Cara Menghentikan Pendikit Data ISP

Anda mungkin menyedari bahawa kadang-kadang, kelajuan sambungan internet anda jauh lebih perlahan daripada yang sepatutnya. Dan ia sering berlaku apabila anda menggunakan laman web atau perkhidmatan tertentu.


Dalam beberapa kes, isu-isu ini dapat dihitung hingga kesesakan rangkaian sederhana. Dalam beberapa yang lain, mereka mungkin disebabkan oleh kegagalan perkakasan atau aktiviti lain yang berkaitan dengan penyelenggaraan.

Tetapi, mungkin ada juga alasan lain yang lebih jahat kerana penurunan kelajuan internet secara tiba-tiba. Penyedia perkhidmatan internet anda mungkin sengaja merosakkan lalu lintas anda.

Mungkin mengejutkan bahawa ISP anda dapat dengan sengaja memperlahankan sambungan internet anda. Tetapi sayangnya, ia memang berlaku.

Sebenarnya, itu adalah dasar Comcast untuk melancarkan protokol BitTorrent pada tahun 2007 yang secara langsung menyebabkan FCC mengadopsi peraturan netraliti bersih yang dikemas kini pada tahun 2015. Pendek kata, FCC menjadikan praktik ini tidak sah.

Malangnya bagi kami pengguna internet, peraturan tersebut baru-baru ini dimansuhkan. Oleh itu, sekali lagi merupakan musim terbuka bagi penyedia internet untuk melancarkan data yang tidak mereka sukai.

Pada ketika ini, pertahanan terbaik terhadap jenis aktiviti ini adalah orang awam yang berpengetahuan. Oleh itu, saya telah menulis panduan ini. Ini akan membantu anda memahami apa itu pendikit internet dan bagaimana ISP melakukannya. Ini juga akan menjelaskan bagaimana anda boleh memintasnya. Mari selam masuk.

Apakah Pendekatan Data

Pembatasan lalu lintas adalah amalan oleh ISP untuk secara sengaja membatasi kelajuan atau jumlah pemindahan data antara pengguna mereka dan beberapa atau semua bahagian internet.

Sekiranya anda pernah mendengar tentang internet yang disebut sebagai jalan raya maklumat, pertimbangkan metafora ini untuk memahami pendikit lebar jalur:

Bayangkan perjalanan ke pasar raya tempatan anda. Sepatutnya, anda bertemu dengan kru jalan raya. Mereka telah menutup dua dari tiga lorong lalu lintas yang tersedia di sepanjang laluan anda. Lebih buruk lagi, mereka hanya membenarkan sejumlah kereta pada satu masa ke lorong terbuka yang tersisa.

Tindakan kru jalan raya tidak akan sepenuhnya menghalang lalu lintas dari sepanjang laluan anda. Tetapi, mereka secara aktif mengawal kereta mana yang masuk kapan, dan seberapa cepat perjalanan mereka.

Perbezaan antara sambungan internet yang tidak bergerak dan terputus

Ringkasnya, adalah trafik.

Satu-satunya perbezaan ialah apabila ISP anda melakukannya, tidak akan ada orang dalam rompi reflektif yang mengibarkan bendera untuk memberitahu anda apa yang sedang berlaku.

Mengapa ISP Melancarkan Trafik

Pada pandangan pertama, penyedia internet dengan sengaja mengganggu lalu lintas pelanggan mereka sendiri mungkin kelihatan agak bertentangan. Lagipun, kelajuan sambungan yang perlahan adalah salah satu sebab paling biasa kami memanggilnya dan mengeluh (dan kadang-kadang malah pergi untuk padang rumput yang lebih hijau).

Tidakkah kemudian mengikuti bahawa ISP tidak akan melakukan apa-apa untuk memberi kita pengalaman yang buruk? Jawapannya, anehnya, tidak.

Sebab yang Sah untuk Pembatasan Internet

Terdapat beberapa sebab mengapa penyedia internet berisiko membuat marah pelanggannya dengan membebani jenis lalu lintas tertentu. Sebilangan besar dari mereka, sebenarnya, sah. Mereka membantu memastikan perkhidmatan yang boleh dipercayai untuk semua pengguna ISP dan adalah seperti berikut:

 • Pengurusan kesesakan rangkaian pada waktu permintaan puncak
 • Penguatkuasaan had pemindahan data yang dinyatakan secara eksplisit
 • Keutamaan dan pengoptimuman lalu lintas
 • Pencegahan serangan DDoS

Ini semua adalah contoh yang baik dan, dalam fikiran saya, alasan yang boleh diterima mengapa penyedia internet anda mungkin terlibat dalam pembatasan lalu lintas.

