Të gjitha mënyrat se si TV të zgjuar mund t’ju spiunojnë

TV të zgjuar janë në thelb televizione që mund t’ju shikojnë. Rritja e popullaritetit të tyre, së bashku me folësit e mençur, do të thotë se korporatat (dhe kushdo që mund të hakojë këto pajisje) kanë një dritare tjetër përmes së cilës ata mund të shikojnë aktivitetin tuaj privat. Mbledhja e të dhënave që shtypin Internetin po përhapet në jetën tuaj offline – dhe duke pushtuar shtëpinë tuaj.


Kjo zgjerim i mbikëqyrjes së korporatave për të përfshirë shikimin tuaj në TV minon përpjekjen për të krijuar një Internet më privat. Intimiteti juaj është po aq i fortë sa lidhja juaj më e dobët, që do të thotë se përpjekjet tuaja për t’i mbajtur të dhënat tuaja të kërkimit private mund të zhbëhen nëse korporatat mund të grumbullojnë të dhëna të ngjashme duke monitoruar zakonet tuaja të shikimit në TV.

Ne kemi përgatitur këtë artikull për t’ju ndihmuar të kuptoni sesi spiunojnë TV të zgjuar dhe cilat hapa mund të ndërmarrësh për të qëndruar privat.

Farë është një TV i zgjuar?

TV të zgjuar janë grupe televizive të lidhura me internet që mbështesin një sërë aplikimesh, nga Amazon Prime Video deri në YouTube. Shumë TV të zgjuar kanë përfshirë gjithashtu njohjen e zërit dhe kamerat video, në mënyrë që të mund të jepni komanda vokale në televizionin tuaj ose t’i përdorni ato për të biseduar me video..

TV të zgjuar monitorojnë atë që shikoni, të ngjashme me shërbimet e transmetimit si Hulu, Netflix dhe YouTube, por ata e marrin atë një hap më tej. Ata zakonisht përdorin një sistem të quajtur njohje automatike të përmbajtjes (ACR), i cili kap një pjesë të pikselave në ekranin tuaj çdo disa sekonda. Më pas i dërgon këto “gjurmët e gishtërinjve” të pikselave tek një palë e tretë që vepron disi si Shazam për video. Mund të identifikojë shpejt cilindo program që shikon, qoftë një DVD personal, shfaqje televizive e drejtpërdrejtë ose një video në YouTube. Përveç këtij informacioni, TV të zgjuar shtojnë datën dhe kohën që keni parë këtë program, kanalin e shfaqjes ishte ndezur, dhe nëse e keni regjistruar atë. Ky informacion përdoret më pas, ashtu si historia juaj në internet, për të informuar reklamuesit se cilat reklama do të ishin më efektive për t’ju synuar.

Shqetësimet mbi privatësinë

Zakonet tuaja të shikimit televiziv mund të zbulojnë pothuajse aq shumë për ju sa historia juaj e shfletimit të Internetit. Reklamuesit mund të përcaktojnë preferencat tuaja politike, pasurinë dhe vendndodhjen nga ky lloj i të dhënave. FTC e konsideron historinë e shikimit të TV-së tuaj për të dhënat e ndjeshme që kërkojnë pëlqimin e duhur përpara se të mblidhen, duke e vendosur atë në një kategori të mbrojtur në SH.B.A., së bashku me të dhënat personale shëndetësore dhe financiare.

Një çështje tjetër e privatësisë lind me mënyrën se si TV të zgjuar i ndajnë këto të dhëna. Kur ata shesin historinë e shikimit të TV tuaj tek reklamuesit dhe palët e treta, ata e lidhin atë me adresën IP të rrjetit tuaj WiFi. Me këtë informacion, reklamuesit mund të lidhin historinë tuaj të shikimit të TV dhe historinë tuaj të shfletimit, do të thotë se ata kanë sy në ju gjatë shumicës së kohës së lirë. Kjo gjithashtu do të thotë se ata mund t’ju ndjekin nga pajisja në pajisje, duke siguruar që të shihni reklama të njëjta pa pushim.

Plani i biznesit i TV inteligjent paraqet një zgjerim dramatik të mbikëqyrjes së korporatave, kjo është arsyeja pse shumë ofrues të TV inteligjentë, herë pas here, janë përpjekur të shkurtojnë qoshet dhe të zhurmojnë mbledhjen e të dhënave të tyre..

Kur korporatat abuzojnë me të dhënat e TV inteligjente

Këtu janë vetëm disa nga skandalet e intimitetit që përfshijnë TV të zgjuar.

Mbledhja e të dhënave të fshehura

Vizio është një kompani e tillë që kurrë nuk i ka informuar përdoruesit e saj në lidhje me mbledhjen e të dhënave, dhe si rezultat, kurrë nuk u dha atyre një zgjedhje. Midis 2014 dhe 2017, ajo shiti TV të zgjuar (dhe azhurnuar modelet më të vjetra të TV inteligjent) që përdorën automatikisht ACR për të monitoruar atë që përdoruesit e saj po shikonin pa dijeninë e tyre. Në vitin 2017, ka pasur lart 11 milion TV të zgjuar Vizio që gjurmojnë të gjithë historitë e shikimit të klientëve të tyre.

