Penghala VPN Terbaik (2020)

vektor penghala wifiMasyarakat kita berhubung secara digital. Banyak masa sekarang, lebih daripada sebelumnya, dihabiskan dalam talian.


Orang menggunakan Internet sebagai cara bekerja, belajar antara satu sama lain, bersosial, dan bahkan bermain permainan video. Namun, semakin banyak kita berada di Internet, semakin banyak lebih besar risiko kita menjadi mangsa jenayah siber.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat sejumlah serangan siber berprofil tinggi. Serangan-serangan ini telah menyebabkan berjuta-juta orang mengalami gangguan maklumat peribadi mereka. Ia telah menyebabkan kos syarikat puluhan juta dolar, kehilangan produktiviti, dan reputasi yang rosak.

Kerana ancaman siber semakin meningkat, semakin banyak individu dan perniagaan berminat untuk mencari VPN yang baik untuk keadaan mereka. Terdapat banyak kekeliruan tentang apa itu VPN dan jenis serangan yang dapat dilindungi.

Dalam artikel ini, kami akan menyelesaikan beberapa kekeliruan itu dan memberikan anda pilihan terbaik untuk melindungi perniagaan anda dan melindungi kehidupan peribadi anda.

Serangan Siber yang Mungkin Dicegah oleh VPN

GITHUB adalah platform pembangun yang popular. Ia diserang oleh serangan DDoS ketika tsunami lalu lintas yang mencapai 1,3 TB per saat membanjiri sistem mereka. Sekiranya 1.3 TB sesaat terdengar seperti jumlah maklumat yang luar biasa, itu kerana memang betul!

Untuk konteks, 1.3 TB sesaat adalah bersamaan dengan 52 juta orang semuanya menonton pengaturcaraan Ulta HD Netflix pada masa yang sama. GITHUB menyiasat serangan itu dan melihat bahawa ia berpunca dari beribu-ribu ANS yang berbeza yang meliputi puluhan ribu titik akhir yang unik.

GITHUB berusaha mempersiapkan diri untuk menghadapi serangan jenis ini, tetapi mereka benar-benar kewalahan. Perniagaan dan individu dapat melindungi diri mereka dari serangan DDoS menggunakan VPN.

VPN membuat laluan terenkripsi yang menyembunyikan alamat IP sebenar pengguna. Apa yang dilihat oleh sesiapa yang ingin mengakses sambungan Internet anda adalah alamat IP VPN dan bukan alamat IP sebenar anda. Oleh itu, serangan DDoS tidak akan ditujukan kepada anda, tetapi ke pelayan VPN. Sekiranya penjenayah siber tidak dapat menemui anda, mereka tidak dapat menyerang anda.

semua sempadan sesaat

Serangan MITM adalah ancaman kepada keselamatan siber anda. Beberapa tahun yang lalu, terdapat kekurangan dalam aplikasi NatWest, HSCB, Co-op Santander, dan Allied Irish Banks.

Kekurangan itu memungkinkan penyerang mencuri kredensial pelanggan, termasuk kod pin, kata laluan, dan nama pengguna. Pelanggaran keselamatan adalah hasil daripada kekurangan dalam pengesahan sijil. Ini mendedahkan pelanggan kepada sesuatu yang disebut “serangan manusia di tengah” (MITM), tidak kira sama ada mereka menggunakan iOS atau peranti Android.

Serangan manusia di tengah berlaku ketika penjenayah siber mendapat akses ke penghala Wi-Fi tanpa jaminan. Setelah penyerang mengenal pasti penghala yang rentan, mereka dapat membaca data yang dikirimkan oleh mangsa. Penjenayah siber boleh menggunakan alat mereka sendiri untuk menangkap maklumat perbankan, maklumat peribadi, dan juga bukti masuk.

menggunakan vpn

VPN yang menggunakan protokol OpenVPN dapat melindungi individu dari manusia di tengah serangan kerana VPN menyulitkan sambungan Internet anda. Mereka melindungi data yang anda hantar, termasuk perkara seperti kata laluan dan maklumat kad kredit.