Sebarang rangkaian komputer mempunyai had keupayaan keseluruhannya. Perlu ada beberapa kawalan untuk memastikan bahawa tidak ada pengguna atau sekumpulan pengguna yang mengatasinya. Dengan adanya sekatan seperti itu, rangkaian dapat dengan cepat tidak dapat digunakan oleh orang lain.

Malangnya, ada juga alasan lain yang kurang sah bahawa ISP mungkin memilih untuk mengurangkan lalu lintas tertentu.

Sebab-sebab Sketsa untuk Melambatkan Internet

Throttling (atau gangguan langsung) Comcast menggunakan protokol BitTorrent pada tahun 2007 adalah contoh terbaik ISP menggunakan alasan kelabu dan kontroversial untuk mengehadkan lebar jalur.

Comcast mendakwa pengguna sistem perkongsian fail yang popular menggunakan jalur lebar yang berlebihan di rangkaian mereka. Mereka menyatakan bahawa tindakan mereka bertujuan melindungi pelanggan lain.

Namun, FCC menyiasat dan tidak bersetuju. Mereka sampai pada kesimpulan yang Comcast cuba memaksa pengguna untuk berhenti memuat turun filem dan bahan lain melalui torrent untuk meningkatkan penggunaan perkhidmatan streaming berbayar mereka sendiri (yang mereka pasarkan sebagai alternatif).

Sudah tentu, itu bukan satu-satunya masa ISP dipanggil kerana secara sengaja merendahkan perkhidmatan mereka dengan alasan yang tidak sah. Pencarian Google yang pantas dapat mendedahkan sejauh mana penyedia perkhidmatan internet cuba menumpaskan dek mereka. Dalam hampir semua kes, perkara menjadi kerakusan murni.

Adakah Pendaratan Lebar Jalur Hukum

Setelah mendengar beberapa sebab mengapa ISP berusaha untuk mengurangkan lalu lintas di rangkaian mereka, adalah wajar untuk bertanya-tanya apakah praktik ini, sebenarnya, sah.

Sejak pemansuhan peraturan netraliti bersih FCC 2015, itu adalah soalan sukar untuk dijawab, sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat. Di Kesatuan Eropah, pendinginan untuk alasan apa pun selain pengurusan rangkaian yang sah adalah tidak sah di bawah peraturan netraliti bersih wilayah itu, yang disahkan pada tahun 2014.

Di AS, satu-satunya kerangka undang-undang yang sebenarnya kita harus menghalang penyedia internet daripada terlibat dalam apa jua jenis larangan yang mereka pilih berakhir dengan peraturan netraliti bersih pada 11 Jun 2018. Tidak ada lagi sekatan undang-undang yang harus ditentang oleh ISP mengenai pendikit lalu lintas.

Tidak mustahil untuk mengetahui bagaimana penyedia internet A.S. akan terus maju dari masa ini dan seterusnya. Tetapi, berdasarkan pernyataan awam mereka, segala sesuatu tidak kelihatan memberangsangkan.

Di antara penyedia perkhidmatan internet A.S. yang utama, hanya AT&T dan Cox telah menunjukkan bahawa mereka tidak berniat untuk melakukan lebih dari yang diperlukan untuk menguruskan rangkaian masing-masing. Semua yang lain telah mengeluarkan campuran pernyataan yang tidak berkaitan dengan pendikit yang meninggalkan banyak ruang untuk perubahan di masa depan.

Malah kenyataan yang dikeluarkan oleh AT&T dan Cox tidak mengatakan jika mereka akan terlibat dalam memprioritaskan lalu lintas, suatu amalan yang kemungkinan akan memaksa syarikat internet membayar akses yang lebih cepat untuk pengguna akhir mereka (yang tentunya akan diteruskan kepada kami).

Keutamaan lalu lintas berbayar akan mewujudkan sistem bayar untuk bermain. Terpulang pada perniagaan internet individu (Netflixes dan Hulus dunia) untuk memilih untuk tidak menggunakan ISP. Anda, pengguna akhir yang lain dan tentu saja, saya tidak akan mengatakan hal ini.

