Apa itu Protokol VPN & Apakah Protokol VPN Terbaik? |


Sekiranya anda berminat untuk belajar mengenai protokol VPN, ini adalah artikel yang tepat untuk anda. Kami akan membincangkan apa itu protokol VPN, membahas jenis protokol VPN umum, dan memberikan gambaran ringkas mengenai protokol apa yang harus anda gunakan untuk pelbagai aktiviti dalam talian.

Apa itu Protokol VPN?

Protokol VPN mewakili proses dan set petunjuk yang disandarkan oleh penyedia VPN untuk memastikan pengguna VPN dapat menikmati komunikasi pelayan VPN-klien VPN yang stabil dan selamat. Pada intinya, protokol VPN pada dasarnya adalah campuran protokol penghantaran dan standard penyulitan.

Apa Jenis Protokol VPN Yang Ada?

Pada saat penulisan artikel ini, anda kemungkinan besar akan melihat penyedia VPN menawarkan akses ke protokol VPN berikut:

 • PPTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • IPSec
 • SSTP
 • BukaVPN
 • LembutEther
 • Pengawal Wire

Perbandingan Protokol VPN

PPTP L2TP / IPSec IKEv2 / IPSec IPSec SSTP OpenVPN TCP OpenVPN UDP LembutEther Pengawal Wire
Protokol VPNKelajuan SambunganTahap PenyulitanKestabilan SambunganPenstriman MediaMuat turun TorrentBersesuaian denganTerdapat dalam CactusVPN Client
Sangat lajuBurukSangat StabilBaikBurukSebilangan besar OS dan perantiPada Windows
SedangSedangStabilBaikSedangSebilangan besar OS dan perantiPada Windows
Sangat lajuBaikSangat StabilBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiPada Windows, macOS dan iOS
SedangBaikStabilBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiTidak
PantasBaikSangat StabilSedangBaikWindows, Ubuntu, Android, dan penghalaPada Windows
SedangSangat bagusStabilSedangBaikSebilangan besar OS dan perantiPada Windows dan Android
PantasSangat bagusSedangBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiPada Windows dan Android
Sangat lajuSangat bagusSangat StabilBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiTidak
PantasBaikBelum StabilSedangSedangLinux, macOS, iOS dan AndroidTidak

Gambaran Keseluruhan Protokol VPN yang Ditawarkan

Sekiranya anda ingin belajar lebih banyak mengenai setiap protokol VPN yang kami gariskan di atas, bahagian ini adalah apa yang anda perlukan. Inilah yang harus anda ketahui – ringkasnya – mengenai semua protokol yang digunakan oleh penyedia VPN:

1. PPTP

PPTP adalah singkatan dari Point-to-Point Tunneling Protocol, dan ini adalah protokol VPN yang dikembangkan oleh Microsoft pada tahun 90-an. Pada masa kini, sangat popular bagi orang yang ingin menstrimkan kandungan larangan geo kerana kelajuannya yang tinggi. Selain itu, VPN juga mudah dikonfigurasi dan sudah ada di dalam kebanyakan platform.

Hampir semua penyedia VPN menawarkan akses ke PPTP, walaupun anda harus mengelakkan penyedia yang hanya menawarkan PPTP. Kenapa? Kerana ia hampir tidak menawarkan keselamatan yang boleh dipercayai. Sebenarnya, cukup selamat untuk menganggap bahawa PPTP telah dipecah oleh NSA. Lebih-lebih lagi, PPTP juga dapat disekat oleh firewall dengan sedikit usaha sepanjang masa.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai protokol penyulitan PPTP, jangan ragu untuk membaca artikel ini.

2. L2TP / IPSec

Secara umum dianggap sebagai peningkatan berbanding PPTP, L2TP / IPSec pada dasarnya merupakan lanjutan dari protokol PPTP, dengan perbezaan utamanya ialah ia menggunakan enkapsulasi berganda:

 • Enkapsulasi pertama mengatur sambungan PPP.
 • Enkapsulasi kedua mempunyai penyulitan IPSec sebenarnya.

