Сви начини на који вас паметни телевизори могу шпијунирати

Паметни телевизори су у суштини телевизори који вас могу гледати. Њихов пораст популарности, заједно са паметним звучницима, значи да корпорације (и свако ко може да хакује ове уређаје) имају још један прозор кроз који могу да погледају вашу приватну активност. Колекција података која карактеризира Интернет прелила се у ваш ван живот – и упадала у ваш дом.


Ово ширење корпоративног надзора како би обухватило гледање ваше телевизије подрива напоре за стварањем приватнијег интернета. Ваша приватност је само јака колико и ваша најслабија веза, што значи да би ваш покушај да се подаци о прегледавању приватним не могу поништити ако корпорације могу да сакупљају сличне податке надгледајући ваше навике гледања телевизије..

Овај чланак смо припремили да бисмо вам помогли да схватите како вас паметни телевизори шпијунирају и које кораке можете предузети како бисте остали приватни.

Шта је паметни телевизор?

Паметни телевизори су телевизорски повезан телевизор који подржава читав низ апликација, од Амазон Приме Видео до ИоуТубеа. Многи паметни телевизори су такође уградили препознавање гласа и видео камере како бисте могли давати гласовне команде телевизији или их користити за видео ћаскање.

Паметни телевизори прате оно што гледате, слично као на стрим сервисима као што су Хулу, Нетфлик и ИоуТубе, али то чине корак даље. Обично користе систем зван аутоматско препознавање садржаја (АЦР), који на сваком екрану снима део пиксела на вашем екрану. Затим шаље ове отиске прстију пиксела трећој особи која делује помало као Схазам за видео. Може се брзо препознати који програм гледате, било да је то лични ДВД, телевизијска емисија уживо или ИоуТубе видео. Уз ове информације, паметни телевизори додају датум и време кад сте гледали овај програм, канал на којем је била емисија и да ли сте је снимили. Те се информације затим користе, баш као и ваша интернетска хисторија, како би се оглашавачи обавијестили који ће огласи бити најефикаснији за вас.

Приватност

Ваша навика гледања телевизије може открити готово исто толико о вама колико и ваша историја прегледавања интернета. Оглашивачи могу одредити ваше политичке склоности, богатство и локацију из ове врсте података. ФТЦ сматра да су подаци о историји гледања телевизије осетљиви на податке који захтевају вашу изричиту сагласност да би се могли прикупити, стављајући је у заштићену категорију у САД-у, поред личног здравственог и финансијског.

Поставља се још једно питање приватности због тога како паметни телевизори деле ове податке. Када продају вашу историју гледања телевизора оглашавачима и трећим лицима, они је повезују са ИП адресом ваше ВиФи мреже. Помоћу ових информација оглашивачи могу повезати вашу историју гледања телевизије и историју прегледавања, што значи да вас већину свог слободног времена гледају у очи. То такође значи да вас могу пратити са уређаја на уређај и осигурати да се исти огласи виде изнова и изнова.

Пословни план паметних телевизора представља драматично ширење корпоративног надзора, због чега су многи провајдери паметних телевизора непрестано покушавали смањити углове и замаглити своју колекцију података.

Када корпорације злоупотребљавају податке паметних телевизора

Ево само неколико скандала о приватности који укључују паметне телевизоре.

Скривено прикупљање података

Визио је једна таква компанија која своје кориснике никада није обавештавала о прикупљању података, и као резултат тога им никада није дала избор. Између 2014. и 2017. продавала је паметне телевизоре (и ажуриране старије моделе паметних телевизора) који су аутоматски користили АЦР за надгледање онога што су његови корисници гледали без њиховог знања. У 2017. години било је више од 11 милиона Визио паметних телевизора који прате све историје гледања њихових купаца.

Визио је ухваћен 2017. године када је генерални државни одвјетник из Нев Јерсеија поднио жалбу ФТЦ-у, тврдећи да је Визио сакрио детаље свог прикупљања података од својих корисника. У својој политици приватности није се спомињало прикупљање података. Једино место на коме је Визио споменуо да ће се прикупити било какви подаци био је додатак који је објаснио његову функцију “паметне интерактивности”. Чак је и овде језик био нејасан, рекавши функцију „омогућава програмске понуде и предлоге“. Визио се на крају измирио ван суда и морао је платити казну од 2,2 милиона долара.

Микрофон увек слуша

Самсунг је уградио микрофоне у одређене моделе паметних телевизора како би корисницима омогућио да промене канал или укључе телевизор гласним командама. Али ти се микрофони никада нису угасили. У ствари, 2015. године, Даили Беаст је открио да је Самсунг-ова политика приватности била дубока фраза „Имајте на уму да ако ваше изговорене речи садрже личне или друге осетљиве податке, те информације ће бити међу подацима прикупљеним и прослеђене трећој страни . ” У основи, све што сте рекли у домету Самсунг паметног телевизора било је прикупљено и прослеђено трећој особи.

Самсунг је касније издао појашњење, наводећи да већина телевизора захтева да корисници активирају микрофон даљинским управљачем. Забринути корисници који имају Самсунг паметни телевизор са уграђеним микрофоном могу деактивирати систем препознавања гласа свог телевизора (Хи ТВ).

Лоша техничка заштита приватности

У 2013. години, Јасон Хунтлеи, ИТ саветник, направио је неколико шокантних открића о ЛГ паметним телевизорима и томе како су прикупљали и преносили податке корисника о гледању. Пре свега, паметни телевизори би пренијели податке о својим корисницима, чак и ако би корисник искључио прикупљање података искључивањем функције. Друго, паметни телевизор би скенирао било који УСБ уређај који је убачен у телевизор и забележио сва имена датотека које је пронашла. Треће, паметни телевизор није шифрирао податке које преноси. Слање података у отвореном тексту значи да је свако између паметног телевизора и ЛГ-ових сервера могао лако да приступи и прочита податке.

