Adakah VPN Menjadikan Internet Saya Lebih Cepat

Bagi pengguna internet rata-rata, konsep kelajuan internet bermula dan berakhir dengan nombor yang digunakan oleh penyedia perkhidmatan internet (ISP) mereka untuk menjual perkhidmatan mereka. ISP menurunkan kelajuan internet menjadi maksimum teori untuk membenarkan kenaikan harga yang mereka kenakan.


Walaupun terdapat janji-janji besar, adalah mustahil untuk menemui prestasi sambungan yang kurang ketika diuji dalam penggunaan normal.

Dalam mencari cara untuk meningkatkan kelajuan internet, ada di antara kita yang berusaha beralih ke VPN. Banyak perkhidmatan komersial mendakwa bahawa mereka menawarkan peningkatan kelajuan. Terdapat juga banyak pakar teknologi yang menegaskan bahawa itu tidak benar.

Kebenaran terletak di suatu tempat dan untuk menjelaskannya saya mengumpulkan panduan ini. Di dalamnya, saya akan bercakap secara ringkas mengenai asas-asas kelajuan internet dunia nyata dan akan membantu anda memahami kapan kelajuan tersebut dapat dibantu (atau disakiti) dengan menggunakan VPN.

Kelajuan Sambungan Internet Anda

Sekiranya anda telah melakukan ujian kelajuan internet, anda semestinya biasa dengan (atau sekurang-kurangnya pernah melihat) perkara seperti waktu ping dan kelajuan muat turun dan muat naik. Kemungkinannya, anda sampai di halaman ujian kelajuan untuk mencuba sampai ke bawah mengapa perkhidmatan internet anda terasa lambat, atau mengapa anda tidak dapat mengalirkan video dengan lancar.

Dalam banyak kes, ujian mengembalikan hasil yang menunjukkan bahawa sambungannya lebih pantas daripada menangani kandungan yang ingin anda akses. Ada sebab untuk maklumat yang kelihatan bertentangan itu.

Faktor Prestasi Rangkaian

Dalam talian, sambungan ke laman web dan perkhidmatan melintasi rangkaian yang kompleks. Rangkaian itu berada di bawah kawalan banyak individu dan syarikat di seluruh dunia. Itulah sebabnya nama World Wide Web. Struktur rangkaian yang mendasari menyerupai jaring labah-labah mesin yang saling berkaitan.

Semasa melakukan ujian kelajuan, data ujian biasanya tidak pernah meninggalkan rangkaian ISP. Jadi, hasilnya tidak selalu menggambarkan realiti. Sebaliknya, semasa anda melayari laman web, anda tidak mempunyai kawalan terhadap jalan yang diambil oleh data anda untuk sampai ke destinasinya. Anda juga tidak dapat mengawal keadaan rangkaian di sepanjang jalan tersebut.

Di dunia nyata, perkara-perkara seperti kesesakan rangkaian, kegagalan perkakasan, dan serangan penolakan-perkhidmatan boleh membawa sambungan internet terpantas ke lutut. Dan itu hanya beberapa perkara yang mungkin anda hadapi secara berkala.

Akses Internet Melalui VPN

Perkhidmatan VPN menyediakan sambungan yang dienkripsi dan selamat antara anda dan penyedia perkhidmatan VPN. Dari sana, lalu lintas internet anda sampai ke destinasinya dengan cara yang sama, sekiranya datang dari peranti anda.

Ini adalah alat yang berguna untuk sesiapa sahaja yang ingin menghalang orang lain daripada melihat kandungan trafik web mereka. Ini juga kegemaran mereka yang memilih untuk tetap tanpa nama dalam talian.

Diagram bagaimana VPN berfungsi untuk mencegah pendikit

Sifat sambungan VPN bermaksud bahawa lalu lintas web tidak lagi mengambil jalan setapak yang paling mungkin. Mula-mula harus melalui pelayan penyedia perkhidmatan VPN. Penyulitan lalu lintas dan perubahan dalam jalur data kadang-kadang dapat mempercepat sambungan internet yang perlahan. Namun, semuanya bergantung pada alasan ia lambat di tempat pertama.

Apabila VPN Dapat Meningkatkan Kelajuan Internet

Terdapat beberapa situasi ketika menggunakan VPN dapat meningkatkan kecepatan internet. Contohnya, jika sambungan anda lambat kerana kelewatan laluan data biasa. Dengan pergi ke pelayan terlebih dahulu, sambungan VPN mungkin dapat menyelesaikan masalah dengan mengelakkan bahagian jalan yang menyebabkan kelambatan.

Anda juga mungkin mengalami peningkatan kecepatan jika lalu lintas Anda ditujukan untuk rangkaian yang mempunyai hubungan yang lebih baik dengan rangkaian penyedia VPN daripada yang dilakukan oleh ISP anda. Walau bagaimanapun, kedua-dua syarat itu tidak begitu biasa.

