Pengimbas Perisian Kerosakan Terbaik

Sama ada anda menghabiskan masa dalam talian untuk mengalirkan air, perisian berniat jahat sangat membimbangkan. Perisian jahat ini menyelinap ke peranti anda, mematikan pertahanan mereka dan membiarkan data peribadi anda terdedah kepada serangan. Bagaimana anda boleh melindungi diri anda?


gambar vektor perlindungan malwareSebilangan besar orang sudah menggunakan perisian antivirus. Sebenarnya, banyak peranti dan program dilengkapi dengan perisian antivirus sebagai sebahagian daripada pakej. Walau bagaimanapun, perlindungan ini tidak selalu cukup jauh. Apabila sekeping perisian intip atau ransomware yang sangat jahat muncul, maka anda mungkin memerlukan pengimbas perisian hasad untuk menyelamatkan hari.

Mungkin berguna untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perisian berbahaya dan apa yang boleh dilakukannya pada peranti anda. Selain itu, anda ingin melihat senarai kami yang menerangkan aplikasi pengimbas perisian hasad terbaik yang ada di pasaran sekarang. Dengan perisian keselamatan yang kuat di semua peranti anda, anda dapat melihat dengan yakin.

Apa Itu perisian hasad?

Ini hanyalah cara singkat untuk mengatakan “perisian berbahaya”. Banyak orang terkejut mengetahui bahawa perisian ini direka khas oleh orang yang berniat untuk menyebabkan bahaya dan gangguan.

Anda mungkin lebih biasa dengan perisian berniat jahat daripada yang anda sedar. Setiap kali anda mendengar sebutan mengenai Trojan, perisian intip dan virus, perisian jahat akan dibincangkan. Kadang kala, perisian berniat jahat dirancang dan digunakan oleh penggodam tunggal.

Lebih kerap hari ini, pembangun perisian yang bekerja di “topi hitamBidang memberikan perkhidmatan mereka kepada individu atau organisasi apa pun yang menawarkan wang paling banyak.

Jenis perisian hasad

Sekiranya peranti anda dijangkiti spyware, ransomware atau virus, apa yang berlaku? Sebilangan program jahat ini menyerang fungsi teras komputer anda.

Versi dari itu boleh membuka pintu belakang rahsia dalam sistem keselamatan anda, yang membolehkan pelaku jahat mendapat akses. Perisian berbahaya boleh membuat catatan kata laluan, nombor kad kredit dan akaun bank anda. Ransomware berkesan menjadikan sandera peranti anda melainkan anda membayar penyerang.

Kadang-kadang, nampaknya tidak ada batasan untuk apa yang dapat dilakukan oleh pembangun perisian “topi hitam”.

Bagaimana Malware Berfungsi?

Apabila anda menemui dan menggunakan VPN terbaik, anda dapat melindungi diri anda dari pelbagai ancaman dalam talian. Namun, anda mungkin memerlukan pertahanan lain untuk memastikan bahawa adware atau virus tidak menjangkiti sistem anda.

Soalan pertama yang ditanyakan oleh kebanyakan orang apabila mereka mengesyaki masalah dengan peranti mereka berkaitan dengan bagaimana masalah itu bermula. Banyak jalan tersedia untuk orang atau individu yang jahat untuk mendapatkan akses ke sistem anda.

Vektor jangkitan perisian hasad

Salah satu kaedah yang paling kerap digunakan adalah e-mel spam (Baca lebih lanjut: E-mel Selamat). Sebilangan besar ini dilengkapi dengan lampiran, dan tidak mudah bagi kebanyakan orang untuk memberitahu bahawa e-mel itu berniat jahat. Mereka membuka lampiran, segera menjangkiti peranti mereka.

Perisian berbahaya juga disebarkan melalui media yang boleh ditanggalkan seperti cakera keras luaran atau pemacu kilat USB. Media yang boleh ditanggalkan adalah mudah, tetapi melainkan jika anda tahu siapa yang memberikannya dan apa yang ada di dalamnya, sebaiknya jangan melampirkannya ke peranti anda.

