Apa itu IPSec dan Bagaimana Ia Berfungsi? |


Apa itu IPSec?

IPSec (Internet Protocol Security) terdiri dari sejumlah protokol keselamatan yang berbeda, dan dirancang untuk memastikan paket data yang dikirim melalui jaringan IP tetap tidak dapat dilihat dan tidak dapat diakses oleh pihak ketiga. IPSec memberikan tahap keselamatan yang tinggi untuk Protokol Internet. Penyulitan digunakan untuk memastikan kerahsiaan, dan untuk pengesahan.

Mengapa IPSec Popular?

Berkat pendekatan serampang dua mata, IPSec adalah salah satu kaedah paling selamat untuk menyulitkan data. Ia juga mempunyai manfaat utama beroperasi di tingkat jaringan, sementara sistem seperti SSL berfungsi di tingkat aplikasi. Sistem keselamatan SSL memerlukan pengubahsuaian pada aplikasi individu, tetapi IPSec hanya memerlukan pengubahsuaian pada sistem operasi.

Bagaimana IPSec Berfungsi?

Sebilangan besar protokol keselamatan lain berfungsi pada lapisan aplikasi komunikasi rangkaian. Kelebihan utama IPsec adalah bahawa, kerana beroperasi di rangkaian dan bukan pada tahap aplikasi, ia dapat mengenkripsi keseluruhan paket IP. Ia melakukannya dengan dua mekanisme:

Tajuk pengesahan (AH) – ini meletakkan tandatangan digital pada setiap paket, melindungi rangkaian dan data anda daripada gangguan pihak ketiga mana pun. AH bermaksud kandungan paket data tidak dapat diubah tanpa pengesanan, dan juga memungkinkan pengesahan identiti antara dua hujung sambungan.

Beban Keselamatan merangkumi (ESP) – sementara AH mencegah gangguan pada paket, ESP memastikan bahawa maklumat di dalam paket dienkripsi dan tidak dapat dibaca. Header ESP, treler dan blok pengesahan digunakan untuk menyulitkan keseluruhan muatan paket.

Butiran Teknikal

 • Sesuai dengan Windows 7+, Windows Server 2008, router Cisco, peranti macOS dan iOS.
 • Menyokong versi yang serasi untuk Linux dan sistem operasi lain.
 • Protokol utama adalah Internet Key Exchange (IKE)
 • Menggunakan Protokol Keselamatan Internet dan Protokol Pengurusan Utama (ISAKMP) seperti yang ditentukan dalam IETF RFC 2408 untuk melaksanakan perundingan perkhidmatan VPN

Bagaimana IPSec Berfungsi Bersama Protokol VPN?

IPSec digunakan bersama dengan protokol VPN lain untuk memberikan perkhidmatan yang cepat dan selamat. Terdapat dua pilihan utama:

L2TP / IPSec

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) adalah protokol tunneling yang diprogramkan ke dalam kebanyakan sistem operasi dan peranti siap VPN. Dengan sendirinya, ia tidak memberikan sebarang penyulitan. Namun, digabungkan dengan IPSec, ia menjadi alat yang ideal untuk VPN. L2TP / IPSec menawarkan kelajuan tinggi, dan tahap keselamatan yang sangat tinggi untuk paket data. Ia biasanya menggunakan cipher AES untuk penyulitan.

IKEv2 / IPSec

IKEv2 (Internet Key Exchange Version 2) adalah pengembangan bersama dari Microsoft dan Cisco, dan disokong oleh Windows 7+, iOS, dan Blackberry. Versi sumber terbuka untuk Linux juga telah dikembangkan. Seperti L2TP, ini adalah protokol tunneling yang efektif untuk digunakan sebagai VPN ketika dipasangkan dengan IPSec. Titik jualan utamanya adalah responsiviti dan fleksibiliti: IKEv2 menyambung semula secara automatik setelah kehilangan isyarat ringkas, dan terima kasih kepada protokol MOBIKE, dapat menangani perubahan dalam rangkaian dengan mudah.

Apakah Kelebihan dan Kekurangan IPSec?

Seperti semua sistem keselamatan, IPSec mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Kelebihan

 • Oleh kerana IPSec beroperasi pada lapisan jaringan, perubahan hanya perlu dilakukan pada sistem operasi dan bukannya aplikasi individu.
 • IPSec sama sekali tidak dapat dilihat dalam operasinya, menjadikannya pilihan ideal untuk VPN.
 • Penggunaan AH dan ESP menjamin tahap keselamatan dan privasi setinggi mungkin.

Kekurangan

 • IPSec lebih rumit daripada protokol keselamatan alternatif dan lebih sukar untuk dikonfigurasi.
 • Kunci awam selamat diperlukan untuk IPSec. Sekiranya kunci anda terganggu atau anda mempunyai pengurusan kunci yang lemah, anda mungkin mengalami masalah.
 • Untuk penghantaran paket bersaiz kecil, IPSec boleh menjadi cara yang tidak cekap untuk menyulitkan data.

Perlukan VPN yang Boleh dipercayai? CactusVPN Telah Melindungi Anda!

Perkhidmatan VPN kami lebih mampu melindungi identiti dalam talian anda. Kami menggunakan enkripsi AES yang terkemuka di industri untuk mengamankan semua data dan trafik Internet anda untuk memastikan pengalaman menyemak imbas anda sebagaimana mestinya – selamat dan peribadi.

Lebih-lebih lagi, pelayan berkelajuan tinggi kami menggunakan teknologi IP bersama, yang bermaksud tidak mungkin alamat IP pelayan kami dapat dikesan kembali kepada anda.

Dan jangan risau – kami tidak mencatat sebarang data anda. Kami mempunyai polisi tanpa log yang ketat. Oh, CactusVPN juga dilengkapi dengan Killswitch untuk memastikan identiti dalam talian anda tidak pernah terdedah – bahkan ketika anda menghadapi masalah sambungan.

Aplikasi CactusVPN

Masih tidak yakin? Tidak ada masalah – kami menawarkan percubaan 24 jam percuma, jadi anda dapat melihat apakah perkhidmatan VPN kami dapat memenuhi semua keperluan anda sebelum memilih langganan. Walaupun anda memilih pelan, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Pokoknya

Walaupun kompleks, IPSec dengan cepat menjadi protokol pilihan untuk VPN. Dengan menggabungkan sejumlah ciri keselamatan dan enkripsi yang berbeza, ia dapat menjamin tahap privasi tertinggi. Seiring berjalannya waktu, IPSec kelihatan semakin yakin untuk menjadi standard industri untuk keselamatan VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map