10 Cara untuk Tetap Selamat Dalam Talian pada tahun 2019 (Dan Di Luar) |


Sekiranya anda tergesa-gesa, namun, dan tidak dapat membaca keseluruhan artikel sekarang, jangan ragu untuk melangkau ke bahagian terakhir artikel (“10 Cara untuk Tetap Selamat Dalam Talian – Mari Rekap”), tepat di bahagian bawah. Kami mendapat ringkasan semua petua utama untuk kekal selamat dalam talian yang akan kita bincangkan dalam artikel ini.

Mengapa Sangat Penting untuk Tetap Selamat Dalam Talian?

Yah, Internet tidak seperti dulu. Itu tidak bermaksud tidak ada ancaman siber 15 tahun yang lalu, tetapi rata-rata pengguna dalam talian pada umumnya mempunyai masa yang lebih mudah untuk tetap selamat di web. Hari ini, agak sukar untuk dilakukan. Walaupun Internet menjadi lebih maju, begitu juga taktik yang digunakan oleh penggodam.

Buat masa ini, diharapkan peranti yang disambungkan ke web menjadi sasaran besar untuk serangan siber dan perisian hasad. Lebih-lebih lagi, kemungkinan besar kita akan terus melihat lonjakan serangan siber dan jenayah siber yang lebih besar dan besar pada tahun-tahun berikutnya kerana aktiviti haram semacam itu menjadi lebih menguntungkan daripada perdagangan dadah haram utama. Sekali lagi, penyelidikan telah menunjukkan bahawa serangan penggodam berlaku setiap 39 saat, jadi itu tidak mengejutkan

Secara keseluruhan, semua data yang ada menunjukkan satu perkara – anda sama ada belajar bagaimana untuk selamat dalam talian, atau akhirnya anda kehilangan wang anda dalam serangan siber atau mangsa pencurian identiti.

Inilah 10 Cara Terbaik untuk Tetap Selamat Dalam Talian Pada masa ini

Walaupun terdapat banyak cara untuk tetap selamat dalam talian, kami memutuskan untuk memberi tumpuan kepada 10 kaedah yang paling berkesan:

1. Jangan Gunakan WiFi Awam untuk Bahan Sensitif

Tidak sukar untuk melakukannya – kita tahu. WiFi awam ada di sana apabila anda memerlukannya, dan ia menawarkan akses percuma ke web dengan pantas.

Tetapi akses mudah itu memerlukan kos – cukup besar: Maklumat peribadi dan kewangan anda. Menurut statistik, sekitar 24% hotspot WiFi di seluruh dunia tidak menggunakan enkripsi yang boleh dipercayai sama sekali. Peratusannya mungkin tidak begitu buruk, tetapi pertimbangkan ini – dianggarkan akan ada sekitar 432 juta titik panas di seluruh dunia pada tahun 2020. Jadi, itu bermakna sekitar 100 juta titik panas tidak terjamin.

Sekiranya anda menggunakan rangkaian WiFi seperti itu, siapa pun dapat mengupas sambungan anda untuk melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Sekiranya itu berlaku, mana-mana penggodam dapat dengan mudah mencuri maklumat yang mereka inginkan dari anda, seperti:

 • maklumat akaun bank
 • Nombor kad kredit
 • Kelayakan log masuk

Walaupun sebahagian besar hotspot menggunakan WPA2, anda masih belum dapat mengecewakan anda. Anda juga harus berhati-hati ketika menggunakan WiFi awam yang selamat – sama ada di hotel, restoran, atau bahkan di rumah. Kenapa? Kerana sudah terbukti bahawa bahkan WPA2 rentan terhadap jenis serangan siber tertentu. WPA3 seharusnya dapat menyelesaikan masalah itu, tetapi mungkin akan memakan waktu beberapa tahun lagi hingga diterima secara meluas – hingga menjadi syarat – kerana ini merupakan perakuan pilihan untuk masa ini.

Jadi apa yang anda boleh buat? Anda tidak boleh berhenti menggunakan WiFi bersama-sama.

Anda tidak perlu berbuat demikian. Anda hanya perlu memastikan bahawa anda tidak menggunakan WiFi awam (selamat atau tidak selamat) untuk mengakses maklumat sensitif. Sebaik-baiknya, anda hanya boleh menggunakannya untuk penyemakan imbas dalam talian secara berkala. Jangan gunakannya untuk memeriksa e-mel, akaun bank, atau profil media sosial anda. Sekiranya anda benar-benar perlu melakukannya, gunakan pelan data anda sebagai gantinya.

