Adakah Perbankan Dalam Talian Selamat? (Panduan Keselamatan Perbankan Internet) |


Perkara Pertama Yang Pertama – Apa itu Perbankan Dalam Talian?

Perbankan dalam talian adalah sistem pembayaran elektronik yang membolehkan anda melakukan pembayaran menggunakan akaun atau kad kredit di web dengan menggunakan laman web bank atau aplikasi khusus. Keseluruhan sistem perbankan dalam talian akan menjadi sebahagian daripada sistem perbankan teras bank anda, atau hanya akan menghubungkannya.

Perbankan dalam talian lebih daripada sekadar urus niaga kewangan. Ini juga boleh menunjukkan tindakan hanya masuk ke akaun anda untuk memeriksa baki anda atau memuat turun penyata.

Oleh itu, Adakah Perbankan Dalam Talian Selamat?

Secara amnya, ya. Memang benar bahawa bank sering menjadi sasaran penjenayah siber, dan kadangkala mereka berjaya mencuri banyak wang dari mereka juga. Namun, itu bukan jenis perbankan dalam talian yang kita maksudkan sekarang kerana penggodam tidak menyasarkan anda – pelanggan bank – tetapi bank itu sendiri. Juga, tidak banyak yang dapat anda lakukan untuk mencegahnya selain memilih bank yang boleh dipercayai yang sangat mengutamakan keselamatan.

Dengan begitu, perbankan dalam talian cenderung cukup selamat. Sudah tentu, hanya itu yang berlaku sekiranya anda mengikuti prosedur keselamatan yang betul – sesuatu yang tidak ingin dibincangkan oleh semua bank. Kami akan memberitahu anda sedikit mengenai petua keselamatan perbankan Internet, tetapi pertama – mari kita lihat dengan tepat ancaman keselamatan mana yang boleh merosakkan pengalaman perbankan dalam talian anda:

1. Aplikasi Perbankan Berkompromi / Palsu

Aplikasi perbankan dalam talian yang berdedikasi cukup selamat, tetapi tanpa kesalahan mereka. Kembali pada tahun 2017, sebenarnya didapati bahawa banyak aplikasi perbankan mempunyai kekurangan keselamatan yang memungkinkan penjenayah siber mencuri data pengguna.

Bukan hanya itu, tetapi penggodam juga dapat menggunakan aplikasi yang nampaknya tidak bersalah yang sebenarnya berniat jahat untuk menjejaskan aplikasi perbankan yang sudah dipasang pada peranti anda. Pada dasarnya, aplikasi jahat memuat turun aplikasi sekunder yang kemudian memasukkan tetingkap overlay ke atas aplikasi perbankan anda. Sebaik sahaja anda memasukkan kelayakan masuk anda di aplikasi bank anda, ia akan menjadi baik.

Lebih-lebih lagi, aplikasi perbankan dalam talian tidak hanya mempunyai masalah keselamatan. Mereka juga dapat ditiru dengan usaha yang cukup. Kembali pada tahun 2018, bank-bank besar (seperti SBI, Axis Bank, dan ICICI) mempunyai aplikasi khusus mereka yang disamar sebagai penjenayah siber yang menggunakannya untuk mencuri data dari ribuan orang.

2. WiFi awam

Kami kebanyakannya menggunakan wang digital pada masa ini dan bukan hanya wang tunai, jadi melakukan perbankan dalam talian melalui WiFi awam adalah perkara kedua bagi kita. Kadang-kadang anda hanya perlu mengakses akaun anda di tempat untuk memindahkan sejumlah wang ke kad kredit anda sehingga anda dapat membayar bil restoran, betul?

Ketika itulah WiFi awam sangat berguna, benar, tetapi hanya ada satu masalah menggunakannya: Keselamatan perbankan dalam talian anda dapat dikompromikan dengan mudah. Kenapa? Kerana kebanyakan rangkaian WiFi awam tidak dienkripsi – sebenarnya, sekitar 24.7% dari rangkaian WiFi di seluruh dunia (jadi sekitar 106 juta rangkaian pada tahun 2020) tidak diamankan sama sekali.

