Adakah VPN Sah & Adakah Menggunakan VPN Sah? |


Kami akan membincangkan bagaimana keadaan di negara-negara di mana VPN tidak sah, dan apakah VPN sah atau tidak di negara-negara seperti AS, UK, dan Jepun (sekiranya anda ingin mengetahui tentang negara-negara tertentu yang lain, jangan ragu untuk memberitahu kami mengenainya).

Penafian. Harap maklum bahawa maklumat yang kami sampaikan dalam artikel ini adalah hasil kajian kami sendiri. Kami bukan peguam, jadi kami tidak dapat memberikan jaminan bahawa semua yang dibincangkan mengenai topik ini 100% benar sepanjang masa. Untuk hasil yang terbaik, kami mengesyorkan berunding dengan peguam anda sendiri mengenai kesahihan VPN di negara anda jika anda bimbang tentang perkara ini.

Adakah VPN Tidak Sah atau Tidak mengapa menggunakannya?

Jawapan ringkas untuk soalan tersebut adalah “Ya, menggunakan VPN adalah sah.“Kecuali anda tinggal di negara di mana VPN secara khusus dilarang (sesuatu yang akan kita bincangkan di bawah), tidak ada yang perlu dibimbangkan.

Namun, perlu diketahui bahawa walaupun penggunaan VPN di kebanyakan negara adalah sah, tidak sah menggunakan VPN untuk melakukan tindakan yang menyalahi undang-undang. Apa yang merupakan tindakan haram bergantung pada undang-undang negara anda, tetapi biasanya merangkumi perkara seperti penipuan, pencurian identiti, mengintai, pornografi kanak-kanak, dan – kadang-kadang – perkongsian fail.

Mengapa Beberapa Negara Melarang VPN?

Agak sukar untuk menjawab soalan ini tanpa membuat spekulasi, tetapi – secara keseluruhan – semuanya merangkumi dua senario:

  1. Orang menggunakan teknologi VPN untuk terlibat dalam kegiatan jenayah, dan pemerintah berusaha melawan dengan menyekat akses ke perkhidmatan VPN.
  2. Pemerintah, agensi pengawasan, dan pihak berkuasa takut orang mendapat akses percuma ke maklumat dari laman web yang disensor – maklumat yang bertentangan dengan naratif mereka. Oleh itu, mereka melarang penggunaan VPN untuk membendung arus hak dan kebebasan dalam talian.

Negara di mana VPN Tidak Sah

Tunggu, adakah haram menggunakan VPN di beberapa negara?”

Malangnya, memang begitu. Tidak banyak negara yang mengambil tindakan undang-undang terhadap penggunaan VPN, tetapi beberapa negara yang masih perlu disebut.

adalah vpn haram

Namun, sebelum kita sampai ke sana, anda perlu memahami satu perkara – beberapa negara mungkin membuat undang-undang terhadap penggunaan VPN, tetapi itu tidak benar-benar menghalang orang di negara tersebut untuk menggunakan VPN.

Selalunya, undang-undang ini agak kabur dan mempunyai celah yang boleh digunakan pengguna dalam talian untuk keuntungan mereka. Sudah tentu, dalam kes yang melampau, penggunaan VPN sangat haram dan dilarang sepenuhnya.

China

China terkenal dengan sikap kerasnya terhadap kebebasan Internet. Pemerintah mengancam untuk melarang VPN berkali-kali, dan bahkan memaksa Apple untuk menghapus aplikasi VPN dari kedai aplikasi Cina. Lebih-lebih lagi, pada Februari 2018, pemerintah mengumumkan akan mula menyekat aplikasi VPN yang tidak diluluskan pada bulan Mac.

Walaupun begitu, banyak pengguna Internet di China masih berjaya menggunakan VPN di web.

Jadi, apa yang berlaku – adakah VPN sah di China atau tidak?

Nah, kesahan VPN di China adalah kawasan yang sangat kelabu. Banyak orang suka bercakap mengenai bagaimana menggunakan VPN di China adalah haram sepenuhnya, tetapi itu sebenarnya bukan kebenarannya. Apa yang sebenarnya dianggap tidak sah oleh pemerintah China adalah menyiapkan dan menjalankan VPN peribadi anda sendiri – yang dapat dikenakan hukuman penjara hingga 5 tahun atau denda besar.

