Panduan Privasi Dalam Talian: Mengapa Anonim Penting?


Internet telah berkembang dengan banyak dan sekarang lebih daripada 4.1 bilion pengguna dalam talian dalam internet. Walaupun benar bahawa Internet memberikan maklumat dan hiburan kepada netizen. Namun, ada tangkapan.

Organisasi mengumpulkan data dengan izin anda dalam bentuk sejarah penyemak imbas, akaun media sosial, seperti dan tidak suka berkembang maju dan meneruskan perniagaan mereka.

Organisasi mengumpulkan data, tidak masalah sama ada dalam talian atau luar talian. Agensi perisik, Penyedia Perkhidmatan Internet, dan Pemasar adalah yang terbaik dalam pengumpulan data.

Data adalah inti dari kitaran keputusan organisasi mana pun. Menurut a Tinjauan Helical IT, jika keputusan dibuat bergantung pada data yang dikumpulkan meningkatkan peluang untuk berjaya sebanyak 79%. Analisis, kualiti, dan kuantiti data membantu perniagaan dan organisasi untuk memperoleh kelebihan daya saing.

Sama ada anda melayari laman web atau menelusuri suapan media sosial dari keselesaan dan privasi rumah anda. Anda sama sekali tidak peribadi, syarikat seperti Google dan Facebook dikenali untuk mengesan dan memantau maklumat tentang awak.

Apakah privasi data dalam talian?

Privasi data adalah cabang keselamatan data. Privasi dalam talian terutama berkisar pada masalah yang berkaitan dengan pengendalian data yang betul yang merangkumi, persetujuan, pemberitahuan, dan kewajiban peraturan.

Mengetepikan definisi privasi data, masalah privasi data praktikal berkisar:

 • Sekiranya dan bagaimana data dikongsi dengan organisasi pihak ketiga.
 • Bagaimana data dikumpulkan dan disimpan secara sah.
 • Sekatan peraturan seperti GDPR, HIPAA, GLBA, atau CCPA.

Privasi data adalah bahagian asas teknologi maklumat. Ini membantu organisasi atau individu untuk menentukan data apa dalam infrastruktur yang dapat dikongsi dengan orang lain dan yang harus dirahsiakan.

Mengapa privasi data dalam talian Penting?

Terdapat dua sebab utama mengapa privasi data adalah salah satu masalah paling penting dalam komuniti dalam talian.

Kualiti dan Kuantiti adalah dua ciri data yang menentukan betapa pentingnya sebagai aset bagi syarikat. Syarikat terlibat dalam amalan yang merangkumi pengumpulan, pembagian, dan penggunaan data. Proses ini juga dikenali sebagai ekonomi data.

Terdapat banyak syarikat termasuk, Google, Facebook, dan Amazon yang mempunyai membina empayar mengikuti skema ekonomi data. Setiap organisasi membuat keputusan berdasarkan data. Undang-undang penyimpanan data seperti GDPR telah mewajibkan perniagaan untuk bersikap telus dalam kebijakan privasi mereka.

Kedua, privasi adalah hak setiap individu yang ada di planet ini. Itu tidak pernah menjadi hak istimewa dan tidak boleh dianggap sebagai hak istimewa. Data yang anda kongsi dalam talian dalam bentuk status, gambar, pendapat, sebenarnya, merupakan media kebebasan bersuara dan tidak ada yang boleh merakam atau menggunakannya bertentangan dengan kehendak anda.

Dengan semua pemantauan dan pelacakan data tersebut, tidak ada cara untuk menentukan pesan apa yang dikirimkan di internet akan diambil di luar konteks dan akan membuat Anda menghadapi masalah.

Mengapa organisasi mengesan saya?

Seperti disebutkan di atas, terdapat banyak organisasi yang bergantung pada data anda. Ia tidak semestinya merupakan organisasi yang pada dasarnya wujud di internet. Terkini statistik menunjukkan bahawa 47% orang yang tinggal di Amerika Syarikat mengambil berat tentang privasi mereka.

