Alamat IP VPN Dikongsi bersama

Apabila anda melihat penyedia VPN yang berbeza, anda sering melihat sebutan istilah IP dikongsi dan IP khusus. Bergantung pada apa yang anda harapkan untuk menggunakan VPN, diperlukan akses ke satu atau yang lain (atau keduanya).


Jadi bagaimana anda tahu dengan tepat jenis IP VPN yang anda perlukan? Itu mudah. Dengan memahami perbezaan antara keduanya. Setelah anda melakukannya, pilihan akan jelas.

Apa itu IP VPN

Sebelum melihat bagaimana IP IP yang dikongsi dan dikhaskan berbeza, penting untuk mundur sedikit dan memahami apa yang dimaksudkan dengan IP rangkaian peribadi maya.

Bila-bila masa anda mengakses internet, peranti anda diberikan alamat IP. Anggaplah ia seperti dunia komputer yang setara dengan alamat surat kediaman anda.

Terima kasih kepada IP, semasa anda menghantar data dari peranti anda, laman web atau perkhidmatan dalam talian lain yang anda gunakan tahu dari mana data tersebut berasal. Begitu juga, jika seseorang perlu menghantar maklumat kembali kepada anda, mereka tahu ke mana ia mesti pergi.

Di rumah, peranti anda biasanya mendapat alamat IP dari penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda. Tetapi, apabila anda mengakses internet melalui VPN, perkara-perkara berfungsi sedikit berbeza.

VPN menyembunyikan IP yang diberikan oleh ISP anda dan menggantinya dengan salah satu yang tersendiri. IP VPN itu menjadi alamat anda yang menghadap ke luar. Sejak saat itu, pelayan VPN akan bertindak sebagai man-in-the-middle dan secara automatik menyampaikan data yang dimaksudkan untuk anda ke IP rumah anda.

Kembali ke analogi alamat surat kirim rumah kami, seperti menggunakan perkhidmatan penghantaran surat.

IP yang tepat yang diberikan oleh VPN pada peranti anda bergantung pada beberapa perkara. Lokasi dan contoh pelayan VPN yang anda sambungkan adalah satu. Dan sama ada penyedia VPN anda menggunakan IP yang dikongsi atau dikhaskan adalah yang lain.

Apa Itu Alamat IP VPN Dikongsi

Alamat IP yang dikongsi (atau dinamik) adalah jenis IP yang paling biasa digunakan oleh VPN. Inilah cara ia berfungsi.

Ia bermula dengan setiap pelayan VPN yang mempunyai kumpulan IP, yang berukuran dari satu hingga puluhan atau bahkan ratusan alamat. Nombor yang tepat bergantung kepada penyedia VPN (dan berbeza di antara mereka).

Apabila pengguna VPN seperti anda atau saya menyambung ke pelayan IP yang dikongsi, ia memberikan salah satu IP dari kumpulan ke peranti kami. Akhirnya, apabila semakin ramai kita menyambung ke pelayan yang sama, kolam akan kering.

Apabila itu berlaku, bukannya memusingkan orang lain, alamat mulai digunakan kembali, dan banyak orang akhirnya berkongsi IP VPN yang sama (maka nama “IP dikongsi”). Ini semua berlaku secara telus di belakang tabir.

Berapa banyak daripada kita yang menggunakan satu alamat IP bergantung pada bagaimana penyedia VPN memilih untuk mengkonfigurasi pelayannya. Tetapi mungkin berpuluh-puluh atau lebih.

Diagram bagaimana VPN IP dikongsi berfungsi

Mempunyai banyak pengguna di alamat yang sama mempunyai beberapa kelebihan. Tetapi, seperti semuanya, terdapat juga beberapa kelemahan.

Kelebihan

 • Privasi dan anonim yang sangat baik
 • Pilihan lokasi pelayan yang lebih baik
 • Kos langganan lebih rendah

Sejauh ini, kelebihan terbesar dari alamat IP VPN dinamik adalah privasi dan tanpa nama.

Apabila satu IP dikongsi oleh banyak individu, sangat sukar bagi sesiapa sahaja di hujung destinasi (laman web, pelanggan P2P lain, dll.) Untuk mengetahui siapa yang melakukan apa.

