Σας προστατεύει ένα VPN από ιούς; Τι είναι ο ιός; |


Λοιπόν, ορίστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό:

Τι είναι ο ιός του υπολογιστή και πώς λειτουργεί?

Ο ιός του υπολογιστή είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού (κακόβουλο λογισμικό) που έχει προγραμματιστεί για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας μιας συσκευής. Οι ιοί συχνά αυτοαναπαράγονται και μπορούν να εξαπλωθούν από υπολογιστή σε υπολογιστή εάν ο χρήστης εκτελέσει συγκεκριμένες ενέργειες.

Οι ιοί υπολογιστών συνήθως εξαπλώνονται μέσω κακόβουλων συνημμένων και συνδέσμων. Εάν αλληλεπιδράσετε μαζί τους με αυτόν τον τρόπο, θα μολύνουν τη συσκευή σας. Ωστόσο, συνήθως δεν θα γίνουν ενεργά αμέσως. Αντ ‘αυτού, θα παραμείνουν αδρανείς μέχρι να ανοίξετε το πρόγραμμα ή να υποβάλετε τον ίδιο τον ιό. Όταν συμβεί αυτό, ο ιός θα αρχίσει να μολύνει άλλα αρχεία / προγράμματα στο σύστημά σας. Μπορεί ακόμη και να αναλάβει τη διεύθυνση email σας και να προσπαθήσει να εξαπλωθεί στις επαφές σας.

Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ιός υπολογιστών περιλαμβάνουν:

 • Διάδοση σε άλλους υπολογιστές σε δίκτυο.
 • Καταγραφή των πλήκτρων σας.
 • Ανεπιθύμητο περιεχόμενο των επαφών σας.
 • Κατεστραμμένα κανονικά αρχεία και αρχεία συστήματος.
 • Συλλέξτε διαπιστευτήρια σύνδεσης και οικονομικές πληροφορίες.
 • Δώστε στον χάκερ απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιών και κακόβουλου λογισμικού?

Πολλοί άνθρωποι συχνά αναμιγνύουν ιούς υπολογιστών και κακόβουλο λογισμικό. Εδώ είναι η διαφορά – ένας ιός υπολογιστή είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να αντιγραφεί μόνος του εάν ένας χρήστης εκτελέσει συγκεκριμένες ενέργειες. Από την άλλη πλευρά, το κακόβουλο λογισμικό είναι κακόβουλο λογισμικό και περιλαμβάνει πολλές άλλες επιβλαβείς κατηγορίες εκτός από ιούς. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Τύποι ιών υπολογιστών

1. Ιοί άμεσης δράσης

Αυτοί οι τύποι ιών υπολογιστών ήταν πολύ δημοφιλείς στους χάκερ πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πλέον τόσο συχνά. Είναι κυρίως επειδή δεν είναι τόσο «αξιόπιστα».

Όπως και οι περισσότεροι ιοί, οι ιοί άμεσης δράσης άρχισαν να εκτελούνται μόνο όταν ο χρήστης θα ανοίξει ένα μολυσμένο συνημμένο ή θα εκτελέσει κακόβουλο εκτελέσιμο αρχείο. Ωστόσο, τη στιγμή που το συνημμένο ή το αρχείο έκλεισε, ο ιός θα σταματούσε να λειτουργεί.

2. Πολυμορφικοί ιοί

Οι πολυμορφικοί ιοί μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν – ακόμη και με αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς. Όλα οφείλονται στον τρόπο που λειτουργούν – αυτοί οι ιοί μπορούν στην πραγματικότητα να κρυπτογραφήσουν και να αλλάξουν την κωδικοποίησή τους, κάτι που τα περισσότερα προγράμματα ασφαλείας σαρώνουν για να εντοπίσουν έναν ιό.

Μόλις αυτός ο τύπος ιού μολύνει μια συσκευή, θα αρχίσει να αντιγράφεται. Ωστόσο, οι διπλότυπες εκδόσεις του ενδέχεται να τροποποιηθούν ώστε να έχουν διαφορετική απόδοση.