Senarai organisasi pengumpulan data beserta motivasi mereka di belakang adalah seperti berikut:

 • Agensi Perisikan.
 • Penyedia Perkhidmatan Internet.
 • Syarikat seperti Google dan Facebook.

Apakah data yang dikumpulkan oleh Agensi Perisikan?

Privasi data mungkin satu-satunya masalah yang kekal relevan untuk masa yang lama dan akan terus menjadi isu penting. Pada pandangan pertama, jelas bahawa agensi perisikan seperti Badan Keselamatan Nasional (NSA) terlibat dalam pengawasan massa.

Motivasi di sebalik pengumpulan data hampir telus. Agensi perisik hanya mahu menjaga keselamatan orang daripada serangan 911 yang lain. Walau bagaimanapun, pengumpulan data massa tidak akan membantu.

Program PRISM NSA memanfaatkan syarikat seperti Google, Apple, Microsoft, dan banyak lagi dengan mudah. Ia dapat mengetahui semua maklumat dan kemudian menggunakannya untuk mengintip orang di kawasan geografi yang besar.

Masalah yang disebutkan di atas tidak terhad kepada Amerika Syarikat sahaja. Disana ada pakatan perisikan dibentuk dengan tujuan untuk berkongsi data yang dikumpulkan di kawasan yang berlainan untuk menghasilkan pandangan baru.

Peranan 5 Mata / 9 Mata / 14 Mata kecerdasan Perikatan

Perikatan perisikan dapat didefinisikan sebagai perjanjian antara pelbagai agensi perisikan yang berlokasi di seluruh dunia. Menjadi intelijen oleh perkhidmatan perisik anda sendiri adalah satu perkara, tetapi orang asing hanya terlarang. Untuk mengatasi masalah ini, pakatan dibentuk untuk saling berkongsi kecerdasan antara satu sama lain.

Negara-negara yang kini terlibat dalam persekutuan 5 Eyes Intelligence adalah:

 • Amerika Syarikat
 • Inggeris
 • New Zealand
 • Kanada
 • Australia

Nine Eyes Intelligence Alliance membentuk dengan menambahkan FVEY dan empat negara lagi:

 • Denmark
 • Perancis
 • Belanda
 • Norway

Terakhir, pakatan kecerdasan empat belas mata terdiri daripada negara-negara dalam sembilan pakatan kecerdasan mata dan lima negara lagi:

 • Jerman
 • Belgium
 • Itali
 • Sepanyol
 • Sweden

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah pakatan perisikan ini merangkumi sebahagian besar dunia dan dapat dengan mudah mengintip dan mengumpulkan maklumat mengenai orang yang tinggal di negara-negara ini.

Agensi perisik saling berkongsi pelbagai maklumat.

 • Kepintaran Isyarat (TANDATANGAN): Seperti namanya, SIGINT adalah sebarang kecerdasan yang berasal dari isyarat dan sistem elektronik. Sebagai contoh, data yang dikumpulkan dari sistem komunikasi, radar, dan sistem senjata.
 • Kepintaran Manusia (HUMINT): Kecerdasan yang dikumpulkan oleh manusia dikenali sebagai HUMINT. Dalam senario ini, adalah tugas pengintip yang terlatih untuk mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai. Siasatan, perbincangan dan eksploitasi media juga terlibat.
 • Kecerdasan Geospatial (GEOINT): Maklumat yang dikumpulkan melalui penggunaan satelit dikenali sebagai Geospatial Intelligence. Perisikan itu mungkin merangkumi, peta, cetak biru, dan maklumat mengenai aktiviti manusia.

Namun, ada yang berpendapat membentuk perikatan perisikan memberi mereka kelebihan dari segi kawalan dan kecerdasan. Yang benar hingga tahap tertentu.

Cara penyimpanan Metadata digunakan untuk memantau netizen?

Secara sederhana, Metadata adalah data mengenai data. Dengan kata lain, Metadata menerangkan sekumpulan data. Ia menyimpan maklumat yang menjelaskan bagaimana dan kapan data dikumpulkan dan oleh siapa. Metadata merangkum maklumat asas mengenai data yang memudahkan kerja dalam beberapa senario.

