Τι πρέπει να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί |


Contents

Πώς να ξέρετε εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί – 12 σημάδια

1. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο λειτουργικό σας σύστημα

Είναι αλήθεια ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να μην μπορείτε να συνδεθείτε στα λειτουργικά σας συστήματα είναι η αποτυχία υλικού ή ζητήματα που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να κάνει επανεκκίνηση, διαφορετικά θα ξεκινήσετε την ασφαλή λειτουργία του λειτουργικού σας συστήματος.

Αυτό που αναφερόμαστε είναι να λάβουμε ένα μήνυμα που να σας λέει ότι το λειτουργικό σας σύστημα είναι κλειδωμένο και δεν θα έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας. Θα σας ζητηθεί να στείλετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό (μερικές εκατοντάδες $ ή περισσότερα) σε μια διεύθυνση πορτοφολιού κρυπτογράφησης (συνήθως σε μια Bitcoin) ή σε μια διεύθυνση PayPal. Το μήνυμα θα αναφέρει ότι εάν δεν στείλετε τα χρήματα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, όλα τα δεδομένα σας θα διαγραφούν.

Μερικές φορές, ίσως μπορείτε να συνδεθείτε στο λειτουργικό σας σύστημα και να δείτε την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας. Αλλά δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα εκτός από την αλληλεπίδραση με τα αρχεία που άφησε ο εισβολέας και να δείτε τη νέα φωτογραφία φόντου της επιφάνειας εργασίας, η οποία κανονικά θα ήταν το μήνυμα που αναφέρεται παραπάνω.

Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί. Συγκεκριμένα, μολύνθηκε με ransomware – ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που κρατά ομήρους τα δεδομένα σας μέχρι να πληρώσετε. Για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε σε ένα τέτοιο σενάριο, μεταβείτε στην ενότητα “Τι να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί με λογισμικό Ransomware” παρακάτω.

2. Βλέπετε ένα ψεύτικο μήνυμα προστασίας από ιούς / antimalware

Αν και αυτή η τακτική δεν χρησιμοποιείται πλέον τόσο ευρέως από τους χάκερ όσο ήταν πριν, εξακολουθεί να είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί. Στην πραγματικότητα, τη στιγμή που βλέπετε μια τέτοια ειδοποίηση στον υπολογιστή σας, είναι ήδη πολύ αργά, καθώς η μόλυνση έχει ήδη εξαπλωθεί στο λειτουργικό σας σύστημα.

Γιατί, λοιπόν, οι χάκερ ενοχλούν αυτές τις ειδοποιήσεις; Λοιπόν, αυτά τα ψεύτικα μηνύματα είναι απλώς η απόπειρα του εγκληματία του κυβερνοχώρου να εγκαταστήσει ακόμη περισσότερο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Εναλλακτικά, μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν να πληρώσετε χρήματα για τη «λύση» τους. Εάν το κάνετε αυτό, όχι μόνο θα σπαταλήσετε χρήματα, αλλά θα έχετε επίσης κλαπεί τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Πώς γνωρίζετε ότι το μήνυμα προστασίας από ιούς / antimalware είναι ψεύτικο; Λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε τις διαφορές είναι να γνωρίζετε πώς μοιάζουν συνήθως οι ειδοποιήσεις και τα μηνύματα του παρόχου antivirus / antimalware. Ωστόσο, εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορεί να δώσουν το ψεύτικο μήνυμα μακριά:

 • Παίρνετε ανεπιθύμητη αλληλογραφία με μηνύματα που λένε ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και ιούς.
 • Το μήνυμα έχει ανεπιθύμητο τόνο και η γραφή περιέχει γραμματικά λάθη.
 • Τα χρώματα των μηνυμάτων δεν ταιριάζουν με τα χρώματα της επωνυμίας του νόμιμου προγράμματος προστασίας από ιούς / antimalware που χρησιμοποιείτε.
 • Σας ζητείται να κατεβάσετε δωρεάν λογισμικό από τον ιστό για να επιλύσετε τα ζητήματα ασφαλείας.
 • Το κλείσιμο του μηνύματος πατώντας το “X” δεν κάνει τίποτα, ή σας ανακατευθύνει στη διαδικτυακή σελίδα όπου θα πρέπει να κατεβάσετε τη δωρεάν “λύση”.

3. Βομβαρδίζεστε με αναδυόμενες διαφημίσεις και μηνύματα

Όπως τα ψεύτικα μηνύματα προστασίας από ιούς / antimalware, τα τυχαία αναδυόμενα μηνύματα και οι διαφημίσεις είναι επίσης ένα σίγουρο σημάδι ότι ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί. Ένας κανονικός δεν θα σας ανεπιθύμησε με τέτοια πράγματα.