Sekiranya ada mangsa dalam senario yang disebutkan di atas mengambil langkah keselamatan untuk memastikan data mereka disulitkan dan dihantar melalui terowong VPN, mereka mungkin tidak menjadi mangsa serangan tersebut. Apa pilihannya? Mari luangkan masa beberapa minit dan bincangkan perbezaan antara klien VPN berbanding klien yang berfungsi pada penghala.

Apa itu Perisian VPN?

Perisian klien VPN adalah apa yang dipasang pada peranti anda ketika anda membuat sambungan antara peranti dan pelayan. Inilah yang memberi anda akses ke VPN.

Beberapa platform, seperti Mac OS, iOS, Android dan Windows mungkin sudah diinstal dengan perisian klien VPN. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang lebih suka menggunakan pelanggan pihak ketiga, kerana mereka mempunyai antara muka yang lebih baik dan menawarkan ciri yang lebih selamat.

penyediaan vether yang lembut

Pelanggan VPN pihak ketiga sering dikembangkan oleh pembangun protokol OpenVPN. Penyedia VPN membuat aplikasi yang memiliki sejumlah fitur tambahan yang mungkin tidak ditawarkan oleh klien VPN asas.

Ini termasuk kemampuan untuk memilih negara yang akan Anda sambungkan, pilih antara protokol L2TP dan PPTP, mulakan VPN secara automatik ketika anda menghidupkan peranti anda, aktifkan suis pembunuh sebaik sahaja sambungan anda menjadi tidak aman, serta menjalankan pelbagai tugas lain.

Perisian klien VPN inilah yang memungkinkan anda menjalin hubungan dengan pelayan VPN. Ia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa terowong yang dienkripsi antara peranti anda dan pelayan VPN berada dikonfigurasikan untuk memenuhi keperluan peranti anda.

Bagaimana VPN Pelanggan Berfungsi?

Agar klien VPN dan pelayan VPN dapat berkomunikasi antara satu sama lain, mereka perlu mengesahkan satu sama lain melalui paket data. Pengesahan adalah suatu keharusan dari sudut keselamatan. Pengesahan menjamin bahawa VPN pelanggan bercakap dengan pelayan yang betul dan bahawa pelayan kanan bercakap dengan pelanggan yang betul.

Seterusnya, klien VPN mula mengenkripsi data anda sebelum dihantar ke pelayan VPN. Sebaik sahaja pelayan VPN mendapat maklumat, maklumat tersebut akan didekripsi dan kemudian dihantar ke web.

bagaimana penyulitan berfungsi

Sebaik sahaja pelayan VPN menerima respons atau data yang anda minta dari web, misalnya, akses ke laman web, ia mengenkripsi data tersebut dan mengirimkannya ke klien VPN yang ada di perangkat anda. Pelanggan VPN pada peranti anda menyahsulitkan maklumat sehingga anda dapat menggunakannya.

Penyulitan dan penyahsulitan yang dilakukan oleh klien VPN adalah yang menghalang agensi kerajaan, penggodam, atau bahkan ISP anda menjejaki lalu lintas dalam talian anda. Pelanggan VPN dan pelayan VPN adalah satu-satunya yang dapat mengenkripsi dan menyahsulitkan data anda.

Bagaimana Saya Tahu Jika Pelanggan VPN yang Saya Pilih Boleh dipercayai?

Seperti yang anda tahu, apabila anda memilih VPN pihak ketiga, anda mempercayakan banyak keselamatan dalam talian kepada mereka. Pelanggan VPN pihak ketiga yang paling dipercayai akan mempunyai langganan berbayar.

Oleh itu, anda mahukan VPN yang serasi dengan pelbagai platform. Anda mahu dapat menggunakannya semasa anda berada di dalam rumah anda dan di semua peranti anda.