Jika anda mahukan pilihan yang lebih baik, pertimbangkan untuk menggunakan VPN (kami akan membincangkannya di hujung # 3). Perkhidmatan ini dapat menjamin sambungan dalam talian anda di hotspot tanpa penyulitan untuk memastikan data peribadi anda tidak terdedah.

2. Tetapkan Peranti Anda ke “Lupakan” Rangkaian WiFi

Banyak peranti (terutamanya peranti mudah alih) ditetapkan secara lalai untuk menyambung semula secara automatik ke rangkaian WiFi yang biasa. Oleh itu, jika anda pergi ke tempat rakan, sambungkan ke rangkaian WiFi mereka, dan kemudian kunjungi mereka lagi dalam dua hari, peranti anda akan menyambung ke rangkaian mereka secara automatik.

Nyaman, betul?

Sudah tentu, tetapi juga berbahaya. Kenapa? Kerana penjenayah siber boleh membuat rangkaian WiFi palsu untuk mengelirukan peranti anda, dan menipu agar menyambungkannya secara tidak sengaja. Paling teruk – ini bukan proses yang sangat rumit bagi mereka.

Katakan anda pergi ke bar, minum bir, dan menggunakan WiFi. Apabila anda pergi, anda memutuskan sambungan secara automatik dari rangkaian. Tetapi selagi fitur “ingat” dihidupkan, peranti anda akan terus menyiarkan isyarat yang meminta rangkaian WiFi berdekatan jika mereka mempunyai SSID (nama rangkaian WiFi) yang sama dengan tempat liputan bar.

Semua yang perlu dilakukan penjenayah siber sekiranya menggunakan peranti yang dapat mengimbas SSID siaran peranti anda, dan kemudian menyiarkannya semula sebagai miliknya – dengan berkesan menjadikan peranti anda percaya bahawa rangkaian palsu penggodam adalah sah.

Dan inilah bahagian terburuk – alat seperti itu sudah ada. WiFi Nanas dapat membantu penggodam dengan mudah mengatur serangan MITM (Man-in-the-Middle), dan harganya hanya $ 200 pada masa ini.

Oleh itu, adalah lebih baik jika komputer, komputer riba dan peranti mudah alih anda melupakan rangkaian WiFi. Sekiranya anda tidak tahu caranya, berikut adalah senarai panduan berguna yang boleh anda gunakan:

 • macOS
 • Linux (video Ubuntu)
 • Android
 • iOS
 • Windows 7
 • Windows 8 / 8.1
 • Windows 10

Anda harus tahu bahawa beberapa sistem operasi atau peranti (biasanya yang lebih moden) memanggil ciri ini “Auto-Connect.” Oleh itu, pastikan anda mematikannya juga jika anda menyedarinya.

3. Gunakan VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

Sekiranya anda tidak biasa dengan VPN, mereka adalah perkhidmatan dalam talian yang boleh anda gunakan untuk menyembunyikan alamat IP sebenar anda dan melindungi sambungan dalam talian anda dengan menyulitkannya. Ringkasnya, VPN akan:

 • Pastikan tiada siapa (bukan ISP anda, bukan penggodam, bukan agensi pengawasan pemerintah) yang dapat melihat apa yang anda lakukan di Internet. Komunikasi dalam talian anda akan dienkripsi sepenuhnya dan tahan pengawasan. Ya – walaupun menggunakan WiFi awam tanpa jaminan.
 • Elakkan calon penjenayah siber daripada mempelajari maklumat sensitif tentang anda (seperti di mana anda tinggal, siapa ISP anda, apakah poskod anda) dari alamat IP anda.
 • Pastikan anda boleh meluahkan fikiran anda secara dalam talian dan jejak digital anda tidak dapat dilacak hingga tahap tertentu.

Menggunakan VPN adalah cara yang sangat bijak untuk tetap selamat dalam talian, dan ini adalah kaedah yang sangat berkesan jika anda mengikuti semua petua lain yang dibincangkan dalam artikel ini.

Mahukan VPN yang Dapat Membantu Anda Tetap Selamat dalam Talian?

CactusVPN hanyalah perkhidmatan yang anda perlukan. Kami mengamankan data anda dengan enkripsi mewah, dan kami menawarkan akses ke protokol VPN yang sangat selamat seperti SoftEther dan OpenVPN.

