VPN percuma berbanding VPN Berbayar

Kadang kala, sukar untuk berdebat dengan percuma. Ramai di antara kita yang gemar memandu kereta baru. Tetapi, jika anda memerlukan kenderaan dan bapa saudara anda menawarkan Ford Escort 1994 secara percuma, adakah anda mengatakan tidak? Ia berjalan dan akan membawa anda dari titik A ke titik B. Itu mungkin cukup baik.


Analogi itu boleh diperluas ke VPN. Terdapat banyak perkhidmatan berbayar yang sangat baik yang boleh kita pilih. Tetapi, terdapat juga banyak penyedia percuma. Tidak ada yang akan membantah bahawa VPN percuma sempurna tetapi, seperti Ford berusia 25 tahun, mungkinkah mereka cukup baik untuk menyelesaikan pekerjaan itu?

Mungkin.

Selain yang jelas, harganya, ada beberapa perbezaan yang signifikan antara VPN percuma dan VPN berbayar. Dan, bergantung pada apa yang anda harapkan untuk dilakukan, anda mungkin lebih baik melabur yang terakhir. Atau, anda mungkin baik-baik saja.

VPN Percuma atau Berbayar, Running One Mahal

VPN yang sempurna mesti melakukan semuanya. Ini mesti menjadikan kita selamat dalam talian dan tanpa nama dalam talian, membolehkan kita melawat laman web atau menstrim video dari mana-mana negara di dunia, dan melakukan segala-galanya dengan kelajuan yang sepadan dengan sambungan internet biasa kita.

Betapa hebatnya jika kita dapat memperoleh semua itu sia-sia?

Malangnya, perkara itu tidak akan berlaku. Menjalankan perkhidmatan VPN memerlukan banyak wang. Di luar kepala saya, mereka perlu mengekalkan rangkaian pelayan global, mengembangkan dan mengekalkan perisian pelanggan mereka di selusin platform yang berbeza, dan memberi kami sokongan apabila diperlukan.

Bagaimana VPN berbayar mendapat pembiayaannya cukup jelas. Tetapi, apa yang berlaku sekiranya penyedia tidak mengenakan sedikit pun?

Terdapat dua cara di mana VPN percuma dapat memenuhi keperluan.

Menjalankan VPN memerlukan anggaran yang besar

VPN percuma sering kekurangan ciri. Mereka menjalankan lebih sedikit pelayan, menggunakan perkakasan lama, tidak mempunyai sokongan untuk dibicarakan. Dan itu mungkin baik. Selagi mereka menyelesaikan tugas, siapa yang peduli, betul?

Kecuali bahawa mereka masih perlu membawa sekurang-kurangnya sejumlah dana, jika tidak ada yang lain, untuk membayar bil elektrik mereka. VPN percuma menghasilkan wang tetapi melakukannya dengan cara yang jauh lebih tidak langsung daripada penyedia berbayar.

Pada dasarnya, anda menjadi mata wang. Di sinilah anda perlu berhati-hati dengan pilihan penyedia anda.

Untuk membantu menjelaskan, mari kita lihat ciri VPN yang paling biasa dan bandingkan bagaimana perkhidmatan berbayar dan percuma mengendalikan sesuatu dengan berbeza.

VPN Percuma vs Ciri VPN Berbayar mengikut Perbandingan Ciri

VPN percuma dan berbayar menggunakan pendekatan yang berbeza untuk bagaimana mereka melaksanakan kebanyakan ciri. Dan malangnya, dalam kebanyakan kes, anda sangat mendapat apa yang anda bayar.

Keselamatan

Sekiranya seperti saya, anda agak peka terhadap keselamatan dan bergantung pada VPN untuk melindungi data anda, tahap dan cara penyulitan yang digunakan pada sambungan VPN tentunya penting. Dalam kes ini, penyedia percuma tidak memotongnya.

Selalunya, VPN percuma menggunakan PPTP untuk menyulitkan data anda, tanpa pilihan untuk memilih protokol lain. Ada juga yang tidak menyebut apa yang mereka gunakan sama sekali (dalam hal ini, sudah tentu PPTP).

Masalahnya ialah PPTP sudah usang. Ia dianggap tidak selamat dan sejak tahun 1999 lagi.

PPTP akan memastikan data anda selamat dari pemerhatian biasa. Sekiranya semua yang anda lakukan adalah streaming video yang disekat geo, anda pasti baik-baik saja. Tetapi, sedikitpun tidak akan melindungi anda dari orang yang mengetahui apa yang mereka lakukan (dan jika seseorang berusaha memeriksa data anda, anda boleh yakin mereka tahu apa yang mereka lakukan).