Walaupun enkapsulasi berganda dapat menjadikan L2TP / IPSec lebih aman, ia juga dapat membuatnya lebih lambat daripada PPTP kerana lalu lintas perlu terlebih dahulu ditukar menjadi bentuk L2TP, dan setelah itu Anda juga memiliki lapisan enkripsi tambahan yang ditambahkan di atas.

Secara keseluruhan, protokolnya cukup selamat (terutamanya jika menggunakan cipher AES), walaupun perlu disebutkan bahawa L2TP sendiri tidak menyediakan penyulitan, sebab itulah ia selalu digabungkan dengan IPSec.

Seperti PPTP, L2TP / IPSec biasanya mudah dikonfigurasi, dan sudah ada di dalam banyak platform yang ada. Oleh itu, anda akan melihat banyak penyedia VPN yang menawarkan akses kepadanya. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyedia biasanya harus mengkonfigurasi lebih jauh protokol untuk memastikannya tidak dapat disekat oleh firewall NAT (kerana hanya dapat menggunakan port UDP 500 untuk membuat sambungan).

Di sisi positifnya, penyediaan semacam itu memastikan L2TP / IPSec tidak dapat dimanfaatkan oleh serangan man-in-the-middle.

Walaupun terdapat tuntutan bahawa NSA telah memecahkan atau melemahkan protokol penyulitan VPN ini, tidak ada bukti untuk menyokongnya. Namun, perlu diperhatikan bahawa tuntutan tersebut berasal dari Edward Snowden sendiri.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai L2TP / IPSec, baca artikel ini.

3. IPSec

IPSec adalah rangkaian protokol rangkaian selamat yang digunakan untuk mengenkripsi paket data yang dikirim melalui rangkaian IP (rangkaian komunikasi yang terdiri dari satu atau lebih peranti yang menggunakan Protokol Internet untuk mengirim dan menerima data).

IPSec cukup terkenal kerana keselamatannya yang tinggi (berdasarkan Header Pengesahan dan mekanisme Beban Keselamatan Encapsulating) dan fakta bahawa ia dapat menyulitkan lalu lintas tanpa aplikasi titik akhir menyedarinya.

Mengenai kelemahan, IPSec sukar dikonfigurasi, jadi kesalahan dapat timbul jika penyedia VPN tidak memiliki cukup pengalaman dengannya. Dalam teknologi VPN, IPSec sering digunakan bersama L2TP dan IKEv2. Juga, seperti yang telah kita sebutkan di atas, ada tuntutan – walaupun tidak berasas – bahawa NSA sengaja melemahkan protokol.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai IPSec, ikuti pautan ini.

4. IKEv2

Dibangunkan oleh Microsoft dan Cisco dan berdasarkan IPSec, IKEv2 relatif cepat, stabil, dan selamat (jika digunakan seperti cipher seperti AES). Tambahan, ia berfungsi secara asli pada peranti Blackberry. Dan kerana ia mempunyai sokongan untuk MOBIKE, ia menangani perubahan rangkaian dengan sangat baik. Apa maksudnya? Nah, itu – misalnya – apabila anda beralih dari sambungan WiFi ke sambungan rancangan data di telefon bimbit anda, sambungan VPN akan tetap stabil sepanjang proses.

Cukup lucu, IKEv2 secara teknikal bukan protokol VPN, tetapi berperilaku seperti itu, dan ia membantu mengawal pertukaran kunci IPSec.

Mengenai kelemahan, IKEv2 sukar dilaksanakan di sisi pelayan VPN, jadi penyedia VPN yang tidak berpengalaman atau belum siap dapat melakukan kesalahan yang dapat mengakibatkan masalah sambungan atau keselamatan. Juga, sesetengah pengguna tidak menyukai Microsoft terlibat dalam penciptaannya. Itu, dan IKEv2 berpotensi disekat oleh beberapa firewall.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai IKEv2? Kemudian pastikan untuk melihat artikel kami di atasnya.

5. OpenVPN

Protokol sumber terbuka, OpenVPN adalah salah satu protokol VPN yang paling popular di kalangan pengguna. Ia sangat selamat, boleh dikonfigurasi, dan berfungsi di pelbagai platform. Tambahan pula, OpenVPN sangat sukar untuk disekat kerana trafik OpenVPN sangat sukar dibezakan selain dari trafik HTTPS / SSL.

