Privasi Dalam Talian: 11 Cara Melindungi Diri Anda pada 2020 (dan Melebihi)

Mengatakan “privasi dalam talian” sering terdengar seperti oxymoron memandangkan sifat yang berlawanan dari kedua-dua perkataan itu. Ini sama dengan cuba membantah kemungkinan wujudnya api sejuk atau es panas. Dalam terjemahan, ia bermaksud sesuatu berlawanan dengan intuitif dan tidak mungkin.


Walau bagaimanapun, pada tahun 2020, sangat sedikit perkara yang penting seperti berhati-hati dengan data seseorang di internet. Mereka yang tidak peduli tentang privasi mereka bahkan boleh mendapati diri mereka berada dalam kedudukan identiti yang dicuri, tuduhan palsu, atau lebih teruk lagi.

bagaimana melindungi privasi dalam talian anda

Dalam erti kata lain, mengabaikan namanya tidak serupa dengan masuk ke dalam kereta setelah memotong garisan brek dan meletakkan enjin jet di bawah tudung. Maknanya, pasti akan mengakibatkan bencana besar.

Nasib baik, dunia mempunyai sebilangan besar individu penyayang seperti juga penggodam. Oleh itu, orang telah menemui banyak cara untuk melindungi keselamatan dalam talian mereka dengan menggunakan beberapa teknik yang cukup mudah.

Untuk mengelakkan daripada bergabung dengan kumpulan 16.7 juta individu yang identitinya dicuri pada tahun 2017, setiap orang harus mematuhi nasihat berikut.

1. Sembunyikan Nombor Telefon Anda

Berkongsi nombor telefon bimbit seseorang dalam talian menunjukkan kesilapan yang tidak boleh diambil kira menghalang privasi.

Pertama, ini memungkinkan penggodam berpotensi untuk menentukan lokasi seseorang dengan tidak lebih dari sekadar mencari kod kawasan. Nasib baik, bagaimanapun, mendapatkan nombor telefon tidak memberi pengguna jahat terlalu banyak pengaruh.

Oleh itu, bahaya sebenar untuk menghantar nombor telefon dalam talian datang dari telemarketer. Ini adalah orang atau robot yang membuat panggilan dari nombor yang dihasilkan secara rawak yang mungkin sepadan dengan kod kawasan seseorang.

Kemudian, setelah pengguna mengambil, mereka berusaha menjual beberapa produk atau mengumpulkan lebih banyak data mereka. Malangnya, panggilan ini akan berlaku hampir mustahil untuk tidak ikut serta apabila nombor telefon seseorang terganggu.

Memandangkan seberapa luas masalah ini, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan membuat pelbagai daftar “Jangan Panggil”. Oleh itu, cara untuk meningkatkan privasi setelah melakukan kesalahan berkongsi nombor telefon adalah dengan mendaftar di senarai ini.

Kadang kala, melakukannya akan menghilangkan masalah. Sekali lagi, ia hanya boleh menghentikan sebentar panggilan berterusan sehingga kegigihan telemarketer berlaku.

2. Berhati-hati di Media Sosial

Sehingga 2018, terdapat 2.34 bilion pengguna di laman web media sosial. Pertama, ini bermaksud bahawa ibu saudara dan bapa saudara setiap orang mempunyai profil dan sering berkongsi gambar keluarga. Kedua, ini bermaksud bahawa penggodam mempunyai cara yang sempurna untuk mencari mangsa yang berpotensi.

Peratusan penduduk A.S. dengan profil media sosial dari tahun 2008 hingga 2018

Kehadiran di media sosial sangat berisiko kerana selalunya merangkumi foto peribadi, pandangan lokasi, corak perbelanjaan, sejarah melayari, dan banyak lagi.

Sekiranya penggodam dapat menggunakan salah satu titik data ini secara individu, ia boleh menjadi bencana.Oleh itu, hakikat bahawa mereka dapat menjangkau mereka semua di satu tempat secara praktikal membina sebuah medan di mana seseorang memberikan semua maklumat yang relevan di piring perak.