Pelanggan VPN yang anda gunakan mesti menghormati privasi anda. Ini bermaksud bahawa mereka tidak boleh mencatat data anda. Sekiranya mereka mencatat data anda, mereka hanya perlu merakam pelbagai maklumat yang tidak ada hubungannya dengan maklumat peribadi anda dan yang hanya digunakan untuk menyelesaikan masalah.

Ini adalah salah satu sebab mengapa kami dengan tegas mendorong orang untuk menjauhkan diri dari VPN percuma. Sebab mengapa banyak perkhidmatan VPN percuma dapat menawarkan perkhidmatan mereka dengan begitu murah adalah kerana mereka menjana wang mereka dengan menjual data anda kepada orang lain. Sangat jarang untuk mencari perkhidmatan VPN percuma yang baik.

pengumpulan data vpn

Pelanggan VPN anda tidak boleh memadamkan data anda di web secara tidak sengaja. Apa gunanya memiliki VPN jika pada akhir hari alamat IP sebenar anda didedahkan?

VPN terbaik membolehkan anda memilih protokol VPN yang ingin anda gunakan, baik protokol L2TP dan PPTP atau protokol OpenVPN. Satu-satunya pengecualian adalah jika sistem operasi anda hanya menerima satu jenis protokol VPN. Oleh itu, pastikan anda membuat penyelidikan dan melakukan ujian VPN.

Cadangan Kami untuk Pelanggan VPN

Kami mengambil kriteria yang kami tetapkan di bahagian sebelumnya dan menggunakannya untuk memilih tiga klien VPN yang kami rasa sesuai untuk anda.

1. NordVPN – # 1 Pilih untuk Keselamatan dan Fungsi

logo nordvpn

Kelebihan:
 • Mesra pengguna
 • Jaminan wang dikembalikan 30 hari
 • Sokongan sembang langsung
 • Berfungsi dengan Netflix
 • Penyulitan berganda
 • VPN paling menjimatkan di pasaran
Keburukan:
 • Kelajuan mungkin berubah-ubah tetapi biasanya stabil

NordVPN sering menduduki tempat nombor satu di antara semua pelanggan VPN pihak ketiga. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, NordVPN telah melakukan banyak perkara untuk meningkatkan perkhidmatan mereka, dengan menawarkan kelajuan yang lebih pantas dan lebih banyak pelayan.

Walaupun tidak menjadi yang terpantas. mereka lebih daripada menebus ini dengan menjadi yang terbaik di kebanyakan kawasan lain, seperti torrenting, akses ke lebih dari seratus laman streaming, lebih daripada 5,000 pelayan di seluruh dunia dan termasuk pelbagai protokol seperti IKEv2 dan IPSec.

Sekiranya anda mendaftar untuk tiga rancangan anda, anda akan mendapat harga bulanan $ 2.99. Ini menjadikan mereka VPN terbaik di pasaran dalam hal harga. Mereka melakukan tugas yang hebat untuk mencegah kebocoran DNS dan mempunyai perisian proprietari yang dirancang untuk mengelilingi blok VPN. Sekiranya anda menggunakannya untuk streaming, jangan cari NordVPN. Kami pasti mengesyorkan perkhidmatan ini kepada pembaca kami.

Berikut adalah beberapa ujian kelajuan yang dilakukan menggunakan NordVPN:

Bermula dengan garis dasar 104 Mbps dan menghubungkan dari Eropah ke United Kingdom.

ujian kelajuan denmark nordvpn

Di sini kita bersambung dari Eropah ke New York. Anda melihat bahawa terdapat kehilangan kelajuan yang besar. Beberapa ujian dilakukan dari Eropah ke New York, dan turun naik kelajuan dari serendah 3,87 Mbps hingga lebih dari 65 Mbps.

ujian kelajuan nordvpn usa

Kami bukan penggemar kecepatan, tetapi sejauh mana pertukaran antara semua fungsi yang anda dapat dan $ 2.99 yang anda bayar setiap bulan, anda yakin kami akan mendaftar untuk perkhidmatan mereka setiap hari. Baca sepenuhnya Kajian NordVPN.