Agensi kerajaan adalah menolak ke hadapan untuk undang-undang penyimpanan data mandatori. Ini akan membolehkan syarikat telekomunikasi menyimpan data dalam jangka masa yang panjang, yang dapat dimanfaatkan oleh agensi perisikan.

Data apa yang disertakan dalam metadata?

Metadata bukan maklumat mengenai apa yang anda taipkan pada peranti pegang tangan atau komputer anda. Ia adalah maklumat yang mengenal pasti anda sebagai individu yang unik. Ini adalah jejak jejak digital yang anda tinggalkan di internet:

 • Semasa anda melayari laman web.
 • Muat turun fail.
 • Melayari internet secara umum.

Sayangnya, ini memberi ISP, agensi kerajaan, syarikat telekomunikasi, dan pengintip untuk membina profil di atas maklumat tersebut.

Kesan Pengekalan Metadata

Kesan pengekalan Metadata pada warga adalah sama. Hak asas privasi dilucutkan. Ini menjadikan anda buku terbuka untuk syarikat dan pihak berkuasa yang berkaitan.

Dengan menggunakan Metadata, mereka dapat meramalkan tingkah laku anda dan boleh menjatuhkan hukuman. Ia boleh dalam bentuk pendikit ISP. Dalam kes agensi undang-undang, Metadata dapat digunakan untuk mengesan individu yang terlibat dalam aktiviti mencurigakan secara dalam talian.

Mengapa Penyedia Perkhidmatan Internet mengumpulkan data?

Penyedia perkhidmatan internet dipertanggungjawabkan atas tindakan mereka sehingga netralitas bersih berlaku. Keadaan berubah secara drastik apabila mahkamah membenarkan FCC membunuh netraliti bersih. Penyedia perkhidmatan internet kini dapat memanfaatkan kuasa mereka, sesuka hati.

Motivasi di sebalik pencerobohan privasi dari perspektif ISP jauh berbeza dengan perkhidmatan perisikan. Di mana perkhidmatan perisik mengumpulkan data untuk kepentingan rakyat, ISP melakukannya untuk kepentingan mereka sendiri.

Pemantauan dan pengesanan yang dilakukan oleh ISP menyebabkan banyak masalah utama. Salah satunya, pendikit Internet. ISP memanfaatkan kekuatan mereka untuk melambatkan kelajuan internet.

Data apa yang dikumpulkan oleh ISP?

Mereka menggunakan penapis khas, yang direka untuk memantau dan mengesan semua aktiviti dalam talian anda. Ini adalah jenis penjejakan yang berlaku semasa anda membuat permintaan melalui rangkaian mereka.

Setiap kali anda memasukkan pertanyaan sama ada nama domain hanya kata kunci rawak. Penyemak imbas menghantar permintaan ke pelayan nama domain (DNS) yang kemudian melayani anda halaman web yang anda minta.

Terdapat had maklumat apa yang dapat dikumpulkan oleh ISP kepada anda. Kredit diberikan kepada perlindungan yang diberikan oleh pihak tertentu undang-undang privasi.

Walau bagaimanapun, maklumat itu tidak boleh dipandang ringan kerana masih dapat mengenal pasti anda sebagai individu yang unik di internet. Inilah yang dapat dikumpulkan oleh ISP kepada anda:

 • URL yang anda layari dalam talian.
 • Halaman web yang paling kerap anda lawati.
 • Berapa banyak masa yang anda habiskan di laman web tertentu.

Syarikat swasta seperti Google & Facebook

Dengan berakhir 2.4 bilion pengguna aktif bulanan di Facebook dan Google yang menguasai bahagian pasaran enjin carian sebanyak 92%. Sudah jelas bahawa aliran data di laman web ini jauh lebih tinggi daripada yang lain di internet.

Kedua-dua organisasi ini telah menghasilkan banyak pendapatan dengan mengewangkan data yang mereka kumpulkan setiap hari. Walaupun platform bebas untuk bergabung dan digunakan, pendapatan iklan telah menjadikan Google dan Facebook sebagai gergasi teknologi.

