Cara Menghentikan ISP Anda Dari Menjejaki Anda

Secara lalai, penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda dapat melihat semua yang anda lakukan dalam talian. Semua muat naik dan muat turun anda melalui infrastrukturnya. Mereka adalah orang tengah yang sempurna kedudukannya.


Setelah mereka mempunyai data anda, hampir semua perkara yang dilakukan oleh ISP anda adalah permainan yang adil. Ia dapat dianalisis untuk mengetahui siapa yang tahu, dijual kepada penawar tertinggi atau diserahkan kepada pihak berkuasa apabila diminta.

Namun, ada langkah yang dapat kita semua lakukan untuk menyekat penjejakan ISP dan tetap tidak dikenali dalam talian. Walaupun ada yang berfungsi lebih baik daripada yang lain, jika anda menghargai privasi anda dan tidak mahu maklumat anda diperlakukan seperti mata wang, salah satu daripadanya lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa.

Apa yang Boleh Dilihat dan Jejaki ISP Saya

Sebagai orang tengah dalam perjalanan data anda ke atau dari internet, ISP dapat mengesan hampir semua perkara mengenai aktiviti dalam talian anda. Apabila anda menyambung ke internet, anda melakukannya dengan alamat IP yang diberikan oleh mereka, menggunakan peralatan dan rangkaian mereka.

Itu meletakkan ISP anda dalam kedudukan yang sangat baik untuk melihat dan mencatat semua perkara berikut:

  • Laman web atau perkhidmatan mana yang anda lawati (melalui pertanyaan DNS)
  • Kandungan laman web dan muat turun yang tidak disulitkan
  • Sumber maklumat yang disulitkan
  • Lokasi fizikal anda setiap kali anda menggunakan internet
  • Masa dan tarikh segalanya

Selain melihat semua maklumat di atas, ISP anda juga, tentu saja, dapat mengikat semuanya dengan nama dan alamat pemegang akaun untuk perkhidmatan internet (yang mungkin atau mungkin bukan anda).

Adakah ISP Tahu Laman Web Apa yang Saya Layari

Ya, ISP boleh melayari laman web mana yang anda lawati. Dalam semua keadaan, mereka akan mengetahui alamat laman web yang anda lawati, kapan ia berlaku, dan jumlah data yang anda peroleh dari situ.

Sekiranya laman web menggunakan versi selamat dari protokol HTTP (anda dapat mengetahui bahawa perkara itu berlaku jika alamat bermula dengan https: //), di atas adalah semua yang dapat anda dapatkan oleh ISP. Semua maklumat lain disulitkan dan tidak dapat dibaca.

HTTPS dapat menyembunyikan beberapa aktiviti internet dari ISP

Namun, jika anda mengakses laman web yang tidak terjamin (yang masih banyak laman webnya), tidak ada data yang anda muat turun dienkripsi, dan ISP anda dapat melihat semuanya.

Cara Menyembunyikan Aktiviti Internet Dari ISP

ISP anda sedang menonton, kami sekarang tahu bahawa. Sekiranya, seperti saya dan sebahagian besar pengguna internet, anda tidak selesa dengan tahap akses yang sangat besar yang dimiliki oleh ISP terhadap apa yang anda lakukan dalam talian, anda mempunyai pilihan untuk menghentikannya.

Terdapat empat cara di mana anda dapat mencegah penjejakan ISP dan menyembunyikan aktiviti internet anda. Ini adalah seperti berikut (dipesan dari yang paling berkesan).

Gunakan VPN

Cara paling mudah untuk menghentikan penjejakan ISP adalah dengan menggunakan rangkaian peribadi maya (VPN). Ini dapat digunakan pada perangkat apa pun, dari komputer atau telefon pintar ke penghala atau TV pintar anda.

Anda menggunakan VPN dengan menghubungkan peranti anda ke pelayan VPN. Sambungan itu disulitkan sepenuhnya. Oleh itu, walaupun semua data yang anda hantar dan terima masih melalui rangkaian ISP anda, mereka tidak mempunyai cara untuk mengetahui apa itu.