Oh, dan protokol OpenVPN juga dapat berjalan di mana-mana port (termasuk port HTTP 443) dan menggunakan kedua-dua protokol UDP dan TCP.

Kelemahan utama protokol adalah kenyataan bahawa menggunakannya dengan cipher penyulitan yang kuat kadang-kadang dapat melambatkan kelajuan sambungan. Namun, masalah itu kadangkala dapat diselesaikan dengan meminta OpenVPN menggunakan protokol UDP kerana lebih cepat.

Selain itu, OpenVPN memerlukan perisian pihak ketiga kerana tidak disatukan secara asli ke dalam sistem operasi atau pelbagai platform, dan menyiapkannya sukar. Nasib baik, itu bukan masalah besar bagi pengguna biasa kerana klien VPN berfungsi sebagai perisian pihak ketiga yang diperlukan.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai OpenVPN, lihat pautan ini.

6. SoftEther

Berbanding dengan kebanyakan protokol penyulitan VPN (kecuali Wireguard), SoftEther agak baru. Protokol bermula sebagai projek sederhana di University of Tsukuba, tetapi akhirnya berkembang menjadi projek perisian VPN multi-protokol sumber terbuka yang besar.

“Tunggu, apa maksudmu perisian VPN multi-protokol?”

Nah, pada ketika ini, penting untuk membuat satu perbezaan yang jelas – SoftEther boleh merujuk kepada protokol VPN atau pelayan VPN:

 • Pelayan VPN SoftEther dapat menyokong sebilangan besar protokol VPN, seperti SSTP, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec, dan protokol SoftEther VPN (oleh itu bit “multi-protokol”)
 • Protokol SoftEther VPN menggunakan SSL 3.0 untuk komunikasi pelayan klien VPN yang selamat. Protokol ini mengandungi pelbagai penambahbaikan teknikal yang menjadikannya lebih pantas dan selamat.

Walaupun baru, SoftEther dengan cepat menjadi popular di kalangan pengguna VPN kerana kenyataannya sangat selamat (SoftEther menggunakan AES-256), stabil, dan sangat cepat. Lebih-lebih lagi, ia juga percuma untuk digunakan, dan berfungsi di pelbagai sistem operasi (termasuk FreeBSD dan Solaris) – belum lagi ia adalah salah satu daripada beberapa protokol VPN untuk mempunyai klien yang bekerja di Linux.

Selain itu, SoftEther bahkan mempunyai fungsi yang tidak dimiliki oleh OpenVPN, seperti Dynamic DNS Function, RPC Over HTTPS Management, dan GUI Management (hanya untuk menyebut beberapa contoh).

Buat masa ini, satu-satunya kelemahan yang mungkin perlu disebut ialah hakikat bahawa SoftEther tidak mempunyai sokongan OS asli, dan – untuk beberapa sebab – ada penyedia VPN yang tidak menawarkannya sebagai pilihan. Juga, kerana ia adalah penyelesaian berasaskan perisian, penyedia VPN tidak dapat menawarkan anda akses langsung ke protokol. Sebaliknya, anda perlu memasang SoftEther pada peranti anda dan bersambung ke pelayan penyedia.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai SoftEther, kami sudah menulis artikel mendalam tentangnya.

7. SSTP

SSTP adalah singkatan dari Secure Socket Tunneling Protocol, dan ia diperkenalkan oleh Microsoft dengan Windows Vista. Walaupun begitu, ia masih berfungsi pada sistem operasi lain (seperti Linux dan Android). SSTP jauh lebih unggul daripada PPTP dalam hal keselamatan kerana dapat dikonfigurasi dengan enkripsi AES.

SSTP

Juga, protokol SSTP VPN sering dibandingkan dengan OpenVPN dari segi faedah kerana menggunakan SSL 3.0, sehingga memungkinkan untuk memintas penapisan dengan menggunakan port 443 (port trafik HTTPS).

Walaupun begitu, SSTP tidak sepopuler OpenVPN kerana dimiliki oleh Microsoft, cenderung berfungsi dengan baik hanya pada platform Windows, dan bukan sumber terbuka.

