Apa itu VPN? (Semua Yang Perlu Anda Ketahui) |


Apa itu VPN?

Secara sederhana, ini adalah perkhidmatan dalam talian yang dapat menyembunyikan alamat IP anda untuk menutupi lokasi geografi anda, dan mengenkripsi data dan lalu lintas dalam talian anda untuk melindungi mereka dari pengawasan pemerintah, pengintipan ISP, dan penjenayah siber.

Tetapi apa yang dimaksudkan dengan VPN?

Baiklah, akronim tersebut menyebutkan Virtual Private Network, yang bermaksud membolehkan anda menyiapkan rangkaian peribadi (yang tidak bersifat fizikal – oleh itu bahagian “maya”) melalui yang umum (Internet, dalam hal ini).

VPN korporat berbanding VPN Peribadi

Untuk lebih memahami apa itu VPN, anda perlu belajar membezakan VPN korporat daripada yang peribadi.

Secara ringkas, VPN peribadi adalah perkhidmatan yang ditawarkan oleh penyedia VPN – perniagaan pihak ketiga yang menawarkan fungsi VPN kepada semua jenis pengguna dalam talian. Tujuan VPN peribadi adalah untuk membantu anda – pengguna Internet rata-rata – melayari web dengan cara yang selamat, dan melewati sekatan yang anda hadapi.

Sebaliknya, VPN korporat (juga disebut VPN akses jarak jauh) adalah sambungan VPN yang dikonfigurasi oleh perniagaan besar secara dalaman. VPN korporat terutamanya mempunyai satu tujuan – memberi pekerja, pemilik, dan pihak berkepentingan mendapatkan akses jauh ke data syarikat.

Apa itu Penyedia VPN?

Penyedia VPN adalah syarikat pihak ketiga yang menawarkan sambungan VPN mereka yang terdiri daripada aplikasi, enkripsi, protokol, dan pelayan sebagai perkhidmatan. Anda biasanya harus mendapatkan langganan, tetapi sebilangan penyedia boleh menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyedia VPN, ikuti pautan ini.

Bagaimana VPN berfungsi?

Sederhananya, pada saat anda menjalankan klien VPN dan memulakan sambungan ke pelayan VPN, klien akan mula mengenkripsi semua lalu lintas yang anda hantar ke pelayan. Setelah pelanggan membuat sambungan ke pelayan, alamat IP anda diganti dengan alamat pelayan.

Bagaimana rajah berfungsi VPN

Selepas itu, pelayan menyahsulitkan semua data yang diterimanya dari anda, dan meneruskan permintaan sambungan anda ke laman web yang ingin anda akses. Setelah pelayan menerima data yang diminta (seperti halaman web), ia menyulitkannya, dan meneruskannya kepada klien. Apabila pelanggan VPN pada peranti anda akhirnya menerima lalu lintas, ia menyahsulitkannya untuk anda.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN berfungsi? Inilah panduan yang kami tulis mengenai topik tersebut.

Apa itu Pelayan VPN?

Pelayan VPN adalah peranti fizikal atau maya yang digunakan penyedia VPN untuk menyampaikan perkhidmatan mereka kepada pengguna. Mereka berjaya melakukannya dengan memasang perisian VPN di pelayan. Beberapa penyedia mempunyai pelayan fizikal mereka sendiri, tetapi kebanyakan mereka menyewa pelayan keselamatan tinggi dari pusat data yang boleh dipercayai. Pelayan VPN fizikal sedikit lebih popular daripada pelayan maya, tetapi mereka sama selamat selagi dikonfigurasikan dengan betul.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelayan VPN dan cara mereka berfungsi, baca artikel ini.

Apa itu Pelanggan VPN?

Klien VPN adalah perisian yang anda pasang pada perangkat Anda, dan digunakan untuk memulai sambungan ke pelayan VPN. Mereka bertanggung jawab untuk menyulitkan lalu lintas yang anda hantar ke pelayan, dan mendekripsi semua data yang anda terima dari pelayan. Sebilangan besar klien VPN juga mempunyai fungsi tambahan – seperti membiarkan anda beralih antara protokol VPN, memilih port yang berbeza, dan menghidupkan atau mematikan ciri tambahan (seperti Kill Switch).