Salah satu penyebab kelambatan internet yang paling biasa adalah pendikit lebar jalur, dan ini adalah sesuatu yang dapat dihentikan oleh VPN. ISP sering menggunakan kawalan lalu lintas dengan cara ini, selalunya tanpa pemberitahuan bahawa ia berlaku. Ini boleh menjadi salah satu penyebab yang paling mengecewakan dari sambungan internet yang perlahan. Bukan sahaja sukar untuk dikesan, tetapi juga perlambatan yang sengaja dilakukan.

Pendaratan Lebar Jalur Dijelaskan

Sekiranya anda belum pernah mendengarnya, pendaratan lebar jalur merujuk kepada situasi ketika ISP sengaja melambatkan lalu lintas untuk jenis data tertentu. Ini juga boleh berlaku apabila anda mencapai had pemindahan data yang telah ditentukan.

Ini adalah amalan yang cenderung menjadi lebih biasa di kalangan ISP Amerika. Ini bukan sebahagian kecilnya berkat FCC menghapus peraturan yang memastikan netralitas bersih. Apabila ISP menggunakan jalur lebar, mereka menyasarkan jenis data yang sangat spesifik. Sebab ini adalah mengapa latihan ini sangat menjengkelkan dan sukar dikesan.

Dalam banyak kes, ISP melancarkan trafik yang menggunakan protokol BitTorrent. Mereka juga sering menyasarkan sambungan lebar jalur tinggi ke perkhidmatan streaming video seperti Netflix atau Hulu.

ISP melancarkan streaming Netflix

Dalam kes BitTorrent, ISP mendakwa bahawa pendikitnya mengawal kecurian harta intelek dan cetak rompak di rangkaian mereka. Bagaimanapun, itu tidak benar. Mereka melakukannya kerana BitTorrent menghasilkan sejumlah besar lalu lintas di internet. Mereka suka menyasarkan platform streaming video dengan alasan yang sama – mereka dengan cepat menjadi sumber trafik internet yang paling penting di seluruh dunia.

ISP secara aktif memantau jenis lalu lintas yang ingin mereka kendalikan dan bertindak secara agresif untuk melambatkan sambungan tertentu. Mereka juga akan sering tidak memperhatikan amalan ini apabila anda memanggilnya. Sebagai gantinya, ISP akan sering berusaha menjual tahap kelajuan internet yang lebih mahal.

VPN, bagaimanapun, dapat membantu anda menghentikan ISP anda daripada mengganggu lalu lintas anda sama sekali.

Bagaimana VPN Menghentikan Pendikit Jalur Lebar

Sekiranya anda berhadapan dengan pembatasan lebar jalur yang disasarkan oleh ISP anda, VPN adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah tersebut. Rahsia terletak pada anonimiti yang disediakan oleh VPN.

ISP menentukan lalu lintas ke throttle berdasarkan satu set peraturan pengenalan yang telah ditentukan. Sebagai contoh, mereka mungkin mencari sambungan ke pelayan tertentu dalam talian, atau lalu lintas yang menggunakan port biasa yang ingin mereka hadkan.

Namun, ketika VPN sedang digunakan, semua lalu lintas dienkripsi dan sepertinya ditujukan untuk pelayan VPN, bukan tujuan akhir sebenarnya. Ini menjadikan ISP tidak dapat mengklasifikasikan lalu lintas yang melalui sambungan VPN. Sekiranya mereka tidak dapat mengenal pasti mereka, mereka tidak dapat membendungnya. Ketidakupayaan untuk bertindak dengan berkesan melindungi anda dari kelambatan yang disengajakan.

Apabila VPN Tidak Akan Meningkatkan Prestasi Internet

Sayangnya, VPN bukanlah penyelesaian untuk setiap punca sambungan internet yang perlahan. Dalam beberapa keadaan, mereka bahkan boleh membuat keadaan menjadi lebih lambat daripada yang biasa berlaku.

Sebenarnya, ada beberapa keadaan di mana anda lebih baik mematikan VPN anda sama sekali. Ini termasuk:

 • Jarak Geografi
  Sekiranya lokasi pelayan VPN berada di seberang dunia dari anda dan lebih jauh dari destinasi akhir data anda, jarak tambahan yang perlu dilalui oleh data akan menurunkan kelajuan keseluruhan sambungan. Pilih penyedia VPN dengan sebilangan besar lokasi pelayan untuk dipilih untuk mengelakkan masalah ini.
 • Kesesakan Pelayan VPN
  Sekiranya pelayan VPN yang mesti dilalui oleh data yang berlebihan, ia menjadi titik tersedak yang akan mengakibatkan sambungan yang lebih perlahan. Sekiranya ini berlaku, cuba beralih ke pelayan yang dimuat ringan. Hampir semua penyedia VPN membolehkan anda melakukan ini.
 • Latensi Penyulitan
  Pada VPN, semua data keluar mesti dienkripsi, dan semua data masuk mesti didekripsi. Oleh kerana proses ini berlaku dalam masa nyata, proses ini mungkin menambahkan kelewatan pada peranti yang lebih tua atau dengan spesifikasi lebih rendah. Periksa tetapan klien VPN anda dan pilih hanya enkripsi setinggi yang anda perlukan.

Terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mencuba dan mempercepat sambungan VPN anda untuk situasi tersebut apabila mematikannya tidak mungkin atau tidak diinginkan.

VPN terbaik untuk Internet yang lebih pantas

Sekiranya anda mencari perkhidmatan VPN untuk mencegah pembatasan lebar jalur atau untuk yang memberikan anda gambaran terbaik untuk meningkatkan prestasi internet anda, segera dari kelawar elakkan penyedia percuma.

Salah satu perbezaan besar antara berbayar dan percuma adalah prestasi. Pelayan VPN percuma terkenal kerana kelebihan beban, dan pelayan yang berlebihan selalu menghasilkan kelajuan yang lebih perlahan. Tidak ada jalan keluarnya.

Hanya berdasarkan fakta itu sahaja, penyedia premium adalah jalan yang tepat. Ya, mereka memerlukan wang, tetapi mungkin lebih sedikit daripada yang anda fikirkan. Anda boleh mendapatkan langganan beberapa VPN teratas dengan mudah hanya dengan beberapa dolar sebulan. Langganan itu memberi anda akses ke ratusan pelayan VPN di seluruh dunia. Semua pelayan menggunakan perkakasan teratas dan semua melaksanakan pengimbangan beban pengguna yang betul.

Sebagai sebahagian daripada menjalankan laman web ini, saya secara berkala mengukur prestasi puluhan VPN. Walaupun saya menjemput anda untuk melihat senarai penuh penyedia terpantas saya, berikut adalah tiga teratas. Jauh ini adalah pertaruhan terbaik anda untuk menghentikan pendaratan lebar jalur dan meningkatkan kelajuan muat turun dan muat naik sambungan internet anda.

Kos Pembekal

Ujian Kelajuan | Senarai Pelayan
Negara:90
Pelayan:7159
Protokol:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
Platform:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, Penghala
Sambungan:7
Pembalakan:Tanpa Pembalakan
Lokasi:Romania
Pelan 1 Bulan:$ 12.99 / bulan
Rancangan Tahunan:$ 2.75 / bulan
Cubaan percuma:Ya
Wang Dikembalikan:45 Hari
Bayaran:Kad Kredit, PayPal, Bitcoin

Ujian Kelajuan | Senarai Pelayan
Negara:131
Pelayan:2070
Protokol:OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IPSec / IKEv2
Platform:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Router
Sambungan:5
Pembalakan:Tarikh sambungan, jumlah lebar jalur yang digunakan
Lokasi:Hong Kong
Pelan 1 Bulan:$ 10.95 / bulan
Rancangan Tahunan:$ 3.33 / bulan
Cubaan percuma:Tidak
Wang Dikembalikan:31 hari
Bayaran:Kad Kredit, PayPal, BitCoin, Alipay, Kad Hadiah Utama, CashU, Cryptocurrency lain, Paymetwall

Ulasan | Ujian Kelajuan | Senarai Pelayan
Negara:58
Pelayan:5645
Protokol:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
Platform:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Router
Sambungan:6
Pembalakan:Tanpa pembalakan
Lokasi:Panama
Pelan 1 Bulan:$ 11.95 / bulan
Rancangan Tahunan:$ 3.49 / bulan
Cubaan percuma:Tidak
Wang Dikembalikan:30 hari
Bayaran:Kad kredit (Visa, MC, Amex, Discovery), Crypto (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, Lain-lain

Garisan bawah

Secara umum, VPN tidak akan berfungsi sebagai cara yang boleh dipercayai untuk meningkatkan kelajuan internet, melainkan anda berurusan dengan beberapa sebab yang sangat spesifik. Sudah tentu, VPN juga menawarkan privasi dan keselamatan. Jadi, walaupun tidak akan mempercepat internet anda, dalam banyak keadaan, ia tetap merupakan pelaburan yang sangat baik.

Sekiranya anda mempunyai sambungan yang perlahan, pertama-tama cuba mengenal pasti punca masalah sebelum beralih ke VPN sebagai penyelesaian yang berpotensi. Tempat yang sangat baik untuk memulakannya adalah dengan menguji pembatasan lebar jalur. Sekiranya penderaan memang pelakunya, menggunakan salah satu VPN di atas semestinya memberi perbezaan besar dan membantu meningkatkan kelajuan internet anda. Sekiranya masalah itu terletak di tempat lain, ia mungkin merupakan masalah yang paling baik diserahkan kepada ISP itu sendiri.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map