Pengiklan membayar untuk beriklan di platform, kata kunci dapat ditentukan untuk menargetkan khalayak tertentu. Yang hanya dapat dilakukan apabila Google dan Facebook secara aktif menganalisis data.

Itu selalu menjadi pertempuran antara gergasi teknologi dan aktivis privasi. Mereka mempunyai cukup data yang dapat dikumpulkan sehingga mereka dapat meramalkan rutin anda dengan mudah. Inilah berapa banyak data yang mereka kumpulkan pada anda dengan izin anda.

Sekarang ini kita hanya berada di hujung gunung es. Terdapat banyak lagi perkara yang perlu dilindungi dalam privasi dalam talian dan tentunya terdapat lebih banyak ancaman dalam talian.

Ancaman privasi dalam talian

Ketika kita maju menuju masa depan berteknologi tinggi, ada masalah berterusan yang bertentangan dengan kita. Pengenalan mengenai Internet of Things telah memulakan revolusi industri keempat dan ancaman privasi dalam talian akan meningkat jumlahnya secara eksponensial.

Terdapat pelbagai jenis ancaman yang anda hadapi di internet. Tanpa mengetahui bagaimana ia berfungsi bukan sahaja membahayakan privasi anda tetapi juga data anda.

Apakah data yang dikumpulkan oleh Search Engine?

Mesin pencari seperti buku telefon di internet, mereka mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk menyampaikan dan mendapatkan permintaan anda.

Tanpa enjin carian, mustahil untuk belajar mengenai perkara baru. Berbilion-bilion netizen menggunakan enjin carian tanpa memikirkannya.

Tidak salah, bahawa enjin carian menyimpan pelbagai maklumat mengenai anda. Beberapa maklumat yang disimpan oleh mesin pencari adalah seperti berikut:

 • Alamat Protokol Internet (IP) anda
 • Tarikh dan masa lawatan anda
 • Kata kunci yang anda cari
 • Cookie-ID yang merupakan pengecam unik.

Maklumat yang disimpan disampaikan kepada pengiklan yang memasarkan produk yang berbeza kepada anda. Anda akan menyedari bahawa setelah mengunjungi laman web tertentu, anda mula mendapat iklan untuk produk tertentu yang anda cari.

Kerentanan Penyemak Imbas

Brower hadir dengan pelbagai plugin yang menyelesaikan pelbagai tugas. Sebilangan kelemahan disebabkan oleh pemalam dan ciri itu sendiri, sementara yang lain disebabkan oleh laman web yang anda lawati.

Masalah yang disebabkan oleh pemalam adalah seperti berikut:

 • ActiveX adalah pemalam yang dilengkapi dengan Microsoft Edge dan Internet Explorer dan hanya berfungsi pada penyemak imbas ini. Ia bertindak sebagai orang tengah antara PC dan laman web anda dengan sambungan berasaskan Java atau Flash.
 • JavaScript adalah bahasa pengaturcaraan yang digunakan oleh banyak laman web popular untuk menunjukkan pelbagai jenis kandungan dinamik. Namun, ia digunakan oleh penggodam untuk menjangkiti sistem atau penyemak imbas anda dengan perisian hasad dan iklan yang tidak diminta dan berbahaya.

Masalah yang disebabkan oleh melayari dalam talian adalah seperti berikut:

Cap Jari Penyemak Imbas

Dalam beberapa tahun terakhir, teknik yang disebut cap jari penyemak imbas telah mendapat banyak perhatian yang tidak diinginkan karena adanya risiko yang boleh menimbulkan privasi dalam talian.

Teknik ini menggunakan “agen-header” yang disimpan dalam penyemak imbas yang mengandungi maklumat mengenai sistem anda. Header digunakan untuk mengatasi masalah dengan pengoptimuman halaman web. Ejen-header dihantar ke pelayan di mana ia menghantar konfigurasi halaman web mengikut spesifikasi anda.

Tajuk ejen masih digunakan pada tahun 2019, tetapi sejak itu banyak perubahan. Ini digunakan untuk menawarkan pengalaman yang dioptimalkan untuk setiap perangkat tetapi Anda harus berkongsi maklumat konfigurasi dengan pelayan yang relevan.