Συνήθως, αυτό προκαλείται από adware – κακόβουλο λογισμικό που μολύνει τον υπολογιστή σας με τόνους αναδυόμενων ειδοποιήσεων και μηνυμάτων που σχετίζονται με διαφημίσεις. Οι διαφημίσεις που βλέπετε μπορούν να είναι για οτιδήποτε – ναρκωτικά, φάρμακα, πορνογραφία, βιντεοπαιχνίδια, μουσική κ.λπ. Συχνά περιέχουν σύντομους, σκιερούς συνδέσμους που σας μεταφέρουν σε ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) εάν κάνετε κλικ σε αυτούς. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί αν πατήσετε το κουμπί “X” για να κλείσετε το μήνυμα.

Επίσης, εάν προσπαθήσετε να κλείσετε τα μηνύματα, θα εμφανιστούν ξανά σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό, ή νέες διαφημίσεις και μηνύματα θα πλημμυρίζουν την οθόνη σας όποτε προσπαθείτε να κλείσετε μία.

4. Λείπουν αρχεία / προγράμματα και ειδοποίηση για νέους

Εάν ξαφνικά δεν μπορείτε να βρείτε αρχεία ή προγράμματα που γνωρίζετε ότι είχατε στον υπολογιστή σας, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό. Οι χάκερ τείνουν να χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό που τους παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση στους υπολογιστές των θυμάτων. Στη συνέχεια, κλέβουν τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες που ενδέχεται να βρουν (αρχεία εργασίας, οικείες φωτογραφίες κ.λπ.), τις διαγράφουν από τον υπολογιστή του στόχου και προσπαθούν να τους εκβιάσουν με αυτά τα δεδομένα. Ενδέχεται επίσης να απεγκαταστήσουν ή να απενεργοποιήσουν προγράμματα ασφαλείας.

Φυσικά, το τηλεχειριστήριο του υπολογιστή σας δεν είναι πάντα η αιτία. Τα κακόβουλα προγράμματα όπως τα σκουλήκια και οι Trojans έχουν επίσης προγραμματιστεί για τη διαγραφή τυχόν αρχείων που συναντούν για να καταστρέψουν τον υπολογιστή σας.

Εκτός αυτού, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε νέα προγράμματα στον υπολογιστή σας και νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας σας. Αυτά ονομάζονται PUP (Πιθανώς ανεπιθύμητα προγράμματα) και είναι αρχεία / προγράμματα εγκατεστημένα από χάκερ που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Εάν αλληλεπιδράσετε μαζί τους ή εκτελέσετε οποιαδήποτε ενέργεια που ενεργοποιεί την ενεργοποίησή τους, ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί με ακόμη περισσότερα κακόβουλα προγράμματα και ιούς.

5. Το πρόγραμμα περιήγησής σας έχει νέες, ανεπιθύμητες γραμμές εργαλείων

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσετε ανεπιθύμητες γραμμές εργαλείων, καθώς τείνουν να φράξουν το πρόγραμμα περιήγησής σας στο σημείο που μπορεί να καταλαμβάνουν το ένα τέταρτο της οθόνης ή περισσότερο. Επιπλέον, έχουν συνήθως ένα ανεπιθύμητο σχέδιο και περίεργα ονόματα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τις κανονικές γραμμές εργαλείων – για να μην αναφέρουμε ότι προσπαθούν να σας ανακατευθύνουν σε σκιερούς ιστότοπους.

«Τουλάχιστον μπορώ να τα ξεφορτωθώ εύκολα, έτσι δεν είναι;»

Ναι, συνήθως αρκεί να τα καταργήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το πρόγραμμα περιήγησής σας. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας έχει παραβιαστεί, είναι πολύ πιθανό ο υπολογιστής σας να έχει εκτεθεί σε μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.

6. Ανακατευθύνεστε τις διαδικτυακές αναζητήσεις σας

Εάν πληκτρολογήσετε οτιδήποτε στο πρόγραμμα περιήγησής σας ή στη μηχανή αναζήτησης και ανακατευθυνθείτε σε έναν εντελώς διαφορετικό ιστότοπο, συνήθως είναι ένα νεκρό δώρο που ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί. Για παράδειγμα, το Google Food “Googling” σας ανακατευθύνει σε έναν ιστότοπο σχετικά με το μάρκετινγκ μέσω email και τη δημιουργία δυνητικών πελατών.

Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό και εκμεταλλεύσεις ασφαλείας για να ελέγξει πού το πρόγραμμα περιήγησής σας κατευθύνει τα αιτήματά σας για σύνδεση. Τις περισσότερες φορές, το κάνουν αυτό επειδή πληρώνονται για την παράδοση κλικ στον ιστότοπο κάποιου ή επειδή θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα σε έναν ιστότοπο που έχει προσβληθεί από διαφημίσεις, ώστε να αποφέρουν γρήγορα έσοδα από διαφημίσεις.

Ωστόσο, μερικές φορές, ένας εισβολέας θα μπορούσε να ανακατευθύνει τα ερωτήματα αναζήτησης του προγράμματος περιήγησής σας σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Σε αυτήν την περίπτωση, όχι μόνο η συσκευή σας θα εκτεθεί σε ακόμη περισσότερα κακόβουλα προγράμματα, αλλά θα έχετε επίσης κλαπεί ευαίσθητες πληροφορίες (όπως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τα διαπιστευτήρια σύνδεσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού).

7. Η CPU / GPU χρησιμοποιείται σε πλήρη χωρητικότητα

Η χρήση της CPU ή της GPU σας “σε λειτουργία” (για να το πείτε) ενώ παίζετε ένα από τα πιο πρόσφατα βιντεοπαιχνίδια είναι αρκετά φυσιολογική, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με πλήρη χωρητικότητα, με πολύ δυνατούς θορύβους και υπερθέρμανση..

Εάν παρατηρήσετε ότι συμβαίνει κάθε φορά που ξεκινάτε τον υπολογιστή σας, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Βασικά, ένας εισβολέας χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών και / ή τον επεξεργαστή του υπολογιστή σας για να εξορύξει κρυπτονομίσματα. Όχι μόνο αυτό θα αυξήσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί επίσης να κάνει τον υπολογιστή σας πιο αργό και να καταστρέψει την GPU, την CPU και τους ανεμιστήρες σας μέσω υπερθέρμανσης.

Θα πρέπει επίσης να είστε σε εγρήγορση εάν παρατηρήσετε ότι οι ανεμιστήρες θήκης του υπολογιστή σας είναι πιο θορυβώδεις από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν συσσωρευτεί υπερβολική σκόνη, αλλά εάν καθαρίσετε τον υπολογιστή σας και ο θόρυβος παραμένει, υπάρχει πιθανότητα να παίξει κακόβουλο λογισμικό κρυπτογράφησης. Απλώς ο κυβερνοεγκληματικός έλεγχος προσπαθεί να το κρατήσει μυστικό, οπότε δεν χρησιμοποιεί την πλήρη ισχύ του υπολογιστή σας.

8. Οι επαφές σας λαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα / email από εσάς

Εάν οι φίλοι, η οικογένεια ή οι επαγγελματικοί σας επαφές σας ρωτούν για παράξενα μηνύματα που έλαβαν από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ή / και τα προφίλ κοινωνικών μέσων, είναι ασφαλές να πείτε ότι έχετε πειραχτεί. Τα μηνύματα ενδέχεται να περιέχουν συντομευμένους, σκιερούς συνδέσμους, πορνογραφικό περιεχόμενο ή μπορεί να ζητήσουν από τις επαφές σας να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες θα κλαπούν γρήγορα.

Βασικά, είτε ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο κατάφερε να αναλάβει τους λογαριασμούς σας είτε κυκλοφόρησε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας που αναπαράγεται αυτόματα στέλνοντας κακόβουλα μηνύματα στις επαφές σας.

έχει παραβιαστεί ο υπολογιστής μου

Μερικές φορές, ο εισβολέας ή το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει πολλούς ανεπιθύμητους αναρτήσεις στα προφίλ κοινωνικών μέσων που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους. Όποιος αλληλεπιδρά με αυτούς θα έχει τον δικό του υπολογιστή μολυσμένο με το ίδιο κακόβουλο λογισμικό.

9. Οι κωδικοί πρόσβασης δεν λειτουργούν πλέον

Εάν προσπαθήσετε να συνδεθείτε στη διεύθυνση email σας, στο προφίλ κοινωνικών μέσων, στον τραπεζικό λογαριασμό ή στο λειτουργικό σύστημα και να λάβετε ένα μήνυμα που να σας ενημερώνει ότι τα διαπιστευτήρια σύνδεσης που έχετε εισαγάγει είναι λανθασμένα, υπάρχει πιθανότητα να είστε θύμα μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Σίγουρα, ίσως εισαγάγατε λάθος κωδικό πρόσβασης ή όνομα χρήστη ή χάσατε έναν ή δύο χαρακτήρες. Αυτό μπορεί να συμβεί.