Penting untuk membezakan antara klien VPN terbina dalam dan klien pihak ketiga. Yang pertama adalah perisian asli yang telah dikonfigurasi sebelumnya pada sistem operasi anda (seperti klien Windows 10 VPN). Yang terakhir adalah aplikasi yang anda dapat dari penyedia VPN pihak ketiga.

Sebagai contoh, berikut adalah rupa aplikasi CactusVPN:

Aplikasi CactusVPN

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai klien VPN, ikuti pautan ini.

Apa itu Protokol VPN?

Protokol VPN adalah sekumpulan arahan dan peraturan yang digunakan penyedia VPN untuk memastikan sambungan yang dinikmati pengguna mereka stabil dan selamat. Seberapa kuat protokol akan mempengaruhi seberapa selamat sambungan VPN.

Apa itu VPN Tunneling dan Bagaimana Ia Berfungsi

Terowong VPN hanyalah sambungan yang dienkripsi antara peranti anda dan Internet yang disediakan oleh perkhidmatan VPN untuk anda. Mengenai bagaimana terowong VPN berfungsi, pada dasarnya merangkumi lalu lintas anda dalam paket data yang dienkripsi. Itu bermaksud “terowong” adalah lapisan VPN penyulitan yang ditambahkan pada sambungan anda. Juga, VPN menggunakan protokol tunneling (dikenal sebagai protokol VPN) untuk mengkonfigurasi dan mengoptimumkan sambungan lebih lanjut.

Apa itu Penyulitan VPN?

Penyulitan VPN adalah bagaimana perkhidmatan VPN mengubah lalu lintas dan data anda (yang dapat dilihat oleh siapa saja) menjadi format yang tidak dapat dibaca. Setelah dienkripsi, hanya pelayan VPN dan pelanggan yang dapat menyahsulitkan maklumat tersebut.

Jadi Apa Yang Dilakukan VPN, Sebenarnya?

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu VPN, inilah masanya untuk melihat apa yang sebenarnya boleh dilakukan untuk anda.

Berikut adalah faedah utama yang dapat anda nikmati semasa menggunakan VPN:

 1. Anda akan mendapat peningkatan keselamatan dalam talian. Oleh itu, anda tidak perlu lagi bimbang tentang penjenayah siber yang memerhatikan apa yang anda lakukan dan mencuri data anda.
 2. Anda akan berjaya memintas sekatan yang anda hadapi – firewall dan geo-block – kerana VPN akan menyembunyikan alamat IP anda.
 3. Dengan VPN, anda akan dapat dengan ketara mengukuhkan privasi Internet anda dengan memastikan ISP anda, agensi pengawasan kerajaan, dan pengiklan tidak dapat memantau kebiasaan dalam talian anda.

mengapa orang menggunakan vpn

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai kelebihan menggunakan VPN, lihat panduan mendalam kami.

Mengenai ketika menggunakan VPN, salah satu situasi berikut memadai:

 • Bila-bila masa anda tidak dapat mengakses laman web kerana tidak tersedia di kawasan anda.
 • Apabila kerajaan anda memutuskan untuk menapis kandungan dalam talian tertentu.
 • Semasa anda bekerja, dan tidak dapat menyambung ke laman web tertentu kerana firewall menghalangnya.
 • Setiap kali anda mengakses web di rangkaian WiFi awam tanpa jaminan.
 • Semasa anda melancong ke luar negara, dan tidak dapat menonton kandungan dari negara asal anda.
 • Apabila anda memuat turun torrents.
 • Setiap kali anda bermain permainan video dalam talian.
 • Bila-bila masa anda mahu meningkatkan usaha SEO anda.
 • Setiap kali anda ingin memintas diskriminasi harga dalam talian.
 • Apabila anda ingin menyembunyikan jejak kaki digital anda hingga tahap tertentu.

