Списъкът на държавите, които са забранили VPN мрежи

VPN поддържат личната и неограничена вашата онлайн активност. Някои държави с репресивни правителства са забранили VPN в опит да поддържат контрол.

VPN мрежите са мощни инструменти, които могат да избегнат всички, освен най-сложните усилия за регулиране на интернет и цензура информация. Ето защо репресивните правителства по света полагат усилия за блокиране или забрана на VPN. Подобно законодателство като цяло е непопулярно и трудно за изпълнение, което отклонява повечето страни далеч от окончателните забрани.


Много страни просто се опитват да блокират достъпа до известни доставчици на VPN услуги. Въпреки че това е трудно, това може да се направи, ако правителствата са готови да отделят ресурси за задачата. Когато използвате VPN, вашият интернет трафик е защитен, защото е кодиран и маршрутизиран през VPN сървъра, закривайки вашия IP адрес, но този трафик може да бъде спрян чрез блокиране на портове, които се използват от VPN протоколи като PPTP или L2TP или директно блокиране IP адресите на VPN услугите. Страните, които не се притесняват от икономическото въздействие, като Северна Корея, просто са блокирали достъпа до всички IP адреси в чужбина. Най-сложните инструменти, като проверка на дълбоки пакети, всъщност могат да идентифицират VPN протоколи в метаданни за пакети, което позволява на окръзите като Китай да намерят и блокират VPN сървърите по по-автоматизиран и насочен начин.

Други страни, които нямат технология за блокиране на VPN, са приели законодателство, което превишава VPN услугите, които не са регистрирани в правителството. Най-репресивните държави направиха всички VPN незаконни и наложиха строги наказания, надявайки се да изплашат хората въпреки трудностите при откриване на VPN трафик.

Несигурен статус

Някои страни, като Северна Корея, Куба, Египет, Виетнам, Бахрейн, Туркменистан и Мианмар, имат много строги закони за цензура на Интернет, което означава, че използването на VPN в рамките на тази страна може да доведе до рискове, дори ако няма известна законова забрана. Други държави, като Сирия и Либия, предприеха действия за блокиране и забрана на трафика на VPN, но тези правителства нямат пълен контрол върху своята територия и инфраструктура. Във всеки случай правителствата на всички тези страни могат да се считат за враждебни за използване на VPN.

Държави, които са забранили VPN

Страните по-долу или са поставили технологични бариери, които блокират VPN, или са приели закони, забраняващи използването на VPN.

Беларус
Беларуското правителство от години работи за ограничаване на достъпа на своите граждани до външния Интернет. През 2015 г. тя забрани както Tor, така и VPN услугите, въпреки че изглежда, че беларусите са намерили начини да заобиколят технологичните и законовите бариери.

Китай
Китай може би е отишъл най-далеч от всяка страна, за да забрани и блокира услуги като VPN и Tor. Всяко VPN трябва да бъде лицензирано от китайското правителство. Тези, които не са, няма да бъдат затворени, ако са вътре в страната или са блокирани, ако са базирани в чужда държава. Китай е една от малкото страни в света, която има пълен контрол върху всички местни доставчици на интернет услуги и те използват дълбока проверка на пакети, за да наблюдават интернет трафика и влизането в китайското киберсфера. Обикновено те могат да идентифицират и блокират VPN трафик.

Иран
През 2013 г. Иран се опита да блокира достъпа до VPN базирани в чужди страни, като позволява само VPN услуги, които са лицензирани и регистрирани в иранското правителство. Въпреки че продажбата или популяризирането на VPN е престъпление и гражданите могат да бъдат наказани за използване на VPN, използването на VPN сред гражданите и дори държавните служители все още е много често.

Ирак
Опитвайки се да се справи с присъствието на ISIS в интернет, правителството на Ирак стигна до крайности, като не само забрани VPN услугите и социалните медии, но също така и наложи непрекъснато прекъсване на интернет в цялата страна. Въпреки че страната вече не е под обсада от ISIS, драконичните й ограничения за интернет остават в сила.

Оман
През 2010 г. Оман прие закон, който забранява на хората да използват VPN услуги. Всеки, заловен да наруши този закон, подлежи на глоба от 500 риали (приблизително 1300 долара). Компаниите могат да кандидатстват за разрешение за използване на одобрена от правителството VPN. Ако се установи, че дадена компания нарушава закона, тя е изправена пред 1000 риализирани глоби.

Русия
Русия предприе силни правни действия за контрол на свободата на словото и достъпа до информация както в рамките на своите граници, така и онлайн. Руската Дума прие закона за Яровая през 2016 г., който наложи VPN услугите да се регистрират в правителството и да регистрират онлайн активността на своите потребители. През 2017 г. Думата прие друг закон, който изискваше одобрени VPN мрежи, за да блокират потребителите им да имат достъп до определени уебсайтове, които руското правителство беше поставило в черен списък. Онези, които не са били обвързани с забрани. Тъй като ProtonVPN няма присъствие в Русия, нито регистрираме информация, която позволява да се установи дали в Русия имаме потребители или не, не можем и не сме спазили тези закони..

Турция
През 2016 г. режимът на Ердоган започна да блокира VPN услуги и Tor. Сега Турция използва техники за дълбока проверка на пакети, подобна на Китай, за да открие и блокира трафика на VPN и Tor. Правата на закона се разпадна в Турция и използването на VPN връзка може да ви маркира като човек, представляващ интерес за правоприлагането. Използването на VPN в Турция обаче е доста широко разпространено. Уебсайтът Турция Blocks следи интернет цензурата в Турция.

Уганда
В отговор на наскоро внесения данък върху социалните медии, използването на VPN услуги от Ugandans скочи. Правителството на Уганда отговори, като поиска местните доставчици на интернет услуги да блокират VPN услуги. В момента няма законодателство срещу VPN в Уганда, но това е развиваща се ситуация.

Обединени арабски емирства
През 2016 г. ОАЕ преразгледа своите закони, като използва използването на VPN услуга за „извършване на престъпление или предотвратяване на откриването ѝ“, наказуемо чрез временно лишаване от свобода и глоба до 2 милиона дирхама (приблизително 540 000 долара). Въпреки че има разрешени приложения за VPN, ОАЕ също е поставила забрана за обаждания с VoIP и многобройни уебсайтове, включително някои френски телевизионни канали и Netflix. Незаконно е използването на VPN за достъп до някой от тези сайтове или извършване на забранено повикване.

Венецуела
По-рано тази година най-големият доставчик на интернет услуги в Венецуела се опита да блокира използването на Tor и VPN услуги, вероятно по правителствени поръчки.

Ако има общо нещо между всички страни в този списък, правителствата им искат да контролират информацията, до която имат достъп гражданите им. Тези правителства се страхуват, че ако трябва да се състезават на пазара на идеи, те ще загубят. Вместо това те прибягнаха до еквивалента на 21 век от затварянето на вестници и изгарянето на книги.

Нашата мисия е да осигурим безплатен и сигурен интернет. Докато настъпи този ден, ние ще продължим да предлагаме безплатна, неограничена VPN услуга, за да подкрепим тези, които нямат други средства за достъп до необходимата информация.

С Най-Добри Пожелания,
Екипът на ProtonVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map