Ωστόσο, εάν είστε 100% πληκτρολογείτε τα σωστά διαπιστευτήρια, η μόνη εξήγηση είναι ότι ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο κατάφερε να αναλάβει τους λογαριασμούς σας και να σας έχει κλειδώσει από αυτούς. Μπορούν να διαχειριστούν ένα τέτοιο επίτευγμα χρησιμοποιώντας κακόβουλα προγράμματα, μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή εκμεταλλεύονται ευπάθειες ασφαλείας για να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από εσάς, όπως ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης.

10. Ο υπολογιστής σας κάνει τα πράγματα από μόνο του

Ο δρομέας του ποντικιού κινείται από μόνος του, εμποδίζοντας την εκτέλεση σαρώσεων ασφαλείας ή την αλληλεπίδραση με εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας σας; Αυτό είναι πιθανό επειδή ένας χάκερ έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας και μπορεί να τον ελέγξει από την άνεση του σπιτιού του. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο συνήθως καταφέρνουν να το κάνουν αυτό μολύνοντας υπολογιστές με Trojans και rootkits.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να πιστεύετε ότι αυτές οι «ακούσιες» ενέργειες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας είναι απλώς σφάλματα ή σφάλματα υλικού. Εάν τους αγνοήσετε, ο εισβολέας πιθανότατα θα περιμένει έως ότου ο υπολογιστής σας αδράνει (όταν δεν τον χρησιμοποιείτε βασικά) και θα τον χρησιμοποιήσετε για να αδειάσετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και να κλέψετε προσωπικά δεδομένα που μπορούν αργότερα να πωληθούν στον ιστότοπο. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να διαδώσουν το κακόβουλο λογισμικό σε άλλα άτομα στη λίστα επαφών σας – είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω κοινωνικών μέσων.

11. Οι λογαριασμοί σας στο διαδίκτυο λείπουν χρήματα

Δεν μιλάμε απλώς για απώλεια 10- $ 20 $, αν και σίγουρα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο πληρωμών ή την τράπεζά σας εάν παρατηρήσετε τακτικές μη εγκεκριμένες συναλλαγές, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το ποσό.

Το κλασικό σημάδι ότι ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί είναι ένας κενός (ή σχεδόν κενός) τραπεζικός λογαριασμός. Εάν ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να χακάρει τη συσκευή σας, θα πάρει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Έτσι, εάν ξαφνικά δείτε ότι χάνετε εκατοντάδες ή χιλιάδες $, τώρα ξέρετε ποια θα μπορούσε να είναι η κύρια αιτία.

Βασικά, ένας χάκερ μπορεί να έχει μολύνει τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό που τους επιτρέπει να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας – συμπεριλαμβανομένων των πληκτρολογήσεων. Στη συνέχεια, απλώς χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να εισέλθουν στους λογαριασμούς σας και να κλέψουν τα χρήματά σας.

12. Το πρόγραμμα Antivirus / Antimalware δεν λειτουργεί πλέον

Εάν το λογισμικό ασφαλείας σας σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, ή μόλις παρατηρήσατε ότι ήταν απενεργοποιημένο, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο έχει τον έλεγχο του υπολογιστή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε καθόλου το πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware ή εάν έχει απεγκατασταθεί χωρίς την άδειά σας.

Τι είναι το κακόβουλο λογισμικό; Προστατεύει ένα VPN από κακόβουλο λογισμικό;

Είναι αλήθεια ότι ένα σημείο επαναφοράς συστήματος θα μπορούσε να το προκαλέσει και αυτό, αλλά εάν δεν μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη Διαχείριση εργασιών ή τον Επεξεργαστή μητρώου του λειτουργικού σας συστήματος, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε πειραχτεί.

Τι να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί – Ακολουθήστε αυτές τις 8 συμβουλές

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν μόνο εάν έχετε έναν δεύτερο υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Φυσικά, δεν πρέπει να έχει ίχνη μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό ή δραστηριότητες εισβολής.

Εάν δεν έχετε δεύτερη συσκευή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους υπολογιστές των φίλων σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι εκτελούν εκ των προτέρων σάρωση antivirus / antimalware.

1. Απομονώστε τον υπολογιστή σας

Πρώτα πράγματα πρώτα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι εντελώς απομονωμένος από το Διαδίκτυο. Λοιπόν, φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα καλώδια Ethernet και να απενεργοποιήσετε τη σύνδεση WiFi. Εάν η συσκευή σας διαθέτει διακόπτη για να απενεργοποιήσετε το WiFi, χρησιμοποιήστε το αντί του διακόπτη λογισμικού, καθώς ένας εισβολέας μπορεί να το παραβιάσει για να το ενεργοποιήσετε ξανά. Εάν ανησυχείτε ότι ο δρομολογητής σας μπορεί να έχει παραβιαστεί, μπορείτε επίσης να τον αποσυνδέσετε.