Pada umumnya dianggap tidak sah untuk menggunakan VPN dari penyedia yang berpangkalan di China yang tidak disetujui oleh pemerintah, dan untuk perniagaan di negara ini menggunakan VPN tanpa mendapat izin pemerintah terlebih dahulu.

Namun, jika anda hanya menggunakan VPN yang tidak berpusat di China (seperti CactusVPN), itu tidak benar-benar haram. Kenapa? Kerana undang-undang China tidak berlaku untuk syarikat luar pesisir, jadi mereka tidak perlu mematuhinya.

Sudah tentu, kita perlu menyebutkan bahawa terdapat perbezaan wilayah dalam undang-undang di China. Sebagai contoh, ketika menggunakan VPN di sebagian besar negara mungkin sah, tidak sah melakukannya di Chongqing di mana pihak berkuasa tempatan memutuskan untuk menghukum orang yang melewati Tembok Besar China (baik dengan mengakses rangkaian antarabangsa secara peribadi atau melalui “Saluran haram”) dengan mendenda sehingga $ 2,178.

Secara keseluruhan, jika anda menggunakan VPN di China, senario terburuk biasanya bermaksud anda mungkin diminta untuk membuang aplikasi VPN dari peranti anda jika anda ditangkap oleh pihak berkuasa, atau bahawa hotel anda mungkin akan melepaskan WiFi jika anda menyambung ke pelayan VPN. Perhatian tetap harus diambil sekiranya anda tahu anda berada di wilayah China di mana penggunaan VPN dapat didenda.

Rusia

Seperti China, Rusia mempunyai pendekatan yang rumit untuk bagaimana anda dapat menggunakan VPN. Kembali pada tahun 2017, pemerintah mengumumkan undang-undang baru yang secara meluas digambarkan sebagai larangan perkhidmatan VPN di Rusia. Kenyataannya sedikit berbeza – undang-undang itu bertujuan untuk membatasi perkhidmatan proksi (seperti VPN) yang membantu pengguna dalam talian mengakses kandungan Internet yang dilarang, dan tidak melarang penggunaan VPN secara langsung.

Kerajaan Rusia sebenarnya mengawasi penyedia perkhidmatan VPN yang berpusat di Rusia, bukan pengguna VPN pada awalnya. Pihak berkuasa bermaksud “meyakinkan” kata penyedia untuk menguatkuasakan senarai hitam penapisan dalam talian kerajaan – pada dasarnya menyekat akses ke pelbagai laman web untuk pengguna mereka.

Sekiranya penyedia VPN yang berpusat di Rusia enggan mematuhi, mereka akan dikenakan denda hingga $ 4,850. Juga, jika anda menjalankan VPN anda sendiri dan membiarkan orang lain menggunakannya, anda juga berisiko dikenakan denda hingga $ 480. Anda juga boleh dikenakan denda hingga $ 80 jika anda menyiarkan atau mempromosikan maklumat atau pautan di Internet mengenai VPN. Sekiranya anda seorang fungsional dan melakukannya di syarikat anda, anda boleh dikenakan denda hingga $ 800.

Oleh itu, walaupun tidak ada perbincangan yang sebenarnya tentang melakukan masa penjara kerana melakukan perkara yang berkaitan dengan VPN seperti itu, kerana anda atau penyedia VPN berisiko dikenakan denda, adalah selamat untuk mempertimbangkan semua tindakan di atas yang tidak sah di Rusia.

Secara keseluruhan, anda masih boleh menggunakan VPN di Rusia kerana tidak sah melakukannya. Hati-hati dengan apa yang anda katakan mengenai VPN dalam talian.

Sudah tentu, jika anda tidak dapat mengakses perkhidmatan VPN di negara ini kerana laman web disekat, dan hanya dapat menggunakan penyedia VPN yang berpusat di Rusia yang membagikan data anda dengan pemerintah, semacam itu mengalahkan tujuan menggunakan VPN.

Namun, menurut FlashRouters, larangan VPN belum benar-benar diberlakukan.

Iran

Iran cukup terkenal kerana suka menyensor Internet, dan juga mula menyekat VPN pada tahun 2013. Walaupun menggunakan VPN secara teknikal tidak sah di negara ini, undang-undang sepertinya tidak ditegakkan. Rata-rata pengguna dalam talian kerap menggunakan VPN untuk memintas penapisan pemerintah, dan bahkan ahli politik Iran melakukan perkara yang sama.

