Apakah Identiti Dalam Talian & Bagaimana Anda Melindunginya? |


Apa itu Identiti Dalam Talian?

Identiti dalam talian boleh berupa apa sahaja dari profil media sosial atau akaun forum hingga watak permainan video atau keranjang belanja. Pada dasarnya, ia boleh menjadi identiti sosial yang dikaitkan dengan komuniti dalam talian, atau hanya akaun atau data sederhana yang dikaitkan dengan perkhidmatan dalam talian.

Sekiranya anda mencari definisi yang lebih tepat dan spesifik mengenai identiti dalam talian, maka berikut: Sebilangan kecil maklumat (tidak kira seberapa kecil) yang dapat ditemui mengenai seseorang di Internet.

Ini bermaksud bahawa identiti Internet boleh terdiri daripada perkara-perkara seperti:

 • Kelayakan log masuk
 • Urus niaga dalam talian
 • Aktiviti carian dalam talian
 • Sejarah perubatan
 • Tarikh lahir
 • Sejarah penyemakan imbas

Adakah Melindungi Identiti Dalam Talian Anda Penting?

Pasti. Sebenarnya, terlalu sedikit orang yang menyedari betapa perlunya mengambil serius identiti Internet anda jika anda ingin melindungi privasi anda di web.

Yang diperlukan adalah sedikit ceroboh, dan maklumat peribadi anda (nama, alamat fizikal, alamat IP, nombor telefon, dan banyak lagi) akan berakhir di tangan yang salah. Dan ya, terdapat banyak orang, perniagaan, dan organisasi yang berminat dengan identiti dalam talian anda.

Siapa Mengikut Identiti Dalam Talian Anda?

Beberapa entiti yang berminat dengan data peribadi anda, identiti, lalu lintas web, tabiat penggunaan Internet, dan maklumat sensitif lain termasuk:

 • ISP anda
 • Penggodam
 • Pengiklan
 • Agensi pengawasan kerajaan
 • Pihak berkuasa
 • Enjin carian dan platform media sosial
 • Sebarang laman web lain yang anda lawati
 • Segala macam perniagaan

Benar, sebilangan entiti tersebut dibenarkan secara sah untuk mengumpulkan data anda. Dalam kes-kes tertentu, anda sendiri memberikan persetujuan untuk perkara itu berlaku. Namun, ia masih berwarna kelabu.

Tentu, anda mungkin bersetuju untuk berkongsi beberapa maklumat peribadi dengan Facebook, misalnya, dan mungkin tidak keberatan bahawa mereka membagikannya dengan pengiklan, tetapi tidak dihujani dengan iklan “diperibadikan” akhirnya merasa terlalu menjengkelkan, mengganggu, dan sedikit menyeramkan? Lagi pula, anda berhak melindungi privasi dan identiti dalam talian anda.

Bagaimana Maklumat dan Data Peribadi Anda Digunakan?

Orang / Organisasi yang berminat dengan maklumat dan data peribadi anda mungkin mempunyai niat yang berbeza, dan tidak ada yang benar-benar memihak kepada anda. Sayangnya, dengan cara Internet berfungsi secara keseluruhan, sebenarnya tidak ada konsep hak privasi dan privasi yang jelas.

“Apa maksud awak? Bagaimana dengan Dasar Privasi dan undang-undang privasi? “

Kami tidak mengatakan bahawa itu bukan satu perkara atau bahawa mereka tidak mencapai apa-apa, tetapi memikirkannya dengan cara ini: Laman web masih dapat melihat apa yang anda cari di laman web lain, pengiklan dapat melihat bagaimana anda bertindak balas terhadap pelbagai jenis iklan , dan mereka bahkan dapat membina profil berdasarkan kebiasaan dalam talian anda (ya, itu sah), dan ISP dapat melihat semua yang anda lakukan dalam talian.