Inilah Apa VPN Tidak Akan Membantu Anda

Seperti jenis perkhidmatan apa pun, VPN mempunyai batasannya. Penting untuk mengetahui tentang mereka kerana anda akan lebih senang menentukan apakah ini adalah perkhidmatan yang tepat untuk anda. Oleh itu, inilah yang tidak boleh anda harapkan daripada perkhidmatan VPN untuk anda:

 • Lindungi anda dari undang-undang – Kami sama sekali tidak mengatakan bahawa anda adalah penjenayah atau semacamnya, tetapi anda harus memahami bahawa anda tidak boleh menggunakan VPN untuk melakukan perkara yang mungkin menyalahi undang-undang di negara anda (seperti terlibat dalam gangguan atau buli dalam talian, misalnya ). Juga, ingatlah bahawa bergantung pada undang-undang negara di mana penyedia VPN berada, pihak berkuasa pemerintah mungkin dapat secara sah memaksa penyedia untuk berkongsi data pengguna dengan mereka.
 • Jauhkan anda dari malware dan virus – VPN tidak dirancang untuk melindungi peranti dan sistem operasi anda daripada malware dan jangkitan virus. Itulah sebabnya anda harus selalu menggunakan penyelesaian antivirus / antimalware yang boleh dipercayai di samping perkhidmatan VPN.
 • Jadikan anda 100% tanpa nama dalam talian – VPN dapat mengenkripsi banyak data dan lalu lintas dalam talian anda, ya, tetapi tidak dapat membuatnya seolah-olah anda “tidak kelihatan” di web. Perkhidmatan ini tidak dapat menghalang laman web meletakkan kuki pada peranti anda, mengetahui jenis perangkat atau resolusi desktop yang anda miliki, atau melihat jenis GPU yang anda miliki atau sistem operasi apa yang anda jalankan.

Betapa Selamatnya VPN?

Itu bukan soalan mudah untuk dijawab. Jawapan sebenar adalah “Itu bergantung.”

Pada apa? Baiklah, apa jenis standard penyulitan atau protokol VPN yang digunakan penyedia VPN, untuk satu. Contohnya, VPN yang hanya menawarkan sambungan PPTP tidak selamat sama sekali kerana trafik PPTP dapat disekat oleh NSA.

Selain itu, berapa banyak data pengguna log penyedia VPN juga penting. Begitu juga negara tempat mereka beribu pejabat. Bagaimanapun, jika penyedia tinggal di negara di mana mereka secara sah dipaksa untuk berkongsi data pengguna dengan pemerintah (seperti Rusia), anda mungkin tidak dapat menikmati tahap privasi Internet apa pun.

Secara keseluruhan, kaedah terbaik untuk mengetahui bahawa VPN selamat digunakan adalah jika penyedia:

 • Menggunakan penyulitan yang kuat (seperti cipher AES 128/256-bit).
 • Menggunakan protokol selamat – seperti OpenVPN, SoftEther, dan IKEv2.
 • Menjelaskan bahawa mereka tidak mencatat data pengguna.
 • Mempunyai markas besarnya di negara yang memiliki undang-undang berpusat pada privasi yang kuat, atau bukan merupakan bagian dari perjanjian intelijen perkongsian data (seperti Gibraltar, Switzerland, atau Moldova).
 • Menawarkan Kill Switch, yang memastikan lalu lintas anda dimatikan jika sambungan VPN anda terputus.

Adakah VPN sah?

Di kebanyakan negara di seluruh dunia, menggunakan perkhidmatan VPN adalah sah. Anda boleh memuat turun dan memasang klien VPN dengan bebas pada peranti anda, dan menggunakannya untuk melindungi sambungan anda dan membuka blokir kandungan Internet.

Adakah VPN Sah?

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian. Di negara-negara berikut, menggunakan VPN melanggar undang-undang, atau Anda hanya dapat menggunakan layanan VPN yang disetujui oleh pemerintah:

 • China
 • Rusia
 • Oman
 • UAE
 • Iran
 • Iraq
 • Turki
 • Belarus
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Korea Utara
 • Mesir

Sudah tentu, hanya kerana penggunaan VPN bertentangan dengan undang-undang atau diatur di negara-negara tersebut tidak bermaksud pengguna dalam talian tidak mencari cara untuk menghindari batasan pemerintah, dan menggunakan VPN secara bebas pula.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini, sila baca artikel ini.