Sebaliknya, VPN berbayar memberi anda lebih banyak pilihan dan yang sebenarnya selamat.

Hampir setiap penyedia berbayar yang bernilai garamnya akan menggunakan OpenVPN, protokol sumber terbuka yang menggunakan SSL. Itu jenis enkripsi yang sama yang digunakan oleh laman web https yang selamat, seperti bank anda. L2TP dengan IPSec adalah pilihan protokol lain yang sering anda hadapi.

Perkhidmatan VPN berbayar juga menggunakan kunci penyulitan 256-bit. Penyedia percuma cenderung memilih pilihan 128-bit yang kurang selamat dengan alasan mudah bahawa ia lebih murah dari segi perhitungan dan, oleh itu, lebih murah untuk dilaksanakan.

Gabungan kunci penyulitan OpenVPN dan 256-bit hampir kalis peluru, mustahil bagi sesiapa sahaja untuk memintas dan menyahsulitkannya. VPN berbayar adalah VPN yang selamat dan, jika itu yang Anda inginkan, itu adalah cara yang tepat.

Privasi dan Tanpa Nama Dalam Talian

Walaupun anda tidak terlalu prihatin dengan keselamatan data anda dan semua yang anda sayangi adalah tanpa nama, sesuatu yang percuma harus diberikan oleh VPN secara percuma, anda masih perlu berhati-hati.

Semasa memilih perkhidmatan percuma, selalu (dan maksud saya selalu) membaca cetakan yang baik.

Kadang-kadang, VPN percuma disokong iklan. Pada masa lain, mereka disubsidi melalui penjualan data dan kebiasaan dalam talian anda. Oleh itu, walaupun penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda mungkin tidak dapat lagi mengesan apa yang anda lakukan secara langsung, orang lain selalu.

Saya katakan “lacak secara langsung” kerana jujur, jika mereka mahu, ISP anda masih dapat dengan cepat mendapatkan maklumat yang mereka mahukan. Mereka melihat alamat IP pelayan VPN yang anda sambungkan dan daripadanya, dapat mengetahui perkhidmatan yang anda gunakan. Oleh kerana data anda dijual, anda sebenarnya tidak bersembunyi dari sesiapa pun.

VPN menjual data percuma ke ISP

Seperti yang anda jangkakan, VPN berbayar mempunyai peluang yang lebih baik untuk melindungi privasi dan tanpa nama anda. Pelayan VPN berbayar tidak pernah menjual maklumat mengenai aktiviti anda kepada pihak ketiga dan selalunya, elakkan daripada mengumpulkan data pengguna (tetapi tidak selalu).

Banyak penyedia berbayar menyimpan beberapa bentuk log sambungan yang dapat dikesan kembali kepada anda. Dan, bergantung pada bidang kuasa mana mereka berdasarkan, dapat memberikan maklumat tersebut kepada penegak hukum (atau pihak berkuasa lain) ketika diperintahkan untuk melakukannya.

Walaupun tidak sempurna, apa-apa VPN berbayar akan selalu melakukan pekerjaan yang lebih baik daripada yang percuma untuk menjaga privasi anda dalam talian. Tetapi, jika anda tidak mahu memberikan nama penuh, perkhidmatan dengan dasar pembalakan adalah suatu keharusan.

Pemilihan Pelayan

Selain memberikan keselamatan dan privasi, VPN juga memungkinkan Anda menutup lokasi sebenarnya dengan mengirimkan lalu lintas melalui pelayan di bahagian lain di dunia. Ini membolehkan anda mengakses perkhidmatan terhad geo (seperti Netflix atau BBC iPlayer) dan mengelakkan jenis penyaringan berasaskan lokasi lain (seperti penapisan internet).

Banyak perkhidmatan VPN percuma dirancang dengan mempertimbangkan penggunaan khusus ini. Mereka mempunyai sebilangan besar lokasi pelayan global yang dapat anda sambungkan walaupun pilihan tersebut mungkin sedikit terhad kerana kos yang terlibat dalam menjalankan setiap kelompok pelayan.

Tidak ketinggalan, semua VPN berbayar juga menawarkan pilihan lokasi pelayan yang bagus di seluruh dunia. Tetapi, kerana syarikat-syarikat tersebut biasanya dibiayai dengan lebih baik, jumlah keseluruhan lokasi cenderung lebih besar.

Peta lokasi pelayan VPN berbayar

Pembekal berbayar juga mempunyai kepentingan untuk mengekalkan tahap perkhidmatan yang tinggi untuk menghentikan pelanggan daripada melompat ke pesaing. Jadi, mereka cenderung mengembangkan rangkaian mereka.