Kadang kala, penggodam berpura-pura menjadi orang lain dan berusaha untuk bertemu dengan anda untuk mendapatkan maklumat daripada anda secara peribadi. Sebaiknya dapatkan sistem keselamatan rumah yang baik untuk memastikan perlindungan sepenuhnya dari senario ini.

Untuk meningkatkan privasi, perkara yang paling munasabah adalah menjauhi platform media sosial. Namun, itu bukan alternatif termudah kerana banyak orang menggunakan laman web ini untuk interaksi keluarga, komunikasi perniagaan, dan banyak lagi.

Jadi, pilihan terbaik seterusnya adalah untuk mengelakkan menyiarkan gambar peribadi, merahsiakan semua profil, jangan sekali-kali berkongsi maklumat lokasi, dan jarang atau tidak pernah membeli barang secara langsung di platform ini.

3. Sekat Lokasi Perkhidmatan

Banyak penyedia perkhidmatan internet yang popular (dan kebanyakan laman web utama) mengesan dan menyimpan lokasi anda tujuan pengumpulan datas. Kemudian mereka menjual maklumat ini kepada syarikat yang dapat menggunakan lokasi untuk menyesuaikan kempen pemasaran mereka dan menargetkan individu dengan betul.

akses sekatan

Seperti menakjubkan dalam teori, melihat lokasi orang lain melalui peta dalam talian tidak terlalu popular dalam kehidupan sebenar. Lagipun, bayangkan mengesan seseorang melalui daftar masuk lokasi dalam talian hanya untuk menyambut mereka. Hasil kemungkinan senario ini adalah panggilan telefon ke 911.

Oleh itu, mematikan semua perkhidmatan lokasi dan tidak pernah membenarkan laman web mengaksesnya sangat penting. Sebagai contoh, sama sekali tidak perlu membiarkan permainan iPhone mengesan lokasi seseorang.

Walau apa pun, kebanyakan aplikasi akan meminta pengguna untuk berkongsi data ini dengan mereka.

4. Pilih Penyemak Imbas Anda dengan Bijak

Untuk penyemak imbas dalam talian, pengguna mempunyai beberapa pilihan yang berbeza. Yang paling popular adalah Google Chrome dan Mozilla Firefox. Juga, Safari Apple boleh dilabel sebagai berjaya sejak syarikat itu praktikal mendorong penggunanya untuk memanfaatkannya.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, tidak satu pun platform yang disebutkan di atas menawarkan privasi kelas tinggi. Malah beberapa carian berdasarkan penyamaran tidak kalis bukti dan tidak akan menutup sepenuhnya data seseorang. Sebaliknya, menggunakan penyemak imbas khas yang dioptimumkan secara khusus untuk privasi adalah tindakan terbaik.

Ini cenderung merupakan program sumber terbuka yang dienkripsi dan sama sekali tidak memberikan gambaran mengenai aktiviti dalam talian seseorang kepada sesiapa sahaja. Beberapa pilihan yang paling biasa termasuk:

 • Tor
 • Berani
 • Epik
 • Kuantum Firefox

Selain itu, memanfaatkan plugin seperti “HTTPS Everywhere” meminimumkan kemungkinan penggodaman dalam talian dan pencurian data.

5. Gunakan VPN (Selamat)

Rangkaian Peribadi Maya digunakan untuk mengubah komputer yang disambungkan ke rangkaian awam menjadi peranti yang berkomunikasi melalui sambungan peribadi. Mereka berfungsi dengan merutekan sambungan internet melalui pelayan yang menyembunyikan semua tindakan pengguna dan data dalam talian.

bagaimana VPN berfungsi untuk mengakses media sosial

Selain meningkatkan privasi, perkhidmatan VPN terbaik membolehkan pengguna kadang-kadang mengatasi masalah yang berkaitan dengan sekatan geografi. (Lihat ini untuk versi bahasa Perancis)

Sebagai contoh, terdapat banyak laman web yang tidak akan memaparkan kandungan kepada orang yang berada di kawasan tertentu. Fikirkan semua video YouTube yang tidak ditunjukkan kepada orang yang didaftarkan di lokasi tertentu.

