Πώς λειτουργεί ένα VPN; |


Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, ας δούμε τι είναι το VPN και, στη συνέχεια, να παρουσιάσουμε (μαζί με εικόνες) πώς αντιμετωπίζετε μια σύνδεση στο διαδίκτυο χωρίς και με ένα VPN – έτσι ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργεί η υπηρεσία.

Τι είναι ένα VPN?

Το VPN (Virtual Private Network) είναι μια υπηρεσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την προστασία των προσωπικών σας πληροφοριών και της διαδικτυακής κίνησης στο Διαδίκτυο. Βασικά, η υπηρεσία δημιουργεί μια ασφαλή, κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και ενός διακομιστή VPN. Όλες οι συνδέσεις ιστού περνούν από τον ISP σας, αλλά δεν μπορούν πλέον να τις παρακολουθούν. Επίσης, η πραγματική σας διεύθυνση IP είναι κρυφή.

Πώς μπορείτε να συνδεθείτε στον Ιστό χωρίς VPN

Ακολουθεί μια ακριβής αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο συνδέεστε στο Διαδίκτυο:

Μη προστατευμένη σύνδεση στο Διαδίκτυο

Γίνεται γρήγορα προφανές ότι κάθε φορά που συνδέεστε στον Ιστό, τα δεδομένα και η επισκεψιμότητά σας περνούν μέσω του ISP σας σε μορφή αναγνώσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν ουσιαστικά να δουν ό, τι κάνετε στο διαδίκτυο – τι αναζητάτε, ποια αρχεία κατεβάζετε, σε ποιους ιστότοπους έχετε πρόσβαση, και ούτω καθεξής.

Για μερικούς από εσάς, αυτό μπορεί να μην αποτελεί τεράστια ανησυχία, αλλά το σκεφτείτε αυτό – πολλοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους διατήρησης δεδομένων, οπότε πρέπει να αποθηκεύουν δεδομένα χρηστών (ναι, αυτό περιλαμβάνει τη δραστηριότητα ιστού σας) και να τα μοιραστείτε με τις αρχές και κυβερνητικές υπηρεσίες. Σε μέρη όπως οι ΗΠΑ, μπορούν ακόμη και να πουλήσουν αυτές τις πληροφορίες σε διαφημιζόμενους τρίτων.

Εκτός αυτού, οι χάκερ είναι μια άλλη απειλή, καθώς μπορούν να παρακολουθούν τις συνδέσεις σας (ειδικά σε μη ασφαλή δίκτυα) και να κλέβουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Μόλις το κάνουν αυτό, μπορούν είτε να τα χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν χρήματα από εσάς είτε να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας, ή απλώς να τα δημοπρατήσουν στο deep web. Ω, και ας μην ξεχνάμε τις υπηρεσίες παρακολούθησης που μπορούν ελεύθερα να παρακολουθούν όλες τις διαδικτυακές σας συνήθειες.

Και δεν είναι μόνο αυτό – τα προσωπικά σας δεδομένα και η διαδικτυακή επισκεψιμότητα δεν είναι τα μόνα πράγματα που εκτίθενται στον ιστό χωρίς VPN. Η διεύθυνση IP σας και – κατά συνέπεια – η γεωγραφική σας τοποθεσία εκτίθενται επίσης.

Δεν νομίζετε ότι είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε; Λοιπόν, σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο – ορισμένοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν την εκτεθειμένη διεύθυνση IP σας για να συλλέξουν πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν, όπως η χώρα και η πόλη στην οποία ζείτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούσαν ακόμη και να μάθουν ποιος είναι ο ISP σας ή απλά χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση IP για να εκτελέσετε στοχευμένες επιθέσεις κατά των συσκευών και των δρομολογητών σας.

Επιπλέον, εάν βρίσκεστε σε μια χώρα όπου το torrenting είναι ένα ευαίσθητο νομικό θέμα, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας μπορεί να σας στείλει μια προειδοποίηση εάν σας πιάσει αρχεία torrenting, ή μπορεί να προωθήσει τις πληροφορίες σας σε εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε λήψη :

 • Ειδοποιήσεις DMCA
 • Τεράστια πρόστιμα
 • Ποινές φυλάκισης

Πώς συνδέεστε στον Ιστό με ένα VPN

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ήταν η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο αν χρησιμοποιούσατε ένα VPN:

Πώς λειτουργεί ένα διάγραμμα VPN

Βασικά, χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα-πελάτη VPN για να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή VPN τον οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στον Ιστό. Η εισερχόμενη κίνηση αποστέλλεται στη συσκευή σας μέσω του διακομιστή VPN και του πελάτη. Αυτή είναι η ουσία του τρόπου λειτουργίας των συνδέσεων VPN.

