συγκεκριμένο διαδικτυακό χρήστη.

Μειονεκτήματα

 • Ενώ ο αριθμός των ρελέ Tor φαίνεται αρκετά υψηλός (πάνω από 7.000), δεν αρκεί να συμβαδίζει με τον αριθμό των χρηστών. Έτσι, η χρήση του Tor σημαίνει ότι πρέπει συχνά να αντιμετωπίζουμε βραδύτερες συνδέσεις.
 • Είναι δυνατό για έναν ISP να αποκλείσει ένα ρελέ Tor εάν το εντοπίσει. Ακόμη και χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό, με την Κίνα να αποτελεί καλό παράδειγμα. Όταν συμβεί αυτό, είναι πιο δύσκολο για εσάς ως χρήστης Tor να συνδεθείτε στον ιστό.
 • Ενώ το Tor είναι αρκετά ασφαλές γενικά, εξακολουθεί να έχει τις αδυναμίες του. Σε ένα σημείο, οι υπολογιστές-πελάτες Mac και Linux είχαν μια ευπάθεια που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρρεύσει IP των χρηστών. Το FBI κατάφερε επίσης να χαράξει πολλούς χρήστες Tor (για καλό λόγο) χρησιμοποιώντας μια ευρέως γνωστή ευπάθεια Tor.
 • Οι κόμβοι διευθύνονται από εθελοντές, πράγμα που σημαίνει ότι το απόρρητό σας είναι συχνά στο έλεος του ανθρώπινου λάθους.
 • Η τελευταία κίνηση του ρελέ Tor περνά πριν φτάσει στον προορισμό της είναι γνωστή ως ρελέ εξόδου. Δυστυχώς, τα ρελέ εξόδου δεν χρησιμοποιούν πραγματικά καμία κρυπτογράφηση, καθώς είναι υπεύθυνα για την αποκρυπτογράφηση της κίνησης. Αυτό σημαίνει σχεδόν ότι όποιος τρέχει το ρελέ εξόδου μπορεί εύκολα να παρακολουθεί όλη την κίνηση που διέρχεται από αυτό.

4. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης / απορρήτου στα προγράμματα περιήγησής σας

Τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης διαθέτουν λειτουργία ανώνυμης περιήγησης / απορρήτου. Η ιδέα είναι να το χρησιμοποιήσετε εάν δεν θέλετε να αποθηκευτούν δεδομένα που σχετίζονται με την τρέχουσα συνεδρία σας. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται προσωρινή μνήμη ιστού, cookie ή ιστορικό ιστού.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται καλύτερα μαζί με ένα εργαλείο απορρήτου όπως ένα VPN. Οι λειτουργίες απορρήτου / ανώνυμης περιήγησης προσφέρουν έναν ορισμένο βαθμό ανώνυμης περιήγησης, αλλά δεν διασφαλίζουν τη σύνδεσή σας. Επίσης, το απόρρητο είναι μόνο στο τέλος σας.

5. Εκκαθαρίστε τακτικά την προσωρινή μνήμη

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πρέπει να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησής σας είναι να απαλλαγείτε από όλα τα cookie που τοποθετούνται στη συσκευή σας κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα cookie, είναι μικρά αρχεία κειμένου που τοποθετούνται στον υπολογιστή σας όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο (μην ανησυχείτε – συχνά σας ζητείται να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για αυτό).

Τα cookie χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τις συνήθειες περιήγησής σας, έτσι ώστε οι ιστότοποι να μπορούν να σας προσφέρουν μια πιο εξατομικευμένη και βολική εμπειρία (όπως να μην απαιτείται να εισαγάγετε ξανά τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας ή να αποθηκεύετε τα στοιχεία του καλαθιού αγορών σας για λίγο ακόμη και αν εγκαταλείψετε το καροτσάκι).

Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης

Συνήθως, αυτό δεν είναι τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα cookie μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιζόμενους για την παρακολούθηση των διαδικτυακών σας κινήσεων μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό – για να μην αναφέρουμε παραβίαση του απορρήτου σας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Cookie Central (ένας μεγάλος πόρος για cookie στο Διαδίκτυο), οι αδίστακτοι τρίτοι μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιούν cookies με τρόπο που τους επιτρέπει να «δημιουργούν λεπτομερή προφίλ των ενδιαφερόντων σας, των συνηθισμένων δαπανών και του τρόπου ζωής σας».

Παρόλο που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς από τα cookie, μπορείτε να εκκαθαρίζετε τακτικά την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης ιστού, ώστε να είναι πιο δύσκολο για τους ιστότοπους να παρακολουθούν τις συνήθειές σας. Εάν θέλετε να είστε εξαιρετικά επιμελής, θα μπορούσατε να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη σας μετά από κάθε διαδικτυακή συνεδρία.