Kadang kala, perisian berniat jahat adalah digabungkan ke dalam pakej perisian yang kelihatan jinak. Sering kali, program ini dimuat turun dari Internet, dan mungkin termasuk perisian yang dibuat oleh pihak ketiga. Perkongsian fail adalah sumber lain untuk perisian berniat jahat. Walaupun melayari fail di laman torrent yang paling popular boleh menyenangkan dan berguna, kaedah perkongsian fail ini juga boleh membahayakan.

Laman web yang telah diretas atau dikompromikan lebih jauh boleh menjangkiti sistem anda dengan perisian berbahaya seperti virus, spyware atau adware. Walaupun beberapa laman web ini adalah laman web yang sah yang diserang oleh pihak jahat, laman web lain dibuat hanya untuk tujuan menjangkiti komputer dengan perisian berbahaya.

Lima Pengimbas Perisian Kerosakan Terbaik

Membiarkan sistem anda mudah diserang dengan tidak memasang salah satu pengimbas malware terbaik adalah seperti memilih untuk tidak memasang sistem keselamatan rumah yang terbaik ketika anda tinggal di kawasan yang buruk. Menguburkan kepala di pasir dan berpura-pura bahawa tidak ada yang buruk dapat terjadi kepada anda bukanlah strategi pertahanan yang baik.

Melindungi peranti peribadi dan data peribadi anda adalah mustahak, dan inilah sebabnya anda memerlukan pengimbas perisian hasad. Program-program ini melakukan imbasan mendalam pada peranti anda dalam usaha mencari fail berbahaya.

Selain itu, mereka mengimbas setiap fail ketika memasuki sistem, mencari apa-apa yang mungkin mencurigakan. Pengimbas mencari kod dalam fail yang dibandingkan dengan pangkalan data kod jahat yang diketahui. Sekiranya kod baru sepadan dengan kod dalam pangkalan data, maka fail tersebut ditandai sebagai berniat jahat.

Pengimbas yang lebih canggih untuk perisian berniat jahat juga melihat corak tingkah laku dalam kod. Sekiranya ada suspek yang dikenal pasti dalam fail baru, fail tersebut disimpan di kotak pasir. Ini secara berkesan adalah kawasan karantina di mana fail jahat tidak dapat menjangkiti fail lain pada sistem. Kemudian, alat penyingkiran digunakan untuk menyingkirkan fail yang mencurigakan.

Sebilangan program ini berfungsi lebih baik daripada yang lain. Penyelidikan lengkap menunjukkan bahawa sebilangan pengimbas benar-benar berada di kepala dan bahu di atas yang lain. Berikut adalah senarai lima daripadanya.

1. Malwarebytes – Raja Anti-Malware

Malwarebytes menawarkan prestasi yang baik. Versi percuma perisian berfungsi dengan pantas, tetapi kadang-kadang kehilangan beberapa fail yang mencurigakan. Selepas Percubaan percuma 14 hari, anda mungkin mahu menaik taraf ke rancangan premium untuk memberi anda lebih banyak fungsi.

logo malwarebytes

ciri-ciri

 • Papan pemuka intuitif
 • Perlindungan masa nyata
 • Perlindungan perisian ransom
 • Sokongan sistem operasi pelbagai
 • Pembersihan cakera
 • Penyemak imbas selamat
 • Pengesanan pancingan data
 • Firewall
 • Aplikasi mudah alih
 • Sokongan 24/7

Struktur Harga

Malwarebytes tersedia dalam versi untuk kegunaan peribadi dan perniagaan. Versi peribadi mempunyai tiga peringkat. Yang pertama tersedia tanpa sebarang kos, dan berfungsi bersama dengan perisian antivirus yang ada.

Malwarebytes Premium menggantikan perisian antivirus pada satu peranti dengan harga $ 39,99 per tahun. Malywarebytes Premium for Home menggantikan perisian antivirus pada tiga peranti dengan harga $ 59,99 setahun. Peranti tambahan boleh ditambah dengan harga sekitar $ 20 setiap tahun.

tangkapan skrin akaun premium malwarebytes

Versi perniagaan mengikuti struktur harga yang lebih rumit sehingga dapat disesuaikan untuk memenuhi keperluan usaha anda. Malwarebytes untuk Pasukan berharga $ 119.97 setahun untuk merangkumi tiga peranti dengan peranti tambahan dilindungi dengan tambahan $ 39.99 setiap tahun.