Untuk ISP, itu semua omong kosong. Mereka tidak tahu laman web mana yang anda lawati atau maklumat apa yang anda muat turun.

Diagram bagaimana VPN melindungi anda dari ISP anda

VPN juga melangkah lebih jauh. Mereka mengubah alamat IP yang ditugaskan ISP anda untuk alamat kepunyaan pelayan VPN.

Pertukaran IP bermaksud bahawa mana-mana laman web atau perkhidmatan dalam talian yang anda akses tidak tahu bahawa mereka sebenarnya bercakap dengan anda. Mereka juga akan berfikir bahawa anda berada di mana sahaja pelayan VPN (yang mungkin berada di negara yang sama sekali berbeza), bukan di mana anda sebenarnya berada.

Kelemahan menggunakan VPN adalah Anda mengalihkan beban melindungi privasi anda dari ISP ke penyedia VPN. Apabila anda berhubung dengan mereka, VPN mempunyai kemampuan yang sama untuk melacak aktiviti dalam talian anda seperti yang dilakukan oleh ISP anda sebelumnya.

Inilah sebab mengapa sangat penting untuk memilih VPN dengan dasar pembalakan yang ketat dan rekod prestasi yang harus dipatuhi. Selagi anda berhati-hati dalam pilihan anda, tidak ada cara yang lebih baik untuk tetap tanpa nama dalam talian dan membiarkan ISP anda dalam gelap daripada menggunakan VPN.

Gunakan Tor

Kaedah lain yang sangat baik untuk mencegah ISP anda menjejaki aktiviti dalam talian anda adalah dengan menggunakan Tor. Ini adalah rangkaian yang dienkripsi yang dirancang, dari bawah ke atas, khusus untuk privasi pengguna.

Tor menggunakan teknik yang dikenali sebagai penghalaan bawang. Ia membuat jalan rawak untuk data anda dan membawanya melalui beberapa node (atau pelayan) yang terletak di mana sahaja di dunia sebelum mencapai tujuan utamanya.

Sama seperti VPN, semua yang ada di rangkaian Tor disulitkan. Oleh itu, sekali lagi, ISP anda tidak mempunyai cara untuk mengetahui tempat anda dalam talian atau apa yang anda muat turun.

Diagram bagaimana menggunakan Tor dapat menghentikan penjejakan ISP

Masalah dengan Tor ialah ia hanya berfungsi untuk melayari. Anda tidak dapat melindungi dengan perisian lain (seperti klien BitTorrent) atau peranti (seperti tablet anda).

Ia juga perlahan dan mungkin mengurangkan sambungan internet anda sehingga merangkak. Ribuan nod yang membentuk rangkaian Tor dikendalikan secara sukarela dan, sayangnya, perkakasan yang digunakan sering kali biasa-biasa saja.

Gunakan Proksi

Kaedah yang agak kurang biasa, walaupun masih banyak digunakan, sebilangan daripada kita memilih untuk menghentikan pengumpulan data ISP adalah proksi.

Proksi, seperti VPN, mengarahkan lalu lintas internet anda melalui pelayan, mencegah ISP anda mengetahui sumber dalam talian apa yang anda akses. Walaupun begitu, di sinilah persamaan berakhir.

Diagram proksi menyembunyikan sejarah penyemakan imbas dari ISP

Proksi tidak menggunakan penyulitan. Oleh itu, walaupun ISP anda tidak dapat melihat ke mana anda bersambung, mereka masih dapat menganalisis kandungan data anda.

Sekiranya, misalnya, anda memuat turun sesuatu yang tidak sepatutnya, mereka akan tahu.

Seperti halnya nod Tor, kebanyakan proksi juga dikendalikan oleh sukarelawan. Kekurangan penyulitan menjadikan data anda terbuka untuk manipulasi di peringkat pelayan proksi. Sekiranya anda menggunakan proksi dari sumber yang tidak dipercayai, suatu hari anda mungkin mendapati peranti anda dijangkiti perisian hasad (ini adalah kes yang agak jarang berlaku dan melampau, tetapi ia berlaku).