Terlebih lagi, kami melengkapkan perkhidmatan kami dengan Kill Switch untuk memastikan anda tidak pernah terdedah di web. Kami juga menawarkan perlindungan kebocoran DNS yang boleh dipercayai, dan kami tidak menyimpan log pengguna untuk melindungi privasi anda dengan betul.

Kami menawarkan akses ke aplikasi yang mesra pengguna dan kami juga menyediakan percubaan 24 jam percuma, dan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari jika ada masalah dengan perkhidmatan ini.

4. Jaga Keselamatan Peranti dan Penyemak Imbas Anda

Salah satu kaedah terbaik untuk tetap selamat dalam talian adalah dengan memastikan anda menggunakan program antivirus / antimalware yang boleh dipercayai pada peranti anda. Ini akan membantu melindungi anda dari ancaman dalam talian – seperti kuki jahat, perisian hasad, virus, perisian intip, adware, dll.

Terdapat banyak penyedia perisian antivirus / antimalware untuk dipilih, tetapi cadangan kami adalah Malwarebytes dan ESET.

Selain perisian antivirus / antimalware, anda harus sentiasa berusaha memastikan sistem operasi anda sentiasa terkini. Jangan lupa – kemas kini keselamatan penting dapat dilancarkan walaupun dalam kemas kini sistem baru. Itu, dan pastikan firewall tetap dihidupkan – ini adalah lapisan keselamatan tambahan yang patut dimiliki.

Bagi penyemak imbas anda, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan penyekat skrip – pada asasnya pelanjutan yang menghalang skrip yang tidak dibenarkan dimulakan ketika anda mengakses laman web yang teduh atau berniat jahat. Sebagai contoh, pelanjutan penyekat skrip boleh menghalang laman web jahat memuat skrip perlombongan crypto yang membahayakan CPU anda, atau menghentikan laman web daripada memaparkan iklan pop timbul yang berniat jahat.

Pada masa ini, sambungan terbaik yang boleh anda gunakan ialah uMatrix dan uBlock Origin. Sebaiknya gunakannya bersama, bukan secara berasingan, jika anda benar-benar mahu kekal selamat dalam talian.

5. Jangan Berinteraksi Dengan E-mel Phishing dan Spam

Dengan serangan pancingan data yang meningkat dan e-mel spam merangkumi 45% daripada semua e-mel yang dihantar di web, lebih penting daripada sebelumnya untuk mengelakkannya. Sekiranya anda melakukannya, anda berisiko mencuri identiti anda, akaun bank anda dikosongkan, dan perniagaan anda hancur.

E-mel spam biasanya lebih mudah dikenali daripada e-mel pancingan data kerana mereka kurang berusaha. Tatabahasa yang buruk, nada agresif, dan konteks yang kabur cenderung menjadi pemberian yang baik. Beberapa e-mel pancingan data juga dapat dikenali, tetapi kebanyakannya cenderung dibuat dengan lebih baik. Penipu meluangkan masa untuk meneliti mangsa mereka dan memperibadikan mesej, sehingga mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk membuat penerima terlibat dengan e-mel tersebut.

Contoh e-mel pancingan data boleh merangkumi:

 • Seseorang yang berpura-pura bekerja di bank yang mempunyai akaun anda, mendakwa anda perlu mengesahkan identiti anda dengan berkongsi kelayakan log masuk anda atau mengklik pautan berbahaya.
 • Seorang penjenayah siber yang mengaku sebagai pegawai polis, peguam, atau ejen persekutuan mengatakan bahawa anda disyaki melakukan kegiatan jenayah, dan anda perlu mengklik pautan, memuat turun lampiran, atau berkongsi maklumat peribadi sensitif (seperti Nombor Jaminan Sosial anda) ke dibebaskan dari tuduhan.
 • Seorang penggodam mungkin berpura-pura menjadi CEO syarikat tempat anda bekerja, dan cuba menekan anda untuk memasang perisian berbahaya (seperti keyloggers) di komputer syarikat.