Malwarebytes Endpoint Protection merangkumi 10 peranti pada harga $ 699.90 per tahun, dengan pilihan untuk meningkatkan atau menurunkan jumlah peranti pada $ 69,99 per tahun. Pakej mewah yang merangkumi Perlindungan dan Respons Endpoint mesti dirundingkan dengan syarikat.

Sokongan pengguna

Sekiranya anda menghadapi masalah semasa menggunakan Malwarebytes, anda boleh menghubungi sokongan pelanggan melalui sembang langsung atau e-mel. Tidak ada sokongan telefon yang ditawarkan. Walau bagaimanapun, anda mempunyai akses ke pusat bantuan dan forum, keduanya boleh dipercayai untuk mencari jawapan kepada masalah asas.

2. Bitdefender – Perlindungan Terbaik untuk Serangan Berbilang Vektor

Bitdefender diakui secara meluas sebagai salah satu yang terbaik dalam perniagaan. Ia menawarkan pakej ciri dan perlindungan yang benar-benar kuat. Sakit kepala yang timbul kerana berurusan dengan Bitdefender adalah pelbagai pakej yang memusingkan.

Menyekat semua maklumat yang berlebihan itu sangat berbaloi dengan mempertimbangkan nilai perlindungan yang anda terima. Ini mungkin salah satu pengimbas perisian hasad terbaik yang anda dapat.

Logo Bitdefender

ciri-ciri

 • Sokongan sistem operasi pelbagai
 • Kawalan ibu bapa
 • Penghancur fail
 • VPN
 • Pembersihan cakera
 • Pengurus kata laluan
 • Perlindungan kamera web
 • Pemantauan masa nyata
 • Firewall
 • Perlindungan pancingan data
 • Muat turun perlindungan
 • Aplikasi mudah alih
 • Sambungan penyemak imbas
 • Sokongan 24/7

Struktur Harga

Keselamatan Keseluruhan Bitdefender untuk kediaman boleh dibeli dengan harga $ 44.99 setahun. Ini akan melindungi sehingga empat peranti. Potongan harga ada sekiranya anda memilih rancangan dua atau tiga tahun.

Dua tahun berharga $ 104.99 sementara tiga tahun berharga $ 139.99. Sekiranya anda perlu melindungi lebih dari lima peranti, anda boleh memilih pilihan “hingga 10 peranti” untuk sejumlah wang tambahan yang mengejutkan.

Keselamatan Internet Bitdefender untuk kediaman sedikit lebih murah pada $ 39.98 untuk satu tahun. Pelan ini melindungi sehingga tiga peranti. Sekiranya anda ingin melindungi sebanyak 10 peranti, harganya $ 89.99. Sekali lagi, pilihan untuk rancangan dua dan tiga tahun ada.

Akaun premium Bitdefender

Pakej Antivirus Plus disertakan perlindungan ransomware pelbagai lapisan dan Bitdefender’s VPN serta Bitdefender Safepay. Anda boleh melindungi sehingga tiga peranti dengan harga $ 34.99 per tahun.

Selanjutnya, Bitdefender mempunyai pelbagai pilihan untuk perniagaan. Pakej dibuat khusus untuk segalanya, dari organisasi kecil hingga perusahaan dalam pelbagai harga yang bermula hanya pada $ 99.98 setahun.

Sokongan pengguna

Sekiranya anda memerlukan bantuan dengan Bitdefender, anda tidak akan menghadapi masalah untuk mencarinya. Dari tutorial video hingga forum aktif, semuanya ada di sini. Tambahan, anda boleh menghubungi pakar sokongan pelanggan 24/7 melalui telefon, e-mel dan sembang.

3. Adaware – Alat Anti-Malware yang Hebat; Bayar untuk Main

Adaware bukan perisian yang paling mantap di luar sana, tetapi ia pasti dapat berfungsi untuk orang yang hanya perlu melindungi satu atau dua peranti. Versi percuma sebenarnya tidak mempunyai banyak ciri, jadi anda perlu membayar sekiranya anda mahukan perlindungan sebenar.