Penyedia VPN itu sendiri kadang-kadang masih dapat mengumpulkan apa yang anda lakukan. Lagipun, ia mengetahui IP sebenar anda untuk tujuan penghantaran data.

Tetapi ke selebihnya internet, semoga berjaya. Kecuali seseorang dapat merujuk beberapa titik data, termasuk log yang disimpan oleh penyedia, tugasnya tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, inilah sebabnya mengapa tanpa nama sebenar, anda memerlukan VPN tanpa log.

Kos yang lebih rendah adalah kelebihan lain dari IP yang dikongsi. Apabila satu alamat dapat digunakan semula oleh beberapa pengguna, perkara lebih mudah dan lebih murah untuk diuruskan oleh syarikat VPN. Semua orang diperlakukan sama, dan tidak ada pengecualian untuk ditangani. Kurang perkakasan juga diperlukan.

Kedua-dua perkara ini bermaksud mengurangkan kos operasi untuk VPN. Ini adalah pasaran yang kompetitif, jadi penjimatan tersebut kemudian diberikan kepada anda dalam bentuk langganan yang lebih berpatutan.

VPN IP dinamik juga biasanya bermaksud anda akan mempunyai lebih banyak lokasi untuk disambungkan. Pada akhirnya, IP yang dikongsi adalah kehendak kebanyakan pengguna. Oleh itu, masuk akal di situlah VPN melaburkan wang.

Tidak jarang melihat satu penyedia menawarkan ribuan pelayan IP dinamik di 50 (dan kadang-kadang 150) atau lebih negara di seluruh dunia. Sekiranya anda perlu mengakses kandungan yang disekat geo oleh negara Eropah kecil, misalnya, IP yang dikongsi adalah cara untuk pergi.

Kekurangan

 • Berkongsi sumber dengan pengguna lain
 • Hukuman untuk tingkah laku buruk orang lain

Semuanya mempunyai kelemahan, termasuk IP VPN bersama. Isu yang paling jelas adalah prestasi.

Apabila anda berkongsi IP dengan banyak pengguna lain, anda juga berkongsi sumber pelayan yang lain. Sumber-sumber ini merangkumi lebar jalur rangkaian, memori, dan CPU.

Walaupun hanya satu orang yang memuat turun sejumlah besar data dapat mempengaruhi prestasi pelayan secara keseluruhan. Dengan kata lain, semua orang di IP bersama yang sama membayar harga untuk tindakan orang lain.

Untuk mengatasi masalah ini, perkhidmatan VPN sering menjalankan beberapa pelayan di satu lokasi. Apabila satu pelayan menjadi terlalu sibuk, pengguna baru menyambung ke pelayan yang tidak. Ia dipanggil pengimbangan beban.

Kelemahan lain dari VPN IP dinamik adalah bahawa tindakan orang lain yang berkongsi alamat dengan anda boleh mempengaruhi pengalaman internet anda.

Contohnya, jika terlalu banyak pengguna pada satu IP menggunakan Google pada masa yang sama, Google mungkin menganggapnya sebagai spam. Akibat yang paling mungkin berlaku ialah anda perlu mengisi pertanyaan reCAPTCHA (seperti yang ada di bawah) sebelum Google membenarkan anda meneruskannya. Itu boleh menjengkelkan.

ReCAPTCHA Google yang disebabkan oleh IP VPN dinamik

Laman web juga boleh menyenarai hitam IP untuk tingkah laku buruk. Sekiranya seseorang dari IP VPN yang dikongsi telah menyebarkan laman web pada masa lalu, alamat tersebut sekarang boleh ditolak.

Dalam keadaan itu, anda perlu menyambung semula ke VPN dan mendapatkan alamat IP yang berbeza. Kemungkinan anda akan mendapat satu. Walaupun senarai hitam jenis ini sangat jarang berlaku (saya hanya pernah mengetahuinya beberapa kali), ini adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan IP bersama.

Pada akhirnya, saya secara peribadi menganggap perlu, sekali dalam bulan biru, mengisi pertanyaan reCAPTCHA atau menyambung semula ke VPN sebagai sedikit ketidakselesaan terbaik untuk anonimiti yang jauh lebih baik di internet.

