Amazon Ring mencipta semula keadaan pengawasan

Syarikat internet sudah mengikuti setiap langkah anda dalam talian: Sekarang mereka bekerjasama dengan penguatkuasa untuk membawa tahap pengawasan yang sama ke dunia fizikal. Amazon Ring, pencipta bel pintu dilengkapi kamera popular, telah mengadakan kerjasama rahsia dengan beratus-ratus jabatan polis di seluruh Amerika Syarikat. Perjanjian ini sering memerlukan pegawai polis untuk mempromosikan peranti Amazon Ring di komuniti mereka dan berpotensi memberi akses kepada polis untuk rakaman video yang dirakam oleh pengguna Ring tempatan tanpa memerlukan waran.


Catatan ini mengkaji potensi polis dan syarikat untuk menyalahgunakan pengawasan Ring. Ini telah membuka jalan untuk bentuk pengawasan massa yang baru, mengubah jabatan polis menjadi pasukan penjualan Amazon, dan memperkuat lagi harapan bahawa anda akan selalu berada dalam beberapa bentuk pemantauan.

Artikel ini adalah sebahagian daripada liputan privasi dan pengawasan kami yang sedang berlangsung. Anda boleh membaca lebih banyak cerita seperti ini di bahagian privasi blog kami.

Bagaimana Ring memasuki permainan penguatkuasaan undang-undang

Ring adalah syarikat keselamatan rumah peranti pintar yang diperoleh Amazon pada Februari 2018 dengan harga sekitar $ 800 juta. Produk utama syarikat adalah Ring Video Doorbell. Ia menggunakan sensor gerakan untuk mengaktifkan kamera definisi tinggi, yang mengalirkan suapannya ke aplikasi mudah alih pada telefon pintar pemilik rumah. Bel pintu pintar juga mempunyai mikrofon yang boleh digunakan pemilik rumah untuk berinteraksi dengan sesiapa sahaja yang berada di dekat pintu. Ring juga menjual jenis kamera keselamatan yang lain.

Pada tahun 2018, Ring melancarkan aplikasi Jirannya. Ini membolehkan berjuta-juta pengguna Ring bergabung dengan rangkaian sosial hyperlocal di mana mereka dapat melaporkan jenayah, mengumpulkan maklumat mengenai peristiwa yang mencurigakan, dan berkongsi rakaman video yang ditangkap oleh peranti Ring dengan jiran mereka. Selain menghubungkan pengguna Ring antara satu sama lain, aplikasi Neighbours membenarkan jabatan polis tempatan memasuki rangkaian sosial, di mana mereka dapat mengakses perbincangan awam dan mengumpulkan video yang dikongsi secara terbuka. Pegawai polis boleh berbual dan berinteraksi dengan sesiapa sahaja di aplikasi Jiran yang berada dalam bidang kuasa mereka.

Amazon telah bekerja keras untuk memenangkan jabatan polis dengan menawarkan alat percuma dan mengadakan pesta untuk pegawai polis. Sebagai balasannya, Ring mengajak jabatan polis untuk bermitra dengan Amazon untuk mendapatkan akses ke “Portal Kejiranan Penguatkuasaan Undang-Undang” Ring, yang memungkinkan para petugas menggunakan peta interaktif untuk meminta rakaman video yang ditangkap oleh perangkat Ring dari waktu dan daerah tertentu. Lebih 700 pasukan polis di seluruh AS telah memasuki perkongsian ini.

Berikut adalah peta semua perkongsian Ring dengan jabatan polis tempatan. Anda boleh menerokainya dengan lebih terperinci di Peta Google.

Pegawai tidak memerlukan waran untuk meminta rakaman ini. Mereka hanya memerlukan kebenaran pengguna Ring sebelum dapat melihatnya.

Pegawai polis boleh membuat permintaan pukal untuk setiap video yang dirakam oleh alat Ring di kawasan tertentu dalam jangka waktu tertentu. Ring menghantar e-mel automatik kepada setiap pengguna Ring yang mempunyai peranti di kawasan itu. Pengguna dering bebas untuk menolak permintaan penegakan hukum ini dan dapat berhenti berlangganan dari menerima permintaan serupa di masa depan. Namun, Amazon telah melatih polis mengenai cara meyakinkan orang untuk berkongsi rakaman.

Berikut adalah e-mel permintaan video polis yang dihantar oleh Ring kepada pengguna. Perhatikan perbezaan antara butang “Kongsi sekarang” dan pautan “Tolong berhenti berlangganan” yang besar. Juga: “Sekiranya anda ingin … menjadikan persekitaran anda lebih selamat, ini adalah peluang yang bagus.” (Siapa yang boleh mengatakan tidak?) Https://t.co/db4w8nDzey pic.twitter.com/Rv8ffccR2R

– Drew Harwell (@drewharwell) 28 Ogos 2019

‘Adakah anda ingin membeli Cincin?’

Di sinilah kisah ini menjadi lebih tidak selesa. Amazon mendorong polis untuk menggunakan media sosial, mesyuarat dewan bandar, dan aktiviti jangkauan lain untuk mendorong warga membeli dan menggunakan Ring. Amazon sering secara terang-terangan memerlukan promosi aktif produk Ring dan aplikasi Jiran dalam perjanjian perkongsiannya.

Selain itu, jabatan polis yang bekerjasama dengan Amazon tidak boleh berbicara secara terbuka mengenai peranti Ring atau aplikasi Jiran tanpa memberi peluang kepada Amazon untuk menyemak dan menyemak semula pernyataan tersebut. Pengendalian ini meliputi dari siaran akhbar hingga bagaimana pegawai polis memberi komen mengenai catatan warga di media sosial. Dalam satu contoh, Ring melarang pegawai menggunakan kata “pengawasan” ketika berbicara tentang produknya.