Dengan peraturan FCC tidak lagi berlaku, mana-mana amalan pendikit ini kini menjadi permainan yang adil.

Cara Memintas Pendekatan Data

Apabila anda mengetahui ISP anda merosakkan sambungan anda, atau walaupun anda hanya mengesyaki mereka melakukannya, sudah tiba masanya untuk mencari jalan penyelesaian.

Dalam beberapa keadaan, anda boleh mengalahkan perkara seperti pendikit trafik BitTorrent dengan mengaktifkan enkripsi pada klien seperti uTorrent. Penyulitan itu dapat menutup lalu lintas yang cukup untuk mengelakkan mekanisme pendikit aktif.

Malangnya, pada masa ini kebanyakan penyedia internet tidak mudah tertipu (walaupun beberapa masih ada). Mereka menggunakan sistem pengesanan yang canggih dan mengadopsi analisis aliran lalu lintas yang pelbagai untuk mengklasifikasikan data untuk dasar pendikitnya.

Untuk mengetahui apa yang melintasi rangkaian mereka, ISP akan mempertimbangkan perkara seperti jumlah sambungan serentak, jumlah laju pemindahan data, dan port yang digunakan. Memeriksa tajuk lalu lintas (setara dengan alamat surat pada sampul surat) untuk melihat dari mana data pergi dan berasal juga merupakan amalan biasa.

Beberapa ISP mungkin menggunakan sejenis pemprosesan data yang disebut pemeriksaan paket dalam (DPI). DPI melangkah lebih jauh dan membaca isi data yang dihantar dan diterima oleh peranti anda (bukan hanya memeriksa tajuk). Berdasarkan maklumat tersebut, penyedia anda dapat mengetahui sama ada anda memuat turun filem melalui BitTorrent atau gambar dari Facebook dan bertindak sewajarnya.

Seperti menakutkan dan mustahil untuk dikalahkan kerana ini semua terdengar, jangan putus asa. Sama ada anda menggunakan Windows, Android atau apa sahaja di antara mereka, ada beberapa cara yang baik dan sangat mudah untuk mengelakkan mekanisme pendikit ISP.

Gunakan Proksi

Langkah pertama yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pendikit ialah menggunakan pelayan proksi.

Proksi adalah cara merutekan beberapa atau semua sambungan komputer anda melalui pelayan pihak ketiga. Ia bertindak sebagai orang tengah untuk pemindahan data anda. Melakukannya menyembunyikan tujuan sebenar lalu lintas, serta nombor port yang terlibat. Sebaliknya, semua sambungan nampaknya menggunakan satu port dan berakhir di tempat yang sama.

Kelemahan proksi ialah mereka tidak menyulitkan data yang anda hantar atau terima. Sekiranya ISP anda menggunakan enkripsi paket mendalam sebagai sebahagian daripada sistem pendikit mereka, mereka masih dapat membaca, mengklasifikasikan, dan bertindak pada apa sahaja yang anda muat turun atau muat naik.

Secara peribadi, saya tidak menggunakan proksi untuk alasan ini. Terdapat penyelesaian yang lebih baik untuk masalah tersebut. Tetapi, jika anda ingin mencuba mereka, terdapat banyak penyedia yang tersedia secara komersial. Proksi tanpa nama percuma CyberGhost, sebagai contoh, adalah pilihan yang baik.

Gunakan VPN

Bergantung pada bagaimana ISP anda memeriksa lalu lintas di rangkaian mereka, pelayan proksi mungkin tidak mengelakkan semua jenis kaedah pengesanan. Pemeriksaan paket yang mendalam, misalnya, adalah sesuatu yang tidak dapat dikalahkan oleh proksi. Sebaliknya, rangkaian peribadi maya (VPN) adalah kisah yang sama sekali berbeza.

Walaupun kedua-dua penyelesaian bertindak sebagai orang tengah untuk pemindahan data anda, terdapat perbezaan yang signifikan antara proksi dan VPN. Yang terakhir membuat terowong yang dienkripsi antara peranti anda dan pelayan yang dilalui oleh semua lalu lintas internet anda. Penyulitan adalah kata kunci di sini.