Εκτός από τη βοήθεια με τα cookie, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης μπορεί επίσης να βελτιώσει τις ταχύτητες φόρτωσης και να διορθώσει τα σφάλματα του προγράμματος περιήγησης.

6. Χρησιμοποιήστε αποκλεισμούς διαφημίσεων

Η Google φέρεται να προβάλλει περίπου 29 δισεκατομμύρια διαφημίσεις την ημέρα σε διαδικτυακούς χρήστες. Και αυτό είναι μόνο το Google – δεν λαμβάνουμε υπόψη πλατφόρμες όπως το Facebook.

“Εντάξει, οπότε μπορεί να ανεβάζω ανεπιθύμητες διαφημίσεις σε καθημερινή βάση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.”

Είναι αλήθεια ότι αυτό μπορεί να μην φαίνεται προβληματικό, αλλά λάβετε υπόψη αυτό – οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς πλαίσια κειμένου που προορίζονται μόνο για εμφάνιση. Στην πραγματικότητα “ακούνε” τι κάνετε – βασικά παρακολουθούν τα κλικ και τις ενέργειές σας για να σας παρακολουθούν στο Διαδίκτυο. Γιατί; Φυσικά, για να μπορείτε να προβάλλετε ακόμη πιο «εξατομικευμένες» διαφημίσεις.

Και όχι, αυτό δεν θεωρείται παράνομο.

Επιπλέον, εκτός από την εισβολή του απορρήτου σας, ορισμένες διαφημίσεις μπορούν επίσης να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, μολύνοντας εύκολα τη συσκευή σας εάν αλληλεπιδράσετε με αυτές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να έχετε ένα adblocker στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

 • Adblock Plus
 • uBlock Origin
 • uMatrix

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το uMatrix επειδή δεν αποκλείει απλώς διαφημίσεις, αλλά και ανεπιθύμητα σενάρια, iframes και άλλα αιτήματα προγράμματος περιήγησης και έχετε πλήρη έλεγχο σε όλα.

Οι προσθήκες λειτουργούν στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Μερικές φορές, μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα, αλλά επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο.

Και ενώ ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους ιστότοπους για να εξαιρεθείτε από τη λήψη στοχευμένων διαφημίσεων:

 • Εξαίρεση καταναλωτή NAI
 • Οι διαδικτυακές σας επιλογές
 • Επιλογές Ιστού

Η χρήση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων με αυτούς τους ιστότοπους θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των διαφημίσεων στους οποίους εκτίθεστε.

7. Αποκλεισμός παρακολούθησης δραστηριότητας Ιστού

Η παρακολούθηση διαφημίσεων δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε. Οι ιστότοποι εστιάζουν επίσης στην παρακολούθηση άλλων πραγμάτων:

 • Η διαδικτυακή επισκεψιμότητά σας, ώστε οι ιστότοποι να γνωρίζουν πόσο χρόνο ξοδεύετε σε μια πλατφόρμα, με ποια συσκευή χρησιμοποιείτε και με ποιες σελίδες ιστότοπου αλληλεπιδράτε.
 • Πώς σχετίζεται η διαδικτυακή σας δραστηριότητα με το προφίλ κοινωνικών μέσων σας. Το Facebook pixel είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς βοηθά το Facebook να κατανοήσει τη διαδικτυακή σας συμπεριφορά, έτσι ώστε να μπορεί να εμφανίζει περισσότερα “στοχευμένα” πράγματα στη ροή ειδήσεων (συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων).
 • Τι είδους μέσα απολαμβάνετε. Το YouTube το κάνει πολύ έτσι ώστε η πλατφόρμα να γνωρίζει ποια βίντεο θα προτείνει.
 • Ποιες είναι οι τρέχουσες τοποθεσίες σας. Αυτό το είδος πληροφοριών είναι απαραίτητο για πλατφόρμες που προτείνουν κοντινά συμβάντα ή δίνουν πρόγνωση καιρού, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μόνο για γενική παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων.

Απόκρυψη

Ευτυχώς, η διακοπή είναι πολύ απλή – απλώς χρησιμοποιήστε το Ghostery. Λειτουργεί σε σχεδόν όλα τα προγράμματα περιήγησης και είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί.

8. Ορίστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε “Ιδιωτικός”

Τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαρρεύσουν πολλές ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες εάν είναι δημόσια. Σκεφτείτε το – οι ξένοι μπορούν εύκολα να μάθουν πολλά πράγματα για τη ζωή σας μόνο βλέποντας τι δημοσιεύετε. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να κάνετε όλους τους λογαριασμούς σας ιδιωτικούς – εδώ είναι μερικοί χρήσιμοι οδηγοί για αυτό, στην πραγματικότητα:

 • Facebook
 • Κελάδημα
 • Ίνσταγκραμ
 • Snapchat
 • LinkedIn

Επίσης, να είστε πολύ προσεκτικοί με το είδος των πληροφοριών που μοιράζεστε στα κοινωνικά μέσα. Είναι καλύτερο αν δεν είναι τίποτα που θα μπορούσε να αποκαλύψει πάρα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική σας ζωή (ειδικά το πού βρίσκεστε).

9. Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας

Σχεδόν όλοι οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων ή σημαντικοί ιστότοποι όπως το Google παρακολουθούν την τοποθεσία της συσκευής σας. Παρόλο που το κάνουν για την παροχή πιο εξατομικευμένων υπηρεσιών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να αισθάνεται ενοχλητικό και εντελώς ανατριχιαστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να ελέγχετε τις ρυθμίσεις λογαριασμού για να δείτε εάν είναι δυνατή η απενεργοποίηση της παρακολούθησης τοποθεσίας / κοινής χρήσης.

Παρακολούθηση τοποθεσίας

Απλώς λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν είναι εγγυημένο για να εμποδίσει τις πλατφόρμες και τις εταιρείες να σας παρακολουθούν συνεχώς. Για παράδειγμα, η Google διευκρίνισε πρόσφατα ότι ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες παρακολούθησης τοποθεσίας στον λογαριασμό σας Google, ενδέχεται να συνεχίσουν να σας παρακολουθούν («μπορεί» να είναι η λέξη-κλειδί). Ωστόσο, είναι ένα επιπλέον βήμα που αξίζει να κάνετε.

10. Ελέγξτε τις άδειες εφαρμογών για κινητά

Σχεδόν κάθε εφαρμογή που έχετε στην κινητή συσκευή σας θα σας ζητήσει να της δώσετε άδεια πρόσβασης σε τουλάχιστον μία από τις λειτουργίες του τηλεφώνου σας για να λειτουργήσει. Αν και αυτό έχει νόημα τις περισσότερες φορές, μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό – όπως όταν οι εφαρμογές ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία, τις φωτογραφίες και τις επαφές σας σε πραγματικό χρόνο.

Συνιστούμε να ελέγξετε τις Ρυθμίσεις εφαρμογών της κινητής συσκευής σας και να ανακαλέσετε τυχόν δικαιώματα που φαίνεται να απαιτούν πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία. Ορισμένες εφαρμογές θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ακόμη και χωρίς αυτά τα δικαιώματα.

Πώς να είστε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο – Το επόμενο επίπεδο

Σε αυτήν την ενότητα, θα σας δείξουμε πώς να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μεθόδους που μπορεί να φαίνονται λίγο πιο περίπλοκες (τουλάχιστον στην αρχή). Ενώ ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσπάθεια για να τακτοποιήσουμε τα πάντα εδώ, σίγουρα μπορεί να προχωρήσει σημαντικά στην προστασία του απορρήτου σας στο Διαδίκτυο.

1. Χρησιμοποιήστε το σήμα για άμεση επικοινωνία

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Signal, είναι μια εφαρμογή επικοινωνίας στο διαδίκτυο που λειτουργεί σε συσκευές iOS και Android και επιτραπέζιο υπολογιστή. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ασφαλή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για την προστασία των μηνυμάτων κειμένου και της κίνησης VoIP για να διασφαλίσει ότι αυτό που μιλάτε με κάποιον άλλο παραμένει ιδιωτικό.

Είναι προφανώς πολύ καλύτερο από το να χρησιμοποιείτε το Facebook Messenger ή το Twitter για ιδιωτικές συνομιλίες, καθώς τα μηνύματά σας δεν εκτίθενται με αυτόν τον τρόπο.

Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι το WhatsApp είναι επίσης μια καλή επιλογή επειδή χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα τον ίδιο τύπο κρυπτογράφησης με το Signal. Ωστόσο, το πρόβλημα με το WhatsApp είναι ότι διατηρεί μεταδεδομένα, πιθανότατα μοιράζεται δεδομένα χρηστών με το Facebook (που τώρα κατέχει το WhatsApp) και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζει την κρυπτογράφηση δεν είναι τόσο αλάνθαστος.

Λοιπόν, είστε καλύτερα με το Signal. Ίσως προσθέστε ένα VPN στο μείγμα για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο απόρρητο.