Vizio u kap në vitin 2017 kur Prokurori i Përgjithshëm i New Jersey paraqiti një ankesë në FTC, duke pretenduar se Vizio fshehu detajet e mbledhjes së të dhënave nga përdoruesit e tij. Nuk kishte përmendur mbledhjen e të dhënave në politikën e tij të intimitetit. I vetmi vend ku Vizio përmendi që të gjitha të dhënat do të mblidheshin ishte në një shtesë që shpjegonte tiparin e saj “Smart Interactivity”. Edhe këtu, gjuha ishte e paqartë, duke thënë tiparin “mundëson oferta dhe sugjerime programore”. Vizio përfundimisht u vendos jashtë gjykatës dhe iu desh të paguante një gjobë prej 2.2 milion dollarësh.

Një mikrofon po dëgjon gjithmonë

Samsung ndërtoi mikrofona në disa modele të zgjuar të TV për të lejuar përdoruesit të ndryshojnë kanalin ose të ndizin televizorin me komanda vokale. Por këto mikrofona nuk u fikën kurrë. Në fakt, në vitin 2015, The Daily Beast zbuloi se thellë në politikën e intimitetit të Samsung ishte shprehja “Ju lutemi të jeni të vetëdijshëm që nëse fjalët tuaja të folura përmbajnë informacione personale ose të tjera të ndjeshme, ai informacion do të jetë midis të dhënave të kapura dhe transmetuara tek një palë e tretë . ” Pra, në thelb, gjithçka që ju thatë brenda intervalit të një TV të zgjuar Samsung u mblodh dhe u transmetua një pale të tretë.

Samsung më vonë lëshoi ​​një sqarim, duke thënë se shumica e TV kërkojnë nga përdoruesit të aktivizojnë mikrofonin me telekomandën. Përdoruesit e shqetësuar që kanë një TV të zgjuar Samsung me një mikrofon të integruar mund të çaktivizojnë sistemin e tyre të njohjes së zërit të TV-së (Hi TV).

Mbrojtje e dobët teknike e intimitetit

Në vitin 2013, Jason Huntley, një këshilltar për IT, bëri disa zbulime tronditëse në lidhje me TV të zgjuar LG dhe se si ata ishin duke mbledhur dhe transmetuar të dhënat e shikimit të përdoruesve të tyre. Para së gjithash, TV të zgjuar do të transmetonin të dhëna te përdoruesit e tij edhe nëse përdoruesi hiqte mbledhjen e të dhënave duke e fikur funksionin. Së dyti, TV i zgjuar do të skanonte çdo disk USB që ishte futur në TV dhe do të regjistronte të gjithë emrat e skedarëve që gjeti. Së treti, TV i zgjuar nuk ka koduar të dhënat që transmetoi. Dërgimi i të dhënave me fjalë të thjeshta nënkupton se çdokush në mes të televizorit inteligjent dhe serverëve të LG mund të kishte hyrë lehtë dhe të lexonte të dhënat.

Publiciteti nga postimi i Huntley bëri që LG të azhurnojë softuerin e tij në mënyrë që përdoruesit të mund të hiqnin dorë nga kjo mbledhje e të dhënave, diçka që duhet të kishte qenë tashmë një opsion.

Ndani të fshehta të dhënat me Facebook, Google dhe Netflix

Një raport i Shtatorit 2019 nga Universiteti Verilindor dhe Imperial College London zbuloi se pothuajse të gjithë ofruesit e mëdhenj të TV inteligjentë dhe shumë shërbime streaming, përfshirë FireTV dhe Roku të Amazon, po dërgojnë informacione personale private në Netflix pa njoftuar përdoruesit. Sipas raportit, pothuajse të gjitha TV inteligjentë ata testuan dërguan të dhëna në Netflix, “edhe pse ne kurrë nuk konfiguruam asnjë TV me një llogari Netflix. Kjo, së paku, i ekspozon informacionit Netflix në lidhje me modelin e [TV] në një vend të caktuar. ” Studiuesit nuk ofruan një hipotezë pse të dhënat dërgohen në Netflix.

Një raport i ngjashëm nga Princeton zbuloi se 89 përqind e kanaleve të TV Fire Amazon dhe 69 përqind e kanaleve Roku përmbajnë gjurmues nga Facebook dhe Google që mbledhin informacione mbi historinë dhe preferencat e shikimit të përdoruesve. Të dhënat e përbashkëta gjithashtu përmbajnë informacione që mund të identifikojnë dhe lokalizojnë në mënyrë unike pajisje të veçanta (si ID e reklamuesit, rrjetin tënd WiFi dhe numrin serik të pajisjes tënde). Ky informacion gjithashtu u transmetua nganjëherë në tekst të qartë (i pavendosur).

