Senarai negara yang telah melarang VPN

VPN memastikan aktiviti dalam talian anda tetap peribadi dan tidak terhad. Beberapa negara dengan pemerintah yang menindas telah melarang VPN dalam usaha untuk mempertahankan kontrol.

VPN adalah alat yang kuat yang dapat menghindari semua usaha yang paling canggih untuk mengatur Internet dan menapis maklumat. Itulah sebabnya pemerintah yang menindas di seluruh dunia telah berusaha untuk menyekat atau melarang VPN. Perundangan seperti ini pada umumnya tidak popular dan sukar untuk ditegakkan, yang menjauhkan sebagian besar negara dari larangan langsung.


Banyak negara hanya cuba menyekat akses kepada penyedia perkhidmatan VPN yang dikenali. Walaupun ini sukar, ini dapat dilakukan jika pemerintah bersedia mendedikasikan sumber daya untuk tugas tersebut. Ketika anda menggunakan VPN, lalu lintas Internet Anda dilindungi kerana dienkripsi dan diarahkan melalui pelayan VPN, mengaburkan alamat IP anda, tetapi lalu lintas ini dapat dihentikan dengan menyekat port yang digunakan oleh protokol VPN seperti PPTP atau L2TP atau sekatan langsung alamat IP perkhidmatan VPN. Negara-negara yang tidak bimbang dengan kesan ekonomi, seperti Korea Utara, hanya menyekat akses ke semua alamat IP luar negara. Alat yang paling canggih, seperti pemeriksaan paket mendalam, sebenarnya dapat mengenal pasti protokol VPN dalam metadata paket, yang membolehkan daerah seperti China mencari dan menyekat pelayan VPN dengan cara yang lebih automatik dan disasarkan.

Negara-negara lain yang tidak memiliki teknologi untuk menyekat VPN telah meluluskan undang-undang yang melarang perkhidmatan VPN yang tidak didaftarkan dengan pemerintah. Negara-negara yang paling menindas telah menjadikan semua VPN tidak sah dan menerapkan hukuman yang berat, dengan harapan dapat menakut-nakutkan orang walaupun kesulitan dalam mengesan lalu lintas VPN.

Status tidak pasti

Negara-negara tertentu, seperti Korea Utara, Kuba, Mesir, Vietnam, Bahrain, Turkmenistan, dan Myanmar memiliki undang-undang penapisan Internet yang sangat ketat, yang bermaksud bahawa menggunakan VPN di negara itu dapat menimbulkan risiko, walaupun tidak ada larangan hukum yang diketahui. Negara-negara lain, seperti Syria dan Libya, telah mengambil tindakan untuk menyekat dan melarang lalu lintas VPN, tetapi pemerintah-pemerintah ini tidak memiliki kendali penuh terhadap wilayah dan infrastruktur mereka. Bagaimanapun, pemerintah semua negara ini dapat dianggap memusuhi penggunaan VPN.

Negara yang telah melarang VPN

Negara-negara di bawah ini telah meletakkan halangan teknologi yang menyekat VPN atau meluluskan undang-undang yang melarang penggunaan VPN.

Belarus
Kerajaan Belarus telah berusaha untuk menyekat akses warganya ke Internet luar selama bertahun-tahun. Pada tahun 2015 ia melarang perkhidmatan Tor dan VPN, walaupun nampaknya orang Belarus telah menemukan cara untuk menghindari halangan teknologi dan undang-undang.

China
China mungkin telah terjauh dari negara mana pun untuk melarang dan menyekat perkhidmatan seperti VPN dan Tor. Sebarang VPN mesti dilesenkan oleh kerajaan China. Yang tidak akan ditutup jika berada di dalam negara atau disekat sekiranya berpusat di negara asing. China adalah salah satu dari beberapa negara di dunia yang memiliki kendali penuh terhadap semua penyedia perkhidmatan Internet tempatan, dan mereka menggunakan pemeriksaan paket mendalam untuk memantau lalu lintas Internet masuk dan memasuki dunia maya Cina. Mereka umumnya dapat mengenal pasti dan menyekat lalu lintas VPN.

Iran
Pada tahun 2013, Iran berusaha untuk menyekat akses ke VPN yang berpusat di negara asing, hanya membenarkan perkhidmatan VPN yang dilesenkan dan didaftarkan dengan pemerintah Iran. Walaupun menjual atau mempromosikan VPN adalah kejahatan dan warga negara dapat dihukum kerana menggunakan VPN, penggunaan VPN di kalangan warga negara dan bahkan pegawai pemerintah masih sangat umum.