2. Χρησιμοποιήστε κρυπτογραφημένες λύσεις email

Η απουσία μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή, αλλά η χρήση των πιο δημοφιλών (Gmail, Yahoo! Mail ή Yandex.Mail) δεν είναι καλή ιδέα – εκτός εάν θέλετε οι πάροχοι υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση σε όλα τα περιεχόμενα του email σας , αυτό είναι.

Το Tutanota είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση επειδή συνοδεύεται από ένα πλήρως κρυπτογραφημένο γραμματοκιβώτιο. Εκτός αυτού, η εταιρεία δεν καταγράφει προσωπικά στοιχεία και αποθηκεύει μόνο διευθύνσεις IP σε κρυπτογραφημένη μορφή στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι ίδιοι οι χρήστες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το δωρεάν πακέτο έρχεται μόνο με 1 GB αποθηκευτικού χώρου.

Το ProtonMail είναι μια άλλη αξιοπρεπής επιλογή. Η υπηρεσία προσφέρει κρυπτογραφημένους λογαριασμούς email από άκρο σε άκρο, δεν απαιτεί προσωπικές πληροφορίες για τη δημιουργία λογαριασμού και οι διακομιστές της εταιρείας εδρεύουν στην Ελβετία όπου προστατεύονται από ευνοϊκούς νόμους περί απορρήτου. Και πάλι, ωστόσο, ο δωρεάν λογαριασμός έχει περισσότερο περιορισμένο χώρο αποθήκευσης (500MB).

Συνολικά, η χρήση κρυπτογραφημένων υπηρεσιών email είναι απλώς ασφαλέστερη. Το χειρότερο σενάριο, εάν πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε μια δημοφιλή υπηρεσία email, βεβαιωθείτε ότι είναι το Gmail και ότι χρησιμοποιείτε αυτήν την επέκταση μαζί της, καθώς κρυπτογραφεί τα email σας.

3. Χρησιμοποιήστε λογισμικό εικονικής μηχανής (VM)

Με απλά λόγια, μια εικονική μηχανή μιμείται έναν σκληρό δίσκο που τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα πάνω από το τρέχον λειτουργικό σας σύστημα. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να εκτελεστεί – όλα γίνονται μέσω λογισμικού και ενός εικονιδίου στην επιφάνεια εργασίας σας.

Τι έχει να κάνει με την ανώνυμη περιήγηση, ρωτάτε; Λοιπόν, ένα VM σάς προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας κατά την περιήγηση στον Ιστό, καθώς μπορείτε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το VM. Τυχόν αρχεία στα οποία έχετε πρόσβαση ή κατεβάζετε μέσω του VM παραμένουν εκεί – δεν εμφανίζονται στη συσκευή “κεντρικός υπολογιστής”.

Έτσι, είναι ευκολότερο να αποφύγετε τη μόλυνση κακόβουλων αρχείων ή κακόβουλου λογισμικού που θα μπορούσαν να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από εσάς. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι θα μπορούσατε να αποφύγετε την παρακολούθηση cookie (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό), καθώς θα τοποθετηθούν στο VM σας αντί για τη συσκευή “κεντρικού υπολογιστή”.

Το λογισμικό VM είναι συνήθως δωρεάν (VirtualBox και VMWare Player), αλλά υπάρχουν και επιλογές επί πληρωμή (όπως VMWare Workstation).

4. Χρησιμοποιήστε FOSS αντί για ιδιόκτητο λογισμικό

Δεν είναι πλέον ένα μυστικό ότι η NSA κατάφερε να αναγκάσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο να ενσωματώσουν πίσω στα προγράμματα τους. Κατάφεραν ακόμη και να «πείσουν» το RSA (η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εργαλειοθήκη κρυπτογράφησης στον κόσμο) για να συμπεριλάβει ελαττώματα ασφαλείας (τα οποία μπορεί να σπάσει η NSA) στους αλγόριθμούς τους.

Προφανώς, το ιδιόκτητο λογισμικό δεν είναι πλέον τόσο ασφαλές – ειδικά δεδομένου ότι η NSA μπορεί να στοχεύσει μόνο τους προγραμματιστές εάν το θέλουν. Εκεί μπαίνει το παιχνίδι FOSS (Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα) – λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από μη συνδεδεμένα άτομα με πηγαίο κώδικα που μπορεί να εξετάσει ο καθένας.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά παραδείγματα FOSS για να πάρετε μια ιδέα για το τι προσφέρεται.

Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η NSA να διεισδύσει σε μια κοινότητα FOSS, οπότε είναι πάντα καλή ιδέα να είστε προσεκτικοί.