Juga, sebahagian besar mengapa VPN sangat kuat berpunca dari kemampuan mereka untuk menganonimkan tindakan dalam talian orang. Maknanya, keseluruhan sejarah penyemakan imbas boleh menjadi tidak ada kerana kebanyakan rekod tindakan seseorang di internet melalui VPN tidak disimpan.

Belum lagi bagaimana rangkaian ini dapat menyembunyikan sepenuhnya alamat IP seseorang.

6. Bagaimana dengan e-mel?

Setelah menyebut mengenai privasi dalam talian, kebanyakan individu cenderung memikirkan laman web sebenar yang mesti dilayari oleh pengguna dalam talian. Namun, dalam kenyataannya, terdapat banyak cara agar privasi seseorang di internet dapat dikompromikan. Salah satu cara itu berkaitan dengan e-mel.

Jelas sekali, kebimbangan yang paling penting mengenai e-mel kembali kepada data pengguna. Untuk mendaftar ke akaun dengan hampir semua platform, seseorang biasanya harus memberikan nama penuh, tarikh lahir, alamat, dan juga nombor telefon mereka. Semua data ini berpotensi menjadi dikenakan kecurian jika penggodam memutuskan untuk menyerang e-mel seseorang.

penggodaman e-mel

Untuk mengelakkan masalah seperti ini, orang harus cuba menggunakan maklumat palsu semasa mendaftar ke e-mel.

Sebagai contoh, membuat nama generik yang berbeza dengan alamat yang dibuat adalah cara termudah untuk tetap berada di luar jaringan. Selain itu, tidak ada undang-undang yang melarang orang membuat akaun e-mel yang mereka anggap sesuai.

Selain itu, adalah mustahak untuk tidak menggunakan e-mel dengan mudah. Dalam terjemahan, mendaftar untuk buletin rawak, pangkalan data, atau kempen lain adalah jalan terpendek ke sampah sampah dengan kemungkinan penipuan pancingan data.

Bagi mereka yang tidak dikenali, penipuan pancingan data dibuat untuk menipu pengguna memasukkan maklumat mereka di laman web yang kelihatan serupa dengan apa yang mereka biasa.

7. Pengesahan Dua Faktor

Bagi pengguna yang hadir di laman web popular seperti Facebook, Apple, YouTube, Yahoo, Google, atau yang lain, menggunakan pengesahan dua faktor seharusnya tidak menjadi persoalan.

Cara termudah untuk menerangkan cara kerjanya adalah dengan melihat proses mudah masuk ke akaun seseorang di mana-mana laman web yang disebutkan di atas.

Gambar rajah Pengesahan Dua Faktor

Pada masa lalu, laman web pada umumnya memerlukan pengguna memasukkan nama pengguna atau e-mel mereka disertakan dengan kata laluan. Sekiranya kedua-duanya sesuai, mereka akan dibawa ke platform dan dibenarkan untuk terus melayari.

Dengan pengesahan dua faktor, ada langkah tambahan yang menambahkan peranti ketiga ke dalam persamaan. Selain nama pengguna dan kata laluan, orang juga harus memasukkan kod tahap kedua yang akan dihantar ke e-mel atau telefon mereka. Kemudian, laman web akan meminta kod yang mereka kirim setelah pengguna memasukkan nama pengguna dan kata laluan yang asal.

Sebab mengapa pengesahan dua faktor diperlukan adalah faedah privasi yang unggul. Ini memastikan bahawa sesiapa yang cuba log masuk ke suatu tempat juga orang yang mempunyai akses ke tempat-tempat hubungan lain seperti nombor telefon atau e-mel yang sebelumnya terdaftar dengan akaun.