Apa maksudnya untuk anda? Bahawa mana-mana calon penggodam dapat melihat semua yang anda lakukan di Internet semasa menggunakan WiFi awam tanpa jaminan. Mereka dapat melihat kelayakan masuk yang anda masukkan semasa mengakses akaun bank anda, dan apa nombor kad kredit anda.

“Baiklah, jadi saya hanya akan menggunakan rangkaian yang selamat – seperti yang saya ada di rumah. Masalah diselesaikan, bukan? “

Tidak tepat. Pada masa ini, hampir semua rangkaian WiFi yang selamat menggunakan penyulitan WPA2 untuk keselamatan. Masalahnya adalah bahawa WPA2 tidak betul-betul mudah. Sebenarnya, ia rentan terhadap jenis serangan penggodam tertentu yang disebut serangan KRACK. Nasib baik, WPA3 akan menyelesaikan masalah itu, tetapi menurut sumber, akan memakan masa bertahun-tahun untuk penerapan WPA3 secara meluas.

3. Kesalahan di Bahagian Bank

Kadang kala, bukan hanya penjenayah siber yang menyusahkan pengguna perbankan dalam talian. Sebenarnya bank itu sendiri. Dan kami bukan hanya membincangkan kesalahan keselamatan bagi pihak mereka, tetapi perkara semacam itu ada di sini juga.

Tidak, apa yang kita bicarakan adalah bank yang mengalami pelanggaran data atau kehilangan akses ke data pelanggan yang sensitif, dan tidak memberi tahu pelanggan tentangnya. Ya, perkara seperti itu pernah berlaku sebelumnya, dan bank CBA Australia adalah contoh terbaharu, kehilangan sekitar 20 juta rekod pelanggan pada tahun 2016 tanpa memberitahu sesiapa tentangnya.

Agak dapat difahami mengapa bank mungkin tidak segera memberitahu pengguna tentang perkara seperti itu. Bagaimanapun, mereka ingin mengelakkan panik secara besar-besaran dan penutupan akaun semasa mereka menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, selalu ada kemungkinan sesuatu akan salah lagi, dan data kewangan dan peribadi anda akan terdedah kerana kesilapan manusia atau perisian. Sekiranya ia berlaku sekali, ia boleh berlaku dua kali.

Dalam situasi seperti itu, anda akhirnya terus berada dalam kegelapan tanpa menyedari penjenayah siber dapat mengakses maklumat kewangan dan peribadi anda setiap hari.

4. Pancingan data

Phishing boleh didefinisikan sebagai cubaan penjenayah siber untuk mengelirukan atau menipu anda untuk berkongsi maklumat sensitif dengan mereka, seperti nombor kad kredit, nombor akaun bank, dan bukti masuk perbankan dalam talian anda. Phishing biasanya menggunakan e-mel dan media sosial sebagai saluran pengedaran, tetapi ia juga boleh dilakukan melalui telefon.

Ketika datang ke perbankan dalam talian, penipu di sebalik serangan pancingan data kadang-kadang akan cuba berpura-pura bahawa mereka adalah seseorang dari bank anda, dan menggunakan kedudukan kewibawaan mereka untuk membuat anda mendedahkan pelbagai data. Mereka kemungkinan besar akan memberitahu anda bahawa ada masalah dengan kewangan anda, atau mereka menyedari adanya aktiviti yang mencurigakan di akaun anda.

Namun, lebih kerap daripada mereka, mereka hanya akan berusaha meyakinkan anda untuk mengakses pautan yang dipendekkan. Pautan tersebut akan membawa ke laman web palsu yang mereka tetapkan untuk menyerupai laman web bank anda. Kembali pada tahun 2017, mesej pancingan data yang mengarahkan pengguna ke laman web berbahaya yang berkaitan dengan bank adalah yang paling biasa, dan kemungkinan besar trend itu telah hilang.

Secara keseluruhan, jika anda jatuh hati pada penipuan pancingan data, anda boleh yakin bahawa:

 • Kelayakan masuk untuk akaun bank anda akan dicuri.
 • Akaun bank dalam talian anda akan dikosongkan.
 • Maklumat akaun anda (alamat e-mel, alamat fizikal, nama penuh, nombor telefon bimbit, dll.) Akan dijual di web dalam.