2. ExpressVPN – Terbaik dalam Kelajuan dan Keselamatan yang Kuat

logo expressvpn

Kelebihan:
 • Berkelajuan tinggi
 • Berfungsi dengan kebanyakan sistem operasi utama
 • Mesra pengguna dan senang dipasang
 • Menawarkan protokol IKEv2 dan IPSec
 • Akses ke Netflix dan laman streaming lain
Keburukan:
 • Antara VPN yang paling mahal
 • Hanya membenarkan tiga sambungan serentak
 • Akses terhad ke Netflix Australia

Soalan pertama yang ditanyakan orang mengenai ExpressVPN adalah seberapa pantasnya. Terdapat sebilangan ujian kelajuan dalam talian yang mengesahkan seberapa cepat anda dapat menyambung menggunakan pelayan ExpressVPN. Berikut adalah contoh menghubungkan dari Jerman dengan kelajuan dasar 100 MB sesaat. Ujian pertama dilakukan menyambung ke pelayan di Switzerland.

ujian kelajuan expressvpn

Seperti yang anda lihat, hanya ada kehilangan kelajuan penghantaran yang boleh diabaikan. Seterusnya, berikut adalah ujian yang menghubungkan ke pelayan yang lebih jauh, di Amerika Syarikat.

Kelajuannya sedikit lebih perlahan menyambung jauh. Ini jauh lebih baik daripada yang akan anda perolehi dengan majoriti klien VPN pihak ketiga di luar sana.

ujian kelajuan expressvpn usa

Sesuatu yang kami sukai mengenai ExpressVPN (dan NordVPN dalam hal ini) adalah bahawa mereka memandang serius privasi anda. Terdapat sejumlah laporan berita di luar sana di mana pemerintah merampas pelayan ExpressVPN.

Mereka ingin mendapatkan maklumat mengenai orang yang menggunakan perkhidmatan mereka. Namun, kerana ExpressVPN tidak menyimpan maklumat mengenai pelanggan mereka yang tersimpan di pelayan mereka, tidak ada yang dapat disita oleh pemerintah. ExpressVPN begitu mementingkan privasi anda sehingga mereka merahsiakan identiti pemain utama syarikat tersebut.

Untuk kami, ExpressVPN adalah salah satu pelanggan VPN terbaik di pasaran. Baca sepenuhnya Ulasan ExpressVPN untuk melihat mengapa kita merasa seperti itu.

3. VyprVPN – Keseimbangan Antara Kelajuan, Fungsi, dan Keselamatan

logo vyprvpn min

Kelebihan:
 • Kelajuan pantas di seluruh rangkaian pelayan mereka
 • Protokol bunglon untuk mengelilingi perisian anti-VPN
 • Dimiliki sendiri, dikendalikan sendiri, tidak ada pihak ketiga
 • Mesra pengguna dan berfungsi di kebanyakan peranti dan platform
Keburukan:
 • Tidak menerima pembayaran cryptocurrency
 • Tidak semua rancangan menawarkan tahap perlindungan yang sama

VyprVPN adalah perkhidmatan VPN yang berpusat di Switzerland. Ia telah melalui beberapa peningkatan besar dalam beberapa bulan terakhir. Salah satu penambahbaikan terbesar yang kita lihat ialah sekarang mereka menjanjikan dasar 100% tanpa log. Sepanjang tahun lalu, mereka telah meningkatkan infrastruktur pelayan mereka dan kini memberikan prestasi yang luar biasa.

Sudah tentu, soalan nombor satu yang ditanyakan orang adalah seberapa pantas perkhidmatan VPN berfungsi. Berikut adalah beberapa ujian yang dilakukan bermula dengan garis dasar 94 Mbps.

Yang pertama dilakukan dari dalam Eropah ke Jerman.

ujian kelajuan vyprvpn

Anda dapat melihat bahawa terdapat penurunan kelajuan sekitar 15 peratus. Itu sesuai dengan apa yang diharapkan oleh pelayan VPN pada jarak ini.

