Rreziqet e intimitetit të folësve inteligjentë si Amazon Echo, Apple HomePod dhe Google Home

Fiction shkencore ka mbërritur zyrtarisht. Altoparlantët e zgjuar dhe ndihmësit e tyre dixhitalë janë këtu, duke ju dëgjuar vazhdimisht, duke pritur t’u përgjigjen kërkesave tuaja. Megjithatë, ata janë më pak si bots të dobishëm dhe më shumë si stenografë të zellshëm, duke përpiluar raporte gjithëpërfshirëse të çdo ndërveprimi në mënyrë që korporatat të mund të fitojnë para nga të dhënat tuaja.

“Alexa, po dëgjon?” Siç rezulton, përgjigjja është po; folësit e zgjuar gjithmonë ju dëgjojnë. Këto pajisje paraqesin një kufi të ri të mbikëqyrjes së korporatave. Kompanitë më të mëdha të teknologjisë në botë kanë gjetur një mënyrë për të shpëtuar nga desktopi dhe për të hyrë në shtëpitë tona.


Dofarë bëjnë folësit inteligjentë?

Altoparlantët inteligjentë janë një ndërfaqe zanore me Internetin. Ju mund të keni që altoparlanti juaj i zgjuar t’ju ​​luajë një këngë, të kërkoni trivia, t’ju ​​tregojë se si është moti, t’ju ​​azhurnojë lajmet më të fundit ose t’ju ​​tregojë një shaka. Sidoqoftë, kjo është vetëm maja e ajsbergut. Ndërsa garojmë drejt Internetit të gjërave, në të cilat të gjitha pajisjet, pajisjet dhe mallrat do të lidhen vazhdimisht dhe do të komunikojnë me njëri-tjetrin përmes Internetit, folësi i zgjuar pozicionohet të jetë qendra që ju lejon të kontrolloni verbalisht shtëpinë tuaj.

Speakerdo folës i zgjuar gjithashtu vjen me shtesa të palëve të treta (Amazon i quan me kujdes këto zgjatje “talente” ndërsa Google i quan ato “veprime”) që lidhin altoparlantin tuaj me aplikacione të tjera, si Uber ose Netflix. Këto shtesa ju lejojnë të telefononi një makinë ose të radhitni filmat tuaj të preferuar në ekranin më të afërt të lidhur pa kaluar nëpër të gjitha problemet e zhbllokimit të telefonit tuaj.

Privatësia e Google Home

Shtë e rëndësishme të mbani mend se si funksionojnë këto korporata, veçanërisht Google. Në varësi të besimit tuaj ndaj produkteve të Google, Google e di se cilët janë miqtë tuaj, cilat janë në orarin tuaj, ku ju pëlqen të varni dhe cilat tema ju interesojnë më shumë. Sidoqoftë, kjo sasi kolosale e të dhënave nuk është e mjaftueshme. Alfabeti, kompania mëmë e Google, bën 84% të të ardhurave të tij nga reklamimi. Ai bie në miliarda dollarë në vit duke shitur të dhënat e përdoruesve të tij për reklamuesit, të cilët më pas i përdorin ato të dhëna për të synuar përdoruesit e Google me një saktësi gjithnjë e më të madhe. Për Google, më shumë të dhëna janë të barabarta me të ardhura më të mëdha. Kështu që ata kanë punuar shumë për të eleminuar fërkimin nga procesi i mbledhjes së të dhënave. Rezultati është një folës i lidhur në internet që mund të vendosni në banakun tuaj të kuzhinës dhe të bëni pyetje.

Google Home i bën kërkimet në Internet më të arritshme se kurrë, gjë që do të thotë se Google merr gjithnjë e më shumë të dhëna për ju. Thingdo gjë që thoni pas fjalës së zgjimit të Shtëpisë – “Hej Google” ose ndonjë gjë që keqkupton, si “Një doodle” – është regjistruar, lidhur me llogarinë tuaj dhe ruhet në bazën e të dhënave të Google përgjithmonë. Për më tepër, shtesat e palëve të treta kërkojnë edhe më shumë të dhëna dhe i ndajnë ato me më shumë organizata sa herë që bëni një kërkesë.