5. Προσπαθήστε να κάνετε ανώνυμες πληρωμές

Παρόλο που δεν θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανώνυμες πληρωμές για φυσικά αγαθά (γενικά), ενδέχεται να μπορείτε να το κάνετε με διαδικτυακές πληρωμές. Μία από τις πιο κοινές μεθόδους που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε προπληρωμένες κάρτες, αλλά θα μπορούσατε επίσης να βασιστείτε στην κρυπτογράφηση.

Τώρα, το Bitcoin θα ήταν η προφανής επιλογή – όχι λόγω του πόσο δημοφιλές είναι, αλλά επειδή είναι ένα από τα πιο «σταθερά» κρυπτονομίσματα. Θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε έναν ανώνυμο λογαριασμό email με μία από τις υπηρεσίες που αναφέρονται παραπάνω για την αγορά Bitcoin, ώστε οι συναλλαγές σας να μην μπορούν να εντοπιστούν σε εσάς.

Ανώνυμες πληρωμές

Θα πρέπει να δοκιμάσετε το LocalBitcoins.com επειδή είναι πιο ανώνυμο (μιλάτε με έναν πωλητή και οργανώνετε μια συνάντηση) πριν πάτε με μεγάλες πλατφόρμες όπως το Coinbase ή το Binance.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα Bitcoin δεν είναι εγγενώς 100% ανώνυμα. Μόλις τα αγοράσετε, πρέπει ακόμα να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin Mixers για να «ξεπλύνετε» (βασικά είναι μια διαδικασία που τα ανταλλάσσει με Bitcoin από πολλούς άλλους χρήστες). Φυσικά, οι Bitcoin Mixers δεν είναι δωρεάν και οι χρεώσεις μπορεί να είναι λίγο απότομες.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το απόρρητο του Bitcoin (ειδικά το Bitcoin Mixers), μη διστάσετε να δείτε τον οδηγό του ProPrivacy.

6. Σκεφτείτε να αποφύγετε τα Windows 10

Αυτό το κομμάτι συμβουλών μπορεί να φαίνεται λίγο τραχύ δεδομένου ότι τα Windows 10 είναι αρκετά δημοφιλή σήμερα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το λειτουργικό σύστημα δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν εφιάλτη απορρήτου. Πρώτον, υπάρχει ένας τόνος συλλογής δεδομένων που πηγαίνει στο παρασκήνιο μέχρι το σημείο όπου κοινοποιούνται πολλά από τα προσωπικά σας στοιχεία (συμπεριλαμβάνεται η δραστηριότητα) με τη Microsoft και τρίτα μέρη.

Σίγουρα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη συλλογή δεδομένων, αλλά μαντέψτε τι; Ακόμα κι αν το κάνετε, τα Windows 10 θα εξακολουθούν να στέλνουν δεδομένα τηλεμετρίας στη Microsoft. Επιπλέον, όταν η Microsoft προώθησε την Επετειακή Ενημέρωση το 2016, κατάργησαν την επιλογή απενεργοποίησης της Cortana, του προσωπικού βοηθού που ενεργοποιήθηκε με φωνή των Windows 10 και του αρέσει να συλλέγουν πολλές πληροφορίες για εσάς για να σας προσφέρουν μια πιο «εξατομικευμένη» εμπειρία.

Ακόμα πιο ενοχλητικό, οι ενημερώσεις των Windows 10 της Microsoft έχουν την τάση να επαναφέρουν τα Windows 10 στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιήσετε ξανά τις ρυθμίσεις απορρήτου του λειτουργικού συστήματος.

Μερικές προφανείς εναλλακτικές λύσεις για τα Windows 10 περιλαμβάνουν τα Windows XP, 7 και 8 και Mac OS, αν και οι διανομές Linux είναι πολύ καλύτερες επιλογές. Εάν δεν έχετε καμία επιλογή και πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τα Windows 10, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το W10Privacy (λάβετε υπόψη ότι δεν είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα).

συμπέρασμα

Συνολικά, η ανώνυμη περιήγηση είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προσπαθήσετε εάν θέλετε πραγματικά να προστατεύσετε το διαδικτυακό απόρρητο και τα προσωπικά σας δεδομένα και να ξεπεράσετε τους αθέμιτους περιορισμούς περιεχομένου. Δεν χρειάζεται πραγματικά να ακολουθήσετε κάθε συμβουλή που προσφέραμε σε αυτό το άρθρο, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές που αναφέραμε στην ενότητα “Αρχάριοι” – ειδικά εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης, χρήση αποκλειστών διαφημίσεων, χρήση VPN, και να διατηρείτε τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων σας ιδιωτικούς.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map