5. Farming

Pengambilan farmasi serupa dengan pancingan data, tetapi bukannya bergantung pada tipu muslihat dan tipu daya, secara automatik mengarahkan anda ke laman web berbahaya. Pada asasnya, anda memasukkan alamat laman web bank anda, dan anda diarahkan ke laman web palsu yang kelihatan seperti itu tanpa anda sedari. Jelas, penggodam di sebalik ini akan mendapat akses ke semua maklumat berkaitan bank anda setelah anda mula memasukkannya.

Pharming sama ada bergantung pada perisian hasad untuk mengubah fail Host (fail yang menghubungkan alamat IP ke domain laman web) di komputer anda, atau meracuni pelayan DNS ISP anda sehingga semua pengguna yang menggunakannya untuk menyambung ke laman web tertentu diarahkan ke laman web penjenayah siber itu sendiri.

6. Pencatat kunci

Keyloggers adalah jenis malware yang menjangkiti peranti anda, dan mula mencatat semua ketukan kekunci anda di atasnya. Semua maklumat itu dikumpulkan ke dalam fail log yang dapat diambil oleh penggodam pada bila-bila masa. Oleh itu, pada dasarnya, sesiapa yang mendedahkan anda ke keylogger akan mengetahui setiap perkara yang anda taipkan di komputer anda – termasuk kelayakan log masuk perbankan dalam talian anda.

Peranti anda boleh dijangkiti dengan keylogger jika anda berinteraksi dengan mesej phishing dan laman web yang berniat jahat, tetapi seseorang dapat meletakkan keylogger pada peranti anda jika mereka juga mempunyai akses langsung ke.

Jenis perisian hasad lain mungkin digunakan untuk menjejaskan keselamatan perbankan Internet anda (seperti spyware dan virus, misalnya), tetapi pengimbas kunci biasanya yang paling berbahaya dalam situasi ini.

Adakah Papan Kekunci Maya Membantu?

Sebilangan orang mendakwa bahawa papan kekunci maya menjadikan anda 100% selamat dari malware keylogging. Itu benar kerana tidak ada isyarat yang dihantar ke papan kekunci fizikal, kerana anda hanya akan menggunakan papan kekunci bertenaga perisian yang muncul di desktop anda untuk menaip kelayakan log masuk anda.

Namun, kami tidak mengesyorkan menggunakan papan kekunci maya sebagai penyelesaian utama. Walaupun keyloggers mungkin tidak dapat mencuri kelayakan log masuk anda (dan data lain), spyware akan berjaya melakukannya. Bagaimana? Dengan mengambil tangkapan skrin desktop anda, pada dasarnya dapat melihat apa yang anda taipkan pada papan kekunci maya.

Inilah Cara Meningkatkan Keselamatan Perbankan Dalam Talian Anda

1. Jangan Lakukan Perbankan Dalam Talian dengan WiFi

Sekarang setelah anda mengetahui bahaya WiFi tidak selamat dan terjamin, jelas anda lebih baik melakukan perbankan dalam talian anda tanpa menggunakannya. Sudah tentu, itu lebih mudah daripada dilakukan, dan itu pasti sangat menyusahkan.

Secara keseluruhan, pertaruhan terbaik anda adalah menggunakan pelan data mudah alih anda untuk memeriksa akaun bank anda, atau memastikan sambungan Internet anda di rumah datang terus dari penghala, bukan dari sambungan WiFi.

Sudah tentu, ada perkara lain yang boleh anda cuba untuk menghilangkan sepenuhnya risiko WiFi yang membahayakan keselamatan perbankan Internet anda, yang akan kita bincangkan di bawah.

2. Gunakan VPN untuk Perbankan Dalam Talian

“Tunggu – adakah VPN selamat untuk perbankan dalam talian?”

Ya, memang begitu. VPN adalah perkhidmatan dalam talian yang menyulitkan lalu lintas dalam talian anda, memastikan bahawa tidak ada yang dapat memonitornya untuk melihat apa yang anda lakukan di Internet. Itu juga bermaksud penjenayah siber tidak akan dapat mengupas sambungan Internet anda untuk mencuri data akaun bank dalam talian yang sensitif daripada anda.

VPN sangat selamat malah anda boleh menggunakannya untuk melakukan perbankan dalam talian sambil menggunakan WiFi awam dan tidak disulitkan dengan mudah. Anda bahkan boleh menyiapkan VPN di penghala anda untuk memastikan anda sama sekali tidak perlu risau tentang ancaman keselamatan perbankan dalam talian.