TV të zgjuar dhe siguri

Transmetimi i të dhënave të ndjeshme në sqarim është vetëm një dobësi e sigurisë së shumë personave që hakerat mund të shfrytëzojnë në TV të mençur. Në vitin 2017, një dokument hedhësish Wikileak ekspozoi programin “Engjëlli i Qarë”, në të cilin CIA dhe MI5 hakmuan në TV të zgjuar Samsung dhe përdorën mikrofonat e tyre të integruar për të spiunuar njerëzit. Ndërsa ky është shembulli më dramatik i hakerave që hyjnë në TV të zgjuar, ai është larg nga i vetmi.

Gjithashtu në vitin 2017, konsulentët e sigurisë gjetën mbi 40 dobësi të ditës zero (më parë të panjohura) në sistemin operativ me burim të hapur të TV të zgjuar, Tizen. Samsung gjithashtu dërgoi (dhe pastaj fshiu) një cicërimë në fillim të këtij viti që përdoruesit e tij të zgjuar të TV duhet të ekzekutonin skanime antivirus çdo disa javë.

Ndërsa siguria është përmirësuar disi pasi siguria e këshilltarit për sigurinë e Koresë së Jugut, Seung-Jin Lee tregoi shumë, shumë mënyra se si të merrte përsipër një TV të zgjuar, ka ende një rrugë të gjatë për të bërë. Situata është aq e rëndë sa FBI dërgoi një paralajmërim në javën e së Premtes së Zezë, duke informuar klientët se TV të zgjuar nuk janë të sigurt.

Farë mund të bëni për të mbrojtur privatësinë tuaj

Ligjvënësit amerikanë po bëjnë presion që FTC të hetojë më tej prodhuesit e TV inteligjentë për shkeljen e intimitetit të përdoruesve të tyre, por deri më tani, është ndërmarrë pak veprim. GDPR gjithashtu mbron të dhënat e përdoruesve të TV inteligjentë, por ato ende nuk duhet të vuajnë dhe gjobiten ndaj një prodhuesi të zgjuar të TV. Tani për tani, mënyra më e mirë për të mbrojtur të dhënat tuaja është t’i merrni gjërat në duart tuaja. Nëse keni një TV të zgjuar ose po mendoni të blini një, këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni për të ruajtur privatësinë dhe sigurinë në internet..

 • Rregulloni cilësimet e intimitetit: FTC kërkon nga prodhuesit e zgjuar të TV të japin mundësinë për ta fikur këtë funksion. Kjo zakonisht mund të bëhet duke lundruar thellë në cilësimet e TV tuaj inteligjent. CNET ka një udhëzues që mbulon se si ta bëni këtë për shumicën e TV-ve të zgjuar.
 • Mos e lidhni TV-në tuaj inteligjente në Internet: Edhe nëse aktivizoni cilësimet e intimitetit në TV tuaj të zgjuar, ai do të ndajë në mënyrë të pashmangshme disa të dhëna. Do të jetë gjithashtu një objektiv tërheqës për hakerat. Duke shkëputur TV-në tuaj nga Interneti, ju po e ktheni atë në një TV “memec”. Nëse TV juaj nuk ju jep mundësinë të shkëputeni nga rrjeti juaj WiFi, rivendoseni atë në cilësimet e paracaktuar të fabrikës. Pastaj, gjatë procesit të konfigurimit, mos e vendosni fjalëkalimin tuaj WiFi.
 • Bleni një TV “memec”: Ndërsa kjo është zgjidhja më e drejtpërdrejtë, është duke u bërë më e vështirë, pasi TV të zgjuar përbënin 70 përqind të shitjeve të televizioneve në vitin 2018. Për të blerë një TV që nuk ka asnjë nga mjetet e mbledhjes së të dhënave një përdorim i zgjuar i TV do të thotë që do të duhet të blini një TV model më të vjetër (ka shumë të ngjarë të para-2017).

TV të zgjuar mund ta bëjnë më të lehtë për ju të shikoni Netflix në një TV me ekran të madh, por ato përfaqësojnë një tjetër tullë në ndërtesën e kapitalizmit mbikëqyrës. Ajo duhet të shqetësojë të gjithë se Amazon, Facebook dhe uria e pashërueshme e Google për të dhënat tuaja po përhapet në kompani të tjera. Samsung gjithashtu aktualisht po ecën përpara me planet për të përdorur të dhënat e shikimit të TV tuaj për të ushqyer reklama në shënjestër të tyre, në një përpjekje për t’u bërë Google i televizionit. Së shpejti, të gjitha korporatat do të përpiqen të sigurojnë sa më shumë të dhënat tuaja.

Kjo është bota që ProtonMail dhe ProtonVPN po përpiqen të parandalojnë. Ne punojmë në një model biznesi pajtimesh në mënyrë që interesat tona të rreshtohen me përdoruesit tanë. Përdoruesit tanë na besojnë sepse ne mbrojmë privatësinë e tyre. Nëse preferoni të punoni me një kompani që ju jep kontroll mbi të dhënat tuaja sesa mbledhjen e tyre, regjistrohuni sot për ProtonVPN dhe ProtonMail.

Përshëndetje,
Ekipi ProtonVPN

Ndiqni ne në mediat sociale për të qëndruar të azhurnuar në lajmet e fundit të ProtonVPN:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map