Mengubah penjawat awam menjadi jurujual Amazon dan memberikan kuasa kepada Amazon untuk menuliskan ucapan mereka seolah-olah pelanggaran yang jelas terhadap kepercayaan masyarakat dan penyalahgunaan wang pembayar cukai. Tetapi untuk memburukkan lagi keadaan, semua perjanjian ini merangkumi klausa kerahsiaan yang menghalang orang ramai untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana jabatan polis dan Amazon berinteraksi.

Penciptaan rangkaian pengawasan

Salah satu masalah terbesar dengan Ring adalah apabila syarikat mengambil gambar anda, ia tidak lagi berada dalam kawalan anda. Masalahnya serupa dengan apa yang berlaku setiap kali anda menyiarkan gambar diri anda di Internet. Kecuali dengan Ring, ia berlaku tanpa persetujuan anda; yang mesti anda buat hanyalah berjalan di sebuah rumah.

Kerana polis tidak memerlukan waran, perkongsian Ring adalah kenderaan yang sesuai untuk polis mengumpulkan sejumlah besar rakaman video. Pasukan polis dapat menyimpan video selama-lamanya, walaupun ternyata tidak berkaitan dengan siasatan. Setelah mereka mengumpulkan rakaman ini, jabatan polis dapat menganalisisnya dengan perisian pengenalan wajah atau membagikannya kepada sesiapa sahaja, termasuk agensi penguatkuasaan undang-undang lain, tanpa memberikan bukti adanya kejahatan.

Polis bukan satu-satunya yang menggunakan video pengawasan. Amazon menggunakannya untuk menjual Ring. Pada bulan Jun 2019, Amazon menyiarkan iklan di Facebook yang menunjukkan foto orang yang tidak dituduh oleh pengguna lain kerana melakukan jenayah.

adakah sah untuk telefon bimbit / amazon menggunakan wajah orang, yang disyaki OLEH PELANGGAN MEREKA telah melakukan jenayah, dalam iklan? terutamanya kerana mereka tidak bersetuju atau dihukum atau apa-apa. nampaknya uhhh tidak betul pic.twitter.com/a6SnOGT5dl

– jon hendren (@fart) 4 Jun 2019

Ketika individu mula menyoal apakah iklan ini melanggar privasi, Buzzfeed melakukan penggalian dan mendapati bahawa pengguna Ring “memberikan Ring dan pemegang lesennya hak tanpa had, tidak dapat ditarik balik, dibayar penuh dan bebas royalti, abadi, di seluruh dunia untuk memanfaatkan Kandungan Bersama untuk apa-apa tujuan. ” Pada dasarnya, Amazon dapat menggunakan rakaman yang dimaksudkan untuk digunakan untuk melindungi kawasan kejiranan untuk keuntungan kewangannya sendiri dan tidak berkongsi apa yang dibuatnya dengan individu dalam video tersebut..

Dan sekiranya berlaku pemberdayaan negara dengan jaringan pengawasan yang luas tidak mencukupi, Electronic Frontier Foundation mendapati bahawa aplikasi Ring dipenuhi dengan pelacak pihak ketiga yang berkongsi maklumat peribadi dengan syarikat pemasaran. Aplikasi ini berkongsi nama, alamat IP, dan data sensor pengguna Ring, bersama dengan maklumat sensitif lain.

Ringkasnya, Ring telah mengeksploitasi keinginan kita untuk keselamatan (dan rasa takut terhadap yang lain) untuk membina rangkaian pengawasan keuntungan seluruh negara.

Di Amazon, @ProfFerguson berkata: “Sekiranya anda ingin merancang keadaan pengawasan yang sempurna, anda akan mempunyai penyadapan di setiap rumah, kamera di setiap pintu (dan) rangkaian pemberi maklumat yang memberitahu anda ketika ada sesuatu yang berlaku … Kami telah membuat Dystopia Prime b / c ia sangat senang ”

– Drew Harwell (@drewharwell) 28 Ogos 2019

Hentikan penyebaran pengawasan

Amazon tahu Ring adalah serangan terhadap privasi semua orang. Hal ini dinyatakan dalam Pemberitahuan Privasi Ring: “Menangkap, merakam atau berkongsi kandungan video atau audio yang melibatkan orang lain, atau menangkap maklumat ciri wajah orang lain, dapat mempengaruhi hak privasi mereka.”

Bagi orang yang mempertimbangkan untuk membeli Ring, kami mencadangkan anda melihat alternatif litar tertutup yang lain. Untuk pengguna Ring sekarang, cuba letakkan kamera anda agar tidak menghadap ke jalan umum dan hanya melihat ke arah harta benda anda.

Di Proton, kami percaya pengawasan berterusan melarang orang untuk memiliki ruang untuk berfikir dan berkembang. Ini adalah bentuk kawalan yang halus dan tidak adil yang merosakkan hak privasi yang diperlukan untuk masyarakat demokratik. Loceng pintu dering adalah kemudahan yang besar, tetapi tidak melindungi hak privasi kami. Orang harus bebas berjalan melalui kawasan kejiranan mereka tanpa rasa takut tindakan mereka dirakam – dan berpotensi disalah anggap.

Perjanjian rahsia Ring dengan jabatan polis dan pendekatan dragnet untuk pengawasan video merosakkan kepercayaan anggota masyarakat terhadap polis dan jiran mereka. Ini adalah jenis pengawasan yang tepat yang kita lawan.

Kami tidak akan berhenti memperjuangkan privasi dan kebebasan, baik dalam talian maupun di luar.

Selamat sejahtera,
Pasukan ProtonVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map