Perlukan VPN Selamat untuk Perbankan Dalam Talian? Cuba CactusVPN

Kami membuat anda dilindungi. CactusVPN menawarkan perkhidmatan VPN kelas atas yang melindungi lalu lintas dan data dalam talian anda dengan penyulitan kelas tentera dan protokol VPN yang kuat seperti SoftEther, IKEv2, dan OpenVPN.

Selain itu, kami juga menawarkan perlindungan kebocoran DNS, Suis Bunuh yang memastikan anda sentiasa selamat di Internet, dan kebijakan tanpa log.

Selain itu, setelah anda menjadi pelanggan CactusVPN, kami masih akan mendapat sokongan anda dengan jaminan pulangan wang 30 hari kami.

3. Dayakan Pengesahan Berbilang Faktor pada Akaun Anda

Pengesahan berbilang faktor adalah kaedah terbaik untuk menawarkan lapisan keselamatan tambahan kepada akaun bank anda. Biasanya, ciri ini menghendaki anda memasukkan kod tambahan semasa log masuk ke akaun anda dalam talian – sejurus selepas anda memasukkan maklumat masuk anda. Kod tersebut akan dihasilkan pada peranti mudah alih anda (melalui aplikasi seperti Google Authenticator), atau anda akan menerima pesanan teks dengannya.

“Bagaimana jika bank saya tidak menawarkan pengesahan berbilang faktor?”

Jujur itu bendera merah yang cukup besar. Anda lebih baik menukar bank dalam kes itu. Jika tidak, tidak akan ada yang menghalangi penggodam sekiranya mereka berjaya mencuri bukti masuk anda.

4. Pelajari Cara Mengesan Aplikasi Perbankan Palsu

Bagaimana anda dapat mengetahui sama ada aplikasi bank anda sah atau tidak? Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda cuba:

 • Lihat nama pemaju. Biasanya, bank tidak akan mempunyai nama orang di sana – hanya nama bank. Sekiranya tidak demikian, anda mungkin berurusan dengan aplikasi palsu. Juga, pastikan laman web sebenar bank juga terdapat di sana.
 • Baca keterangannya – jangan hanya mengimbasnya. Aplikasi palsu biasanya tidak akan mempunyai penjelasan terperinci mengenai cara aplikasi berfungsi dan ciri yang dimilikinya. Anda juga mungkin akan melihat kesalahan ketik atau ungkapan pelik.
 • Periksa jumlah muat turun. Sekiranya terlalu rendah, itu boleh menjadi masalah – terutamanya jika aplikasi sudah lama tersedia di app store.
 • Cari ulasan. Biasanya, aplikasi perbankan dalam talian semestinya mempunyai sebilangan besar – terutamanya jika terdapat beberapa pepijat dengannya. Sekiranya ia adalah aplikasi palsu, anda mungkin akan menemui banyak orang yang mengeluh tentangnya dalam ulasan.
 • Sekiranya perihal aplikasi mengaku menawarkan ganjaran kepada anda dan hadiah (terutamanya wang) untuk memuat turun, memasang, dan menggunakannya, kemungkinan besar aplikasi palsu hanya cuba mencuri bukti masuk anda.
 • Periksa logo. Sekiranya kelihatan beresolusi rendah, atau sedikit berbeza dengan logo biasa bank, aplikasinya mungkin palsu.
 • Dan terakhir – periksa dengan seseorang di bank anda bahawa aplikasi yang anda temui adalah urusan sebenar. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk itu, periksa semula aplikasi yang sama dengan melayari laman web rasmi bank. Ia biasanya mempunyai pautan ke aplikasinya di sana.

Tetapi jika anda masih belum yakin 100% aplikasi perbankan yang anda temui tidak terganggu atau palsu, gunakan saja laman web bank.