Kaedah ini membolehkan laman web memperoleh maklumat yang dapat mengenal pasti anda. Maklumat yang dikumpulkan terdiri daripada yang berikut:

 • Jenis dan versi penyemak imbas
 • Maklumat Sistem Operasi
 • Pemalam aktif
 • Zon masa
 • Bahasa
 • Resolusi skrin

Tidak ada syarat untuk cookie ada di komputer untuk teknik ini. Laman web menggunakan maklumat yang diberikan oleh penyemak imbas untuk mengenal pasti pengguna unik dan mengesan aktiviti dalam talian mereka.

Kuki

Kuki adalah sekeping kecil fail yang boleh mengandungi maklumat, seperti nama pengguna dan kata laluan. Maklumat yang dihantar mengenal pasti pengguna tertentu dan meningkatkan pengalaman melayari.

Terdapat pelbagai jenis kuki di dunia dalam talian. Salah satunya adalah kuki sesi dan yang lain, kuki berterusan.

Kuki berterusan digunakan untuk dua tujuan utama, satu adalah pengesahan dan yang lain adalah penjejakan. Itulah sebabnya ia mengancam privasi. Cookie penjejakan secara beransur-ansur menjejaki semua aktiviti dalam talian anda dan kemudian membina profil mengenai suka dan tidak suka anda.

Laman Web Tidak Selamat

Kunci selamat mempunyai gembok hijau sebelum URL, ini menunjukkan bahawa laman web yang anda gunakan saat ini adalah selamat. Sekiranya tidak ada gembok, tinggalkan laman web dengan segera.

Peretas mengeksploitasi laman web yang tidak selamat untuk mendapatkan akses ke bukti kelayakan sensitif. Kredensial mungkin termasuk kata laluan dan maklumat kad kredit anda.

Menurut GlobalSign, 80% pembeli meninggalkan laman web e-dagang yang tidak selamat. Perkara yang betul untuk dilakukan dalam sebarang senario!

Sekiranya anda melayari laman web yang tidak selamat, harap maklum bahawa ada pihak ketiga yang dapat melacak dan memantau aktiviti anda di laman web tersebut. Pihak ketiga boleh merangkumi:

 • Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP)
 • Kerajaan
 • Peretas dengan niat jahat

Mengapa membeli-belah dalam talian tanpa nama adalah mustahak?

Perdagangan elektronik atau e-dagang telah melanda seluruh internet dengan ribut. Hampir 76% penduduk di Amerika Syarikat membeli-belah dalam talian. Peningkatan kedai eCommerce berkadar langsung dengan peningkatan jenayah siber.

Keperluan untuk membeli-belah dalam talian tanpa nama telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pelaku dengan berhati-hati melakukan serangan untuk mendapatkan maklumat sensitif yang boleh merangkumi maklumat kad kredit, penyata bank, alamat, dll.

Membeli-belah dalam talian tanpa nama tidak bermaksud mengelakkan penjualan dan cukai lain yang layak. Ini hanya bermaksud menggunakan kad atau mata wang yang boleh dikembangkan.

Dalam contoh berikut, semoga anda memahami perbezaan antara keduanya. Tentukan yang mana satu senario yang lebih baik.

 • Pelaku mencuri kelayakan kad kredit anda dengan wang tunai lebih dari $ 5000.
 • Peretas mencuri maklumat kad debit prabayar anda yang mempunyai jumlah yang relatif dengan harga produk yang akan anda beli.

Terdapat banyak cara untuk anda menyesuaikan diri, untuk membeli-belah dalam talian tanpa nama. Walaupun begitu, ada yang bersifat digital sementara ada yang mengharuskan anda berusaha sedaya upaya dalam dunia fizikal.

 • Kad prabayar
 • Gunakan kad kredit bertopeng atau maya
 • Bitcoin

Penyimpanan Awan

Seiring kemajuan teknologi, kami meninggalkan perisian tradisional lama dan menyesuaikan diri dengan infrastruktur Cloud. Cloud mungkin telah menyelesaikan banyak masalah sekaligus tetapi berapa harganya?