Lindungi Identiti

Benar, semua tindakan itu mempunyai tujuan (sama ada itu memberikan anda perkhidmatan yang mudah atau cuba menjual produk yang mungkin anda perlukan), tetapi lebih sukar dan lebih sukar untuk tidak merasakan hak privasi anda menjadi sandaran kepada semua itu, bukan?

Cuba fikirkan apa yang ingin dilakukan oleh pelbagai entiti dengan data peribadi anda, dan bagaimana mereka mengumpulkannya:

 • ISP sebenarnya boleh menjual data anda kepada pengiklan untuk keuntungan (sekurang-kurangnya di AS), dan mesti membaginya dengan agensi pengawasan kerajaan atau pihak berkuasa. Walaupun kita menganggap mereka tidak melakukan itu, mereka masih dapat mengesan identiti dan kebiasaan dalam talian anda, dan melancarkan lebar jalur anda setiap kali mereka mahu “meyakinkan” anda untuk membayar langganan atau rancangan data yang lebih mahal.
 • Kerajaan dan agensi pengawasan suka memantau semuanya anda buat dalam talian. Mereka mendakwa mereka melakukannya untuk memerangi keganasan dan jenayah, tetapi cara mereka melakukannya adalah tidak sah. Edward Snowden sudah menunjukkan kepada kita bahawa agensi kerajaan mengintip warganegara sendiri dan melanggar banyak undang-undang yang bertujuan untuk melindungi privasi individu.
 • Enjin carian mengumpulkan senarai yang mengandungi banyak data mengenai identiti dalam talian anda, termasuk perkara seperti jantina, lokasi geografi, nombor telefon, ideologi politik dan agama, masalah kewangan dan kesihatan, dan lain-lain. Lebih-lebih lagi, enjin carian juga tidak mempunyai masalah untuk berkongsi maklumat semacam itu dengan pengiklan untuk mendapatkan keuntungan.
 • Pengiklan suka mengetahui semua perkara mengenai aktiviti dalam talian anda, trafik web, tabiat membeli-belah, dan pilihan peribadi anda sehingga mereka dapat menghantar iklan yang disasarkan dengan cara anda. Perkataan “privasi” nampaknya tidak ada dalam kamus mereka.
 • Laman web menggunakan kuki untuk mengesan aktiviti anda dan trafik dalam talian untuk memberi anda “pengalaman yang diperibadikan”. Walaupun itu mudah, itu juga bermaksud mereka akan mencatat banyak data yang dikaitkan dengan identiti dalam talian anda – maklumat yang boleh berakhir di tangan pengiklan atau penjenayah siber sekiranya berlaku kebocoran data atau pelanggaran privasi.
 • Bercakap mengenai penggodam, mereka tergila-gila dengan data peribadi anda kerana ia dapat membantu mereka mengakses akaun bank, kad kredit, profil sosial anda, dan hampir semua yang anda ada. Mereka bahkan boleh mendapatkan pinjaman atas nama anda dan merosakkan penilaian kredit anda dan juga kehidupan anda.

Mengingat semua itu, ada lebih dari cukup alasan untuk belajar bagaimana melindungi persona dalam talian anda.

Cara Melindungi Identiti Dalam Talian Anda?

Walaupun keadaannya kelihatan suram, tidak sukar untuk melindungi data peribadi dan identiti dalam talian anda. Yang harus anda lakukan adalah mengikuti petua ini, dan anda akan dapat menikmati lapisan privasi dan keselamatan tambahan:

1. Gunakan Kata Laluan yang Kuat

Gunakan nombor, huruf, dan watak khas untuk menjadikan kata laluan kuat dan sukar ditebak. Jangan gunakan perkara yang jelas seperti tarikh lahir atau nama anjing anda sebagai kata laluan.

Jelas sekali, jangan berkongsi kata laluan anda dengan orang lain, dan jangan tulis kata laluan anda dalam teks biasa. Anda boleh menggunakan perisian yang dienkripsi seperti, KeePass / KeePassXC, Bitwarden, LessPass untuk menyimpan beberapa kata laluan.