Sekiranya menyekat pemblokiran geografi atau penapisan adalah mengapa anda ingin menggunakan VPN, perkhidmatan percuma harus dilakukan dengan baik, tentu saja, mereka mempunyai pelayan yang tersedia di negara yang ingin anda sambungkan. Walaupun ada dua peringatan.

Bergantung pada apa yang anda lakukan, prestasi pelayan (atau kekurangannya) mungkin menjadi masalah. Anda akan melayari laman web dengan baik, tetapi jika, sebagai contoh, anda mahu menstrim video, anda mungkin akan bersusah payah dengan penyedia percuma.

Banyak perkhidmatan streaming juga melakukan yang terbaik untuk mengelakkan penonton menggunakan VPN dengan menyenarai hitam IP pelayan individu. Contohnya, BBC menyekat VPN dengan kecekapan kejam.

Sekiranya disekat, penyedia berbayar cenderung melakukan sesuatu mengenainya. Mereka mempunyai sumber daya dan, sekali lagi, pelanggan boleh melompat sekiranya tidak bertindak.

Setelah VPN percuma dikesan dan disenarai hitam, mungkin mereka memerlukan masa berbulan-bulan untuk kembali (jika mereka benar-benar melakukannya).

Kelajuan Sambungan

Titik perbezaan utama antara perkhidmatan VPN percuma dan berbayar adalah kelajuan.

Tidak ada yang suka membelanjakan wang jika mereka tidak perlu, itulah sebabnya pelayan VPN percuma sering digunakan. Oleh kerana mereka mungkin tidak menggunakan perkakasan terbaik untuk memulakannya, apabila anda menggunakannya, anda boleh mengalami masalah prestasi dan tahap penyambungan yang berbeza-beza.

Walaupun di sisi positifnya, jika anda menggunakan VPN percuma, biasanya anda tidak akan mengalami hukuman kelajuan tambahan dari overhead penyulitan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penyedia percuma cenderung menggunakan PPTP. Walaupun tidak terlalu selamat, ini adalah yang terpantas dari semua protokol.

VPN berbayar, sebaliknya, cenderung mempunyai sokongan pelayan yang kuat yang berskala untuk memenuhi permintaan semasa.

Hanya pelanggan yang dapat mengakses perkhidmatan VPN berbayar. Oleh itu, pentadbir dapat merancang sistem mereka untuk sebilangan pengguna yang diketahui dan menggunakan algoritma pengimbang beban yang canggih untuk mengelakkan masalah prestasi.

Seharusnya tidak mengejutkan bahawa VPN terpantas cenderung menjadi VPN berbayar. Sekiranya anda hanya ingin melihat sedikit, penyedia percuma semestinya melakukannya dengan baik. Tetapi, untuk aktiviti intensif lebar jalur yang lebih banyak seperti streaming atau muat turun yang berat, anda tidak dapat mengatasi kelajuan perkhidmatan berbayar.

Harga

Sekiranya kos menjadi perhatian utama anda dalam memilih perkhidmatan VPN, pilihan anda jelas. Lagipun, anda tidak boleh mendapatkan yang lebih murah daripada percuma.

Perkhidmatan VPN berbayar berharga antara $ 2 hingga $ 12 sebulan, bergantung pada penyedia dan jangka masa langganan anda.

Penting untuk diingat bahawa VPN percuma mensubsidi perkhidmatannya melalui iklan, perlombongan data, atau keduanya. Oleh itu, anda masih membayar untuk perkhidmatan tersebut, bukan dari akaun bank anda.

Sokongan

Tidak kira seberapa teknikalnya kita, kita semua menghadapi masalah yang membantutkan kita dari semasa ke semasa. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan penyedia VPN percuma, jangan mengharapkan banyak bantuan.

Model percuma tidak memberikan banyak ruang untuk overhead, menjadikan sokongan teknikal lebih daripada sekadar pemikiran. Selalunya, FAQ atau asas pengetahuan adalah satu-satunya perkara yang perlu anda bekerjasama.

Dengan perkhidmatan VPN berbayar, anda boleh meminta bantuan yang lebih banyak. Tidak setiap penyedia sempurna, dan ada yang melakukan pekerjaan yang sangat mengerikan. Tetapi, secara umum, VPN tingkat atas akan mempunyai sokongan 24/7 melalui sembang langsung dan e-mel. Malah ada yang menawarkan sokongan telefon satu-satu.