Ingin membaca lebih lanjut mengenai SSTP? Kemudian lihat artikel kami di atasnya.

8. Pengawal Wire

Wireguard adalah protokol VPN baru. Ia diduga bertujuan untuk menggantikan IPSec, dan diklaim lebih pantas dan lebih ringan daripadanya. Juga, Wireguard adalah sumber terbuka, dan kerana ia hanya menggunakan satu suite kriptografi, ia cenderung tidak mempunyai lubang keselamatan.

Satu-satunya masalah sekarang adalah hakikat bahawa protokol masih dalam pembangunan, tidak mempunyai banyak keserasian lintas platform (pada masa ini, kebanyakannya hanya berfungsi di Linux), dan lebih banyak ujian perlu dilakukan kerana tidak ada pelepasan stabil belum.

Walaupun begitu, ada penyedia VPN yang sudah mulai menggunakan Wireguard.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Wireguard, lihat artikel ini.

Memerlukan Perkhidmatan Dengan Pilihan Protokol VPN yang bagus?

Kami membuat anda dilindungi – CactusVPN menyediakan akses ke protokol VPN yang paling popular di sana: OpenVPN, SoftEther, IKEv2, SSTP, L2TP / IPSec dan PPTP.

Memilih protokol VPN mana yang ingin anda gunakan sangat mudah – cukup gunakan menu lungsur di aplikasi VPN kami untuk membuat pilihan anda sebelum menyambung ke salah satu pelayan kami, dan anda boleh pergi. Tidak ada proses penyediaan yang kompleks sama sekali.

Nikmati Keselamatan Dalam Talian Terlalu Terlalu

Protokol VPN kami menggunakan cipher enkripsi AES-256 untuk memastikan data peribadi dan lalu lintas Internet anda selamat dan baik.

Selain itu, kami juga menyediakan akses ke Kill Switch yang boleh dipercayai, supaya anda dapat menikmati ketenangan fikiran semasa melayari laman web dengan mengetahui bahawa lalu lintas anda tidak akan terdedah walaupun anda menghadapi masalah sambungan.

Oh, dan di atas semua itu, kami juga menerapkan dasar pembalakan yang ketat di syarikat kami, yang bermaksud anda tidak perlu bimbang tentang sesiapa di sini di CactusVPN untuk melihat apa yang anda lakukan dalam talian.

Aplikasi CactusVPN

Cubalah CactusVPN secara Percuma Pertama

Ingin memastikan perkhidmatan kami dapat memenuhi semua keperluan anda sebelum anda membuat komitmen? Tidak ada masalah – anda boleh menguji perkhidmatan VPN kami secara percuma selama 24 jam.

Dan setelah anda memilih pelan langganan dan menjadi pengguna CactusVPN, kami masih akan mendapat sokongan anda dengan jaminan pulangan wang 30 hari jika VPN tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Apakah Protokol VPN Terbaik?

Ini adalah soalan yang cukup sukar untuk dijawab – kebanyakannya kerana apa yang dianggap sebagai “protokol VPN terbaik” hanya bergantung pada apa yang anda mahu lakukan di Internet. Apa yang mungkin dianggap sebagai protokol VPN terbaik oleh beberapa orang, mungkin dilihat sebagai protokol enkripsi sub-par oleh orang lain, bagaimanapun.

Oleh itu, untuk memberi anda jawapan yang baik, kami akan melihat protokol VPN mana yang paling sesuai untuk aktiviti atau situasi dalam talian tertentu:

Apakah Protokol VPN Terbaik untuk Torrenting?

Ketika datang ke torrent dengan VPN, anda pasti memerlukan protokol VPN yang stabil, cepat, dan selamat. Jelas, pertaruhan terbaik anda adalah protokol VPN SoftEther kerana mempunyai semua ciri tersebut.

Alternatif yang baik untuk SoftEther juga adalah IKEv2 dalam kes ini. Anda juga boleh mencuba menggunakan OpenVPN UDP untuk memuat turun torrent, walaupun kami mengesyorkan hanya melakukannya jika anda menggunakan VPN yang menawarkan Kill Switch kerana tidak menawarkan kestabilan yang sempurna. Dan anda pasti tidak mahu aktiviti torrent anda terdedah sekiranya sambungan VPN anda tiba-tiba terputus.