Cara Memperoleh VPN

Mendapatkan VPN cukup mudah. Yang perlu anda lakukan hanyalah mencari penyedia yang anda suka, memilih salah satu rancangan langganan mereka, dan membuat akaun. Setelah selesai, yang tinggal hanyalah memuat turun dan memasang aplikasi VPN penyedia.

Berapa Kos VPN?

Perkhidmatan VPN berharga $ 4- $ 5 sebulan hingga $ 12- $ 13 sebulan. Biasanya, semakin banyak pelayan, ciri, perkhidmatan tambahan, dan aplikasi serasi lintas platform yang ditawarkan oleh penyedia, semakin banyak mereka perlu mengenakan bayaran setiap bulan untuk menampung kos.

Anda secara amnya boleh mendapat potongan harga yang lumayan jika anda memilih langganan tahunan atau suku tahunan – seperti membayar hanya $ 4 sebulan dan bukannya $ 7.

Cara Memilih VPN – Bendera Merah untuk Diperhatikan

Memilih penyedia VPN yang betul semuanya bergantung pada pilihan anda. Namun, berikut adalah beberapa bendera merah yang akan membantu anda menyaring penyedia yang tidak baik:

 • Had data terhad, pendikit lebar jalur, atau jenis had lebar dan had kelajuan.
 • Segala jenis data log – terutamanya jika ia merangkumi log penggunaan.
 • Sokongan pelanggan terhad, atau tidak ada kaedah langsung untuk menghubungi pasukan sokongan sekiranya ada yang tidak kena.
 • Kekurangan enkripsi yang betul, dan akses ke protokol yang lemah (PPTP, L2TP) sahaja.
 • Kehadiran iklan di pelanggan.
 • Apa-apa jenis had mengenai berapa banyak pelayan yang boleh anda sambungkan, atau seberapa kerap anda boleh menukar pelayan.
 • Kurangnya tempoh tutorial percuma, atau jaminan wang dikembalikan.

Memerlukan Perkhidmatan VPN yang Boleh dipercayai?

Kami memberi anda perlindungan – CactusVPN menawarkan VPN kelas atas yang mempunyai penyulitan kelas tentera, sokongan 24/7, Suis Kill, pelayan berkelajuan tinggi 28+ dengan lebar jalur tanpa had, dan hingga enam protokol VPN untuk dipilih. Terlebih lagi, kami tidak mencatat data anda dan perkhidmatan kami berfungsi di pelbagai platform.

KaktusVPN

Dan sekiranya anda ingin mencuba cara lain untuk menyahsekat laman web, kami juga menawarkan perkhidmatan Smart DNS yang membuka blokir 300+ laman web untuk anda. Itu, dan semua pelayan VPN kami berganda sebagai pelayan proksi.

Cubalah Perkhidmatan Kami dengan Percuma Pertama

Betul – kami menawarkan percubaan 24 jam percuma untuk perkhidmatan kami. Tidak perlu butiran kad kredit, dan anda mendapat semua ciri.

Dan setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, kami masih akan mendapat jaminan wang jaminan 30 hari.

“Bagaimana saya mendapatkan VPN secara percuma?”

Anda hanya perlu memilih penyedia VPN percuma. Namun, anda harus tahu bahawa VPN percuma jauh lebih berisiko daripada VPN berbayar. Anda boleh mencuri lebar jalur anda, peranti anda dijangkiti perisian hasad, dan banyak lagi.

Secara keseluruhan, cara terbaik untuk mendapatkan pengalaman VPN percuma adalah memilih penyedia yang menawarkan tempoh percubaan percuma. Dengan cara itu, anda boleh menguji perkhidmatan sebelum membuat pembayaran.

“Bolehkah Saya Mempelajari Cara Menyiapkan VPN Saya Sendiri?”

Ya, anda boleh jika anda mempunyai kesabaran. Pertama, anda perlu mendapatkan pelayan. Anda boleh menyewa yang khusus dari pusat data. Bergantung pada keperluan anda, anda mungkin membayar antara $ 15 hingga $ 100 sebulan untuknya. Anda harus memilih pelayan maya kerana biasanya lebih murah.