Јавност из Хунтлеиевог поста навела је ЛГ да ажурира свој софтвер како би корисници могли да се искључе из ове колекције података, што је већ требало да буде опција.

Тајно делите податке са Фацебоок-ом, Гоогле-ом и Нетфлик-ом

Извештај са Универзитета Нортхеастерн и Империал Цоллеге у Лондону из септембра 2019. године открио је да скоро сви главни пружаоци услуга паметне телевизије и многи сервиси за стриминг, укључујући Амазонове ФиреТВ и Року, шаљу приватне личне податке Нетфлику без обавештавања корисника. Према извештају, скоро сви паметни телевизори које су тестирали слали су податке на Нетфлик, „иако никада нисмо конфигурирали ниједан телевизор са Нетфлик налогом. Ово, у најмању руку, открива Нетфлик-у информације о моделу телевизора на одређеној локацији. ” Истраживачи нису понудили хипотезу зашто се подаци шаљу Нетфлику.

Сличан извештај из Принцетона утврдио је да 89 процената ТВ канала Амазон Фире и 69 процената канала Року садрже пратиоце из Фацебоока и Гооглеа који прикупљају информације о историји и подешењима прегледа корисника. Подељени подаци такође укључују информације које могу јединствено идентификовати и лоцирати одређене уређаје (попут вашег ИД-а оглашавача, ваше ВиФи мреже и серијског броја уређаја). Те информације су такође понекад преношене у отвореном тексту (нешифровано).

Смарт ТВ и сигурност

Пријенос осјетљивих података у отвореном тексту само је једна сигурносна рањивост многих коју хакери могу искористити на паметним телевизорима. 2017. године, документација Викилеак-а открила је програм „Анђео који плаче“, у којем су ЦИА и МИ5 провалили у Самсунг паметне телевизоре и користили уграђене микрофоне да би шпијунирали људе. Иако је ово најдраматичнији пример хакера који приступају паметним телевизорима, он је далеко од јединог.

Такође у 2017. години, безбедносни консултанти открили су више од 40 ранијих (нула непознатих) рањивости у Самсунговом паметном ТВ оперативном систему отвореног кода, Тизен. Самсунг је такође послао (а затим избрисао) твит почетком ове године да би његови корисници паметних телевизора требало да извршавају антивирусно скенирање сваких неколико недеља.

Иако се безбедност донекле побољшала откако је јужнокорејски консултант за безбедност из области безбедности Сеунг-Јин Лее показао много, много начина на које може преузети паметни телевизор, предстоји још дуг пут. Ситуација је толико гадна да је ФБИ послао упозорење у недељу Црног петка, обавестивши купце да паметни телевизори нису безбедни.

Шта можете учинити да заштитите своју приватност

Амерички законодавци траже да ФТЦ даље истражује произвођаче паметних телевизора због кршења приватности њихових корисника, али до сада је учињено мало. ГДПР такође штити податке корисника паметних телевизора, али они тек треба да наметну и казне против произвођача паметних телевизора. За сада је најбољи начин да заштите своје податке узете ствари у своје руке. Ако имате паметни телевизор или размишљате да га купите, ево неколико корака које можете предузети како бисте одржали своју приватност и цибер-безбедност.

 • Прилагодите поставке приватности: ФТЦ захтева да произвођачи паметних телевизора дају могућност да искључите ову функцију. То се обично може постићи навигацијом дубоко у подешавањима паметног телевизора. ЦНЕТ има водич који описује како се то ради на већини паметних телевизора.
 • Не повезујте паметни телевизор са Интернетом: Чак и ако активирате поставке приватности на свом паметном телевизору, он ће неизбежно делити неке податке. Такође ће и даље бити примамљива мета хакера. Ако искључите телевизор са интернета, ефективно га претварате у “глупи” телевизор. Ако вам телевизор не даје могућност да се прекинете са ВиФи мрежом, ресетујте га на фабрички подразумевана подешавања. Затим током поступка подешавања не уносите своју ВиФи лозинку.
 • Купите „глупи“ телевизор: Иако је ово најизравније решење, постаје све теже, јер су паметни телевизори у 2018. години чинили 70 одсто продаје телевизије. Да бисте купили телевизор који нема ниједан од алата за прикупљање података који паметни телевизор користи, значи да ћете морати купите телевизор старијег модела (највероватније пре 2017. године).

Паметни телевизори ће вам олакшати гледање Нетфлик-а на великом екрану, али представљају још једну циглу у здању капитализма за надзор. Требало би да се брине за све да се Амазон, Фацебоок и Гоогле незаситна глад за вашим подацима шири на друге компаније. Самсунг такође напредује са плановима да користи ваше податке о гледању телевизије како би се сами нахранили циљаним огласима, у настојању да постане Гоогле телевизије. Ускоро ће се све корпорације закухати да осигурају што је могуће више ваших података.

То је свет који ПротонМаил и ПротонВПН покушавају да спрече. Радимо на пословном моделу претплате тако да се наши интереси ускладе са нашим корисницима. Наши корисници нам верују јер штитимо њихову приватност. Ако бисте радије сарађивали са компанијом која вам даје контролу над својим подацима, а не да их прикупљате, пријавите се за ПротонВПН и ПротонМаил још данас.

Срдачан поздрав,
Тим ПротонВПН-а

Пратите нас на друштвеним мрежама да бисте били у току са најновијим вестима ПротонВПН-а:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map