Разумевање и повећање брзине ВПН-а

У овом ћемо чланку расправљати о факторима који утјечу на брзину ВПН-а и како се брзина ВПН-а може повећати. Такође покривамо разлике у брзини између различитих ПротонВПН планова.


Будући да ВПН успоставља шифровани тунел преко ваше постојеће интернетске везе, брзина ВПН-а увелико је ограничена брзином ваше тренутне интернетске везе. Фактори који могу да ограниче ВПН брзине укључују:

  • Ограничење вашег Интернет провајдера. Генерално гледано, не можете да постигнете брзину бржу од података колико ваш ИСП може пренијети преко њихове мреже.
  • Међународне интернетске везе. Ако се повезујете са иностраним ВПН сервером, проблем с мрежним везама било где између вас и тог сервера може довести до проблема са перформансама. То може да укључује загушење узроковано неуспјехом подморског интернетског кабла или одржавање мрежног провајдера узводно до вашег даватеља интернетских услуга..
  • ИСП заптивање. Неки провајдери ће намерно угасити ВПН везе или угасити целу вашу везу ако користите велику пропусну ширину. То би смањило брзину ваше ВПН јер би вам цела веза била спорија.

Будући да се мреже увек мењају, брзине ВПН-а ће се разликовати овисно о томе где се налазите, на које сервере се повезујете, па чак и када сте повезани. Надаље, с обзиром да повезивање с ВПН-ом може заобићи проблем на другом мјесту на Интернету, понекад је могуће и брже повезивање с одређеним веб локацијама помоћу ВПН-а.

Како до бржих брзина на ВПН-у

Ако доживљавате мале брзине на ВПН-у, то могу узроковати неки од горе описаних фактора, али постоје још трикови који могу побољшати ВПН перформансе.

  • Пребаците се на други ВПН сервер – Други сервер би био на другој вези и на њега не би могли утицати мрежни проблеми који могу смањити брзину. Када мењате сервере, користите сервер са ИП адресом из различитог распона. На пример, уместо преласка са 162.210.192.158 на 162.210.192.159, пребаците на 209.58.129.97. Све док се прва два скупа бројева разликују, ви ћете бити у различитом распону.
  • Пребаците се на сервер који вам је ближи – Што је сервер удаљенији, то је већи кашњење, што штети брзини. Даље сервер такође значи да је вероватније да нешто није у реду у мрежи између вас и сервера.
  • Користите УДП уместо ТЦП-а – ПротонВПН Виндовс апликација је конфигурисана да користи УДП подразумевано, као и наше ОпенВПН конфигурационе датотеке. Ако користите нашу Виндовс апликацију, можете да уђете у Поставке да бисте били сигурни да користите УДП јер је УДП много бржи од ТЦП-а.
  • Користите сервере који нису под великим оптерећењем – ПротонВПН апликације, као и наша страница ВПН сервера, приказаће оптерећење свих наших сервера. Покушајте да изаберете сервер са малим оптерећењем.
  • Не користите Сецуре Цоре – Додатна сигурност коју пружа Сецуре Цоре ВПН нажалост долази по цијену перформанси јер пролазак кроз нашу мрежу Сецуре Цоре додаје додатну кашњење. Ако радите интензивну пропусност која не захтева највиши ниво сигурности, можете добити брже перформансе ако не користите Сецуре Цоре.
  • Не користите Тор ВПН сервере – ПротонВПН је јединствен по томе што пружамо и Тор ВПН сервере који излазе преко Тор мреже. Међутим, с обзиром да је Тор мрежа често спора, Тор ВПН сервери такође могу бити спори.
  • Користите новији ВПН клијент – Ако користите ПротонВПН апликацију, обавезно ажурирајте на најновију верзију кликом на Ажурирај у менију. Ако користите ОпенВПН клијент треће стране, обавезно користите онај који препоручујемо, а такође будите сигурни да користите најновију верзију. Нове верзије ће садржавати оптимизације перформанси или подржавати брже шифроване пакете који ће побољшати укупне перформансе.

Брзина различитих ПротонВПН планова

ПротонВПН одржава веома високе перформансе у целој нашој глобалној ВПН сервер мрежи користећи само најбрже сервере и користећи посебно одабране мреже. ПротонВПН је бесплатна ВПН услуга, али наша глобална мрежа није слободна за рад. Оперативне трошкове углавном покривају плаћени корисници ПротонВПН Плус. Због тога корисницима ПротонВПН Плус и ПротонВПН Басиц нудимо много високе перформансе.

Пошто је ПротонВПН ВПН услуга без евидентирања, не надгледамо и не пратимо корисничку активност. Стога, немамо ограничења пропусне ширине нити пропусности за пропусност, чак ни за слободне кориснике. Међутим, брзине се разликују између Фрее, Басиц и Плус планова због различитих оптерећења сервера. Будући да нудимо само ограничен број бесплатних сервера, ти сервери имају тенденцију да има много више корисника препуних њих, што доводи до слабијих перформанси.

Корисници ПротонВПН Басиц имају користи од високих перформанси јер имају приступ серверима без бесплатних корисника који су повезани на мреже високих перформанси. Коначно, корисници ПротонВПН Плус имају највеће перформансе јер имају приступ Плус серверима који су доступни само осталим Плус корисницима. Пошто је мање Плус корисника и зато што је велики број Плус сервера у мрежи од 10 Гбпс, врло су високе перформансе могуће. Заиста се често пријављују брзине до 300 Мбпс. Међутим, ваше стварне брзине могу варирати, овисно о мрежним условима.

И даље имате проблема са брзином?

На ПротонВПН-у се трудимо да не пружамо само најсигурнију ВПН услугу, већ и најбржи ВПН услугу. Да бисмо то учинили, имплементирамо само сервере високих перформанси у центре података са најбољим мрежним повезивањем. Ако имате лоше перформансе неког од наших сервера, желели бисмо да сазнамо о томе. Реците нам који сервер лоше ради тако што ћете нас контактирати.

Срдачан поздрав,
Тим компаније Протон Тецхнологиес

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me