Ini adalah dua kali ganda sambungan yang disulitkan dan pelayan VPN yang bertindak sebagai orang tengah bermaksud ISP tidak akan dapat mengetahui sesuatu yang penting mengenai lalu lintas anda. Satu-satunya perkara yang dapat mereka lihat ialah jumlah data dan pelayan VPN destinasi.

Menggunakan VPN boleh menjadi jalan penyelesaian untuk pendikit

Oleh itu, dengan VPN, ISP semestinya tidak akan dapat mengurangkan lalu lintas anda. Kecuali, tentu saja, mereka mengehadkan semua yang datang dari alamat IP anda. Dan sekiranya perkara itu pernah berlaku (kecuali untuk tujuan pengurusan rangkaian yang sah), mencari penyedia internet yang lebih baik mungkin berjalan lancar.

Oleh itu, adakah VPN berfungsi untuk mengelakkan pendikit? Hanya kira-kira. Walaupun ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian khusus.

Apa yang perlu dicari dalam VPN

Seperti yang anda lihat dalam panduan berguna saya memilih VPN, terdapat banyak ciri yang mungkin ingin anda fikirkan ketika mencari pembekal. Tetapi, jika tujuan anda adalah untuk menghentikan ISP yang senang di trek, berikut adalah ciri VPN yang akan saya fokuskan.

 • Protokol VPN yang Betul

  VPN boleh menggunakan banyak protokol. Tetapi tidak semua diciptakan sama. Banyak protokol ketinggalan zaman dan berpotensi menjadi lubang keselamatan. Sebaik-baiknya, anda mahukan penyedia yang menawarkan OpenVPN atau L2TP / IPsec (atau kedua-duanya).

  Kedua-dua protokol ini bukan sahaja keselamatan kalis peluru, tetapi juga menawarkan beberapa penyulitan terkuat di sekitar. Kemungkinan ada yang melanggar sebarang penyulitan VPN adalah tipis. Tetapi, apabila anda menggunakan pilihan paling kuat yang ada, anda pasti tahu ISP anda tidak dapat memeriksa data anda dan oleh itu tidak dapat mematikan sambungan anda.

 • Tanpa Pembalakan

  Perkara terakhir yang saya mahukan adalah dengan berjaya mencegah ISP daripada merosakkan internet saya hanya untuk memiliki syarikat VPN yang saya gunakan memberitahu apa yang telah saya lakukan. Penyedia VPN yang log akan sering menjual data tersebut kepada pihak ketiga. Elakkan mereka.

  Dengan menggunakan rangkaian persendirian maya yang mempunyai dasar pembalakan sifar yang ketat, tidak ada jalan keluar untuk penyedia perkhidmatan internet anda untuk mengetahui apa yang anda lakukan dalam talian dan membebankan anda sebagai hasilnya.

 • Pemilihan Pelayan VPN yang Baik

  Ciri ini tidak ada kaitan dengan penyedia perkhidmatan internet yang dapat memeriksa dan membuang data anda dan lebih banyak lagi dengan VPN yang dapat digunakan.

  Beberapa VPN menawarkan pelayan yang sangat sedikit. Ini bermaksud pelayan tersebut biasanya jauh dari lokasi anda dan dibebani oleh pengguna lain. Itu adalah dua faktor utama yang dapat melambatkan hubungan anda dengan merangkak. Jenis yang tidak produktif apabila internet yang perlahan adalah perkara yang anda cuba hindari.

 • Prestasi Pelayan VPN yang baik

  Selari dengan titik sebelumnya, kecuali jika anda berakhir dengan penyedia VPN pantas (dan tidak semuanya), anda berjalan dalam bulatan. Anda akan berjaya mengetepikan percubaan ISP anda untuk melambatkan sambungan anda hanya untuk dikalahkan oleh prestasi VPN yang lemah.

 • Sokongan P2P dan Torrenting

  Atas alasan yang mereka miliki, tidak semua penyedia VPN membenarkan lalu lintas P2P di rangkaian mereka. Sekiranya sambungan anda terganggu kerana torrent, mendapatkan VPN yang tidak membenarkan lalu lintas seperti itu tidak menyelesaikan apa-apa.

 • Suis Bunuh

  Tidak kira seberapa baik VPN, pemutusan hubungan berlaku. Dari peranti anda ke pelayan VPN dan setiap perkakasan di antara mereka, terdapat terlalu banyak pemboleh ubah untuk semua pelayaran lancar sepanjang masa.