5. Gunakan Kata Laluan Kuat untuk Akaun Perbankan Dalam Talian Anda

Bank anda mungkin akan memberitahu anda perkara ini, dan kebanyakan bank mewajibkan anda membuat kata laluan yang kuat. Namun, jika anda tidak pasti bagaimana melakukannya, berikut adalah beberapa petunjuk:

 • Gunakan angka, simbol, dan campurkan huruf kecil dan huruf besar.
 • Jangan gunakan kata laluan pendek. Sebilangan besar orang dan bank mengatakan bahawa 8 aksara sudah cukup, tetapi kami mengesyorkan untuk menyasarkan 15 aksara atau lebih.
 • Sekiranya anda kekurangan idea, cukup buat kata laluan anda sebagai akronim untuk frasa (“WvSe10y” untuk “Kami mengunjungi Sepanyol setiap 10 tahun,” misalnya).
 • Jangan gunakan perkataan kamus. Sekiranya anda benar-benar perlu menggunakan perkataan, ubahlah.
 • Jauhkan dari penggantian yang merupakan pemberian mati (“0” bukan “o” atau “$” bukan “s”).
 • Sekiranya bank anda membenarkannya, masukkan beberapa watak spasi.
 • Cuba gunakan penjana kata laluan jika anda tidak mempunyai masa untuk mendapatkan beberapa kata laluan selamat.

Ketahui lebih lanjut mengenai keselamatan kata laluan.

6. Jangan Pastikan Log Masuk Automatik Diaktifkan pada Penyemak Imbas

Sudah tentu, log masuk automatik boleh dilakukan – terutamanya jika anda menggunakan kata laluan yang kuat, dan anda mempunyai banyak akaun bank. Ia pasti perlu memasukkan kata laluan panjang anda secara manual sambil memeriksa semula buku nota atau kertas yang anda tulis setiap 2-3 saat, betul?

Itu benar, tetapi ia juga memberi peluang kepada bahaya lain. Contohnya, jika seseorang mencuri telefon bimbit atau komputer riba anda, atau masuk ke rumah anda dan mengakses komputer anda, mereka akan mempunyai akses segera ke akaun bank anda.

Oleh itu, lebih baik mengelakkan log masuk automatik. Tetapi itu tidak bermakna anda harus memasukkan kata laluan anda secara manual setiap kali anda ingin memeriksa baki akaun anda. Sekiranya anda menggunakan pengurus kata laluan (seperti Bitwarden, KeePassX atau LessPass), ia akan melengkapkan secara automatik sebarang borang log masuk yang anda izinkan untuk.

“Tetapi bukankah itu sama dengan seseorang yang mempunyai akses ke telefon atau PC saya dengan log masuk automatik dihidupkan pada penyemak imbas saya?”

Tidak, kerana pengurus kata laluan yang dipercayai akan mengesahkan anda setiap kali anda mahu melengkapkan kelayakan masuk anda untuk akaun tertentu. Ya, ini bermakna anda masih akan memasukkan kata laluan, tetapi sekurang-kurangnya ia akan menjadi satu kata laluan utama.

7. Jangan Lakukan Perbankan Dalam Talian di Komputer Awam

Sama seperti anda tidak boleh melakukan perbankan dalam talian di WiFi awam tanpa menggunakan perlindungan yang betul, anda juga tidak boleh melakukannya di komputer awam. Kenapa? Kerana selalu ada risiko komputer dijangkiti perisian intip, atau memuat naik keylogger di dalamnya.

Sekiranya demikian, dan anda mengakses akaun bank anda, sesiapa yang meletakkan perisian hasad di komputer selalu boleh datang pada akhir hari dan mengambil log yang mengandungi bukti masuk anda – itu jika mereka tidak mempunyai akses jauh ke komputer , dalam hal ini mereka hanya perlu memantau apa yang anda lakukan semasa anda menggunakannya.

8. Abaikan, Padam, dan Laporkan Mesej Phishing

Phishing adalah salah satu cara penjenayah siber bertujuan untuk mencuri bukti masuk akaun bank dalam talian anda. Pada dasarnya, pancingan data menunjukkan percubaan penggodam untuk menipu anda agar mendedahkan maklumat tersebut.

Mereka biasanya akan menghantar mesej palsu yang mengaku sebagai wakil atau juruteknik sokongan IT dari bank anda yang meminta anda mengesahkan akaun anda dengan memberikan maklumat seperti nama akaun, pemegang akaun, kata laluan, atau nombor kad kredit. Sebagai alternatif, mereka boleh melakukan perkara yang sama, tetapi meminta anda mengakses pautan, atau memuat turun lampiran. Sekiranya anda melakukan perkara tersebut, anda akan diarahkan ke laman web pancingan data atau peranti anda dijangkiti perisian hasad (perisian pengintip atau keylogger, kemungkinan besar).