Pembekal berbayar akan melangkah lebih jauh untuk memastikan anda berpuas hati dan mempunyai sumber untuk memastikan anda berada.

Bilakah Perlu Menggunakan VPN Percuma

Walaupun mereka sangat hebat, perkhidmatan VPN percuma yang selamat dan bereputasi mungkin berfungsi dengan baik dalam situasi tertentu. Walaupun kita banyak bercakap mengenai penggunaan cahaya dan sekali-sekala.

Sebagai contoh, jika anda menggunakan Wi-Fi awam dan mahukan sedikit perlindungan tambahan, tidak sempurna, penyedia percuma adalah pilihan yang jauh lebih baik daripada tidak ada VPN sama sekali. Atau, jika anda berada di luar negara dan ingin mengakses perkhidmatan atau laman web yang disekat secara geografi di negara asal anda, percuma juga boleh berfungsi.

VPN percuma mana yang harus anda pilih?

Jauhilah dengan pasti sebarang perkhidmatan yang mendakwa memberi anda segalanya tanpa had. Itu terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, dan memang betul. Jenis VPN percuma tersebut biasanya paling teruk dan berisiko.

Penyedia VPN percuma yang berbahaya

Sebagai gantinya, terima bahawa percuma datang dengan had. Cari penyedia yang dilengkapi dengan sumber dana yang jelas, seperti VPN berbayar yang menawarkan tahap langganan percuma. Pilihan yang baik adalah TunnelBear, Windscribe, atau Hide.me.

Ya, anda akan mendapat had lebar jalur bulanan, mungkin kelajuan terhad, dan mungkin pilihan pelayan yang lebih kecil untuk disambungkan daripada pelanggan berbayar. Tetapi, untuk penggunaan ringan, pilihan percuma ini akan berfungsi dengan baik.

Yang penting, penyedia ini memandang serius privasi dan keselamatan anda. Reputasi mereka dipertaruhkan.

Sekiranya ada berita bahawa mereka menjual data pengguna atau berpartisipasi dalam amalan lain yang tidak jelas, anda boleh yakin bahagian langganan perniagaan mereka akan menderita. Dan saya rasa itu bukan sesuatu yang mereka mahukan.

Pendekatan lain adalah dengan hanya menggunakan percubaan berbayar atau jaminan wang dikembalikan percuma.

Tidak semua orang mempunyai percubaan percuma. Tetapi, setiap penyedia VPN yang baik akan memberi anda sekurang-kurangnya beberapa minggu untuk mencuba perkhidmatan mereka. Sebenarnya, jaminan pengembalian wang terbaik dapat bertahan selama 45 hari.

Sekiranya anda hanya memerlukan VPN untuk waktu yang singkat, ini boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk mengelakkan pembayaran.

Mengapa Menggunakan VPN Berbayar

Tidak kira bagaimana anda memotongnya, VPN percuma akan disertakan dengan kekurangan. Dalam keadaan terburuk, mereka akan menjejaskan keselamatan, privasi anda, dan akan memberi anda pengalaman pengguna yang sangat rendah. Dalam keadaan terbaik, anda perlu mengikuti sekatan penggunaan, seperti lebar jalur terhad.

Memandangkan bukan merupakan langkah kewangan yang besar untuk bebas daripada membayar, dengan beberapa VPN terbaik di pasaran yang tidak berharga lebih dari dua hingga tiga dolar sebulan, adakah VPN berbayar benar-benar memberikan anda lebih banyak untuk jumlah yang sedikit? Mari kita buat matematik.

 1. Keselamatan Garisan Teratas

  Tidak ada yang akan meletakkan perkhidmatan VPN berbayar daripada perniagaan lebih cepat daripada pelanggaran keselamatan besar-besaran, dan penyedia berbayar melabur banyak untuk mengelakkan insiden seperti itu.

  Mereka menawarkan protokol yang tidak dapat ditembusi seperti OpenVPN dan melaksanakan mustahil untuk memecahkan penyulitan 256-bit.

  Dan kebanyakannya dilengkapi dengan ciri seperti suis pembunuh dan perlindungan kebocoran, yang memastikan anda tidak mendedahkan diri atau data anda secara tidak sengaja.

 2. Lengkap Tanpa Nama Dalam Talian

  Tidak ada VPN berbayar yang akan melacak aktiviti anda, walaupun ada yang menyimpan beberapa statistik untuk tujuan menyelesaikan masalah. Tetapi, apabila anda menggunakan penyedia yang berpegang teguh pada kebijakan pembalakan yang ketat (dan semakin banyak VPN teratas yang dilakukan), seolah-olah anda sama sekali tidak wujud di internet.