Terdapat banyak lagi senario lain, tetapi anda mendapat idea – e-mel pancingan data boleh menjadi sangat pelbagai dan – kadang-kadang – cukup meyakinkan. Nasib baik, ada beberapa bendera merah yang boleh anda perhatikan:

 • Pautan yang menghantar anda ke laman web “HTTP” dan bukannya laman web “HTTPS”.
 • Pautan yang dipendekkan – “https://bit.ly/2siUVoz” dan bukannya “https://www.cactusvpn.com”, misalnya.
 • Kesalahan ejaan dan kesalahan tatabahasa yang disengajakan dalam alamat e-mel – “[email protected]” dan bukannya “[email protected]”, misalnya.
 • Kekurangan sebarang tandatangan rasmi yang cenderung terdapat di bawah e-mel rasmi dari institusi atau syarikat.
 • Rasa mendesak dan tekanan, dan nada yang agresif dan mengancam jika anda tidak mematuhi permintaan pengirim.
 • Lampiran yang bukan seperti yang mereka nyatakan – misalnya, dugaan boleh dilaksanakan yang berakhir dengan .zip, atau apa yang disebut sebagai fail Excel yang sebenarnya merupakan fail .exe.

Secara keseluruhan, jika anda pernah mendapat e-mel spam atau pancingan data, abaikan dan hapuskannya. Sebaik-baiknya, anda harus menghubungi pengirim yang dikatakan sebenar untuk mengetahui sama ada mereka benar-benar menghantar e-mel kepada anda atau tidak. Anda juga harus mempertimbangkan untuk menggunakan sambungan anti-phishing Stanford, dan mungkin menghubungi pihak berkuasa sekiranya undang-undang di negara anda membenarkan anda mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka.

6. Gunakan Kata Laluan yang Kuat dan Terpisah

Seperti kebanyakan orang, anda mungkin sudah tahu betapa pentingnya memiliki kata laluan yang boleh dipercayai untuk mana-mana akaun yang anda gunakan. Tetapi walaupun sudah terkenal, orang masih tidak mendengar. Sebenarnya, statistik menunjukkan bahawa kira-kira 86% kata laluan global sangat lemah.

Selamat untuk mengatakan bahawa penggodam gembira dengan berita seperti ini.

Jadi, apa yang membuat kata laluan yang baik? Sebelum kita memberikan beberapa petua, kita perlu mengetengahkan satu perkara penting: Anda mesti mempunyai kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun. Memiliki satu kata laluan yang kuat yang anda gunakan untuk semua akaun bukanlah kaedah paling selamat. Anggap saja – jika kata laluan itu (tidak kira seberapa kuatnya) diceroboh, penjenayah siber akan mendapat akses segera ke semua akaun anda. Sekiranya anda mempunyai beberapa kata laluan, hanya satu akaun yang akan dikompromikan.

Perkara lain yang harus anda ketahui ialah anda perlu menukar kata laluan secara berkala – jauh lebih selamat untuk melakukannya. Sekarang kami tidak bermaksud anda perlu mengubahnya setiap hari (kecuali jika anda mahu, tentu saja), tetapi anda boleh menukar kata laluan anda setiap bulan, misalnya.

Dengan begitu, inilah yang perlu anda lakukan untuk membuat kata laluan yang kuat:

 • Buat panjang – jangan hanya menggunakan satu perkataan. Cuba buat keseluruhan ayat jika anda boleh.
 • Sekiranya platform membenarkannya, sertakan ruang pada selang waktu rawak dalam kata laluan anda.
 • Gunakan huruf kecil dan huruf besar secara rawak, seperti: “aBcDeF.”
 • Tambahkan simbol (seperti “&,”” *, “Atau” @ “) secara rawak antara huruf atau perkataan.
 • Cuba jangan menggunakan perkataan dari kamus. Paling tidak, hindarkan semua kata dalam kata laluan anda menjadi “nyata”. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan membalikkan beberapa kata – bukannya “tetikus”, gunakan “esuom”.
 • Sentiasa tambahkan nombor dalam kata laluan anda – di awal, akhir, atau di mana sahaja di tengah.
 • Jangan gunakan pengganti yang jelas. Contohnya, menggunakan “m0u $ e” dan bukannya “tetikus” tidak akan menjadikan kata laluan anda lebih selamat.
 • Cuba buat kata laluan sedikit berkesan jika anda mahu. Sebagai contoh, anda boleh menjadikannya singkatan dari frasa seperti “Ibu bapa saya telah tinggal di Itali selama 5 tahun.” Ia seperti “MphbliIf5y.” Sudah tentu, menambah beberapa simbol dan nombor tidak ada salahnya.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai ini, lihat panduan kami tentang cara membuat kata laluan yang kuat.