Ciri VPN

Selepas itu, anda boleh mencuba menggunakan skrip VPN sumber terbuka untuk memasang pergantungan pada peranti anda. Arahan pemasangan boleh didapati di sini. Lebih senang menggunakan Algo VPN kerana mengautomasikan proses pemasangan VPN. Selain itu, jika anda menggunakan DigitalOcean, skrip bahkan akan membuat dan mengkonfigurasi pelayan untuk anda kerana Algo VPN menggunakan API platform.

Sebagai alternatif, anda boleh mencuba menggunakan SoftEther VPN atau OpenVPN untuk mengatur dan mengkonfigurasi sambungan anda.

Namun, anda harus tahu bahawa menyiapkan VPN anda sendiri mempunyai kekurangannya:

 • Menyiapkan VPN sendiri boleh menjadi sangat sukar jika anda tidak mahir dalam teknologi (walaupun dengan VPN Algo yang mesra pengguna). Dan jika anda cuba mengkonfigurasi sambungan OpenVPN atau SoftEther, perkara akan menjadi lebih rumit.
 • Anda mesti menghadapi batasan ketika mahu menyahsekat kandungan. Lagipun, anda tidak akan mendapat akses ke puluhan pelayan dari seluruh dunia. Anda tentu dapat menyewa lebih banyak pelayan dari pelbagai kawasan, tetapi ia dapat dengan cepat.

Oleh kerana anda akan menjadi pengguna utama di alamat IP pelayan anda, anda tidak akan mendapat faedah VPN yang berpusat pada privasi yang sama dengan alamat IP yang dikongsi.

Cara Menggunakan VPN

Menggunakan VPN sangat mudah.

 1. Pertama, anda perlu membuat akaun dengan penyedia VPN atau mendapatkan pelayan khusus anda sendiri.
 2. Selepas itu, anda hanya perlu memuat turun dan memasang klien VPN, menjalankannya, dan menyambung ke pelayan VPN pilihan anda (atau pelayan anda sendiri).
 3. Itu sahaja – setelah pelanggan membuat sambungan ke pelayan, anda boleh pergi.

Bergantung pada penyedia VPN, anda mungkin dapat mengubah tetapan sambungan anda sebelum menyambung ke pelayan VPN – seperti memilih protokol VPN mana yang akan digunakan, jika anda ingin menggunakan perlindungan kebocoran DNS, dan sama ada anda mahukan fitur seperti Suis Bunuh dan Auto-Reconnect dihidupkan. Itu hanya beberapa contoh – terdapat banyak ciri lain yang dapat anda atur semasa menggunakan klien VPN.

Platform Apa yang Diusahakan oleh VPN?

VPN cukup fleksibel dalam hal keserasian lintas platform. Mereka berfungsi di platform yang paling popular, seperti Windows, macOS, iOS dan Android. Walau bagaimanapun, sambungan VPN biasanya dapat diatur atau dipasang di platform lain, seperti:

 • Pengedaran Linux (seperti Ubuntu)
 • TV Android
 • TV Api Amazon
 • Penyemak Imbas (Firefox, Google Chrome)
 • Telefon Windows
 • Kotak Boxee
 • Buku Chrome
 • FreeBSD
 • Solaris
 • e-pembaca (seperti Kindle Fire)
 • BlackBerry
 • Sinologi NAS

Beberapa platform tidak menawarkan sokongan asli untuk VPN. Sebagai contoh, anda tidak dapat langsung membuat sambungan VPN di konsol PlayStation, beberapa jenis TV pintar, atau set-top box. Dalam situasi tersebut, anda perlu mengkonfigurasi sambungan VPN pada penghala anda. Dengan begitu, setiap peranti yang disambungkan ke web yang anda miliki di rumah anda akan menggunakan sambungan VPN setiap kali ia mengakses Internet melalui penghala anda.