Untuk lebih banyak nasihat, lihat panduan kami mengenai cara membuat kata laluan yang kuat.

2. Buat Alamat E-mel Sekunder

Lebih baik tidak menggunakan alamat e-mel mel anda untuk perkara seperti kumpulan berita, permainan video, dan forum. Anda hanya perlu berkongsi alamat e-mel utama anda dengan orang yang anda kenali secara peribadi.

Sebaik-baiknya, anda harus berhasrat menggunakan perkhidmatan e-mel yang berorientasikan anonim atau disulitkan seperti ProtonMail atau Tutanota. Sekiranya anda terjebak dengan Gmail atau lebih suka menggunakannya, pastikan anda menggunakan peluasan ini untuk mengenkripsi e-mel dan lampiran anda.

3. Jangan Terlibat dengan Spam Mail

Sekiranya anda mendapat e-mel spam, jangan balasnya, klik pada pautan mana pun, atau buka / muat turun lampiran apa pun. Anda mungkin diarahkan ke laman web pancingan data atau terdedah kepada jangkitan malware.

Juga, jangan klik pada butang berhenti berlangganan kerana, dengan cara ini, spammer akan mengetahui bahawa itu adalah alamat e-mel yang sah. Masukkan e-mel tersebut ke dalam folder spam atau hapuskannya.

Kami sebenarnya mempunyai artikel di mana anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai spam dan cara menghentikannya.

4. Gunakan Perkhidmatan VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

VPN adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk melindungi identiti dalam talian anda dengan lebih baik dengan mengamankan data peribadi anda di Internet, melindungi lalu lintas dalam talian anda, dan menjaga pengawasan dalam talian. Semua itu dicapai dengan menggunakan enkripsi yang kuat yang menghalang siapa pun (agensi pengawasan kerajaan, ISP, dan bahkan penjenayah siber) daripada melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Ya, walaupun pada rangkaian WiFi tanpa jaminan.

Sembunyikan Identiti

Selain itu, VPN juga dapat menutupi alamat IP sebenar anda, dengan berkesan memastikan bahawa tidak ada laman web yang dapat menjejaki lokasi geografi sebenar anda – apatah lagi tidak ada yang dapat mencatat data berharga yang berkaitan dengan alamat IP anda.

Mengenai cara mendapatkan VPN, mereka ditawarkan oleh penyedia pihak ketiga yang biasanya mempunyai aplikasi VPN serasi lintas platform.

Perlukan VPN yang Boleh dipercayai? CactusVPN Telah Melindungi Anda!

Perkhidmatan VPN kami lebih mampu melindungi identiti dalam talian anda. Kami menggunakan enkripsi AES yang terkemuka di industri untuk mengamankan semua data dan trafik Internet anda untuk memastikan pengalaman menyemak imbas anda sebagaimana mestinya – selamat dan peribadi.

Lebih-lebih lagi, pelayan berkelajuan tinggi kami menggunakan teknologi IP bersama, yang bermaksud tidak mungkin alamat IP pelayan kami dapat dikesan kembali kepada anda.

Dan jangan risau – kami tidak mencatat sebarang data anda. Kami mempunyai polisi tanpa log yang ketat. Oh, CactusVPN juga dilengkapi dengan Killswitch untuk memastikan identiti dalam talian anda tidak pernah terdedah – bahkan ketika anda menghadapi masalah sambungan.

Aplikasi CactusVPN

Masih tidak yakin? Tidak ada masalah – kami menawarkan percubaan 24 jam percuma, jadi anda dapat melihat apakah perkhidmatan VPN kami dapat memenuhi semua keperluan anda sebelum memilih langganan. Walaupun anda memilih pelan, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

5. Gunakan Perisian Antivirus yang Boleh dipercayai

Cara lain yang baik untuk melindungi identiti Internet anda daripada ancaman dalam talian adalah dengan menggunakan perisian antivirus / antimalware yang kuat. Ingatlah untuk terus memperbarui, dan menggunakannya di samping VPN.

