Ποια είναι η διαφορά μεταξύ VPN και υπηρεσιών διακομιστή μεσολάβησης; |


Τι είναι ένας πληρεξούσιος?

Ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι μια υπηρεσία που σας επιτρέπει να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας και να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί γεωγραφικά ή τείχος προστασίας. Μπορεί να είναι είτε ένας υπολογιστής είτε μια εφαρμογή που λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ της συσκευής σας και του Διαδικτύου.

Πώς λειτουργεί ένας πληρεξούσιος?

Είναι πολύ απλό – όταν χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, το αίτημα που στέλνετε στο Διαδίκτυο (για παράδειγμα, για να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο) παρεμποδίζεται από τον διακομιστή μεσολάβησης. Τότε, θα συμβεί ένα από τα δύο πράγματα:

  1. Ο διακομιστής μεσολάβησης θα ελέγξει την τοπική κρυφή μνήμη για να δει εάν έχει ήδη αποθηκευμένο το περιεχόμενο που ζητήσατε. Εάν ναι, θα επιστρέψει το περιεχόμενο χωρίς να προωθήσει το αίτημά σας στο Διαδίκτυο.
  2. Ο διακομιστής μεσολάβησης θα προωθήσει το αίτημά σας στον Ιστό εάν δεν έχει το περιεχόμενο που θέλετε στην τοπική του κρυφή μνήμη. Μόλις λάβει τα δεδομένα, θα τα στείλει ξανά στη συσκευή σας.

Τι είναι ένα VPN?

Ένα VPN (Virtual Private Network) είναι μια υπηρεσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον Ιστό με ασφαλή τρόπο. Κρύβει τη διεύθυνση IP σας, κρυπτογραφεί την κυκλοφορία και τα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο και σας βοηθά να παρακάμψετε γεωγραφικά μπλοκ και τείχη προστασίας.

Πώς λειτουργεί ένα VPN?

Βασικά, το VPN λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ εσάς και του ISP σας. Εκτελείτε τον υπολογιστή-πελάτη, συνδέεστε σε διακομιστή VPN και η επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο ανακατευθύνεται μέσω αυτού. Η διεύθυνση IP σας αντικαθίσταται επίσης με τη διεύθυνση IP του διακομιστή.

Όλα τα αιτήματά σας σύνδεσης πρώτα κρυπτογραφούνται από τον πελάτη VPN, αποστέλλονται έπειτα στον διακομιστή VPN, ο διακομιστής τους αποκρυπτογραφεί και, στη συνέχεια, τις προωθεί στον Ιστό. Μόλις ληφθούν τα ζητούμενα δεδομένα από τον διακομιστή, τα κρυπτογραφεί και τα στέλνει πίσω στον πελάτη VPN στη συσκευή σας. Μόλις ληφθεί το περιεχόμενο, ο πελάτης VPN θα το αποκρυπτογραφήσει για εσάς.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ VPN και Proxy Services?

Παρόλο που οι υπηρεσίες VPN και διακομιστή μεσολάβησης φαίνονται πολύ παρόμοιες, λειτουργούν διαφορετικά. Με λίγα λόγια, τόσο οι υπηρεσίες VPN όσο και οι διακομιστές μεσολάβησης θα κρύψουν την IP και την online ταυτότητά σας σε κάποιο βαθμό, με το κύριο VPN και τη διαφορά διακομιστή μεσολάβησης να είναι ότι το VPN θα κρυπτογραφήσει όλα τα δεδομένα σας.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε ποια είναι η πραγματική, σε βάθος διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών διακομιστή μεσολάβησης και VPN, θα πρέπει να δείτε την απόδοση κάθε υπηρεσίας στις ακόλουθες κατηγορίες:

Διαδικτυακή ασφάλεια

Με τα VPN, απολαμβάνετε υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας στο Διαδίκτυο, επειδή συχνά χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και της διαδικτυακής κίνησης από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, όπως το πρότυπο AES-256 που είναι κρυπτογράφηση στρατιωτικού βαθμού. Τα VPN θα χρησιμοποιούν επίσης συχνά ασφαλή πρωτόκολλα VPN, όπως το SoftEther και το OpenVPN.