Mengenai bagaimana untuk melacak semua kata laluan anda, kami mengesyorkan terlebih dahulu menuliskannya di buku nota yang anda simpan di tempat yang selamat di rumah anda atau di bank. Kedua, pertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan seperti KeePassXC atau Bitwarden untuk menguruskan kata laluan anda.

7. Elakkan Laman Web HTTP

Sebaiknya elakkan penggunaan laman web HTTP – terutamanya untuk pembelian dalam talian – kerana tidak selamat. Itu bukan sekadar spekulasi – malah Google mula menandakan semua laman web HTTP sebagai tidak selamat pada tahun 2018.

Pada dasarnya, jika HTTP digunakan di laman web dan bukannya HTTPS, ini bermaksud tidak ada keselamatan untuk menyulitkan komunikasi dalam talian anda dengan laman web tersebut. Oleh itu, sesiapa sahaja dapat melihat apa yang anda lakukan di atasnya. Lihat masalahnya? Sangat mudah bagi penggodam untuk merosakkan kata laluan, akaun bank dan kad kredit anda dengan cara ini.

Dan tidak, bukan hanya laman web HTTP yang menangani maklumat pembayaran yang menjadi masalah. Blog dan forum HTTP juga menjadi masalah. Kenapa? Kerana mereka biasanya mengumpulkan alamat e-mel anda semasa anda mendaftar. Oleh kerana kekurangan enkripsi, ada kemungkinan e-mel berakhir di tangan penjenayah siber. Sekiranya itu berlaku, alamat e-mel anda akan menjadi sasaran serangan pancingan data, farmasi, dan spam.

Bagaimana anda dapat mengetahui sama ada laman web menggunakan enkripsi HTTPS? Cukup sederhana – berikut adalah beberapa tanda:

 • Alamat URL bermula dengan “https” dan bukan “http”.
 • Ikon gembok hijau terdapat di bar alamat, tepat sebelum alamat URL.
 • Nama syarikat dipaparkan selepas ikon gembok (walaupun tidak sepanjang masa).
 • Yang paling jelas – penyemak imbas memberitahu anda bahawa itu bukan laman web yang selamat.

Namun, anda harus tahu bahawa walaupun laman web HTTPS tidak dapat ditipu, biasanya tidak ada yang menghalang penggodam daripada membuat laman web palsu yang meniru laman web yang asli, dan menggunakan serangan homograf untuk memperbodohkan pengguna dalam talian. Itu, dan penggodam atau penipu hanya boleh mendaftarkan laman web “sah” untuk sijil HTTPS, dan menggunakannya untuk mencuri butiran kad kredit anda, misalnya.

Cara yang baik untuk melindungi diri anda daripada serangan tersebut adalah dengan selalu memeriksa semula URL laman web untuk memastikan tidak ada kesalahan ejaan, dan menggunakan pengurus kata laluan kerana mereka hanya akan mengisi kelayakan log masuk anda secara automatik jika laman web itu sebenarnya. Sekiranya palsu, secara amnya mereka tidak akan melakukannya.

Mengenai laman web HTTPS berniat jahat yang tidak meniru platform lain, pertaruhan terbaik anda adalah melakukan banyak penyelidikan di atasnya untuk melihat apakah ia benar-benar sah. Anda juga boleh mencuba mengklik ikon gembok untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai sijil syarikat.

Oh, dan anda juga harus mempertimbangkan untuk menggunakan penyekat skrip yang telah kami sebutkan di atas (uMatrix dan uBlock Origin). Mereka tidak dijamin 100% untuk melindungi anda dari laman web HTTPS palsu, tetapi mereka – sekurang-kurangnya – dapat menghentikan sebarang skrip jahat daripada berjalan di latar belakang ketika anda mengakses platform tersebut.

8. Hadkan Jumlah Maklumat Peribadi yang Anda Publikasikan di Web

Menyenaraikan nombor telefon dan alamat e-mel anda di halaman media sosial anda memudahkan orang yang ingin membuat rakan baru atau majikan yang berminat untuk menghubungi anda, betul?

Tentu, itu boleh berlaku, tetapi melakukannya juga menjadikan penjenayah siber sangat mudah untuk menargetkan anda dengan penipuan. Belum lagi itulah jenis maklumat yang dijual di web dalam untuk mendapatkan keuntungan.