Logo Adaware

ciri-ciri

 • Muat turun perlindungan
 • Perlindungan antivirus
 • Perlindungan masa nyata
 • Perlindungan web (dengan versi berbayar)
 • Firewall (dengan versi berbayar)
 • Perlindungan e-mel (dengan versi berbayar)
 • Perlindungan rangkaian (dengan versi berbayar)
 • Kunci digital (dengan versi premium)
 • Penghancur fail (dengan versi premium)
 • Kawalan ibu bapa (dengan versi premium)

Struktur Harga

Perlindungan percuma disediakan dari Adaware, tetapi disarankan untuk selalu menggunakan perkhidmatan berbayar untuk mendapatkan liputan yang lebih mantap. Dalam kes Adaware, ini akan menelan belanja sekitar $ 36 per tahun.

Ciri-ciri yang termasuk dalam pakej termasuk perlindungan e-mel, perlindungan anti-spam lanjutan, pertahanan terhadap semua perisian berbahaya, pengesanan URL jahat dan sokongan pelanggan 24/7.

Pro antivirus Adaware

Anda mungkin mahu menaik taraf ke Adaware Antivirus Total untuk mendapatkan liputan tambahan seperti penghancur fail, kunci digital dan kawalan ibu bapa. Melindungi satu PC selama setahun akan memberi anda $ 48. Walau bagaimanapun, anda boleh melindungi sebanyak 10 PC dengan harga $ 160 setiap tahun. Potongan harga ada jika anda mendaftar selama dua tahun dan bukannya satu.

Pada masa ini, Adaware tidak menawarkan pakej yang disesuaikan khusus untuk pelanggan perniagaan.

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan 24/7 tanpa had hanya tersedia untuk pelanggan yang membayar. Lawati forum atau Soalan Lazim untuk jawapan kepada masalah biasa. Sokongan teknikal yang betul boleh didapati melalui sistem berdasarkan tiket.

4. AVG – Perisian yang Diuji Masa; Bagus Tapi Tidak Hebat

AVG mempunyai beberapa perlindungan yang bagus secara percuma. Walau bagaimanapun, pakej tiga tahun mereka cukup berpatutan dan menyediakan beberapa tambahan penting. Ia sangat mesra pengguna, dan sokongan pelanggan boleh dipercayai sepenuhnya apabila tersedia. Walau bagaimanapun, AVG tidak begitu selamat seperti Bitdefender. Kekurangan pengurus kata laluan dan VPN adalah masalah.

Logo AVG

ciri-ciri

 • Sokongan sistem operasi pelbagai
 • Penghancur fail
 • Pembersihan cakera
 • Kawalan ibu bapa
 • Perlindungan kamera web
 • Pemantauan masa nyata
 • Muat turun perlindungan
 • Perlindungan pancingan data
 • Penyemak imbas selamat
 • Firewall

Struktur Harga

Anda boleh mendapatkan versi AVG percuma yang merangkumi liputan antivirus dan ransomware asas serta penyesuaian prestasi PC dan pemantauan penyemak imbas.

Ikuti rancangan Keselamatan Internet dengan harga $ 5,83 sebulan, yang berharga $ 69,99 per tahun. Ini memberi anda firewall yang dipertingkatkan, perlindungan kamera web dan folder yang dienkripsi pada jumlah peranti yang tidak terhad.

Keselamatan Internet AVG

Tahap ketiga adalah rancangan Ultimate. Harganya $ 8.33 sebulan, yang dikenakan $ 99.99 setiap tahun. Dengan munculnya pakej ini, anda dapat mengakses sokongan melalui telefon dan sembang langsung serta perlindungan antivirus yang maju.

Sokongan pengguna

Masalah AVG yang lain adalah masalahnya tidak mempunyai sokongan pelanggan 24/7. Anda boleh menghubungi wakil melalui telefon, e-mel atau sembang, tetapi hanya pada waktu pejabat. Sebuah forum boleh memberikan panduan asas mengenai masalah umum.