Επειδή ορισμένα κακόβουλα προγράμματα ή ιοί μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι στον ιστό, σας συνιστούμε να αποσυνδέσετε τη συσκευή και από την πηγή τροφοδοσίας.

2. Αφαιρέστε και “Καθαρίστε” τον σκληρό δίσκο

Στη συνέχεια, βγάλτε τους σκληρούς δίσκους από τον υπολογιστή σας και συνδέστε τους με τον δεύτερο υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή. Στην ιδανική περίπτωση, η συσκευή θα πρέπει να εκτελεί ένα ισχυρό πρόγραμμα ασφαλείας, όπως το Malwarebytes και το ESET.

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα USB drive caddy για να συνδέσετε τους παραβιασμένους σκληρούς δίσκους με τη δεύτερη συσκευή, καθώς είναι ασφαλέστερο. Εάν πρέπει πραγματικά να τα τοποθετήσετε στον υπολογιστή ή το φορητό υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι έχουν ρυθμιστεί σε δευτερεύοντα προγράμματα οδήγησης «σκλάβων». Διαφορετικά, θα εκκινήσουν πρώτα και θα μολύνουν τη δεύτερη συσκευή με το κακόβουλο λειτουργικό σας σύστημα.

Μόλις συνδέσετε με ασφάλεια τους σκληρούς δίσκους στον δεύτερο υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή, εκτελέστε μια σάρωση με εγκατεστημένο το πρόγραμμα antimalware / antivirus. Καραντίνα και διαγραφή τυχόν μολύνσεων που βρέθηκαν.

Όταν οι σκληροί δίσκοι είναι καθαροί, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που χρειάζεστε από αυτά – πράγματα όπως αρχεία εργασίας, προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, σημαντικά έγγραφα κ.λπ..

Στη συνέχεια, σκουπίστε εντελώς τους σκληρούς δίσκους σας. Μπορεί να ακούγεται περιττό αφού μόλις εκτελέσετε σάρωση ασφαλείας και απαλλαγείτε από όλα τα κακόβουλα προγράμματα, αλλά είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με υπηρεσίες όπως το Disk Wipe ή το DBAN, αλλά μπορείτε επίσης να δείτε τις άλλες επιλογές σε αυτήν τη μεγάλη λίστα.

3. Εγκαταστήστε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό ασφαλείας

Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό των σκληρών δίσκων, ήρθε η ώρα να τα επαναφέρετε στον κύριο υπολογιστή σας. Όταν όλα έχουν ρυθμιστεί, εγκαταστήστε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα.

Μόλις το λειτουργικό σας λειτουργήσει, εγκαταστήστε τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης (μητρική πλακέτα, GPU, CPU κ.λπ.). Ωστόσο, προς το παρόν, σας συνιστούμε να μην εγκαταστήσετε ακόμη τα προγράμματα οδήγησης LAN / Internet. Πριν το κάνετε αυτό, εγκαταστήστε πρώτα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware για να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια γραμμή άμυνας όταν συνδέεστε στον Ιστό. Εάν δεν έχετε πρόγραμμα εγκατάστασης, απλώς κατεβάστε το στη δεύτερη συσκευή και τοποθετήστε το σε ένα USB stick.

Επίσης, λίγο άσχετο αλλά ακόμα σημαντικό να αναφέρουμε – στο μέλλον, βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς / antimalware είναι πάντα ενημερωμένο. Εάν δεν είναι, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει με τις τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις και κακόβουλα προγράμματα.

Όταν όλα έχουν ρυθμιστεί, αντιγράψτε όλα τα δεδομένα για τα οποία δημιουργήσατε αντίγραφα ασφαλείας από τους σκληρούς δίσκους σας.

4. Επικοινωνήστε με την Τράπεζα και τους Διαχειριστές Πληρωμών

Εάν κάποια από τα χρήματά σας έχουν χαθεί, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας το συντομότερο δυνατό. Τους ενημερώστε τι συνέβη και ότι ένας χάκερ έκλεψε χρήματα από εσάς. Ανάλογα με την κατάσταση, η τράπεζά σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα χρήματα.

Εάν χρησιμοποιείτε μια διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών όπως το PayPal ή το Payoneer, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τους αντιπροσώπους τους, εάν λείπουν χρήματα από αυτούς τους λογαριασμούς.