Oleh kerana kemungkinan beberapa penggodam juga mempunyai akses ke akaun e-mel atau telefon bimbit peribadi mangsa adalah rendah, itu pasti sangat tidak mungkin mereka mendapat kebenaran dua peringkat.

8. Jaga Kata Laluan Anda Dengan Hidup Anda

Masa ketika orang boleh menggunakan “kata laluan” untuk kata laluan mereka sudah lama berlalu. Pada masa kini, frasa perlu lebih mirip sesuatu yang mungkin digunakan Pentagon untuk mengakses sistem mereka sendiri. Walaupun ini adalah tren yang terus berkembang yang terus membuat lebih banyak keperluan setiap tahun, itu adalah cara termudah untuk melarang kegiatan penipuan.

Nasib baik, sebilangan besar laman web dan aplikasi sudah memerlukan pengguna untuk membuat kata laluan kompleks yang mengandungi huruf kecil, huruf besar, dan bahkan watak khas. Walaupun begitu, jika seseorang memasuki platform di mana tidak ada peraturan khusus mengenai pembuatan kata laluan, mereka tetap harus menjadikannya sebagai yang kompleks.

Banyak pengguna dalam talian memanfaatkan pengurus kata laluan untuk menghasilkan, menjejaki, atau bahkan memulihkan benih berasaskan kata yang kompleks. Yang paling popular termasuk Dashlane, 1Password, dan KeePass.

cara menyimpan kata laluan

Lebih-lebih lagi, salah satu maklumat yang paling salah berkaitan dengan keselamatan pengimbasan cap jari. Setelah syarikat telefon tertentu melaksanakan cara masuk yang lancar dengan mengetuk butang yang mengimbas jari, sebahagian besar pengguna mula bergantung pada ciri ini.

Malangnya, penyelidikan yang luas menunjukkan bahawa pengimbas ini dapat ditipu melalui penggodaman dalam talian yang menghasilkan cetakan dari pelbagai ciri manusia. Sekiranya itu berlaku, penggodam dapat dengan mudah memotong setiap kata laluan yang dimiliki seseorang selama mereka juga menggunakan cap jari mereka untuk log masuk.

8. Perhatikan Amaran!

Kadang-kadang, komputer atau telefon seseorang mungkin memberi peringatan yang menyatakan bagaimana sambungannya tidak bersifat peribadi dan bahaya orang lain melihat data sensitif seseorang ada. Mengejutkan, sebilangan besar orang cenderung mengabaikan mesej ini.

Alasan di sebalik ini adalah kepercayaan mereka bahawa tidak ada maklumat sensitif yang dapat dicuri jika pengguna tidak memaparkan data seperti itu pada masa ini. Masalah dengan tuntutan itu, bagaimanapun, adalah kenyataan bahawa penggodam dapat mengambil data yang mungkin berusia beberapa bulan atau tahun.

Oleh itu, maklumat kad kredit seseorang dari dua tahun yang lalu dapat ditemukan melalui kaedah pembayaran sebelumnya yang hampir selalu disimpan di suatu tempat. Oleh itu, sebilangan nasihat penting bagi mereka yang ingin mematuhi panduan privasi utama adalah keluar dari laman web, WiFi, atau sambungan lain yang dikompromikan.

9. Pertimbangkan untuk Menggunakan Cryptocurrency

Langkah ini mungkin dimaksudkan untuk orang yang mungkin telah melakukan semua langkah sebelumnya dan mencari cara yang lebih maju untuk melindungi aset mereka. Dengan hormatnya cryptocurrency, pelabur kini dapat membeli barang tanpa nama.

Untuk mula menggunakan cryptocurrency, seseorang harus membeli duit syiling digital mereka dengan wang sebenar. Perdagangan elektronik membolehkan orang melakukan ini dengan pantas. Setelah memperoleh mata wang mereka, mereka mesti menyimpannya di salah satu dompet dalam talian atau platform perdagangan.

menggunakan crypto

Terakhir, orang tersebut harus menggunakan cryptocurrency mereka untuk membayar bila mungkin. Satu-satunya kekurangan adalah hakikat bahawa banyak platform belum menggunakan pembayaran berasaskan kripto. Namun begitu begitu, setiap orang harus mempertimbangkan duit syiling ini dan bukannya kad debit atau kredit.