Διαδικτυακή ασφάλεια

Οι πληρεξούσιοι συχνά δεν χρησιμοποιούν κανέναν τύπο κρυπτογράφησης, επομένως αφήνετε εκτεθειμένους στο Διαδίκτυο. Ορισμένοι διακομιστές μεσολάβησης ενδέχεται να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση τύπου SSL, αλλά αυτό το είδος ασφάλειας δυστυχώς δεν είναι πολύ αξιόπιστο.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι διακομιστές μεσολάβησης θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ασφάλεια είναι να αποκλείσετε την πρόσβαση σε κακόβουλους ιστότοπους, ώστε οι χρήστες σαν εσάς να μην συνδέονται κατά λάθος σε αυτούς. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι εάν αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός διακομιστή μεσολάβησης, το κακόβουλο λογισμικό καταλήγει στον διακομιστή μεσολάβησης αντί για τη συσκευή σας, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση που να ισχύει.

Και ναι, ένας διακομιστής μεσολάβησης κρύβει τη διεύθυνση IP σας όπως κάνει και ο διακομιστής VPN. Ωστόσο, η κύρια διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών διακομιστή μεσολάβησης και VPN σε αυτήν την περίπτωση είναι το γεγονός ότι ο κάτοχος του διακομιστή μεσολάβησης μπορεί πάντα να βλέπει την πραγματική σας διεύθυνση IP όταν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία μεσολάβησης. Ένας πάροχος VPN συνήθως δεν μπορεί να δει τη διεύθυνσή σας όταν συνδέεστε σε διακομιστή VPN, καθώς η κίνηση διακομιστή VPN-διακομιστή VPN είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο. Ακόμα κι αν ένας πάροχος VPN έβλεπε την πραγματική σας διεύθυνση IP, αν είναι αξιοπρεπής, δεν θα διατηρεί κανένα αρχείο καταγραφής για αυτό.

Απόρρητο Διαδικτύου

Ένα VPN μπορεί να σας προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο απορρήτου στο διαδίκτυο, καθώς όλη η κίνηση στο Διαδίκτυο σας είναι εντελώς κρυπτογραφημένη. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να παρακολουθεί αυτό που κάνετε στο Διαδίκτυο – όχι τον ISP σας, όχι έναν κυβερνητικό οργανισμό επιτήρησης και κανέναν υποψήφιο χάκερ.

Με έναν πληρεξούσιο, δεν μπορείτε πραγματικά να απολαμβάνετε πολύ διαδικτυακό απόρρητο, δεδομένου ότι η επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο συνήθως δεν είναι κρυπτογραφημένη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ISP σας (και οποιοσδήποτε άλλος για αυτό το θέμα) μπορεί να δει τι κάνετε στο διαδίκτυο. Επιπλέον, εάν έχετε πρόσβαση σε οτιδήποτε μέσω HTTP όταν χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, ο κάτοχος του διακομιστή μεσολάβησης θα μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.

Θα μπορούσατε να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους χρησιμοποιώντας έναν κρυπτογραφημένο διακομιστή μεσολάβησης, αλλά έχουμε ήδη αναφέρει ότι η κρυπτογράφηση SSL που χρησιμοποιούν δεν είναι εξαιρετικά αξιόπιστη.

Διαδικτυακές ταχύτητες

Ένας διακομιστής μεσολάβησης συνήθως δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην ταχύτητα του Διαδικτύου σας, καθώς δεν χρησιμοποιεί γενικά ισχυρή κρυπτογράφηση (ή καθόλου κρυπτογράφηση). Επιπλέον, ένας διακομιστής μεσολάβησης θα μπορούσε ενδεχομένως να φορτώσει τις αιτούμενες ιστοσελίδες γρηγορότερα εάν αποθηκεύονται προσωρινά στην κρυφή μνήμη, καθώς δεν χρειάζεται να προωθούν τα αιτήματά σας στο Διαδίκτυο.