Terdapat tuntutan di Internet bahawa anda boleh mendapat hukuman penjara jika anda tertangkap menggunakan VPN, tetapi kami tidak dapat mencari sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan bahawa.

Emiriah Arab Bersatu

Penapisan internet adalah kebiasaan di UAE, dan menggunakan VPN secara teknis dapat dianggap haram berdasarkan undang-undang negara. Bagaimanapun, Undang-undang Jenayah Siber UAE dengan jelas menyatakan perkara berikut:

“Hukuman penjara sementara dan denda tidak kurang dari AED 500,000 dan tidak lebih dari AED 2,000,000, atau salah satu daripada kedua-dua hukuman ini, akan dikenakan kepada sesiapa yang menggunakan alamat protokol rangkaian komputer yang palsu dengan menggunakan alamat palsu atau yang ketiga- alamat pihak atau dengan cara lain untuk tujuan melakukan kejahatan atau mencegah penemuannya.

Mana-mana orang yang melanggar alamat protokol internet dengan menggunakan alamat palsu atau alamat milik orang lain atau dengan cara lain untuk tujuan melakukan kejahatan atau mencegah penemuannya, akan dihukum penjara dan denda tidak kurang dari (AED 150.000) dan tidak melebihi (AED 500.000) atau oleh mana-mana hukuman ini. “

Jadi, anda boleh mendapatkan hukuman penjara dan denda hingga setengah juta dolar jika anda ditangkap menggunakan VPN. Sudah tentu, undang-undang menyatakan bahawa alamat IP yang anda gunakan untuk menyembunyikan jejak digital anda mestilah “penipuan”, dan bahawa anda harus menggunakan VPN untuk tujuan melakukan “kejahatan” atau mencegah penemuannya agar hukuman yang dikenakan.

Juga, jika VPN digunakan untuk tujuan “sah”, menggunakannya bukan merupakan kejahatan.

Lihat apa masalahnya? Perkataannya sangat kabur dan mudah ditafsirkan. Oleh itu, semasa menggunakan VPN mungkin secara teknikal tidak menyalahi undang-undang di UAE, jika pihak berkuasa menangkap anda melakukannya dan memutuskan bahawa tidak sah, maka tidak demikian. Perlu diingat bahawa panggilan VoIP, mengakses kandungan pronografi, dan laman web anti-pemerintah merupakan jenayah di UAE.

Oman

Sejak 2010, penggunaan VPN adalah haram di Oman untuk individu. Sekiranya anda ditangkap menggunakan satu, anda berisiko dikenakan denda hingga $ 1,300. Syarikat boleh menggunakan VPN tetapi hanya jika mereka mempunyai izin untuk itu. Jika tidak, mereka akan dikenakan denda sekitar $ 2,600. Kegagalan membayar denda boleh menyebabkan hukuman penjara.

TRA (Oman’s Telecom Peraturan Authority) menggunakan definisi yang sangat luas untuk VPN, yang bermaksud pihak berkuasa dapat menyalahgunakan undang-undang dan menuntut siapa pun yang mereka inginkan.

Intinya – anda boleh menggunakan VPN di Oman sebagai individu jika perkhidmatan VPN tidak dilarang oleh negara, tetapi sangat berisiko untuk melakukannya. Setahu kami, belum ada kes yang disebarkan mengenai pengguna dalam talian Oman yang dijatuhkan hukuman penjara atau denda besar kerana menggunakan VPN.

Turki

Turki telah memblokir perkhidmatan VPN sejak 2016. Larangan itu ditegakkan terutama untuk memotong akses ke laman web media sosial dan saluran lain di mana “propaganda” anti-pemerintah dapat dengan mudah menyebarkan.

Walaupun BTK (Penguasa Telekomunikasi Turki) mengaku telah menyekat sepenuhnya akses ke VPN pada tahun 2018, banyak pengguna dalam talian Turki masih boleh menggunakan VPN. Berikan bagaimana pemerintah melihat VPN, adalah selamat untuk mengatakan bahawa mereka “tidak sah”, tetapi kami tidak menemui bukti bahawa anda boleh dikenakan hukuman jika anda ditangkap menggunakan VPN.

