Решения за проблеми с влизането в ProtonVPN

Ако имате проблеми с влизането в ProtonVPN, ето няколко общи причини и решения.

Има много начини да влезете в ProtonVPN. За достъп до данните на вашия акаунт, за да видите текущия си план, информация за плащането, данни за акаунта и да изтеглите конфигурационни файлове на OpenVPN, трябва да посетите таблото за управление на ProtonVPN (https://account.protonvpn.com) и влезте с вашето потребителско име и парола за Proton (ако сте потребител на ProtonMail, това е същото като вашето влизане в ProtonMail).


Ако имате проблеми с влизането в таблото за управление на акаунта ProtonVPN, можете да намерите решения в следващия раздел на тази статия.

Ако влизате в нашето VPN приложение за Windows, трябва също да използвате потребителското име и паролата за Proton.

Ако имате проблеми с влизането в Windows VPN приложението, моля, посетете тази страница.

Ако се свързвате с ProtonVPN чрез приложение на OpenVPN на трета страна, трябва да използвате вашето потребителско име и парола за OpenVPN, които можете да намерите в таблото за управление на акаунта ProtonVPN в раздела „Акаунт“..

Ако имате проблеми с влизането с приложение OpenVPN, моля, посетете тази страница.

Чести проблеми с влизането в таблото на ProtonVPN

За да влезете в таблото за управление на ProtonVPN, за да изтеглите конфигурации, да управлявате абонамента си или да промените данните на акаунта си, отидете на:

account.protonvpn.com

и влезте с потребителското име и паролата на Proton, които сте избрали при регистрация за ProtonVPN. Съществуващите потребители на ProtonMail могат да използват своето потребителско име и парола за ProtonMail за директно влизане, тъй като таблото за управление на ProtonVPN и ProtonMail споделят едни и същи идентификационни данни. Ако имате проблеми с влизането, опитайте следното:

Деактивиране на частния режим (Safari)

Safari – Уверете се, че браузърът ви не е настроен на режим „Частен“. Това е режимът по подразбиране на някои устройства. ProtonVPN не работи с частния режим на Safari, тъй като някои технологии на браузъра, които изискваме, са забранени от Safari в частен режим.

Опитайте друг браузър

Ако имате проблеми с текущия си уеб браузър, моля, уверете се, че е актуализиран до най-новата версия. Ако това е най-новата версия, моля, опитайте да влезете в друг браузър, за да видите дали това коригира проблема с влизането. Ако това реши проблема с влизането за вас, моля, уведомете ни, като съобщим за грешка, за да можем да направим ProtonVPN съвместим с вашия оригинален браузър.

Изчистване на кеш на браузъра и рестартиране на браузъра

Понякога проблемите са причинени от повредена кеш на браузъра. За да коригирате това, опитайте да изчистите кеша на браузъра си и след това рестартирайте браузъра. Инструкции как да изчистите кеша си, можете да намерите тук.

Деактивиране на разширенията на браузъра

Ако все още имате проблеми с влизането, моля, опитайте да влезете чрез режим „Частно“ или „Инкогнито“ на браузъра си (без Safari) или деактивирайте всички разширения. Ако тази стъпка ви позволява да влезете, моля, опитайте да деактивирате всяко разширение едно по едно и след това тествайте влизането, за да установите кое разширение причинява проблема. Можете да ни съобщите за проблемни разширения тук.

Уверете се, че Javascript, Session Storage и Cookies са активирани

За достъп до таблото за управление на ProtonVPN на браузъра във вашия браузър, ProtonMail няма да работи, освен ако не са активирани Javascript, Session Storage и Cookies. Понякога плъгините могат да деактивират някои от тези функции. Научете сега, за да ги активирате тук.

Променете паролата си

Ако имате имейл адрес за възстановяване, свързан с вашия акаунт, можете също да опитате да нулирате паролата си. Имейл адресът за възстановяване е имейл адресът, който сте посочили, когато сте се регистрирали за ProtonVPN.

Следните инструкции се прилагат, ако сте използвали вашия ProtonMail акаунт, за да получите ProtonVPN:

Можете да нулирате ProtonVPN акаунта си с парола, като нулирате паролата си за вход в ProtonMail, тъй като двата акаунта споделят идентификационни данни. Ако е възможно също да нулирате паролата на вашата пощенска кутия, ако все още използвате режим с две пароли в ProtonMail. Имайте предвид, че нулирането на паролата за вход или пощенска кутия ще направи всички предишни съобщения във вашата пощенска кутия на ProtonMail нечетливи.

Проблем с две факторни удостоверяване (2FA)

Съществуващите потребители на ProtonMail имат възможност да защитят акаунта си с 2FA. Ако имате активирана двуфакторна автентификация (2FA), това също може да е проблем с устройството ви за генериране на 2FA код. Опитайте се да влезете с помощта на един от кодовете за аварийно възстановяване, които предоставихме при настройката на 2FA. Освен това, ако часовникът на вашия телефон е изключен с повече от 2 минути, 2FA може да не работи правилно, така че искате да се уверите, че времето е настроено правилно на вашия телефон (или да синхронизирате времето с мрежата автоматично).

Свържете се с нас или подайте сигнал за грешка

Ако никой от горните методи не работи за вас, моля, свържете се с нас, за да разгледаме допълнително проблема. Можем да се свържем и на [email protected] Също така се интересуваме да чуем от вас, ако някой от горните методи коригира проблема ви с вход, за да можем да намерим първопричината и да отстраним проблема.

Свързани статии

Как да изтеглите ProtonVPN?

Съхранява ли ProtonVPN потребителски данни?

Как да проверя за актуализации?

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map