Ακόμα κι αν δεν λείπει κανένα από τα χρήματά σας, ίσως είναι καλή ιδέα να δώσετε τουλάχιστον στην τράπεζά σας ότι έχετε πέσει θύμα επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

5. Επαναφέρετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης & Ρύθμιση ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων

Ακόμα κι αν οι διαδικτυακοί λογαριασμοί σας δεν έχουν παραβιαστεί, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να επαναφέρετε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικό για κάθε λογαριασμό. Επίσης, για να ενισχύσετε την ασφάλειά τους, θα πρέπει να τα αλλάζετε σε τακτική βάση.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, γράψαμε ένα άρθρο για αυτό το θέμα.

Εκτός αυτού, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε μορφή ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων στους λογαριασμούς σας. Το πρότυπο είναι έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν κωδικό που δημιουργείται τυχαία στο τηλέφωνό σας για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία σύνδεσης. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν ένας εισβολέας καταφέρει να κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Ωστόσο, εάν οι λογαριασμοί σας έχουν ήδη παραβιαστεί, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε νέους από την αρχή. Είναι μια ταλαιπωρία, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές να το κάνουμε αυτό.

6. Ενημερώστε όλες τις επαφές σας για αυτό

Πείτε σε όλους (την οικογένειά σας, τους φίλους σας, ακόμη και τους συναδέλφους σας) ότι ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί, ώστε να ξέρει να αγνοεί και να αναφέρει τυχόν ύποπτα μηνύματα που ενδέχεται να λαμβάνουν από τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και email σας.

Βεβαιωθείτε ότι υπογραμμίζετε πόσο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνουν κλικ σε σκιερούς συνδέσμους που ενδέχεται να έχουν λάβει από εσάς ή να ανοίξετε τυχόν συνημμένα που τους στάλθηκαν.

7. Εγκαταστήστε ένα VPN και χρησιμοποιήστε το κατά την περιήγηση στον Ιστό στο μέλλον

Το VPN (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που μπορεί να αποκρύψει τη διεύθυνση IP σας και να κρυπτογραφήσει την κυκλοφορία σας στο διαδίκτυο. Παρόλο που δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από κακόβουλα προγράμματα, μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε την επισκεψιμότητά σας κατά την περιήγηση στον ιστό.

Βασικά, εάν δεν χρησιμοποιείτε VPN, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες WiFi για να παρακολουθούν την διαδικτυακή σας κυκλοφορία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κλέψουν πολύτιμες πληροφορίες από εσάς – όπως τα διαπιστευτήρια σύνδεσης, το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού λογαριασμού σας. Με τέτοιου είδους δεδομένα, οποιοσδήποτε χάκερ θα μπορούσε εύκολα να κλέψει χρήματα από εσάς και να εισβάλει στον υπολογιστή σας.

“Αλλά αυτό είναι μόνο ένας κίνδυνος αν χρησιμοποιώ δημόσιο WiFi, έτσι;”

Είναι αλήθεια ότι το δημόσιο WiFI είναι εξαιρετικά μη ασφαλές στη χρήση – ειδικά επειδή τα περισσότερα δίκτυα δεν χρησιμοποιούν καθόλου κρυπτογράφηση. Ωστόσο, το δικό σας οικιακό δίκτυο έχει και τα ελαττώματα του. Σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε WPA2, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μπορούν να το σπάσουν με τη σωστή επίθεση στον κυβερνοχώρο. Και αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο όταν το WPA3 ξεδιπλωθεί, αλλά αυτό μπορεί να είναι χρόνια μακριά.

Επομένως, προτιμάτε να χρησιμοποιείτε ένα VPN στον οικιακό υπολογιστή σας ανά πάσα στιγμή – μαζί με ένα ασφαλές πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware, κατά προτίμηση. Εάν θέλετε να απλοποιήσετε τα πράγματα, απλώς ρυθμίστε τη σύνδεση VPN στο δρομολογητή σας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ο υπολογιστής σας (ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή) συνδέεται στο οικιακό σας δίκτυο, θα χρησιμοποιεί αυτόματα μια σύνδεση VPN.

Χρειάζεστε ένα VPN που μπορείτε να βασιστείτε?

Το CactusVPN είναι μόνο η λύση που χρειάζεστε. Η υπηρεσία μας μπορεί να διασφαλίσει ότι είστε πάντα ασφαλείς στον ιστό μέσω:

 • Κρυπτογράφηση όλων των δεδομένων σας με κρυπτογράφηση στρατιωτικού βαθμού.
 • Εξασφαλίστε τις συνδέσεις σας με ισχυρά πρωτόκολλα όπως το SoftEther και το OpenVPN.
 • Διασφάλιση της διαδικτυακής περιήγησής σας από διαρροές DNS με ενσωματωμένη προστασία.
 • Διασφαλίζοντας ότι η επισκεψιμότητά σας δεν είναι ποτέ εκτεθειμένη – ακόμα και αν αντιμετωπίσετε σφάλματα σύνδεσης – με έναν διακόπτη Kill.