  Apabila VPN jatuh, data anda akan dapat dilihat sepenuhnya oleh ISP anda. Ini bermakna anda sekali lagi menjadi sasaran utama untuk pendikit.

  Suis membunuh VPN akan menghalangnya daripada berlaku. Ia akan mengesan peranti anda tidak lagi bercakap dengan pelayan VPN dan menyambungkannya semula secara automatik.

VPN Terbaik untuk Menghentikan ISP Throttling

Terdapat banyak penyedia VPN yang menawarkan setiap ciri yang saya nyatakan di atas. Saya sentiasa percaya dengan yakin untuk memeriksa apa yang anda harapkan. Oleh itu, saya mendorong anda untuk melakukan sedikit penggalian sendiri untuk perkhidmatan yang anda suka.

Walaupun begitu, jika anda mahu senarai yang lebih kecil bermula atau tidak berminat sama sekali (dan cukup adil, banyak dari kita tidak), berikut adalah tiga VPN yang akan berfungsi dengan baik untuk mengelakkan kelajuan internet pendikit.

CyberGhost

Logo CyberGhost

Dengan dasar pembalakan kedap udara dan menggunakan piawaian enkripsi sekuat mungkin, CyberGhost akan menghentikan setiap ISP mati di landasannya. Ucapkan selamat tinggal agar data anda dianalisis, dan sambungan internet diperbaiki.

CyberGhost mempunyai lebih dari 7100 pelayan di 90 negara di seluruh dunia, jadi selalu ada yang berdekatan dengan anda. Pelayan tersebut juga memberikan prestasi yang terbaik.

Semua protokol P2P diizinkan oleh CyberGhost, dan suis kill internet yang sentiasa aktif dipasang terus ke dalam perisian klien. Ini adalah salah satu penyedia VPN yang anda tidak boleh salah.

Kelebihan
 • Pembalakan sifar untuk privasi maksimum
 • Pengedaran pelayan yang sangat baik dengan lebih daripada 7100 pelayan di 90 negara
 • Kelajuan sambungan yang sangat pantas
 • Bekerja dengan Netflix AS dan BBC iPlayer
 • Membolehkan P2P mengalir
 • Jaminan wang dikembalikan selama 45 hari
Keburukan
 • Syarikat induk dengan reputasi yang dipersoalkan
 • Persediaan OpenVPN manual berbelit
 • Tidak berfungsi dari China

NordVPN

Logo NordVPN

Sama seperti CyberGhost, NordVPN melakukan privasi dengan sangat baik. Berasaskan Panama yang mesra privasi internet (dan hampir tidak dapat dicapai oleh setiap syarikat dan kerajaan), mereka tidak mempunyai apa-apa.

NordVPN mempunyai rangkaian pelayan pantas yang besar (5645 semasa saya menulis ini – anda dapat melihat keseluruhan senarai di sini) tersebar di 58 negara. Sebilangan pelayan tersebut tidak seimbang di AS dan UK, yang merupakan berita baik bagi sesiapa sahaja yang tinggal di sana. Sebilangan besar pelayan juga membenarkan trafik P2P (mereka ditandai dengan sewajarnya).

Seperti yang anda harapkan dari mana-mana penyedia VPN teratas, pelanggan Nord termasuk suis pembunuh pelbagai fungsi dan sebilangan besar protokol dan standard penyulitan (termasuk, tentu saja, pilihan kalis peluru yang saya nyatakan sebelumnya).

Pembekal serba boleh yang hebat, NordVPN adalah satu daripada dua perkhidmatan yang selalu saya gunakan untuk berlangganan aktif.

Kelebihan
 • Privasi yang sangat baik dengan pembalakan sifar
 • Rangkaian pelayan yang besar (dan terus berkembang)
 • Prestasi sambungan yang baik
 • Pelayan khusus (termasuk VPN berganda, kabur, dan Tor over VPN)
 • Pelanggan yang bersih dan senang digunakan
 • Berfungsi dengan Netflix dan kebanyakan perkhidmatan penstriman lain
 • Membolehkan Torrenting dan P2P
 • Menawarkan alamat IP khusus
Keburukan
 • Tidak ada ciri tunneling berpecah
 • Sedikit mahal pada rancangan jangka pendek

Surfshark

Logo Surfshark

Mereka tidak ada selama kebanyakan penyedia VPN. Tetapi, seperti yang saya nyatakan dalam ulasan saya, Surfshark adalah perkhidmatan yang melakukan sesuatu dengan sangat baik. Ini termasuk memastikan bahawa anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk mengelakkan ISP anda merosakkan sambungan anda.