Anda boleh mendapatkan penghala VPN luar kotak, tetapi harganya cukup mahal. Pilihan terbaik adalah dengan mendapatkan penghala yang berkelip, atau mem-flash firmware penghala anda, dan menyiapkan perkhidmatan VPN anda setelah itu. Prosesnya boleh menjadi agak rumit, tetapi jika penyedia anda menawarkan tutorial langkah demi langkah, ini tidaklah terlalu sukar.

“Bagaimana saya tahu jika VPN saya berfungsi?”

Cara termudah untuk menguji sama ada sambungan VPN anda berfungsi atau tidak adalah dengan menggunakan alat pengesanan IP kita sendiri. Akses laman web semasa anda tersambung ke pelayan VPN, dan lihat alamat IP mana yang ditampilkan – alamat sebenar anda, atau alamat pelayan.

Uji Kebocoran IP

Untuk lebih teliti, anda boleh mencuba alat berikut:

 • IPLEAK.NET – Uji apakah IP anda bocor ketika anda menggunakan VPN.
 • DNSLeakTest – Lihat apakah sambungan VPN anda mengalami kebocoran DNS atau tidak.
 • Ujian Kebocoran WebRTC – Pastikan sambungan VPN anda tidak terdedah kepada kebocoran WebRTC.

Untuk panduan yang lebih mendalam mengenai cara memastikan VPN anda berfungsi dengan baik, ikuti pautan ini.

“Mengapa Sambungan VPN Saya Lambat?”

Penting untuk memahami bahawa VPN dapat melambatkan kelajuan dalam talian anda. Itu kebanyakannya berlaku kerana penyulitan VPN – terutamanya jika ia sangat kuat. Seberapa kuat CPU anda, seberapa jauh anda dari pelayan yang anda gunakan, dan seberapa cepat kelajuan Internet asal anda juga menyumbang kepada seberapa banyak VPN dapat memperlambat kelajuan anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini, lihat panduan ini.

Sekiranya Anda Menggunakan VPN Semasa Mengalir?

Kami telah menyatakan bahawa anda boleh menggunakan VPN semasa memuat turun torrents, tetapi berikut adalah sebab utama idea yang baik untuk melakukannya:

 • Ini dapat membuat anda selamat dari pemberitahuan DMCA, dan menghentikan perkhidmatan ISP anda.
 • Mengalir dengan VPN melindungi privasi anda daripada pengguna Swarm yang lain (jumlah pengunggah / pengunduh di torrent) kerana mereka tidak dapat melihat alamat IP sebenar anda.
 • Ia sangat berguna ketika dalam perjalanan. Hotel mungkin menendang anda dari jaringan jika mereka menangkap anda menjalankan klien torrent atau memuat turun torrent, jadi menggunakan VPN dapat membantu anda tetap berada di bawah radar.

PENAFIAN: Kami di sini di CactusVPN tidak mendorong atau menyokong pelanggaran hak cipta dan penderitaan haram. Tetapi kita sedar bahawa banyak orang di seluruh dunia hanya dapat memperoleh fail hiburan, sekolah dan kerja, atau perisian yang mereka perlukan melalui torrenting.

“Apa yang dilihat oleh ISP saya ketika saya menggunakan perkhidmatan VPN?”

Pada asasnya, selagi anda menggunakan perkhidmatan VPN yang menawarkan penyulitan yang kuat, ISP anda tidak akan dapat melihat apa yang anda lakukan di Internet. Mereka tidak akan mengetahui laman web apa yang anda akses, fail apa yang anda muat turun, atau video apa yang anda tonton. Mereka hanya akan melihat omong kosong tulen.

Pengawasan

Satu-satunya perkara yang mungkin dilihat oleh ISP anda adalah:

 • Fakta bahawa anda disambungkan ke VPN. Data mereka tidak memberitahu mereka secara langsung, tetapi mereka dapat meneka berdasarkan fakta bahawa lalu lintas anda disulitkan.
 • Masa sambungan VPN anda.
 • Alamat IP pelayan VPN yang anda sambungkan.
 • Jumlah data yang anda hantar dan terima, tetapi bukan data apa.

Itulah sebabnya mengapa banyak orang menggunakan VPN untuk memintas throttling lebar jalur ISP.

Mengapa Netflix Menyekat Perkhidmatan VPN?