Itu hanya beberapa kemungkinan senario, tetapi anda mendapat idea. Pada dasarnya, jika anda menerima sebarang mesej dari seseorang yang mengaku bekerja untuk bank anda yang meminta maklumat sensitif atau akses ke akaun anda, jangan balas mereka. Bank anda tidak akan meminta anda seperti itu. Untuk yakin 100%, hubungi bank anda untuk bertanya kepada mereka mengenai mesej tersebut untuk mengetahui apakah itu sah atau tidak.

Sekiranya tidak, hapus, laporkan sebagai spam, sekat alamat pengirim, dan hubungi pihak berkuasa tempatan jika undang-undang negara Anda mengizinkannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pancingan data (terutamanya cara melindungi diri daripadanya), berikut adalah panduan yang kami tulis mengenainya, di samping ancaman lain juga.

9. Pastikan ISP Anda Mengambil Keselamatan dengan serius

Apa kaitan ISP anda dengan perbankan dalam talian? Sangat mudah – ISP yang mempunyai standard keselamatan yang lemah mungkin akan menjadi mangsa keracunan DNS, satu bentuk serangan farmasi yang akan mengubah jadual pada pelayan DNS. Pada dasarnya, pelayan DNS yang digunakan ISP anda akan dirampas dan, sebagai hasilnya, anda dan semua pengguna lain yang mengakses laman web melaluinya akan diarahkan ke laman web palsu dan berniat jahat.

Anda tidak akan dapat melakukan lawatan ke bilik pelayan ISP anda, dan memantau bagaimana pasukan keselamatan IT mereka mengekalkan pelayan dan data, tentu saja, tetapi anda selalu dapat bertanya kepada ISP anda apakah langkah-langkah yang mereka ambil untuk melindungi pelayan DNS mereka dari serangan farmasi. Sekiranya mereka meluangkan masa untuk menjelaskan prosedur apa yang mereka ikuti, dan tidak mencuba anda dengan jargon generik, itu petanda baik.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai farmasi, lihat artikel yang kami pautkan di atas.

10. Pasang Perisian Antivirus / Antimalware yang Boleh dipercayai

Perisian hasad dan virus selalunya boleh membahayakan akaun bank anda. Oleh itu, penting untuk memastikan peranti anda selamat dari mereka. Bagaimanapun, tidak menjadi masalah sama ada ISP dan bank anda melakukan semua yang mereka mampu untuk menawarkan keselamatan perbankan dalam talian terkemuka. Sekiranya anda tidak melakukannya juga, dan peranti anda dijangkiti perisian hasad, permainan akan berakhir.

Terdapat banyak penyedia perisian antivirus / antimalware untuk dipilih, tetapi cadangan kami adalah Malwarebytes dan ESET.

Oh, dan pastikan untuk memasang aplikasi khusus mereka pada peranti mudah alih anda juga.

11. Pastikan Segala-galanya (OS, Antivirus / Antimalware, Penyemak Imbas)

Kemas kini berkala boleh sedikit mengganggu kerana ia selalu menghalangi apa yang anda lakukan. Tetapi tanpa kemas kini berkala itu, anda akan berada di bawah belas kasihan penjenayah siber.

Anda lihat, kemas kini sering kali dapat memuat perubahan kritikal yang memperbaiki kelemahan kecil dalam OS atau penyemak imbas, kelemahan yang dapat dimanfaatkan oleh peretas. Juga, kemas kini berkala memastikan program antivirus / antimalware anda dapat mengikuti bentuk malware baru yang terus muncul hampir setiap 10 saat menurut pakar keselamatan.

12. Selamatkan Peranti Mudah Alih Anda

Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit anda untuk melakukan perbankan dalam talian, dan akhirnya kehilangannya atau mencurinya, ada kemungkinan orang yang akhirnya mencarinya / mencurinya dapat menggunakan maklumat pada peranti anda untuk membahayakan akaun bank anda.