Beroperasi dari Kepulauan Virgin British yang mesra privasi, Surfshark adalah penyedia pembalakan yang ketat. Mereka menawarkan semua protokol VPN yang tepat serta standard penyulitan kelas tentera.

Dengan lebih daripada 1040 pelayan di 63 negara, Surfshark mempunyai liputan global yang sangat baik. Anda dapat berhubung dari mana sahaja anda berada dan ke mana sahaja yang anda mahukan.

Akhir sekali, yang dibungkus dalam salah satu aplikasi paling bersih dan mudah digunakan yang saya lihat ialah fungsi kill switch. Surfshark pasti tidak mengecewakan (terutamanya dengan mempertimbangkan betapa sedikitnya kos perkhidmatan).

Kelebihan
 • Privasi dan keselamatan yang sangat baik tanpa pembalakan
 • Prestasi pelayan yang hebat
 • Nyahsekat Netflix, BBC dan banyak lagi
 • Pelanggan yang senang digunakan
 • Sambungan serentak tanpa had
 • Sokongan Torrenting
 • Mahal
Keburukan
 • Kelajuan tidak konsisten di beberapa lokasi
 • Sokongan pelanggan yang agak perlahan

Bagaimana Mengetahui Sekiranya Internet Anda Terlopong

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tidak seperti kesesakan lalu lintas lebuh raya yang disebabkan oleh kerja jalan, penderaan lalu lintas oleh ISP tidak semestinya datang dengan peringatan kepada pengguna akhir kami.

Pada masa lalu, beberapa ISP telah melakukan pembatasan data selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun sebelum ada yang dapat membuktikan bahawa mereka melakukannya. Sebab bahawa pendikit internet sukar untuk dikesan adalah kerana ia boleh mengambil banyak bentuk, melemparkan gelung siapa sahaja yang mencari corak yang dapat dikenal pasti.

Apabila penyedia internet melumpuhkan lalu lintas, mungkin:

 • Hanya berlaku semasa permintaan tinggi
 • Hanya sasarkan jenis lalu lintas tertentu
 • Berlaku secara berselang (kadang-kadang secara rawak)
 • Menjejaskan hanya bahagian asas pelanggan penyedia

Walaupun faktor-faktor ini menjadikannya sukar untuk mengesan pergerakan kenderaan yang lalu-lintas, itu mungkin. Tetapi, sebelum kita sampai ke sana, ada satu perbezaan yang perlu diperhatikan.

Sekiranya ISP menerapkan throttling ke semua lalu lintas internet, bukan hanya subsetnya, itu bukanlah sesuatu yang luar biasa atau menjadi perhatian (walaupun masih menjengkelkan). Namun, ketika mereka menargetkan jenis lalu lintas tertentu, itulah saatnya dihidupkan. Inilah masanya untuk mencari jalan keluar untuk mengelakkan kelambatan.

Ujian Pendikit ISP

Langkah pertama dalam mengesan pendikit trafik adalah dengan menetapkan kelajuan asas untuk sambungan internet anda. Anda mesti melakukan ini, tentu saja, sebelum melaksanakan kaedah pintasan.

Jalankan ujian di Speedtest.net untuk mengetahui seberapa pantas internet anda dalam keadaan biasa. Pada Windows dan Mac, anda boleh melakukannya terus dari pilihan penyemak imbas anda. Pada peranti Android dan iPhone, anda perlu memuat turun aplikasi.

Setelah anda mengetahui prestasi khas sambungan anda, anda mempunyai sesuatu yang dapat dibandingkan dengan kelajuan yang anda alami dengan laman web atau perkhidmatan yang anda curigai sedang ditekankan.

Garis asas ujian kelajuan sambungan internet untuk dibandingkan

Malangnya, tidak ada ujian all-in-one yang akan merangkumi setiap laman web atau perkhidmatan dalam talian. Tetapi, ada ujian yang memeriksa sasaran pendikit biasa. Satu peringatan adalah bahawa beberapa ISP mungkin cuba menjadi licik dan mematikan pendikit sebaik sahaja mereka mengesan ujian anda. Sekiranya demikian, jarak tempuh anda mungkin berbeza-beza.