Ujian lain dilakukan dari dalam Eropah ke New York di Amerika Syarikat.

ujian kelajuan vyprvpn new york

Di sini kita melihat kira-kira 30 peratus kehilangan kelajuan. Namun, lebih pantas daripada mempunyai pengalaman yang menyeronokkan namun selamat.

VyprVPN sangat dipercayai. Kami merasakan bahawa ia adalah pilihan yang tepat dan berada di kedudukan sebagai salah satu VPN terbaik di pasaran. Baca sepenuhnya Ulasan VyprVPN.

VPN di Tingkat Penghala

Sekarang mari kita bincangkan mengenai VPN pada tahap penghala. Menyiapkan VPN pada penghala anda jauh lebih rumit daripada yang anda fikirkan. Apabila anda memasangkan penghala berkualiti dengan penghala VPN terbaik di pasaran, anda mempunyai gabungan hebat untuk keselamatan dalam talian.

bagaimana vpn melindungi

Manfaat utama memiliki penghala VPN adalah anda dapat menghubungkan seberapa banyak pengguna yang anda inginkan. Seperti yang telah kita bincangkan di bahagian sebelumnya, perisian VPN klien pihak ketiga tertentu menghadkan bilangan peranti yang dapat anda sambungkan setiap langganan.

Beberapa faedah jelas dari router VPN termasuk:

 • Mempunyai Sambungan Tanpa Had – Anda boleh menyambungkan setiap peranti di rumah anda ke VPN. Semua rakan anda yang mengunjungi dan menyambung ke penghala anda juga mendapat faedah ini tanpa anda perlu berkongsi kata laluan atau menyimpan log masuk dalam pengurus kata laluan.
 • Fleksibiliti Platform yang Lebih Baik – Adakah anda mempunyai TV pintar atau peranti lain yang tidak memerlukan sokongan VPN? Menggunakan penghala VPN memberi anda enkripsi serta akses global yang anda mahukan.
 • Hanya Perlu Satu Log Masuk – Setelah anda menyiapkan penghala anda, anda tidak perlu risau untuk memberikan kelayakan log masuk. Ini adalah perjanjian satu dan selesai.
 • Sambungan VPN Anda Terdapat Setiap kali Anda Memerlukannya – Anda dapat terus berhubung dengan VPN kegemaran anda 24 jam sehari tujuh hari seminggu.

Penghala Perkakasan VPN berbanding Penghala VPN Pra-Konfigurasi

komplikasi penghala vpnPenghala serasi VPN mungkin sesuai untuk anda jika anda tahu bahawa anda mahukan penghala baru tetapi anda tidak pasti perkhidmatan VPN apa yang ingin anda gunakan. Firmware dalam penghala sudah membolehkan anda membuat sambungan VPN.

Jadi yang perlu anda lakukan ialah memasukkan pelayan VPN dan maklumat log masuk anda. Sebilangan besar penghala serasi VPN akan menawarkan firmware DD-WRT atau firmware Tomato. Sebilangan besar penghala siap VPN mempunyai apa yang anda perlukan agar perkhidmatan anda berfungsi dengan lancar. Pastikan ia menyokong protokol OpenVPN sebelum anda membelinya.

router vpn berkelip firmwarePenghala VPN pra-konfigurasi, juga dikenal sebagai “penghala pra-kilat,” akan menjadi sedikit lebih mahal, tetapi anda mendapat apa yang anda bayar. Mereka lebih mudah digunakan kerana anda dapat memilih terlebih dahulu layanan VPN yang ingin anda gunakan pada penghala.

Oleh itu, anda tidak perlu melakukan apa-apa sejauh menyiapkan VPN pada penghala. Mari lihat beberapa penghala yang mungkin berfungsi dengan baik untuk anda.