Itulah sebabnya anda perlu memastikan peranti mudah alih anda dilindungi dengan betul, sehingga tidak dapat diakses oleh orang lain kecuali anda. Berikut adalah tiga cara untuk melakukannya:

 1. Gunakan kod laluan yang kuat untuk peranti iOS anda, dan kata laluan yang kuat untuk peranti Android anda. Terdapat alat yang dapat memecahkan kod pendek / kata laluan (seperti 6 digit), jadi buat lebih dari 10 digit, dan cuba gunakan kata-kata yang diciptakan atau huruf rawak dan bukannya angka.
 2. Gunakan fitur atau aplikasi Pemindai Jari Jari jika tersedia untuk peranti anda.
 3. Matikan Pemberitahuan Skrin Kunci, supaya orang yang mempunyai telefon anda tetapi masih tidak dapat membuka kuncinya tidak dapat melihat pemberitahuan penting yang muncul.

Selain itu, anda juga harus mematikan Bluetooth semasa anda tidak menggunakannya. Ini bukan sesuatu yang akan mengamankan telefon anda jika hilang atau dicuri, tetapi akan membantu menjaga keselamatannya sebaliknya. Kenapa? Kerana Bluetooth sebenarnya mempunyai kerentanan serius selama beberapa tahun terakhir. Salah satunya memungkinkan penjenayah siber meretas secara senyap peranti mudah alih yang telah menghidupkan Bluetooth. Yang lain membenarkan penggodam untuk menjejaskan kunci kriptografi peranti anda dengan serangan MITM.

13. Bekerja dengan Bank yang Boleh Dipercayai

Ini bukan banyak nasihat kerana cukup jelas, tetapi apa sebenarnya maksud “bank yang boleh dipercayai”? Baiklah, ia harus memenuhi syarat berikut:

 • Ia mempunyai aplikasi khusus, yang diiklankan di laman webnya, dan dikemas kini secara berkala.
 • Ini membolehkan anda menggunakan pengesahan berbilang faktor untuk log masuk ke akaun anda. Urus niaga yang dilindungi kata laluan juga merupakan petanda yang baik.
 • Bank membolehkan anda mengatur pemberitahuan pesanan teks untuk transaksi akaun. Itu menjadikan anda lebih mudah untuk memantau aktiviti akaun anda.
 • Wakil bank dapat (sekurang-kurangnya tahap tertentu) untuk menjelaskan bagaimana mereka memastikan keselamatan perbankan dalam talian anda.
 • Ia memerlukan anda menggunakan kata laluan yang kuat semasa log masuk. Juga, bank yang mewajibkan menukar kata laluan anda secara berkala (misalnya setiap bulan) juga boleh dipercayai.

Adakah Perbankan Dalam Talian Selamat? Garisan bawah

Oleh itu, betapa selamatnya perbankan dalam talian?

Secara amnya, ia cukup selamat, tetapi terdapat banyak risiko yang berkaitan dengannya, seperti phishing, pharming, pelanggaran data atau kesalahan yang tidak disebutkan oleh bank, aplikasi perbankan palsu atau terganggu, keyloggers (dan jenis malware lain), dan WiFi kelemahan.

Nasib baik, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan anda dapat menikmati keselamatan perbankan Internet yang baik:

 • Gunakan pelan data anda dan bukannya WiFi semasa melakukan perbankan dalam talian.
 • Gunakan VPN yang selamat untuk perbankan dalam talian – terutamanya di WiFi.
 • Pasang perisian antivirus / antimalware yang kuat pada peranti anda, dan pastikan ia sentiasa dikemas kini (di samping OS dan penyemak imbas anda).
 • Hanya bekerja dengan bank yang boleh anda percayai.
 • Aktifkan pengesahan berbilang faktor untuk akaun bank anda.
 • Pastikan peranti mudah alih anda selamat 100%.
 • Luangkan masa untuk mengetahui sama ada ISP anda tahu bagaimana melindungi pelayan DNSnya daripada penggunaan farmasi.
 • Jangan membalas atau berinteraksi dengan sebarang mesej pancingan data.
 • Jangan sekali-kali melakukan perbankan dalam talian di komputer awam.
 • Dapatkan kata laluan yang kuat untuk akaun bank anda.
 • Jangan aktifkan log masuk automatik pada penyemak imbas.
 • Ketahui apakah tanda-tanda aplikasi perbankan palsu, dan elakkan.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map