Iraq

Negara ini mula melarang VPN pada tahun 2014. Pemerintah menggunakan dalih memerangi ISIS dan manipulasi dalam talian mereka untuk melarang platform media sosial, aplikasi sembang, dan VPN. Ini memberi kesan kepada semua orang di Iraq, dan cukup selamat untuk mengatakan – memandangkan konteksnya – bahawa jika anda ditangkap menggunakan VPN, anda mungkin akan didakwa oleh pihak berkuasa kerana mereka dengan mudah dapat menuduh anda sebagai “pengganas”.

Turkmenistan

VPN tidak sah di Turkmenistan kerana pemerintah tidak mahu orang ramai mengakses media asing. Segala percubaan untuk menggunakan proksi dan VPN disekat, dan pengguna Internet yang tertangkap menggunakan VPN diduga diintimidasi oleh Kementerian Keselamatan Nasional.

Belarus

Penapisan dalam talian cukup umum di Belarus, dan negara itu bahkan melarang Tor pada tahun 2015. Pemerintah juga melarang VPN kerana menyasarkan semua “teknologi Internet tanpa nama.”

Secara keseluruhan, penggunaan VPN adalah haram di Belarus, tetapi pengguna dalam talian di negara ini masih mencari cara untuk melewati sekatan tersebut. Diduga, jika anda tertangkap menggunakan VPN, anda mungkin akan dikenakan denda.

Korea Utara

Mencari data yang tepat mengenai kebebasan dan hak Internet di Korea Utara adalah sangat sukar kerana penapisan hampir semua maklumat di negara ini. Malah pekerja dan diplomat Korea Utara di luar negara dilarang mengakses web dari telefon pintar mereka.

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa menggunakan VPN di Korea Utara adalah haram – tetapi hanya untuk orang Korea Utara sendiri. Diduga, jika anda seorang pelancong, anda dapat menikmati akses ke web dan perkhidmatan VPN. Dengan satu cara, masuk akal melihat bagaimana Korea Utara menghasilkan banyak wang dari pelancongan.

Uganda

Pemerintah Uganda telah mula menekan telekomunikasi nasional untuk menyekat perkhidmatan VPN mulai Julai 2018. Ternyata, mereka melakukan itu kerana orang di Uganda menggunakan VPN untuk memotong cukai media sosial harian yang perlu mereka bayar untuk mengakses platform media sosial.

Belum semua perkhidmatan VPN berjaya disekat, dan tidak ada hukuman yang sebenarnya mengenai penggunaan VPN – sekurang-kurangnya buat masa ini. Bagaimanapun, Pengarah Eksekutif UCC (Komunikasi Komunikasi Uganda) mengatakan perkara berikut:

“Ini keputusan pemerintah, bukan keputusan UCC. Orang harus membayar cukai. Ini undang-undang, jika pemerintah mengatakan membayar cukai, anda harus membayar. “

Oleh itu, walaupun tidak ada undang-undang yang tepat yang melarang penggunaan dan penggunaan perkhidmatan VPN di Uganda, cara pihak berwajib memperlakukan topik ini mendorong kita untuk percaya bahawa mereka mungkin akan mulai mengambil tindakan undang-undang terhadap pengguna VPN di masa depan.

Mesir

Kembali pada tahun 2017, pemerintah Mesir telah mulai memaksa ISP nasional untuk menyekat perkhidmatan VPN. Namun, banyak orang di Mesir terus menggunakan perkhidmatan VPN untuk mengelakkan penapisan dalam talian di negara itu.

Mengenai sama ada menggunakan VPN adalah sah atau tidak, sukar untuk dinyatakan – terutamanya kerana undang-undang mengenai laman web yang dilarang sangat kabur. Secara keseluruhan, jika anda mengakses kandungan dalam talian yang dilarang di Mesir anda berisiko sekurang-kurangnya satu tahun penjara dan denda. Namun, undang-undang tidak menyatakan dengan jelas jika mengakses laman web yang dilarang dengan VPN adalah haram. Tetapi mengingat fakta bahawa Mesir menyekat akses ke VPN, dan bahawa pemerintah telah membuat undang-undang dengan sengaja samar-samar dalam hal ini, adalah selamat untuk mengatakan pihak berkuasa dapat menyalahgunakan celah itu jika mereka ingin menuntut pengguna VPN.

Mencari Perkhidmatan VPN yang Boleh dipercayai?

Tidak kira di mana sahaja anda berada di dunia, jika anda memerlukan VPN yang boleh anda andalkan, CactusVPN mendapat sokongan – kami menawarkan 28+ pelayan berkelajuan tinggi di seluruh dunia dengan lebar jalur yang tidak terhad.