Cara Menghentikan Throttling Dengan Netflix

Sekiranya anda melihat penurunan kualiti semasa menonton media di Netflix, pergi ke Fast.com dan periksa kelajuan sambungan anda ke pelayan video Netflix.

Sekiranya bacaan kelajuan yang anda perolehi berbeza jauh dari kelajuan asas anda, pendarahan ISP boleh disalahkan. Penting juga untuk memeriksa pada pelbagai waktu dalam sehari untuk melihat apakah penemuan anda konsisten.

Tangkapan skrin ujian kelajuan pelayan Netflix

Sekiranya anda mengesyaki internet anda hancur ketika menonton Netflix, jalan penyelesaiannya mudah.

 1. Pasang VPN mesra Netflix pada peranti anda (mana-mana yang saya sebutkan di bahagian ini akan berfungsi dengan baik).
 2. Sambungkan ke pelayan VPN yang dimuat ringan secara fizikal dekat dengan lokasi anda.
 3. Nikmati pengalaman Netflix yang tidak terkawal.

Setelah menyambung ke VPN, anda boleh menjalankan semula ujian Fast.com untuk mengesahkan kecurigaan anda. Sekiranya kelajuan meningkat, anda betul. Dan sekarang anda juga berjaya menyelesaikan percubaan perlambatan ISP anda.

Berhenti Meletup di YouTube

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan YouTube, Google telah membuat alat laporan kualiti streaming video yang berguna. Ini akan memberitahu anda bagaimana prestasi perkhidmatan mereka di rangkaian ISP khusus anda.

Alat ini memaparkan hasil untuk jangka masa 24 jam sehingga anda bahkan dapat mengetahui kapan waktu trafik puncak adalah untuk pengguna penyedia internet anda.

Kadang-kadang, mengelakkan masa-masa itu sahaja akan menyelesaikan masalah anda. Sekiranya anda sudah melakukan streaming pada waktu di luar waktu sibuk tetapi tidak dapat mendapatkan sambungan yang stabil atau cepat, penyedia perkhidmatan internet anda mungkin akan melumpuhkan perkhidmatan anda.

Tangkapan skrin alat kualiti penstriman video YouTube

Di luar apa yang saya sebutkan sebelumnya, tidak ada yang istimewa yang perlu anda lakukan untuk memintas pendikit ISP YouTube. Cukup dapatkan VPN, sambungkan ke sana, dan mulailah menikmati kelajuan dan kualiti yang anda bayar.

Namun, untuk memastikan anda mendapat pengalaman terbaik, perhatikan pelayan VPN yang anda sambungkan. Pilih yang berada di bawah beban ringan dan dekat dengan tempat anda berada. Melakukannya akan mengurangkan minimum pengeluaran dan prestasi menggunakan VPN.

Cara Mengabaikan Pendarahan ISP Semasa Mengalir

Torrenting adalah jenis lalu lintas yang paling kerap dibendung. Ia juga merupakan jenis pendikit yang paling sukar untuk dikesan.

Cara terbaik untuk memeriksa pendikit BitTorrent adalah dengan menggunakan uTorrent (atau mana-mana pelanggan lain) untuk memuat turun fail dengan banyak penyusun yang mapan. Itu harus memastikan muat turun anda kebal terhadap kelambatan kerana ketersediaan yang rendah.

Pilihan yang sangat baik di sini adalah dengan mendapatkan pemasang untuk Ubuntu pengedaran Linux yang popular. Ini adalah muat turun yang sangat selamat yang harus tersedia pada kelajuan yang sangat tinggi sepanjang waktu siang dan malam. Sekiranya anda tidak dapat memuat turun fail dengan kadar yang berpatutan, sekali lagi, ISP anda dapat membendung arus anda.

Mengatasi pendikit BitTorrent (atau P2P apa pun) semudah seperti dalam kes lain yang disebutkan di atas. Sekali lagi, VPN dapat membantu kita. Langkahnya adalah seperti berikut.

 1. Muat turun dan pasang klien VPN.
 2. Jeda semua arus aktif (jika ada).
 3. Sambungkan ke pelayan VPN yang tidak mengalami beban berat.
 4. Kembali ke uTorrent dan sambung semula muat turun anda.

Itu sahaja.

Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Pastikan anda menggunakan VPN seluruh sistem, bukan hanya pelanjutan penyemak imbas. Kerana uTorrent adalah aplikasi yang berasingan, yang terakhir tidak akan memberi apa-apa untuk anda.

Anda juga tidak perlu bimbangkan jarak fizikal anda ke pelayan VPN. Torrenting terdesentralisasi, dan anda akan memuat turun dari pembenih di seluruh dunia. Fokus hanya untuk memilih pelayan yang tidak mengalami beban berat dan yang berada di negara yang mesra P2P. Saya biasanya pergi dengan Belanda.

Uji Catch-All

Sekiranya ujian di atas tidak dapat diselesaikan, jalankan ujian kesihatan internet ini. Ini akan menunjukkan kelajuan sambungan anda melalui lima rangkaian tulang belakang utama. Mereka semua harus memberikan hasil yang serupa.

Screeshot untuk menguji inernet anda terhadap rangkaian tulang belakang untuk mengesan sebarang pendikit

Sekiranya anda melihat satu atau lebih rangkaian berprestasi lebih buruk daripada yang lain, ini mungkin merupakan tanda kesesakan. Itu mesti menjadi syarat sementara.

Tetapi, jika anda melihat masalah berterusan semasa menyambung ke mana-mana rangkaian yang diuji, inilah masanya untuk membuat aduan rasmi kepada ISP anda.

Garisan bawah

Dengan sedikit kejayaan, anda tidak akan pernah menghadapi situasi di mana anda perlu menghadapi masalah trafik. Tidak ada statistik konkrit yang menunjukkan seberapa luas amalan ini. Ia tidak diragukan lagi berlaku, tetapi kebanyakan bukti menunjukkan bahawa ini bukan prosedur operasi standard untuk kebanyakan ISP – belum.

Kematian netraliti bersih di A.S. boleh (dan mungkin akan) berubah lebih cepat daripada kemudian.

Berita baiknya ialah jika anda mendapati diri anda terpengaruh dengan tekanan lalu lintas, anda mempunyai pilihan (dengan VPN saat ini menjadi pilihan terbaik). Dan ada peluang yang sangat baik bahawa ketika ISP menggunakan alat pemantauan lalu lintas yang lebih canggih, tindakan pencegahan akan selalu ada.

Seperti yang saya nyatakan di awal, pertahanan terbaik adalah orang awam yang berpengetahuan. Sekiranya anda berjaya sejauh ini, anda kini menjadi sebahagian daripada beberapa orang yang tercerahkan.

Perbandingan VPN Penyelesaian Throttling

PenyediaFeatureAnti Throttling FeaturesCost

Ujian Kelajuan | Senarai Pelayan
Negara:90
Pelayan:7159
Protokol:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
Platform:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, Penghala
Sambungan:7
Pembalakan:Tanpa Pembalakan
Lokasi:Romania
Sokongan P2P:Ya
Bunuh Suis:Ya
Pelan 1 Bulan:$ 12.99 / bulan
Rancangan Tahunan:$ 2.75 / bulan
Cubaan percuma:Ya
Wang Dikembalikan:45 Hari
Bayaran:Kad Kredit, PayPal, Bitcoin

Ulasan | Ujian Kelajuan | Senarai Pelayan
Negara:58
Pelayan:5645
Protokol:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
Platform:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Router
Sambungan:6
Pembalakan:Tanpa pembalakan
Lokasi:Panama
Sokongan P2P:Ya
Bunuh Suis:Ya
Pelan 1 Bulan:$ 11.95 / bulan
Rancangan Tahunan:$ 3.49 / bulan
Cubaan percuma:Tidak
Wang Dikembalikan:30 hari
Bayaran:Kad kredit (Visa, MC, Amex, Discovery), Crypto (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, Lain-lain

Ulasan | Ujian Kelajuan | Senarai Pelayan
Negara:63
Pelayan:1040+
Protokol:OpenVPN, IKEv2
Platform:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Router
Sambungan:Tanpa had
Pembalakan:Tanpa pembalakan
Lokasi:Pulau British Virgin
Sokongan P2P:Ya
Bunuh Suis:Ya
Pelan 1 Bulan:$ 11.95 / bulan
Rancangan Tahunan:$ 1.99 / bulan
Cubaan percuma:Tidak
Wang Dikembalikan:30 hari
Bayaran:Kad Kredit, PayPal, Bitcoin, Alipay
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map