Apa itu Perisian Pelanggan VPN (Bagaimana Kerja Pelanggan VPN) |


Walaupun anda tidak menggunakan VPN dan hanya ingin mempelajarinya, ini adalah titik permulaan yang baik. Kami bahkan akan memasukkan definisi VPN yang cepat sebelum kita memulakannya juga.

Apa itu VPN?

VPN (Virtual Private Network) adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk memintas blok geo dan penapisan kerajaan dengan menyembunyikan alamat IP sebenar anda di Internet. Juga, VPN dapat mengenkripsi data dan lalu lintas Internet anda untuk memastikannya bebas pengawasan dan selamat dari penggodam.

Apa itu Perisian Pelanggan VPN?

Klien VPN adalah perisian Rangkaian Peribadi Maya yang dipasang pada peranti anda untuk menjalin hubungan antara ia dan pelayan VPN, dan menawarkan akses ke perkhidmatan VPN.

Sebilangan besar platform popular seperti Windows, macOS, iOS, dan Android dilengkapi dengan perisian klien VPN yang telah dipasang sebelumnya, tetapi anda juga boleh memasang klien pihak ketiga untuk menikmati antara muka pengguna yang lebih baik dan lebih banyak ciri.

Jenis Pelanggan VPN

Secara amnya, terdapat dua jenis klien VPN:

Pelanggan VPN asli atau terbina dalam

Ini adalah klien VPN yang diprapasang atau dikonfigurasi sebelumnya yang terdapat di beberapa sistem operasi seperti distro Windows, macOS, iOS, Android, dan Linux seperti Ubuntu.

Pelanggan VPN pihak ketiga

Mereka boleh dibahagikan kepada dua kategori:

 1. Pelanggan VPN yang dikembangkan oleh pemaju protokol VPN. Beberapa contoh termasuk klien OpenVPN dan SoftEther.
 2. Pelanggan VPN yang dikembangkan oleh penyedia perkhidmatan VPN. Aplikasi VPN yang dikembangkan oleh penyedia VPN dilengkapi dengan ciri tambahan yang tidak ditawarkan oleh klien VPN asas yang dikembangkan oleh pemaju protokol, seperti Aplikasi. Killer, Killswitch, kemampuan untuk mengelompokkan pelayan mengikut negara, memilih antara protokol VPN, menyambung secara automatik pada permulaan, dan banyak lagi.

Mengapa Anda Memerlukan Perisian Pelanggan VPN?

Cukup mudah – untuk membuat sambungan VPN ke pelayan VPN, dan juga memastikan terowongan VPN yang dienkripsi dikonfigurasikan antara anda dan pelayan, peranti anda memerlukan klien VPN kerana bertanggungjawab untuk menangani semua itu.

Bagaimana Pelanggan VPN Berfungsi?

Sebelum pelanggan VPN dan pelayan dapat berkomunikasi, mereka saling mengesahkan melalui paket data. Proses pengesahan bersama ini sangat penting kerana memastikan pelanggan berkomunikasi dengan pelayan yang betul dan sebaliknya.

Selepas itu, perisian VPN mengenkripsi data anda sebelum menghantarnya ke pelayan VPN. Setelah pelayan menerima maklumat, ia mendekripsi maklumat tersebut, dan meneruskan lalu lintas anda ke web. Apabila pelayan VPN menerima data Internet yang anda minta (misalnya, akses laman web), ia menyulitkannya, dan mengirimkannya kembali ke klien VPN pada peranti anda, yang kemudiannya akan mendekripsi maklumat untuk anda.

Terima kasih kepada proses penyulitan, ISP anda (atau agensi pengawasan pemerintah atau penggodam, dalam hal ini) tidak dapat mengawasi permintaan sambungan dan lalu lintas dalam talian anda untuk melihat apa yang anda lakukan di web. Hanya klien VPN dan pelayan VPN yang dapat mengenkripsi dan mendekripsi data.

Platform Apa yang Diusahakan oleh Pelanggan VPN?

Kedua-dua klien VPN terbina dalam dan pihak ketiga tersedia pada sistem operasi dan peranti yang paling popular. Sebagai peraturan umum, perisian klien VPN berfungsi pada:

 • Windows (termasuk Windows XP)
 • macOS X (klien pihak ketiga mungkin tidak berfungsi pada versi yang lebih lama)
 • Linux (sebilangan pengedaran hanya dapat menangani konfigurasi VPN manual)
 • iOS
 • Android
 • eReaders (seperti Kindle Fire)
 • Amazon Fire TV (dan kemungkinan peranti lain yang menjalankan Fire OS)

Namun, tidak semua sistem operasi dan perangkat memiliki dukungan asli untuk klien VPN. Contohnya, TV pintar yang tidak menjalankan Android atau Fire OS tidak boleh memasang aplikasi VPN di dalamnya. Perkara yang sama berlaku untuk konsol permainan seperti Xbox atau PlayStation, atau telefon bimbit seperti BlackBerry yang menjalankan OS BlackBerry 10.