Cadangan kami: SoftEther atau OpenVPN UDP

PENAFIAN: Kami di sini di CactusVPN tidak menggalakkan pelanggaran hak cipta dan penyaluran haram. Namun, kami memahami bahawa – bagi sesetengah orang – perkongsian fail adalah satu-satunya cara yang mungkin untuk mendapatkan akses ke hiburan (filem, rancangan TV, permainan video) dan fail kerja atau sekolah.

Apakah Protokol VPN Terpantas?

Untuk masa yang lama, PPTP dianggap sebagai pilihan masuk jika anda mencari protokol VPN cepat. Pada masa ini, ia masih merupakan protokol VPN yang sangat pantas yang sering digunakan untuk streaming kandungan geo-block. Namun, kepantasan itu datang dengan harga kekurangan penyulitan yang teruk, menjadikan anda hampir terdedah dalam talian.

Kelajuan DNS Pintar

Alternatif yang lebih baik untuk PPTP adalah SoftEther. Nampaknya, protokol VPN ini empat kali lebih cepat daripada protokol PPTP, dan tiga belas kali lebih cepat daripada protokol OpenVPN. Diduga, itu kerana SoftEther ditulis dengan mempertimbangkan kelajuan berkelajuan tinggi. Selain itu, anda juga dapat menikmati keselamatan yang tinggi dan keserasian lintas platform di banyak peranti dan sistem operasi.

Namun, jika SoftEther bukan pilihan yang sesuai untuk anda, alternatif yang baik untuk PPTP adalah IKEv2 kerana ia juga cukup pantas. Sudah tentu, anda juga boleh menggunakan PPTP jika anda mahu, tetapi perlu diingat bahawa anda mesti memastikan bahawa tidak ada data sensitif anda yang akan terancam jika anda melakukannya.

Mengenai Wireguard, nampaknya cukup cepat dari ujian yang mereka lalui di laman web mereka, tetapi tidak dapat diakses oleh kebanyakan pengguna dan kekurangan kestabilan menghalangi buat masa ini.

Cadangan kami: LembutEther

Apakah Protokol VPN Paling Selamat?

OpenVPN akan menjadi pilihan pertama kami. Ia menawarkan enkripsi 256-bit, tidak memerlukan stack IP dan operasi kernel kerana berjalan di ruang pengguna (memberikan perlindungan memori yang lebih baik), dan juga menjalankan protokol keselamatan khusus yang berdasarkan TLS dan SSL.

Anda lebih baik menggunakan penyedia VPN yang juga menawarkan Kill Switch (yang berlaku untuk protokol VPN apa pun), tetapi OpenVPN TCP cukup stabil sehingga tidak perlu ada masalah.

SoftEther adalah pilihan yang baik juga. Keselamatan yang dapat anda nikmati hampir setanding dengan perlindungan yang anda dapat dengan OpenVPN. Menggunakan SoftEther untuk keselamatan Internet terkemuka bergantung kepada anda atau tidaknya anda menggunakan protokol VPN yang lebih baru dan bukan OpenVPN lama.

IKEv2 juga merupakan pilihan yang baik jika anda menggunakan peranti BlackBerry, dan ia menyulitkan data dua kali. L2TP / IPSec melakukan itu juga dan umumnya dianggap selamat, tetapi kami tidak benar-benar mengesyorkannya melalui protokol VPN yang lain yang kami sebutkan untuk konteks tertentu ini.

Bagi Wireguard, memang benar ia adalah protokol yang selamat, tetapi masih dalam fasa percubaan sehingga sukar untuk bergantung padanya untuk keselamatan dalam talian buat masa ini.

Selain itu, SSTP juga berfungsi dengan baik. Itu hanya bergantung pada apakah Anda terganggu oleh fakta bahwa itu bukan sumber terbuka, dan hanya dikendalikan oleh Microsoft – sebuah syarikat yang telah memberikan NSA akses kepada mesej yang dienkripsi sebelum ini.