Terlebih lagi, anda boleh memilih untuk menyambung ke web menggunakan protokol VPN keselamatan tinggi (seperti OpenVPN atau SoftEther). Selain itu, trafik dan data dalam talian anda akan bebas pengawasan berkat penyulitan AES mewah kami.

Dan jangan risau – kami tidak menyimpan catatan mengenai aktiviti dalam talian anda.

Kami menawarkan perkhidmatan DNS Pintar juga yang dapat membantu anda membuka blokir lebih dari 300 laman web terhad geo dari negara-negara seperti AS, UK, Jerman, Poland, Kanada, Perancis, Sweden, Switzerland, Australia.

Berikan Perkhidmatan Kami Uji Coba secara Percuma

Ingin melihat sama ada CactusVPN dapat memenuhi semua keperluan anda, dan memastikan ia berfungsi dengan baik? Kemudian cubalah percubaan 24 jam percuma kami – tidak perlu butiran kad kredit.

Bukan itu sahaja – sebaik sahaja anda memilih pelan langganan, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan selama 30 hari sekiranya sesuatu tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Adakah VPN Sah di Seluruh Dunia?

VPN adalah sah di kebanyakan negara. Kami akan merangkumi negara-negara yang paling sering ditanya oleh pengguna kami. Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana negara menangani kesahihan VPN, jangan ragu untuk memberi tahu kami mengenainya.

adalah vpn sah

Adakah VPN sah di USA?

Walaupun AS tidak mempunyai rekod prestasi terbaik untuk menghormati hak dan privasi Internet, menggunakan VPN adalah sah sepenuhnya di negara ini – selagi anda tidak menggunakannya untuk melanggar undang-undang, tentu saja.

Adakah VPN Sah di UK?

Ya, menggunakan VPN di UK adalah sah. Namun, perlu diingat bahawa jika anda memilih penyedia VPN yang berpusat di UK, mereka terpaksa mematuhi undang-undang dan berbagi data anda dengan pihak berwajib ketika mereka memintanya.

Adakah VPN Sah di EU?

Pada dasarnya, ia bergantung pada setiap negara anggota dan pendekatan undang-undangnya terhadap VPN. Walau bagaimanapun, EU secara keseluruhan telah berusaha keras untuk melindungi hak dalam talian (daripada mengambil sikap lebih keras mengenai penyekat geo hingga melindungi privasi pengguna dengan GDPR), jadi cukup selamat untuk menganggap bahawa menggunakan VPN di EU adalah sah – dengan syarat ia tidak digunakan untuk tujuan haram, secara semula jadi.

Adakah VPN sah di Australia?

Walaupun Australia meluluskan undang-undang yang membenarkannya menapis laman web tertentu, penggunaan VPN adalah sah di Australia – ya, walaupun anda ingin menggunakannya untuk mengakses laman web yang disekat (selagi kita tidak membincangkan laman web yang mengandungi kandungan yang sangat haram).

Adakah VPNS Sah di Kanada?

Kembali pada tahun 2015, David Purdy dari Rogers Communications sebenarnya meminta pemerintah Kanada untuk menutup VPN. Nasib baik, tidak ada tindakan yang diambil (belum), jadi penggunaan VPN saat ini sah di Kanada.

Adakah VPN sah di Brazil?

Walaupun hakim Brazil memerintahkan ISP Brazil untuk menyekat WhatsApp pada tahun 2016 selama 72 jam, penggunaan VPN masih sah di negara ini.

Adakah VPN sah di Jepun?

Walaupun Jepun sangat tegas dalam perkongsian fail, dan mempunyai hukuman yang berat terhadapnya, penggunaan VPN tidak dianggap sebagai kesalahan jenayah di negara ini.

Adakah Menggunakan VPN Sah? Garisan bawah

Di kebanyakan negara, penggunaan VPN benar-benar sah selagi anda tidak menggunakan perkhidmatan tersebut untuk melakukan aktiviti yang menyalahi undang-undang (bergantung pada undang-undang negara, yang boleh berbeza dari penipuan kad kredit hingga berbagi fail).

Namun, ada negara di mana penggunaan VPN tidak sah (Korea Utara, Oman, UAE, Belarus, dll.), Tetapi di mana pengguna dalam talian masih mencari cara untuk menggunakan VPN untuk memotong penapisan pemerintah (biasanya dengan risiko mereka sendiri).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map