Εφαρμογή CactusVPN

Επιπλέον, η υπηρεσία μας λειτουργεί σε πολλές πλατφόρμες και διαθέτει μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 24 ωρών. Δεν χρειάζεται να δώσετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας και έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της υπηρεσίας μας.

Επιπλέον, μόλις επιλέξετε ένα πρόγραμμα συνδρομής, θα χαρείτε να μάθετε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε την πλάτη σας με εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν λειτουργεί όπως διαφημίζεται.

Τι να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί με λογισμικό Ransomware

Λοιπόν, ας μιλήσουμε για το πρώτο πράγμα που θα περάσει από το μυαλό σας – θα πρέπει να πληρώσετε τα λύτρα ή όχι; Οι περισσότεροι ειδικοί ασφαλείας συμβουλεύουν να μην το κάνουν αυτό, καθώς ο εγκληματίας στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να έχει το ransomware να διαγράψει ή να αρνηθεί να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας ούτως ή άλλως. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είστε τυχεροί και ο χάκερ μπορεί να παραδώσει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Τέτοια πράγματα έχουν συμβεί στο παρελθόν όταν ένα νοσοκομείο επέλεξε να πληρώσει $ 55.000 λύτρα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να επικοινωνήσετε με την επιβολή του νόμου, αν και δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτά 100%. Το πόσο γρήγορα επιλύεται το πρόβλημά σας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις ransomware στη χώρα σας, ανεξάρτητα από το εάν η αστυνομική σας δύναμη διαθέτει ειδική μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ή όχι και ποια άλλα εγκληματικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα έναντι των δικών σας. Δεδομένου ότι αντιμετωπίζετε ένα χρονικό όριο με ransomware, η αναμονή δεν είναι πραγματικά καλή επιλογή.

Έτσι, εάν καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν είναι κάτι που θέλετε να δοκιμάσετε, μπορεί να έχετε επιτυχία με τα ακόλουθα βήματα:

 • Πρώτον, πρέπει να απομονώσετε τον υπολογιστή σας. Τη στιγμή που θα παρατηρήσετε ότι έχει μολυνθεί από ransomware, θα πρέπει να το αποσυνδέσετε από την πηγή τροφοδοσίας, το δίκτυο Internet / WiFi και τυχόν συσκευές αποθήκευσης (όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι).
 • Δείτε ακριβώς τι είδους ransomware αντιμετωπίζετε. Κανονικά, αυτό πρέπει να είναι εύκολο, δεδομένου ότι το μήνυμα ransomware ονομάζει συνήθως τη μόλυνση. Εάν όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το ID Ransomware ή το Crypto Sheriff για να το αναγνωρίσετε.
 • Χρησιμοποιήστε το The No More Ransom Project για να δείτε εάν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μόλυνση και να βρείτε έναν τρόπο για να ανακτήσετε τα αρχεία σας χωρίς να πληρώσετε λύτρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τα κρυπτογραφητές του Kasperky για να δείτε αν κάποιο από αυτά σας βοηθά.
 • Εάν το ransomware κλειδώσει μόνο το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας, ανοίξτε απλώς τη Διαχείριση εργασιών του υπολογιστή σας και τερματίστε τη διαδικασία για το πρόγραμμα περιήγησης. Επανεκκινήστε το σύστημα και εκτελέστε μια ανίχνευση λογισμικού.
 • Εάν καταφέρετε να ανακτήσετε μερικά από τα αρχεία που χρειάζεστε, θα πρέπει να σκουπίσετε εντελώς τους σκληρούς δίσκους σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε νεότερα αν προτιμάτε αυτήν την επιλογή. Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να κάνετε μια καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν επιτύχετε την ανάκτηση των δεδομένων που είναι όμηρα.

Συνήθως, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα – χρησιμοποιήστε ισχυρό λογισμικό προστασίας από ιούς / antimalware, αποφύγετε μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και διατηρείτε πάντα ένα αντίγραφο ασφαλείας εκτός σύνδεσης των σημαντικών δεδομένων στον υπολογιστή σας.

