Разбиране и увеличаване на скоростите на VPN

В тази статия обсъждаме факторите, които влияят върху скоростта на VPN и как може да се увеличи скоростта на VPN. Също така покриваме разликите в скоростта между различните планове ProtonVPN.


Тъй като VPN установява криптиран тунел над съществуващата ви интернет връзка, скоростта на VPN е до голяма степен ограничена от скоростта на текущата ви интернет връзка. Фактори, които могат да ограничат VPN скоростите, включват:

  • Ограничение на вашия доставчик на интернет услуги. Най-общо казано, не можете да постигнете скорост по-бърза от това колко данни вашият интернет доставчик може да пренася през тяхната мрежа.
  • Международни интернет връзки. Ако се свързвате с чужбина VPN сървър, проблем с мрежовите връзки навсякъде между вас и този сървър може да доведе до проблеми с производителността. Това може да включва задръствания, причинени от повреда на подводен интернет кабел или поддръжка, която се извършва от доставчика на мрежата нагоре към вашия интернет доставчик.
  • ISP дроселиране. Някои доставчици умишлено ще заглушат VPN връзки или ще заглушат цялата ви връзка, ако използвате много честотна лента. Това ще влоши скоростта на VPN, тъй като цялата ви връзка ще работи по-бавно.

Тъй като мрежите се променят винаги, VPN скоростите ще варират в зависимост от това къде се намирате, към кои сървъри се свързвате и дори когато сте свързани. Освен това, тъй като свързването с VPN може да заобиколи проблем на друго място в Интернет, дори понякога е възможно да получите по-бързи скорости на връзка с определени сайтове, като използвате VPN.

Как да получите по-бързи скорости на VPN

Ако имате бавни скорости на VPN, това може да бъде причинено от някои от описаните по-горе фактори, но все пак има някои трикове, които могат да подобрят VPN производителността.

  • Превключете към друг VPN сървър – Друг сървър би бил на различна връзка и може да не бъде засегнат от проблеми с мрежата, които могат да намалят скоростта. Когато превключвате сървъри, използвайте сървър с IP адрес, който е от различен диапазон. Например, вместо да превключите от 162.210.192.158 на 162.210.192.159, вместо това превключете на 209.58.129.97. Докато първите два набора от числа са различни, вие ще сте в различен диапазон.
  • Превключете към сървър по-близо до вас – Колкото по-далече е сървърът, толкова по-голяма е латентността, която вреди на скоростите. Сървър по-далеч също означава, че е по-вероятно нещо да не е наред в мрежата между вас и сървъра.
  • Използвайте UDP вместо TCP – Приложението ProtonVPN Windows е конфигурирано да използва UDP по подразбиране, както и нашите конфигурационни файлове OpenVPN. Ако използвате нашето приложение за Windows, можете да влезете в Настройки, за да се уверите, че използвате UDP, тъй като UDP е много по-бърз от TCP.
  • Използвайте сървъри, които не са под голямо натоварване – Приложенията ProtonVPN, както и нашата страница за VPN сървър, ще покажат натоварването на всички наши сървъри. Опитайте се да изберете сървър с ниско натоварване.
  • Не използвайте Secure Core – Допълнителната сигурност, осигурена от Secure Core VPN, за съжаление идва с цената на производителността, тъй като преминаването през нашата Secure Core мрежа добавя допълнителна закъснение. Ако извършвате интензивна дейност в честотна лента, която не изисква най-високите нива на сигурност, можете да получите по-бърза производителност, като не използвате Secure Core.
  • Не използвайте Tor VPN сървъри – ProtonVPN е уникален по това, че ние предоставяме Tor VPN сървъри, които излизат през мрежата Tor. Тъй като обаче мрежата на Tor често е бавна, Tor VPN сървърите също могат да бъдат бавни.
  • Използвайте по-нов VPN клиент – Ако използвате приложението ProtonVPN, уверете се, че се актуализирате до най-новата версия, като щракнете върху Актуализиране в менюто. Ако използвате клиент на OpenVPN на трета страна, не забравяйте да използвате такъв, който препоръчваме, и също така бъдете сигурни, че използвате последната версия. Новите версии ще съдържат оптимизации на производителността или ще поддържат по-бързи пакети от шифри, което ще подобри цялостната производителност.

Скорости на различни планове ProtonVPN

ProtonVPN поддържа много висока производителност в цялата ни глобална VPN сървърна мрежа, като използва само най-бързите сървъри и използва специално подбрани мрежи. ProtonVPN е безплатна VPN услуга, но нашата глобална мрежа не е свободна да работи. Оперативните разходи се покриват най-вече от платени потребители на ProtonVPN Plus. Поради това ние осигуряваме много високи нива на ефективност за потребителите на ProtonVPN Plus и ProtonVPN Basic.

Тъй като ProtonVPN е VPN услуга без регистрация, ние не следим и не проследяваме активността на потребителите. Следователно ние нямаме ограничения на честотната лента или дроселите на честотната лента, дори за безплатни потребители. Скоростите обаче се различават между Free, Basic и Plus планове поради различно натоварване на сървъра. Тъй като ние предлагаме само ограничен брой безплатни сървъри, тези сървъри са склонни да имат много повече потребители, препълнени на тях, което води до по-ниска производителност.

Потребителите на ProtonVPN Basic се възползват от висока производителност, тъй като имат достъп до сървъри без безплатни потребители, които са свързани към мрежи с по-висока производителност. И накрая, потребителите на ProtonVPN Plus имат най-висока производителност, тъй като имат достъп до Plus сървърите, които са достъпни само за други потребители на Plus. Тъй като има по-малко потребители на Plus и защото много от сървърите на Plus са в мрежи от 10 Gbps, е възможно много висока производителност. В действителност често се съобщава за скорост до 300 Mbps. Действителните ви скорости обаче могат да варират в зависимост от условията на мрежата.

Все още има проблеми с скоростта?

В ProtonVPN се стремим да предоставяме не само най-сигурната VPN услуга, но и най-бързата VPN услуга. За да направим това, ние разполагаме само високоскоростни сървъри в центрове за данни с най-добрата мрежова свързаност. Ако имате лоша производителност от някой от нашите сървъри, бихме искали да знаем за това. Моля, кажете ни кой сървър се представя лошо, като се свържете с нас.

С Най-Добри Пожелания,
Екипът на Proton Technologies

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me