Anda juga harus mengelakkan terlalu banyak memberikan maklumat mengenai apa yang anda lakukan atau keberadaan anda di media sosial. Walaupun mungkin memberi anda sesuatu untuk dibincangkan dengan rakan anda, ia juga memberi perompak beberapa maklumat yang sangat berguna. Contohnya, jika anda menyiarkan gambar dari restoran, dan menandakan diri anda berada di sana, anda pada dasarnya memberitahu pencuri bahawa anda tidak ada di rumah.

Dan itu bukan masalah ketakutan. Banyak perompak menggunakan maklumat dari media sosial untuk merancang pencurian mereka. Plus, pada tahun 2011, statistik menunjukkan bahawa sekitar 80% perompak memeriksa media sosial ketika merancang pencurian. Itu suatu ketika dahulu, benar, tetapi sangat tidak mungkin keadaan menjadi lebih baik sekarang – terutamanya kerana media sosial mengandungi lebih banyak maklumat mengenai anda. Sebenarnya, nampaknya media sosial lebih popular dengan pencuri berbanding sebelumnya.

Sudah tentu, kami tidak mengatakan anda tidak boleh menggunakan media sosial sama sekali, tetapi cuba hadkan jumlah maklumat yang anda umumkan mengenai anda. Paling tidak, anda harus memastikan semua profil anda ditetapkan kepada peribadi, sehingga hanya orang yang anda percayai dapat melihat apa yang anda hantar. Secara semula jadi, anda harus memastikan bahawa anda tidak menambahkan orang lain ke senarai Rakan anda yang tidak anda kenal, atau yang kelihatan seperti profil peniru palsu.

Oh, dan untuk berkongsi maklumat peribadi, itu termasuk alamat IP anda juga. Jangan lupa – orang boleh belajar banyak daripadanya, seperti negara dan bandar mana anda tinggal, dan apakah poskod anda. Itulah sebabnya selalu menjadi idea yang baik untuk menggunakan VPN semasa anda mengakses web – alamat IP anda akan selalu disembunyikan seperti itu.

9. Tetap Selamat Dalam Talian Dengan Tidak Menghidupkan Bluetooth

Sebagai peraturan umum, anda hanya perlu menghidupkan Bluetooth apabila anda perlu berkongsi fail dengan orang yang anda kenal di tempat. Namun, setelah selesai, anda harus segera mematikan Bluetooth. Kenapa? Kerana membiarkannya menjejaskan keselamatan dalam talian anda.

Sayangnya, walaupun Bluetooth boleh selamat, ia mempunyai banyak kekurangan keselamatan. Kembali pada tahun 2017, didapati bahawa penjenayah siber dapat menggunakan kerentanan untuk menggodam peranti mudah alih tanpa ada yang memperhatikan. Setahun kemudian, masalah keselamatan baru ditemui yang membolehkan serangan MITM digunakan untuk mencuri kunci kriptografi anda.

Tetapi itu hanya puncak gunung es. Bluetooth rentan terhadap pelbagai serangan siber, seperti:

 • Bluebugging (boleh mengakibatkan spam yang tidak diingini)
 • Bluejacking (membahayakan maklumat peribadi anda)
 • Bluesnarfing (boleh menyebabkan pasangan yang tidak diingini + kehilangan kawalan ke atas peranti)

Oleh itu, pastikan anda tidak membiarkan Bluetooth sentiasa aktif. Juga, luangkan masa untuk memastikan peranti anda tidak “dapat ditemui” melalui Bluetooth jika ada pengaturan untuk itu di platform yang Anda gunakan.

Sekiranya anda tidak pasti cara mematikan Bluetooth pada peranti anda, berikut adalah beberapa panduan yang dapat membantu anda:

 • iOS / Android
 • macOS
 • Ubuntu
 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 8.1
 • Windows 10

10. Jangan Terlalu Percaya Dengan Orang yang Anda Temui dalam Talian

Sekiranya anda tidak mengenali seseorang secara peribadi dalam kehidupan sebenar, lebih baik jangan terlalu terbuka mengenai kehidupan peribadi dan perincian kewangan / perniagaan anda sekiranya anda hanya bertemu dan berbual dengan mereka di Internet. Anda tidak pernah tahu sama ada orang yang tulen ingin berteman dengan seseorang, atau jika ia adalah penggodam, penipu, atau seseorang yang terlibat dalam pengintipan korporat di belakang profil.

