Risiko privasi pembesar suara pintar seperti Amazon Echo, Apple HomePod, dan Google Home

Fiksyen sains telah tiba secara rasmi. Pembesar suara pintar dan pembantu digital mereka ada di sini, sentiasa mendengar anda, menunggu untuk menjawab permintaan anda. Namun mereka tidak seperti bot yang berguna dan lebih suka stenografer yang rajin, menyusun laporan komprehensif setiap interaksi sehingga syarikat dapat mengewangkan data anda.

“Alexa, kamu dengar?” Ternyata, jawapannya adalah ya; pembesar suara pintar sentiasa mendengar anda. Peranti ini mewakili tahap baru pengawasan korporat. Syarikat teknologi terbesar di dunia telah menemui jalan keluar dari desktop dan masuk ke kediaman kita.


Apa yang dilakukan oleh pembesar suara pintar?

Pembesar suara pintar adalah antara muka vokal dengan Internet. Anda boleh meminta pembesar suara pintar memainkan lagu, mencari trivia, memberitahu anda bagaimana cuaca, mengemas kini berita terkini, atau memberitahu anda jenaka. Namun, ini hanyalah puncak gunung es. Semasa kita berlari ke arah Internet mengenai semua perkara, di mana semua peralatan, peranti, dan barang akan terus terhubung dan berkomunikasi antara satu sama lain melalui Internet, pembesar suara pintar diposisikan sebagai hub yang membolehkan anda mengawal rumah anda secara lisan.

Setiap pembesar suara pintar juga dilengkapi dengan sambungan pihak ketiga (Amazon secara euphistis memanggil peluasan ini sebagai “bakat” sementara Google memanggilnya “tindakan”) yang menghubungkan pembesar suara anda ke aplikasi lain, seperti Uber atau Netflix. Sambungan ini membolehkan anda memanggil kereta atau mengantri filem kegemaran anda di skrin yang dihubungkan terdekat tanpa melalui semua kerumitan membuka kunci telefon anda.

Privasi Rumah Google

Penting untuk diingat bagaimana syarikat ini berfungsi, terutamanya Google. Bergantung pada pergantungan anda pada produk Google, Google tahu siapa rakan anda, jadwal anda, tempat anda ingin melepak, dan topik apa yang paling anda minati. Walau bagaimanapun, jumlah data yang besar ini tidak mencukupi. Alphabet, syarikat induk Google, menjana 84% daripada hasil pengiklanannya. Ini menjana pendapatan berbilion dolar setahun dengan menjual data penggunanya kepada pengiklan, yang kemudian menggunakan data tersebut untuk menargetkan pengguna Google dengan ketepatan yang lebih besar. Untuk Google, lebih banyak data sama dengan pendapatan yang lebih besar. Oleh itu, mereka telah bekerja keras untuk menghilangkan geseran dari proses pengumpulan data. Hasilnya adalah pembesar suara yang disambungkan ke Internet yang boleh anda letakkan di kaunter dapur anda dan bertanya.

Laman Utama Google menjadikan carian Internet lebih mudah diakses daripada sebelumnya, yang seterusnya bermaksud bahawa Google menerima semakin banyak data mengenai anda. Apa sahaja yang anda katakan mengikut kata bangun dari Rumah – “Hai Google” atau apa sahaja yang salah difahami, seperti “Coretan” – direkodkan, dihubungkan ke akaun anda, dan disimpan dalam pangkalan data Google selama-lamanya. Lebih-lebih lagi, sambungan pihak ketiga menyapu lebih banyak data dan membaginya dengan lebih banyak organisasi setiap kali anda membuat permintaan.

Akhirnya, Laman Utama Google tidak hanya mengosongkan data anda; ia juga merupakan kaedah pengiklanan baru. Maka tidak menghairankan bahawa, walaupun terdapat jaminan Google bahawa mereka tidak akan menggunakan Pembantu Google untuk iklan, pengguna mendengar apa yang disebut oleh Google sebagai “kandungan tepat pada masanya” – dan apa yang kebanyakan orang sebut sebagai iklan – untuk filem Beauty & Binatang itu tahun lalu. Google kemudian menjelaskan bahawa Pembantu Google kemungkinan akan mempunyai iklan di masa depan dan bahawa “mungkin menggunakan transkripsi (bukan audio mentah) interaksi ini untuk menyampaikan iklan yang lebih berguna di platform lain.”

Privasi Amazon Echo

Amazon tidak begitu bergantung pada pendapatan iklan seperti Google, tetapi mereka juga mahukan data anda sehingga mereka tahu produk mana yang harus mereka sasarkan kepada anda. Semua masalah privasi yang sama dengan Google Home terdapat di Amazon Echo. Setiap interaksi dengan Echo anda direkodkan, dihubungkan ke akaun anda, dan disimpan dalam pangkalan data Amazon selama-lamanya. (Sekiranya anda mempunyai pembesar suara pintar dan ingin melihat semua data yang dikumpulkan syarikat ini kepada anda, berikut adalah cara mengakses rekod pembesar suara pintar untuk Amazon dan Google.) Amazon lebih awal mengenai potensi iklan Echo, yang diumumkan pada Januari lalu tahun bahawa mereka akan mula menggunakan Echo untuk menyampaikan iklan. Namun, mereka juga telah merosakkan nama “Alexa” untuk generasi wanita.