Kegunaan Terbaik untuk IP VPN Berkongsi

Memandangkan kelebihan dan kekurangan alamat IP VPN dinamik, penggunaan terbaik untuknya adalah seperti berikut:

 • Melayari laman web peribadi dan tanpa nama
 • Muat turun peer-to-peer dan torrent tanpa nama
 • Membatalkan penyekat kandungan terhad geo

Penyedia VPN yang Menggunakan Alamat IP Bersama

Sekiranya alamat IP yang dikongsi adalah apa yang anda perlukan, berita baiknya adalah hampir setiap penyedia menawarkannya. Walaupun, memang, ada yang melakukan pekerjaan yang lebih baik daripada yang lain. Berikut adalah senarai VPN yang menurut saya, menurut pendapat saya, adalah beberapa pilihan terbaik.

Apa Itu Alamat IP VPN Khusus

Alamat IP VPN statik (kerana IP khusus kadang-kadang disebut) jauh lebih jarang daripada saudara dinamiknya. Hanya beberapa perkhidmatan VPN pengguna yang menawarkannya.

Ringkasnya, IP khusus adalah IP peribadi anda sendiri yang tidak dapat dimiliki oleh orang lain atau tidak.

Apabila anda membeli IP statik dari penyedia VPN, mereka akan memberikannya kepada satu dan hanya satu pelayan mereka di lokasi geografi pilihan anda. Mereka kemudian akan mengikat IP ke akaun anda, memastikan hanya anda yang dapat menyambungkannya.

Diagram bagaimana VPN IP khusus berfungsi

Ia seperti mempunyai alamat IP rumah kedua, kecuali lokasinya mungkin beribu-ribu batu jauhnya, mungkin di seluruh negara lain.

Kelebihan

 • Alamat IP yang sama dengan setiap sambungan
 • Kurang cenderung disenarai hitam oleh perkhidmatan streaming dan permainan
 • Tidak ada hukuman untuk tingkah laku buruk orang lain
 • Kurang perkongsian sumber dengan orang lain
 • Mungkin lebih pantas

Kelebihan alamat IP khusus adalah tidak berubah. Setiap kali anda menyambung ke VPN, anda akan diberi jaminan IP yang sama. Ini boleh menjadi perkara yang sangat baik dalam banyak keadaan.

Menjaga IP anda tetap konsisten, misalnya, penting ketika mengakses perbankan dalam talian.

Sekiranya anda masuk ke akaun anda dari IP yang berbeza setiap kali, bendera akan dinaikkan. Bank sangat curiga dengan tingkah laku tersebut (dan dengan alasan yang baik). Anda mungkin terkunci sementara sehingga anda dapat mengesahkan identiti anda (biasanya melalui panggilan telefon). IP statik bermaksud tidak ada bendera merah.

Terdapat beberapa keadaan di mana anda mungkin mahu memasukkan alamat IP dalam senarai putih sebagai satu-satunya yang dibenarkan menggunakan perkhidmatan. Ini biasanya dilakukan untuk tujuan keselamatan. Sekiranya IP anda berubah setiap kali anda berada di internet, jelas, senarai putih tidak akan berfungsi.

Alamat IP statik juga cenderung tidak disenarai hitam oleh pelbagai perkhidmatan streaming atau platform permainan yang tidak menyukai penggunaan VPN. Fikirkan seperti Netflix, Hulu, BBC iPlayer, atau Steam.

Apabila perkhidmatan sedemikian melihat puluhan peranti berbeza mengakses pelayan mereka pada masa yang sama menggunakan alamat yang sama, mereka mengetahui bahawa itu adalah IP VPN bersama. Tidak ada corak penggunaan lain yang dapat menjelaskannya. Pada waktunya, IP itu akan dilarang.

Kerana hanya satu orang yang menggunakan IP statik (anda), mereka biasanya akan terbang di bawah radar.

Kelebihan alamat khusus lain ialah anda mengelakkan kesan “jiran buruk”. Sekali lagi, tiada siapa kecuali anda menggunakan IP. Tidak boleh ditandai dengan tingkah laku buruk untuk tindakan orang lain sama seperti IP yang dikongsi.

Tidak perlu lagi Google reCAPTCHA.

Akhirnya, IP statik akhirnya menjadi lebih pantas. Oleh kerana anda tidak berkongsi peruntukan lebar jalur IP anda dengan orang lain, sambungan anda tidak akan mengalami penurunan akibat aktiviti mereka.