Gunakan HTTPS

Akhirnya, perkara paling asas yang boleh anda gunakan untuk menghentikan ISP anda daripada menjejaki aktiviti anda ialah menyambung ke laman web yang menggunakan protokol HTTPS.

HTTPS menyulitkan hubungan antara penyemak imbas anda dan laman web yang anda lawati. Tetapi, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ISP anda masih dapat mengetahui sebilangan besar maklumat mengenai apa yang anda lakukan.

Mereka akan mengetahui alamat mana-mana laman web yang anda lawati. ISP anda juga akan mengetahui dengan tepat ketika anda menyambung ke laman web ini dan berapa banyak data yang anda muat turun dari laman web tersebut.

Namun, sambungan HTTPS sekurang-kurangnya memberikan sedikit privasi, jadi ada baiknya anda menggunakannya kapan saja anda boleh. Jauh lebih baik daripada tiada.

Terdapat pemalam penyemak imbas yang boleh anda gunakan juga disebut HTTPS Everywhere yang akan membolehkan sambungan selamat secara automatik jika laman web menyokongnya.

Anda juga boleh menggabungkan penggunaan HTTPS dengan proksi, untuk memberi anda sesuatu yang hampir menyerupai VPN. Yang pertama menyediakan enkripsi dan menghalang pemeriksaan data ISP, yang terakhir menyembunyikan dari ISP sumber dalam talian yang anda sambungkan.

Lebih banyak mengenai VPN dan Penjejakan ISP

Dari empat pilihan di atas untuk menjaga pengesanan dan pemantauan ISP, VPN adalah penyelesaian paling lengkap dan mudah. Perkara yang cenderung menarik minat kebanyakan orang (termasuk saya) Oleh itu, mari kita menggali lebih banyak lagi.

Apa yang dilihat oleh ISP saya semasa saya menggunakan VPN

Apabila anda menggunakan VPN, ISP anda tidak dapat melihat laman web mana yang anda lawati atau perkhidmatan dalam talian apa yang anda gunakan. Ia juga tidak dapat melihat data yang anda kirim atau terima. Yang dapat dilihat hanyalah maklumat yang dienkripsi yang bergerak antara peranti dan pelayan anda.

Dengan kata lain, apabila anda disambungkan ke VPN, apa yang dilihat oleh ISP adalah banyak omong kosong yang tidak dapat difahami yang akan atau datang dari beberapa lokasi yang tidak diketahui di internet.

Adakah ISP Saya Tahu Saya Menggunakan VPN

Kecuali anda mengambil langkah-langkah khusus untuk menyembunyikan penggunaan VPN, ISP anda dapat mengetahui bahawa anda menggunakannya (tentu saja mereka menganggapnya senang).

Satu bit data yang diketahui oleh ISP anda adalah alamat IP pelayan VPN yang anda sambungkan. Tidak sukar untuk mengetahui bahawa pelayan itu memang pelayan VPN dan dari sana, penyedia tempatnya.

Walaupun begitu, VPN benar-benar sah di kebanyakan negara, dan saya tidak pernah mendengar ISP menghukum pelanggan kerana menggunakan.

Bagaimana jika anda tinggal di tempat yang tidak dibenarkan penggunaan VPN? Atau jika, atas sebab tertentu, anda benar-benar tidak mahu ISP anda mengetahui bahawa anda menggunakan VPN?

Dalam kedua-dua kes tersebut, banyak penyedia menawarkan dan mengaburkan perkhidmatan VPN. Dengan menggunakan teknologi khas, mereka dapat mencegah pengesanan VPN dan membiarkan mereka tergelincir di bawah radar mana-mana ISP.

Bolehkah ISP Blok VPN

Secara teori, ya, ISP anda mungkin dapat menyekat VPN. Dalam praktiknya, ini bukan sesuatu yang perlu anda bimbangkan, terutamanya di negara-negara di mana penggunaan VPN adalah sah.

Adakah sambungan VPN dapat disekat kebanyakannya bergantung pada protokol apa yang digunakan. PPTP, misalnya, adalah sasaran yang mudah. Ia menggunakan port tunggal yang dapat disekat dengan mudah oleh firewall mana pun.