  Data anda meninggalkan peranti anda dan hilang ke dalam kekosongan.

  Beberapa perkhidmatan berbayar juga menerapkan ciri seperti VPN berganda, untuk meningkatkan privasi dalam talian anda ke tahap yang lebih tinggi.

 3. Tiada had kelajuan atau lebar jalur

  Dalam dunia VPN berbayar, perkara seperti had lebar jalur atau had kelajuan tidak ada. Anda boleh menurunkan seberapa banyak data yang anda inginkan secepat yang dapat dikendalikan oleh sambungan anda. Sudah tentu ini adalah kunci untuk aktiviti seperti streaming video, permainan, atau P2P.

  Sebenarnya, pelayan yang terbaik dan terbaik yang dikendalikan dioptimumkan tepat untuk tujuan ini untuk memastikan anda sentiasa mendapat pengalaman terbaik.

 4. Ratusan Lokasi Pelayan

  Apabila anda membayar VPN, anda mendapat akses ke seluruh rangkaian pelayan mereka. Dalam beberapa kes, jumlah lokasi boleh melebihi tanda seratus. Rangkaian pelayan PureVPN, misalnya, kini merangkumi 131 negara dan 160 bandar.

  Apa maksudnya? Akses di laman web dan perkhidmatan di seluruh dunia tanpa had, termasuk ke apa sahaja yang disekat secara geo.

 5. Akses ke Perkhidmatan Penstriman

  Bercakap tentang penyekat geo, kemampuan untuk mengatasinya adalah yang menjadikan VPN berbayar terbaik benar-benar menonjol. Sekiranya anda ingin mengakses Netflix AS atau BBC iPlayer dari luar negara, inilah cara untuk melakukannya.

  Perkhidmatan streaming mengetahui semua tentang VPN dan cuba menyekatnya seberapa banyak yang mereka boleh. Hanya penyedia berbayar yang baik yang mempunyai pengetahuan dan sumber daya untuk tetap selangkah lebih maju.

 6. Tanpa Penapisan Internet

  Sama seperti halnya pemblokiran geo, VPN premium adalah satu-satunya harapan anda untuk melewati sistem penyaringan internet yang dimandatkan oleh pemerintah di negara-negara seperti China, Mesir, Rusia, dan Turki.

  Ia memerlukan banyak sumber dan kepakaran teknikal untuk melancarkan firewall canggih seperti itu. Dan pembekal berbayar mempunyai kedua-duanya.

 7. Ciri Premium Lain

  Di atas semua perkara di atas, setiap VPN berbayar yang bernilai garamnya akan mempunyai sokongan pelanggan yang cepat, responsif, dan (paling penting) berpengetahuan. Anda boleh mengharapkan perisian pelanggan mereka juga kuat dan mesra pengguna.

  Dan hanya membayar VPN yang membolehkan anda menyambungkan banyak peranti sekaligus menggunakan satu langganan.

  Terdapat juga sejumlah ciri lain yang dapat anda temukan dengan VPN berbayar. Dari alamat IP khusus hingga penyekat iklan bawaan dan perlindungan perisian hasad, walaupun ini pasti tidak diperlukan, mereka adalah pilihan yang dialu-alukan.

Anda juga harus berhati-hati ketika memilih VPN berbayar. Terdapat beberapa duds di sekitar. Tetapi, apabila anda memilih dengan baik, dengan mempertimbangkan semua faedah yang anda dapat dengan mereka, VPN bernilai untuk membayar beberapa dolar sebulan. Secawan kopi lebih banyak hari ini.

Pada akhirnya

Apa sahaja yang percuma akan selalu menarik, dan VPN tidak berbeza. Malangnya, lebih kerap daripada tidak, walaupun anda tidak akan membayar penyedia percuma dalam erti kata tradisional, anda akan menggunakan privasi, keselamatan, atau pengalaman pengguna anda. Dan kadang-kadang, semua perkara di atas.

Dalam keadaan terikat, atau dalam beberapa kes yang sangat spesifik, penggunaan VPN percuma tidak berfungsi. Anda hanya perlu memilih penyedia yang anda gunakan dengan bijak.

Tetapi walaupun begitu, mengapa tidak hanya menggunakan percubaan percuma atau jaminan wang dikembalikan untuk perkhidmatan berbayar yang baik?

Bagi saya, debat VPN percuma vs VPN berbayar mempunyai pemenang yang jelas. Dan, memandangkan anda sentiasa dapat memperoleh banyak tawaran dari penyedia teratas, tidak kira sepanjang tahun, membayar adalah pelaburan yang bijak.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map