Kekurangan

 • Mengurangkan nama diri
 • Sebilangan kos tambahan

Kelemahan ketara dari IP VPN khusus adalah bahawa aktiviti dalam talian anda lebih kurang dikenali.

Dengan IP yang dikongsi, anda bersembunyi di antara orang ramai. Selusin orang lain secara serentak mengakses sumber internet di seluruh dunia dari alamat yang sama. Ini adalah sangkaan siapa yang sebenarnya melakukan apa.

Walau bagaimanapun, apabila peranti anda hanya menggunakan IP, menjejaki sebarang aktiviti internet kepada anda menjadi pekerjaan yang lebih mudah.

Alamat IP statik juga dikenakan bayaran tambahan. Mereka memerlukan penyediaan dan penyelenggaraan tambahan oleh penyedia VPN. Walaupun harganya biasanya hanya beberapa dolar sebulan, bagi sebilangan daripada kita, itu mungkin merupakan pemecah perjanjian.

Kegunaan Terbaik untuk IP VPN Khusus

Alamat IP VPN statik berfungsi paling baik dalam kes berikut:

 • Mengakses perkhidmatan kewangan dalam talian atau laman web keselamatan tinggi yang lain
 • Mengakses perkhidmatan streaming (Netflix, Hulu, BBC) atau permainan (Steam) yang menyenarai hitam IP VPN
 • Apabila senarai putih IP diperlukan
 • Penyemakan imbas web tanpa gangguan (iaitu, mengelakkan reCAPTCHA Google yang menjengkelkan)

Apa itu VPN IP Khusus

VPN IP khusus hanyalah perkhidmatan VPN yang membolehkan anda mendapatkan alamat IP statik. Biasanya terdapat sejumlah lokasi pelayan di mana IP khusus dapat dipasang, jauh lebih sedikit daripada jumlah keseluruhan lokasi pelayan yang dimiliki oleh VPN.

Adakah Setiap VPN Memberi Anda IP Statik?

Hanya ada segelintir perkhidmatan VPN pengguna yang memberi anda pilihan untuk membeli alamat IP statis. Kumpulan yang terbaik adalah PureVPN dan NordVPN.

Kos mendapatkan alamat IP khusus dengan PureVPN adalah $ 1.99 / bulan (di atas kos langganan biasa anda). Mereka menawarkan IP statik di negara-negara berikut:

 • Amerika Syarikat
 • Inggeris
 • Australia
 • Kanada
 • Jerman
 • Hong Kong
 • Malta
 • Singapura

NordVPN, sebaliknya, mengenakan bayaran $ 70 per tahun untuk alamat statik (sekali lagi, sebagai tambahan kepada langganan standard anda), yang bernilai sehingga $ 5,83 sebulan. Dengan NordVPN, anda mempunyai pilihan untuk menyediakan IP anda di salah satu lokasi berikut:

 • Amerika Syarikat (Kerbau)
 • Amerika Syarikat (Dallas)
 • Amerika Syarikat (Los Angeles)
 • Amerika Syarikat (Matawan, NJ)
 • United Kingdom (London)
 • Jerman (Frankfurt)
 • Belanda (Amsterdam)

Jenis IP VPN Mana Yang Lebih Baik?

Sama ada alamat IP VPN statik atau alamat dinamik lebih baik akhirnya bergantung pada apa yang anda cuba lakukan.

Sekiranya privasi dan tanpa nama adalah tujuan utama anda, tanpa keraguan, alamat yang dikongsi adalah pilihan terbaik anda. Ini berlaku untuk pelayaran web dan trafik P2P.

Sekiranya anda ingin melihat kandungan yang disekat secara geo ke negara yang lebih kecil, IP dinamik juga mungkin satu-satunya cara untuk anda melakukannya.

Sebaliknya, untuk sebarang aktiviti di mana masalah keselamatan (seperti perbankan), atau untuk mengakses kandungan yang disediakan oleh perkhidmatan yang biasanya menyekat VPN (Netflixes of the world), IP VPN statik adalah pemenang yang jelas.

Perhatikan juga bahawa jika anda akhirnya mendapat alamat IP khusus dengan PureVPN atau NordVPN, anda juga akan mendapat akses ke alamat yang dikongsi secara automatik. Dengan kemampuan untuk bertukar di antara mereka sesuka hati, anda mendapat yang terbaik dari kedua dunia.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map