Më në fund, Google Home nuk vakumon vetëm të dhënat tuaja; është gjithashtu një mjet i ri reklamimi. Nuk është për t’u habitur që, përkundër sigurimeve të Google që ata nuk do të përdorin Google Assistant për reklama, përdoruesit dëgjuan atë që Google e quajti “përmbajtje në kohë” – dhe atë që shumica e njerëzve do ta quanin reklamë – për filmin Beauty & hajvan vitin e kaluar. Google më vonë sqaroi se Asistent Google ka të ngjarë të ketë reklama në të ardhmen dhe se “mund të përdorë transkriptime (jo audio të papërpunuar) të këtyre ndërveprimeve për të dhënë reklama më të dobishme në platformat e tjera.”

Private Echo Privacy

Amazon nuk është aq i varur nga të ardhurat e reklamave sa Google, por ata duan që të dhënat tuaja po aq sa ata e dinë se me cilin nga produktet e tyre duhet të synojnë. Të gjitha të njëjtat shqetësime të privatësisë me Google Home janë të pranishme në Amazon Echo. Interactiondo ndërveprim me Echo tuaj regjistrohet, lidhet me llogarinë tuaj dhe ruhet në një bazë të dhënash Amazon përgjithmonë. (Nëse keni një altoparlant të zgjuar dhe dëshironi të shihni të gjitha të dhënat që këto korporata kanë mbledhur mbi ju, këtu është se si të përdorni të dhënat inteligjente të altoparlantëve për Amazon dhe Google.) Amazon ishte më i përparuar në lidhje me potencialin e reklamimit të Echo, duke njoftuar në janar të fundit vit që ata do të fillojnë të përdorin Echo për të dhënë reklama. Sidoqoftë, ata gjithashtu kanë shkatërruar emrin “Alexa” për një gjeneratë të grave.

Privatësia e Apple HomePod

Pastaj ekziston Apple HomePod. Ndërsa HomePod është një mikrofon i drejtpërdrejtë, i lidhur në internet që rri në shtëpinë tuaj, Apple anononon të gjitha ndërveprimet. Ata nuk i lidhin pyetjet që i bëni HomePod në llogarinë tuaj Apple dhe, përfundimisht, Apple fshin të gjitha të dhënat nga komunikimet e tilla. Apple gjithashtu nuk lejon ndonjë zgjatje të palëve të treta. Si rezultat, Homepod është një pajisje më pak e përshtatshme dhe e gjithanshme, por është shumë më e sigurt dhe private.

Baza e të dhënave gjithnjë në rritje

Tani që kemi lejuar korporatat private të instalojnë mikrofona të drejtpërdrejta në shtëpitë tona, sasitë e reja të të dhënave që ata mund të mbledhin janë mahnitëse. Siç kemi parë, kur korporatat mbledhin sasi të mëdha të të dhënave, ato mund të zbulohen, hakohen ose arrihen nga zbatimi i ligjit. Amazon u detyrua të ndante regjistrime nga një Echo vitin e kaluar si pjesë e një hetimi për vrasje, i cili ishte i mundur vetëm sepse Amazon lidh të gjitha të dhënat nga një Echo me një profil përdoruesi dhe i mban ato përgjithmonë. I takon përdoruesit të hyjë në llogarinë e tyre dhe të fshijë vetë ndërveprimet e tyre.

Skandalet e fundit që përfshijnë Google+ dhe rrjedhjen e adresave të emailit të përdoruesve në Amazon kanë treguar gabime shqetësuese në sigurinë e tyre në internet. Ishte gjithashtu rasti i makthit kur një Google Home Mini u aktivizua mijëra herë në ditë dhe më pas regjistroi dhe ruajti copëza audio nga çdo gjë që ndodhte të ndodhte në atë kohë. Ndërsa Google identifikoi dhe ndreq problemin, ai është akoma një shembull i rëndësishëm i potencialit të madh për abuzim të këtyre folësve inteligjentë të pranishëm.