10. Pantau Akaun Bank dan Skor Kredit Anda

Kadang-kadang, bahagian yang paling mengejutkan mengenai identiti atau pencurian data adalah berapa lama seseorang perlu mengetahuinya.

Yang tersembunyi ini adalah kerana penggodam dapat mengambil data orang sehingga mereka menemui pembeli yang tepat. Setelah itu berlaku, pembeli mungkin menghabiskan lebih banyak masa menunggu peluang terbaik untuk menggunakan maklumat pihak lain.

laporan skor kredit

Dalam beberapa kes, orang mungkin tidak menyedari banyak pinjaman yang ada atas nama mereka.

Nah, ini dapat diperbaiki dengan mudah dengan memeriksa semua akaun bank secara berkala serta mendapatkan salinan laporan kredit sekurang-kurangnya dua kali setahun. Sebab mengapa orang boleh bergantung pada agensi kredit adalah kerana pengawasan mereka terhadap kewangan setiap orang.

Bagaimanapun, skor kredit dikira berdasarkan tabiat perbelanjaan seseorang, hutang tertunggak, konsistensi pembayaran bulanan, dan sebagainya. Maksudnya, jika ada pencurian identiti dan penyerang menggunakan nama orang lain untuk membuka kredit baru, ini harus ditunjukkan pada laporan kredit mangsa.

11. Log Keluar!

Langkah terakhir yang memfasilitasi privasi yang lebih baik kembali kepada asasnya. Ini hanya menasihati semua orang untuk selalu log keluar dari akaun mereka. Melakukannya bermaksud keluar dari setiap aplikasi di telefon mereka dan semua program di komputer mereka, terutama ketika dalam perjalanan.

cara menggodam facebook someones

Walaupun kelihatan berlebihan, tindakan ini akan menyimpan maklumat seseorang sekiranya mereka mencuri perkakasan mereka. Sebagai contoh, telefon yang dicuri di mana semua akaun sudah tersedia jauh lebih mudah bagi penggodam untuk masuk ke dalam.

Untuk melangkah lebih jauh, meninggalkan akaun yang dilog masuk akan menimbulkan bahaya yang berpotensi bagi semua orang lain yang mungkin berkaitan dengan pihak yang tidak bertanggungjawab. Fikirkan tentang perbualan peribadi yang mungkin dilakukan orang di Facebook. Sekiranya peranti hilang, keseluruhan kandungan perbualan tersebut dapat menjadi pengetahuan umum.

Bagi mereka yang bersalah, tindakan keluar yang mudah akan mengurangkan risiko maklumat dicuri atau akibat negatif.

Privasi Berkembang

Terdapat banyak petua yang lebih relevan bagi mereka yang ingin meningkatkan privasi dalam talian mereka. Walau bagaimanapun, melihat beberapa penyedia VPN paling selamat, seperti NordVPN dan Surfshark, mungkin merupakan langkah yang paling penting. Malangnya, sebilangan besar nasihat ini akan menjadi tidak relevan tidak lama lagi.

Ini sering berlaku apabila undang-undang privasi berubah dan teknologinya menjadi lebih baik.

Sebagai contoh, keseluruhan masalah yang berkaitan dengan pengimbas cap jari manusia pada peranti mudah alih bahkan tidak ada sehingga beberapa tahun yang lalu. Begitu juga, telemarketer berasaskan robot dan panggilan telefon seperti penipuan tidak berlaku sehingga awal tahun 2010-an.

Oleh itu, mengetahui perubahan terkini yang berkaitan dengan privasi telah berlaku akan berguna untuk menjaga identiti, data kewangan, atau maklumat lain. Ini juga akan membuat seseorang cenderung tidak tunduk pada mitos biasa atau mengabaikan keselamatan dalam talian mereka!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map