Всички начини, по които смарт телевизорите могат да ви шпионират

Смарт телевизорите по същество са телевизори, които могат да ви гледат. Увеличението на тяхната популярност, заедно с интелигентните високоговорители, означава, че корпорациите (и всеки, който може да хакне тези устройства) имат друг прозорец, през който могат да преглеждат личната ви дейност. Събирането на данни, което описва Интернет, се прелива във вашия офлайн живот – и навлиза във вашия дом.


Това разширяване на корпоративното наблюдение, за да обхване вашето гледане на телевизия, подкопава усилията за създаване на по-частен Интернет. Поверителността ви е толкова силна, колкото и най-слабата ви връзка, което означава, че вашите усилия да запазите личните си данни за сърфиране могат да бъдат отменени, ако корпорациите могат да натрупват подобни данни, като наблюдават навиците ви за гледане на телевизия..

Подготвихме тази статия, за да ви помогнем да разберете как интелигентните телевизори ви шпионират и какви стъпки можете да предприемете, за да останете частни.

Какво е смарт телевизор?

Смарт телевизорите са свързани с интернет телевизори, които поддържат редица приложения, от Amazon Prime Video до YouTube. Много интелигентни телевизори също са включили разпознаване на глас и видеокамери, така че можете да давате гласови команди на вашата телевизия или да я използвате за видео чат.

Смарт телевизорите наблюдават това, което гледате, подобно на стрийминг услуги като Hulu, Netflix и YouTube, но те го правят още повече. Обикновено използват система, наречена автоматично разпознаване на съдържание (ACR), която улавя секция от пиксели на вашия екран на всеки няколко секунди. След това изпраща тези пикселни „пръстови отпечатъци“ на трета страна, която действа донякъде като Shazam за видео. Той може бързо да идентифицира каквато програма гледате, независимо дали е лично DVD, телевизионно предаване на живо или видеоклип в YouTube. В допълнение към тази информация, интелигентните телевизори добавят датата и часа, когато сте гледали тази програма, канала, в който е било включено предаването, и дали сте го записали. След това тази информация се използва, подобно на онлайн историята ви, за да информира рекламодателите кои реклами биха били най-ефективни за вас.

Притеснения за поверителност

Вашите навици за гледане на телевизия могат да разкрият почти толкова за вас, колкото историята на вашето сърфиране в Интернет. Рекламодателите могат да определят вашите политически предпочитания, богатство и местоположение от този тип данни. FTC счита вашите телевизионни данни за гледане на чувствителни данни, които изискват вашето изрично съгласие, преди да могат да бъдат събирани, поставяйки ги в защитена категория в САЩ, заедно с личното здраве и финансови данни.

Друг проблем с поверителността възниква с това как смарт телевизорите споделят тези данни. Когато продават историята на гледането на телевизора ви на рекламодатели и трети страни, те го свързват с IP адреса на вашата WiFi мрежа. С тази информация рекламодателите могат да свържат вашата история на гледане на телевизия и историята на сърфирането ви, което означава, че те имат поглед през по-голямата част от свободното ви време. Това също означава, че те могат да ви следват от устройство до устройство, като ви гарантират, че виждате едни и същи реклами отново и отново.

Бизнес планът на интелигентните телевизори представлява драматично разширяване на корпоративния надзор, поради което много доставчици на интелигентни телевизии от време на време се опитват да съкратят ъглите и да затъмнят колекцията си от данни.

Когато корпорациите злоупотребяват с данни за интелигентна телевизия

Ето само няколко от скандалите за поверителност, включващи интелигентни телевизори.

Скрито събиране на данни

Vizio е една такава компания, която никога не е информирала потребителите си за събирането на данни и в резултат на това никога не им е давала избор. Между 2014 и 2017 г. тя продаваше интелигентни телевизори (и актуализирани по-стари модели смарт телевизори), които автоматично използваха ACR, за да наблюдават какво гледат потребителите му без тяхно знание. През 2017 г. имаше над 11 милиона смарт телевизори Vizio, проследяващи всички истории на гледане на техните клиенти.