Iraq
Dalam usaha menangani kehadiran dalam talian ISIS, pemerintah Iraq telah melampau, tidak hanya melarang perkhidmatan VPN dan media sosial, tetapi juga melancarkan pemadaman Internet di seluruh negara. Walaupun negara itu tidak lagi dikepung oleh ISIS, sekatan Internetnya yang kejam tetap ada.

Oman
Pada tahun 2010, Oman meluluskan undang-undang yang melarang individu menggunakan perkhidmatan VPN. Sesiapa yang didapati melanggar undang-undang ini akan dikenakan denda 500 rial (kira-kira $ 1,300). Syarikat boleh memohon izin untuk menggunakan VPN yang diluluskan oleh kerajaan. Sekiranya syarikat didapati melanggar undang-undang, syarikat itu akan dikenakan denda 1,000 rial.

Rusia
Rusia telah mengambil tindakan undang-undang yang kuat untuk mengawal kebebasan bersuara dan akses kepada maklumat di dalam sempadannya dan dalam talian. Duma Rusia meluluskan Undang-Undang Yarovaya pada tahun 2016, yang mengharuskan perkhidmatan VPN mendaftar dengan pemerintah dan mencatat aktiviti dalam talian pengguna mereka. Pada tahun 2017, Duma meluluskan undang-undang lain yang memerlukan VPN yang disetujui untuk menyekat pengguna mereka daripada mengakses laman web tertentu yang telah disenarai hitam oleh pemerintah Rusia. Perkara-perkara yang tidak dilangsungkan dengan larangan. Oleh kerana ProtonVPN tidak mempunyai kehadiran di Rusia, kami juga tidak mencatat maklumat yang memungkinkan untuk membuktikan sama ada kami mempunyai pengguna di Rusia atau tidak, kami tidak dapat dan tidak mematuhi undang-undang ini.

Turki
Pada tahun 2016, rejim Erdogan mula menyekat perkhidmatan VPN dan Tor. Kini Turki menggunakan teknik pemeriksaan paket dalam, serupa dengan China, untuk mengesan dan menyekat lalu lintas VPN dan Tor. Kedaulatan undang-undang telah rusak di Turki dan penggunaan sambungan VPN dapat menandakan anda sebagai orang yang berminat untuk penguatkuasaan undang-undang. Walau bagaimanapun, penggunaan VPN di Turki cukup meluas. Laman web Turkey Blocks memantau penapisan internet di Turki.

Uganda
Sebagai tindak balas terhadap cukai di media sosial yang baru dilaksanakan, penggunaan perkhidmatan VPN oleh orang Uganda meningkat. Pemerintah Uganda bertindak balas dengan menuntut agar penyedia perkhidmatan Internet tempatan menyekat perkhidmatan VPN. Saat ini tidak ada undang-undang terhadap VPN di Uganda, tetapi ini adalah situasi yang sedang berkembang.

Emiriah Arab Bersatu
Pada tahun 2016, UAE menyemak undang-undangnya, menggunakan perkhidmatan VPN untuk “melakukan kejahatan atau mencegah penemuannya” yang dihukum penjara sementara dan denda hingga 2 juta dirham (kira-kira $ 540,000). Walaupun terdapat penggunaan yang dibenarkan untuk VPN, UAE juga telah melarang sepenuhnya panggilan VoIP dan banyak laman web, termasuk beberapa saluran TV Perancis dan Netflix. Tidak sah menggunakan VPN untuk mengakses salah satu laman web ini atau melakukan panggilan yang dilarang.

Venezuela
Awal tahun ini, penyedia perkhidmatan Internet terbesar di Venezuela cuba menyekat penggunaan perkhidmatan Tor dan VPN, mungkin atas perintah kerajaan.

Sekiranya terdapat kesamaan antara semua negara dalam daftar ini, maka pemerintah mereka ingin mengawal maklumat yang diakses oleh warganya. Pemerintah-pemerintah ini takut bahawa jika mereka harus bersaing di pasar idea, mereka akan kalah. Sebaliknya, mereka menggunakan abad ke-21 dengan menutup surat khabar dan membakar buku.

Misi kami adalah menyediakan Internet yang percuma dan selamat. Sehingga hari itu tiba, kami akan terus menawarkan perkhidmatan VPN tanpa had percuma untuk menyokong mereka yang tidak mempunyai cara lain untuk mengakses maklumat yang mereka perlukan.

Selamat sejahtera,
Pasukan ProtonVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map