Privasi Apple HomePod

Kemudian ada Apple HomePod. Walaupun HomePod adalah mikrofon yang disambungkan secara langsung di Internet yang berada di rumah anda, Apple menganonimkan semua interaksi. Mereka tidak mengikat soalan yang anda tanyakan HomePod ke akaun Apple anda, dan, akhirnya, Apple menghapus semua data dari komunikasi tersebut. Apple juga tidak membenarkan sebarang pelanjutan pihak ketiga. Hasilnya, Homepod adalah peranti yang kurang senang dan serba boleh, tetapi jauh lebih selamat dan peribadi.

Pangkalan data yang sentiasa berkembang

Kini setelah kami membenarkan syarikat swasta memasang mikrofon langsung di rumah kami, jumlah data baru yang dapat mereka kumpulkan sangat mengejutkan. Seperti yang telah kita lihat, ketika perusahaan mengumpulkan sejumlah besar data, data tersebut dapat dibocorkan, diretas, atau diakses oleh penegak hukum. Amazon terpaksa berkongsi rakaman dari Echo tahun lalu sebagai sebahagian daripada siasatan pembunuhan, yang hanya mungkin dilakukan kerana Amazon mengaitkan semua data dari Echo ke profil pengguna dan menyimpannya selama-lamanya. Terserah pengguna untuk masuk ke akaun mereka dan menghapus interaksi mereka sendiri.

Skandal baru-baru ini yang melibatkan kebocoran alamat e-mel pengguna Google+ dan Amazon telah menunjukkan kelemahan yang mengganggu keselamatan siber mereka. Terdapat juga kes mimpi ngeri di mana Google Home Mini diaktifkan sendiri ribuan kali sehari dan kemudian merakam dan menyimpan coretan audio apa sahaja yang berlaku pada masa itu. Walaupun Google mengenal pasti dan menyelesaikan masalah itu, masih merupakan contoh yang relevan mengenai potensi besar penyalahgunaan pembesar suara pintar ini.

Pencerobohan privasi

Syarikat-syarikat ini tahu bahawa peranti ini menunjukkan peningkatan yang besar dalam pencerobohan privasi anda, tetapi keperluan mereka untuk mengumpulkan lebih banyak data tidak akan berakhir dengan pembesar suara pintar. Facebook, syarikat lain yang memerlukan jumlah data peribadi penggunanya yang semakin meningkat untuk memenuhi ketagihannya, telah mengembangkan pembesar suara pintar sendiri – hanya milik mereka yang juga termasuk kamera. Walaupun Facebook menangguhkan pembebasan Portal dalam menghadapi kemarahan popular kerana penyalahgunaan data peribadi mereka yang berulang, teleskrin dari tahun 1984 tidak lagi terdengar aneh atau bahkan tidak mungkin. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa syarikat telah menggantikan Big Brother dan bahawa kita, warga negara dan pengguna, membayar hak istimewa pengawasan korporat ini.

Apa yang ditunjukkan oleh pembesar suara pintar ini ialah syarikat seperti Google, Amazon, dan Facebook tidak dapat menerima privasi kerana setiap data yang bersifat peribadi mewakili peluang perniagaan bernilai berbilion dolar. Sehingga orang ramai menjelaskan bahawa pencerobohan privasi tidak setimpal dengan kenaikan kemudahan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat ini, mereka akan terus mencipta peranti baru untuk melihat beberapa ruang persendirian yang masih ada. Mungkin berlebihan untuk mengatakan syarikat teknologi masuk ke rumah kita. Sebenarnya kami telah menjemput mereka masuk.

ProtonVPN dan ProtonMail berbeza. Kami menyedari bahawa perbezaan pendapat, kebebasan bersuara, dan demokrasi itu sendiri akan menjadi lemah ketika hak untuk privasi dilemahkan. Perkhidmatan kami adalah peribadi berdasarkan reka bentuk. ProtonMail menyulitkan e-mel pengguna sebelum mereka sampai ke pelayan kami sehingga tidak ada seorang pun kecuali penerima yang dapat mengaksesnya. ProtonVPN mengekalkan dasar larangan log yang ketat yang bermaksud bahawa kami tidak menyimpan rekod aktiviti dalam talian pengguna. Kami tidak mahu mengumpulkan data pengguna; sebaliknya kita mahu menjaganya dengan selamat.

Kami mengusahakan model perniagaan langganan di mana pengguna kami membayar kami untuk perkhidmatan. Kami melihat pengguna kami sebagai komuniti penyokong yang haknya untuk privasi mesti dilindungi, bukan sebagai sumber data peribadi untuk dijadikan modal. Sekiranya anda lebih suka dilihat sebagai pengguna dan bukan produk, daftarlah ke ProtonVPN dan ProtonMail hari ini.

Selamat sejahtera,
Pasukan ProtonVPN

KEMASKINI 6 November: Penyelidik Jepun dan Amerika mendapati bahawa anda boleh menggunakan laser untuk memberikan arahan vokal pembesar suara pintar. Caranya berjaya dengan Amazon Echo, Google Home, dan peranti lain yang berfungsi dengan perintah vokal. Pasukan ini dapat menggunakan laser untuk memaksa pembesar suara pintar untuk melaksanakan tugas yang harus dilakukannya, seperti membuka pintu garaj. Dalam satu ujian, penyelidikan dapat mengawal pembesar suara pintar dengan menyinari laser di atasnya melalui tingkap dari puncak menara loceng sejauh 230 kaki.

Anda boleh mendapatkan akaun ProtonVPN percuma di sini.

Ikuti kami di media sosial untuk terus mengetahui mengenai siaran terbaru ProtonVPN:  Twitter | Facebook | Reddit

Untuk mendapatkan akaun e-mel ProtonMail percuma, kunjungi: protonmail.com

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me