Често задавани въпроси относно VPN |

Какво е VPN?


VPN (виртуална частна мрежа) е технология, която крие вашия IP адрес и криптира всички входящи и изходящи данни, докато използвате интернет. По този начин печелите анонимност и оставате в безопасност, тъй като никой не може да види какво правите, докато сърфирате в Интернет.

От ваша гледна точка, като един от многобройните клиенти на CactusVPN, VPN е технологията, която ви позволява да се свържете с нашите сървъри в Европа, Америка, Азия или Австралия и да получите възможност да използвате отдалечени мрежови ресурси, сякаш сте там. Просто инсталирайте CactusVPN Software, въведете вашето потребителско име и парола и щракнете върху бутона за свързване!

Как работи VPN?

Веднага след като се свържете с нашия VPN сървър, вашият компютър е назначен с нов IP адрес и нови DNS разделители. Тогава целият ви интернет трафик е кодиран и тунелиран към нашия VPN сървър. Веднъж там, той се дешифрира и му се разрешава да пътува до предназначението си. Вашият локален интернет доставчик ще вижда само един криптиран поток от данни между вас и нашия VPN сървър. Вашият интернет доставчик вече не може да наблюдава, регистрира или контролира използването на интернет и можете да заобиколите ограниченията на вашия интернет доставчик.

Как се поддържа моята поверителност?

Когато се свържете с CactusVPN, ние създаваме „Тунел“. Всички данни в този „Тунел“ са криптирани, така че само вие да знаете съдържанието на това, което се изпраща. Данните са криптирани до 128 бита. Това е отлично ниво на сигурност, което също поддържа добри нива на ефективност, дори и на по-стари компютри или устройства с по-ниска мощност като телефони и нетбуци.

Какъв VPN протокол трябва да използвам?

Всички VPN протоколи имат почти същата функция: криптират целия ви трафик и ви скриват зад нашите сървъри. Въпреки това, в зависимост от вашите цели, някои протоколи са по-добри от други. Тук ще намерите кратко сравнение на основните свойства на VPN протоколите:

PPTP

L2TP / IPSec

IKEv2 / IPSec

IPSec

SSTP

OpenVPN TCP

OpenVPN UDP

SoftEther

Wireguard

VPN протоколСкорост на връзкатаНиво на криптиранеСтабилност на връзкатаПоток на медииИзтегляне на торентСъвместим сПредлага се в CactusVPN Client
Много бързобеденМного стабилендобребеденПовечето ОС и устройстваВ Windows
средасредастабилендобресредаПовечето ОС и устройстваВ Windows
Много бързодобреМного стабилендобредобреПовечето ОС и устройстваВ Windows, macOS и iOS
средадобрестабилендобредобреПовечето ОС и устройстваНе
БърздобреМного стабиленсредадобреWindows, Ubuntu, Android и рутериВ Windows
средаМного добрестабиленсредадобреПовечето ОС и устройстваВ Windows и Android
БързМного добресредадобредобреПовечето ОС и устройстваВ Windows и Android
Много бързоМного добреМного стабилендобредобреПовечето ОС и устройстваНе
БърздобреВсе още не е стабиленсредасредаLinux, macOS, iOS и AndroidНе

Също така, имайте предвид, че не всички протоколи работят за всички потребители. Това може да се повлияе от вашия интернет доставчик и други фактори. Ако един протокол не отговаря на вашите нужди, трябва да опитате други протоколи.

Колко устройства мога да се свържа към вашите VPN сървъри?

Профилите на CactusVPN не са свързани с конкретно устройство, така че можете да го използвате на множество устройства (домашен компютър, лаптоп, офис компютър, таблет, телефон и т.н.), но има ограничение за едновременното му използване на до 5 устройства в по същото време. Да речем, че имате услуга „VPN + Smart DNS“. В този случай можете да свържете работния си плот към Амстердамския сървър, за да изтеглите торенти, таблета си към лондонския сървър, за да гледате медийно съдържание във Великобритания и телефона си към сървъра в САЩ, за да слушате местно радио.

Предлагате ли специален IP адрес?

Не. Ще получите статичен споделен IP адрес. По този начин целият ви трафик се смесва с трафика на всички други потребители на нашата VPN, така че няма начин да разберете какъв е вашият трафик.

Има ли вашата безплатна VPN пробна версия някакви ограничения?