5. Emsisoft – Penyelesaian Mesra Belanjawan; Adakah Pekerjaan

Berpatutan, dan dengan ciri-ciri kuat yang mengagumkan, Emsisoft adalah alternatif yang boleh dipercayai untuk yang berfikiran bajet. Walau bagaimanapun, orang yang memberikan premium keselamatan keseluruhan mungkin dapat memperolehinya Emsisoft tidak begitu berjaya.

Logo Emsisoft

ciri-ciri

 • Beberapa bahasa yang boleh dipilih
 • Pembersihan cakera
 • Pemantauan masa nyata
 • Penyemak imbas selamat
 • Perlindungan pancingan data
 • Muat turun perlindungan
 • Firewall

Struktur Harga

Pelan Percuma merangkumi satu PC dengan kemampuan untuk mengimbas, membersihkan dan mengkuarantin perisian berbahaya. Dengan pakej yang ditingkatkan, pelanggan membayar untuk satu, tiga atau lima PC dengan harga $ 2,50 sebulan, $ 4,17 sebulan dan $ 5,83 sebulan, yang masing-masing ditagih setiap tahun.

Pakej ini merangkumi penyekat tingkah laku, perlindungan pancingan data, pengurusan jarak jauh, kemas kini automatik, pengawal fail dan pembuat kit kecemasan.

Emsisoft Antimalware

Pakej yang sedikit lebih mahal yang juga merangkumi peranti mudah alih boleh dibeli. Sekali lagi, satu, tiga atau lima peranti mungkin dilindungi pada kadar bulanan $ 3,33, $ 5,55 atau $ 7,78, yang masing-masing dibebankan setiap tahun.

Sokongan pengguna

Seperti AVG, sokongan pelanggan untuk Emsisoft agak terhad. Anda tidak akan mendapat liputan 24/7, dan anda hanya boleh menghubungi wakil melalui e-mel atau sembang langsung. Pusat bantuan dan forum memberikan sokongan tambahan yang mungkin berguna untuk masalah paling asas.

Cara Mengelakkan Perisian Malware

Sama seperti anda berhati-hati ketika memilih pengurus kata laluan terbaik untuk melindungi diri anda dalam talian, anda harus berhati-hati jika anda ingin melindungi diri anda dari virus, ransomware, adware dan perisian berbahaya yang lain.

Langkah yang anda ambil mungkin banyak. Memasang perisian antivirus yang sangat baik adalah suatu keharusan, seperti mencari pengimbas malware yang cekap. Terlalu banyak sistem komputer di rumah yang tidak mempunyai perlindungan asas ini.

Ini seperti pelaburan keselamatan rumah yang tidak mempunyai sistem kamera yang hebat, tidak seperti Nest, yang dibawa oleh anda oleh Google, yang menawarkan banyak pertahanan yang canggih, belum lagi, pertahanan pintar terhadap bahaya di dalam dan di luar rumah. Ini adalah jenis sistem yang anda mahukan pada semua vektor; dari VPN, e-mel, penyemak imbas, pengurus kata laluan, hingga perisian anti-malware. Pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati.

Sebaik sahaja anda memasang pengimbas untuk perisian berniat jahat dan perisian antivirus, disarankan untuk memastikan bahawa ini selalu terkini. Bahkan pengimbas yang sangat bereputasi mungkin mempunyai kerentanan yang dapat ditemukan dari semasa ke semasa. Kemas kini memperbaiki lubang ini, memberi anda perlindungan yang lebih baik.

Begitu juga, pastikan sistem operasi anda dikemas kini bila perlu. Sama seperti tambalan dan kemas kini perisian, menjaga sistem operasi anda sentiasa memastikan bahawa anda mempunyai keselamatan terbaik.

Sekiranya anda menggunakan WiFi, lakukan dengan selamat. Jangan gunakan rangkaian terbuka, dan pastikan WiFi anda sendiri dijamin dengan kata laluan.

Langkah kritikal lain untuk melindungi diri anda adalah dengan selalu ragu sebelum anda mengklik. Semak e-mel dengan teliti untuk melihat siapa yang menghantarnya dan adakah mereka kelihatan mencurigakan atau tidak. Jangan klik lampiran apa pun kecuali anda dapat mengesahkan pengirim dan maksudnya. Berhati-hati dengan pautan laman web. Arahkan kursor ke arah ini sebelum mengklik untuk melihat di mana pautan benar-benar membawa anda. Sekiranya anda memuat turun dari perkhidmatan perkongsian fail, imbas muat turun sebelum meneruskan.