Cadangan kami: OpenVPN atau SoftEther

Apakah Protokol VPN Yang Paling Stabil?

IKEv2 adalah pilihan yang sangat baik ketika datang ke kestabilan pada peranti mudah alih kerana sebenarnya dapat menahan perubahan rangkaian.

SoftEther melakukannya dengan baik kerana ia dibuat berdasarkan idea bahawa ia akan berjalan 24/7 secara kekal setelah ia dimulakan. Kodnya ditulis sedemikian rupa untuk mengelakkan kebocoran memori dan pelbagai kerosakan. Walaupun ada yang tidak kena, SoftEther diprogramkan untuk memulakan semula secara automatik secepat mungkin.

Protokol VPN stabil lain termasuk OpenVPN (ketika menggunakan port TCP), SSTP, dan L2TP / IPSec. PPTP juga cukup stabil, tetapi ingat bahawa kadangkala dapat disekat oleh firewall dengan mudah.

Cadangan kami: IKEv2, SoftEther, atau OpenVPN TCP

Apakah Protokol VPN yang Paling Serasi Antara Platform?

PPTP nampaknya merupakan protokol VPN yang paling asli – tersedia di pelbagai sistem operasi dan peranti. Namun, perlu diingat bahawa kerana kelemahan keselamatannya, PPTP mungkin tidak lagi disokong pada peranti dan sistem operasi yang lebih baru. Contohnya, protokol VPN tidak lagi disokong secara asli pada macOS Sierra (dan versi yang lebih tinggi).

Alternatif yang baik untuk PPTP adalah L2TP / IPSec yang tersedia secara asli di banyak platform juga. IKEv2 juga merupakan pilihan yang baik – terutamanya kerana ia berfungsi pada peranti BlackBerry.

OpenVPN tidak mempunyai sokongan asli pada sistem operasi dan peranti lain, tetapi tersedia dengan mudah melalui perisian pihak ketiga seperti klien VPN.

Cadangan kami: L2TP / IPSec, OpenVPN, IKEv2, dan PPTP (buat masa ini, dan hanya jika anda pasti tidak membahayakan data berharga)

Apakah Protokol VPN termudah untuk disediakan?

Buat masa ini, PPTP nampaknya merupakan protokol VPN termudah untuk dikonfigurasikan hanya kerana dibina secara asli ke dalam begitu banyak platform. L2TP / IPSec dan IKEv2 agak mudah disediakan juga kerana alasan yang sama.

SSTP juga sangat mudah dikendalikan, walaupun hanya pada platform Windows. Dan Wireguard lebih mudah disiapkan daripada OpenVPN – sekurang-kurangnya menurut tinjauan ini, di mana penulis memerlukan masa sekitar enam jam untuk mengkonfigurasi Wireguard berbanding dengan beberapa hari untuk OpenVPN.

SoftEther tidak begitu sukar untuk disiapkan berbanding dengan OpenVPN kerana dilengkapi dengan pemasang yang mudah digunakan dan mempunyai Alat Pengurusan GUI. Tetapi berbanding dengan protokol VPN lain yang disebutkan di atas, masih ada beberapa kerja yang terlibat.

Sudah tentu, jika anda menggunakan perisian VPN pihak ketiga, anda mendapat akses mudah ke protokol VPN apa pun yang anda mahukan selagi penyedia VPN menawarkannya, dan selagi ia berfungsi pada peranti atau sistem operasi anda – kecuali SoftEther kerana anda memerlukannya untuk memasang perisiannya pada peranti anda, dan sambungkan ke pelayan penyedia VPN secara manual.

Cadangan kami: PPTP, L2TP / IPSec, atau IKEv2

Apakah Protokol VPN Intensif Sumber Paling Kurang?

Tanpa keraguan, PPTP adalah salah satu pilihan yang paling banyak sumber daya hanya kerana menawarkan enkripsi rendah seperti yang tidak memakan banyak daya CPU.

SSTP biasanya merupakan pilihan yang lebih baik, kerana ia memakan lebih sedikit sumber dan juga menawarkan keselamatan yang baik – semuanya berkat kenyataan bahawa ia sangat disatukan ke dalam platform Windows. Sekiranya anda menggunakan sistem operasi atau peranti lain, anda boleh mencuba OpenVPN dan bukan PPTP kerana dapat mengoptimumkan penggunaan daya pemprosesannya. Wireguard juga boleh menjadi alternatif yang baik jika anda pengguna Linux.