Privasi masih terancam semasa menggunakan perkhidmatan cloud. Walaupun mereka menyulitkan fail anda, anda tidak boleh berehat kerana mereka adalah kunci peribadi dan boleh menyahsulitnya tanpa kebenaran anda.

Sekiranya berlaku kecemasan, syarikat teknologi akan menyerahkan semua data mereka kepada pihak berkuasa yang berkenaan tidak kira apa yang mereka janjikan.

Perbualan Suara Tidak Selamat

Siapa yang tidak suka perbualan suara? Ia mengurangkan jarak b / w orang dengan mudah. Sebelum anda membuat panggilan suara, izinkan saya mengingatkan perkara berikut. Agensi kerajaan ini merakam perbualan suara.

 • Agensi Keselamatan Negara (NSA)
 • Ibu Pejabat Komunikasi Kerajaan (GCHQ)

Nampaknya, agensi sangat berminat untuk mendengar apa yang dikatakan oleh rata-rata orang. Menurut agensi tersebut, pengawasan massa adalah penyelesaian untuk semua serangan pengganas.

Tidak masuk akal, bagaimana mereka akan menentukan mana yang sebenarnya merupakan ancaman dan yang tidak? Membeli telefon bimbit tidak akan memberi perbezaan sama ada jika orang yang anda bercakap tidak menggunakannya.

Bagaimana E-mel Tidak Selamat?

E-mel telah memudahkan kita untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, penjual e-mel keselamatan tidak mencukupi sama sekali.

NSA telah menggunakan Google dan Microsoft sebelum ini. Sebab ini harus cukup bagi anda untuk membuang dan menyesuaikan diri dengan perkhidmatan e-mel yang menyediakan enkripsi end-to-end.

Penyulitan e-mel dari hujung ke hujung adalah tempat pengirim menyulitkan mesej e-mel dan menghantarnya, ia hanya dapat didekripsi oleh orang yang dimaksudkan untuk menerimanya.

Panduan Privasi Dalam Talian dan Amalan Terbaik

Sejak Edward Snowden mendedahkan bahawa badan-badan kerajaan dapat mengesan dan memantau aktiviti pengguna internet dan juga aktiviti bukan internet. Penting untuk melindungi privasi anda dalam talian kerana ini adalah hak asasi dan bukan hak istimewa.

Berikut adalah beberapa amalan terbaik yang boleh anda ikuti untuk memastikan kehadiran anda dalam talian tidak dikenali. Tidak ada yang dapat mengumpulkan maklumat mengenai anda secara dalam talian melainkan sudah tentu, anda tidak mengikuti amalan yang disebutkan di bawah.

Penyulitan hujung ke hujung

E2EE adalah kaedah yang paling disyorkan untuk meningkatkan keselamatan dan privasi dalam sebarang senario. Ini melindungi privasi anda dengan mengenkripsi mesej di kedua hujung saluran komunikasi.

Apabila anda menggunakan enkripsi end-to-end dalam senario apa pun, sama ada anda menghantar SMS kepada rakan anda atau menghantar e-mel atau melayari internet, tidak ada yang dapat melihat aktiviti anda. E2EE mengubah permintaan anda menjadi omong kosong, hanya orang yang dimaksudkan yang dapat melihat mesej tersebut.

Dengan menggunakan enkripsi end-to-end di telefon, e-mel dan komputer anda, anda melindungi diri anda dari ancaman berikut:

 • Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) tidak dapat mengetahui aktiviti anda
 • Agensi kerajaan tidak dapat menimbun metadata anda
 • Penggodam tidak dapat mencuri maklumat sensitif anda

Penyulitan hujung-ke-hujung menyelesaikan dua masalah yang disebutkan di atas.

 • Perbualan Suara Tidak Selamat
 • E-mel Tidak Selamat

Pemesejan teks hujung ke hujung dan penyulitan VOIP

Pengenalan WhatsApp dan aplikasi VOIP lain memudahkan perbualan suara dengan rakan dan keluarga tanpa kos tambahan. Walau bagaimanapun, aplikasi ini tidak perlu mempunyai enkripsi yang diperlukan untuk melindungi privasi dan keselamatan anda.