Kami secara peribadi mengesyorkan Malwarebytes dan ESET.

6. Hanya Beli Dari Laman Web Reputasi

Laman web yang kurang terkenal tidak selalu berisiko, tetapi ada kemungkinan anda terlibat dengan laman web pancingan data atau perisian hasad, jadi lebih baik selamat daripada menyesal. Oleh itu, selalu buat kajian awal, periksa ulasannya, dan pastikan domain laman web dimulakan dengan “https” (itu bermaksud menggunakan enkripsi) dan bukannya “http”.

Membeli-belah

Juga, pastikan anda membaca Dasar Privasi laman web dan syarikat tersebut untuk melihat jenis data yang akan mereka kumpulkan dari anda, dan untuk apa mereka menggunakannya. Sekiranya ia mengatakan bahawa mereka akan membaginya dengan “pihak ketiga”, lebih baik anda mencuba pilihan lain kerana ini bererti data anda akan dikongsi dengan pengiklan.

7. Jangan Kongsi Terlalu Banyak Maklumat di Media Sosial

Walaupun laman web media sosial boleh menjadi menyenangkan dan bermaklumat, anda harus berhati-hati ketika menggunakannya. Penjenayah siber dapat belajar banyak dari apa yang anda hantar, dan mereka dapat menggunakan maklumat tersebut untuk mengintai anda, merompak rumah anda, dan bahkan membuat akaun penyamaran.

Anda harus selalu memeriksa tetapan privasi anda di profil anda untuk memastikan hanya orang yang anda kenali dapat melihat perkara peribadi yang mungkin anda hantar atau kongsi. Walaupun begitu, kami mengesyorkan untuk tidak menyiarkan maklumat peribadi di media sosial sama sekali.

8. Gunakan Pemesejan Terenkripsi

Sama ada anda melakukan perbualan peribadi dengan rakan atau kekasih anda, menghantar data perniagaan sensitif kepada pelanggan, atau bahkan bercakap dengan pemberi maklumat, perkara terakhir yang anda mahukan ialah seseorang dapat mengintai kandungan mesej anda.

Sayangnya, itu boleh berlaku jika anda menggunakan aplikasi pemesejan yang tidak menggunakan enkripsi hujung-ke-hujung, sebab itulah kami sangat mengesyorkan menggunakan Signal – aplikasi pesanan percuma, mudah digunakan dan disulitkan sepenuhnya.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Identiti Dalam Talian Anda Dicuri

Walaupun identiti dalam talian anda harus selamat jika anda mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas, selalu ada sedikit kemungkinan bahawa ada sesuatu yang tidak kena, jadi selalu lebih baik untuk bersiap sedia dan tahu apa yang harus dilakukan.

Pertama, hubungi pihak berkuasa tempatan ASAP. Sekiranya anda mempunyai bukti bahawa seseorang menggunakan maklumat peribadi anda, jangan ragu untuk menggunakannya. Juga, hubungi institusi kewangan anda untuk memastikan akaun bank dan kad kredit anda selamat.

Selepas itu, ubah semua kata laluan akaun anda, dan hubungi laman web yang berkaitan dengan akaun yang telah disusupi.

Pencurian identiti tidak boleh dipandang ringan. Ia boleh mengakibatkan kerugian kewangan, kehilangan kredit, trauma emosi, dan bahkan maklumat peribadi anda dijual kepada penipu di web dalam.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, identiti dalam talian anda lebih daripada sekadar nama samaran atau ego perubahan yang anda gunakan di Internet – ini adalah koleksi sebenar maklumat peribadi anda, dan tidak menganggap keselamatannya dengan serius boleh membawa akibat buruk.

Oleh itu, pastikan anda mengikuti nasihat yang kami gariskan dalam artikel ini, dan bahawa anda menggunakan perkhidmatan VPN untuk melindungi identiti dalam talian anda di mana sahaja di web.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me