3. Παραβιαστές προγράμματος περιήγησης

Οι εισβολείς προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιούνται από χάκερ για να ανακατευθύνουν τα θύματα σε ηλεκτρονικό ψάρεμα και κακόβουλους ιστότοπους. Βασικά, ο ιός ελέγχει το πρόγραμμα περιήγησής σας. Κάθε φορά που πληκτρολογείτε μια συγκεκριμένη διεύθυνση, ανακατευθύνεστε σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Ενώ οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν συχνά εισβολείς προγράμματος περιήγησης, είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν με λογισμικό προστασίας από ιούς.

4. Ιοί σεναρίων Ιστού

Οι ιοί σεναρίων Ιστού επιτίθενται στον προγραμματισμό ενός ιστότοπου – συνήθως η κωδικοποίηση που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση συνδέσμων, διατάξεων σελίδων, βίντεο και εικόνων. Ο ιός μεταβάλλει την κωδικοποίηση, καθιστώντας τα οπτικά στοιχεία κακόβουλα. Κάθε φορά που ένας χρήστης αλληλεπιδρά μαζί του, η συσκευή του μολύνεται. Ορισμένοι ιοί ενδέχεται να εκτελούν ακόμη και σενάρια εξόρυξης κρυπτογράφησης, τα οποία μπορούν να βλάψουν την CPU της συσκευής σας.

Αυτοί οι τύποι ιών υπάρχουν σχεδόν πάντα σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), αλλά νόμιμοι ιστότοποι μπορούν επίσης να μολυνθούν μαζί τους. Ωστόσο, τα προγράμματα προστασίας από ιούς τα εντοπίζουν εύκολα και μπορείτε να τα αποτρέψετε από την εκτέλεση με προγράμματα αποκλεισμού σεναρίων.

5. Ιοί FAT (Πίνακας κατανομής αρχείων)

Αυτοί οι ιοί στοχεύουν κυρίως χρήστες Microsoft, αλλά μπορούν επίσης να μολύνουν άλλα λειτουργικά συστήματα. Το FAT χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με τη θέση όλων των αρχείων στον σκληρό δίσκο.

Οι ιοί FAT συχνά κρύβονται μεταξύ των αρχείων συστήματος και θα μολύνουν ολόκληρο το FAT μόλις έρθει σε επαφή με το κακόβουλο αρχείο. Οι ιοί FAT θα διαγράψουν ή θα αντικαταστήσουν αρχεία FAT, κάνοντας αποτελεσματικά το σύστημα άχρηστο και θα προκαλέσουν σοβαρή απώλεια δεδομένων.

6. Μακροί ιοί

Οι ιοί μακροεντολών χρησιμοποιούνται συχνά για να μολύνουν λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, όπως το Microsoft Word. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο ιός είναι γραμμένος σε γλώσσα μακροεντολών – η τυπική γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται από προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.

Οι ιοί μακροεντολών έχουν ρυθμιστεί ώστε να ενσωματώνουν κακόβουλο κώδικα στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή σε έγγραφα και υπολογιστικά φύλλα. Μόλις ανοίξει το μολυσμένο πρόγραμμα ή αρχείο, ο ιός θα αρχίσει να λειτουργεί.

Αφού ο ιός ολοκληρώσει τη μόλυνση άλλων αρχείων που σχετίζονται με το λογισμικό, μπορεί να αρχίσει να τροποποιεί το περιεχόμενο των εγγράφων ή να αναλαμβάνει διευθύνσεις email για να στέλνει κακόβουλα συνημμένα σε άλλα άτομα.

7. Πολυμερείς ιοί

Αυτοί οι ιοί (που ονομάζονται επίσης υβριδικοί ιοί) είναι αρκετά απογοητευτικοί για να αντιμετωπιστούν επειδή εξαπλώθηκαν μέσω του συστήματος με πολλούς τρόπους. Το πώς το κάνουν εξαρτάται από τον τρόπο προγραμματισμού τους,

Γενικά, ένας ιός πολλαπλών μερών θα μολύνει τον τομέα εκκίνησης του υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός θα εκκινείται κάθε φορά που ξεκινά το λειτουργικό σύστημα. Επιπλέον, ο ιός θα προσκολληθεί ακόμη και στον σκληρό δίσκο.