Η κατώτατη γραμμή

Λοιπόν, πρώτα, ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό: «έχει παραβιαστεί ο υπολογιστής μου;»

Για να το γνωρίζετε σίγουρα, εδώ είναι μερικά σαφή σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε:

 • Τυχαία αναδυόμενα μηνύματα και διαφημίσεις που συνεχίζουν να γεμίζουν τον υπολογιστή σας.
 • Ψεύτικα μηνύματα προστασίας από ιούς / antimalware που ισχυρίζονται ότι το σύστημά σας έχει μολυνθεί (όχι μακριά από την αλήθεια, για να είμαι ειλικρινής) και ότι πρέπει να κάνετε λήψη «δωρεάν» λογισμικού ακολουθώντας τον σκιερό σύνδεσμο.
 • Ο δρομέας του ποντικιού αρχίζει να κινείται μόνος του και παρατηρείτε ότι ορισμένα από τα αρχεία σας έχουν διαγραφεί ή μετακινηθεί σε διαφορετικούς φακέλους.
 • Νέα προγράμματα και εικονίδια αρχίζουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας σας.
 • Υπάρχουν νέες γραμμές εργαλείων στο πρόγραμμα περιήγησής σας που δεν έχετε εγκαταστήσει ποτέ.
 • Όλες οι αναζητήσεις σας στο Διαδίκτυο ανακατευθύνονται σε σκιερούς ιστότοπους.
 • Εσείς οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνεργάτες σας λένε ότι έχουν λάβει παράξενα, ανεπιθύμητα μηνύματα από τους λογαριασμούς σας.
 • Δεν μπορείτε πλέον να συνδεθείτε στους online λογαριασμούς σας, καθώς οι κωδικοί πρόσβασης που εισαγάγετε είναι λανθασμένοι.
 • Η CPU και η GPU σας ξεκινούν υπερβολικά όταν ξεκινάτε το λειτουργικό σας σύστημα και κάνουν πολύ θόρυβο.
 • Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware δεν λειτουργεί πλέον ή έχει απεγκατασταθεί.
 • Τα χρήματα αρχίζουν να εξαφανίζονται από τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.
 • Τέλος, λαμβάνετε ένα μήνυμα που λέει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο λειτουργικό σας σύστημα ή στα αρχεία σας εάν δεν πληρώνετε λύτρα για να τα αποκρυπτογραφήσετε.

Εάν κάποια από αυτά τα σημάδια είναι γνωστά, ακολουθήστε τι πρέπει να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί:

 1. Απομονώστε τον υπολογιστή σας από τον Ιστό.
 2. Βγάλτε τους σκληρούς δίσκους και συνδέστε τους σε έναν δεύτερο υπολογιστή / φορητό υπολογιστή που δεν περιέχει κακόβουλο λογισμικό / ιούς. Εάν πρέπει να τοποθετήσετε τους σκληρούς δίσκους στη δεύτερη συσκευή, βεβαιωθείτε ότι έχουν ρυθμιστεί ως δευτερεύον πρόγραμμα οδήγησης «σκλάβων».
 3. Εκτελέστε σάρωση antivirus / antimalware στους σκληρούς δίσκους, ανακτήστε τα δεδομένα που μπορείτε και, στη συνέχεια, σκουπίστε τα.
 4. Τοποθετήστε ξανά τους σκληρούς δίσκους στον κύριο υπολογιστή σας και εγκαταστήστε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα.
 5. Μετά την εγκατάσταση ορισμένων απαραίτητων προγραμμάτων οδήγησης, εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware. Κάντε το πριν από την εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης ιστού.
 6. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας και τις διαδικτυακές πλατφόρμες πληρωμών που χρησιμοποιείτε εάν λείπουν χρήματα.
 7. Ενημερώστε όλες τις επαφές σας για αυτό. Πρέπει να αγνοήσουν τυχόν κακόβουλα μηνύματα που ενδέχεται να έχουν λάβει από εσάς.
 8. Εγκαταστήστε ένα VPN στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιήστε το για να ασφαλίσετε τις διαδικτυακές σας συνδέσεις στο μέλλον.

Τώρα, εάν ασχολείστε με ransomware, οι επιλογές σας περιλαμβάνουν την πληρωμή των λύτρων, την επικοινωνία με τις αρχές ή την προσπάθεια να χειριστείτε τα πράγματα μόνοι σας. Δυστυχώς, οι δύο πρώτες επιλογές δεν είναι πάντα οι καλύτερες και δεν έχετε εγγυημένα αποτελέσματα. Ίσως να είστε επιτυχημένοι μόνοι σας (απομόνωση του υπολογιστή, αναγνώριση του ransomware, χρήση του The No More Ransom Project ή των αποκρυπτογράφων του Kasperky για να απαλλαγείτε από το ransomware, να ανακτήσετε μερικά αρχεία και να σκουπίσετε τους σκληρούς δίσκους), αλλά δεν πρέπει να έχετε τις ελπίδες σας πολύ υψηλό, γιατί μερικές φορές είναι αδύνατο να ανακάμψεις από μια επίθεση ransomware. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να το αποτρέψετε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map