Έξυπνη ταχύτητα DNS

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διακομιστές μεσολάβησης τείνουν συχνά να είναι υπερπληθυσμένοι. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να καταλήξετε να αντιμετωπίζετε χαμηλότερες ταχύτητες.

Ένα VPN, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να επιβραδύνει τις ταχύτητες σας μερικές φορές λόγω της κρυπτογράφησής του. Η απόσταση μεταξύ εσάς και του διακομιστή VPN μπορεί επίσης να συμβάλει και σε αυτό το φαινόμενο επιβράδυνσης (το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για διακομιστές μεσολάβησης). Φυσικά, αυτό δεν είναι εγγυημένο ότι θα συμβεί το 100% του χρόνου και μπορεί να μην είναι καν πολύ αισθητό.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε έναν πάροχο VPN που προσφέρει πολλά πρωτόκολλα VPN, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν που τείνει να προσφέρει καλύτερες ταχύτητες (όπως το SoftEther, για παράδειγμα).

Επίσης, ένα άλλο πράγμα που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το περιορισμό του εύρους ζώνης, καθώς κρυπτογραφεί την κυκλοφορία σας. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το περιορισμό του εύρους ζώνης, είναι όταν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου περιορίζει το εύρος ζώνης σας, επειδή χρησιμοποιείτε “πάρα πολλά δεδομένα”, κάτι που στην πραγματικότητα μπορεί να μειώσει τις ταχύτητες στο διαδίκτυο.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Σε αντίθεση με τους παρόχους VPN, οι διακομιστές μεσολάβησης συνήθως δεν προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως Killswitch, Apps.Killer και DNS leak protection. Αυτά τα πράγματα συμβάλλουν στο επίπεδο ασφάλειας και απορρήτου που απολαμβάνετε, αλλά επηρεάζουν επίσης την εμπειρία του χρήστη.

Τιμολόγηση

Οι διακομιστές μεσολάβησης τείνουν συχνά να είναι ελεύθεροι στη χρήση – ειδικά δημόσιοι διακομιστές μεσολάβησης. Ωστόσο, οι δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης τείνουν να εκτελούνται από εθελοντές, πράγμα που σημαίνει ότι η υπηρεσία μπορεί να αποσυνδεθεί τυχαία. Επιπλέον, περίπου το 79% των δωρεάν διακομιστών μεσολάβησης δεν χρησιμοποιούν καν HTTPS, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα σας εκτίθενται στο διαδίκτυο. Όχι μόνο αυτό, αλλά ορισμένοι δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης ενδέχεται να χρησιμοποιούν ακόμη και JavaScript για να εισάγουν διαφημίσεις στον πελάτη που χρησιμοποιείτε.

Όσον αφορά τα VPN, ενώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν υπηρεσίες, δεν αξίζουν καθόλου. Είναι πολύ καλύτερο (και ασφαλέστερο) να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες VPN επί πληρωμή. Σε αντίθεση με τα δωρεάν VPN και τους δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης, τα πληρωμένα VPN προσφέρουν καλύτερη αξιοπιστία, υποστήριξη και ασφάλεια.

VPN εναντίον διακομιστή μεσολάβησης – ποια πρέπει να επιλέξετε?

Κρίνοντας από αυτό που μόλις συζητήσαμε, φαίνεται ότι το VPN είναι το καλύτερο στοίχημά σας εάν θέλετε μια υπέροχη διαδικτυακή εμπειρία. Φυσικά, τελικά, η απόφαση εξαρτάται από εσάς. Ωστόσο, εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα διαδικτυακά δεδομένα και η κυκλοφορία σας είναι πλήρως ασφαλή, θέλετε αξιόπιστη υποστήριξη και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να κατασκοπεύσει τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες, ένα VPN είναι ο τρόπος να πάτε.

Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε απλώς να παρακάμψετε γεωγραφικά μπλοκ και να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας χωρίς να παρεμποδιστεί η κρυπτογράφηση και δεν ανησυχείτε για την κατάσταση του απορρήτου σας στο Διαδίκτυο, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε διακομιστή μεσολάβησης.

Ψάχνετε για μια υπηρεσία VPN υψηλού επιπέδου που προσφέρει επίσης διακομιστές μεσολάβησης?

Το CactusVPN είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε τότε. Προσφέρουμε μια υπηρεσία VPN που συνδυάζεται επίσης με μια υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης, δεδομένου ότι οι διακομιστές VPN πραγματικά διπλασιάζονται ως διακομιστές μεσολάβησης.

Η υπηρεσία VPN μας χρησιμοποιεί ισχυρή κρυπτογράφηση AES για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα και η κυκλοφορία σας είναι πάντα ασφαλή. Εκτός αυτού, διασφαλίζουμε επίσης ότι το απόρρητό σας προστατεύεται με την πολιτική μη καταγραφής και τη λειτουργία Killswitch που διασφαλίζει ότι ποτέ δεν θα εκτεθείτε εάν η σύνδεσή σας με τον διακομιστή VPN τερματιστεί.

Μιλώντας για διακομιστές VPN, προσφέρουμε 28+ διακομιστές υψηλής ταχύτητας παγκοσμίως και όλοι οι διακομιστές μας είναι εξοπλισμένοι με απεριόριστο εύρος ζώνης. Επιπλέον, το CactusVPN λειτουργεί σε πολλές συσκευές και λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιώντας τις φιλικές προς τον χρήστη εφαρμογές μας.

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε διακομιστή μεσολάβησης; Κανένα πρόβλημα!

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιείτε διακομιστές μεσολάβησης ή πιστεύετε ότι ίσως προτιμάτε να χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης αντί για VPN, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους διακομιστές VPN που διπλασιάζονται ως διακομιστές μεσολάβησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την πρόσθετη υπηρεσία δωρεάν αν είστε χρήστης του CactusVPN.

Κατάργηση αποκλεισμού περισσότερων από 300 ιστότοπων με λίγα κλικ

Εάν χρειάζεστε ποτέ ομαλή, απεριόριστη πρόσβαση σε ακόμη περισσότερο περιεχόμενο, έχουμε μια επιπλέον υπηρεσία για εσάς – το Έξυπνο DNS που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε 300+ γεωγραφικά περιορισμένους ιστότοπους από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία , Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Πολωνία.

Δοκιμάστε τις υπηρεσίες μας δωρεάν

Προσφέρουμε μια δωρεάν 24ωρη δοκιμή για τις υπηρεσίες VPN και διακομιστή μεσολάβησης, οπότε έχετε αρκετό χρόνο για να δείτε εάν ικανοποιούν όλες τις ανάγκες σας. Μην ανησυχείτε – δεν απαιτούνται στοιχεία πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, μόλις επιλέξετε ένα πρόγραμμα συνδρομής, θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, εάν οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν όπως διαφημίζεται.

Η διαφορά μεταξύ υπηρεσιών VPN και διακομιστή μεσολάβησης – Η κατώτατη γραμμή

Παρόλο που οι υπηρεσίες είναι μάλλον παρόμοιες, η διαφορά μεταξύ VPN και υπηρεσιών διακομιστή μεσολάβησης είναι αρκετά προφανής – ένα VPN θα σας προσφέρει επιπλέον διαδικτυακή ασφάλεια, παράλληλα με την απεριόριστη πρόσβαση σε ιστότοπους με αποκλεισμούς γεωγραφικού αποκλεισμού και τείχους προστασίας. Για να έχετε την καλύτερη εμπειρία, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν πάροχο VPN του οποίου οι διακομιστές VPN διπλασιάζονται και ως διακομιστές μεσολάβησης, έτσι ώστε να απολαμβάνετε τα καλύτερα και των δύο κόσμων.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map