Cadangan kami: SSTP, PPTP, atau OpenVPN / Wireguard

“Jadi, Protokol VPN Mana Yang Harus Saya Gunakan?”

Sukar untuk dinyatakan – semuanya bergantung pada apa yang anda mahu lakukan di Internet. Berikut adalah senarai ringkas yang menunjukkan apa yang paling baik digunakan oleh setiap protokol VPN yang mungkin dapat membantu anda ketika membuat keputusan seperti itu:

 • PPTP paling baik digunakan apabila anda hanya mahukan akses pantas ke kandungan yang disekat geo. Sebaiknya, anda tidak boleh menggunakannya semasa anda log masuk ke akaun lain yang mengandungi maklumat sensitif (seperti akaun bank anda, misalnya).
 • L2TP / IPSec pada dasarnya adalah versi PPTP yang lebih baik, jadi anda dapat menggunakannya ketika anda ingin memuat turun torrents, mengakses kandungan yang disekat geo, dan melayari Internet dengan selamat, dan tidak keberatan kemungkinan penurunan kecepatan sambungan.
 • IKEv2 adalah pilihan yang bagus jika anda menggunakan peranti mudah alih anda (terutamanya jika ia adalah peranti BlackBerry) kerana sambungan VPN anda tetap stabil ketika beralih dari rangkaian WiFi ke rancangan data anda. Ia juga sesuai jika anda ingin mengamankan lalu lintas dalam talian anda dan menikmati kelajuan yang pantas.
 • SSTP adalah pilihan yang baik jika anda pengguna Windows, dan anda ingin menikmati keselamatan dan kelajuan dalam talian yang baik tanpa protokol menghabiskan terlalu banyak kuasa CPU anda.
 • OpenVPN harus menjadi pilihan anda jika anda mahukan sambungan dalam talian yang selamat dan stabil. Sekiranya anda berminat dengan kelajuan yang lebih baik, anda boleh menggunakan OpenVPN melalui UDP.
 • SoftEther adalah alternatif OpenVPN yang sangat baik, dan itu adalah pilihan yang tepat jika anda tidak keberatan dengan protokol VPN yang lebih baru, dan ingin menikmati sambungan yang selamat, stabil dan pantas.
 • Wireguard paling baik digunakan jika Anda pengguna Linux, dan jika anda ingin mencuba protokol VPN eksperimental yang diduga dapat memberikan pengalaman dalam talian yang lancar.

Kesimpulannya

Protokol VPN adalah sekumpulan peraturan yang digunakan untuk menegosiasikan hubungan antara klien VPN dan pelayan VPN. Pada masa ini, ini adalah protokol VPN yang kemungkinan besar anda lihat digunakan oleh penyedia VPN:

 • PPTP
 • SSTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • BukaVPN
 • LembutEther
 • Pengawal Wire

Secara amnya, OpenVPN dan SoftEther adalah protokol VPN yang ideal untuk digunakan jika anda ingin menikmati pengalaman dalam talian yang lancar, pantas, dan stabil. Wireguard juga banyak yang ditawarkan dalam hal ini, tetapi pada masa ini hanya dalam fasa eksperimen. SSTP dan IKEv2 adalah alternatif yang baik sekiranya OpenVPN dan SoftEther bukan pilihan untuk anda.

PPTP hanya boleh digunakan apabila anda memerlukan kecepatan sambungan yang cepat dan yakin privasi anda tidak akan terancam (kerana enkripsi buruk). Bagi L2TP / IPSec, lebih baik daripada PPTP dalam hal keamanan, tetapi tidak begitu cepat kerana fitur enkapsulasi ganda. Perlu diingat bahawa IKEv2 / IPSec mempunyai tahap keselamatan yang sama, tetapi jauh lebih cepat daripada L2TP / IPSec.

Sebaiknya, anda harus memilih penyedia VPN yang membolehkan anda memilih antara beberapa protokol VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map