Seperti disebutkan di atas, E2EE dapat menyelesaikan masalah keselamatan dan privasi dengan banyak tanpa kos tambahan. Platform yang menghargai privasi dan keselamatan haruslah digunakan.

Berikut adalah tiga utusan untuk dipilih, yang membolehkan pengguna berbual teks dan bersuara dengan faedah tambahan keselamatan dari hujung ke hujung.

 • Isyarat
 • Telegram
 • ChatSecure

Semua platform ini adalah sumber terbuka dan menyokong enkripsi end-to-end. Dengan beralih ke platform ini, anda akan menyingkirkan masalah privasi yang berkaitan dengan panggilan suara dan SMS melalui IP.

E-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung

Kepentingan dan cara penyulitan end-to-end berfungsi sudah disebutkan di atas. Sebilangan orang menggunakan e-mel untuk aktiviti jahat, sementara yang lain menggunakannya untuk beriklan.

Walau bagaimanapun, agensi keselamatan tidak mempunyai had. NSA diketahui mengumpulkan berjuta-juta alamat e-mel dari seluruh dunia. Ini bermaksud sama ada anda berkomunikasi dengan rakan atau terlibat dalam perbalahan yang cukup hangat, agensi boleh membaca semua fikiran anda.

Menggunakan e-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung dapat menyelesaikan masalah berikut. Ini adalah perkhidmatan E2EE teratas di internet:

 • ProtonMail
 • Tutanota
 • Posteo

Rangkaian Peribadi Maya

A rangkaian peribadi maya (VPN) berfungsi sebagai terowong aman yang mengirimkan permintaan ke pelayan nama domain atas nama Anda. Dengan menyelesaikan tugas berikut, VPN melindungi alamat IP anda, identiti dalam talian anda dan melindungi sambungan internet anda dari banyak ancaman.

Ini melindungi identiti anda dengan menyembunyikan alamat IP dan lokasi anda dengan alamat yang disediakan oleh VPN. Ia menggunakan enkripsi end-to-end dan mempunyai ciri-ciri yang akan membolehkan anda melayari internet tanpa perlu takut kepada sesiapa pun.

Namun, satu perkara yang perlu diperhatikan ialah terdapat banyak vendor VPN di luar sana yang menjanjikan kelajuan tinggi dan keselamatan seratus peratus.

Terdapat VPN percuma yang tersedia dan juga menuntut keselamatan dan tanpa nama yang sama dalam talian. Setiap VPN percuma mempunyai versi premium, yang dapat diuji dengan menggunakan versi gratis terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan untuk membebaskan VPN.

Kelemahan VPN percuma:

 • Had lebar jalur. Had berbeza bergantung pada penyedia perkhidmatan.
 • Jumlah pelayan yang rendah untuk dipilih.
 • Masalah keserasian mungkin berlanjutan di platform yang berbeza.
 • Kelajuan internet mungkin tidak konsisten kerana pilihan pelayan yang rendah.

Berikut adalah VPN terbaik kami yang akan terus memberi anda kekebalan daripada perisian intip dan penggodam dalam talian.

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • VPN Akses Internet Peribadi
 • PureVPN

Dengan begitu, terdapat banyak masalah yang dapat diselesaikan oleh VPN. Antaranya ialah:

 • Melindungi anda dari spyware dan penggodam yang tidak diingini
 • Menyamarkan alamat dan lokasi IP anda dan mencegah ISP, agensi kerajaan mengumpulkan metadata anda
 • Awak boleh memintas sekatan geo pada kandungan
 • Cap Jari Penyemak Imbas

Pelayan Proksi

Proksi atau ‘Proxy Server’ adalah pelayan yang berfungsi sebagai jalan antara pelayan web dan laman web yang akan didapatkan. Ini adalah kaedah lain di mana pengguna internet meningkatkan Privasi Dalam Talian mereka.