Επειδή δημιουργείται ένα κρυπτογραφημένο “tunnel” μεταξύ εσάς και του διακομιστή VPN, ο ISP σας (ή οποιοσδήποτε άλλος, για αυτό το θέμα) δεν μπορεί να παρακολουθεί την διαδικτυακή κίνηση και τα δεδομένα σας. Μόνο οι συσκευές σε κάθε άκρο της σήραγγας VPN (ο πελάτης VPN στη συσκευή σας και ο διακομιστής VPN) μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις πληροφορίες, καθώς μόνο αυτές μπορούν να τις κρυπτογραφήσουν. Επίσης, ο διακομιστής VPN θα αντικαταστήσει τη διεύθυνση IP σας με τη δική του, επίσης, μόλις δημιουργηθεί η σύνδεση, αποκρύπτοντας αποτελεσματικά τη γεωγραφική τοποθεσία σας στο διαδίκτυο.

Συνολικά, σε αντίθεση με την πρόσβαση στον Ιστό χωρίς VPN, το να το κάνετε με ένα VPN διασφαλίζει ότι μπορείτε να απολαύσετε ιδιωτική περιήγηση, η ηρεμία σας γνωρίζοντας ότι προστατεύονται τα προσωπικά σας στοιχεία και η απεριόριστη πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο (δεδομένου ότι η απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας σημαίνει ότι μπορείτε παράκαμψη ενοχλητικά γεω-μπλοκ και τείχη προστασίας).

Πώς λειτουργεί ένα VPN?

Ένα VPN βασίζεται σε έναν πελάτη VPN, διακομιστές VPN και πρωτόκολλα κρυπτογράφησης VPN για να σας προσφέρει μια ομαλή, ασφαλή διαδικτυακή εμπειρία. Ο πελάτης δημιουργεί την ασφαλή σύνδεση με τους διακομιστές και και οι δύο κρυπτογραφούν και αποκρυπτογραφούν τα διαδικτυακά δεδομένα και την κυκλοφορία σας χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους πρωτοκόλλων VPN.

Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση ολόκληρης της διαδικασίας:

 1. Χρησιμοποιείτε τον πελάτη VPN για να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή VPN. Όταν το κάνετε αυτό, ο πελάτης αρχίζει να κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας.
 2. Ο πελάτης VPN δημιουργεί μια σύνδεση με τον κατάλληλο διακομιστή μέσω του ISP σας και ρυθμίζει το “tunnel” του VPN.
 3. Ο διακομιστής VPN αντικαθιστά τη διεύθυνση IP σας με τη δική του (αποκρύπτοντας έτσι τη γεωγραφική σας τοποθεσία), αρχίζει να αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα που λαμβάνει από εσάς και προωθεί τις συνδέσεις σας στον Ιστό.
 4. Μόλις ο διακομιστής VPN λάβει τα διαδικτυακά δεδομένα που ζητήσατε από διάφορους διακομιστές ιστού, τον κρυπτογραφεί και τα στέλνει πίσω στη συσκευή σας μέσω του ISP σας.
 5. Όταν ο πελάτης VPN λαμβάνει την εισερχόμενη κίνηση, το αποκρυπτογραφεί για εσάς.

Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα VPN βοηθούν στην ιδιωτική περιήγηση και πώς λειτουργούν. Παρόλο που η όλη διαδικασία μπορεί να μοιάζει με πολύ χρόνο, συνήθως συμβαίνει σχεδόν στιγμιαία.

Πώς λειτουργούν οι πελάτες VPN?

Οι πελάτες VPN είναι λογισμικό που παρέχεται από παρόχους VPN στους χρήστες τους για να τους επιτρέπουν να εκτελούν εύκολα τις υπηρεσίες VPN στις συσκευές τους. Οι πελάτες VPN λειτουργούν γενικά σε πολλές συσκευές και λειτουργικά συστήματα και είναι εύκολο στην εγκατάσταση.

Οι χρήστες συνήθως πρέπει απλώς να εκτελέσουν τον πελάτη και να επιλέξουν έναν διακομιστή στον οποίο θέλουν να συνδεθούν. Επιπλέον, ενδέχεται να είναι σε θέση να τροποποιήσουν ορισμένες επιλογές σύνδεσης, όπως να επιλέξουν μεταξύ TCP και UDP ή του πρωτοκόλλου VPN που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Μόλις ο χρήστης επιλέξει έναν διακομιστή, ο πελάτης θα δημιουργήσει τη σύνδεση και θα αρχίσει να κρυπτογραφεί τυχόν αιτήματα σύνδεσης που στέλνει ο χρήστης στον Ιστό.