Dengan perisian pelindung anda terpasang, dan terkini, anda juga ingin menjadualkan waktu berkala untuk menjalankan imbasan. Terlalu banyak orang melupakan langkah yang nampak jelas ini, membiarkan diri mereka tidak mudah terdedah.

Pemikiran Akhir

Perisian berbahaya terdapat di mana-mana sahaja di dunia dalam talian. Namun, anda tidak perlu menjadi mangsa. Dengan perisian antivirus dan pengimbas untuk perisian berniat jahat, anda akan lebih bersedia untuk melindungi diri anda. Anda tidak perlu merasa tidak berdaya dalam menghadapi tekad penggodam. Ambil langkah positif hari ini untuk melindungi data peribadi anda dan memastikan peranti anda berjalan dengan lancar.

Soalan Lazim

S: Apa itu Spyware?

J: Spyware adalah kategori perisian berniat jahat yang dibuat khusus untuk mendapatkan akses ke data sensitif pada peranti anda. Perisian ini sering digunakan untuk mengumpulkan data peribadi anda, yang kemudian disampaikan kepada firma data, pengiklan atau pihak ketiga lainnya. Jenis perisian berniat jahat ini boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Ini mungkin merangkumi penjejakan dan penjualan data mengenai penggunaan Internet anda, mencuri data bank dan kad kredit anda atau mencuri identiti anda.

S: Bagaimana saya tahu komputer saya telah diretas?

J: Penggodam pakar boleh menerobos sistem atau peranti tanpa dapat dikesan. Namun, sebilangan besar pelakon jahat ini tidak begitu canggih, dan mereka meninggalkan banyak bukti. Mungkin tanda peretasan yang paling jelas adalah bahawa peranti tiba-tiba jauh lebih perlahan daripada dulu. Yang lain ialah penggunaan jalur lebar anda melalui bumbung sekaligus.

Ramai orang menyedari bahawa video memerlukan peningkatan masa penyangga dan laman web dimuat dengan sangat perlahan selepas penggodaman. Kerosakan perisian dan aplikasi yang sering berlaku adalah pemberian lain seperti terlalu banyak iklan pop-up. Ini dan tanda-tanda lain mungkin bermaksud bahawa komputer anda telah diretas.

Q: Bolehkah perisian antivirus menghapus perisian berniat jahat?

J: Fungsi utama perisian antivirus adalah untuk mencegah komputer atau sistem daripada dijangkiti oleh perisian berbahaya. Ia menghentikan fail yang dijangkiti daripada dimuat turun atau, jika fail telah dimuat turun, ia menandakan fail tersebut sebagai mencurigakan sehingga tidak mungkin digunakan.

Sebilangan besar perisian antivirus mempunyai beberapa fungsi asas ketika menghapus perisian berbahaya. Walau bagaimanapun, pemaju topi hitam yang membuat program seperti itu terus mendapat kecanggihan. Ini bermaksud bahawa perisian mereka sukar dikeluarkan dari sistem, terutama untuk perisian antivirus yang hanya memiliki kemampuan paling dasar di daerah ini.

Inilah sebabnya mengapa sangat penting untuk mempunyai pengimbas dan penghapus perisian berbahaya selain perlindungan antivirus. Pengimbas menyediakan anda alat yang ampuh untuk menyingkirkan perisian intip, adware, ransomware atau program jahat lain.

S: Bolehkah Windows Defender mengesan perisian berniat jahat?

J: Windows Defender kadangkala dapat mengesan perisian berniat jahat. Malangnya, sistem ini tidak dapat dilakukan semasa sistem operasi Windows berjalan. Ini kerana pembangun yang bijak berjaya menyembunyikan program jahat di dalam Windows sendiri di mana kemungkinannya tidak dapat dikesan. Pilihan terbaik anda untuk mengesan perisian berniat jahat adalah dengan mendapatkan program yang dirancang untuk melakukannya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map