8. Αρχείο ιών Infector

Ένας αρκετά τυπικός τύπος ιού. Είναι προγραμματισμένο να προσαρμόζεται στα αρχεία που ανοίγετε και να χρησιμοποιείτε τα περισσότερα – όπως αρχεία Word, για παράδειγμα. Σε μια γρήγορη χρονική περίοδο, ο ιός θα αναλάβει πλήρως το αρχείο. Επίσης, θα εκτελείται κάθε φορά που ανοίγετε και χρησιμοποιείτε το αρχείο.

9. Ιοί κατοίκων

Οι κάτοικοι ιοί είναι πολύ επικίνδυνοι, καθώς μπορούν να κρυφτούν στη μνήμη μιας συσκευής. Εξαιτίας αυτού, μπορεί εύκολα να μολύνει οποιοδήποτε αρχείο εκτελείται σε αυτό το σύστημα. Ακόμα χειρότερα, οι περισσότεροι κάτοικοι ιοί μπορούν να φορτώσουν τη μονάδα αναπαραγωγής τους στη μνήμη. Βασικά, αυτός είναι ένας φανταστικός τρόπος να πούμε ότι θα μπορούν να μολύνουν άλλα αρχεία χωρίς να χρειάζεται να τα εκτελέσετε πρώτα.

Οι κάτοικοι ιοί τείνουν να εκτελούνται κάθε φορά που ξεκινά το λειτουργικό σύστημα. Μερικά από αυτά μπορούν ακόμη και να προσκολληθούν σε λογισμικό προστασίας από ιούς / λογισμικό προστασίας από ιούς για να μολύνουν τυχόν αρχεία που σαρώνονται από αυτό.

10. Αντικατάσταση ιών

Η αντικατάσταση των ιών μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτική. Βασικά, αυτό που κάνουν είναι να μολύνουν ένα αρχείο ή ένα λογισμικό και να διαγράψουν όλα τα περιεχόμενά του και, στη συνέχεια, να αντικαταστήσουν τα δεδομένα στη μνήμη του συστήματος.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας ιός αντικατάστασης δεν είναι τόσο επιβλαβής, αλλά ο ιός μπορεί να καταστρέψει μερικές φορές την αρχική κωδικοποίηση, κάνοντας ένα πρόγραμμα άχρηστο. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ένα λειτουργικό σύστημα.

Πώς να εντοπίζετε ιούς υπολογιστών

Εάν έχετε εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, θα σας ειδοποιήσει γενικά όταν μολυνθεί η συσκευή σας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε, ή απλά θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, ακολουθούν τα συνηθισμένα σημάδια που υποδηλώνουν μόλυνση από ιούς υπολογιστή:

 • Παράξενοι θόρυβοι σκληρού δίσκου – Πολλοί ιοί θέλουν να στοχεύουν τον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Εάν δεν χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή τον υπολογιστή αλλά είναι ενεργοποιημένος και ακούτε δυνατές δραστηριότητες σκληρού δίσκου (συνεχείς θόρυβοι και ήχοι περιστροφής), πιθανότατα αντιμετωπίζετε έναν ιό υπολογιστή.
 • Έλλειψη χώρου στο σκληρό δίσκο – Οι ιοί μπορούν επίσης να βλάψουν τον σκληρό σας δίσκο καταλαμβάνοντας πολύ χώρο. Εάν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι εξαντλείται ο χώρος, είναι πιθανό ένας ιός να έχει εγκαταστήσει τόνους κακόβουλων αρχείων στη συσκευή σας.
 • Έντονη δραστηριότητα CPU – Εάν οι θερμοκρασίες της CPU σας είναι πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο και δεν τη χρησιμοποιείτε για να παίξετε απαιτητικά βιντεοπαιχνίδια, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε έναν ιό υπολογιστή εξόρυξης κρυπτογράφησης.
 • Αναδυόμενα μηνύματα – Αρχίζετε να βλέπετε τυχαίες αναδυόμενες διαφημίσεις και μηνύματα στο πρόγραμμα περιήγησης και στην επιφάνεια εργασίας σας. Μην αλληλεπιδράτε με τις διαφημίσεις (και αυτό περιλαμβάνει το κλικ στο “x” για να τις κλείσετε), καθώς πιθανότατα θα μολύνουν περαιτέρω τη συσκευή σας με περισσότερους ιούς και κακόβουλα προγράμματα.
 • Αργή συμπεριφορά συσκευής – Εάν ο υπολογιστής σας αρχίσει να λειτουργεί πολύ αργά ξαφνικά, πιθανώς επειδή ένας ιός καταλαμβάνει τη μνήμη του συστήματος.
 • Ύποπτη δραστηριότητα αρχείων – Ξεκινάτε να παρατηρείτε ότι πολλά από τα αρχεία σας έχουν διαγραφεί ή μετακινηθεί σε διαφορετικό κατάλογο, ενώ άλλα έχουν αντικατασταθεί.
 • Υψηλή κυκλοφορία δικτύου – Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα δικτύου όταν δεν χρησιμοποιείτε καν τον Ιστό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας ιός να πλημμυρίσει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο με λήψεις και μεταφορτώσεις.
 • Σφάλματα και σφάλματα – Το σύστημά σας ξεκινά τυχαία να αντιμετωπίζει πάγωμα, σφάλματα και μηνύματα σφάλματος που ανοίγουν και κλείνουν εφαρμογές.
 • Ζητήματα προγράμματος περιήγησης – Το πρόγραμμα περιήγησής σας στο Web αρχίζει να λειτουργεί παράξενα. Αρχίζει να σας ανακατευθύνει σε σκιερούς ιστότοπους, εμφανίζει διαφορετικές αρχικές σελίδες και νέες, γραμμές εργαλείων με ανεπιθύμητη αλληλογραφία εμφανίζονται συνεχώς σε αυτό.
 • Προβλήματα λογισμικού ασφαλείας – Κάθε φορά που προσπαθείτε να εκτελέσετε ή να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, δεν μπορείτε να το κάνετε. Συνήθως λαμβάνετε παράξενα μηνύματα σφάλματος που δεν σας παρέχουν ακριβή λόγο για τον οποίο δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.
 • Παραβιασμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – Οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνεργάτες σας αρχίζουν να σας λένε ότι λαμβάνουν περίεργα συνημμένα από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ιός πιθανότατα τον έχει καταλάβει και προσπαθεί να εξαπλωθεί σε άλλους υπολογιστές μέσω κακόβουλων συνημμένων και συνδέσμων.

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα από αυτά τα σημάδια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό.

Προστατεύει ένα VPN από ιούς?

Με απλά λόγια, όχι. Η αλήθεια είναι ότι το VPN και η προστασία από ιούς δεν συμβαδίζουν πραγματικά.

Ένα VPN έχει σχεδιαστεί για την προστασία της διαδικτυακής σας κυκλοφορίας και δεδομένων στο Διαδίκτυο, αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει τη συσκευή σας από μολύνσεις από ιούς υπολογιστών. Η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί απλά δεν έχει προγραμματιστεί για να το κάνει αυτό – για να μην αναφέρουμε ότι μια υπηρεσία VPN χρειάζεται μια ενεργή σύνδεση στο Διαδίκτυο για να λειτουργήσει.

Ένας υπολογιστής ιού, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στη συσκευή σας ακόμα κι αν είστε αποσυνδεδεμένοι από τον ιστό.

Υπάρχουν πολλοί πάροχοι λογισμικού προστασίας από ιούς / antimalware για να διαλέξετε, αλλά οι προτάσεις μας είναι Malwarebytes και ESET.

Φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα VPN όποτε έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η χρήση του παράλληλα με λογισμικό προστασίας από ιούς είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς στον Ιστό.