1. Penghala VPN Teknologi Sabai

teknologi sabai


Kelebihan:
 • Firmware yang senang digunakan
 • Kelajuan muat turun 100+ Mbps
 • Sokongan pelanggan yang sangat baik
Keburukan:
 • Lebih mahal daripada penghala lain jenis ini
 • Sokongan pelanggan yang dipersoalkan

Secara keseluruhan, kami terkesan dengan prestasi penghala VPN ini dan juga pemecut VPN yang menyertainya. Pemecut adalah penyelesaian yang luar biasa, yang membolehkan anda memaksimumkan kelajuan penghala VPN anda. Ia menawarkan ciri canggih, firmware Sabai OS, dan pilihan konfigurasi yang mudah. Memulakan penghala VPN ini sangat mudah.

2. Penghala VPN FlashRouters

Penghala VPN FlashRoutersKelebihan:
 • Sokongan hebat
 • Pembinaan berkualiti tinggi
 • Aplikasi VPN Flashrouters Hebat
Keburukan:
 • Suis membunuh aplikasi VPN tidak selalu berfungsi
 • Mereka menawarkan pelbagai pilihan, jadi anda harus memiliki pemahaman yang kuat tentang teknologi untuk mendapatkan produk yang anda inginkan

FlashRouters mempunyai 20 router yang berbeza untuk dijual. Mereka menjual router dari pengeluar terkemuka, termasuk Netgear dan Linksys. Beberapa model mereka yang lebih murah harganya kurang dari $ 200 dan penghala tenaga berkuasa penuh mereka yang lebih mahal dijual dengan harga lebih dari $ 500. Mereka menawarkan aplikasi VPN secara percuma dengan semua penghala mereka.

FlashRouters pada masa ini menyokong 11 perkhidmatan VPN yang paling popular, termasuk NordVPN, ExpressVPN, dan VyprVPN. Anda harus perhatikan bahawa DD-WRT sendiri menyokong konfigurasi manual untuk sebahagian besar perkhidmatan VPN yang menggunakan PPTP atau OpenVPN. Oleh itu, jika anda ingin membeli penghala tetapi tidak mahu menggunakan perkhidmatan VPN yang disokong oleh syarikat, anda mungkin ingin berbelanja.

3. Penghala VPN Asus

penghala asus vpnKelebihan:
 • Sebilangan besar penghala yang membolehkan VPN
 • Perkhidmatan pelanggan yang berguna
 • Julat harga yang fleksibel
 • Boleh digunakan dengan DD-WRT, Tomato, AdvancedTomato, dan OpenWRT
Keburukan:
 • Penghala dilengkapi dengan firmware saham AsusWRT. Ini tidak menawarkan seberapa banyak ciri seperti Merlin

Penghala Asus stabil. Mereka menawarkan prestasi yang baik. Orang suka menggunakannya kerana mereka mudah disediakan. Mereka dapat digunakan dengan sebagian besar VPN dengan dukungan penghala. Mereka berfungsi dengan banyak firmware dan senang ditingkatkan. Secara semula jadi, penghala ini menyokong protokol OpenVPN, L2TP, dan PPTP.

Pemikiran Akhir

Oleh kerana ancaman keselamatan siber menjadi lebih personal dan lebih berkesan, diharapkan peratusan penduduk yang lebih besar akan mula menggunakan VPN. Terdapat sebilangan individu yang terguncang setelah menjadi mangsa. Mereka berharap mereka mengetahui atau bertindak berdasarkan pengetahuan yang mereka ada mengenai pentingnya menggunakan VPN. Tujuan panduan ini adalah untuk memberi insentif kepada individu yang berfikiran keselamatan ambil langkah dan gunakan VPN.

Pelanggan VPN pihak ketiga sangat bagus jika anda ingin mengamankan satu atau dua peranti, seperti telefon bimbit dan komputer riba anda. Dengan semua perisian pelanggan yang kami kaji, anda dapat mengamankan beberapa peranti dengan hanya satu langganan.