Netflix telah berusaha untuk menyekat perkhidmatan VPN sejak 2016. Usahanya agak berjaya kerana platform berjaya menyenarai hitam beberapa penyedia.

Mengapa Netflix terlalu fokus pada VPN? Ini kerana platform tidak memiliki hak cipta untuk semua kandungan yang dipaparkan. Juga, untuk menyiarkan rancangan dan filem di seluruh dunia, Netflix dan pemegang hak cipta perlu membeli hak pelesenan. Dan itu boleh menjadi sangat mahal, jadi tidak hairanlah Netflix dan pemilik kandungan yang dipaparkannya tidak mahu kandungan AS tersedia untuk seluruh dunia.

Jadi, Netflix menyekat VPN pada dasarnya adalah usaha syarikat untuk menghormati semua perjanjian pelesenan yang ada pada studio dan rangkaian rancangan filem dan TV.

netflix di luar negara

Bagaimana Netflix berjaya menyekat beberapa VPN? Secara sederhana, ia menggunakan kaedah pengesanan lanjutan untuk mengendus pengguna VPN. Oleh kerana banyak penyedia menawarkan alamat IP yang dikongsi, platform dapat melihat apakah banyak data dan permintaan berasal dari satu alamat tertentu. Setelah pelayan Netflix mengetahui bahawa alamat IP milik penyedia VPN, ia menyekatnya secara hitam.

Kadang kala, Netflix mungkin menyekat alamat IP secara besar-besaran kerana sebilangan penyedia VPN membelinya dengan cara itu. Namun, perkara itu sering berlaku kerana platform akhirnya dapat menyekat alamat IP individu milik pengguna mereka.

Sudah tentu, itu tidak bermaksud bahawa semua penyedia VPN Netflix berjaya menyekat tetap seperti itu. Banyak penyedia sentiasa membuat penyelesaian, jadi tidak seperti Netflix selalu tidak dapat diakses oleh pengguna VPN.

Tetapi jika anda benar-benar ingin memastikan anda mempunyai akses tanpa gangguan ke Netflix, anda harus memilih penyedia yang tidak hanya menawarkan perkhidmatan VPN, tetapi juga perkhidmatan proksi dan Smart DNS. Dengan cara itu, anda mempunyai banyak cara untuk menyahsekat Netflix. Dan jika Netflix tiba-tiba menyekat sebarang perkhidmatan, anda akan mempunyai rancangan sandaran (atau dua).

Apa itu Sokongan VPN Berganda?

Sokongan VPN berganda bermaksud penyedia membenarkan anda menggunakan dua pelayan VPN pada masa yang sama. Pada asasnya, lalu lintas dan data anda diamankan dua kali – sekali oleh pelayan VPN pertama, dan lain kali oleh pelayan kedua.

Sebilangan pengguna dalam talian lebih suka jenis sambungan VPN ini kerana ia menawarkan privasi yang ditingkatkan (pelayan kedua tidak akan mengetahui alamat IP sebenar anda), dan keselamatan yang lebih baik (dengan setiap sambungan, lapisan penyulitan lain ditambahkan).

Walau bagaimanapun, VPN berganda sangat mengenakan kelajuan dalam talian dan memori sistem anda. Cukup mudah untuk berakhir dengan kelajuan sambungan yang perlahan jika sambungan tidak dikonfigurasi dengan betul, dan jika lebar jalur dan CPU anda tidak dapat mengatasinya.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai VPN berganda, VPN multihop, dan rangkaian VPN? Lihat panduan ini.

Apa itu VPN? Garisan bawah

Jadi, apa itu VPN?

Untuk mempermudahnya, ini adalah perkhidmatan yang membantu anda menyembunyikan alamat IP anda, dan melindungi lalu lintas dan data dalam talian anda. Ia lebih daripada itu, tentu saja, tetapi itulah idea utamanya.

Kami telah berusaha menjawab semua soalan yang relevan yang dapat kami fikirkan dalam artikel ini. Tetapi jika ada perkara lain yang ingin anda pelajari mengenai VPN, beritahu kami di komen, dan kami akan cuba menjawab secepat mungkin.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map