Χρειάζεστε ένα αξιόπιστο VPN για χρήση με το λογισμικό προστασίας από ιούς?

Το CactusVPN είναι μόνο η υπηρεσία που χρειάζεστε. Χρησιμοποιούμε κρυπτογράφηση υψηλών προδιαγραφών (όπως το AES) και ασφαλή πρωτόκολλα (όπως το SoftEther και το OpenVPN) για την προστασία όλης της διαδικτυακής σας κίνησης όποτε βρίσκεστε στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, δεν αποθηκεύουμε αρχεία καταγραφής, επομένως το απόρρητό σας θα είναι απόλυτα ασφαλές μαζί μας.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε όλα αυτά είναι να εγγραφείτε και να κατεβάσετε τις φιλικές προς τον χρήστη εφαρμογές μας στην πλατφόρμα της επιλογής σας.

Ω, και θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε το CactusVPN δωρεάν για 24 ώρες εάν θέλετε. Επιπλέον, παρέχουμε επίσης εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, οπότε αγοράζετε σχεδόν χωρίς κινδύνους.

Πώς να αποτρέψετε τους ιούς του υπολογιστή από τη μόλυνση της συσκευής σας

Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες της συσκευής σας να πέσει θύματα ιών υπολογιστών:

 • Πρώτα απ ‘όλα, χρησιμοποιήστε ένα από τα προγράμματα προστασίας από ιούς που αναφέραμε παραπάνω. Ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να ονομάζονται λογισμικό antimalware, αλλά είναι το ίδιο πράγμα – ο ιός είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού.
 • Βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό προστασίας από ιούς / λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πάντα ενημερωμένα. Ακόμη και η μικρότερη ενημέρωση θα μπορούσε να περιέχει κάποιες αλλαγές ασφαλείας που θα κρατήσουν τους επιβλαβείς ιούς.
 • Εάν το λειτουργικό σας σύστημα διαθέτει τείχος προστασίας, αφήστε το. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του μπορεί να μην είναι εξαιρετικά αξιόπιστες, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
 • Μην απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που λαμβάνετε. Θα μπορούσαν να σας ανακατευθύνουν σε κακόβουλο ιστότοπο ή να σας ξεγελάσουν για τη λήψη συνημμένων που έχουν μολυνθεί από ιούς. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ηλεκτρονικό ψάρεμα και πώς να εντοπίσετε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.
 • Προγραμματίστε τακτικές σαρώσεις με το πρόγραμμα προστασίας από ιούς – κατά προτίμηση σε καθημερινή βάση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε σαρώσει οποιοδήποτε αρχείο κατεβάζετε πριν το ανοίξετε.
 • Εγκαταστήστε προγράμματα αποκλεισμού σεναρίων στα προγράμματα περιήγησής σας. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το uMatrix και το uBlock Origin. Το να συνηθίσεις τους μπορεί να χρειαστεί λίγο στην αρχή, αλλά θα αποτρέψουν ακόμη και τους ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος να εκτελούν σενάρια και διαφημίσεις που έχουν μολυνθεί από ιούς όταν αποκτάς πρόσβαση.
 • Ενεργοποιήστε επίσης τα πρόσθετα κλικ για αναπαραγωγή στα προγράμματα περιήγησής σας, καθώς θα αποτρέψουν την εκτέλεση σεναρίων Java και Flash, εκτός εάν τους το πείτε συγκεκριμένα να αλληλεπιδράσουν με βίντεο ή διαφήμιση. Δείτε πώς μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε σε όλα σχεδόν τα προγράμματα περιήγησης.
 • Εάν έχετε εγκαταστήσει παλιά, παλιά προγράμματα στο σύστημά σας, τα οποία σπάνια χρησιμοποιείτε ή δεν χρησιμοποιείτε καθόλου, απεγκαταστήστε τα. Οι ιοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες ασφαλείας που δεν έχουν πλέον διορθωθεί.
 • Μην κατεβάζετε σχηματικά αρχεία. Ένα αρχείο 23Kb .bat ή .exe που ισχυρίζεται ότι είναι πρόγραμμα εγκατάστασης για ένα νέο βιντεοπαιχνίδι είναι πιθανότατα ένας ιός που μεταμφιέζεται.
 • Εάν παρατηρήσετε νέα προγράμματα ή εικονίδια στο σύστημά σας τα οποία δεν αναγνωρίζετε, σαρώστε τα και διαγράψτε τα.