Vizio беше хванат през 2017 г., когато генералният прокурор на Ню Джърси подаде жалба до FTC, като твърди, че Vizio е скрил от потребителите си подробностите за събирането на своите данни. В политиката за поверителност не се споменаваше събирането на данни. Единственото място, където Vizio спомена, че всякакви данни ще бъдат събирани, беше в допълнение, което обясняваше функцията му за „интелигентна интерактивност“. Дори тук езикът беше неясен, заявявайки функцията „дава възможност за предложения и предложения за програми“. В крайна сметка Vizio се разреши извън съда и трябваше да плати глоба в размер на 2,2 милиона долара.

Микрофон винаги се слуша

Samsung вгради микрофони в определени модели смарт телевизори, за да позволи на потребителите да променят канала или да включат телевизора с гласови команди. Но тези микрофони никога не са се изключили. Всъщност през 2015 г. The Daily Beast откри, че дълбоко в политиката за поверителност на Samsung е фразата „Моля, имайте предвид, че ако вашите изговорени думи включват лична или друга чувствителна информация, тази информация ще бъде сред данните, заснети и предадени на трета страна . ” По принцип всичко, което казахте в обхвата на смарт телевизор на Samsung, беше събрано и предадено на трета страна.

По-късно Samsung издаде пояснение, заявявайки, че повечето телевизори изискват от потребителите да активират микрофона с дистанционното управление. Загрижените потребители, които имат смарт телевизор Samsung с вграден микрофон, могат да деактивират системата за разпознаване на глас на телевизора си (Hi TV).

Лоша техническа защита на поверителността

През 2013 г. Джейсън Хънтли, ИТ консултант, направи няколко шокиращи открития за интелигентните телевизори на LG и как те събират и предават данните за гледане на потребителите си. На първо място, смарт телевизорите ще предават данни на своите потребители, дори ако потребителят се откаже от събирането на данни, като изключи функцията. Второ, смарт телевизорът ще сканира всяко USB устройство, което е поставено в телевизора, и записва всички имена на файлове, които намери. Трето, смарт телевизорът не шифрова предадените от него данни. Изпращането на данни в незабележим текст означава, че всеки между интелигентния телевизор и сървърите на LG може лесно да има достъп и да чете данните.

Публичността от публикацията на Хънтли накара LG да актуализира своя софтуер, така че потребителите да могат да се откажат от това събиране на данни, което би трябвало вече да е опция.

Тайно споделяйте данни с Facebook, Google и Netflix

Доклад от септември 2019 г. от Northeastern University и Imperial College London установи, че почти всички основни доставчици на интелигентни телевизии и много стрийминг услуги, включително FireTV и Roku на Amazon, изпращат лична лична информация на Netflix, без да информират потребителите. Според доклада почти всички тествани интелигентни телевизори изпращат данни към Netflix, „въпреки че ние никога не сме конфигурирали нито един телевизор с акаунт в Netflix. Това най-малкото излага информация на Netflix за модела на [телевизора] на дадено място. “ Изследователите не предложиха хипотеза защо данните се изпращат на Netflix.

Подобен доклад от Принстън установи, че 89 процента от телевизионните канали на Amazon Fire и 69 процента от каналите на Roku съдържат тракери от Facebook и Google, които събират информация за историята на гледане и предпочитанията на потребителите. Споделените данни също включват информация, която може да идентифицира и локализира конкретно устройства (като идентификационния номер на вашия рекламодател, вашата WiFi мрежа и серийния номер на устройството ви). Тази информация също понякога се предаваше в незабележим текст (незашифрован).