Tetapi protokol lain boleh menjadi lebih sukar untuk ditutup. Ikuti OpenVPN (yang hampir disokong oleh setiap penyedia). Ia dapat dikonfigurasikan untuk menggunakan port sewenang-wenangnya dan TCP atau UDP, menjadikannya lebih penting daripada sasaran bergerak.

OpenVPN bahkan dapat disiapkan untuk berfungsi pada port TCP 443, di mana pelayaran web HTTPS biasa berlaku.

Sekiranya anda menggunakan VPN, sepertinya anda hanya mengunjungi laman web yang kebetulan menggunakan HTTPS (anggap Gmail atau perbankan dalam talian anda). Oleh kerana menyekat port tersebut akan menghentikan perkhidmatan tersebut, maka tindakan itu bukanlah pilihan.

Cara Menggunakan VPN untuk Mencegah Pemantauan ISP

Menyiapkan VPN dan menyekat ISP anda untuk mengintip anda cukup mudah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  1. Cari penyedia VPN yang paling sesuai dengan keperluan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih dan jika anda berminat, senarai perkhidmatan yang baik anda boleh menggunakan titik permulaan dalam carian anda.
  2. Mendaftar untuk perkhidmatan.
  3. Dari laman web penyedia pilihan anda, muat turun dan pasang klien untuk peranti atau platform anda. VPN yang lebih baik akan mempunyai perisian untuk sekurang-kurangnya Windows, MacOS, Android, dan iOS.
  4. Mulakan pelanggan dan pilih pelayan untuk disambungkan. Yang mana yang anda pilih akan bergantung pada apa yang anda cuba lakukan. Sebagai contoh, untuk sambungan secepat mungkin, anda mungkin hanya memerlukan pelayan yang berdekatan dengan lokasi anda. Tetapi, untuk menyahsekat Netflix AS, anda memerlukan pelayan di AS.
  5. Anda telah siap sedia. Gunakan internet seperti biasa. Semuanya harus berfungsi seperti yang dilakukan tanpa VPN, kecuali ISP anda tidak dapat lagi memantau lalu lintas anda.

Perlu diingat juga bahawa banyak penyedia mempunyai pilihan untuk memulakan klien mereka dan menyambung ke VPN secara automatik semasa anda menghidupkan peranti anda. Ini adalah pilihan untuk dipertimbangkan jika anda berhasrat untuk menjaga ISP anda dalam kegelapan sepanjang hari setiap hari.

Bolehkah Saya Menggunakan VPN Percuma untuk Menghentikan Penjejakan ISP

VPN percuma boleh menjadi sukar. Terdapat beberapa yang baik, tetapi sebilangan besar anda harus tetap berhati-hati. Menggunakannya boleh sama buruknya, jika tidak terburuk, daripada membiarkan ISP anda memantau lalu lintas anda.

Satu perkara yang tidak diberikan oleh pembekal percuma adalah amal. Mereka perlu menjana wang dan sering melakukannya dengan mengesan dan menjual aktiviti pengguna. Dan itulah yang cuba anda elakkan dengan mematikan ISP anda.

Data penjualan juga boleh menjadi puncak gunung es. Anda mungkin juga perlu menangani suntikan iklan, penyulitan yang lemah, dan prestasi yang perlahan. Terdapat banyak perbezaan antara VPN percuma dan VPN berbayar yang memberi petunjuk kepada penggunaan yang terakhir, walaupun harganya mahal.

Pemikiran Akhir

ISP anda melihat semua dan mengetahui semua perkara yang anda lakukan dalam talian. Kerahsiaan dan anonim tidak wujud. Tetapi, anda sekarang tahu bahawa ada sesuatu yang boleh anda lakukan mengenainya.

Terdapat kaedah berkesan untuk menyekat penjejakan ISP dan menyembunyikan aktiviti internet anda daripadanya. Dan sama ada anda memutuskan untuk menggunakan VPN, Tor, atau kaedah lain yang disebutkan, satu perkara pasti. Anda akan kembali terkawal, seperti yang sepatutnya.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me