Τι είναι το λογισμικό πελάτη VPN

Ωστόσο, δεν προσφέρουν όλες οι συσκευές υποστήριξη για πελάτες VPN – όπως κονσόλες παιχνιδιών και μερικές έξυπνες τηλεοράσεις, για παράδειγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι συνδέσεις VPN πρέπει να πραγματοποιηθούν πρώτα σε έναν δρομολογητή. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στον Ιστό μέσω του δρομολογητή με δυνατότητα VPN θα το κάνει χρησιμοποιώντας συνδέσεις με προστασία VPN.

Τώρα, οι εφαρμογές πελατών δεν είναι οι μόνες εκεί έξω. Εκτός από τους πελάτες που αναπτύχθηκαν από παρόχους VPN, έχετε επίσης πελάτες πρωτοκόλλου VPN. Για παράδειγμα, το OpenVPN έχει τον δικό του πελάτη και το SoftEther. Ωστόσο, οι πελάτες πρωτοκόλλου VPN τείνουν να είναι λίγο πιο περίπλοκοι και δεν προσφέρουν πραγματικά μεγάλη συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών, οπότε πολλοί διαδικτυακοί χρήστες προτιμούν να κολλάνε στις εφαρμογές πελατών.

Επιπλέον, μερικές φορές, οι πελάτες VPN δεν είναι καν εφαρμογές – μόνο πρωτόκολλα VPN ή πελάτες που είναι ενσωματωμένοι σε ένα λειτουργικό σύστημα. Η πλατφόρμα VPN των Windows είναι ένα καλό παράδειγμα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι επιλογές είναι πιο DIY και όχι 100% αξιόπιστες.

Πώς λειτουργούν τα VPN σε κινητά?

Ο τρόπος λειτουργίας ενός VPN σε κινητά μοιάζει σχεδόν με τον τρόπο λειτουργίας ενός πελάτη VPN. Η μόνη διαφορά είναι ότι πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή VPN στην κινητή συσκευή σας – συνήθως μέσω του iTunes ή του Google Play.

Σε περίπτωση που ο πάροχος VPN δεν διαθέτει λειτουργικό πελάτη για κινητά, συνήθως θα σας προσφέρει πρόσβαση σε σεμινάρια που σας δείχνουν πώς να ρυθμίσετε μια μη αυτόματη σύνδεση.

Πώς λειτουργούν οι σήραγγες και η κρυπτογράφηση VPN?

Τα VPN βασίζονται στην κρυπτογράφηση για να ασφαλίσουν τις συνδέσεις σας στο Web και την εισερχόμενη κίνηση που λαμβάνετε από το Διαδίκτυο. Με απλά λόγια, η κρυπτογράφηση είναι ένας τρόπος μετατροπής δεδομένων από αναγνώσιμη μορφή σε κωδικοποιημένη. Μόνο το άτομο / η συσκευή που έχει κλειδί αποκρυπτογράφησης (σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή ο πελάτης VPN και ο διακομιστής VPN) μπορούν να μετατρέψουν τα δεδομένα σε αναγνώσιμη μορφή.

Και έτσι ουσιαστικά λειτουργεί η κρυπτογράφηση VPN.

Πρωτόκολλο VPN

Όσο για το πώς λειτουργεί μια σήραγγα VPN, σκεφτείτε το ως ένα ιδιωτικό δίκτυο που έχει ρυθμιστεί μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή VPN. Όλοι έξω από τη σήραγγα (ISP, υπηρεσίες επιτήρησης, χάκερ) δεν μπορούν να ρίξουν μια ματιά σε αυτό.

Τώρα, πόσο ισχυρή είναι η κρυπτογράφηση ενός VPN εξαρτάται από το πρωτόκολλο VPN που χρησιμοποιεί το λογισμικό VPN. Οι λιγότερο ισχυρές κρυπτογραφίες προσφέρουν γρηγορότερες ταχύτητες, αλλά είναι λιγότερο ασφαλείς, ενώ πιο ισχυρά πρωτόκολλα μπορούν να επιβραδύνουν λίγο τις ταχύτητές σας λόγω της διαδικασίας κρυπτογράφησης / αποκρυπτογράφησης. Γενικά, αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα VPN:

 • PPTP
 • IKEv2
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN

Κατώτατη γραμμή – η κρυπτογράφηση είναι πώς ένα VPN παρέχει ασφάλεια στο διαδίκτυο, πώς ένα VPN κρύβει εσάς και την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο και πώς τα VPN διατηρούν τους χάκερ.

Πώς λειτουργούν οι διακομιστές VPN?