Dalam situasi tersebut, sambungan VPN manual masih dapat dibuat pada beberapa perangkat dengan memanfaatkan dukungan protokol VPN dan menggunakan file konfigurasi yang ditawarkan oleh penyedia VPN.

Namun, jika tidak ada yang mungkin, satu-satunya pilihan anda ialah berkongsi sambungan web komputer atau komputer riba dengan peranti yang dimaksudkan (yang agak tidak selesa) atau menyediakan VPN pada penghala anda.

Pilihan penghala biasanya yang terbaik kerana, jika anda melakukannya, mana-mana peranti yang mengakses web melalui penghala anda akan menggunakan sambungan VPN – ya, bahkan peranti IoT seperti termostat pintar atau kunci pintar.

Cara Memberitahu Pelanggan VPN Pihak Ketiga Boleh dipercayai

Secara keseluruhan, berikut adalah perkara-perkara yang harus anda perhatikan ketika memeriksa penyedia VPN dan pelanggan mereka:

 • Pelanggan VPN harus serasi dengan pelbagai platform kerana anda seharusnya dapat menggunakan perkhidmatan VPN di dalam dan di luar rumah anda.
 • Pelanggan tidak boleh mencatat sebarang data anda atau, sekurang-kurangnya, ia hanya perlu mencatat pelbagai data berkaitan sambungan yang tidak dapat dikesan kembali kepada anda, dan yang hanya digunakan untuk menyelesaikan masalah.
 • Pelanggan VPN tidak boleh membocorkan data anda di web. Sekiranya anda ingin melihat cara menguji sambungan VPN untuk memastikannya selamat, berikut adalah panduan yang berguna.
 • Pelanggan harus membiarkan anda memilih protokol VPN mana yang ingin anda gunakan semasa anda menyambung ke pelayan VPN – kecuali jika peranti / OS yang anda gunakan hanya menyokong satu jenis protokol VPN.

Memerlukan VPN dengan Pelanggan Hebat?

Kami membuat anda dilindungi – kami bekerja siang dan malam untuk memastikan pelanggan VPN kami sangat mesra pengguna, intuitif, dan bebas masalah secara keseluruhan.

Selain itu, kami memastikan mereka berfungsi di platform paling popular di pasaran:

 • Tingkap
 • macOS
 • iOS
 • Android
 • TV Android
 • TV Api Amazon & Tongkat TV Api

Aplikasi VPN kami Dikemas dengan Ciri

Anda boleh memilih antara 6 protokol VPN apabila anda ingin menyambung ke salah satu daripada 28 pelayan berkelajuan tinggi kami, dan anda juga boleh meminta klien menyambung secara automatik semasa memulakan.

Pelanggan CactusVPN

Selain itu, kami melengkapkan klien VPN kami dengan perlindungan Kebocoran DNS, sebuah Aplikasi. Killer, dan Killswitch – semua yang anda perlukan untuk memastikan privasi anda tidak pernah terdedah di Internet, tidak kira apa keadaannya. Belum lagi semua lalu lintas dan data web anda dijamin dengan enkripsi AES kami yang kuat.

Oh, dan jangan risau pelanggan kami mencatat data sensitif. Kami menguatkuasakan polisi tanpa log yang ketat di syarikat kami.

Nikmati Akses Tidak Terhad ke Banyak Kandungan

Pelanggan kami mempunyai perkhidmatan Smart DNS bawaan di samping perkhidmatan VPN kami. Sekiranya anda ingin menikmati lebih banyak variasi kandungan, anda selalu boleh menggunakan Smart DNS untuk membuka blokir lebih dari 300 laman web dari negara-negara seperti UK, AS, Kanada, Australia, Poland, Switzerland, Perancis, Jerman, Sweden.

Cubalah CactusVPN – Percuma!

Anda tidak perlu membuat komitmen dengan segera – anda boleh menguji perkhidmatan VPN kami secara percuma selama 24 jam terlebih dahulu untuk melihat apakah ia memenuhi semua keperluan anda. Anda dapat menikmati semua ciri kami, dan anda tidak perlu memberikan maklumat kad kredit kepada kami.

Bukan itu sahaja Setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan selama 30 hari sekiranya sesuatu tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Pokoknya

Jadi, apakah perisian klien VPN? Ringkasnya, perisian terbina dalam atau pihak ketiga yang anda pasang atau konfigurasikan pada peranti / sistem operasi anda. Anda menggunakannya untuk menyambung ke pelayan VPN dan membuat sambungan yang dienkripsi menggunakan pelbagai protokol VPN.

Semasa mencari penyedia VPN dengan pelanggan yang baik, pastikan aplikasinya serasi dengan platform, mudah digunakan, dan dilengkapi dengan pelbagai ciri (seperti Killswitch atau Apps. Killer) yang melindungi privasi dalam talian anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map