Нашата безплатна VPN проба е точно като най-голямата ни "VPN + Smart DNS" обслужване. Ще имате достъп до ВСИЧКИ VPN сървъри, като използвате всички протоколи: SSTP, L2TP / IPSec, OpenVPN, SoftEther и PPTP. Също така ще имате достъп до Smart DNS и нашия прокси. Ние не ограничаваме по никакъв начин вашата честотна лента или използвания трафик. С предлагането на безплатен пробен VPN имате достъп до нашия високопрофесионален екип за поддръжка. Не показваме реклами или друг вид нежелана информация. ЕДИНСТВЕНАТА разлика между безплатните пробни VPN услуги и Premium VPN услугите е, че тя е активна за 24 часа от регистрирането на акаунта, както е само за пробна цел.

Предлага ли CactusVPN пренасочване към порт?

Не, не предлагаме пренасочване към порт.

Какви типове криптиране използвате?

За SSL шифри ние разполагаме с нашите VPN сървъри, зададени на AES-256-CBC, като използваме 256-битов хеш на съобщението „SHA256“ за удостоверяване на HMAC и 2048-битово RSA ръкостискане и Elliptic-крива Diffie-Hellman (ECHDE).

Името на алгоритъма за криптиране, избрано за OpenVPN, SSTP и SoftEther протоколи, е ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384. С други думи, максималното криптиране, което можете да получите чрез нашите VPN сървъри е: AES-256-CBC, използвайки хеш на съобщение 384 бита „SHA384“ за удостоверяване на HMAC и 2048 битов RSA ръкостискане.

 • За L2TP / IPsec създадохме два профила: AES128-SHA1 и AES256-SHA1. В зависимост от версията на вашата ОС ще получите автоматично AES128 или AES256 криптиране.
 • За SSTP и SofetEther използваме протокол за съгласие на ключ на Dili-Hellman (ECHDE) на Elliptic-curve за обмен на ключове, шифър AES 128 GCM и ръкостискане 2048 RSA (ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256).
 • IKEv2 е настроен с 256 бита NIST Elliptic крива за обмен на ключове, 128-битов AES, като се използва 256-битов хеш на съобщение „SHA256“ за удостоверяване на HMAC, с 2048 битов RSA ръкостискане.
 • Протоколът OpenVPN е конфигуриран с минимален AES 128 CBC, като се използва 160-битов хеш на съобщение „SHA1“ за HMAC удостоверяване с 2048 битов RSA ръкостискане.

  Всички поддържани алгоритми на OpenVPN са както следва:

  Шифри: [NULL-CIPHER] NULL AES-128-CBC AES-192-CBC AES-256-CBC BF-CBC CAST-CBC CAST5-CBC DES-CBC DES-EDE-CBC DES-EDE3-CBC DESX-CBC RC2- 40-CBC RC2-64-CBC RC2-CBC CAMELLIA-128-CBC CAMELLIA-192-CBC CAMELLIA-256-CBC

  Auth: SHA SHA1 SHA256 SHA384 SHA512 MD5 MD4 RMD160

 • За PPTP VPN протокол използваме 128-битов MPPE.

Между другото! Противно на общоприетите убеждения, криптирането AES-128 не е непременно по-слабо от AES-256. AES-128 е много силен и не може да бъде пропукан чрез пълномащабно търсене на ключа. Въпреки че може да имате право да мислите, че по-дългите клавиши предлагат повече ползи за сигурността, истината е, че алгоритъм не може да бъде "по-малко счупен" от "не счупен". Така че няма допълнително предимство за сигурността от извличане на размера на ключа до 256 бита.

Има и практически недостатък, тъй като AES-256 ще използва до 40% повече процесор в сравнение с AES-128. Това е много важен аспект за сървър с много бърза мрежова свързаност или този, който има по-слаб процесор.

Предлагате ли жилищни IP адреси?

Не, не предлагаме жилищни IP адреси.

Имате ли DNS защита от теч?

Да, нашите приложения за Windows и macOS имат вградена функция за защита от течове в DNS. За нашето приложение за Android използваме OpenVPN протокола, който по подразбиране използва Public DNS на Google, така че ще бъдете защитени от течове на DNS. Ако настройвате VPN връзките ръчно, можете също да настроите сами връзките, за да използвате обществения DNS на Google (8.8.8.8 и 8.8.4.4).

Как да деинсталирате CactusVPN връзки?

Ако сте се свързали ръчно, просто отидете на мрежовите настройки и изтрийте CactusVPN връзката.

Ако сте инсталирали нашето приложение CactusVPN, просто го деинсталирайте.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me