Sekiranya anda ingin melindungi kediaman anda, maka penghala VPN adalah pelaburan pintar di samping sistem keselamatan rumah standard. Terdapat banyak faedah untuk membeli penghala VPN yang telah dikonfigurasi sebelumnya. Ini kebanyakannya pasang dan mainkan. Router yang serasi dengan VPN mungkin juga merupakan idea yang baik untuk anda jika anda mahukan lebih banyak kelonggaran dalam memilih perkhidmatan VPN yang akan anda gunakan.

Sejumlah perkhidmatan VPN yang telah kami tinjau membolehkan pelanggan menjalani percubaan perkhidmatan mereka secara percuma. Kami mengesyorkan agar anda memanfaatkannya dan menguji tiga klien VPN yang kami tinjau di laman web ini. Ini akan membolehkan anda memilih produk yang paling sesuai untuk anda.

Ketika membeli router VPN, luangkan waktu untuk melihat firmware dan fitur lain yang ditawarkannya. Hanya kerana penghala VPN lebih mahal tidak semestinya akan menawarkan ciri yang anda mahukan.

Jangan tertipu membeli perisian klien VPN percuma. Kita tidak boleh menekankan perkara ini dengan cukup. Tidak ada apa-apa di dunia ini yang percuma, dan itu pasti benar mengenai VPN.

Satu-satunya cara syarikat dapat menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma adalah jika mereka menjana wang di tempat lain. Sembilan daripada 10 cara VPN percuma menghasilkan wang adalah dengan menjual anda kepada orang lain.

Sekiranya anda bimbangkan privasi, ini adalah perkara terakhir yang anda mahukan. Sekiranya terdapat pengecualian, ada sangat sedikit dan mereka sering menawarkan percubaan percuma tetapi tidak percuma selama-lamanya.

Kami ingin mendengar daripada anda. Apa pengalaman anda dengan perisian klien VPN dan router VPN? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Juga, lihat senarai pertanyaan yang paling kerap kami tanyakan mengenai VPN dan penghala VPN.

Soalan Lazim

S: Penghala apa yang serasi dengan NordVPN?

J: Mustahil untuk mengatakan apa penghala VPN terbaik untuk digunakan dengan NordVPN. Jawapannya mungkin berbeza-beza berdasarkan keperluan sebenar dan susunan sistem anda. Dengan NordVPN menjadi salah satu VPN terbaik di pasaran, mereka serasi dengan sejumlah router, termasuk:

 • Asus
 • DD-WRT
 • Pautan D
 • Linksys
 • Netduma
 • Netgear
 • Sabai
 • Tomato
 • TP-Pautan
Q: Adakah VPN hanya untuk Wifi?

J: Tidak. VPN akan berfungsi pada peranti yang disambungkan ke Internet melalui Wi-Fi, sambungan mudah alih, atau disambungkan melalui darat. VPN berfungsi dengan membuat terowongan VPN yang dienkripsi antara peranti atau penghala anda dan pelayan VPN. Tidak kira bagaimana peranti menyambung ke Internet.

S: Adakah penghala dengan VPN terbina dalam?

J: Terdapat sejumlah VPN dengan sokongan penghala. Penghala VPN membuat konfigurasi dan penyediaan VPN mudah dilakukan. Syarikat tertentu menjual penghala yang telah dikonfigurasi sebelumnya untuk bekerja dengan VPN tertentu. Namun, pengguna dapat mengkonfigurasi penghala agar berfungsi dengan layanan VPN yang berbeda jika mereka menginginkan layanan yang menyediakan fitur yang tidak dimiliki oleh layanan VPN yang telah dikonfigurasi sebelumnya, seperti IKEv2 dan IPSec.

Q: Bolehkah semua router memasang VPN?

J: Tidak. Penghala VPN adalah perangkat penghalaan khusus yang telah dirancang khusus untuk memungkinkan komunikasi jaringan di lingkungan VPN. Penghala VPN akan menggunakan satu atau beberapa protokol terowong rangkaian. Protokol ini digunakan untuk membuat dan mengatur komunikasi di dalam terowong VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map