Умни телевизори и сигурност

Предаването на чувствителни данни в открит текст е само една уязвимост на сигурността на много от тях, които хакерите могат да използват в интелигентните телевизори. През 2017 г. документът на Wikileak разкрива програмата „Плачещ ангел“, в която ЦРУ и MI5 нахлуха в смарт телевизори на Samsung и използваха вградените си микрофони, за да шпионират хората. Въпреки че това е най-драматичният пример за хакери, които имат достъп до смарт телевизори, той далеч не е единственият.

Също през 2017 г. консултантите по сигурността откриха над 40 уязвимости за нулев ден в операционната система с отворен код на Smart TV от Samsung, Tizen. Samsung също изпрати (и след това изтрие) туитър по-рано тази година, че потребителите му на интелигентна телевизия трябва да стартират антивирусни сканирания на всеки няколко седмици.

Въпреки че сигурността се подобри донякъде, след като южнокорейският консултант по сигурността на информационните технологии Seung-Jin Lee показа много, много начини, по които той може да поеме интелигентен телевизор, има още дълъг път. Ситуацията е толкова тежка, че ФБР изпрати предупреждение в седмицата на Черен петък, като информира клиентите, че смарт телевизорите не са защитени.

Какво можете да направите, за да защитите поверителността си

Американските депутати настояват FTC да разследва допълнително производителите на интелигентни телевизори за нарушаване на поверителността на потребителите си, но засега не са предприети малко действия. GDPR също защитава данните на потребителите на интелигентни телевизии, но тепърва ще налагат и глоби срещу производителя на интелигентна телевизия. Засега най-добрият начин да защитите данните си е да вземете нещата в свои ръце. Ако имате смарт телевизор или обмисляте да закупите такъв, ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да запазите поверителността и киберсигурността си.

 • Коригирайте настройките за поверителност: FTC изисква производителите на интелигентни телевизори да ви дадат възможност да изключите тази функция. Обикновено това може да стане чрез навигация дълбоко в настройките на вашия смарт телевизор. CNET има ръководство, което обхваща как да направите това за повечето умни телевизори.
 • Не свързвайте вашия смарт телевизор към интернет: Дори и да активирате настройките за поверителност на вашия смарт телевизор, неизбежно ще споделите някои данни. Той все още ще бъде примамлива цел за хакерите. Изключвайки телевизора си от интернет, вие ефективно го превръщате в „тъп“ телевизор. Ако вашият телевизор не ви дава възможност да прекъснете връзката си с WiFi мрежата, нулирайте го до фабричните му настройки по подразбиране. След това по време на процеса на настройка не въвеждайте вашата парола за WiFi.
 • Купете „тъп“ телевизор: Въпреки че това е най-лесното решение, става все по-трудно, тъй като интелигентните телевизори съставляват 70 процента от продажбите на телевизия през 2018 г. За да закупите телевизор, който няма нито един от инструментите за събиране на данни, който смарт телевизорът използва, означава, че ще трябва да купете телевизор с по-стар модел (най-вероятно преди 2017 г.).

Умните телевизори може да ви улеснят да гледате Netflix на телевизор с голям екран, но те представляват още една тухла в сградата за наблюдение на капитализма. Трябва да се отнася за всички, че ненаситният глад на Amazon, Facebook и Google се разпространява в други компании. В момента Samsung също напредва с плановете си да използва вашите данни за гледане на телевизия, за да захрани самите насочени реклами, в опит да станете Google на телевизията. Скоро всички корпорации ще се срамуват, за да защитят колкото се може повече от вашите данни.

Това е светът, който ProtonMail и ProtonVPN се опитват да предотвратят. Работим по абонаментен бизнес модел, така че нашите интереси да се приведат в съответствие с нашите потребители. Нашите потребители ни се доверяват, защото защитаваме тяхната поверителност. Ако предпочитате да работите с компания, която ви дава контрол над вашите данни, а не да ги събирате, регистрирайте се за ProtonVPN и ProtonMail още днес.

С Най-Добри Пожелания,
Екипът на ProtonVPN

Следвайте ни в социалните медии, за да бъдете в течение с последните новини на ProtonVPN:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map