Ia berfungsi dengan menghubungkan melalui salah satu pelayan ini, PC anda mengirimkan permintaan anda ke pelayan tengah yang kemudian membuat permintaan anda dan mengembalikan laman web yang diminta.

Mencari kaedah untuk kekal tanpa nama dan selamat dalam talian? A proksi berpusing boleh meniru Scrambler IP dan dapat membuat anda selamat dalam talian.

Gunakan Penyemak Imbas Tor untuk Mendapatkan Tanpa Nama

Tor adalah yang terbaik dalam permainan mengenai privasi dalam talian. Masih ada, tetapi dalam soal keselamatan, penyemak imbas Tor bukanlah pilihan yang tepat.

Oleh kerana agenda ini adalah untuk menjaga identiti dalam talian anda tanpa nama, aspek keselamatannya tidak menjadi masalah selagi anda tidak terlibat dalam perkara yang tidak jelas. Banyak peminat pro-privasi menggunakan Tor untuk meningkatkan privasi mereka.

Apakah kelebihan Tor Browser:

 • Banyak pelayan untuk dipilih.
 • Pelbagai pelayan digunakan untuk mengarahkan lalu lintas melalui.

Kelemahan Penyemak Imbas Tor:

 • Itu tidak menyulitkan lalu lintas anda.

Namun, itu tidak bermaksud mustahil untuk menentukan lokasi anda dan atau mengenali anda di internet. Agensi dapat mengenal pasti seseorang berdasarkan aktiviti mereka dalam talian kerana penyemak imbas Tor tidak menyulitkan lalu lintas.

Sekiranya khabar angin privasi yang berkaitan dengan Tor membimbangkan anda, anda boleh mula menggunakan alternatif Tor.

Mengapa anonim adalah mustahak semasa membeli-belah dalam talian?

Sejarah carian anda secara langsung berkaitan dengan privasi anda. Menggunakan mesin carian seperti dari syarikat seperti Google, Yahoo seperti membuang privasi anda.

Sekiranya anda tidak sedar mesin carian mempunyai banyak algoritma dan pelbagai susunan yang menggunakan sejarah carian anda untuk menghasilkan analisis. Organisasi menggunakan data untuk menayangkan iklan yang disasarkan dan dapat menggunakannya untuk melaporkan seseorang kepada pihak berwajib.

Pada masa akan datang, semuanya akan bergantung pada data. Itulah sebabnya mengapa anda harus mempertimbangkan untuk beralih ke mesin carian peribadi.

 • DuckDuckGo
 • Halaman Carian
 • Putuskan sambungan Carian

Mesin pencari ini dianggap yang terbaik dan tidak mencatat sejarah carian anda atau menggunakannya sesuai dengan kehendak anda.

Pasang Sambungan Privasi

Terdapat pemalam tertentu atau sambungan yang boleh dipasang di penyemak imbas, untuk meningkatkan lagi privasi dan keselamatan melalui internet.

Sambungan ini telah menawarkan banyak kelebihan, ia berhenti mengintip oleh pemerintah dan ISP. Di atas semua itu, mereka mempunyai kemampuan untuk mencegah serangan siber tertentu.

Sambungannya meliputi:

 • Pemecah Privasi
 • HTTPS Di mana sahaja
 • uBlock Origin

Jangan simpan kuki, tetapkan konfigurasi anda untuk menghapus kuki semasa menutup penyemak imbas. Oleh itu, tidak ada pemantauan yang berlaku pada sistem anda.

Kesimpulannya

Penyedia perkhidmatan internet dan agensi keselamatan telah menjadikan privasi sebagai hak istimewa, yang tidak sepatutnya. Belum lagi, privasi bukanlah sesuatu yang harus dibeli seseorang tetapi merupakan keperluan.

Sekiranya anda ingin mengekalkan nama tanpa nama dalam talian, cara terbaik adalah memilih VPN. Sekiranya anda tidak prihatin dengan kelajuan perlahan, anda dapat memasangkan VPN dengan keselamatan tambahan penyemak imbas Tor. Anda boleh bergantung pada VPN untuk memenuhi keperluan privasi anda tanpa menggunakan penyemak imbas Tor.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me