Συμβουλές για τον τρόπο ασφαλούς χρήσης ενός δημόσιου υπολογιστή | Υπηρεσία VPN


Διαβάστε αυτές τις συμβουλές για την ασφαλή περιήγηση και πώς να διατηρήσετε τα προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία της εργασίας σας απόρρητα.

Πόσο ασφαλής είναι ένας δημόσιος υπολογιστής?

Τις περισσότερες φορές, δεν έχετε προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με τις πτυχές ασφάλειας του υπολογιστή που χρησιμοποιείτε προσωρινά, πόσο ασφαλής είναι η σύνδεση και εάν καταγράφονται οι ενέργειές σας στο διαδίκτυο.

Η χρήση μιας δημόσιας συσκευής μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη για την ασφαλή περιήγησή σας ή ευαίσθητες ιδιωτικές πληροφορίες, όπως ασφάλεια δεδομένων, ασφάλεια κωδικού πρόσβασης ή τραπεζικές λεπτομέρειες. Εάν δεν λαμβάνετε ορισμένα βασικά μέτρα ασφάλειας του υπολογιστή, ενδέχεται να διακυβεύονται τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ποιοι κίνδυνοι από τη χρήση δημόσιων υπολογιστών υπάρχουν?

Ακολουθούν ορισμένοι από τους πιο κοινούς κινδύνους όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή:

  1. Κάποιος αποκτά πρόσβαση στη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο ειδικά εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο WiFi
  2. Οι άνθρωποι μπορούν να είναι αδιάκριτοι και να δουν την οθόνη σας
  3. Το κακόβουλο λογισμικό και το λογισμικό υποκλοπής spyware σε δημόσιους υπολογιστές
  4. Πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησής σας
  5. Κλοπή σημαντικών προσωπικών πληροφοριών
  6. Κλοπή κωδικών πρόσβασης και διαπιστευτηρίων σύνδεσης

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καλύψετε τα διαδικτυακά σας κομμάτια εάν βρεθείτε σε περίπτωση χρήσης δημόσιου υπολογιστή. Θυμηθείτε πρώτα την ασφάλεια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν δημόσιο υπολογιστή με ασφάλεια?

Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε έναν δημόσιο υπολογιστή εντελώς ασφαλή. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους από τη χρήση δημόσιων υπολογιστών.

Ακολουθούν μερικές δημόσιες συμβουλές για την ασφάλεια των υπολογιστών που πρέπει να ακολουθήσετε.

Διαγράψτε το ιστορικό περιήγησής σας

Όταν ολοκληρώσετε την περιήγηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει τα cookie, τα δεδομένα φόρμας, το ιστορικό περιήγησης, τα προσωρινά αρχεία ή τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης.

Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης

Αναφέραμε στο παρελθόν την αποθήκευση κωδικού πρόσβασης ως εξαιρετικά επικίνδυνο και αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή. Πριν συνδεθείτε, βεβαιωθείτε ότι η επιλογή “αποθήκευση κωδικού πρόσβασης” δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Επίσης, προσέξτε το «Keyloggers», καθώς αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές μπορούν να καταγράψουν κάθε πλήκτρο που πατάτε στο πληκτρολόγιό σας και να καταγράψουν τα πάντα από κωδικούς πρόσβασης, προσωπικά μηνύματα, στοιχεία πιστωτικής κάρτας και σχεδόν όλα όσα πληκτρολογείτε. Επομένως, προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε δημόσιο υπολογιστή, θα πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι δεν έχουν συνδεθεί συσκευές keylogger.

Μην χρησιμοποιείτε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και του τραπεζικού σας λογαριασμού

Αποφεύγετε πάντα ενέργειες που ενδέχεται να αποκαλύπτουν πολύτιμους κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού ή προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και στοιχεία χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, καθώς οι πληροφορίες μπορούν να κλαπούν και να χρησιμοποιηθούν.

Μην αποθηκεύετε αρχεία

Ορισμένα από τα αρχεία που συνήθως αποθηκεύετε τοπικά μπορούν να περιέχουν ιδιωτικές ή ευαίσθητες πληροφορίες, για παράδειγμα ένα σημαντικό συνημμένο email. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δεδομένων σας είναι με τη χρήση μιας μονάδας flash στην οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία, εάν χρειάζεται.

Επίσης, φροντίστε να διαγράψετε τα προσωρινά αρχεία που σχετίζονται με τη χρήση προγραμμάτων διαφορετικών από τα προγράμματα περιήγησης ιστού. Αυτά τα αρχεία συνήθως υποτίθεται ότι διαγράφονται αυτόματα όταν κλείνετε το πρόγραμμα ή κατά την επανεκκίνηση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Επανεκκινήστε

Αφού χρησιμοποιήσετε έναν δημόσιο υπολογιστή, η επανεκκίνηση είναι το τελευταίο βήμα που πρέπει να κάνετε για να διαγράψετε τα κομμάτια σας. Αυτό θα καθαρίσει το αρχείο σελίδας και θα καθαρίσει τα πάντα από τη φυσική μνήμη (RAM).

Προσέξτε για snoops

Δεδομένου ότι βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε τους ξένους γύρω σας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος κρύβεται πίσω από τον ώμο σου. Επίσης, λάβετε υπόψη τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες στα περισσότερα δημόσια μέρη, καθώς μπορούν να καταγράψουν κάθε σας κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της πληκτρολόγησης κωδικού πρόσβασης και της οθόνης.

Χρειάζεστε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN?

Σας καλύψαμε – το CactusVPN προσφέρει ένα VPN υψηλού επιπέδου που διαθέτει κρυπτογράφηση στρατιωτικής ποιότητας, υποστήριξη 24/7, διακόπτη Kill, διακομιστές υψηλής ταχύτητας 28+ με απεριόριστο εύρος ζώνης και έως έξι πρωτόκολλα VPN για να διαλέξετε. Επιπλέον, δεν καταγράφουμε κανένα από τα δεδομένα σας και η υπηρεσία μας λειτουργεί σε πολλές πλατφόρμες.

Και αν θέλετε ποτέ να δοκιμάσετε άλλους τρόπους κατάργησης αποκλεισμού ιστότοπων, προσφέρουμε επίσης μια υπηρεσία Smart DNS που καταργεί τον αποκλεισμό 300+ ιστότοπων για εσάς. Αυτό, και όλοι οι διακομιστές VPN διπλασιάζονται ως διακομιστές μεσολάβησης.

Και μόλις γίνετε χρήστης του CactusVPN, θα έχουμε ακόμα την πλάτη σας με εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.

Συμπέρασμα

Σήμερα, σπάνια βρισκόμαστε στην κατάσταση όπου πρέπει να χρησιμοποιούμε δημόσιους υπολογιστές, καθώς όλοι έχουν τουλάχιστον μία προσωπική συσκευή μόνιμα στη διάθεσή τους. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να λάβετε όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να διατηρήσετε ασφαλή τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς πρόσβασης ή να κατεβάσετε αρχεία, τότε θα πρέπει σίγουρα να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές. Και μην ξεχνάτε, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης. Ασφαλής περιήγηση!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me