Pushtimi i intimitetit

Këto korporata e dinë që këto pajisje përfaqësojnë një përshkallëzim të konsiderueshëm në pushtimin e intimitetit tuaj, por nevoja e tyre për të mbledhur të dhëna gjithnjë e më shumë nuk do të përfundojë me folës të zgjuar. Facebook, një kompani tjetër që kërkon sasi gjithnjë e në rritje të të dhënave personale të përdoruesve të saj për të ushqyer varësinë e saj, ka zhvilluar vetë altoparlantin e saj të zgjuar – vetëm e tyre përfshin gjithashtu një aparat fotografik. Ndërsa Facebook vonoi lëshimin e Portalit përballë zemërimit popullor për abuzimet e tyre të përsëritura të të dhënave personale, teleskretet nga 1984 nuk tingëllojnë më as të çuditshme dhe as nuk kanë gjasa. Dallimet e vetme janë që korporatat kanë zënë vendin e Big Brother dhe që ne, qytetarë privatë dhe konsumatorë, po paguajmë privilegjin e kësaj mbikëqyrjeje të korporatave.

Ajo që tregojnë këta folës të zgjuar është që kompani si Google, Amazon dhe Facebook nuk mund të pranojnë intimitetin sepse çdo të dhënë që është private paraqet një mundësi biznesi me vlerë miliarda dollarë. Derisa publiku të bëjë të qartë se pushtimi i intimitetit nuk vlen për shtesat shtesë të komoditetit që ofrojnë këto kompani, ata do të vazhdojnë të krijojnë pajisje të reja për të parë në hapësirat tona të mbetura private. Mund të jetë mbizotëruese të thuash që korporatat e teknologjisë u futën në shtëpitë tona. E vërteta është se ne i kemi ftuar ata brenda.

ProtonVPN dhe ProtonMail janë të ndryshme. Ne e pranojmë që mosmarrëveshja, fjala e lirë dhe vetë demokracia janë dobësuar kur e drejta e intimitetit është minuar. Shërbimet tona janë private sipas dizajnit. ProtonMail kodon postat elektronike të përdoruesve përpara se të arrijnë në serverët tanë, kështu që askush përveç marrësit nuk mund t’iu qaset atyre. ProtonVPN mban një politikë të rreptë të mos logjikave që do të thotë se ne nuk mbajmë të dhëna për aktivitetin në internet të përdoruesve. Ne nuk duam të mbledhim të dhënat e përdoruesit; në vend të kësaj duam ta ruajmë të sigurt.

Ne punojmë në një model biznesi abonimi ku përdoruesit tanë na paguajnë për një shërbim. Ne i shohim përdoruesit tanë si një bashkësi mbështetësish, e drejta e të cilit për jetën private duhet të mbrohet, jo si burime të të dhënave private për t’u kapitalizuar. Nëse preferoni të shiheni si përdorues dhe jo si një produkt, regjistrohuni sot për ProtonVPN dhe ProtonMail.

Përshëndetje,
Ekipi ProtonVPN

UPDATE 6 nëntor: Studiuesit japonezë dhe amerikanë zbuluan që ju mund të përdorni lazer për të dhënë komanda zanore të folësve inteligjentë. Mashtrimi funksionoi me Amazon Echo, Google Home dhe pajisje të tjera që punojnë me komanda vokale. Ekipi mund të përdorë një lazer për të detyruar altoparlantin e zgjuar të kryejë çdo detyrë që ishte e pajisur për të bërë, si të hapte një derë garazhi. Në një provë, hulumtimet ishin në gjendje të kontrollonin një altoparlant të zgjuar duke shkëlqyer një lazer mbi të përmes një dritareje nga maja e një këmbane 230 metra larg.

Ju mund të merrni një llogari falas ProtonVPN këtu.

Ndiqni ne në mediat sociale për të qëndruar të azhurnuar në njoftimet më të fundit ProtonVPN:  Twitter | Facebook | Reddit

Për të marrë një llogari falas të koduar me email, ProtonMail, vizitoni: protonmail.com

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map