Πώς να απαλλαγείτε από ιούς υπολογιστών

Εάν το λειτουργικό σας σύστημα μολυνθεί από ιό, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να το επανεκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία. Αλλά πριν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξωτερικό σκληρό δίσκο, CD / DVD ή memory stick με λογισμικό προστασίας από ιούς.

Μόλις βρίσκεστε σε ασφαλή λειτουργία, αποσυνδεθείτε από τον ιστό και αρχίστε να καταργείτε τυχόν προσωρινά αρχεία που βρίσκετε. Πολλά από αυτά πιθανότατα έχουν προστεθεί από τον ιό και η διαγραφή προσωρινών αρχείων θα επιταχύνει τη διαδικασία σάρωσης.

Όταν τελειώσετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς και να εκτελέσετε μια πλήρη σάρωση του συστήματός σας. Εάν δεν είναι εγκατεστημένο, χρησιμοποιήστε το CD / DVD, τον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή το memory stick για να το εγκαταστήσετε. Στη συνέχεια, ελέγξτε τα προγράμματα περιήγησής σας για να δείτε εάν πρέπει να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις της αρχικής σελίδας σας. Εάν βλέπετε περίεργες γραμμές εργαλείων ή διαφημίσεις, απλώς εγκαταστήστε ξανά τα προγράμματα περιήγησης εάν είναι δυνατόν. Εάν όχι, απεγκαταστήστε τα, επανεκκινήστε τη συσκευή και πραγματοποιήστε νέα εγκατάσταση στην κανονική λειτουργία του συστήματος.

Λάβετε υπόψη ότι όλες αυτές οι συμβουλές ενδέχεται να μην λειτουργούν το 100% του χρόνου. Εάν δεν μπορείτε να εκτελέσετε κανένα από αυτά τα βήματα, ή εάν ο υπολογιστής ή το λειτουργικό σας σύστημα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από ιό, πρέπει να το μεταφέρετε σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο εάν πρέπει να καταργήσετε με μη αυτόματο τρόπο έναν ιό από το μητρώο του συστήματός σας – ειδικά εάν δεν έχετε εμπειρία με αυτό. Η κατάργηση λανθασμένου αρχείου θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το λειτουργικό σας σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να καλέσετε τις αρχές εάν οι νόμοι της χώρας σας καλύπτουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο – ειδικά εάν ένας εισβολέας έχει κλέψει οικονομικά και προσωπικά στοιχεία από έναν ιό από εσάς.

Η κατώτατη γραμμή

Λοιπόν, τι είναι ο ιός του υπολογιστή και πώς λειτουργεί?

Λοιπόν, είναι πολύ απλό – είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να αντιγραφεί μόνος του και να μολύνει άλλους υπολογιστές σε ένα δίκτυο με κακόβουλο κώδικα εάν ο χρήστης εκτελέσει συγκεκριμένες ενέργειες. Οι χάκερ χρησιμοποιούν συχνά ιούς υπολογιστών για να κάνουν τις συσκευές άχρηστες και για να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες από ανθρώπους.

Προστατεύει όμως το VPN από ιούς; Είστε ασφαλείς χρησιμοποιώντας μόνο ένα VPN στον ιστό?

Βασικά, όχι ακριβώς. Ένα VPN δεν έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει προστασία από ιούς. Θα σας προστατεύσει από διάφορες διαδικτυακές απειλές, αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει τη συσκευή σας από ιούς και κακόβουλα προγράμματα. Μόνο ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς μπορεί να το κάνει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα VPN παράλληλα με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς / antimalware όποτε βρίσκεστε στο Διαδίκτυο.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map