Jangan lupa – tidak sukar untuk membuat profil media sosial palsu. Beberapa gambar curi atau stok, beberapa maklumat “Tentang Saya” generik, alamat e-mel yang mudah, dan telefon pembakar adalah semua penjenayah siber yang perlu mengatur dan mengesahkan profil palsu.

Apa yang boleh berlaku jika anda berkongsi terlalu banyak maklumat dengan orang asing di web yang kelihatannya cukup mesra? Kadang kala, tiada. Tetapi, pada masa lain, ada kemungkinan ada yang salah:

 • Mereka dapat memangsa emosi dan belas kasihan anda, memberitahu anda kisah terisak-isak, dan meyakinkan anda untuk mengumpulkan sejumlah wang yang banyak. Selepas itu, mereka cuba meminta anda menghantar lebih banyak wang kepada mereka, atau mereka memutuskan semua hubungan dengan anda.
 • Orang di belakang akaun boleh mencuba anda untuk berkongsi maklumat peribadi dan kewangan yang berharga dengan mereka – seperti Nombor Jaminan Sosial, akaun bank atau maklumat kad kredit anda, atau bahkan beberapa maklumat mengenai kelayakan log masuk anda.
 • Orang yang dimaksudkan boleh menjadi sebahagian daripada bidang kejuruteraan sosial yang bertujuan untuk mengumpulkan pelbagai maklumat peribadi mengenai syarikat tempat anda bekerja. Mereka melakukannya untuk memperibadikan mesej phishing mereka dengan lebih baik.

Itu hanya beberapa senario yang mungkin berlaku, tetapi anda mendapat idea – jangan mempercayai orang yang terlalu ramah dengan anda di Internet, terutamanya jika anda tidak pernah bertemu dengannya secara langsung. Dan tidak, melihatnya melalui kamera web tidak bermaksud anda mengenali orang yang sebenarnya. Aliran kamera web sebenarnya boleh dipalsukan, dan ada banyak perisian yang dapat menolong seseorang melakukannya.

10 Cara untuk Tetap Selamat Dalam Talian – Mari Rujuk

Keselamatan dalam talian lebih penting daripada sekarang kerana ancaman keselamatan hampir di setiap sudut di Internet. Oleh itu, penyelidikan kami menunjukkan bahawa 10 cara berikut untuk tetap selamat dalam talian nampaknya paling berkesan:

 1. Elakkan WiFi awam jika anda boleh. Sekiranya tidak dapat, pastikan anda tidak menggunakannya untuk perkara seperti perbankan dalam talian dan memeriksa e-mel atau akaun media sosial anda. Sebagai alternatif, hanya gunakan WiFi awam dengan VPN.
 2. Konfigurasikan peranti anda untuk “lupa” rangkaian WiFi yang sebelumnya anda gunakan, agar tidak tersambung kembali secara tidak sengaja ke titik panas palsu yang menyamar.
 3. Sentiasa gunakan perkhidmatan VPN di web – ia dapat menutupi alamat IP sebenar anda dan menyulitkan komunikasi dalam talian anda, menjadikannya selamat dari penggodam.
 4. Amankan peranti dan penyemak imbas web anda dengan selalu memperbarui, menggunakan firewall sistem, memasang perisian antivirus / antimalware yang boleh dipercayai, dan menggunakan penyekat skrip.
 5. Sekiranya anda mendapat e-mel atau mesej yang kelihatan seperti percubaan spam atau pancingan data, abaikan sepenuhnya.
 6. Buat kata laluan yang kuat untuk semua akaun anda, dan gunakan kata laluan yang berasingan untuk setiap akaun. Menggunakan pengurus kata laluan juga merupakan idea yang baik.
 7. Jangan gunakan laman web HTTP, atau – paling tidak – jangan berikan alamat e-mel atau nombor kad kredit anda di laman web HTTP.
 8. Jangan hantar terlalu banyak maklumat peribadi di media sosial – seperti butiran hubungan anda atau lokasi semasa anda, misalnya.
 9. Pastikan Bluetooth dimatikan jika anda tidak menggunakannya sekarang.
 10. Jangan terlalu mempercayai orang asing dalam talian dan jangan berkongsi maklumat peribadi dan kewangan dengan mereka sekiranya anda tidak pernah bertemu dengan mereka.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map