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένας διακομιστής VPN είναι αρκετά απλός – λαμβάνει κρυπτογραφημένη κίνηση από τη συσκευή σας, τον αποκρυπτογραφεί και τον προωθεί στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια, κρυπτογραφεί τα δεδομένα που λαμβάνει από τον Ιστό και τα στέλνει πίσω σε εσάς. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αποκρυπτογραφούνται από τον πελάτη VPN για εσάς.

Διακομιστές VPN

Εάν είστε περίεργοι ποιοι είναι οι διακομιστές VPN, είναι βασικά κανονικοί διακομιστές που έχουν διαμορφωθεί με λογισμικό VPN και έχουν πιο λογικές θύρες και επικοινωνίες. Οι πάροχοι VPN φιλοξενούν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς τους διακομιστές και τις παραδίδουν στους καταναλωτές. Το λογισμικό VPN θα χειριστεί επίσης μηχανικούς ελέγχου πρόσβασης και θα εξασφαλίσει συνδέσεις πελάτη / διακομιστή χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους πρωτοκόλλων VPN.

Επίσης, η σύνδεση σε έναν τέτοιο διακομιστή VPN είναι πώς τα VPN αλλάζουν τη διεύθυνση IP σας. Μόλις συνδεθείτε σε αυτήν, η διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τον ISP αντικαθίσταται αμέσως με τη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN. Έτσι, οποιοσδήποτε ιστότοπος στον οποίο έχετε πρόσβαση ενώ είστε συνδεδεμένοι σε διακομιστή VPN θα βλέπει μόνο τη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN.

Ψάχνετε για ένα καλό VPN?

Εμείς εδώ στο CactusVPN έχουμε τη λύση για εσάς – μια υπηρεσία VPN υψηλών προδιαγραφών που διαθέτει ισχυρή κρυπτογράφηση AES, 6 πρωτόκολλα VPN για να διαλέξετε και πολιτική χωρίς καταγραφή. Ω, και προσφέρουμε επίσης 28+ διακομιστές υψηλής ταχύτητας (9 εκ των οποίων διαθέτουν υποστήριξη P2P) και εφαρμογές συμβατές με πολλαπλές πλατφόρμες.

Επιπλέον, εκτός από την κορυφαία ασφάλεια και το απόρρητο, προσφέρουμε και άλλα καλούδια – όπως μια έξυπνη υπηρεσία DNS που σας βοηθά να ξεμπλοκάρετε περισσότερους από 300 παγκόσμιους ιστότοπους με περιορισμούς γεωγραφικού περιεχομένου, ένα Killswitch που διασφαλίζει ότι θα είστε πάντα ασφαλείς στο διαδίκτυο και απεριόριστο εύρος ζώνης.

Χρειάζεστε λίγο χρόνο για να αποφασίσετε?

Λοιπόν, τι γίνεται με αυτό ενώ δοκιμάζετε την εντελώς δωρεάν 24ωρη δοκιμή μας; Δεν απαιτούνται στοιχεία πιστωτικής κάρτας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητες της υπηρεσίας μας στο έπακρο.

Και υπάρχουν περισσότερα – μόλις γίνετε χρήστης του CactusVPN επιλέγοντας μία από τις πολλαπλές μας συνδρομές φιλικές προς τον προϋπολογισμό, θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.

συμπέρασμα

Λοιπόν, πώς λειτουργεί ένα VPN; Λοιπόν, εδώ είναι η σύντομη έκδοση – το λογισμικό κρυπτογραφεί τα αιτήματά σας σύνδεσης στον διακομιστή VPN και οι πληροφορίες ιστού που στέλνει ο διακομιστής σε εσάς, διασφαλίζοντας έτσι τον ISP σας (που είναι ο μεσάζων μεταξύ σας και του διακομιστή VPN) δεν μπορεί να παρακολουθεί τι κάνετε ή έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επίσης, όταν συνδέεστε σε έναν διακομιστή VPN, η διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τον ISP αντικαθίσταται από τη διεύθυνση του διακομιστή, αποκρύπτοντας αποτελεσματικά τη γεωγραφική σας τοποθεσία (και τυχόν άλλες πληροφορίες που σχετίζονται με τη διεύθυνση IP σας) όταν είστε συνδεδεμένοι.

Συνολικά, τα VPN έχουν πολλές χρήσεις και είναι πάντα καλή ιδέα να βασίζεστε σε ένα όταν έχετε πρόσβαση στον ιστό – είτε θέλετε απλώς να απολαμβάνετε βελτιωμένο απόρρητο, να προστατεύετε τα δεδομένα σας από χάκερ είτε να έχετε πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map